P. 1
sivik

sivik

|Views: 136|Likes:
Dipublikasikan oleh syed_salim83
sivik
sivik

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: syed_salim83 on Jan 09, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/09/2013

pdf

text

original

TEMA 5: MALAYSIA NEGARA BERDAULAT

Instrumen Standard Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tingkatan 2 BAND PERNYATAAN STANDARD DESKRIPTOR EVIDENS 1 Mengetahui asas identiti diri keluarga, masyarakat, budaya, kewarganegaraan dan cabaran masa depan. B1D5 Mengetahui sistem pemerintahan di Malaysia B1D5E1 Menyatakan sistem demokrasi berparlimen di Malaysia -Pilihanraya -Parlimen -DUN 1. Guru menerangkan sistem parlimen di Malaysia 2. Guru bertanyakan pelajar tentang sistem demokrasi berparlimen di Malaysia yang mereka ketahui. Soalan : 1. Nyatakan identiti Negara Malaysia yang kamu ketahui BIL 1 2 3 4 5 6 2. Negaraku 3. Padankan gambar dengan pernyataaan yang sesuai di bawah ini : Identiti Negara Malaysia
Gambar Jata Negara Lagu Negaraku

AKTIVITI PENTAKSIRAN CONTOH ITEM

IDENTITI NEGARA Rukun Negara Lagu kebangsaan negaraku Bendera Malaysia/ Bendera kebangsaan Jata negara Bunga kebangsaan / Bunga raya Bahasa Kebangsaan / Bahasa Melayu

Gambar Bendera Malaysia Gambar Bunga Raya

Bunga Kebangsaan Jata Negara

Lirik Lagu Negaraku

Bendera Malaysia

kewarganegaraan dan cabaran masa depan. 2. Murid menjawab soalan yang dikemukakan oleh guru dalam kertas atau borang yang di sediakan. Guru mengemukakan soalan dan meminta pelajar memenuhkan maklumat PENTAKSIRAN yang berkaitan prinsip-prinsip utama kerajaan demokrasi.TEMA 5: MALAYSIA NEGARA BERDAULAT Instrumen Standard Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tingkatan 2 BAND PERNYATAAN STANDARD DESKRIPTOR EVIDENS 2 B2 Mengetahui dan memahami identiti diri. masyarakat. Proses Pilihanraya . B2D5 Mengetahui dan memahami sistem demokrasi berparlimen di Malaysia B2D5E1 Menyenaraikan proses pilihanraya di Malaysia AKTIVITI 1. keluarga. budaya. CONTOH ITEM Soalan : Lengkapkan prinsip utama proses pilihanraya dalam carta di bawah.

CONTOH ITEM PERANAN TANGGUNGJAWAB . Pelajar memilih kertas jawapan yang disediakan oleh guru dan melekatkan di papan tulis.TEMA 5: MALAYSIA NEGARA BERDAULAT Instrumen Standard Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tingkatan 2 BAND PERNYATAAN STANDARD DESKRIPTOR 3 Mengetahui dan memahami identiti diri. kewarganegaraan dan cabaran masa depan. 2. budaya. masyarakat. Pelajar diminta tampil ke hadapan untuk menyatakan peranan dan EVIDENS AKTIVITI PELAKSANAAN tanggungjawab sebagai seorang warganegara. keluarga. B3D5 Memahami peranan dan tanggungjawab warganegara dalam kerajaan demokrasi B2D5E2 Mengenalpasti peranan dan tanggungjawab sebagai warganegara 1. Papan tulis dibahagikan kepada 2 bahagian iaitu peranan dan tanggungjawab.

patriotik danj bersatupadu B4D5 Menghargai peranan dalam pembangunan negara B4D5E1 Menghasilkan karya yang menunjukkan sikap berterima kasih kepada negara 1. Rujuk buku teks Tingkatan 2 m/s 113 . memahami dan mengamalkan kemahiran sivik dengan dedikasi ke arah membentuk warganegara yang berakhlak mulia bertanggunjawab . Guru meminta pelajar menghasilkan karya DESKRIPTOR EVIDENS AKTIVITI PENTAKSIRAN yang menunjukkan sikap berterima kasih kepada negara 3.TEMA 5: MALAYSIA NEGARA BERDAULAT BAND PENYATAAN STANDARD 4 Mengetahui. Guru membuat pemerhatian sepanjang proses CONTOH ITEM menghasilkan karya Soalan: Panduan: Contoh Puisi Terima Kasih Malaysia. Guru menerangkan peranan kerajaan dalam membangunkan negara 2.

Guru meminta pelajar memberi pendapat mengenai salah satu Sambutan Hari Kebesaran Negara . berupaya menyelesaikan masalah dan bersedia menghadapi cabaran.TEMA 5: MALAYSIA NEGARA BERDAULAT BAND PENYATAAN STANDARD 5 Mengaplikasikan pengetahuan serta mengamalkan kemahiran dan nilai sivik secara konsisten ke arah melahirkan warganegara yang bersifat positif. Guru meminta pelajar memberikan pendapat 2. bertanggunjawab. B5D5 Berbangga menjadi warganegara DESKRIPTOR EVIDENS B5D5E1 Melibatkan diri dalam sambutan Hari Kebesaran Negara di peringkat sekolah -Hari Pembentukan Malaysia -Hari Kebangsaan -Bulan Patriotisme AKTIVITI PENTAKSIRAN CONTOH ITEM 1. Guru menilai pelajar berdasarkan pendapat yang diberikan SOALAN: 1.

Guru membuat pemerhatian dan pengesahan dokumen. prihatin. Pelajar yang terlibat dalam sambutan hari DESKRIPTOR EVIDENS AKTIVITI PENTAKSIRAN CONTOH ITEM kebesaran diminta melampirkan sijil pengesahan sebagai bukti menyertai aktiviti tersebut. masyarakat dan negara serta boleh diteladani. bertanggunjawab.(surat lantikan dan sijil) 1. . patriotik dan bersedia menyumbang ke arah pembangunan diri.TEMA 5: MALAYSIA NEGARA BERDAULAT BAND PENYATAAN STANDARD 6 Mengaplikasikan pengetahuan serta mengamalkan kemahiran dan nilai sivik secara konsisten sebagai warganegara yang berakhlak mulia. berwawasan. daerah dan kebangsaan -Hari Keputeraan -Hari Pertabalan -Hari Kebangsaan 1. B6D5 Memberi sumbangan kepada negara B6D5E1 Melibatkan diri dalam hari sambutan hari kebesaran negara di peringkat sekolah.

TEMA 5: MALAYSIA NEGARA BERDAULAT PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN TINGKATAN 2 TEMA 5 : MALAYSIA NEGARA BERDAULAT UNIT 6 : DEMOKRASI BERPARLIMEN Dihasilkan oleh: MOHD FAUZI BIN HJ MAHMUD (MRSM KUALA KLAWANG) 017-7023006 MOHD ZULFAZLY BIN ABD HALIM (MRSM GEMENCEH) 013-2119864 SITI ZABEDAH BINTI ADAM (SMA DATO HAJI MUSTAFA) 013-3242848 SUSILA PAVADAI (SMK PASOH 2 (F) 012-6303751 SITI HAJAR BT MOHD GHAZALI (SMK BUKIT JALOR) 013-3564215 AZHAN BIN OTHMAN (MAAHAD AHMADI) .

TEMA 5: MALAYSIA NEGARA BERDAULAT 013-3580277 .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->