Anda di halaman 1dari 30

CARBON FAMILY

INORGANIC

IIT-JEE
CHEMISTRY

P. JOY
Note

EXERCISE # 4 (ELEMENTAL CARBON)


Q.1 Carbon is a typical (A) Metal (B) Non-metal (C) Metalloid (D) None of these Q.2 Carbon differs (A) (B) (C) (D) from the rest of the family members because of : Number of unpaired electrons in valence shell Small size Non-availability of vacant orbitals in valence shell Non-availability of d-orbitals in valence shell

Q.3

Which property is not exhibited by carbon in its compounds (A) Forming bonds to other carbon atoms (B) Forming multiple bonds (C) Exhibiting allotropic forms (D) Forming compounds with coordination number beyond four Which one of the following is not the characteristic property of carbon (A) It exhibits catenation (B) It forms compounds with multiple bonds (C) Its melting point and boiling point are exceptionally high (D) It shows semi-metallic character Which of the following statements is not true for carbon (A) It forms compound with multiple bonds (B) Its ionization energy is very high (C) It undergoes catenation (D) It shows inert pair effect Carbon has no tendency to form complex compounds because of (A) Its small size (B) The availability of d-orbitals (C) The non-availability of d-orbitals (D) Its tendency to form covalent bonds Metals combine with carbon at high temperatures to form (A) Carbides (B) Carbonates (C) Hydroxides (D) Oxides Carbon forms a large number of compounds because it has (A) Fixed valency (B) Non-metallic nature (C) High ionization potential (D) Property of catenation The most reactive form of carbon is (A) Charcoal (B) Graphite (C) Diamond (D) Coal

Q.4

Q.5

Q.6

Q.7

Q.8

Q.9

,
E D U C A T I O N S

588-A, TALWANDI, KOTA ( (0744) 6450883, 2405510

85

P. JOY
Q.10 Most impure form of carbon is (A) Animal charcoal (B) Lamp black (C) Graphite (D) Wood charcoal Purest form of carbon is (A) Anthracite (B) Coal (C) Wood charcoal (D) Graphite The inert form of carbon is (A) Diamond (B) Graphite (C) Coal (D) Charcoal

IIT-JEE
CHEMISTRY

INORGANIC

CARBON FAMILY

Note

Q.11

Q.12

Q.13

Higher percentage of carbon is found in (A) Anthracite (B) Lignite (C) Bituminous (D) Peat Diamond and graphite are the (A) Isotropic forms of carbon (B) Allotropic forms of carbon (C) Amorphous forms of carbon (D) Isomeric forms of carbon Diamond and graphite are shown to be allotropic forms of carbon by the fact that (A) Diamond is hard but graphite is soft (B) Diamond is transparent while graphite is opaque (C) They have different crystal structures (D) Both form CO2 when burnt Thermodynamically, the most stable allotrope of C is (A) Diamond (B) Graphite (C) Anthracite (D) All The most stable allotrope of carbon at high temperature (A) Diamond (B) Graphite (C) Coal (D) Charcoal The type of hybridization involved in recently discovered allotrope of carbon (e.g., C60 or fullerene) is (A) sp (B) sp2 (C) sp 3 (D) d2 sp3

Q.14

Q.15

Q.16

Q.17

Q.18

86

,
E D U C A T I O N S

588-A, TALWANDI, KOTA ( (0744) 6450883, 2405510

CARBON FAMILY
Q.19

INORGANIC

IIT-JEE
CHEMISTRY

P. JOY
Note

The correct statement(s) related to allotropes of carbon is/are (A) Graphite is the most stable allotropes of carbon and having a two dimensional sheet like structure of hexagonal rings of carbon (sp2) (B) Diamond is the hardest allotrope of carbon and having a three dimensional network structure of C(sp3) (C) Fullerene (C60) is recently discovered non-crystalline allotrope of carbon having a football-like structure. (D) Vander Waals force of attraction acts between the layers of graphite 6.14 away from each other. Which of the following statement (s) is/are true ? (A) The lattice structure of diamond and graphite are different (B) Graphite is an impure form of carbon while diamond is pure form (C) Graphite conducts electricity while diamond does not (D) Graphite has lower density than diamond Which crystalline form of carbon has a two dimensional sheet like structure (A) Coal (B) Coke (C) Diamond (D) Graphite Graphite is (A) (B) (C) (D)

Q.20

Q.21

Q.22

Harder than diamond A bad conductor of electricity Used as a lubricant An amorphous allotropic form of carbon

Q.23

The nature of chemical bonding in graphite is (A) Covalent (B) Ionic (C) Coordinate (D) Metallic

Q.24

The carbon atoms in graphite are (A) sp3 - Hybridized (B) sp-Hybridized (C) sp2-Hybridized (D) None of these

Q.25

The different layers in graphite are held together by (A) Ionic bonding (B) Metallic bonding (C) Covalent bonding (D) van der Waals forces

Q.26

Graphite is a good conductor of electricity because it (A) Has sp2 - hybridized carbon atoms (B) Has free electrons (C) Is crystalline (D) Has free atoms

,
E D U C A T I O N S

588-A, TALWANDI, KOTA ( (0744) 6450883, 2405510

87

P. JOY
Q.27 In graphite, electrons are -

IIT-JEE
CHEMISTRY

INORGANIC

CARBON FAMILY

Note

(A) Localised on every third C-atom (B) Present in anti-bonding orbital (C) Localised on each C-atom (D) Spread out between the structure Q.28 Graphite is (A) Good conductor of heat (B) An amorphous allotrope of carbon (C) Softer than diamond (D) Used for making Lubricants Q.29 Hot conc. HNO3 converts graphite into : (A) Graphite oxide (B) Benzene haxacarboxylic acid (C) Both (A) & (B) (D) None of the above Q.30 Carbon atoms in diamond are arranged in (A) Planar configuration (B) Tetrahedral configuration (C) Linear configuration (D) Octahedral configuration Q.31 Which of the following types of forces bind together the carbon atoms in diamond (A) Ionic (B) Covalent (C) Dipolar (D) van der Waals Q.32 Diamond is an example of (A) Metallic crystal (B) Covalent crystal (C) Ionic crystal (D) Molecular crystal Q.33 Which of the following is true for diamond (A) It is a good conductor of electricity (B) It is soft (C) It is a bad conductor of heat (D) It is made up of C, H and O. Q.34 In the sale of diamonds the unit of weight is carat. One carat is equal to (A) 100 mg (B) 300 mg (C) 400 mg (D) 200 mg

