P. 1
MUZIK_TAHUN_6

MUZIK_TAHUN_6

|Views: 117|Likes:
Dipublikasikan oleh Danial Nasri

More info:

Published by: Danial Nasri on Dec 26, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/24/2013

pdf

text

original

Rancangan Pelajaran Tahunan Pendidikan Muzik – Tahun 6 (SKLP) RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 6

Minggu 1 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.1 IRAMA Item ARAS 1 (a) Memainkan detik secara konsisten untuk sepanjang empat dalam pelbagai meter Hasil Pembelajaran ARAS 2 Memainkan detik secara konsisten untuk sepanjang lapan frasa lagu dalam pelbagai meter ARAS 3 Memainkan detik secara konsisten untuk sepanjang dua belas frasa atau lebih dalam pelbagai meter ARAS 3 (a)Mengamalkan semua teknik nyanyian yang baik semasa menyanyi. Aktiviti / Strategi Mengesan detik berkala pada lagu. Memainkan detik berkala dengan perkusi badan atau alat perkusi.

1.1.1 Detik  Detik berkala

2

2 PENGALAMAN MUZIKAL

2.1 PENGETAHUAN TEKNIK 2.1.1 Teknik dalam nyanyian  Aplikasi teknik – Postur, Sebutan, Pernafasan, Penghasilan ton, Ekspresi 3.1 PENEROKAAN  Pengalaman menemui - Meneroka pelbagai bunyi : Perkusi badan ; Bahan improvisasi

ARAS 1 ARAS 2 (a) Mengamalkan 3 (a) Mengamalkan teknik nyanyian yang 4 teknik nyanyian baik semasa yang baik semasa menyanyi. menyanyi.

Membuat latihan-latihan nyanyian dengan memberi tumpuan kepada teknikteknik yang ditetapkan.

3

3 EKSPRESI KREATIF

ARAS 1 Menyusun pelbagai kesan bunyi secara kreatif menggunakan sumber bunyi yang ditetapkan.

ARAS 2 Menghasilkan satu gubahan kreatif daripada pelbagai kesan bunyi menggunakan sumber bunyi yang ditetapkan dengan bimbingan guru.

ARAS 3 Menghasilkan lebih daripada satu gubahan kreatif daripada pelbagai kesan bunyi menggunakan sumber bunyi yang ditetapkan secara berkumpulan atau bersendirian.

Meneroka dan menemui pelbagai kesan bunyi secara tidak konvensional daripada sumber bunyi seperti suara, alat muzik, alat improvisasi, perkusi badan. Memainkan alat muzik secara tidak konvensional.

5 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. dram tenor dan alat perkusi lain dengan betul mengikut skor dan tanpa skor.1 IRAMA 1.1 Meter 2 . dram tenor dan alat perkusi lain.1 Teknik dalam permainan perkusi  Memegang / Mengendalikan Memainkan ARAS 1 (a) Memainkan dram getar. dram tenor dan alat perkusi lain dengan betul mengikut skor sepanjang 4 bar.2 PENGALAMAN MUZIKAL 2.Tekstur . ARAS 3 (a) Menyatakan alasan yang sesuai untuk memberi nilai lagu yang diberi. ARAS 3 Memasukkan garis bar dengan betul pada skor lagu yang diberi berdasarkan meter yang ditetapkan.Rancangan Pelajaran Tahunan Pendidikan Muzik – Tahun 6 (SKLP) Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Aktiviti / Strategi 4 4 PENGHARGAAN ESTETIK 4.Warna ton .3. Memainkan alat muzik mengiringi nyanyian dan muzik instrumental .1. 3 . - Mendengar dan menyanyikan lagu dalam meter 2 . Skor untuk: dua alat perkusi perkusi tiga alat 6 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2.3 .Inang .2.6 4 4 4 8 Memainkan detik berdasarkan meter 2 dan 6 4 8 Latihan mengendalikan dan memainkan dram getar.Zapin. Joget .4.1  NYANYIAN Memberi respon . ARAS 2 Membandingkan beza meter 2. 4 . Masri . ARAS 2 Memainkan dram getar.6 4 4 4 8 dengan jelas. .lakaran grafik.Waltz . ARAS 2 (a)Menghuraikan lagu dengan betul mengikut ciri-ciri elemen muzik yang diperdengar .Sumazau. Contoh lagu berentak Mac. Memberi respon secara gerakan .Tempo ARAS 1 (a) Mencirikan elemen muzik dalam lagu yang diperdengar dengan betul. Memberi diskripsi dengan jelas unsur-unsur muzik dan ciri-ciri teknik persembahan dalam pelbagai jenis muzik.bertulis. dram tenor dan alat perkusi lain dengan betul mengikut skor atau tanpa skor secara berpandu. 4:6 4 4 4 8 ARAS 1 (a) Menyatakan meter lagu-lagu yang diperdengar dengan betul. ARAS 3 Memainkan dram getar.

