TEMA 5: MALAYSIA NEGARA BERDAULAT

Instrumen Standard Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tingkatan 2 BAND PERNYATAAN STANDARD DESKRIPTOR EVIDENS 1 Mengetahui asas identiti diri keluarga, masyarakat, budaya, kewarganegaraan dan cabaran masa depan. B1D5 Mengetahui sistem pemerintahan di Malaysia B1D5E1 Menyatakan sistem demokrasi berparlimen di Malaysia -Pilihanraya -Parlimen -DUN 1. Guru menerangkan sistem parlimen di Malaysia 2. Guru bertanyakan pelajar tentang sistem demokrasi berparlimen di Malaysia yang mereka ketahui. Soalan : 1. Nyatakan identiti Negara Malaysia yang kamu ketahui BIL 1 2 3 4 5 6 2. Negaraku 3. Padankan gambar dengan pernyataaan yang sesuai di bawah ini : Identiti Negara Malaysia
Gambar Jata Negara Lagu Negaraku

AKTIVITI PENTAKSIRAN CONTOH ITEM

IDENTITI NEGARA Rukun Negara Lagu kebangsaan negaraku Bendera Malaysia/ Bendera kebangsaan Jata negara Bunga kebangsaan / Bunga raya Bahasa Kebangsaan / Bahasa Melayu

Gambar Bendera Malaysia Gambar Bunga Raya

Bunga Kebangsaan Jata Negara

Lirik Lagu Negaraku

Bendera Malaysia

Guru mengemukakan soalan dan meminta pelajar memenuhkan maklumat PENTAKSIRAN yang berkaitan prinsip-prinsip utama kerajaan demokrasi.TEMA 5: MALAYSIA NEGARA BERDAULAT Instrumen Standard Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tingkatan 2 BAND PERNYATAAN STANDARD DESKRIPTOR EVIDENS 2 B2 Mengetahui dan memahami identiti diri. CONTOH ITEM Soalan : Lengkapkan prinsip utama proses pilihanraya dalam carta di bawah. keluarga. masyarakat. budaya. 2. B2D5 Mengetahui dan memahami sistem demokrasi berparlimen di Malaysia B2D5E1 Menyenaraikan proses pilihanraya di Malaysia AKTIVITI 1. kewarganegaraan dan cabaran masa depan. Murid menjawab soalan yang dikemukakan oleh guru dalam kertas atau borang yang di sediakan. Proses Pilihanraya .

Papan tulis dibahagikan kepada 2 bahagian iaitu peranan dan tanggungjawab. masyarakat. keluarga.TEMA 5: MALAYSIA NEGARA BERDAULAT Instrumen Standard Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tingkatan 2 BAND PERNYATAAN STANDARD DESKRIPTOR 3 Mengetahui dan memahami identiti diri. 2. CONTOH ITEM PERANAN TANGGUNGJAWAB . B3D5 Memahami peranan dan tanggungjawab warganegara dalam kerajaan demokrasi B2D5E2 Mengenalpasti peranan dan tanggungjawab sebagai warganegara 1. budaya. Pelajar memilih kertas jawapan yang disediakan oleh guru dan melekatkan di papan tulis. Pelajar diminta tampil ke hadapan untuk menyatakan peranan dan EVIDENS AKTIVITI PELAKSANAAN tanggungjawab sebagai seorang warganegara. kewarganegaraan dan cabaran masa depan.

patriotik danj bersatupadu B4D5 Menghargai peranan dalam pembangunan negara B4D5E1 Menghasilkan karya yang menunjukkan sikap berterima kasih kepada negara 1. Guru membuat pemerhatian sepanjang proses CONTOH ITEM menghasilkan karya Soalan: Panduan: Contoh Puisi Terima Kasih Malaysia. memahami dan mengamalkan kemahiran sivik dengan dedikasi ke arah membentuk warganegara yang berakhlak mulia bertanggunjawab . Guru menerangkan peranan kerajaan dalam membangunkan negara 2.TEMA 5: MALAYSIA NEGARA BERDAULAT BAND PENYATAAN STANDARD 4 Mengetahui. Rujuk buku teks Tingkatan 2 m/s 113 . Guru meminta pelajar menghasilkan karya DESKRIPTOR EVIDENS AKTIVITI PENTAKSIRAN yang menunjukkan sikap berterima kasih kepada negara 3.

Guru menilai pelajar berdasarkan pendapat yang diberikan SOALAN: 1. B5D5 Berbangga menjadi warganegara DESKRIPTOR EVIDENS B5D5E1 Melibatkan diri dalam sambutan Hari Kebesaran Negara di peringkat sekolah -Hari Pembentukan Malaysia -Hari Kebangsaan -Bulan Patriotisme AKTIVITI PENTAKSIRAN CONTOH ITEM 1. bertanggunjawab. Guru meminta pelajar memberikan pendapat 2.TEMA 5: MALAYSIA NEGARA BERDAULAT BAND PENYATAAN STANDARD 5 Mengaplikasikan pengetahuan serta mengamalkan kemahiran dan nilai sivik secara konsisten ke arah melahirkan warganegara yang bersifat positif. Guru meminta pelajar memberi pendapat mengenai salah satu Sambutan Hari Kebesaran Negara . berupaya menyelesaikan masalah dan bersedia menghadapi cabaran.

TEMA 5: MALAYSIA NEGARA BERDAULAT BAND PENYATAAN STANDARD 6 Mengaplikasikan pengetahuan serta mengamalkan kemahiran dan nilai sivik secara konsisten sebagai warganegara yang berakhlak mulia. Guru membuat pemerhatian dan pengesahan dokumen. daerah dan kebangsaan -Hari Keputeraan -Hari Pertabalan -Hari Kebangsaan 1. prihatin.(surat lantikan dan sijil) 1. berwawasan. B6D5 Memberi sumbangan kepada negara B6D5E1 Melibatkan diri dalam hari sambutan hari kebesaran negara di peringkat sekolah. Pelajar yang terlibat dalam sambutan hari DESKRIPTOR EVIDENS AKTIVITI PENTAKSIRAN CONTOH ITEM kebesaran diminta melampirkan sijil pengesahan sebagai bukti menyertai aktiviti tersebut. . bertanggunjawab. patriotik dan bersedia menyumbang ke arah pembangunan diri. masyarakat dan negara serta boleh diteladani.

TEMA 5: MALAYSIA NEGARA BERDAULAT PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN TINGKATAN 2 TEMA 5 : MALAYSIA NEGARA BERDAULAT UNIT 6 : DEMOKRASI BERPARLIMEN Dihasilkan oleh: MOHD FAUZI BIN HJ MAHMUD (MRSM KUALA KLAWANG) 017-7023006 MOHD ZULFAZLY BIN ABD HALIM (MRSM GEMENCEH) 013-2119864 SITI ZABEDAH BINTI ADAM (SMA DATO HAJI MUSTAFA) 013-3242848 SUSILA PAVADAI (SMK PASOH 2 (F) 012-6303751 SITI HAJAR BT MOHD GHAZALI (SMK BUKIT JALOR) 013-3564215 AZHAN BIN OTHMAN (MAAHAD AHMADI) .

TEMA 5: MALAYSIA NEGARA BERDAULAT 013-3580277 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful