Anda di halaman 1dari 2

10 Perkara Sia-sia Dalam Kehidupan

aburidhwan Jumaat, 26 November 2010 08:30 , dengan 0 komen Nilai artikel ini

(0 votes)

Featured

1 2 3 4 5

enyedari hidup terlalu singkat tetapi sangat berharga maka

Islam bukan sahaja melarang kita melakukan perkara-perkara dosa, malah perkara yang sia-sia. Bahkan, jika seluruh masa dalam hidup ini dihabiskan dalam ketaatan pun, manusia masih tidak mampu membalas seluruh kebaikan Allah SWT.

Apatah lagi, kalau banyak perkara yang sia-sia yang kita lakukn. Mereka yang mensiasiakan hidup dengan perkara yang sia-sia adalah orang yang bankrap dalam perniagaannya dengan Allah SWT. Menurut Ibn Qayyim Al Jauzi dalam kitab Al-Fawaid, ada 10 perkara sia-sia yang jika kita lakukan, insyaAllah ianya berkesan menggagalkan kehidupan kita samada di dunia, juga diakhirat. 1. Ilmu yang tidak diamalkan. 2. Amalan yang tidak disertai keikhlasan atau tidak mengikut contoh baik umat terdahulu (sunnah rasulullah dan sahabat). 3. Harta yang ditimbun, kerana pemiliknya tidak dapat memanfaatkannya semasa hidupnya mahupun mendapat ganjaran dengannya (harta tersebut) di akhirat. 4. Hati yang tiada perasaan cinta dan harap kepada Allah, dan berusaha menghampirkan diri kepadaNya

5. Tubuh badan yang tidak mematuhi suruhan Allah dan berkhidmat untukNya 6. Mencintai Allah tanpa mematuhi suruhanNya dan mencari keredhaanNya 7. Masa yang tidak digunakan untuk menghapuskan dosa (bertaubat, beramal baik dsb) dan digunakan untuk melakukan amal kebaikan. 8. Akal fikiran yang berfikir perkara sia-sia. 9. Bekerja/berkhidmat untuk seseorang yang tidak mendekatkan diri kita kepada Allah, mahupun memberikan manfaat buat kamu di dunia. 10. Mengharap dan merasa takut pada seseorang yang pada hakikatnya tertakluk sepenuhnya pada kekuasaan Allah; sedangkan dia sendiri tidak dapat memberi apa-apa manfaat atau bencana kepada dirinya sendiri; apatah lagi dalam urusan hidup dan mati, dan tidak juga berupaya menghidupkan kembali dirinya sendiri. Namun, perkara yang lebih besar daripada segala yang tersebut di atas ialah membazir hati/jiwa dan masa. Membazir hati/jiwa ialah dengan mengutamakan kehidupan dunia berbanding akhirat, manakala membazir waktu ialah dengan angan-angan. Kehancuran berlaku apabila seseorang itu bertindak mengikut hawa nafsu dan berangan-angan, sedangkan kebaikan hanya dapat diperolehi dengan mengikut jalan yang benar dan bersiap sedia untuk bertemu dengan Allah. Tidakkah pelik, seorang hamba itu apabila berhadapan masalah dalam hidupnya (duniawi), dia memohon bantuan Allah, tetapi dia tidak pula memohon pertolongan Allah untuk menyembuhkan hati/jiwanya yang sakit sebelum ia (hati) mati akibat kejahilan, kelalaian, mengikut hawa nafsu dan bergelumang dengan bidaah. Walhal, apabila hati itu mati, maka dia tidak lagi merasa keseriusan kesan dan akibat dosa yang dia lakukan.