Anda di halaman 1dari 5

INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 3

KEMAHIRAN BAND PERNYATAAN STANDARD Membaca 1 Mengetahui asas mendengar ,bertutur,membaca dan menulis.

DESKRIPTOR

B1 DB1 Membaca pelbagai ayat secara mekanis.


B1 DB1 E1 Membaca pelbagai pola ayat dengan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. Bahan Teks petikan Langkah Pentaksiran Murid membaca petikan secara individu (pemerhatian guru).

EVIDENS

AKTIVITI PENTAKSIRAN

INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 3


NAMA : . TAHUN : . RUJUKAN : B1 DB1 E1 ARAHAN : Baca petikan dengan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. TARIKH : ..

Melancong ke Pulau Pinang

Azmi mendapat keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan baru-baru ini.Sebagai hadiah,ayahnya telah membawa Azmi dan anggota keluarga yang lain makan angin ke Pulau Pinang. Mereka sekeluarga menaiki teksi menuju ke stesen kereta api.Kemudian,mereka menaiki kereta api ke Butterworth.Dari Butterworth,mereka menaiki feri ke Pulau Pinang.Mereka pergi ke tempat penginapan menaiki teksi. Pada hari pertama,Azmi berpeluang melawat Bukit Bendera.Di sana Azmi menaiki kereta api bukit.Selepas itu,Azmi sekeluarga makan tengah hari di Pantai Batu Feringhi.Di sana Azmi dapat melihat orang bermain kapal layar dan bot laju.Ditengah laut pula,Azmi nampak kapal laut sedang belayar.

INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 3


KEMAHIRAN BAND PERNYATAAN STANDARD Menulis 3 Mengetahui, memahami dan memberikan respons terhadap perkara-perkara yang didengarditutur, dibaca dan ditulis dalam pelbagai situasi dengan betul. B3 DT1 Membina dan menulis ayat daripada pelbagai bahan B3 DT1 E1 Membina dan menulis pelbagai jenis ayat. (5.3.1) Bahan Gambar tunggal Lembaran kerja

DESKRIPTOR

EVIDENS

AKTIVITI PENTAKSIRAN

Langkah Pentaksiran Murid meneliti gambar untuk mengenal pasti maklumat Murid membina 5 ayat tunggal.

INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 3


NAMA : . TAHUN : . RUJUKAN : B3 DT1 E1 ARAHAN : Teliti gambar di bawah TARIKH : ..

ARAHAN : Bina lima ayat tunggal berdasarkan gambar.

1. ____________________________________________ 2. ____________________________________________ 3. ____________________________________________ 4. ____________________________________________ 5. ____________________________________________