88

,
E D U C A T I O N S

588-A, TALWANDI, KOTA ( (0744) 6450883, 2405510

CARBON FAMILY
Q.35

INORGANIC

IIT-JEE
CHEMISTRY

P. JOY
Note

In buck minster fullerene, each carbon atom is (A) sp-Hybridized (B) sp2-Hybridized (C) sp3-Hybridized (D) None of the above

Q.36

Buckminster fullerene is : (A) Pure graphite (B) C-60 (C) Diamond (D) C-90

Q.37

Bucky ball or buckminster fullerence : (A) Is an allotrope of carbon (B) Is referred as C-60 (C) Has sp2 hybridized nature and resembles with soccer ball (D) All of the above

Q.38

Lead pencils contain (A) Lead (B) Lead sulphide (C) A mixture of lead and silica (D) Graphite

Q.39

The element which occurs both in very hard and very soft forms is (A) Si (B) C (C) Sn (D) Pb

Q.40

Moderate electrical conductivity is shown by (A) Silica (B) Graphite (C) Diamond (D) Carborundum

Q.41

Which of the following is a good conductor of heat and electricity (A) Anthracite (B) Diamond (C) Charcoal (D) Graphite

Q.42

Which of the following has the highest calorific value (A) Coal gas (B) Water gas (C) Producer gas (D) Carbon dioxide gas

,
E D U C A T I O N S

588-A, TALWANDI, KOTA ( (0744) 6450883, 2405510

89

P. JOY
Q.43 (A) Lamp black (B) Charcoal (C) Graphite (D) None Q.44

IIT-JEE
CHEMISTRY

INORGANIC

CARBON FAMILY

Aqua dag is suspension of ........in water -

Note

Diamond, graphite and buckminster-fullerene are all allotropes of carbon. How do they differ from each other ? (A) These allotropes contain different impurities that cause each to have unique properties. (B) These allotropes have differing connectivities that make their structures distinct (C) These allotropes are chemically bonded to different atoms, thus making them different compounds (D) These allotropes each contain different isotopes of carbon and thus have different masses

In each question below a statement S and an Explanation E is given. Choose the correct answers from the A, B, C, D given for each question. (A) Statement-1 is true, Statement-2 is true; statement 2 is a correct explanation for statement-1. (B) Statement-1 is true, Statement 2 is True; Statement 2 is NOT a correct explanation for Statement-1. (C) Statement-1 is true, Statement-2 is false. (D) Statement-1 is false, Statement-2 is True. Q.45 Statement-1 : Diamond is tetrahedral, graphite is planar and C60 has bucky ball structure. Statement-2 : Carbon in diamond, graphite and C60 is sp3, sp 2 and sp hybridised respectively. Q.46 Statement-1 : Graphite is a good conductor of heat and electricity. Statement-2 : Free electrons are spread out in the structure of graphite. Q.47 Statement-1 : Maximum covalency of carbon is four. Statement-2 : Carbon has no d-orbital is valence shell. Q.48 Statement-1 : Elemental Si has a structure analogous to graphite Statement-2 : Carbon undergoes sp2 hybridization in graphite structure.

ANSWER KEY
Que. Ans. Que. Ans. Que. Ans. Que. Ans. 1 B 16 B 31 B 46 A 2 B,D 17 B 32 B 47 A 3 D 18 B 33 C 48 D 4 5 6 D D C 19 20 21 A,B A,C,D D 34 35 36 D B B 7 B 22 C 37 D 8 D 23 A 38 D 9 A 24 C 39 B 10 D 25 D 40 B 11 A 26 B 41 D 12 A 27 D 42 A 13 14 A B 28 29 A,C,D B 43 44 C B 15 D 30 B 45 A

90

,
E D U C A T I O N S

588-A, TALWANDI, KOTA ( (0744) 6450883, 2405510

CARBON FAMILY

INORGANIC

IIT-JEE
CHEMISTRY

P. JOY
Note

EXERCISE # 4A (SILICON, TIN, LEAD)


Q.1 Silicon has the characteristics of a (A) Metal (B) Non-metal (C) Metalloid (D) None of these Q.2 The first ionization energy of silicon is lower than that of (A) Aluminium (B) Carbon (C) Potassium (D) Calcium Q.3 Carbon and silicon belong to (IV) group. The maximum co-ordination of carbon is commonly occuring compounds is 4, whereas that of silicon is 6. This is due to : (A) Large size of silicon (B) More electropositive nature of silicon (C) Availability of d-orbitals in silicon (D) Both (A) and (B) Q.4 Quartz is a crystalline variety (purest form) of (A) Silicon (B) Silicon carbide (C) Silica (D) Sodium silicate Q.5 Which element - element bond has the highest bond dissociation energy (A) C C (B) Si Si (C) Ge Ge (D) Sn Sn Q.6 Which of the following is called carborundum? (A) SiC (B) SiO2 (C) -Al2O3 (D) SiH4 Q.7 The elements which is/are used as semiconductors in transistors is/ are (A) Sn (B) Si (C) Ge (D) Both (B) and (C) Q.8 The material used in solar cells contains (A) Cs (B) Si (C) Sn (D) Ti

,
E D U C A T I O N S

588-A, TALWANDI, KOTA ( (0744) 6450883, 2405510

91

P. JOY
Q.9 (A) (B) (C) (D) Q.10 Chlorophyll Haemoglobin Rocks Amalgams

IIT-JEE
CHEMISTRY

INORGANIC

CARBON FAMILY

Silicon is an important constituent of -

Note

Which form of tin is ductile in nature ? (A) Grey tin (B) Rhombic tin (C) -tin (D) -tin Tin cry is due to (A) Action of water on tin (B) Soft nature of tin (C) Crystals rubbing against each other (D) None of the above Tin plague means (A) Conversion of stannous salt into stannic salt (B) Conversion of white tin to grey tin (C) Tin plating (D) Emission of sound while bending a tin plate The soldiers of Napolean army while at Alps during freezing winter suffered a serious problem as regards to the tin buttons of their uniforms. White Metallic tin buttons get converted to grey powder. This transformation is related to : (A) An interaction with water vapour contained in humid air (B) A change in crystalline structure of tin (C) A change ih the partial pressure of O2 in air (D) An interaction with N2 of air at low temperature Which is correct statement about Pb ? It shows oxidation states of (A) + 2, + 4 (B) + 1, + 2 (C) + 3, + 4 (D) Only + 4 Which of the following elements has greater tendency to show + 2 oxidation state (A) Lead (B) Carbon (C) Silicon (D) Germanium Inert pair effect is most prominent in (A) Ge (B) Si (C) Sn (D) Pb Galena is an ore of (A) Gallium (B) Lead (C) Tin (D) Germanium

