Anda di halaman 1dari 24

77/1 Kemahiran Hidup Bersepadu Ekonomi Rumah Tangga Mei 2012 1 ½ jam

MODUL LATIHAN PERTENGAHAN TAHUN PROGRAM PERMATA KHB DAERAH KERIAN
2012
KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU EKONOMI RUMAH TANGGA Satu jam tiga puluh minit

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU

1. Kertas soalan ini mengandungi 60 soalan. 2. Jawab semua soalan. 3. Tiap-tiap soalan atau pernyataan diikuti oleh empat pilihan jawapan iaitu A, B, C dan D. Bagi tiap-tiap soalan pilih satu jawapan sahaja. Hitamkan jawapan anda pada kertas jawapan objektif yang disediakan 4. Jika anda hendak menukar jawapan, padamkan tanda yang telah dibuat. Kemudian hitamkan jawapan yang baharu. 5. Kalkulator mudah boleh digunakan.

Kertas soalan ini mengandungi 22 halaman bercetak dan tiada halaman tidak bercetak.

1 Apakah etika kerja yang patut diamalkan oleh murid semasa menggunakan bengkel? A B C D Bertanggung jawab menjaga keselamatan dan kebersihan diri Mematuhi peraturan yang ditetapkan oleh guru dan formen Melakukan tugas walaupun tidak terdapat dalam jadual tugasan Menyimpan alatan tangan dan bahan yang berlebihan tanpa pengetahuan guru

2 Rajah 1 menunjukkan langkah untuk mereka cipta

X

Cetusan idea

Y

Rajah 1 X A B C D Perancangan pembinaan projek Pengenalpastian masalah Pemilihan idea Perekaan projek Y Pengenalpastian masalah Perekaan projek Perancangan pembinaan projek Pemilihan idea

3 Apakah yang perlu dilakukan supaya proses mereka cipta produk dapat dilakukan secara teratur dan menepati masa yang ditetapkan? A B C D Menjalankan sesi kritikan Menyediakan jadual kerja Memastikan bahan dan alatan mencukupi Mengadakan perbincangan dengan rakan dan guru

4 Apakah kriteria utama yang perlu diambil kira dalam pemilihan reka bentuk? A B C D Selamat dan selesa digunakan Menggunakan bahan terbuang Mampu menguntungkan pengeluar Boleh dipasarkan di dalam dan luar negara

5 Pernyataan berikut berkaitan dengan rekacipta Penghasilan dan pengetahuan dalam usaha manusia mencipta dan menggunakan pelbagai alat, sumber, teknik dan system untuk menguruskan kehidupan

2

Rajah 2 Apakah bahan yang sesuai digunakan untuk membuatnya? A B C D MDF Perspek Aluminium Keluli Lembut 8 Antara pengikat berikut. yang manakah digunakan untuk mencantumkan kepingan logam yang nipis secara kekal? B A C D 3 .Apakah yang dimaksudkan dengan pernyataan tersebut? A B C D Reka cipta Reka bentuk Inovasi Teknologi 6 Rekabentuk didefinisikan sebagai proses A B C D menghasilkan produk baru mengubahsuai produk sedia ada menyusun bahan yang dirancang untuk mengahasilkan produk atau impak menghasilkan produk yang mencerminkan segala usaha dan kemampuan manusia 7 Rajah 2 menunjukkan geriji pintu.

yang manakah perlu diglu? A B C D I dan II I dan III II dan III III dan IV 10 Pilih pasangan mesin mudah alih dan fungsinya yang betul Jenis mesin A B C D Gerudi mudah alih Sander Mesin gergaji jig Rivetter Fungsi Meribet kepingan logam Melelas kayu dan plastik Menggerudi dan menebuk lubang Memotong dan membentuk lengkungan 11 Antara alatan tangan berikut.9 Rajah 3 menunjukkan sebuah projek reka bentuk. Rajah 3 Antara bahagian berikut. yang manakah tidak digunakan untuk mengukur dan menanda projek reka bentuk? A B C D Sesiku L Pisau penanda Tolok penanda Pisau pemotong 4 .

00 2. II B I.00 RM 36.00 5 . Kos (RM) Kos bahan Kos upah Kos overhed Jadual 1 Hitungkan kos pengeluaran seunit projek tersebut A B C D RM 15.60 RM 79. II C IV. III.00 13. IV. II D IV. III. III.12 Susun langkah yang terlibat dalam proses pembinaan projek dengan betul I II III IV Mengukur Mencantum Memotong Menanda A I. II 13 Apakah tujuan pengujian dilakukan terhadap prototaip yang telah siap? A B C D Mengetahui kebaikannya Memberikan taraf penilaiannya Mengesan kekuatan dan kelemahannya Menentukan prototaip berfungsi dengan baik 14 Jadual 1 menunjukkan pengiraan kos untuk membina satu projek rekacipta.00 4. IV. I. I. III.80 RM 19.

Tarikh Bacaan meter bulan Mac Bacaab meter bulan April Tarif 200 unit pertama 800 unit berikutnya Jadual 2 Hitungkan jumlah kos penggunaan elektrik yang telah digunakan A B C D RM RM RM RM 41.60 43.60 56.60 96.218 RM 0.258 17 Antara berikut yang manakah adalah simbol untuk perintang tetap? A B C D 6 .15 Rajah 4 menunjukkan wayar tiga teras berpenebat PVC dan anyaman benang. yang manakah menggunakan jenis wayar tersebut? A Peti sejuk B Televisyen C Seterika D Kipas angin 16 Jadual 2 menunjukkan bil elektrik bagi rumah Puan Mira . Rajah 4 Antara peralatan elektrik berikut.60 Bacaan 06765 06965 Kadar Seunit RM 0.

Rajah 5 Antara berikut.18 Antara berikut komponen manakah bertindak sebagai suis? A B C D Transistor Perintang tetap Kapasitor seramik Diod pemancar cahaya 19 Rajah 5 menunjukkan sejenis komponen elektronik. yang manakah adalah simbol bagi komponen tersebut? A B C D 20 Berapakah nilai perintang dalam Rajah 6? Kod Warna Perintang Warna Nombor Hitam 0 Perang 1 Merah 2 Jingga 3 Kuning 4 Hijau 5 Biru 6 Ungu 7 Kelabu 8 Putih 9 Kadar Had Terima Warna Had Terima Emas 5% Perak 10% Tiada 20% Jalur Rajah 6 A B C D 700  600  700  600      5% 5% 10 % 10 % 7 .

Rajah 8 Apakah kegunaan penyambungan itu? A B C D Menyambung paip yang berlainan jenis Menyambung dua jenis penyambung yang sama diameter Membuat sambungan yang bercabang yang berlainan diameter Menyambung paip PVC kepada alat kelengkapan paip 8 .21 Rajah 7 menunjukkan lukisan skematik sebuah projek elektronik Rajah 7 Apakah komponen X dan komponen Y di rajah 7? Komponen X A Transistor B Kapasitor C Perintang boleh laras D Pembesar suara Komponen Y Kapasitor Perintang tetap LED Suis 22 Rajah 8 menunjukkan sejenis penyambungan batang paip.

gred pensel manakah yang digunakan untuk membuat garisan binaan? A B C D 9 . Rajah 9 Apakah fungsi bahagian P? A B C D Menyalurkan air limpahan keluar Menolak air keluar dari tiub sifon Menolak injap dan menutup alur masuk Mengalirkan bekalan air ke dalam tangki 24 Antara yang berikut.23 Rajah 9 menunjukkan keratan rentas sebuah tangki simbah.

Rajah 10 Apakah pandangan yang dapat dilihat dari arah X? A B C D 26 Rajah 11 menunjukkan sebahagian mesin jahit.25 Rajah 10 menunjukkan sebuah bongkah. Rajah 11 Apakah fungsi bahagian X ? A B C D Mengawal benang Memegang buku benang Melaras mata jahitan mesin jahit Mengisi gelendung dengan benang 10 .

III dan II III.00 RM1.20 RM1. IV. Makanan mudah diperolehi dan murah. I.00 RM0. IV.00 D RM42.40 B RM240. I dan II 27 Maklumat berikut menerangkan faktor perancangan menu. Kos bahan Kos upah Kos overhed Jadual 3 Berapakah kos penyediaan nasi goreng untuk 10 orang? A RM2. Makanan segar dan berkhasiat Apakah faktor itu? A B C D Kegemaran Kepelbagaian Sumber makanan Sumber tenaga dan manusia 28 Jadual 3 menunjukkan kos penyediaan nasi goreng untuk 1 orang (seorang) makan. IV dan II III. III.20 11 . IV dan II I.00 C RM24.26 Susun langkah menyediakan artikel mudah mengikut urutan yang betul? I II III IV A B C D Sediakan fabrik mengikut saiz pola Gunting pola dan tandakan garisan pemadan Sediakan pola asas artikel mudah Susun pola pada fabrik dan sematkan dengan jarum peniti I.

