P. 1
kertas kerja

kertas kerja

|Views: 24|Likes:
Dipublikasikan oleh binjaidoh
kebakaran 2013
kebakaran 2013

More info:

Categories:Types, Reviews
Published by: binjaidoh on Jan 09, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/13/2014

pdf

text

original

SEKOLAH KEBANGSAAN DESA BAIDURI CHERAS SELANGOR

LAPORAN PROGRAM DEMONSTRASI LATIHAN KEBAKARAN BERSAMA JABATAN BOMBA

TARIKH : 3 JULAI 2012 HARI : SELASA

\

Semua pelajar selamat. Warga sekolah telah diberikan taklimat semasa perhimpunan pada hari isnin dan sekali lagi pada pagi jumaat.LAPORAN LATIHAN KEBAKARAN Pada hari selasa. tiada yang cedera atau hilang namun masa yang diambil untuk berkumpul sepatutnya boleh dikurangkan lagi.00 tengahari. Pada jam 11. Anggota bomba juga diminta mengisi buku pelawat dan mereka dihadiahi cenderamata sebagai tanda terima kasih dari warga sekolah. Jamuan untuk pasukan bomba dan AJK diadakan di kantin sekolah pada jam 12. Pelajar-pelajar masuk ke kelas masing-masing dan meneruskan aktiviti pembelajaran bersama guru sehingga waktu balik tengahari. Para pelajar diawasi oleh guru masing-masing berjalan pantas menuju ke tempat berkumpul. Pada jam 10. Warga sekolah segera mengosongkan kelas dan bilik-bilik khas. . Pada jam 10.30 pagi demonstrasi memadam kebakaran bermula di tapak perhimpunan manakala guru-guru diberi taklimat keselamatan di bilik kuliah serta peluang bagi memadamkan kebakaran menggunakan alat pemadam api. Latihan tersebut telah berlangsung dengan jayanya. Guru-guru kelas membawa bersama buku rekod kedatangan pelajar ke tempat berkumpul. Taklimat guru dan demonstarsi tamat pada pukul 11.12 pagi taklimat dan ulasan latihan kebakaran oleh pegawai bomba.30 pagi loceng kecemasan telah dibunyikan secara berterusan menandakan berlaku kecemasan. Diikuti dengan pengumuman bermulanya latihan kebakaran oleh guru dengan menggunakan sistem siaraya sekolah. Pada jam 11.10 pagi guru kelas melaporkan bilangan pelajar kelas masingmasing kepada PK.HEM. Beliau telah menasihati pelajar supaya lebih serius dan mengutamakan keselamatan diri semasa kecemasan. Pada jam 11. Penyelia-penyelia tingkatan telah mencatat masa yang diambil untuk mengosongkan bagunan di blok masing-masing. Sekolah Kebangsaan Desa Baiduri kawat demonstrasi kebakaran dengan kerjasama telah mengadakan latihan Pasukan Bomba dan Penyelamat Cawangan Kajang. 3 julai 2012.45 pagi pasukan bomba telah tiba bersama lima anggota menaiki jentera bomba.55 pagi.

1.30 ptg 5. Pendahuluan Matlamat program ini iaitu . b) Melatih murid kaedah terbaik menyelamatkan diri ketika kecemasan/kebakaran yang berlaku di sekolah.30 ptg hingga 5. b) Meluaskan minda dan pemikiran terhadap kaedah yang sistematik dalam menyelamatkan diri dan mencegah risiko kebakaran. Pengelolaan  Jawatankuasa Kesalamatan Hal Ehwal Murid SK Desa Baiduri Cheras 7. Tempat  Padang Sekolah Kebangsaan Desa Baiduri 6. Objektif a) Menambah pengetahuan dan pengalaman kepada murid kaedah menyelamatkan diri ketika kebakaran/kecemasan. 3. d) Murid berupaya menjalani latihan menyelamat dengan penuh disiplin.30 tgh  Petang : 4.00 pagi hingga 12. c) Mendedahkan kepentingan usaha menyelamat oleh pihak bomba dan agensi keselamatan yang lain. c) Menjalin hubungan yang erat bersama agensi kerajaan yang bertanggungjawab dalam menjaga keselamatan dan pencegahan kebakaran. Penglibatan  Semua guru dan murid Sk Desa Baiduri Cheras . a) Mendedahkan kepada murid pengalaman langsung menghadapi bahaya kebakaran. Tarikh  3 Julai 2012 4. 2. Masa  Pagi : 11.

