P. 1
MUZIK_TAHUN_6

MUZIK_TAHUN_6

|Views: 117|Likes:
Dipublikasikan oleh Danial Nasri

More info:

Published by: Danial Nasri on Dec 26, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/24/2013

pdf

text

original

Rancangan Pelajaran Tahunan Pendidikan Muzik – Tahun 6 (SKLP) RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 6

Minggu 1 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.1 IRAMA Item ARAS 1 (a) Memainkan detik secara konsisten untuk sepanjang empat dalam pelbagai meter Hasil Pembelajaran ARAS 2 Memainkan detik secara konsisten untuk sepanjang lapan frasa lagu dalam pelbagai meter ARAS 3 Memainkan detik secara konsisten untuk sepanjang dua belas frasa atau lebih dalam pelbagai meter ARAS 3 (a)Mengamalkan semua teknik nyanyian yang baik semasa menyanyi. Aktiviti / Strategi Mengesan detik berkala pada lagu. Memainkan detik berkala dengan perkusi badan atau alat perkusi.

1.1.1 Detik  Detik berkala

2

2 PENGALAMAN MUZIKAL

2.1 PENGETAHUAN TEKNIK 2.1.1 Teknik dalam nyanyian  Aplikasi teknik – Postur, Sebutan, Pernafasan, Penghasilan ton, Ekspresi 3.1 PENEROKAAN  Pengalaman menemui - Meneroka pelbagai bunyi : Perkusi badan ; Bahan improvisasi

ARAS 1 ARAS 2 (a) Mengamalkan 3 (a) Mengamalkan teknik nyanyian yang 4 teknik nyanyian baik semasa yang baik semasa menyanyi. menyanyi.

Membuat latihan-latihan nyanyian dengan memberi tumpuan kepada teknikteknik yang ditetapkan.

3

3 EKSPRESI KREATIF

ARAS 1 Menyusun pelbagai kesan bunyi secara kreatif menggunakan sumber bunyi yang ditetapkan.

ARAS 2 Menghasilkan satu gubahan kreatif daripada pelbagai kesan bunyi menggunakan sumber bunyi yang ditetapkan dengan bimbingan guru.

ARAS 3 Menghasilkan lebih daripada satu gubahan kreatif daripada pelbagai kesan bunyi menggunakan sumber bunyi yang ditetapkan secara berkumpulan atau bersendirian.

Meneroka dan menemui pelbagai kesan bunyi secara tidak konvensional daripada sumber bunyi seperti suara, alat muzik, alat improvisasi, perkusi badan. Memainkan alat muzik secara tidak konvensional.

Waltz . ARAS 2 Memainkan dram getar. 4:6 4 4 4 8 ARAS 1 (a) Menyatakan meter lagu-lagu yang diperdengar dengan betul.2.1 IRAMA 1.1 Teknik dalam permainan perkusi  Memegang / Mengendalikan Memainkan ARAS 1 (a) Memainkan dram getar.2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. Memainkan alat muzik mengiringi nyanyian dan muzik instrumental .lakaran grafik.Inang . Contoh lagu berentak Mac. ARAS 3 Memasukkan garis bar dengan betul pada skor lagu yang diberi berdasarkan meter yang ditetapkan. ARAS 2 Membandingkan beza meter 2.3 .1.3. dram tenor dan alat perkusi lain dengan betul mengikut skor dan tanpa skor.Zapin. 3 . .Warna ton . dram tenor dan alat perkusi lain dengan betul mengikut skor atau tanpa skor secara berpandu. ARAS 2 (a)Menghuraikan lagu dengan betul mengikut ciri-ciri elemen muzik yang diperdengar . Joget . ARAS 3 (a) Menyatakan alasan yang sesuai untuk memberi nilai lagu yang diberi.Sumazau. - Mendengar dan menyanyikan lagu dalam meter 2 .1 Meter 2 .6 4 4 4 8 Memainkan detik berdasarkan meter 2 dan 6 4 8 Latihan mengendalikan dan memainkan dram getar. Memberi diskripsi dengan jelas unsur-unsur muzik dan ciri-ciri teknik persembahan dalam pelbagai jenis muzik.Tekstur . Skor untuk: dua alat perkusi perkusi tiga alat 6 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. dram tenor dan alat perkusi lain dengan betul mengikut skor sepanjang 4 bar.4. dram tenor dan alat perkusi lain. ARAS 3 Memainkan dram getar. Memberi respon secara gerakan .Tempo ARAS 1 (a) Mencirikan elemen muzik dalam lagu yang diperdengar dengan betul. 4 . Masri .bertulis.Rancangan Pelajaran Tahunan Pendidikan Muzik – Tahun 6 (SKLP) Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Aktiviti / Strategi 4 4 PENGHARGAAN ESTETIK 4. 5 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.1  NYANYIAN Memberi respon .6 4 4 4 8 dengan jelas.

