Anda di halaman 1dari 11

DIAGNOSIS

KEJURURAWATAN

ADIBA

ADAWIYAH

AIDA

SITI AIDA

Diagnosis objektif kejururawat an Gangguan nutrisi berkaitan dengan anorexia dan gangguan pada gastrointest inal.

Interversi kejururawatan

Penilaian semula Berat badan meningkat. Tiada tandatanda malnutrisi dan paras Sr protein normal.

Pesakit 1. Timbang berat setiap hari bagi mengambil menilai penambahan berat atau nutrisi yang pengurangan yang berlaku cukup terhadap pesakit anorexia. dengan bukti berat 2. Perhatikan pengambilan nutrisi badan tidak bagi menilai nutrisi-nutrisi yang turun, tiada diambil mencukupi keperluan tanda-tanda badan. malnutrisi, paras Sr 3. Perhatikan keputusan darah bagi protein hemoglobin, hematocrit, albumin normal. dan total protein values bagi menilai pengambilan nutrisi, kehadiran anaemia, dan colloidal osmotic pressure.

Diagnosis kejururaw atan

matlamat

Intervensi kejururawatan

Penilai semula

4. Beri jagaan mulut kerap dan sebelum makan kerana pesakit cenderung mendapat kudis mulut atau pendarahan di gusi dan rasa tidak selesa dan juga menambahkan rasa makanan. 5. Beri ubatan seperti yang diarahkan seperti -Multivitamins (Thiamine, folic acid, iron) bagi menggantikan vitamin yang kurang disebabkan kurang pengambilan makanan. Hati yang rosak tidak dapat simpan vitamin A,D,E,K -Antiemetic untuk mengurangkan loya dan muntah untuk menggalakkan pesakit makan.

Diagnosis kejururaw atan

matlamat

Intervensi kejururawatan

Penilai semula

6. Beri makanan jenis -tinggi protein (jika paras ammonia tidak tinggi) -tinggi karbohidrat dan kalori Bagi menggalakkan regenerasi sel-sel hati dan membekalkan tenaga bagi proses pembaikian. 7. Bantu dan galak pesakit makan dan suap jika pesakit letih kerana cukup makanan adalah perlu untuk prose penyembuhan. 8. Beri makanan kegemaran pesakit bagi meningkatkan selera makan sekaligus memenuhi keperluan nutrisi badan.

Diagnosis kejururaw atan

matlamat

Intervensi kejururawatan

Penilai semula

9. Jika pesakit ada asites dan edema kurangkan makan yang bergaram dan kurangkan pemberian cecair untuk mengelakkan edema atau asites bertambah. 10. Elak makan seperti kafein, terlalu panas, merokok untuk kurangkan iritasi gaster, diarea dan ketidakselesaan. 11. Beri makanan lembut untuk elak pendarahan dari esophageal varices. 12. Beri makanan secara nasogastrik atau hyperalimentasi(TPN) jika diperskripsikan bagi pesakit yang terlalu loya atau anoreksia.

Diagnosis kejururaw atan

matlamat

Intervensi kejururawatan

Penilai semula

13. Sediakan makanan yang sedikit tetapi kerap kali bagi mengelakkan rasa kenyang dan memastikan keperluan nutrisi badan dpaat dipenuhi. 14. Rest In Bed (RIB) bagi menjimat tenaga dengan itu mengurangkan beban ke atas liver dan galak regenerasi sel-sel mati. 15. Elakkan sembelit bagi mengurangkan tekanan pada bahagian abdomen dan kepadatan pada abdomen.

RUJUKAN
Nettina M. S. (2006) : Lippincott manual of nursing practice(3rd Edition), Lippincott Williams & Wilkins, Page 27. Black J. M., Hawks J. H.(2010) : Medical-Surgical Nursing(8th edition), Elsevier, Singapore. Page 1162. Kluwer W. (2008) : Medical-Surgical Nursing Made Incredibly Easy(2nd edition), Lippincott Williams & Wilkins .Page 430-439. FOSIMIK. "Liver Abcess Disease". Retrieved January 11,2013 from http://diponegoronursesassociation.blogspot.c om/2008/04/liver-abcess-disease.html

TAMAT :D