Q.11

Q.12

Q.13

Q.14

Q.15

Q.16

Q.17

92

,
E D U C A T I O N S

588-A, TALWANDI, KOTA ( (0744) 6450883, 2405510

CARBON FAMILY
Q.18

INORGANIC

IIT-JEE
CHEMISTRY

P. JOY
Note

If a person is injured by the shot of a gun and all the pallets could not be removed, it may cause poisoning by (A) Hg (B) Pb (C) Fe (D) As

Q.19

Elements of group 14 (A) Exhibit oxidation state of + 4 (B) Exhibit oxidation states of + 4 and + 2 (C) Form M4+ ions (D) Form M4 and M4+ ions

Q.20

The metallic character of group 14 elements (A) Decreases from top to bottom (B) Increases from top to bottom (C) Does not change gradually (D) Has no significance

Q.21

The reducing character of hydrides of group 14 elements is (A) Maximum for CH4 and minimum for PbH4 (B) Maximum for CH4 and minimum for SnH4 (C) Maximum for PbH4 and minimum for SiH4 (D) Maximum for PbH4 and minimum for CH4

Q.22

Of the following, the most stable hydride is (A) PbH4 (B) SnH4 (C) SiH4 (D) CH 4

Q.23

Amongst the elements of group 14, the oxidising power of the tetravalent species increases in the order (A) Ge < Pb < Sn (B) Ge < Sn > Pb (C) Pb < Ge < Sn (D) Ge < Sn < Pb

Q.24

Amongst the elements of group 14, the reducing power of the divalent species decreases in the order (A) Ge > Sn > Pb (B) Sn > Ge > Pb (C) Pb > Sn < Ge (D) Sn > Pb < Ge

Q.25

The stability of + 2 oxidation state of Pb can be explained on the basis of (A) Electronic configuration (B) Inert pair effect (C) Resonance (D) Small size of Pb2+ ions

,
E D U C A T I O N S

588-A, TALWANDI, KOTA ( (0744) 6450883, 2405510

93

P. JOY
Q.26

IIT-JEE
CHEMISTRY

INORGANIC

CARBON FAMILY

The general trend in the properties of elements of carbon family shows that with the rise in atomic number (A) The tendency towards catenation increases (B) The tendency to show + 2 oxidation state increases (C) The metallic character decreases (D) The tendency to form complexes with covalency higher than four decreases.

Note

Q.27

Which of the following statements is correct with respect to the property of elements with increase in atomic number in the carbon family (group 14) (A) Their metallic character decreases (B) The stability of + 2 oxidation state increases (C) Their ionization energy increases (D) Their atomic size decreases

ANSWER KEY
Que. Ans. Que. Ans. 1 B 16 D 2 B 17 B 3 C 18 B 4 A 19 A 5 A 20 B 6 A 21 D 7 D 22 D 8 B 23 D 9 C 24 A 10 D 25 B 11 C 26 B 12 B 27 B 13 B 14 A 15 A

94

,
E D U C A T I O N S

588-A, TALWANDI, KOTA ( (0744) 6450883, 2405510

CARBON FAMILY

INORGANIC

IIT-JEE
CHEMISTRY

P. JOY
Note

EXERCISE # 4B (GROUP IVth OXIDES)


Q.1 Carbon in carbon dioxide is (A) sp-Hybridized (B) sp2-Hybridized (C) sp3-Hybridized (D) d2sp3-Hybridized Q.2 The shape of carbon dioxide molecule is (A) Octahedral (B) Linear (C) Tetrahedral (D) Square planar Q.3 Carbon dioxide is isostructural with (A) HgCl2 (B) SnCl 2 (C) C 2H 2 (D) NO2 Q.4 sp-Hybridization is involved in (A) CO (B) CO 2 (C) SO 2 (D) SO3 Q.5 How many pure p orbitals are present in carbon suboxide (A) 10 (B) 8 (C) 6 (D) None Q.6 Which of the following has dipole moment (A) CO (B) C3O 2 (C) CO 2 (D) All of the above Q.7 Select correct statement (A) All oxides of carbon family (MO2) are network solids (B) GeO2, SnO2 & PbO2 are network solids (C) Both A & B (D) None of the above Q.8 Which oxide has three dimensional structure ? (A) CO (B) CO 2 (C) SiO 2 (D) SO 2

,
E D U C A T I O N S

588-A, TALWANDI, KOTA ( (0744) 6450883, 2405510

95

P. JOY
Q.9

IIT-JEE
CHEMISTRY

INORGANIC

CARBON FAMILY

Carbon monoxide acts as a Lewis base because it has (A) A double bond between C and O atoms (B) A triple bond between C and O atoms (C) A lone pair of electrons on the C atom (D) Two lone pairs of electrons on the O atom

Note

Q.10

Carbon monoxide is (A) Acidic (B) Neutral (C) Amphoteric (D) Basic

Q.11

Which of the following oxides is not amphoteric (A) CO 2 (B) GeO2 (C) SnO 2 (D) PbO2

Q.12

Which one of the following oxides is neutral (A) CO (B) SnO2 (C) ZnO (D) SiO2

Q.13

The oxide which cannot act as reducing agent is (A) SO2 (B) NO2 (C) CO 2 (D) ClO 2

Q.14

The gas which burns with a blue flame is (A) H2 (B) CO (C) CO 2 (D) SO2

Q.15

A gas burns with a blue flame and reduces hot copper oxide to copper metal. When burnt in oxygen, it produces a gas which turns lime water milky. The original colourless gas is (A) H2 (B) CO (C) CO 2 (D) SO2

Q.16

When formic acid is treated with conc. H2SO4, the gas evolved is (A) H2S (B) CO (C) SO 2 (D) CO 2

96

,
E D U C A T I O N S

588-A, TALWANDI, KOTA ( (0744) 6450883, 2405510

CARBON FAMILY
Q.17

INORGANIC

IIT-JEE
CHEMISTRY

P. JOY
Note

Which of the following is obtained on heating potassium ferrocyanide with H2SO 4 (A) CO 2 (B) CO (C) C 2H 2 (D) (CN)2

Q.18

What happens when steam is passed over red hot carbon : (A) C + 2H2O CO2 (B) C + H2O CO + H2 (C) Water vapour dissociates into H2 and O2 (D) None of these

Q.19

Which of following on heating produces CO2 (A) Na2CO 3 (B) MgCO3 (C) K 2CO 3 (D) ZnCO 3

Q.20

Heating of oxalic acid with conc. H2SO4 evolves (A) CO (B) CO 2 (C) SO 2 (D) SO3 COOH

Q.21

CH2 COOH

4 10 X

PO

,150C

Compound (X) is (A) Malonic acid (B) Carbon suboxide (C) Tartaric acid (D) Acetic acid Q.22 Carbon monoxide is absorbed by (A) Ammoniacal cuprous chloride solution (B) Pyrogallol solution (C) Chloroform (D) Carbon tetrachloride Q.23 Consider the following reaction I2O5 + 5CO X + 5CO2 (gas) Gaseous product X formed has (A) Blue colour (B) Violet colour (C) Green colour (D) yellow colour

,
E D U C A T I O N S

588-A, TALWANDI, KOTA ( (0744) 6450883, 2405510

97

P. JOY
Q.24 (A) COS (B) SO 2 (C) SO 3 (D) None of these Q.25

IIT-JEE
CHEMISTRY

INORGANIC

CARBON FAMILY

Carbon monoxide on heating with sulphur gives :

Note

Carbon dioxide dissolve under pressure in water to give : (A) An alkaline solution (B) An acidic solution (C) A neutral solution (D) A highly alkaline solution If carbon dioxide is passed in excess into limewater the milkiness first formed disappears due to: (A) Reversal of the original reaction (B) Formation of volatile calcium derivatives (C) Formation of water soluble calcium bicarbonate (D) The solution getting heated by exothermic reaction Suppose you have to determine the percentage of carbon dioxide in a sample of a gas available in a container. Which is the best absorbing material for the carbon dioxide ? (A) Solid calcium hydroxide (B) Solid calcium chloride (C) Copper oxide (D) Charcoal

Q.26

Q.27

Q.28

An inorganic compound (A) made of two most occuring elements in the earths crust and used in building construction when made to react with carbon, forms a poisonous gas (B) which is most stable diatomic molecule. Compounds(A) and (B) are (A) SiO2, CO 2 (B) SiO2, CO (C) SiO2, N2 (D) CaO, CO2 When conc. H2SO4 was treated with K4[Fe(CN)6], CO gas was evolved. By mistake, somebody used dilute H2SO4 instead of conc. H2SO4 then the gas evolved was (A) CO (B) HCN (C) N2 (D) CO 2 A + O2 X + Y + Z (Organic Compound) Compound (A) is pure form does not give ppt. with AgNO3 solution. A mixture containing 70% of (A) and 30% of ether is used as an anaesthetic. Compound (X) and (Y) are oxides while (Z) is a pungent smelling gas. (X) is a neutral oxide which turns cobalt chloride paper pink. Compound (Y) turns lime water milky and produces an acidic solution with water. Compounds (A), (X), (Y) and (Z) respectively will be (A) CH4, H2O, CO2, Cl2 (B) CHCl 3, H2O, CO 2, Cl2 (C) CH3OH, H2O, CO2, N2 (D) NH2CONH2, H2O, N2O, CO2

Q.29

Q.30

98

,
E D U C A T I O N S

588-A, TALWANDI, KOTA ( (0744) 6450883, 2405510

CARBON FAMILY
Q.31

INORGANIC

IIT-JEE
CHEMISTRY

P. JOY
Note

When oxalic acid reacts with conc. H2SO4, two gases produced are of neutral and acidic and acidic in nature respectively. Potassium hydroxide absorbs one of the two gases. The product formed during this absorption and the gas which gets absorbed are respectively (A) K2CO 3 and CO 2 (B) KHCO3 and CO2 (C) K2CO 3 and CO (D) KHCO3 and CO CO forms a volatile compound with (A) Ni (B) Cu (C) Al (D) Si Stannous oxide can be obtained by(A) Heating tin strongly in air (B) Heating tin (II) oxalate (C) Both (A) and (B) (D) None of these Which of the following lead oxides is present in 'Sindhur' ? (A) PbO (B) PbO 2 (C) Pb 2O 3 (D) Pb 3O 4. A red crystalline solid A reacts with nitric acid to form a chocolatebrown solid B insoluble in water. Both A and B reacts with HCl to form PbCl2. A and B respectively are (A) PbO, PbO2 (B) Pb 3O4, PbO2 (C) PbO 2, Pb 3O 4 (D) PbO2, PbO. To which of the following SiO2 shows its acidic behaviour (A) H2O (B) CaO (C) NaOH (D) MgO

Q.32

Q.33

Q.34

Q.35

Q.36

Q.37

Dry ice is (A) (B) (C) (D) Solid NH3 Solid SO2 Solid CO2 Dry CO2 gas

Q.38

CO 2is called dry ice or drikold because (A) It wet the surface (B) It does not melt (C) At atmospheric pressure solid CO2 changes directly into the gas and the liquid phase is not formed and does not wet the surface (D) It is gaseous in nature

,
E D U C A T I O N S

588-A, TALWANDI, KOTA ( (0744) 6450883, 2405510

99

P. JOY
Q.39 Antidote for CO poisoning is (A) Carborundum (B) Pure CO2 (C) Carbogen (D) Carbonyl chloride Q.40 Carbogen is (A) Pure form of carbon (B) COCl2

IIT-JEE
CHEMISTRY

INORGANIC

CARBON FAMILY

Note

(C) Mixture of CO and CO2 (D) Mixture of O2 and CO2 Q.41 Which of the following combines with haemoglobin of the blood to form carboxyhaemoglobin (A) CO (B) CO 2 (C) O 2 (D) N2 Q.42 Producer gas is a mixture of (A) CO + N2 (B) CO + H2 (C) CO + water vapours (D) N2 + CH4 Q.43 Synthesis gas is a mixture of (A) Steam and CO (B) CO and N2 (C) H2 and CO (D) H2 and CH4 Q.44 Which statement is/are True ? (A) Water gas is mixture of hydrogen and carbon monoxide (B) Producer gas is mixture of carbon monoxide and nitrogen (C) Water gas is a mixture of water vapour and hydrogen (D) None of these Q.45 Which of the following gases is needed by plants for their growth (A) N2 (B) CO 2 (C) CO (D) O2 Q.46 CO2 is absorbed by plants in the presence of chlorophyll and sun light to produce (A) Cellulose (B) Starch (C) Glucose (D) All (A), (B) and (C)