3 Teknik dalam permainan rekoder  Aplikasi teknik: .Zapin . -Memberi diskripsi dengan jelas unsur-unsur muzik dan ciri-ciri teknik persembahan dalam pelbagai jenis muzik.1  NYANYIAN Memberi respon .Mengimprovisasi melodi Hasil Pembelajaran ARAS 1 Mengubahsuai 1 frasa melodi mudah yang diperdengar dengan baik menggunakan suara atau alat muzik bermelodi dengan bimbingan guru.alat muzik 8 4 PENGHARGAAN ESTETIK 4.lakaran grafik.1.Joget .1. 10 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2.Inang . ARAS 3 Sentiasa mengamalkan teknik bermain rekoder yang betul semasa Latihan teknik bermain rekoder. 9 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.Penjarian ARAS 1 -Mempratikkan teknik memainkan rekoder yang betul mengikut konvensional .Postur .Waltz .1 PENGETAHUAN TEKNIK 2.mi.re.do Media aktiviti: -suara . Sederhana ARAS 1 Mengenal pasti perubahan tempo pada lagu-lagu yang diperdengar dengan betul.2 Item IMPROVISASI  Pengalaman kreatif .2 Tempo / pelbagai tempo: Lambat . Mendengar dan menyanyikan lagu dalam pelbagai tempo.Rancangan Pelajaran Tahunan Pendidikan Muzik – Tahun 6 (SKLP) Minggu 7 Aspek 3 EKSPRESI KREATIF 3. ARAS 3 Menyatakan alasan yang sesuai untuk memberi nilai lagu yang diberi.do -la.re. . Melukis grafik untuk mewakili perbezaan dan perubahan tempo.rekoder. ARAS 2 Menyatakan perbezaan dan perubahan tempo pada lagu yang diperdengar.fa.mi. ARAS 2 Mengubahsuai 1 frasa melodi mudah yang diperdengar dengan baik menggunakan suara atau alat muzik bermelodi ARAS 2 Menghuraikan lagu dengan betul mengikut ciri-ciri elemen muzik yang diperdengar .so. ARAS 2 Mengamalkan teknik bermain rekoder yang betul semasa bermain rekoder dengan ARAS 3 Menginterpresi perbezaan tempo dengan jelas secara grafik. dengan betul.bertulis.1 IRAMA 1. ARAS 3 Mengimprovisasi corak irama sepanjang melebihi empat bar yang betul dari segi nilai not dan meter.Rentak ARAS 1 Mencirikan elemen muzik dalam lagu yang diperdengar dengan betul. Aktiviti / Strategi empat alat perkusi Urutan gaya kodaly dalam nyanyian solfa: -la. -Contoh lagu berentak Mac .Masri . Cepat . -Memberi respon secara gerakan .Sumazau.Bentuk .Mud .so.