Ustz.Mohamad Faiz bin Jumadi Petang : En. En.Cik Nur Khairiyah binti Ayub : guru kelas ( blok C ) ( blok D ) ( blok E ) ( blok C ) ( blok D ) ( blok E ) .Wan Zainal bin Wan Long Jamuan dan Cenderamata : Pagi : 1. En.Pn.Rashid Petang : En.En.Mohd Zuki bin Mat Zin Petang : 1.Norelawati binti Abu Hassan 2. Jawatankuasa Induk Keselamatan Pengerusi Timb.Cik Humairah bt Hassan Penyediaan Api : Pagi : 1.Siti Aisyah bt Samsudar 3.Roslina binti Mohd Zain 2.Aziah binti Ariffin Loceng Pagi : Cik Haslina binti Taib Petang : Pn.Norziewati binti Yahya Kawalan murid Jururakam Peristiwa Pagi : En.Mohd Azeri bin Hizlah 2.Pn.Zamir bin Abd Rahman 3.Muhd Hafidz Faiszal bin Abd. En.Ustz.Rozila binti Nawi 3. Jawatankuasa Pengelola Latihan Kebakaran Pengacara Majlis Pagi : Pn.Pengerusi Naib Pengerusi 1 Naib Pengerusi 2 Naib Pengerusi 3 Setiausaha Penyelaras 1(Petang) Penyelaras 2(Pagi) : Encik Mohamad Jaafar bin Ibrahim(Guru Besar) : Puan Norhaslinda binti Harabayni(GPK Hem) : Puan Musilah binti Jasman(GPK Kurikulum) : Encik Shahrul Izal bin Shaari(GPK KOKU) : Puan Siti Aisah bin Ali(GPK Petang) : Encik Zakaria bin Yaacob : Encik Zakaria bin Yaacob : Encik Mohd Sabri bin Mohd Noor 9.Noriha binti Muhammad 2.Ustz.8.Mohd Zulkhairi bin Din Guru Peronda Pagi : 1.

En. Tentatif Program Sesi Pagi 11.30 ptg 11.Najib bin Harun 2.Mohd Lukhman bin Hashim 10. tahun satu masuk ke kelas masing-masing) Ceramah Pencegahan Kebakaran oleh Jabatan Bomba Majlis bersurai 11.Penyediaan Alatan Pagi : : 1.50 RM1.85 x 5 = RM 9.En.25 hingga - 5.50 pagi 12.40 pagi 11.En.Muhammad Naqiuddin bin Ismail 4.90 x 5 = RM 9.00 RM 50.00 RM1. Anggaran Perbelanjaan Cenderamata penceramah Jamuan penceramah Minyak Petrol Minyak Disel .Isharizam bin Ujang 3.Mohd Jamaluddin bin Mohd Apandi Petang : 1.00 pagi Loceng kecemasan dibunyikan Murid dan guru berkumpul di padang Guru kelas memeriksa jumlah murid Api dinyalakan oleh pihak bomba Demonstrasi memadamkan api oleh pihak bomba Murid berkumpul di Dewan Bestari( tahun 5 dan 6 sahaja.20 tgh Sesi Petang 4.En.En.Mohd Naznan binMd Ghazali 2.En.Hasnom bin Ibrahim Dokumentasi En.30 ptg - Loceng kecemasan dibunyikan Murid dan guru berkumpul di padang Guru kelas memeriksa jumlah murid dan melaporkannya kepada guru peronda Api dinyalakan oleh guru bertugas Demonstrasi kebakaran Bersurai(murid masuk ke kelas masing-masing) : : : : RM 100.

Seterusnya diharapkan warga sekolah bersedia dalam menghadapi situasi kecemasan yang sebenar. Program ini diharapkan dapat memberi pendedahan kepada guru dalam merancang dan melaksankan program Demonstrasi Latihan Kebakaran bersama Jabatan bomba di sekolah.JUMLAH 12. Disediakan oleh …………………… (Zakaria bin Yaacob) Setiausaha Program Latihan Kebakaran SK Desa Baiduri Disahkan oleh ………………………… (Norhaslinda bt Harabayni) GPK HEM SK Desa Baiduri Cheras Selangor Diluluskan/Tidak diluluskan ……………………… (Mohamad Jaafar bin Ibrahim) Guru Besar SK Desa Baiduri Cheras Selangor . Sumber Kewangan Wang Kerajaan PCG Pelan Laluan Kecemasan Rujuk Lampiran 1 Peraturan Am Rujuk Lampiran 2 Penutup RM 168.75 13. 15. 14.

