Anda di halaman 1dari 12

INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS SULTAN ABDUL HALIM.

Disediakan oleh: NASYIHA

PENGENALAN
Sosio-budaya didefinisikan sebagai hubungan masyarakat dengan budaya (seperti cara hidup, adat istiadat, dan lain-lain) Sosio-budaya ialah amalan yang berupa gaya hidup dan peradaban bagi sesuatu masyarakat, lahir dari pegangan dan kecenderongan diri masyakarat berkenaan dalam berbagai bidang hidup, untuk memberi kepuasan dan meransang pembangunan hidup masyarakat tersebut.

KEPELBAGAIAN SOSIOBUDAYA
Kepelbagaian Sosio-Budaya ini boleh ditinjau dari segi : Bangsa Struktur Masyarakat atau Kelas Sosial Kepercayaan Bahasa Adat Resam Jantina.

BANGSA
Merujuk kepada sekumpulan manusia yang berada dalam satu ikatan ketatanegaraan atau warganegara sesebuah negara berteraskan budaya yang diamalkan dan dikongsi bersama Menurut kamus dewan (1999) bangsa merupakan sekumpulan orang mempunyai ciri-ciri kebudayaan, nilai dan inpirasi yang sama.

BANGSA
Aspek/Kaum Kaum Asal usul Melayu Melayu Berasal dari Yunnan (Teori Yunnan) Berasal dari Nusantara (Teori Nusantara) India Kedatangan orang India ke Malaysia pada sekitar kurun ke-19 India Cina Kedatangan orang Cina pada sekitar abad ke 15 sehingga abad ke 20. Pendatang orang Cina yang awal membentuk Cina Peranakan. Cina Kantonis Hakka Hokkien Teochew Putih Cina

Bahasa

Bahasa Melayu Jawa

Tamil Malayalam

Warna kulit

Sawo matang

Gelap

KELAS SOSIAL
Kelas sosial atau struktur masyarakat turut dikenali sebagai stratifikasi masyarakat. Stratifikasi adalah pembahagian masyarakat kepada beberapa lapisan kedudukan, taraf atau pembahagian kepada sesuatu pembentukan setara. Juga dikenali sebagai susun lapisan masyarakat.

KELAS SOSIAL
Aspek/ Kaum Kelas ekonomi Melayu Kelas Petengahan India Kelas bawahan (golongan miskin) Menoreh getah Cina Kelas atasan (golongan kaya) Peniaga Pelombong Pekerjaan Buruh Petani(bercucuk tanam) Nelayan Desa/kampung Luar bandar Pinggir pantai Pendidik (guru/pendakwah) Pekerja biasa

Penempatan (tempat tinggal)

Kawasan ladang (Estet)

Bandar/pekan besar Kawasan perlombongan Bangsawaan

Kelas sosial

Sistem kasta

KEPERCAYAAN
Bangsa Kepercayaan Melayu *meninggalkan pelbagai kepercayaan yang mana di dalamnya mengandungi pelbagai pantang larang,tunjuk ajar dan nasihat. India *dikaitkan dengan dewa dewi,unsur alam,dan unsur jahat. *sesiapa yang menghalang akan ditimpa nasib buruk atau kesan negatif. Cina *percaya bahawa alam semesta ini dikuasai oleh semangat yang kekuatannya luar biasa.

Tujuan

*mendidik secara halus supaya tidak menyinggung perasaan. *memperkaya adat dalam masyarakat.

*supaya tidak melakukan perkara kejahatan.

*supaya dikurniakan dengan nasib yang baik dan mengelakkan dari ditimpa nasib yang malang.

Contoh

*kepercayaan
terhadap pawang. *tidak boleh bersiul atau menyanyi di dapur atau akan mendapat suami tua.

*bersiul pada waktu *percaya bahawa


malam akan mengundang ular masuk ke rumah. Jika makan ditempat gelap akan berkongsi jade memberi kekayaan dan keharmonian. *feng-shui memberi tuah dalam hidup. *angka 13 malang

*gatal tangan
kanan bakal mendapat rezeki. *tidak boleh tunjuk pelangi atau jari akan kudung.

makanan dengan
hantu,roh dan penunggu. *jika pensel diasah kedua belah,ibu bapa akan sering bergaduh.

dan angka 8
keuntungan.

ADAT RESAM
Bangsa Adat resam Melayu *amalan tertentu yang telah disemai dengan tuntutan dan saranan agama *melanggang perut bg anak sulung India *amalan turun temurun yang diwarisi Cina *dipengaruhi alam sekeliling dan persekitaran yang banyak bergantung kepada nasib. *tidak dibenarkan bertukang (memaku) *tidak dibenarkan memukul binatang Hamil *adat valaikaappu ketika kandungan anak sulung.

Sewaktu kelahiran

*adat memotong tali pusat. *azan atau iqamat di telinga bayi. *menyapu air zamzam atau madu ke lidah bayi.
*adat cukur rambut, bayi dipakai cantik dibawa didalam majlis dan dicukur sambil berselawat. *rambut kemudian diletakkan dalam kelapa dan ditanam di halaman rumah.

*membisikkan Gayatri Mantiram (mantera Tuhan) di telinga bayi.

*mencukur rambut bayi kerana beranggapan rambut bayi yang dilahirkan adalah rambut sementara.
*nama mesti mengandungi 5unsur: emas,api,air,tanah,kayu. *nama mesti mengandungi unsur yin & yang yang disusun secara seimbang.

Bayi

*upacara pemberian nama. *bayi diletakkan dalam buaian dan dikendalikan oleh ahli keluarga yang tetua. Nama dipilih berdasarkan tokoh sejarah,nenek moyang.

Bangsa

Melayu

India

Cina

Perkahwinan

*Meminang dan bertunang : untuk mengenalipasangan satu sama lain sebelum bernikah. *diuruskan oleh kedua belah pihak keluarga. *malam berinai:khas buat keluarga,saudara mara,jiran tetangga dan pihak lelaki. Persandingan:penganti n bagai raja sehari.
*sebarang jamuan tidak disediakan semasa jenazah masih dirumah. Kenduri aruah/doa selamat bagi mendoakan kesejahteraan si mati.

*thairumanam poruttam paartal = adat penyesuaian bakal pengantin. *thirumanam bermaksud penyatuan atau ikatan suci melalui perkahwinan antara pasangan suami isteri agar kekal ke akhir hayat.

*paling utama ialah memberitahu tentang perkahwinan kepada saudara mara dengan mengadakan jamuan. *upacara penting adalah upacara minum the(memperkenalkan pasangan kepada kaum keluarga.

Kematian

*upacara menanggalkan thali (rantai suci perkahwinan yang ditanggalkan isteri apabila kematian suami. *mengelilingi mayat sebanyak tiga kali menurut arah jam.

*pelawat haruslah mengenakan pakaian yang berwarna hitam atau kelabu. *membongkokkan badan sedikit ketika memasuki rumah simati tanda penghormatan.

SEKIAN TERIMA KASIH