12 3 EKSPRESI KREATIF 3. ARAS 2 Menyatakan perbezaan dan perubahan tempo pada lagu yang diperdengar.1. Mendengar dan menyanyikan lagu dalam pelbagai tempo. ARAS 3 Menginterpresi perbezaan tempo dengan jelas secara grafik. ξ ε θ θ.1.Embouchure .2 Perubahan tempo: beransur cepat . Melukis grafik untuk mewakili perbezaan dan perubahan tempo. dengan betul.Pernafasan . ARAS 3 Membina lebih daripada 3 ostinato irama yang betul dari segi notasinya yang sesuai untuk iringan 2 buah lagu yang berlainan meter dan tempo menggunakan nilai nota dan tanda rehat yang dipelajari.1 IRAMA 1.1 IRAMA 1. η η.penghasilan ton Hasil Pembelajaran panduan guru bermain rekoder Aktiviti / Strategi 11 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.Penglidahan . ω γ ™ ARAS 1 Mengecam nilai not dan tanda rehat yang dimainkan .3 REKA CIPTA  Pengalaman kreatif  Mereka cipta ostinato irama ARAS 1 Membina 2 ostinato irama yang betul notasinya yang sesuai untuk iringan 2 buah lagu yang berlainan meter menggunakan nilai nota dan tanda rehat yang dipelajari. Mencipta corak irama dalam 2 3 4 6 4448 13 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.Rancangan Pelajaran Tahunan Pendidikan Muzik – Tahun 6 (SKLP) Minggu Aspek Item . Memadankan corak irama yang diperdengarkan memilih kad imbasan yang .3 Nilai not dan nilai tanda rehat . ARAS 3 Menulis dengan betul corak irama yang diperdengarkan menggunakan not dan tanda Mengimprovisasikan corak irama sepanjang 2 hingga 4 bar. ARAS 2 Membina 2 ostinato irama yang betul dari segi notasi yang sesuai untuk iringan 2 buah lagu yang berlainan meter menggunakan nilai nota dan tanda rehat yang dipelajari.dengan betul ARAS 2 Mengenal pasti nilai not dan tanda rehat dalam corak irama yang diperdengarkan Memadankan nilai not yang diperdengar dengan memilih kad imbasan yang disediakan. beransur lambat ARAS 1 Mengenal pasti perubahan tempo pada lagu-lagu yang diperdengar dengan betul.

. ARAS 1 Mengecam lagu berentak joget dan sumazau daripada sekumpulan lagu yang diperdengar dengan betul. keseimbangan kordinasi suara dan bunyi alat muzik dengan baik semasa persembahan dengan bimbangan guru.1 IRAMA 1. Mendengar . Inang dan Zapin. Corak irama  Rentak .menyebut dan memainkan pelbagai jenis ostinato irama . keseimbangan kordinasi suara dan bunyi alat muzik dengan baik ARAS 3 Mengawal kesepaduan .4. Waltz. . -Membuat gerakan berdasarkan lagu berentak Mac. -Membanding beza pelbagai rentak yang diperdengar. Masri.4.1. ARAS 1 Mengenal pasti corak irama ostinato dalam lagu yang diperdengar dengan betul. Masri.Joget .Sumazau Hasil Pembelajaran dengan betul. Waltz.1 IRAMA 1. ARAS 2 Mengawal kesepaduan.Rancangan Pelajaran Tahunan Pendidikan Muzik – Tahun 6 (SKLP) Minggu 14 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik Item 1. ARAS 2 Mengenal pasti corak irama rentak joget dan sumazau dengan betul. -Memainkan ostinato irama menggunakan alat perkusi . rehat dipelajari. Inang dan Zapin. ARAS 3 Menotasikan ostinato iaram dalam lagu-lagu diperdengar dengan betul. Aktiviti / Strategi disediakan .keseimbangan kordinasi suara dan bunyi alat muzik dengan baik 16 1 PENGHARGAAN ESTETIK 1. ARAS 3 Menyatakan ciriciri rentak joget dan sumazau dengan betul.1. -Mendengar dan menyanyikan lagu-lagu berentak Mac. memainkan alat muzik dengan pelbagai jenis lagu secara berkumpulan 15 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2.joget dan sumazau Menyanyikan pelbagai jenis lagu secara berkumpulan.4 KRITERIA PERSEMBAHAN  Kesepaduan  Keseimbangan  Kordinasi ARAS 1 Mengawal kesepaduan.joget dan sumazau. Corak irama  Ostinato irama ARAS 2 Mengajuk dan memainkan ostinato irama daripada lagu yang diperdengari dengan betul.

