P. 1
Rancangan Pengajaran Harian Dsv Kssr Tahun 3

Rancangan Pengajaran Harian Dsv Kssr Tahun 3

|Views: 155|Likes:
Dipublikasikan oleh Zuraiedah Ad

More info:

Published by: Zuraiedah Ad on Jan 23, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/09/2013

pdf

text

original

TAHUN 3

DISEDIAKAN OLEH: NORHAYATI MAT SHARIF JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG

PERATURAN BERKAITAN DENGAN REKOD MENGAJAR
Peraturan-Peraturan Pendidikan (Kurikulum Kebangsaan) 1997:
Perkara 8: Buku Rekod Guru Seseorang guru dalam suatu sekolah, kecuali sekolah gaya pos atau PJJ, hendaklah menyimpan dan menyenggara suatu buku rekod dalam mana hendaklah direkod olehnya tidak lewat daripada hari akhir persekolahan setiap minggu dalam suatu penggal persekolahan, bahagian atau bahagian-bahagian sukatan pelajaran yang diluluskan yang akan diajar pada minggu berikutnya berkaitan dengan suatu mata pelajaran, dan buku rekod hendaklah dengan serta-merta diadakan

PERATURAN BERKAITAN DENGAN REKOD MENGAJAR
Peraturan-Peraturan Pendidikan (Kurikulum Kebangsaan) 1997:
Perkara 11: Penalti (1) Seseorang guru hendaklah mengajar mengikut suatu sukatan pelajaran yang diluluskan dan suatu jadual waktu yang diluluskan dan mana-mana guru yang mengajar murid atau mana-mana orang yang membenarkan seseorang guru mengajar murid melainkan daripada mengikut sukatan pelajaran yang diluluskan atau jadual waktu yang diluluskan adalah melakukan suatu kesalahan dan apabila disabitkan boleh didenda tidak melebihi lima ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi tiga bulan atau kedua-duanya. (2) Seseorang guru besar, pengetua atau guru yang melanggar peraturan 6, 7, 8, 9 atau 10 adalah melakukan

pengukuhan dan 7. 8. Mata Pelajaran. Nilai Murni dan Patriotisme masih diterapkan dalam P&P Bahan Bantu Belajar Penilaian P&P Refleksi : i. Keusahawanan dan TMK merupakan EMK yang diberi penekanan dalam KSSR. . 9. Pendidikan Alam Sekitar. 4. Sains dan Teknologi. Tindakan susulan (pemulihan. 6.DRAF CADANGAN RANCANGAN PELAJARAN HARIAN 1. 3. Kelas dan Masa/bilangan pelajar Tema/Tajuk Standard Pembelajaran (Kod Sahaja) Objektif Pembelajaran Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran Elemen Merentas Kurikulum (EMK) Kreativiti dan Inovasi. EMK sedia ada seperti Bahasa. 5. 2. nyatakan bilangan murid yang mencapai objektif P&P ii.

boleh diukur dan sesuai dengan keupayaan murid. Aktiviti yang dirancang terarah untuk mencapai objektif pelajaran. •Refleksi dicatatkan bagi setiap pelajaran dengan merujuk kepada objektif pelajaran. Skor 5 •Rancangan Pelajaran Harian (RPH) yang disediakan berdasarkan RPT. Objektif pelajaran dinyatakan dalam bentuk perlakuan.STANDARD 4.4 PERANCANGAN DAN PERSEDIAAN GURU Kriteria kritikal PERANCANGAN DAN PERSEDIAAN YANG RAPI MENINGKATKAN KEBERKESANAN PENGAJARAN. •Refleksi P&P digunakan sebagai panduan untuk merancang RPH yang seterusnya. 5 .

PENYEDIAAN RPH PERANCANGAN DAN PERSEDIAAN PENULISAN BUKU REKOD BERDASARKAN KEPADA: STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN PENTAKSIRAN SERENTAK DAN SEIRING DENGAN PROSES PENGAJARAN DAN .

  Renjisan dan Percikan 1.MENGGAMBAR MEMBUAT CORAK DAN REKAAN MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN 1. Capan 2. Alat Pertahanan Diri 3.  Lukisan 2.  Mobail 3.  Montaj Terancang 1.  Catan 3.  Kolaj 4. Alat Perhiasan Diri MENGENAL KRAF TRADISIONAL . Topeng 2.  boneka 1. Lipatan dan Guntingan  Tidak Terancang 1.  Anyaman 2.

primer atau sekunder atau gabungan kedua-dua warna 4.4.mengkuang atau pandan atau kertas warna. serta proses dan teknik dalam penghasilan Anyaman Kelarai kelarai dengan menggunakan bahan sebenar atau bahan gantian.4.3.2 Bahan .1.1.1 Teknik Anyaman Kelarai 4.3 Jalinan .2.1. memahami.1. 4.3 Mengaplikasi proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya 4.2 Prinsip rekaan 4.2.2.2.1. 4.warna 4.1.3 EKSPRESI KREATIF Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual.geometri 4.2 Menggunakan bahasa seni visual dalam penghasilan karya 4.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.1 Harmoni – kelarai 4.3.1.3.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis media 4.3 APRESIASI SENI Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.tampak dan sentuh 4.2.2 Memahami teknik yang sesuai dalam penghasilan karya 4. dan gam 4.2 APLIKASI SENI Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 4. media.1 Unsur seni 4.4 Warna .1 Alat .2.1 Garisan – lurus 4.gunting 4.1.1.2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan secara lisan .2 Rupa .1.2 Kontra .4. 4. dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada Anyaman Kelarai 4.1.1-PERSEPSI ESTETIK STANDARD PEMBELAJARAN Murid dapat mengenal.1.1.2.