………………………………… . 2.00 pagi – 12.terima kasih. : Dewan Bestari SK Desa Baiduri . Tarikh Hari Masa Tempat : 3 Julai 2012 : Selasa : 11. kami mengalu-alukan kehadiran tuan . 5. Dengan segala hormatnya saya merujuk perkara di atas. Program ini akan diadakan seperti ketetapan berikut . Kerjasama tuan amat kami hargai. Sekian .30 tgh.Persiaran Baiduri Cheras 4. Selangor. Jalan Bukit Mewah. Sukacita dimaklumkan bahawa pihak sekolah bercadang untuk menjemput pihak tuan untuk menyampaikan ceramah pencegahan kebakaran serta demonstrasi memadam kebakaran untuk muridmurid Sekolah Kebangsaan Desa Baiduri Cheras. Sehubungan dengan itu. SKDB 200-5/3/3(25) 19 Jun 2012 Tuan.kami : Tarikh : Ketua Balai. 3. Saya yang menjalankan tugas. Balai Bomba Dan Penyelamat Kajang. 43000 Kajang. Ceramah ini adalah bertujuan untuk memberikan pendedahan dan pengetahuan mengenai kaedah menangani kebakaran kepada murid-murid sekolah ini. Untuk makluman lanjut. JEMPUTAN MENYAMPAIKAN CERAMAH MENCEGAH KEBAKARAN DAN DEMONSTRASI MEMADAM KEBAKARAN.Ruj.pihak tuan bolehlah menghubungi pihak sekolah di talian 0391003792.

LAMPIRAN .

HIDU P DEWAN K.SKN B.BUKU BLOK A LOB I PEJABAT B. SEK.PEKER JA BILIK .JQA TDS BILIK MESY F G(P) 1J/2J GURU 1G/2G 1D/2D BESTARI MAKM AL PENTAS BLOK C 4D 4J 6J BLOK D DATARAN PERHIMPUNAN 1 BENGKEL 1K/2K 1C/2C 4G 4K 6K 6D MAKMAL 2 1B/2B 6G 4B B. & KAUNSELING TASMIK 3 5K/3K 5G/3G 5D/3D 5J/3J TASMIK 2 .PEP BLOK B B.SENI TANDAS E TANDAS 6C 4M 4A GELANGGANG BADMINTON GAJAH MENYUSUR 1A/2A 6B BLOK TASMIK 1 BILIK GURU PSV BILIK .MUZIK 6A B.GURU SPBT B.GURU SURAU 4C KANTIN TASMIK 5 5A/3A SETOR LALUAN KECEMAS AN TANDAS MURID (P) TANDAS MURID (L) TASMIK 4 5C/3C 5B/3B TANGG A BIM.EMAS B.JQA TDS F G(L) B.PIBG B.DISP SUMBER B.LAMPIRAN 1 PELAN LALUAN KECEMASAN. KEB. DESA BAIDURI SURAU B.KSHT PUSAT MAKMAL KOMPUTER BILIK K.

Membantu menyusun kedudukan murid-murid mengikut kelas di padang seperti dalam pelan laluan keluar.3.Bawa jadual kedatangan jika ada dan pastikan pintu bilik darjah dan bilik guru ditutup. Tinggalkan bilik-bilik/bangunan dalam keadaan teratur. Membantu ketua kelas/pelajar mengatur perjalanan keluar dari bilik darjah ke padang. Penghuni bangunan hanya dibenarkan membawa barang-barang penting seperti wang. 1. 3. 1. Masukkan kerusi di bawah meja.2. 1. Tidak dibenarkan membawa beg 2.1.2.Lampiran 2 SK Desa Baiduri Latihan Kecemasan dan Kebakaran 1.2. Jaga keselamatan diri dan kumpulan anda. Padamkan lampu dan kipas 1. Peraturan Am 1.5.2.1. Dikehendaki berkumpul di tempat yang telah ditetapkan seperti pelan laluan yang dilampirkan . 1.3. 1.senyap tetapi pantas. Memastikan semua suis ditutup. Tugas Guru Dalam Bilik Darjah 3. 2.1. Jangan berkeliaran di bangunan Kecuali petugas khas yang dipertanggungjawabkan berbuat demikian.2.Sekiranya masa kritikal tidak perlu tutup pintu. Tugas Murid-Murid 2. Pastikan bilik-bilik darjah .1.2.barang kemas dan seumpamanya yang senang dibawa. 1.2.Isyarat tersebut ialah bunyi loceng panjang dan bertalu-talu.Isyarat kecemasan akan dibunyikan pada bila-bila masa latihan kecemasan dan kebakaran diadakan.2. Matikan suis lampu dan kipas 3.6.3. 1.pejabat dan bangunan tertentu dikunci dan ditutup rapat sebelum ditinggalkan . 3.Semua penghuni bangunan/bilik(tiada pengecualian) dimestikan mengikuti latihan ini dan mematuhi peraturan-peraturan yang dinyataka seperti berikut .2.Sekiranya masa kritikal tidak perlu berbuat demikian.4.2. . 2.7.2.