29 Di antara penyataan berikut yang manakah menunjukkan tatasusila semasa makan yang betul? A. Cungkil gigi di hadapan orang 30 Apakah jenis pembersihan tempat kediaman yang dilaksanakan secara berkala? A B C D Mengemop lantai Membuang sampah Mencuci permaidani Menjemur permaidani 31 Rajah 12 menunjukkan pelan lantai tempat kediaman. Letakkan siku di atas meja semasa makan B. I III II IV Rajah 12 Antara berikut yang manakah ruang kerja? A B C D I dan II I dan III II dan IV III dan IV 12 . Minum dengan perlahan-lahan tanpa bunyi D. Bercakap semasa mulut penuh dengan makanan C.

III dan II I. I dan II 33 Apakah nisbah campuran yang sesuai digunakan untuk menyedia medium memasu? A B C D 2:1:1 3:1:2 3:2:1 5:3:2 34 Penyataan di bawah menerangkan faktor perancangan menu. Makanan dimasak di dalam pelbagai keadah Makanan disediakan di dalam pelbagai rasa Apakah faktor itu? A B C D Kegemaran Kepelbagaian Sumber makanan Sumber tenaga dan masa 35 Antara berikut. I. IV.32 Susun langkah penanaman keratan batang mengikut turutan yang betul. IV dan II III. III. tenaga dan bahan Menyediakan sajian menarik dan menyelerakan Mengikut anggaran perbelanjaan yang ditetapkan Mengaplikasikan pengetahuan dan bakat sedia ada 13 . IV. IV dan II III. I II III IV A B C D Lembapkan pangkal pangkal keratan batang Padatkan permukaan medium di sekeliling keratan Celupkan pangkal keratan ke dalam serbuk hormon pengakaran Tanam pangkal keratan batang ke dalam lubang medium semaian I. yang manakah bukan tujuan merancang menu? A B C D Menjimatkan masa.

manakah yang salah mengenai penyediaan makanan? A B C D menggunakan bahan tempatan menjaga kebersihan diri dan makanan mengikut belanjawan dan kemahiran diri mengambil kira jumlah orang yang makan 14 .36 Antara perkara-perkara yang berikut. manakah yang tidak termasuk dalam rancangan kerja? A B C D cara menyaji susunan kerja pengiraan kos pilihan masakan 37 Apakah ciri-ciri bekas yang sesuai untuk membungkus makanan bekal? I II III IV A B C D tahan lama cukup besar pakai buang tidak mudah pecah I dan IV II dan III II dan IV III dan IV 38 Antara faktor yang berikut.

30 0.Soalan 40 dan 41 merujuk kepada Jadual 4 Jadual 4 menunjukkan untuk penyediaan kek oren Bahan Majerin Serbuk oren Tepung gandum Gula kastor Telur Gas Elektrik Kuantiti 100 g 10 g 100 g 100 g 3 biji Jadual 4 Kos 1.60 40 Berapa kos projek untuk membuat kek oren? A B C D RM3.40 RM3.50 39 Berapakah kos bahan mentah untuk membuat kek oren? A B C D RM2.10 RM3.70 RM4.00 0.40 RM3.30 Campuran tepung dan cecair seperti air. yang manakah merujuk pernyataan di atas? A Bater B Kuih tempatan C Kaedah gaul dan ramas D Kaedah putar 15 .80 RM3.80 0. 41 Antara yang berikut.80 RM4. susu atau santan.40 0.30/biji 0.40 0.