3 Teknik dalam permainan rekoder  Aplikasi teknik: .1 PENGETAHUAN TEKNIK 2.do Media aktiviti: -suara . Melukis grafik untuk mewakili perbezaan dan perubahan tempo.Mud .Inang . Cepat .2 Item IMPROVISASI  Pengalaman kreatif .1 IRAMA 1.Postur .Rancangan Pelajaran Tahunan Pendidikan Muzik – Tahun 6 (SKLP) Minggu 7 Aspek 3 EKSPRESI KREATIF 3. Aktiviti / Strategi empat alat perkusi Urutan gaya kodaly dalam nyanyian solfa: -la.so.1.Bentuk . .do -la. ARAS 3 Sentiasa mengamalkan teknik bermain rekoder yang betul semasa Latihan teknik bermain rekoder. ARAS 2 Mengubahsuai 1 frasa melodi mudah yang diperdengar dengan baik menggunakan suara atau alat muzik bermelodi ARAS 2 Menghuraikan lagu dengan betul mengikut ciri-ciri elemen muzik yang diperdengar .rekoder. ARAS 2 Mengamalkan teknik bermain rekoder yang betul semasa bermain rekoder dengan ARAS 3 Menginterpresi perbezaan tempo dengan jelas secara grafik. ARAS 3 Mengimprovisasi corak irama sepanjang melebihi empat bar yang betul dari segi nilai not dan meter. -Contoh lagu berentak Mac .mi.Masri .re.2 Tempo / pelbagai tempo: Lambat .Rentak ARAS 1 Mencirikan elemen muzik dalam lagu yang diperdengar dengan betul.1  NYANYIAN Memberi respon . 10 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2.Mengimprovisasi melodi Hasil Pembelajaran ARAS 1 Mengubahsuai 1 frasa melodi mudah yang diperdengar dengan baik menggunakan suara atau alat muzik bermelodi dengan bimbingan guru. ARAS 2 Menyatakan perbezaan dan perubahan tempo pada lagu yang diperdengar.Waltz .alat muzik 8 4 PENGHARGAAN ESTETIK 4.lakaran grafik.Sumazau.Joget . 9 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. Sederhana ARAS 1 Mengenal pasti perubahan tempo pada lagu-lagu yang diperdengar dengan betul.1. ARAS 3 Menyatakan alasan yang sesuai untuk memberi nilai lagu yang diberi. Mendengar dan menyanyikan lagu dalam pelbagai tempo.bertulis.mi. dengan betul.fa.Penjarian ARAS 1 -Mempratikkan teknik memainkan rekoder yang betul mengikut konvensional .so.re. -Memberi diskripsi dengan jelas unsur-unsur muzik dan ciri-ciri teknik persembahan dalam pelbagai jenis muzik.Zapin . -Memberi respon secara gerakan .