2. -Mengecam aras pic dalam siri bunyi yang dimainkan . MELODI 1. PENGALAMAN MUZIK 2.2.fa.ti. MELODI 1.re. 18 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.1 Menyanyi  Menyanyi solfa ARAS 1 Mengenal pasti aras pic yang diperdengar dengan betul.2.1 Menyanyi  Kemahiran menyanyi Hasil Pembelajaran ARAS 1 Menyanyikan pelbagai lagu dengan baik dari segi pic tempo dan dinamik secara berpandu ARAS 2 menyanyi pelbagai lagu dengan baik dari segi pic tempo dinamik dan mud secara berpandu ARAS 3 Menyanyi pelabagi lagu dengan inpretasi yang sesuai .me.2.Melompat . 20 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.Rancangan Pelajaran Tahunan Pendidikan Muzik – Tahun 6 (SKLP) Minggu 17 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL Item 2.Bertangga ARAS 1 Mengecam jenis pergerakan pic dengan betul berdasarkan kumpulan-kumpulan not yang diperdengar ARAS 2 Menyatakan jenis pergerakan pic pada keratan lagu yang diperdengar dengan betul ARAS 3 Membanding beza pergerakan pic dalam lagulagu yang diperdengar dengan pernyataan yang betul.tertinggi .mendatar . Mendengar. ARAS 2 Mengenal pasti pic tertinggi dan terendah dalam keratan lagu yang diperdengar dengan betul.do tanpa dan dengan isyarat tangan kodaly /curwen -Menyanyikan lagu dengan solfa.2.melompat . PENGALAMAN MUZIK 2. 19 2 PENGALAMAN MUZIKAL ARAS 1 Menyanyikan keratan melodi secara solfa denganbetul secara berpandu ARAS 2 Menyanyi melodi secara solfa dengan betul ARAS 3 Menyanyi melodi secara solfa dengan betul .bertangga.so. Latihan solfa dengan pic do . -Membuat gerakan menunjukkan pergerakan pic yang dimainkan.la. Mendengar.tengah. .menurun .2.1 Pic  Aras pic  Tinggi  Rendah  Tengah  Tertinggi  Terendah 2.membunyikan memainkan pic menaik . Aktiviti / Strategi Menyanyikan pelbagai jenis lagu dalam meter 2 3 4 6 4 4 4 8 secara solo dan berkumpulan dengan tumpuan kepada tempo pic dunamik dan mud.terendah dalam lagu yang dinyanyikan .2. ARAS 3 Menganalisa aras pic dalam skor lagu yang diberi dengan betul.Mendatar .1 Pic  Pergerakan pic . -Mengecam pic menaik dan menurun dalam lagu diperdengarkan dinyanyikan dan dimainkan.membunyikan pic tinggi rendah.2.

Dinamik ARAS 1 Memainkan corak irama sepanjang 4 bar dalam pelbagai meter dengan betul dari segi detik . -Mengklasifikasikan warna ton alat muzik.2 MUZIK INSTRUMENTAL  Memberi respon . catatan rasa dan fikiran.Rancangan Pelajaran Tahunan Pendidikan Muzik – Tahun 6 (SKLP) Minggu 21 Aspek 4 PENGHARGAAN ESTETIK Item 4.2. -Membaca notasi dan memainkan ostinato irama.tekanan.Tekstur .Warna ton .2.tempo .Tempo ARAS 1 Mencirikan elemen – elemen muzik dalam muzik diperdengar dengan betul. -Memainkan alat perkusi secara ensembel. Latihan mendengar skel major dan minor. menulis refleksi. ARAS 3 Menyatakan alasan yang sesuai un tuk memberi nilai lagu yang diberi. Menyanyi dan memainkan pelbagai jenis lagu dalam meter 2 3 4 6 secara solo 4448 dan berkumpulan. ARAS 3 Menyatakan perbezaan antara skel-skel yang diperdengar dengan deskripsi yang betul.2 PENGALAMAN MUZIK 2.tekanan tempo . . ARAS 2 Mengecam jenis skel yang diperdengar dengan betul.2.Corak irama .dan dinamik. -Menyediakan folio tentang muzik instrumental. pantun.2 Skel  Skel diatonik  Major  Minor  Harmonik ARAS 1 Mengenal pasti jenis skel yang diperdengar dengan betul. -Menginterpretasi muzik yang didengari dalam bentuk grafik.2 Memainkan alat perkusi  Kemahiran bermain dan membaca notasi . ARAS 3 Memainkan lagu perkusi dengan betul mengikut skor. 23 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. Aktiviti / Strategi Melukis. Hasil Pembelajaran ARAS 2 Menghuraikan muzik instrumental dengan betul mengikut ciri-ciri elemen muzik yang diperdengar. ARAS 2 Memainkan corak irama sepanjang 4 bar dalam pelbagai meter dengan betul dari segi detik .Meter . MELODI 1.Tempo . 22 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.dan dinamik. melakar.

