Anda di halaman 1dari 20

Hadas

Mandi wajib dalam pengertian syara adalah meratakan air ke seluruh tubuh untuk menghilangkan hadas besar dengan disertai niat menghilangkan hadas besar tersebut.

TRAGEDI 10 APRIL 2000 (3 REMAJA MATI MENGHIDU GAM)

ANDA ADALAH GENERASI MASA DEPAN

SELAMAT BERJAYA

SESUNGGUHNYA KEHEBATAN SEORANG MANUSIA ITU TERLETAK PADA APA YANG IA FIKIRKAN !

012 5234536
FB- MUHAMMAD ZAHIR

Contoh Hadas Kecil


1.Kentut 2. Kencing Buang air besar 3. Keluar air mazi

Haram ketika hadas Kecil 1. Solat 2. Tawaf 3. Sentuh Al-Quran

id

Sebagaimana syekh Mustofa al-Ghalayaini seorang pujangga Mesir berkata : Sesungguihnya pada tangan-tangan pemudalah urusan umat dan pada kaki-kaki merekalah terdapat kehidupan umat

Firman Allah S.W.T. yang bermaksud: Wahai anak kesayanganku, dirikan sembahyang, suruhlah berbuat kebaikan dan larang daripada melakukan perbuatan yang mungkar dan bersabarlah atas segala bala bencana yang menimpamu. Sesungguhnya yang demikian itu adalah dari perkara-perkara yang dikehendaki diambil berat melakukannya. (Luqman:17) Dalam sebuah hadith Rasulullah (s.a.w) bersabda yang bermaksud: Tujuh golongan manusia yang mendapat perlindungan Arasy daripada Allah di akhirat kelak, yang mana pada hari itu tidak ada sebarang lindungan selain daripada lindungan tersebut. Antara golongan yang mendapat lindungan tersebut ialah pemuda yang sepanjang umurnya sentiasa tertumpu kepada masjid. (Riwayat As-Syeikhan)