P. 1
kertas kerja

kertas kerja

|Views: 24|Likes:
Dipublikasikan oleh binjaidoh
kebakaran 2013
kebakaran 2013

More info:

Categories:Types, Reviews
Published by: binjaidoh on Jan 09, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/13/2014

pdf

text

original

SEKOLAH KEBANGSAAN DESA BAIDURI CHERAS SELANGOR

LAPORAN PROGRAM DEMONSTRASI LATIHAN KEBAKARAN BERSAMA JABATAN BOMBA

TARIKH : 3 JULAI 2012 HARI : SELASA

\

LAPORAN LATIHAN KEBAKARAN Pada hari selasa. Latihan tersebut telah berlangsung dengan jayanya. Pada jam 10.HEM. Penyelia-penyelia tingkatan telah mencatat masa yang diambil untuk mengosongkan bagunan di blok masing-masing.10 pagi guru kelas melaporkan bilangan pelajar kelas masingmasing kepada PK.30 pagi loceng kecemasan telah dibunyikan secara berterusan menandakan berlaku kecemasan. Warga sekolah segera mengosongkan kelas dan bilik-bilik khas. tiada yang cedera atau hilang namun masa yang diambil untuk berkumpul sepatutnya boleh dikurangkan lagi. Pada jam 10. Pada jam 11. Semua pelajar selamat. Jamuan untuk pasukan bomba dan AJK diadakan di kantin sekolah pada jam 12. Guru-guru kelas membawa bersama buku rekod kedatangan pelajar ke tempat berkumpul. Anggota bomba juga diminta mengisi buku pelawat dan mereka dihadiahi cenderamata sebagai tanda terima kasih dari warga sekolah.12 pagi taklimat dan ulasan latihan kebakaran oleh pegawai bomba. Pelajar-pelajar masuk ke kelas masing-masing dan meneruskan aktiviti pembelajaran bersama guru sehingga waktu balik tengahari. . Pada jam 11. Sekolah Kebangsaan Desa Baiduri kawat demonstrasi kebakaran dengan kerjasama telah mengadakan latihan Pasukan Bomba dan Penyelamat Cawangan Kajang.30 pagi demonstrasi memadam kebakaran bermula di tapak perhimpunan manakala guru-guru diberi taklimat keselamatan di bilik kuliah serta peluang bagi memadamkan kebakaran menggunakan alat pemadam api. Para pelajar diawasi oleh guru masing-masing berjalan pantas menuju ke tempat berkumpul. Taklimat guru dan demonstarsi tamat pada pukul 11.45 pagi pasukan bomba telah tiba bersama lima anggota menaiki jentera bomba. Warga sekolah telah diberikan taklimat semasa perhimpunan pada hari isnin dan sekali lagi pada pagi jumaat. Diikuti dengan pengumuman bermulanya latihan kebakaran oleh guru dengan menggunakan sistem siaraya sekolah.55 pagi. 3 julai 2012. Pada jam 11.00 tengahari. Beliau telah menasihati pelajar supaya lebih serius dan mengutamakan keselamatan diri semasa kecemasan.

30 ptg 5. c) Mendedahkan kepentingan usaha menyelamat oleh pihak bomba dan agensi keselamatan yang lain. Objektif a) Menambah pengetahuan dan pengalaman kepada murid kaedah menyelamatkan diri ketika kebakaran/kecemasan. Tarikh  3 Julai 2012 4. 3. b) Melatih murid kaedah terbaik menyelamatkan diri ketika kecemasan/kebakaran yang berlaku di sekolah. b) Meluaskan minda dan pemikiran terhadap kaedah yang sistematik dalam menyelamatkan diri dan mencegah risiko kebakaran. Masa  Pagi : 11. d) Murid berupaya menjalani latihan menyelamat dengan penuh disiplin.30 ptg hingga 5. Tempat  Padang Sekolah Kebangsaan Desa Baiduri 6. a) Mendedahkan kepada murid pengalaman langsung menghadapi bahaya kebakaran.1. c) Menjalin hubungan yang erat bersama agensi kerajaan yang bertanggungjawab dalam menjaga keselamatan dan pencegahan kebakaran.30 tgh  Petang : 4. Pengelolaan  Jawatankuasa Kesalamatan Hal Ehwal Murid SK Desa Baiduri Cheras 7. Penglibatan  Semua guru dan murid Sk Desa Baiduri Cheras . 2. Pendahuluan Matlamat program ini iaitu .00 pagi hingga 12.