Apakah bahan X? A B C D Tepung pulut Tepung beras Tepung sagu Tepung gandum     Teguh apabila kering Lembut dalam keadaan basah Penebat haba yang baik Mudah renyuk 44 Antara berikut. yang manakah merujuk pernyataan di atas? A B C D Sutera Kapas Linen Benang sayat 16 .42 Antara berikut makanan yang manakah disediakan menggunakan bater cair? A B C D Skon titis Cucur udang Kuih ketayap Kuih rengas     Gula melaka Kelapa parut Jus daun pandan X 43 Bahan-bahan di atas digunakan untuk menyediakan sejenis kuih tempatan.

stail garis leher yang manakah sesuai untuk Zara yang mempunyai bentuk badan yang tinggi dan gempal ? A B C D 46 Antara berikut.45 Antara yang berikut. yang manakah bukan simbol mengering? A B C D 17 .

Rajah 13 menunjukkan sehelai pakaian. yang manakah merujuk pernyataan di atas? A B C D Kelim Kolar Penyudah tepi Penghilangan gelembung 18 . Rajah 13 47 Apakah X? A Lapik B Kelepet C Kedut lepas D Lisu pemadan Cantuman dua atau lebih kepingan fabrik untuk memberi bentuk pada pakaian 48 Antara berikut.

49 Antara berikut yang manakah lengan Magyar? 50 Berdasarkan jadual berikut. pasangan manakah yang benar? A B C D 19 .

Rajah 14. IV dan III III. Rajah 14 51 Apakah jenis kancing yang ditunjukkan dalam Rajah 14? A B C D Butang dan lubang butang Cangkuk dan palang Butang dan rulo Butang katup 52 Susunkan langkah menjahit kelim betawi mengikut urutan yang betul? I III II IV A B C D IV. II dan IV 20 . I. I dan IV II. II. I dan II III. merupakan sejenis kancing. I. III.

I III. A B C D Jahitan suji bilang Jahitan insang pari Jahitan sembat susup Jahitan silang pangkah 21 . III. II. I. II 54 Rajah 15 menunjukkan satu proses jahitan.53 Susun mengikut urutan ynag betul langkah menjahit butang bertangkai. IV. IV II. III. IV. III. I II. IV. A B C D I. Rajah 15 Nyatakan nama jahitan X.

II. IV. III C III. IV B II.55 Susun langkah menjahit skirt berkasing mengikut urutan yang betul. IV. II. A III. I. I. I. II. IV. borong. eksport dan import Membeli barangan untuk digunakan manakala bakinya dijual Menjual apa sahaja barangan untuk mendapatkan keuntungan Membeli dan menjual barangan untuk mendapatkan keuntungan 22 . III B II. IV C II. IV D III. IV. III. III. I. I 56 Susun langkah menjahit kelim belah kangkung mengikut urutan yang betul. II D III. I 57 Apakah maksud Perniagaan? A B C D Menjual barangan secara runcit. I. I II III IV Jahit kasing pada pinggang skirt Jahit kelim pada rusuk kiri Hias skirt dengan renda Jahit kelepet skirt A I. II. IV.

Apakah bidang X? A Ekstraktif B Pembinaan C Perkilangan D Perkhidmatan KERTAS SOALAN TAMAT 23 .58 Antara yang berikut perniagaan yang manakah dikecualikan daripada cukai? A Koperasi B Perkongsian C Milikan Tunggal D Syarikat Sendirian Berhad Bidang Kegiatan Usahawan Pemasaran Pengeluaran X Rajah 16 59 Rajah 16 menunjukkan bidang kegiatan yang diceburi oleh usahawan tempatan.

13. 2. 47. 34. Jawapan C C B C B D A A A B No. Jawapan D A D B C B C A A A No.SKEMA PEMARKAHAN MODUL LATIHAN PERTENGAHAN TAHUN PROGRAM PERMATA KHB EKONOMI RUMAH TANGGA TINGKATAN 3 DAERAH KERIAN 2012 No. 25. 54. 9. 56. 32. 37. 10. 8. 35. Soalan 21. 4. 44. 58. 19. 52. 46. 50. 45. 22. 57. 53. 18. 15. 59. Jawapan C B D B C B C D B D 24 . 27. 14. 33. Soalan 51. Jawapan A B B A D C D C D B No. 55. 6. Soalan 11. 40. 43. 39. 28. Jawapan D A C A D C C D A B No. 12. 24. 38. 60. 48. 23. 16. 3. 5. 29. Jawapan C B B D A A C C B B No. Soalan 31. 17. 26. 42. Soalan 41. 49. 20. Soalan 1. 7. 36. 30.