F’.F’. Mendengar dan menyanyikan dron dan lagu secara berkumpulan.E’. Membaca dan membuat latihan penjarian not C#.3 Harmoni  Lapisan suara . ARAS 3 Memberi deskripsi yang betul tentang harmoni muzik nyanyian dan instrumental yang didengar.C. MELODI 1.Not baru C# .Dron .2 PENGALAMAN MUZIK 2.D ARAS1 Memainkan pelbagai lagu dalam pelbagai meter corak irama dan ekspresi mengikut skor dengan betul.Rancangan Pelajaran Tahunan Pendidikan Muzik – Tahun 6 (SKLP) Minggu 24 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL Item 2.G’.F#. B.E. ARAS 2 Membanding bezakan jenisjenis lapisan suara dalam muzik nyanyian dan insturmental dengan pernyataan yang sesuai.2.D.Bb.G.2.F’F# .C’. -Memainkan lagu atau keratan lagu mengikut skor.Melodi kuanter .F#.’.3 Memainkan Rekoder  Memainkan not . Melodi yang mengandungi pic C#. Menyanyikan lagu/memainkan melodi kaunter dan ostinato melodi secara berkumpulan.E’. -Bermain rekoder untuk mengiringi nyanyian dan muzik instrumental. F#. G’ Hasil Pembelajaran ARAS 1 a) Memainkan lagu sepanjang lapan bar yang pelbagai corak irama dalam pelbagai meter dengan betul.Ostinato melodi ARAS 1 Mengenal pasti jenis – jenis lapisan suara dalam muzik nyanyian dan insturmental dengan betul.F.menurun dan melompat dengan lancar dan betul mengikut notasi. ARAS2 Memainkan lagu dalam pelbagai meter corak irama dan ekspresi mengikut skor dengan lancar dan betul.2. ARAS 3 Memainkan pelbagai lagu dalam pelbagai meter corak irama dan ekspresi dengan skor dan tanpa skor dengan lancar dan betul. 25 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.E’. Aktiviti / Strategi Latihan penjarian tanpa tiupan. Memainkan pelbagai jenis lagu dalam meter 2 3 4 6 secara solo dan 4 4 4 8 dan berkumpulan.2.Memainkan rekoder b)Memainkan rekoder bagi mengiringi nyanyian atau muzik instrumental.G’ Latihan tiupan: -Teknik pernafasan -Teknik penglidahan.A. ARAS 2 Memainkan semua not yang secara menaik .3. . 26 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. ARAS 3 Memainkan semua nopt yang dipelajari secara menaik.Kemahiran bermain dan membaca notasi .menurun dan melompat dengan betul mengikut notasi.

29 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.2 MELODI 1.Tebal .Rancangan Pelajaran Tahunan Pendidikan Muzik – Tahun 6 (SKLP) Minggu 27 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik Item 1. ARAS 3 Memberi deskripsi bentuk lagu dengan betul melalui lakaran /lukisan grafik /tulisan Mendengar.2. menyanyikan dan memainkan pelbagai lagu berbentuk AB : ABA.  Diskripsi tekstur . Aktiviti / Strategi Mendengar. ARAS 3 Memberi deskripsi yang sesuai terhadap muzik nyanyian dan insturmental yang diperdengar. ARAS 2 Menandakan pada skor lagu seksyen-seksyen dalam lagu dengan betul berdasarkan lagu yang diperdengar. . ARAS 3 Menyatakan perbezaan tekstur dalam muzik nyanyian dan instrumental dengan deskripsi yang betul. .Membuat gerakan kreatif berdasarkan lagulagu berbentuk AB dan ABA. Memainkan dinamik dengan alat perkusi dan rekoder. Membua lakuan kreatif bagi menunjukkan dinamik dalam lagu yang diperdengar. Hasil Pembelajaran ARAS 2 Menyatakan dengan betul jenis tekstur muzik nyanyian dan instrumental yang didengar.3.3 EKSPRESI 1. -Memberi deskripsi tekstur lagu yang diperdengar.2.4 Tekstur ARAS 1 Mengenal pasti dengan betul tekstur muzik nyanyian dan instrumental yang diperdengar.1 Dinamik  Aras dinamik Kuat/lembut ARAS 1 Menyatakan jenis dinamik pada lagulagu yang diperdengar dengan betul.Nipis 28 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. Menandakan dinamik yang diperdengar pada lirik atau skor lagu. menyanyikan dan memainkan pelbagai muzik nyanyian dan instrumental secara solo dan berkumpulan.2 MELODI 1.5 Bentuk   Struktur AB : ABA ARAS 1 Mengecam jenis struktur lagu dengan betul berdasarkan lagu-lagu yang diperdengar. ARAS 2 Menyatakan perbezaan dinamik dalam lagu-lagu yang diperdengar dengan pernyataan yang sesuai.