Mohd Zulkhairi bin Din Guru Peronda Pagi : 1.Ustz.Noriha binti Muhammad 2.En.Rashid Petang : En. Jawatankuasa Pengelola Latihan Kebakaran Pengacara Majlis Pagi : Pn.Rozila binti Nawi 3.Pn.Siti Aisyah bt Samsudar 3.Wan Zainal bin Wan Long Jamuan dan Cenderamata : Pagi : 1. Jawatankuasa Induk Keselamatan Pengerusi Timb.Pn.Muhd Hafidz Faiszal bin Abd.Norelawati binti Abu Hassan 2.Roslina binti Mohd Zain 2.Norziewati binti Yahya Kawalan murid Jururakam Peristiwa Pagi : En.Mohamad Faiz bin Jumadi Petang : En.Mohd Zuki bin Mat Zin Petang : 1.Ustz. En.Cik Humairah bt Hassan Penyediaan Api : Pagi : 1.Cik Nur Khairiyah binti Ayub : guru kelas ( blok C ) ( blok D ) ( blok E ) ( blok C ) ( blok D ) ( blok E ) .Pengerusi Naib Pengerusi 1 Naib Pengerusi 2 Naib Pengerusi 3 Setiausaha Penyelaras 1(Petang) Penyelaras 2(Pagi) : Encik Mohamad Jaafar bin Ibrahim(Guru Besar) : Puan Norhaslinda binti Harabayni(GPK Hem) : Puan Musilah binti Jasman(GPK Kurikulum) : Encik Shahrul Izal bin Shaari(GPK KOKU) : Puan Siti Aisah bin Ali(GPK Petang) : Encik Zakaria bin Yaacob : Encik Zakaria bin Yaacob : Encik Mohd Sabri bin Mohd Noor 9.Mohd Azeri bin Hizlah 2.Zamir bin Abd Rahman 3.Aziah binti Ariffin Loceng Pagi : Cik Haslina binti Taib Petang : Pn. En. En.8.Ustz.

Tentatif Program Sesi Pagi 11.50 RM1.Penyediaan Alatan Pagi : : 1.En.Najib bin Harun 2.30 ptg - Loceng kecemasan dibunyikan Murid dan guru berkumpul di padang Guru kelas memeriksa jumlah murid dan melaporkannya kepada guru peronda Api dinyalakan oleh guru bertugas Demonstrasi kebakaran Bersurai(murid masuk ke kelas masing-masing) : : : : RM 100.20 tgh Sesi Petang 4. tahun satu masuk ke kelas masing-masing) Ceramah Pencegahan Kebakaran oleh Jabatan Bomba Majlis bersurai 11.30 ptg 11.En.Mohd Naznan binMd Ghazali 2.En.90 x 5 = RM 9.00 pagi Loceng kecemasan dibunyikan Murid dan guru berkumpul di padang Guru kelas memeriksa jumlah murid Api dinyalakan oleh pihak bomba Demonstrasi memadamkan api oleh pihak bomba Murid berkumpul di Dewan Bestari( tahun 5 dan 6 sahaja.Mohd Jamaluddin bin Mohd Apandi Petang : 1.Isharizam bin Ujang 3. Anggaran Perbelanjaan Cenderamata penceramah Jamuan penceramah Minyak Petrol Minyak Disel .00 RM 50.25 hingga - 5.Muhammad Naqiuddin bin Ismail 4.00 RM1.40 pagi 11.En.Mohd Lukhman bin Hashim 10.Hasnom bin Ibrahim Dokumentasi En.85 x 5 = RM 9.En.En.50 pagi 12.

Sumber Kewangan Wang Kerajaan PCG Pelan Laluan Kecemasan Rujuk Lampiran 1 Peraturan Am Rujuk Lampiran 2 Penutup RM 168. Disediakan oleh …………………… (Zakaria bin Yaacob) Setiausaha Program Latihan Kebakaran SK Desa Baiduri Disahkan oleh ………………………… (Norhaslinda bt Harabayni) GPK HEM SK Desa Baiduri Cheras Selangor Diluluskan/Tidak diluluskan ……………………… (Mohamad Jaafar bin Ibrahim) Guru Besar SK Desa Baiduri Cheras Selangor . Program ini diharapkan dapat memberi pendedahan kepada guru dalam merancang dan melaksankan program Demonstrasi Latihan Kebakaran bersama Jabatan bomba di sekolah.75 13.Seterusnya diharapkan warga sekolah bersedia dalam menghadapi situasi kecemasan yang sebenar.JUMLAH 12. 14. 15.

