Anda di halaman 1dari 20

A dkok

A dkok orszgt Dcinak, a fvrost pedig Sarmisegetuznak hvtk.

Burebista kirly egyestette a gta-dk trzseket Kr.e az I. szzadban s egy ers kirlysgot hozott ltre.

Burebista utn kvetkezett Decebl, aki a dkok legnagyobb kirlya volt. tszervezte a hadsereget, kitn hadvezr volt.

Decebal halla

Traianus, rmai csszr a dkok aranybnyit akarta megszerezni, kt hadjratot is indtott a dkok ellen 101-102ben, ill. 105-106ban. A hbork esemnyeit a Traianus ltal ptett 39 m magas koszlop rktette meg, gy az utkor is megismerheti a rszleteket. Az oszlop Rmban ma is ll

A gta-dkok fleg fldmvelssel, llattenysztssel foglalkoztak, de fontosnak tartottk a szltermesztst s a mhszetet is. Foglalkoztak kzmves mestersgekkel, feldolgoztk a vasat, az aranyat, az ezstt. Hogy az ellensgtl megvdjk magukat magaslatokra vrakat ptettek. Lakhzaikat fleg fbl s agyagbl ptettk, kbl, tglbl csak nagyon ritkn.

A dkok klalakja: zord tekintet, borzas haj, mellet verdes szakll, egszen ellentte a rmai tpusnak. Hajuk ltalban szke, arcbrk fehr.

A dk frfiak viselete: Nadrgot viseltek, vastag vszonbl kszlt inget, mellket vvel szortott zubbony fdte, s vllukrl hosszan leoml kpeny. Lbukon sarut, fejkn cscsos sveget viseltek. Az elkelk kalapot hordtak, mely ltal megklnbzteth etek voltak a kznptl.

A dk nk viselete: Ujjakkal elltott, hossz ruha volt, mely gazdag redzetben omlott le egszen a sarkig s nha egy rvidebb fellt volt rajta. Fejkn kendt viseltek, melyet htul a nyakuknl egy csat fogott csokorba. Lbukon akrcsak a frfiak sarut hodtak. A n hzassgktskor adsvtel trgya volt. A vlegny lefizettea szlk ltal megszabott djat s a lny az v lett.

A dkok ismertk az rst, elbb a grg, majd a latin bct hasznltk. Papjaik rtettek a tudomnyok hoz s a gygytshoz is.

Vallsuk: politeista

(politeista= tbbistenhv), fistenk Zamolxis volt. Tiszteletre vallsos szertartsokat tartottak a szentlyekben. (szently= templom). Hittek a halhatatlansgban.

rdekessg!
Dk naptr

Dk naptr terepen

Stonehenge, Anglia

Feladatok

1.

A dkok orszgt ..........-nak, a fvrost pedig ...............-nak hvtk. 2. .................. egyestette a gtadk trzseket. 3. A legnagyobb dk kirly, aki j hadvezr is volt. A neve: ................ 4. 39 m magas, megrktette a hbork esemnyeit.

5. A gta-dkok fleg .............. s ............... foglalkoztak, de fontosnak tartottk a ............... s a ................ is. 6. A dkok klalakja: .............................................. .............................................. ..............................................

7. Frfiak viselete: ..................................................... ........................................... 8. Nk viselete: ..................................................... ........................................... 9. A dkok ismertk az ........... 10. Vallsuk ................, fistenk ..................... volt.

Ksznm szpen a figyelmet!