ARAS 2 Menyatakan perbezaan dinamik dalam lagu-lagu yang diperdengar dengan pernyataan yang sesuai.Rancangan Pelajaran Tahunan Pendidikan Muzik – Tahun 6 (SKLP) Minggu 30 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL Item 2. Menandakan dinamik yang diperdengar pada lirik atau skor lagu.3. ARAS 3 Memberi deskripsi yang sesuai terhadap muzik nyanyian dan insturmental yang diperdengar.sedih. -Bermain rekoder untuk mengiringi nyanyian dan muzik instrumental.2.3 Memainkan rekoder b)Memainkan rekoder bagi mengiringi nyanyian atau muzik instrumental. ARAS 2 Membanding beza lagu-lagu yang dinyanyikan /dimainkan/diper dengar dengan pernyataan yang sesuai. ARAS 3 Memberi respon yang sesuai bagi menjelaskan mud pada lagu yang dinyanyikan/ dimainkan/ diperdengar.takut dan tenang. ARAS2 Mengiringi lagu 12 bar dengan harmoni yang ditetapkan dengan baik secara berpandu.1 Dinamik Perubahan dinamik -. Membua lakuan kreatif bagi menunjukkan dinamik dalam lagu yang diperdengar. . ARAS 3 Mengiringi lagu sepanjang melebihi 12 bar dengan harmoni yang ditetapkan dengan baik secara berpandu.  Irama  Meter : 2 3 4 6 4 4 4 8  Corak irama Hasil Pembelajaran ARAS1 Mengiringi lagu sepanjang 8 bar dengan harmoni yang ditetapkan dengan baik secara berpandu.Beransur lembut . 32 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. -Memainkan lagu atau keratan lagu mengikut skor.2. Aktiviti / Strategi Memainkan pelbagai jenis lagu dalam meter 2346 secara solo dan 444 8 dan berkumpulan.Mud  Diskripsi mud dalam muzik -Riang.3. 3 EKSPRESI 1. Membuat lakuan kreatif bagi menunjukkan mud dalam lagu .3 EKSPRESI 1.Beransur kuat • ARAS 1 Menyatakan jenis dinamik pada lagulagu yang diperdengar dengan betul.bersemangat. ARAS 1 Menyatakan dengan betul mud lagu-lagu yang diperdengar. cemas. Memainkan dinamik dengan alat perkusi dan rekoder. 31 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. Mendengar dan menyanyikan pelbagai jenis lagu.

Sistem notasi 1. ARAS 2 Mengiringi lagu 12 bar dengan harmoni yang ditetapkan dengan baik secara berpandu.Rancangan Pelajaran Tahunan Pendidikan Muzik – Tahun 6 (SKLP) Minggu 33 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL Item 2. 34 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.1 Lambang not muzik dan tanda rehat ξ ε θ θ. -Memainkan lagu atau keratan lagu mengikut skor. ARAS 2 Menghuraikan muzik instrumental dengan betul mengikut ciri-ciri elemen muzik yang diperdengar.4. Membaca notasi.4.Memainkan rekoder b)Memainkan rekoder bagi mengiringi nyanyian atau muzik instrumental.3. refleksi. ARAS 3 Mengiringi lagu sepanjang melebihi 12 bar dengan harmoni yang ditetapkan dengan baik secara berpandu. -Bermain rekoder untuk mengiringi nyanyian dan muzik instrumental.2. catatan rasa dan fikiran. Mengintreprestasi muzik yang didengari dalam bentuk grafik Mengklasifikasikan warna ton alat muzik. ARAS 3 Menyatakan alasan yang sesuai untuk memberi nilai lagu yang diberi. Menyediakan folio tentang muzik instrumental. 35 4 PENGHARGAAN ESTETIK 4.2. ARAS 3 Membaca notasi muzik dengan betul dalam permainan alat muzik. melakar. . menyanyi dan memainkan melodi mudah. η η. ω γ ∠ ∠∠ ™ ARAS 1 Mengenal pasti semua tanda isyarat dan istilah muzik dengan betul.  Ekspresi  Dinamik Hasil Pembelajaran ARAS1 Mengiringi lagu sepanjang 8 bar dengan harmoni yang ditetapkan dengan baik secara berpandu. Menulis. Aktiviti / Strategi Memainkan pelbagai jenis lagu dalam meter 2 3 4 6 secara solo dan 4 4 4 8 dan berkumpulan. Membaca dan menulis notasi muzik.Muzik Instrumental  Mud  Bentuk  Rentak ARAS 1 Mencirikan elemenelemen muzik dalam muzik diperdengar dengan betul. menulis. ARAS 2 Mengenal pasti simbol notasi muzik dalam skor lagu yang diberi dengan betul.