100

,
E D U C A T I O N S

588-A, TALWANDI, KOTA ( (0744) 6450883, 2405510

CARBON FAMILY
Q.47

INORGANIC

IIT-JEE
CHEMISTRY

P. JOY
Note

An example of major air pollutant is (A) O2 (B) CO 2 (C) CO (D) He

Q.48

Incomplete combustion of petrol or diesel oil in automobile engines can be best detected by testing the fuel gases for the presence of (A) Carbon monoxide and water vapour (B) Carbon monoxide (C) Nitrogen dioxide (D) Sulphur dioxide

Q.49

Which of the following gases cause pollution when present in the exhaust fumes of vehicles (A) CO 2 (B) CO (C) Water vapours (D) C2H 6

Q.50

Identify the correct statement with respect to carbon monoxide (A) It combines with water to form carbonic acid (B) It reacts with haemoglobin in red blood cells (C) It is a powerful oxidising agent (D) It is used to prepare aerated drinks STATEMENT TYPE QUESTIONS : (A) Statement-1 is true, Statement-2 is true; statement 2 is a correct explanation for statement-1. (B) Statement-1 is true, Statement 2 is True; Statement 2 is NOT a correct explanation for Statement-1. (C) Statement-1 is true, Statement-2 is false. (D) Statement-1 is false, Statement-2 is True.

Q.51

Statement-1 : CO reacts with haemoglobin to form cherry coloured carboxyhemoglobin to develop Asphyxia. Satement-2 : The complex formed reduces the O2 absorbing tendency of haemoglobin

Q.52

Statement-1 : CO forms a number of complexes with metals to give metal carbonyls. Satement-2 : CO acts as -acid ligand due to incomplete octet.

Q.53

Statement-1 : MgO is reduced by Si whereas SiO2 can be reduced by Mg Satement-2 : Si reduces MgO at high temperature. Mg is more electropositive than Si and thus reduces SiO2.

Q.54

Statement-1 : Tin (II) is ionic and reducing in nature. Satement-2 : Tin show both +2 and +4 oxidation state

Q.55

Statement-1 : Silica oxide reacts with water & form water soluble compound Statement-2 : Silica has 3D network structure where sio bonds are very strong.

,
E D U C A T I O N S

588-A, TALWANDI, KOTA ( (0744) 6450883, 2405510

101

P. JOY
Q.56

IIT-JEE
CHEMISTRY

INORGANIC

CARBON FAMILY

Statement-1 : SnO & SnO2 both are amphoteric oxides Satement-2 : SnO & SnO2 reacts with NaOH to produce Na2SnO2

Note

For Q.57 to 59 An oxide of Sn(A) can be obtained by heating stannous oxalate when gases (X) and (Y) are liberated. The compounds (A) is a dark grey of black powder which burns in air with incandescence to give a compound (B). The oxide (A) can also be prepared by heating stannous hydroxide. Compound (A) dissolves in hydrochloric acid to form compound (C) which when added in excess to mercuric chloride gives a grey precipitate (D) and compound (E). Q.57 What is the compound (C) in the experimental analysis obtained when (A) dissolves in HCl ? (A) SnCl2 (B) SnCl4 (C) SnO 2 (D) SnO Q.58 The grey precipitate (D) formed in the end is (A) HgCl2 (B) SnO (C) Hg (D) SnCl2 Q.59 The oxide of Sn (A) is (A) SnO (B) SnO 2 (C) SnCl 2 (D) SnF6 Q.60 Match the column Column I (reactant) (A) CO + S (B) CO + Cl2
Heat (C) CH2 COOH | COOH 1 O (D) CO + 2 2
sun light

Column II (product) (p) contain sp2 hybridised atom(s) (q) has zero dipole moment. (r) contain sp hybridized atom(s)

(s) has non-zero dipole moment.

ANSWER KEY
Que. Ans. Que. Ans. Que. Ans. Que. Ans. 1 A 17 B 33 B 49 B 2 3 4 5 B A,C A,B B 18 19 20 21 B B,D A,B B 34 35 36 37 D B B,C,D C 50 51 52 53 B A A A 6 A 22 A 38 C 54 B 7 B 23 B 39 C 55 D 8 C 24 A 40 D 56 C 9 C 25 B 41 A 57 A 10 B 26 C 42 A 58 C 11 12 13 14 15 A A C B B 27 28 29 30 31 A B B B A 43 44 45 46 47 C A,B B D C 60 59 A A-p,r,s B-p,s C-p,q,r D-p,q,r 16 B 32 A 48 B

102

,
E D U C A T I O N S

588-A, TALWANDI, KOTA ( (0744) 6450883, 2405510

CARBON FAMILY

INORGANIC

IIT-JEE
CHEMISTRY

P. JOY
Note

EXERCISE # 4C (GROUP IVth HALIDES)


Q.1 Which one of the following species does not exist (A) [SnCl6] 2 (C) [SiCl6 ] 2 (D) [CCl 6 ] 2 Q.2 (B) [GeCl 6] 2

The shape of gaseous SnCl2 is (A) Tetrahedral (B) Linear (C) Angular (D) T-shaped

Q.3

Which of the following compounds would you expect to be most ionic in character (A) PbCl 2 (B) PbCl 4 (C) SnCl4 (D) SiCl4

Q.4

Which of the following statements is not true (A) SnCl2 is ionic solid (B) SnCl4 is reducing in nature (C) SnCl2 is reducing in nature (D) SnCl4 is covalent liquid

Q.5

The most commonly used reducing agent in the laboratory is (A) SnCl 4 (B) PbCl 4 (C) PbCl2 (D) SnCl 2

Q.6

SnCl4 is (A) An oxidising agent (B) A covalent compound (C) A volatile liquid (D) Tetrahedral in shape

Q.7

The compound formed when stannic chloride is treated with conc. HCl is (B) (SnCl5) (A) SnCl 2

(C) (SnCl4) 2 (D) (SnCl6) 2 Q.8

PbCl4 exists but PbBr4 and Pbl4 do not, because of (B) Br and I ions are bigger in size

(A) Inability of bromine and iodine to oxidise Pb2+ to Pb4+ (C) More electronegative nature of bromine and iodine (D) Chlorine is a gas