Bilik Pekerja 8. Tamatkan eksperimen/kerja pertukangan serta merta dan tenangkan murid-murid.beratur dengan tertib dan berjalan keluar mengikut laluan keluar dengan senyap dan pantas. Guru Di Pusat Sumber. Sila tinggalkan bangunan dengan teratur dan selamat. 6.1. Matikan semua suis lampu. 4.Sekiranya ada tetamu di pejabat. 5. 8.kipas dan tanggalkan plug dari soket soket berkenaan.Ketua pekerja pastikan bahawa lampu dan kipas sudah dipadamkan dan ditutup pintu bilik dengan rapat. 7.Makmal dan Bili Akses 5. 7.1. Tutup tingkap dan pintu sebelum meninggalkan bangunan.5.kipas dan tanggalkan plug dari soket yang berkenaan. Berhenti membaca dengan serta merta dan kembalikan bahan bacaan ke tempat asal. Matikan semua suis lampu. 7.2. 5. 5.2.beratur dengan tertib dan berjalan keluar secara senyap dan pantas.Sekiranya masa kritikal tidak perlu berbuat demikian. .matikan semua suis lampu.2. Semua pekerja sekolah diminta meninggalkan bilik dengan segera.Bilik Tayangan. 6. 6. 4.3. 4. Pejabat/Kakitangan Pejabat 7.1.Bilik Muzik. Tutup semua tingkap.Sekiranya masa kritikal tidak perlu berbuat demikian.6.3.4. Padamkan semua api.4.3. Pastikan keselamatan murid terjamin ketika di padang. 5.4.1.2. 7. 7.Sekiranya masa kritikal tidak perlu berbuat demikian.4. Pastikan pintu pejabat dikunci. Tutup pintu bilik.bawa bersama tetamu ke padang mengikut laluan yang telah ditetapkan.kipas dan computer serta cabut plug dari soket. 7. Tugas Guru Di Makmal Sains dan Kemahiran Hidup 4. Bawa jadual kedatangan murid. Arahkan semua murid memasukkan kerusi di bawah meja. Semua Guru Hendaklah Memastikan .1.Pengguna Perpustakaan . Tiada murid yang tercicir dalam kumpulan atau merayau-rayau. Kunci laci-laci dan rak dengan kemas. Arahkan murid memasukkan kerusi di bawah meja .

3. 9. Kerja memasak dan penjualan serta lain-lain hendaklah dihentikan serta-merta.1.peti sejuk dipadamkan.radio.2.kipas . Ketua pekerja mengarahkan semua pekerja berada di pintu pagar masuk dan beberapa pekerja diminta membantu bomba membuka mana-mana bilik yang diperlukan . Meronda ke setiap bangunan/kawasan sekolah dan membuat laporan kepada bomba jika dikehendaki. 11. Adalah orang yang berhampiran dengan telefon(kakitangan pejabat atau guru besar). 10. Kantin 9.2.8. 9. Sebelum meninggalkan bangunan pastikan makanan ditutup dan tingkap hendaklah ditutup dengan segera. Ketua kantin memastikan semua suis lampu .Cabut plug daripada soket. 9. Orang Yang Menghubungi Bomba 11. Arahkan semua pelanggan berhenti makan serta-merta dan berjalan ke padang mengikut laluan yang ditetapkan. Ketua Peronda/Peronda(yang dilantik) 10. 9.1.1.4. .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->