-Upacara -tarian Menyediakan folio tentang aktiviti muzik masyarakat Malaysia. Memainkan rekoder berdasarkan skor . Mengecam.Sistem notasi 1. 37 4 PENGHARGAAN ESTETIK 4. Menguhuraikan konsep muzik dalam pelbagai muzik masyarakat Malaysia .Kedudukan not pada baluk ARAS 1 Mengecam/ menamakan semua pic pada baluk dengan betul Hasil Pembelajaran ARAS 2 Mengecam/ menamakan semua not pada baluk dengan lancar dan betul Aktiviti / Strategi ARAS 3 Mengecam semua pic pada baluk dengan pantas dan betul. menandakan dan menulis not pada baluk. -Jenis lagu -Pakaian -Alat muzik Memberi rekfeksi kendiri contoh lagu : -Lagu semasa .3. menamakan.1.Muzik masyarakat Malaysia ARAS 1 Mencirikan elemen  Meneliti muzik muzik dalam muzik masyarakat Malaysia masyarakat Malaysia -Fungsi yang diperdengar -Konsep muzik dengan betul.4. ARAS 3 menyatakan alasan yang sesuai untuk memberi nilai lagu masyarakat Malaysia yang diberi.4.Rancangan Pelajaran Tahunan Pendidikan Muzik – Tahun 6 (SKLP) Minggu 36 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik Item 1. -Elemen estetik ARAS 2 Menghuraikan muzik masyarakat Malaysia dengan betul mengikut ciri-ciri elemen muzik yang diperdengar. Fungsi lagu seperti : -Perayaan .

Aktiviti / Strategi Memainkan pelbagai jenis lagu dalam meter 2346 secara solo dan 444 8 dan berkumpulan. ARAS2 Mengiringi lagu 12 bar dengan harmoni yang ditetapkan dengan baik secara berpandu.3 Memainkan rekoder b) Memainkan rekoder bagi mengiringi nyanyian atau muzik instrumental.  Etika ARAS1 Mengamalkan disiplin dan tata cara pentas yang ditetapkan dengan baik semasa persembahan dan latihan dengan bimbingan guru ARAS2 Sentiasa mengamalkan dispilin tatacara pentas semasa persembahan dan latihan ARAS 3 Sentiasa menunjukkan tanggungjawab dan disiplin pentas sebelum. semasa dan selepas persembahan .2. -Bermain rekoder untuk mengiringi nyanyian dan muzik instrumental.2.Rancangan Pelajaran Tahunan Pendidikan Muzik – Tahun 6 (SKLP) Minggu 38 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik Item 2.  Harmoni  Melodi kaunter  Dron  Ostinato Hasil Pembelajaran ARAS1 Mengiringi lagu sepanjang 8 bar dengan harmoni yang ditetapkan dengan baik secara berpandu. Latihan disiplin dan tatacara persembahan dan latihan 39 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 2. ARAS 3 Mengiringi lagu sepanjang melebihi 12 bar dengan harmoni yang ditetapkan dengan baik secara berpandu. -Memainkan lagu atau keratan lagu mengikut skor.3 Memainkan rekoder b) Memainkan rekoder bagi mengiringi nyanyian atau muzik instrumental.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->