,
E D U C A T I O N S

588-A, TALWANDI, KOTA ( (0744) 6450883, 2405510

103

P. JOY
Q.9

IIT-JEE
CHEMISTRY

INORGANIC

CARBON FAMILY

SiCl4 is easily hydrolysed but CCl4 is not. This is because (A) Bonding in SiCl4 is ionic (B) Silicon is non-metallic (C) Silicon can extend its coordination number beyond four but carbon cannot (D) Silicon can form hydrogen bonds but carbon cannot

Note

Q.10

Which of the following will not be hydrolysed easily (A) CCl4 (B) SiCl4 (C) SnCl4 (D) PbCl 4 The correct increasing order of extent of hydrolysis in the following is (A) CCl4 < MgCl2 < AlCl3 < SiCl4 < PCl5 (B) CCl4 < AlCl3 < MgCl2 < PCl5 < SiCl4 (C) AlCl3 < MgCl2 < CCl4 < PCl5 < SiCl4 (D) SiCl4 < MgCl2 < AlCl3 < PCl5 < CCl4 Which of the following halides is the most stable (A) CF 4 (B) Cl4 (C) CBr4 (D) CCl4 Identify incorrect statement among the following (A) Anhy. SnCl2 cannot be prepared (B) Hydrated Sn Chloride does not yield anhydrous. SnCl2 on (C) In many molecules, the crystalline water present can cause hydrolysis of salt itself (D) SnCl4 is a liquid. Consider the following reaction :SnCl2 + 2HgCl2 SnCl4 + Hg2Cl2 Choose the correct statement about it (A) Reduction of SnCl2 takes place (B) Reduction of HgCl2 takes place (C) HgCl2 is a Reducing agent (D) SnCl2 is a Reducing agent Which of the following conceivable structures for CCl 4 will have a zero dipole moment (A) Square planer (B) Square pyramid (carbon at apex) (C) Irregular tetrahedron (D) None of the above A solid element (symbol Y) conducts electricity and forms two chlorides YCln (a colourless volatile liquid) and YCln 2 (a colourless solid). To which one of the following groups of the periodic table does Y belong(A) 13 (B) 14 (C) 15 (D) 16

Q.11

Q.12

Q.13

Q.14

Q.15

Q.16

104

,
E D U C A T I O N S

588-A, TALWANDI, KOTA ( (0744) 6450883, 2405510

CARBON FAMILY
Q.17 Freon12 is used as a (A) Refrigerant (B) Insecticide (C) Fungicide (D) Herbicide Q.18

INORGANIC

IIT-JEE
CHEMISTRY

P. JOY
Note

CCl4 is used as a fire extinguisher because (A) Its m.p. is high (B) It forms covalent bond (C) Its b.p. is low (D) It gives incombustible vapours

Q.19

Tin (II) chloride is used (A) As a mordant in dyeing (B) As a reducing agent (C) As an oxidising agent (D) In the preparation of colloidal gold

Q.20

The substance used as a smoke screen in warfare is (A) SiCl4 (B) PH3 (C) PCl5 (D) Acetylene

Q.21

Tin plague means (A) Conversion of stannous salt into stannic salt (B) Conversion of white tin to grey tin (C) Tin plating (D) Emission of sound while bending a tin plate

In each question below a statement S and an Explanation E is given. Choose the correct answers from the A, B, C, D given for each question. (A) Statement-1 is true, Statement-2 is true; statement 2 is a correct explanation for statement-1. (B) Statement-1 is true, Statement 2 is True; Statement 2 is NOT a correct explanation for Statement-1. (C) Statement-1 is true, Statement-2 is false. (D) Statement-1 is false, Statement-2 is True. Q.22 Statement-1 : In between SiCl4 and CCl4 is hydrolysed. Statement-2 : SiCl4 is ionic and CCl4 is covalent compound Q.23 Statement-1 : SnCl2.2H2O on gives anhydrous SnCl2. Statement-2 : SnCl2.2H2O on give basic Sn chloride due to hydrolysis of SnCl2 by water ligands. Q.24 Statement-1 : CCl4 is hydrolysed by super heated steam in presence of iron or Cu. Statement-2 : CCl4 + H2O COCl2 + 2HCl (Steam)

,
E D U C A T I O N S

588-A, TALWANDI, KOTA ( (0744) 6450883, 2405510

105

P. JOY
Q.25

IIT-JEE
CHEMISTRY

INORGANIC

CARBON FAMILY

Statement-1 : Pb2+ is more stable than Pb4+ Statement-2 : Inert pair effect in Pb is more predominent.

Note

Q.26

Statement-1 : The thermal stability and volatility of halides of carbon shows the order : CF4 > CCl4 > CBr4 > Cl4 Statement-2 : The bond energy decreases in the order : CF > CCl > C Br > CI

Q.27

Statement-1 : On mixing SnCl2 and AuCl3 purple colour solution is obtained. Statement-2 : SnCl2 reduces AuCl3 to colloidal gold.

Q.28

Statement-2 : Both Pb4+ and I are strong oxidant and strong reductant respectively. Q.29 Statement-1 : Among SiCl4 & CCl4 , only SiCl4 reacts with water Statement-2 : SiCl4 is ionic & CCl4 is covalent

Statement-1 : PbI4 does not exist although PbCl4 exists.

ANSWER KEY
Que. Ans. Que. Ans. 1 D 16 B 2 C 17 A 3 A 18 D 4 B 19 A,B,D 5 D 20 A 6 A,B,C,D 21 B 7 D 22 C 8 A 23 D 9 C 24 B 10 A 25 A 11 A 26 C 12 A 27 A 13 A 28 A 14 B,D 29 C 15 D

106

,
E D U C A T I O N S

588-A, TALWANDI, KOTA ( (0744) 6450883, 2405510

CARBON FAMILY

INORGANIC

IIT-JEE
CHEMISTRY

P. JOY
Note

EXERCISE # 4D (SILICONES)
Q.1 C(OH) 4 is unstable because a carbon atom cannot hold more than one OH groups but Si(OH)4 is a stable compound because : (A) CO bond energy is low (B) CO bond energy is high (C) SiO bond energy is low (D) SiO bond energy is high Q.2 Which of the following bonds are showed in silicones ? (A) SiSiSiSi (B) SiCSiOSi (C) SiCSiCSi (D) SiOSiOSi Q.3 Which of the following formula are unstable or not existed ? R (A) R R (B) R Si=O C=O

R
(C)

OH Si OH OH C OH

R R
(D)

R
Q.4

The basic reaction involved in the synthesis of linear silicones is : (A) The hydrolysis of trimethyl chlorosilane (B) The hydrolysis of dimethyl dichlorosilane (C) The hydrolysis of ethyl chlorosilane (D) The acid hydrolysis of dimethyl silane

Q.5

What should be value of R on R2SiCl2. (A) CH 3 (B) (C) Both A and B (D) None

Q.6

Which of following mainly required to produce 2-D silicone polymers? (A) Me3SiCl (B) Me 2SiCl2 (C) MeSiCl3 (D) All of the above

,
E D U C A T I O N S

588-A, TALWANDI, KOTA ( (0744) 6450883, 2405510

107

P. JOY
Q.7 (A) (Me) 2Si(OH) 2 (B) (Me)2Si = O

IIT-JEE
CHEMISTRY

INORGANIC

CARBON FAMILY

(Me)2SiCl2 on hydrolysis followed by heat will produce

Note

(C) [O(Me)2SiO]n (D) Me 2SiCl(OH) Q.8


2 RCl R2SiCl2 R2Si(OH)2 A Si

cu-powder

HO

condensation

Compound (A) is (A) A linear silicone (B) A chlorosilane (C) A linear silane (D) A network silane Q.9 A compound X is produced by reacting SiCl4 with 3 moles of CH3MgBr. if this compound X is first subjected to hydrolysis then strong heating what will be produced. (A) Dimer (B) Trimer (C) Polymer (D) Manomer Q.10 If we mix Me3SiCl with Me2SiCl2, we get silicones of the type : Me Me Me Me

(A) MeSiOSiOSiOSiMe Me Me Me Me Me Me

OSiOSiO (B) O O

OSiOSiO Me Me

(C) Both of the above (D) None of the above Q.11 If we start with MeSiCl3 as the starting material, silicones formed is: Me Me Me Me

(A) MeSiOSiOSiOSiMe Me Me Me Me Me Me

OSiOSiO (B) O O

OSiOSiO Me Me

(C) Both of the above (D) None of the above

108

,
E D U C A T I O N S

588-A, TALWANDI, KOTA ( (0744) 6450883, 2405510

CARBON FAMILY
Q.12

INORGANIC

IIT-JEE
CHEMISTRY

P. JOY
Note

Statement-1 : Silicones are very inert polymers. Statement-2 : Both SiO and SiC bond energies are very high. (A) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement 2 is a correct explanation for Statement-1. (B) Statement-1 is True, Statement 2 is True; Statement 2 is NOT a correct explanation for Statement-1. (C) Statement-1 is True, Statement-2 is False. (D) Statement-1 is False, Statement-2 is True.

Q.13

Silicones contain the following characteristics: (A) Water repellent (B) Weak SiC bonds (C) SiSi bond (D) Less stable to heat

Q.14

Which is silane ? (A) SiO 2 (B) SiO 3 (C) SiH4 (D) Si

Q.15

SiH4 + H2 mixture of bubbling through water burns with luminous flame to form vortex ring of : (A) SiH4 (B) H2O (C) SiO 2 (D) Si2H6

Q.16

Statement-1 : Silanes are much less stable than the corresponding alkanes Statement-2 : Silanes are poisonous. (A) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement 2 is a correct explanation for Statement-1. (B) Statement-1 is True, Statement 2 is True; Statement 2 is NOT a correct explanation for Statement-1. (C) Statement-1 is True, Statement-2 is False. (D) Statement-1 is False, Statement-2 is True.

Q.17

Which of the following statement are not true about trimethyl and trisilyl amine ? (A) Trimethyl amine has a pyramidal shpe while trisilyl amine has a planar shape (B) Nitrogen atom in both trimethyl and trisilyl amines is in a state of sp3 and sp2 hybridization respectively (C) Lone pair of electrons present in p-orbitals of nitrogen in trisilyl amine form p d bond with the vacant d-orbitals of silicon atom. (D) Trisilyl amine is more, basic in comparison to trimethyl amine because of the availability of the lone pair of electrons on nitrogen atom.

ANSWER KEY
Que. Ans. 1 D 2 D 3 B,D 4 B 5 C 6 B 7 C 8 A 9 A 10 A 11 B 12 A 13 A 14 C 15 C 16 B 17 D

,
E D U C A T I O N S

588-A, TALWANDI, KOTA ( (0744) 6450883, 2405510

109

P. JOY
EXERCISE # 4E (SILICATES)
Q.1

IIT-JEE
CHEMISTRY

INORGANIC

CARBON FAMILY

Note

Carborundum is obtained when silica is heated at high temperature with(A) Carbon (B) Carbon monoxide (C) Carbon dioxide (D) Calcium carbonate

Q.2

When a mixture of sand and KNO 3 is heated strongly the gaseous product(s) is/are(A) NO2 (B) O2 (C) Both (A) and (B) (D) None

Q.3

One of the reaction taking place in glass industry is 2Na2O + SiO2 Na4SiO4 SiO2 acts as: (A) Reducing agent (B) Oxidising agent (C) A Lewis acid (D) A Lewis base

Q.4

The basic structure unit in silicates is (A) SiO32 (B) SiO44 (C) SiO66 (D) None

Q.5

In silicates, silicon is (A) sp3 hybridised (B) sp2 hybridised (C) sp hybridised (D) sp3d hybridised

Q.6

The formula of the basic structural unit in a one-dimensional chain silicate is : (A) SiO 32 (B) SiO 2 (C) Si2 O 5 2

(D) Si4 O 11 6 Q.7 Name of the structure of silicate in which three oxygen atoms of [SiO4]4 are shared : (A) Pyrosilicate (B) Sheet silicate (C) Linear chain silicate (D) Three dimensional silicate Q.8 In which of the silicate two oxygen atoms are shared by each tetrahedra (A) Chain silicate (B) Ortho silicate (C) 3-D silicate (D) 2-D silicate

110

,
E D U C A T I O N S

588-A, TALWANDI, KOTA ( (0744) 6450883, 2405510

CARBON FAMILY
Q.9

INORGANIC

IIT-JEE
CHEMISTRY

P. JOY
Note

Anion of chain silicate have general formula (A) (SiO ) (C) Si O (B) (Si O ) (D) None
2n 3 n 2n 2 5 n 2n n 5n

Q.10

Choose the correct statement (A) Island silicate unit are formed by fusion of two orthosilicate units at oxygen atom. (B) Island silicate unit are formed by fusion of two orthosilicate units at silicon atom (C) Island silicate unit can be represented by [Si2O7]6 (D) None of the above

Q.11

Which of the following ions are present in ring silicate (A) Si3O69 (B) Si6O1812 (C) Si3O96 (D) None

Q.12

Orthosilicate anion are produced by which of following methods (A) Silica reacted c NaOH (B) Silicontetra chloride reacted c NaOH (C) Elemental silicon treated c NaOH (D) Silica hydrolysed c water. .

