TEMA 5: MALAYSIA NEGARA BERDAULAT

Instrumen Standard Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tingkatan 2 BAND PERNYATAAN STANDARD DESKRIPTOR EVIDENS 1 Mengetahui asas identiti diri keluarga, masyarakat, budaya, kewarganegaraan dan cabaran masa depan. B1D5 Mengetahui sistem pemerintahan di Malaysia B1D5E1 Menyatakan sistem demokrasi berparlimen di Malaysia -Pilihanraya -Parlimen -DUN 1. Guru menerangkan sistem parlimen di Malaysia 2. Guru bertanyakan pelajar tentang sistem demokrasi berparlimen di Malaysia yang mereka ketahui. Soalan : 1. Nyatakan identiti Negara Malaysia yang kamu ketahui BIL 1 2 3 4 5 6 2. Negaraku 3. Padankan gambar dengan pernyataaan yang sesuai di bawah ini : Identiti Negara Malaysia
Gambar Jata Negara Lagu Negaraku

AKTIVITI PENTAKSIRAN CONTOH ITEM

IDENTITI NEGARA Rukun Negara Lagu kebangsaan negaraku Bendera Malaysia/ Bendera kebangsaan Jata negara Bunga kebangsaan / Bunga raya Bahasa Kebangsaan / Bahasa Melayu

Gambar Bendera Malaysia Gambar Bunga Raya

Bunga Kebangsaan Jata Negara

Lirik Lagu Negaraku

Bendera Malaysia

TEMA 5: MALAYSIA NEGARA BERDAULAT Instrumen Standard Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tingkatan 2 BAND PERNYATAAN STANDARD DESKRIPTOR EVIDENS 2 B2 Mengetahui dan memahami identiti diri. budaya. Murid menjawab soalan yang dikemukakan oleh guru dalam kertas atau borang yang di sediakan. 2. Guru mengemukakan soalan dan meminta pelajar memenuhkan maklumat PENTAKSIRAN yang berkaitan prinsip-prinsip utama kerajaan demokrasi. CONTOH ITEM Soalan : Lengkapkan prinsip utama proses pilihanraya dalam carta di bawah. masyarakat. kewarganegaraan dan cabaran masa depan. Proses Pilihanraya . B2D5 Mengetahui dan memahami sistem demokrasi berparlimen di Malaysia B2D5E1 Menyenaraikan proses pilihanraya di Malaysia AKTIVITI 1. keluarga.

Pelajar diminta tampil ke hadapan untuk menyatakan peranan dan EVIDENS AKTIVITI PELAKSANAAN tanggungjawab sebagai seorang warganegara. Pelajar memilih kertas jawapan yang disediakan oleh guru dan melekatkan di papan tulis. CONTOH ITEM PERANAN TANGGUNGJAWAB . kewarganegaraan dan cabaran masa depan. keluarga. B3D5 Memahami peranan dan tanggungjawab warganegara dalam kerajaan demokrasi B2D5E2 Mengenalpasti peranan dan tanggungjawab sebagai warganegara 1.TEMA 5: MALAYSIA NEGARA BERDAULAT Instrumen Standard Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tingkatan 2 BAND PERNYATAAN STANDARD DESKRIPTOR 3 Mengetahui dan memahami identiti diri. Papan tulis dibahagikan kepada 2 bahagian iaitu peranan dan tanggungjawab. budaya. 2. masyarakat.

Guru menerangkan peranan kerajaan dalam membangunkan negara 2. memahami dan mengamalkan kemahiran sivik dengan dedikasi ke arah membentuk warganegara yang berakhlak mulia bertanggunjawab . Guru membuat pemerhatian sepanjang proses CONTOH ITEM menghasilkan karya Soalan: Panduan: Contoh Puisi Terima Kasih Malaysia. Rujuk buku teks Tingkatan 2 m/s 113 .TEMA 5: MALAYSIA NEGARA BERDAULAT BAND PENYATAAN STANDARD 4 Mengetahui. patriotik danj bersatupadu B4D5 Menghargai peranan dalam pembangunan negara B4D5E1 Menghasilkan karya yang menunjukkan sikap berterima kasih kepada negara 1. Guru meminta pelajar menghasilkan karya DESKRIPTOR EVIDENS AKTIVITI PENTAKSIRAN yang menunjukkan sikap berterima kasih kepada negara 3.

Guru meminta pelajar memberikan pendapat 2. bertanggunjawab. Guru meminta pelajar memberi pendapat mengenai salah satu Sambutan Hari Kebesaran Negara . berupaya menyelesaikan masalah dan bersedia menghadapi cabaran. Guru menilai pelajar berdasarkan pendapat yang diberikan SOALAN: 1. B5D5 Berbangga menjadi warganegara DESKRIPTOR EVIDENS B5D5E1 Melibatkan diri dalam sambutan Hari Kebesaran Negara di peringkat sekolah -Hari Pembentukan Malaysia -Hari Kebangsaan -Bulan Patriotisme AKTIVITI PENTAKSIRAN CONTOH ITEM 1.TEMA 5: MALAYSIA NEGARA BERDAULAT BAND PENYATAAN STANDARD 5 Mengaplikasikan pengetahuan serta mengamalkan kemahiran dan nilai sivik secara konsisten ke arah melahirkan warganegara yang bersifat positif.

patriotik dan bersedia menyumbang ke arah pembangunan diri. Pelajar yang terlibat dalam sambutan hari DESKRIPTOR EVIDENS AKTIVITI PENTAKSIRAN CONTOH ITEM kebesaran diminta melampirkan sijil pengesahan sebagai bukti menyertai aktiviti tersebut. berwawasan.(surat lantikan dan sijil) 1. bertanggunjawab. prihatin. Guru membuat pemerhatian dan pengesahan dokumen. .TEMA 5: MALAYSIA NEGARA BERDAULAT BAND PENYATAAN STANDARD 6 Mengaplikasikan pengetahuan serta mengamalkan kemahiran dan nilai sivik secara konsisten sebagai warganegara yang berakhlak mulia. daerah dan kebangsaan -Hari Keputeraan -Hari Pertabalan -Hari Kebangsaan 1. B6D5 Memberi sumbangan kepada negara B6D5E1 Melibatkan diri dalam hari sambutan hari kebesaran negara di peringkat sekolah. masyarakat dan negara serta boleh diteladani.

TEMA 5: MALAYSIA NEGARA BERDAULAT PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN TINGKATAN 2 TEMA 5 : MALAYSIA NEGARA BERDAULAT UNIT 6 : DEMOKRASI BERPARLIMEN Dihasilkan oleh: MOHD FAUZI BIN HJ MAHMUD (MRSM KUALA KLAWANG) 017-7023006 MOHD ZULFAZLY BIN ABD HALIM (MRSM GEMENCEH) 013-2119864 SITI ZABEDAH BINTI ADAM (SMA DATO HAJI MUSTAFA) 013-3242848 SUSILA PAVADAI (SMK PASOH 2 (F) 012-6303751 SITI HAJAR BT MOHD GHAZALI (SMK BUKIT JALOR) 013-3564215 AZHAN BIN OTHMAN (MAAHAD AHMADI) .

TEMA 5: MALAYSIA NEGARA BERDAULAT 013-3580277 .