Mendengar dan menyanyikan lagu dalam pelbagai tempo.2 Perubahan tempo: beransur cepat .penghasilan ton Hasil Pembelajaran panduan guru bermain rekoder Aktiviti / Strategi 11 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. 12 3 EKSPRESI KREATIF 3. ARAS 2 Menyatakan perbezaan dan perubahan tempo pada lagu yang diperdengar.Embouchure . Memadankan corak irama yang diperdengarkan memilih kad imbasan yang . ARAS 3 Membina lebih daripada 3 ostinato irama yang betul dari segi notasinya yang sesuai untuk iringan 2 buah lagu yang berlainan meter dan tempo menggunakan nilai nota dan tanda rehat yang dipelajari.3 REKA CIPTA  Pengalaman kreatif  Mereka cipta ostinato irama ARAS 1 Membina 2 ostinato irama yang betul notasinya yang sesuai untuk iringan 2 buah lagu yang berlainan meter menggunakan nilai nota dan tanda rehat yang dipelajari.1.Pernafasan .1 IRAMA 1. beransur lambat ARAS 1 Mengenal pasti perubahan tempo pada lagu-lagu yang diperdengar dengan betul.Rancangan Pelajaran Tahunan Pendidikan Muzik – Tahun 6 (SKLP) Minggu Aspek Item . dengan betul. η η. ξ ε θ θ.1.dengan betul ARAS 2 Mengenal pasti nilai not dan tanda rehat dalam corak irama yang diperdengarkan Memadankan nilai not yang diperdengar dengan memilih kad imbasan yang disediakan. Melukis grafik untuk mewakili perbezaan dan perubahan tempo. ARAS 3 Menginterpresi perbezaan tempo dengan jelas secara grafik. ARAS 2 Membina 2 ostinato irama yang betul dari segi notasi yang sesuai untuk iringan 2 buah lagu yang berlainan meter menggunakan nilai nota dan tanda rehat yang dipelajari. ω γ ™ ARAS 1 Mengecam nilai not dan tanda rehat yang dimainkan .3 Nilai not dan nilai tanda rehat . ARAS 3 Menulis dengan betul corak irama yang diperdengarkan menggunakan not dan tanda Mengimprovisasikan corak irama sepanjang 2 hingga 4 bar.1 IRAMA 1. Mencipta corak irama dalam 2 3 4 6 4448 13 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.Penglidahan .

keseimbangan kordinasi suara dan bunyi alat muzik dengan baik semasa persembahan dengan bimbangan guru.4. Waltz. Waltz. Masri. ARAS 1 Mengenal pasti corak irama ostinato dalam lagu yang diperdengar dengan betul.1 IRAMA 1.Sumazau Hasil Pembelajaran dengan betul. keseimbangan kordinasi suara dan bunyi alat muzik dengan baik ARAS 3 Mengawal kesepaduan . Aktiviti / Strategi disediakan . Corak irama  Ostinato irama ARAS 2 Mengajuk dan memainkan ostinato irama daripada lagu yang diperdengari dengan betul.1. ARAS 2 Mengawal kesepaduan.Joget . -Membanding beza pelbagai rentak yang diperdengar. Inang dan Zapin.menyebut dan memainkan pelbagai jenis ostinato irama . -Mendengar dan menyanyikan lagu-lagu berentak Mac. ARAS 3 Menotasikan ostinato iaram dalam lagu-lagu diperdengar dengan betul.1 IRAMA 1. Masri.4.joget dan sumazau. -Memainkan ostinato irama menggunakan alat perkusi .Rancangan Pelajaran Tahunan Pendidikan Muzik – Tahun 6 (SKLP) Minggu 14 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik Item 1.4 KRITERIA PERSEMBAHAN  Kesepaduan  Keseimbangan  Kordinasi ARAS 1 Mengawal kesepaduan. Mendengar . ARAS 3 Menyatakan ciriciri rentak joget dan sumazau dengan betul.1. rehat dipelajari. Corak irama  Rentak . ARAS 1 Mengecam lagu berentak joget dan sumazau daripada sekumpulan lagu yang diperdengar dengan betul. ARAS 2 Mengenal pasti corak irama rentak joget dan sumazau dengan betul.. .keseimbangan kordinasi suara dan bunyi alat muzik dengan baik 16 1 PENGHARGAAN ESTETIK 1. -Membuat gerakan berdasarkan lagu berentak Mac.joget dan sumazau Menyanyikan pelbagai jenis lagu secara berkumpulan. memainkan alat muzik dengan pelbagai jenis lagu secara berkumpulan 15 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. Inang dan Zapin.