Q.13

The structure of quartz, mica and asbestos have the common basic unit of : (A) (SiO 4) 4 (B) (SiO 3) 2 (D) SiO 2 (C) (SiO 4) 2

Q.14

Statement-1 : Kaolin is two dimensional sheet silicate whereas quartz is three dimensional sheet silicate. Statement-2 : Kaolin has SiO44 unit in which three oxygen atoms of each SiO44 are shared with adjacent SiO44 whereas in Quartz all the four oxygen atom of SiO44 are shared with adjacent SiO44. (A) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement 2 is a correct explanation for Statement-1. (B) Statement-1 is True, Statement 2 is True; Statement 2 is NOT a correct explanation for Statement-1. (C) Statement-1 is True, Statement-2 is False. (D) Statement-1 is False, Statement-2 is True.

Q.15

Which of the following is correct about glass ? (A) These are crystalline solids (B) These are super cooled liquids (C) Glass can be formed by heating Na2CO 3CaCO3 and silica (D) Hard glass is a form of carbonates

,
E D U C A T I O N S

588-A, TALWANDI, KOTA ( (0744) 6450883, 2405510

111

P. JOY
Q.16 Ordinary glass is (A) Sodium silicate (B) Calcium silicate

IIT-JEE
CHEMISTRY

INORGANIC

CARBON FAMILY

Note

(C) Calcium and sodium silicate (D) Copper silicate Q.17 The composition of the common glass is (A) Na2O. CaO. 6SiO2 (B) Na 2O. Al2O3.2SiO 2 (C) CaO. Al2O 3. SiO 2 (D) Na2O.CaO.Al2O 3.6SiO 2 Q.18 Glass is a (A) Liquid (B) Solid (C) Supercooled liquid (D) Transparent organic polymer Q.19 Glass is a homogeneous mixture of (A) Boron and silicon carbides (B) Carbonates of alkali and alkaline earth metals (C) Oxides of alkali and alkaline earth metals (D) Different silicates and borates Q.20 Which of the following is the correct composition of Crooke's glass? (A) Na2CO 3. CaCO3. SiO2 (B) K2CO 3. CaCO3. SiO2 (C) Na2CO 3. K2CO 3. PbCO3. SiO2 (D) K2CO 3. PbCO3. CeO2. sand. Q.21 Which of the following is not a constituent of soda glass ? (A) Calcium silicate (B) Sodium silicate (C) Silicic acid (D) All Q.22 Pyrex glass is a mixture of (A) Sodium borosilicate and aluminium borosilicate (B) Sodium silicate and calcium silicate (C) Sodium silicate and lead silicate (D) Sodium silicate and aluminium borosilicate Q.23 Galena is an ore of (A) Gallium (B) Lead (C) Tin (D) Germanium

112

,
E D U C A T I O N S

588-A, TALWANDI, KOTA ( (0744) 6450883, 2405510

CARBON FAMILY
Q.24 Water glass is -

INORGANIC

IIT-JEE
CHEMISTRY

P. JOY
Note

(A) Another name for sodium silicate (B) A specific form of glass to store water only (C) Hydrated form of glass (D) Hydrated silica Q.25 U.V rays can be checked by (A) Flint glass (B) Crooke's glass (C) Soda glass (D) Pyrex glass Q.26 In which of the glass, some of the silicate units are replaced by borate units (A) Pyrex glass (B) Hard glass (C) Water glass (D) Flint glass Q.27 Which of following is not correctly matched (A) Hard glass ; It is oxide of K and Pb (B) Crooks glass ; Prevents UV light from passing (C) Pyrex glass ; Some Silicate Unit replaced by borate unit (D) Flint glass ; Oxide of K and Pb c silica Q.28 Which one of the following statements is not correct : (A) Flint glass is a soft glass containing lead oxide (B) Pyrex is essentially silica softened by the addition of boric oxide (C) Pure silica glass absorbs ultra-violet light (D) Presence of manganese in glass gives it violet colour Q.29 Which variety of glass is used for the manufacture of optical glasses? (A) Soda glass (B) Flint glass (C) Quartz (D) Water glass Q.30 Lead is present in (A) Flint glass (B) Hord glass (C) Pyrex glass (D) Soda glass Q.31 The colour producing substance used to impart green colour to glass is ? (A) Cu2O (B) CdS (C) MnO2 (D) Cr2O3

,
E D U C A T I O N S

588-A, TALWANDI, KOTA ( (0744) 6450883, 2405510

113

P. JOY
Q.32 (A) Crookes glass (B) Flint glass (C) Pyrex glass (D) Soda glass Q.33

IIT-JEE
CHEMISTRY

INORGANIC

CARBON FAMILY

Which one of the following is opaque to ultraviolet rays :

Note

Newly shaped glass articles when cooled suddenly become brittle, therefore these are cooled slowly, this process is known as : (A) Tempering (B) Annealing (C) Quenching (D) Galvanising

Q.34

Glass reacts with (A) Oleum (B) HF (C) HNO3 (D) K2 Cr 2O 7

Q.35

NaOH should not be stored in : (A) Al vessel (B) Zn vessel (C) Glass (D) All of these

Q.36

Which of the following is used for etching of glass articles. (A) HF (B) SiO 2 (C) HCl (D) HBr

Q.37

Match the column Column I (A) CaCO3 + SiO2 (B) C + SiO2 (C) SiO2 + 6HF (D) 2KNO3 + SiO2 Column II (p) O2 is formed (q) Hydrofluoro Silicic acid is formed (r) Silicate is formed (s) CO2 is formed

ANSWER KEY
Que. Ans. Que. Ans. Que. Ans. 1 A 16 C 31 D 2 C 17 A 32 A 3 C 18 C 33 B 4 B 19 D 34 B 5 A 20 D 35 D 6 C 21 C 36 A 7 B 22 A A-r,s 8 A 23 B 37 B-s C-q D-p,r 9 A 24 A 10 A,C 25 B 11 12 13 A 28 D 14 A 29 B 15 B,C 30 A B,C A,B,C 26 27 A A

114

,
E D U C A T I O N S

588-A, TALWANDI, KOTA ( (0744) 6450883, 2405510