Selangor. Jalan Bukit Mewah. SKDB 200-5/3/3(25) 19 Jun 2012 Tuan.Ruj.30 tgh.Persiaran Baiduri Cheras 4. : Dewan Bestari SK Desa Baiduri . Tarikh Hari Masa Tempat : 3 Julai 2012 : Selasa : 11. Saya yang menjalankan tugas.terima kasih. JEMPUTAN MENYAMPAIKAN CERAMAH MENCEGAH KEBAKARAN DAN DEMONSTRASI MEMADAM KEBAKARAN. kami mengalu-alukan kehadiran tuan .pihak tuan bolehlah menghubungi pihak sekolah di talian 0391003792.kami : Tarikh : Ketua Balai. Sukacita dimaklumkan bahawa pihak sekolah bercadang untuk menjemput pihak tuan untuk menyampaikan ceramah pencegahan kebakaran serta demonstrasi memadam kebakaran untuk muridmurid Sekolah Kebangsaan Desa Baiduri Cheras. Program ini akan diadakan seperti ketetapan berikut . Sehubungan dengan itu. Sekian . Balai Bomba Dan Penyelamat Kajang. Ceramah ini adalah bertujuan untuk memberikan pendedahan dan pengetahuan mengenai kaedah menangani kebakaran kepada murid-murid sekolah ini. 3. 5. Untuk makluman lanjut. 2. Dengan segala hormatnya saya merujuk perkara di atas. Kerjasama tuan amat kami hargai. ………………………………… .00 pagi – 12. 43000 Kajang.

LAMPIRAN .

EMAS B.HIDU P DEWAN K. SEK. DESA BAIDURI SURAU B.PEP BLOK B B.KSHT PUSAT MAKMAL KOMPUTER BILIK K.LAMPIRAN 1 PELAN LALUAN KECEMASAN.GURU SURAU 4C KANTIN TASMIK 5 5A/3A SETOR LALUAN KECEMAS AN TANDAS MURID (P) TANDAS MURID (L) TASMIK 4 5C/3C 5B/3B TANGG A BIM.JQA TDS BILIK MESY F G(P) 1J/2J GURU 1G/2G 1D/2D BESTARI MAKM AL PENTAS BLOK C 4D 4J 6J BLOK D DATARAN PERHIMPUNAN 1 BENGKEL 1K/2K 1C/2C 4G 4K 6K 6D MAKMAL 2 1B/2B 6G 4B B.BUKU BLOK A LOB I PEJABAT B.SENI TANDAS E TANDAS 6C 4M 4A GELANGGANG BADMINTON GAJAH MENYUSUR 1A/2A 6B BLOK TASMIK 1 BILIK GURU PSV BILIK . KEB.SKN B. & KAUNSELING TASMIK 3 5K/3K 5G/3G 5D/3D 5J/3J TASMIK 2 .JQA TDS F G(L) B.PIBG B.MUZIK 6A B.DISP SUMBER B.GURU SPBT B.PEKER JA BILIK .

Matikan suis lampu dan kipas 3.Semua penghuni bangunan/bilik(tiada pengecualian) dimestikan mengikuti latihan ini dan mematuhi peraturan-peraturan yang dinyataka seperti berikut . Tugas Murid-Murid 2. Membantu menyusun kedudukan murid-murid mengikut kelas di padang seperti dalam pelan laluan keluar. Tugas Guru Dalam Bilik Darjah 3.2. . Jangan berkeliaran di bangunan Kecuali petugas khas yang dipertanggungjawabkan berbuat demikian. 1. Pastikan bilik-bilik darjah .2.1.2. 1. Masukkan kerusi di bawah meja.2.1. 1. Dikehendaki berkumpul di tempat yang telah ditetapkan seperti pelan laluan yang dilampirkan .2.senyap tetapi pantas. 1. 2. Memastikan semua suis ditutup. Padamkan lampu dan kipas 1. 1.3.2. Penghuni bangunan hanya dibenarkan membawa barang-barang penting seperti wang. Peraturan Am 1.7. Membantu ketua kelas/pelajar mengatur perjalanan keluar dari bilik darjah ke padang.Isyarat kecemasan akan dibunyikan pada bila-bila masa latihan kecemasan dan kebakaran diadakan.Bawa jadual kedatangan jika ada dan pastikan pintu bilik darjah dan bilik guru ditutup. 1.Lampiran 2 SK Desa Baiduri Latihan Kecemasan dan Kebakaran 1. Tidak dibenarkan membawa beg 2.4.5. Tinggalkan bilik-bilik/bangunan dalam keadaan teratur. 2.1.3.2.2. Jaga keselamatan diri dan kumpulan anda.3.pejabat dan bangunan tertentu dikunci dan ditutup rapat sebelum ditinggalkan .Sekiranya masa kritikal tidak perlu tutup pintu.2.Sekiranya masa kritikal tidak perlu berbuat demikian.barang kemas dan seumpamanya yang senang dibawa.6.1.Isyarat tersebut ialah bunyi loceng panjang dan bertalu-talu. 3. 3.2.2. 1.