Latihan solfa dengan pic do .membunyikan pic tinggi rendah.2. ARAS 3 Menganalisa aras pic dalam skor lagu yang diberi dengan betul.1 Menyanyi  Menyanyi solfa ARAS 1 Mengenal pasti aras pic yang diperdengar dengan betul. 19 2 PENGALAMAN MUZIKAL ARAS 1 Menyanyikan keratan melodi secara solfa denganbetul secara berpandu ARAS 2 Menyanyi melodi secara solfa dengan betul ARAS 3 Menyanyi melodi secara solfa dengan betul .2.Rancangan Pelajaran Tahunan Pendidikan Muzik – Tahun 6 (SKLP) Minggu 17 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL Item 2.Bertangga ARAS 1 Mengecam jenis pergerakan pic dengan betul berdasarkan kumpulan-kumpulan not yang diperdengar ARAS 2 Menyatakan jenis pergerakan pic pada keratan lagu yang diperdengar dengan betul ARAS 3 Membanding beza pergerakan pic dalam lagulagu yang diperdengar dengan pernyataan yang betul.2. 20 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.2.1 Pic  Aras pic  Tinggi  Rendah  Tengah  Tertinggi  Terendah 2.fa.re.1 Menyanyi  Kemahiran menyanyi Hasil Pembelajaran ARAS 1 Menyanyikan pelbagai lagu dengan baik dari segi pic tempo dan dinamik secara berpandu ARAS 2 menyanyi pelbagai lagu dengan baik dari segi pic tempo dinamik dan mud secara berpandu ARAS 3 Menyanyi pelabagi lagu dengan inpretasi yang sesuai .Mendatar .tertinggi . ARAS 2 Mengenal pasti pic tertinggi dan terendah dalam keratan lagu yang diperdengar dengan betul.bertangga.Melompat .2.terendah dalam lagu yang dinyanyikan . PENGALAMAN MUZIK 2.melompat . Mendengar.2.mendatar . -Mengecam aras pic dalam siri bunyi yang dimainkan . -Mengecam pic menaik dan menurun dalam lagu diperdengarkan dinyanyikan dan dimainkan.membunyikan memainkan pic menaik .me.1 Pic  Pergerakan pic .menurun . Aktiviti / Strategi Menyanyikan pelbagai jenis lagu dalam meter 2 3 4 6 4 4 4 8 secara solo dan berkumpulan dengan tumpuan kepada tempo pic dunamik dan mud.2. -Membuat gerakan menunjukkan pergerakan pic yang dimainkan.do tanpa dan dengan isyarat tangan kodaly /curwen -Menyanyikan lagu dengan solfa.tengah. MELODI 1.ti. PENGALAMAN MUZIK 2. MELODI 1.so. .2. Mendengar. 18 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.la.

Menyanyi dan memainkan pelbagai jenis lagu dalam meter 2 3 4 6 secara solo 4448 dan berkumpulan. pantun.tempo . . catatan rasa dan fikiran.2 Memainkan alat perkusi  Kemahiran bermain dan membaca notasi .2. menulis refleksi.2. 23 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. ARAS 2 Memainkan corak irama sepanjang 4 bar dalam pelbagai meter dengan betul dari segi detik .Corak irama . melakar. -Mengklasifikasikan warna ton alat muzik.Tempo . 22 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. ARAS 3 Memainkan lagu perkusi dengan betul mengikut skor.Rancangan Pelajaran Tahunan Pendidikan Muzik – Tahun 6 (SKLP) Minggu 21 Aspek 4 PENGHARGAAN ESTETIK Item 4.Warna ton .2.Tekstur .tekanan tempo . -Menyediakan folio tentang muzik instrumental.dan dinamik. ARAS 2 Mengecam jenis skel yang diperdengar dengan betul. -Membaca notasi dan memainkan ostinato irama. -Memainkan alat perkusi secara ensembel. MELODI 1.Dinamik ARAS 1 Memainkan corak irama sepanjang 4 bar dalam pelbagai meter dengan betul dari segi detik .2 PENGALAMAN MUZIK 2.tekanan. ARAS 3 Menyatakan alasan yang sesuai un tuk memberi nilai lagu yang diberi.2 Skel  Skel diatonik  Major  Minor  Harmonik ARAS 1 Mengenal pasti jenis skel yang diperdengar dengan betul. -Menginterpretasi muzik yang didengari dalam bentuk grafik.Meter .2 MUZIK INSTRUMENTAL  Memberi respon . Hasil Pembelajaran ARAS 2 Menghuraikan muzik instrumental dengan betul mengikut ciri-ciri elemen muzik yang diperdengar. ARAS 3 Menyatakan perbezaan antara skel-skel yang diperdengar dengan deskripsi yang betul. Aktiviti / Strategi Melukis. Latihan mendengar skel major dan minor.Tempo ARAS 1 Mencirikan elemen – elemen muzik dalam muzik diperdengar dengan betul.dan dinamik.

26 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2.Kemahiran bermain dan membaca notasi .Dron . F#. Memainkan pelbagai jenis lagu dalam meter 2 3 4 6 secara solo dan 4 4 4 8 dan berkumpulan. Membaca dan membuat latihan penjarian not C#. -Bermain rekoder untuk mengiringi nyanyian dan muzik instrumental.Memainkan rekoder b)Memainkan rekoder bagi mengiringi nyanyian atau muzik instrumental.G’ Latihan tiupan: -Teknik pernafasan -Teknik penglidahan. ARAS 2 Memainkan semua not yang secara menaik .3 Memainkan Rekoder  Memainkan not .3.F’.C.E.Bb.G’.E’.2. B.2.E’. ARAS 2 Membanding bezakan jenisjenis lapisan suara dalam muzik nyanyian dan insturmental dengan pernyataan yang sesuai.D ARAS1 Memainkan pelbagai lagu dalam pelbagai meter corak irama dan ekspresi mengikut skor dengan betul.3 Harmoni  Lapisan suara .F#. MELODI 1.2.F.F#. ARAS 3 Memainkan semua nopt yang dipelajari secara menaik.Not baru C# . Mendengar dan menyanyikan dron dan lagu secara berkumpulan. Melodi yang mengandungi pic C#. -Memainkan lagu atau keratan lagu mengikut skor. Aktiviti / Strategi Latihan penjarian tanpa tiupan.F’. 25 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. .F’F# .2.D. ARAS 3 Memberi deskripsi yang betul tentang harmoni muzik nyanyian dan instrumental yang didengar.Melodi kuanter . G’ Hasil Pembelajaran ARAS 1 a) Memainkan lagu sepanjang lapan bar yang pelbagai corak irama dalam pelbagai meter dengan betul.Ostinato melodi ARAS 1 Mengenal pasti jenis – jenis lapisan suara dalam muzik nyanyian dan insturmental dengan betul.E’. ARAS 3 Memainkan pelbagai lagu dalam pelbagai meter corak irama dan ekspresi dengan skor dan tanpa skor dengan lancar dan betul.menurun dan melompat dengan betul mengikut notasi. Menyanyikan lagu/memainkan melodi kaunter dan ostinato melodi secara berkumpulan.A.menurun dan melompat dengan lancar dan betul mengikut notasi.’. ARAS2 Memainkan lagu dalam pelbagai meter corak irama dan ekspresi mengikut skor dengan lancar dan betul.C’.Rancangan Pelajaran Tahunan Pendidikan Muzik – Tahun 6 (SKLP) Minggu 24 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL Item 2.G.2 PENGALAMAN MUZIK 2.

5 Bentuk   Struktur AB : ABA ARAS 1 Mengecam jenis struktur lagu dengan betul berdasarkan lagu-lagu yang diperdengar. ARAS 2 Menandakan pada skor lagu seksyen-seksyen dalam lagu dengan betul berdasarkan lagu yang diperdengar. 29 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.1 Dinamik  Aras dinamik Kuat/lembut ARAS 1 Menyatakan jenis dinamik pada lagulagu yang diperdengar dengan betul. . Hasil Pembelajaran ARAS 2 Menyatakan dengan betul jenis tekstur muzik nyanyian dan instrumental yang didengar.3. ARAS 2 Menyatakan perbezaan dinamik dalam lagu-lagu yang diperdengar dengan pernyataan yang sesuai.3 EKSPRESI 1. ARAS 3 Menyatakan perbezaan tekstur dalam muzik nyanyian dan instrumental dengan deskripsi yang betul.2 MELODI 1.4 Tekstur ARAS 1 Mengenal pasti dengan betul tekstur muzik nyanyian dan instrumental yang diperdengar.  Diskripsi tekstur .Tebal . ARAS 3 Memberi deskripsi yang sesuai terhadap muzik nyanyian dan insturmental yang diperdengar. . ARAS 3 Memberi deskripsi bentuk lagu dengan betul melalui lakaran /lukisan grafik /tulisan Mendengar. menyanyikan dan memainkan pelbagai muzik nyanyian dan instrumental secara solo dan berkumpulan. Aktiviti / Strategi Mendengar.Nipis 28 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. menyanyikan dan memainkan pelbagai lagu berbentuk AB : ABA. Menandakan dinamik yang diperdengar pada lirik atau skor lagu. -Memberi deskripsi tekstur lagu yang diperdengar. Membua lakuan kreatif bagi menunjukkan dinamik dalam lagu yang diperdengar. Memainkan dinamik dengan alat perkusi dan rekoder.2.Rancangan Pelajaran Tahunan Pendidikan Muzik – Tahun 6 (SKLP) Minggu 27 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik Item 1.Membuat gerakan kreatif berdasarkan lagulagu berbentuk AB dan ABA.2.2 MELODI 1.