.2.2.1. Tamatkan eksperimen/kerja pertukangan serta merta dan tenangkan murid-murid. Padamkan semua api. Bawa jadual kedatangan murid. Semua Guru Hendaklah Memastikan . Arahkan murid memasukkan kerusi di bawah meja .2. Tutup tingkap dan pintu sebelum meninggalkan bangunan. Sila tinggalkan bangunan dengan teratur dan selamat. 4. Kunci laci-laci dan rak dengan kemas. 6. Pastikan keselamatan murid terjamin ketika di padang.beratur dengan tertib dan berjalan keluar mengikut laluan keluar dengan senyap dan pantas. Arahkan semua murid memasukkan kerusi di bawah meja.Sekiranya masa kritikal tidak perlu berbuat demikian.kipas dan computer serta cabut plug dari soket.2. 5. Semua pekerja sekolah diminta meninggalkan bilik dengan segera.4. 5.1. 5. Pastikan pintu pejabat dikunci.3.Ketua pekerja pastikan bahawa lampu dan kipas sudah dipadamkan dan ditutup pintu bilik dengan rapat. 4.Pengguna Perpustakaan . 7. Berhenti membaca dengan serta merta dan kembalikan bahan bacaan ke tempat asal.kipas dan tanggalkan plug dari soket soket berkenaan. Tugas Guru Di Makmal Sains dan Kemahiran Hidup 4. 4.3.4. Tutup semua tingkap. 6. Tiada murid yang tercicir dalam kumpulan atau merayau-rayau. Pejabat/Kakitangan Pejabat 7.Sekiranya masa kritikal tidak perlu berbuat demikian.Bilik Tayangan.Sekiranya ada tetamu di pejabat. Bilik Pekerja 8. 7.5. Guru Di Pusat Sumber. 7.beratur dengan tertib dan berjalan keluar secara senyap dan pantas.4.bawa bersama tetamu ke padang mengikut laluan yang telah ditetapkan. 5.3. 7.matikan semua suis lampu. 7.1.6. Tutup pintu bilik.4. Matikan semua suis lampu. 8.Bilik Muzik.Makmal dan Bili Akses 5. 7.Sekiranya masa kritikal tidak perlu berbuat demikian.1. 6. Matikan semua suis lampu.kipas dan tanggalkan plug dari soket yang berkenaan.1.

3. 9. Orang Yang Menghubungi Bomba 11. 10. Arahkan semua pelanggan berhenti makan serta-merta dan berjalan ke padang mengikut laluan yang ditetapkan. Meronda ke setiap bangunan/kawasan sekolah dan membuat laporan kepada bomba jika dikehendaki. Ketua pekerja mengarahkan semua pekerja berada di pintu pagar masuk dan beberapa pekerja diminta membantu bomba membuka mana-mana bilik yang diperlukan .1. 11. Ketua kantin memastikan semua suis lampu .2.peti sejuk dipadamkan.1.radio.kipas .8. Kerja memasak dan penjualan serta lain-lain hendaklah dihentikan serta-merta. 9.1. Sebelum meninggalkan bangunan pastikan makanan ditutup dan tingkap hendaklah ditutup dengan segera. . Adalah orang yang berhampiran dengan telefon(kakitangan pejabat atau guru besar).2.Cabut plug daripada soket.4. 9. Ketua Peronda/Peronda(yang dilantik) 10. 9. Kantin 9.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->