1 Dinamik Perubahan dinamik -.2.Beransur lembut .takut dan tenang.3 Memainkan rekoder b)Memainkan rekoder bagi mengiringi nyanyian atau muzik instrumental. Membuat lakuan kreatif bagi menunjukkan mud dalam lagu . ARAS 1 Menyatakan dengan betul mud lagu-lagu yang diperdengar. ARAS 3 Memberi deskripsi yang sesuai terhadap muzik nyanyian dan insturmental yang diperdengar. ARAS 3 Mengiringi lagu sepanjang melebihi 12 bar dengan harmoni yang ditetapkan dengan baik secara berpandu. 3 EKSPRESI 1. Membua lakuan kreatif bagi menunjukkan dinamik dalam lagu yang diperdengar. -Bermain rekoder untuk mengiringi nyanyian dan muzik instrumental.bersemangat. Aktiviti / Strategi Memainkan pelbagai jenis lagu dalam meter 2346 secara solo dan 444 8 dan berkumpulan. ARAS2 Mengiringi lagu 12 bar dengan harmoni yang ditetapkan dengan baik secara berpandu. Menandakan dinamik yang diperdengar pada lirik atau skor lagu. -Memainkan lagu atau keratan lagu mengikut skor. 31 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. ARAS 2 Menyatakan perbezaan dinamik dalam lagu-lagu yang diperdengar dengan pernyataan yang sesuai. Mendengar dan menyanyikan pelbagai jenis lagu. cemas.2.Beransur kuat • ARAS 1 Menyatakan jenis dinamik pada lagulagu yang diperdengar dengan betul.3 EKSPRESI 1. 32 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.sedih.Mud  Diskripsi mud dalam muzik -Riang.3. Memainkan dinamik dengan alat perkusi dan rekoder. .  Irama  Meter : 2 3 4 6 4 4 4 8  Corak irama Hasil Pembelajaran ARAS1 Mengiringi lagu sepanjang 8 bar dengan harmoni yang ditetapkan dengan baik secara berpandu. ARAS 2 Membanding beza lagu-lagu yang dinyanyikan /dimainkan/diper dengar dengan pernyataan yang sesuai.Rancangan Pelajaran Tahunan Pendidikan Muzik – Tahun 6 (SKLP) Minggu 30 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL Item 2.3. ARAS 3 Memberi respon yang sesuai bagi menjelaskan mud pada lagu yang dinyanyikan/ dimainkan/ diperdengar.

Mengintreprestasi muzik yang didengari dalam bentuk grafik Mengklasifikasikan warna ton alat muzik. Membaca notasi.4. catatan rasa dan fikiran. Membaca dan menulis notasi muzik. ARAS 2 Mengenal pasti simbol notasi muzik dalam skor lagu yang diberi dengan betul.  Ekspresi  Dinamik Hasil Pembelajaran ARAS1 Mengiringi lagu sepanjang 8 bar dengan harmoni yang ditetapkan dengan baik secara berpandu.Rancangan Pelajaran Tahunan Pendidikan Muzik – Tahun 6 (SKLP) Minggu 33 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL Item 2. Menyediakan folio tentang muzik instrumental. ω γ ∠ ∠∠ ™ ARAS 1 Mengenal pasti semua tanda isyarat dan istilah muzik dengan betul.Muzik Instrumental  Mud  Bentuk  Rentak ARAS 1 Mencirikan elemenelemen muzik dalam muzik diperdengar dengan betul. Menulis. ARAS 3 Mengiringi lagu sepanjang melebihi 12 bar dengan harmoni yang ditetapkan dengan baik secara berpandu.2. 35 4 PENGHARGAAN ESTETIK 4.3. menulis. . ARAS 2 Mengiringi lagu 12 bar dengan harmoni yang ditetapkan dengan baik secara berpandu. ARAS 3 Membaca notasi muzik dengan betul dalam permainan alat muzik. 34 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. η η.Memainkan rekoder b)Memainkan rekoder bagi mengiringi nyanyian atau muzik instrumental. Aktiviti / Strategi Memainkan pelbagai jenis lagu dalam meter 2 3 4 6 secara solo dan 4 4 4 8 dan berkumpulan. -Bermain rekoder untuk mengiringi nyanyian dan muzik instrumental. -Memainkan lagu atau keratan lagu mengikut skor. ARAS 2 Menghuraikan muzik instrumental dengan betul mengikut ciri-ciri elemen muzik yang diperdengar. refleksi.1 Lambang not muzik dan tanda rehat ξ ε θ θ. melakar.Sistem notasi 1.4. ARAS 3 Menyatakan alasan yang sesuai untuk memberi nilai lagu yang diberi.2. menyanyi dan memainkan melodi mudah.

Muzik masyarakat Malaysia ARAS 1 Mencirikan elemen  Meneliti muzik muzik dalam muzik masyarakat Malaysia masyarakat Malaysia -Fungsi yang diperdengar -Konsep muzik dengan betul. 37 4 PENGHARGAAN ESTETIK 4. -Elemen estetik ARAS 2 Menghuraikan muzik masyarakat Malaysia dengan betul mengikut ciri-ciri elemen muzik yang diperdengar.4. Menguhuraikan konsep muzik dalam pelbagai muzik masyarakat Malaysia .Sistem notasi 1. menandakan dan menulis not pada baluk. -Jenis lagu -Pakaian -Alat muzik Memberi rekfeksi kendiri contoh lagu : -Lagu semasa .4. ARAS 3 menyatakan alasan yang sesuai untuk memberi nilai lagu masyarakat Malaysia yang diberi.1. Memainkan rekoder berdasarkan skor . Fungsi lagu seperti : -Perayaan .3. menamakan. Mengecam. -Upacara -tarian Menyediakan folio tentang aktiviti muzik masyarakat Malaysia.Kedudukan not pada baluk ARAS 1 Mengecam/ menamakan semua pic pada baluk dengan betul Hasil Pembelajaran ARAS 2 Mengecam/ menamakan semua not pada baluk dengan lancar dan betul Aktiviti / Strategi ARAS 3 Mengecam semua pic pada baluk dengan pantas dan betul.Rancangan Pelajaran Tahunan Pendidikan Muzik – Tahun 6 (SKLP) Minggu 36 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik Item 1.

-Bermain rekoder untuk mengiringi nyanyian dan muzik instrumental.2. Aktiviti / Strategi Memainkan pelbagai jenis lagu dalam meter 2346 secara solo dan 444 8 dan berkumpulan.2.3 Memainkan rekoder b) Memainkan rekoder bagi mengiringi nyanyian atau muzik instrumental.Rancangan Pelajaran Tahunan Pendidikan Muzik – Tahun 6 (SKLP) Minggu 38 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik Item 2. ARAS 3 Mengiringi lagu sepanjang melebihi 12 bar dengan harmoni yang ditetapkan dengan baik secara berpandu. Latihan disiplin dan tatacara persembahan dan latihan 39 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 2.3 Memainkan rekoder b) Memainkan rekoder bagi mengiringi nyanyian atau muzik instrumental.  Etika ARAS1 Mengamalkan disiplin dan tata cara pentas yang ditetapkan dengan baik semasa persembahan dan latihan dengan bimbingan guru ARAS2 Sentiasa mengamalkan dispilin tatacara pentas semasa persembahan dan latihan ARAS 3 Sentiasa menunjukkan tanggungjawab dan disiplin pentas sebelum.  Harmoni  Melodi kaunter  Dron  Ostinato Hasil Pembelajaran ARAS1 Mengiringi lagu sepanjang 8 bar dengan harmoni yang ditetapkan dengan baik secara berpandu. -Memainkan lagu atau keratan lagu mengikut skor. semasa dan selepas persembahan . ARAS2 Mengiringi lagu 12 bar dengan harmoni yang ditetapkan dengan baik secara berpandu.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->