.

.

.

.

2. : Pada akhir pembelajaran: 40 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran yang akan datang. kertas lukisan . Menghasilkan Anyaman Kelarai yang menarik menggunakan kertas warna 3.4.1-Alat 4. Memahami dan menggunakan unsur seni dan prinsip rekaan dalam membuat Anyaman Kelarai. .kad manila .1.4.3.1 Unsur Seni 4.1 4. Murid mempamer dan menceritakan karya seni yang dihasilkan (EK5) Kreativiti.1.4.2 Prinsip Rekaan 4. Guru menunjuk cara menghasilkan Anyaman Kelarai siku keluang (EK4) 3.3. (EK1) 2.4.CONTOH RANCANGAN PELAJARAN HARIAN : Dunia Seni Visual (Tahun 3) Mata Pelajaran : Dunia Seni Visual Kelas : 3 Cerdas Bidang Standard Pembelajaran Masa: 60 minit Tema dan Tajuk : Objek Buatan ManusiaAnyaman Kelarai 4.1. Murid menghasilkan Anyaman Kelarai (EK1) (EK2) (EK 3) 4. Membuat apresiasi berpandukan bahasa seni visual yang telah dipelajari 1.1.1.2 Teknik 4.1.1.1 Persepsi Estetik 4.1 Media 4. Guru menunjukkan contoh dan bersoal jawab tentang Anyaman Kelarai.2 Proses danTeknik 4.1.3 Ekpresi Kreatif 4.2.2 : Mengenal Kraf Tradisional (Anyaman) : 4. 4.1.1 4.1.2.4 4.2.2 Aplikasi Seni 4.2.gunting dan pembaris Aktiviti P&P : EMK : : Bahan Bantu Belajar Penilaian P&P Refleksi : Proses penghasilan karya sepanjang aktiviti membuat Anyaman Kelarai motif siku keluang berdasarkan empat Standard Kandungan.2.1.2 4.1.3.1.4 Apresiasi Seni 4.1. Keusahawanan (EK1-EK 5) TMK dan Nilai murni 1.1.4.24. 2.3 Bahan 4.Contoh : gambar contoh hasil Anyaman Kelarai 2.2.2.1.Media : kertas warna.3.2 Anyaman Objektif Pembelajaran : Pada akhir pembelajaran murid dapat: (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1.1.

2 DAN 2 STANDARD PADA MINGGU HADAPAN OBJEKTIF PERLU DITULIS BERDASARKAN KEPADA 2 STANDARD PEMBELAJARAN IAITU APA YANG INGIN DICAPAI PADA STANDARD PEMBELAJARAN 1.BEKERJASAMA DAN TOLONG MENOLONG HASIL PEMBELAJARN BOLEH DITULIS MERANGKUMI 2 STANDARD PEMBELAJARAN PENTAKSIRAN BOLEH DITULIS DENGAN PEMERHATIAN.1 DAN 1.3.1 DAN 1.KREATIVITI DAN TMK.KBKK.BELAJAR CARA BELAJAR DAN SEBAGAINYA EMK-TERBAHAGI KEPADA 3 IAITU KEUSAHAWANAN.TIDAK SEMESTINYA GURU MENULIS KETIGA-TIGA ELEMEN INI DLM RPH BERGANTUNG KEPADA PERANCANGAN GURU NILAI DAN SIKAP APA YG CIKGU TERAPKAN PADA PELAJAR SEBAGAI CONTOH KETEKUNAN.2 PENERAPAN NILAI DITULIS BERDASARKAN KEPADA PENGAJARAN GIKGU MENGGUNAKAN KAEDAH PEDOGOGI CONTOH PEMBELAJARAN MASTERI .2.2 AKTIVITI YANG DIRANCANG PERLU RUJUK KEPADA STANDARD PEMBELAJARAN IAITU DARI 1.4 STANDARD PEMBELAJARAN TERBAHAGI KEPADA 4 TETAPI BOLEH DIBAHAGIKAN KEPADA 2 STANDARD PADA MINGGU INI DALAM BENTUK KOD 1.1 DAN 1.LISAN DAN INTERAKSI – BAND 1 HINGGA BAND 3 .INTRUMEN.• DITULIS SEKIRANYA GURU MERANCANG SESI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN UNTUK PERTAMA • • • • • • • • • DUA MINGGU-MINGGU STANDARD KANDUNGAN MEMPUNYAI 4 BIDANG YANG BOLEH DITULIS DALAM BENTUK KOD CONTOH 1.

1.1. (EK1) 2.2 Objektif Pembelajaran : Pada akhir pembelajaran murid dapat: (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1.Contoh : gambar contoh hasil Anyaman Kelarai 2.1 4.4.1.2-Bahan 4.1.2.1.1 Media 4.3. kertas lukisan . 2.1.2 Aplikasi Seni 4.1.1. . : Pada akhir pembelajaran: 40 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran yang akan datang.kad manila .2 Proses danTeknik 4. Memahami dan menggunakan unsur seni dan prinsip rekaan dalam membuat Anyaman Kelarai.2.1. 4.4 4.1. Keusahawanan (EK1-EK 5) TMK dan Nilai murni Aktiviti P&P : EMK : : Bahan Bantu Belajar Penilaian P&P Refleksi 1.1 Persepsi Estetik 4.2.1-Alat 4.1.2.1.2 Prinsip Rekaan 4. Murid memulakan aktiviti membuat/ menghasilkan Anyaman Kelarai (EK1) (EK2) (EK 3) Kreativiti. Menghasilkan Anyaman Kelarai yang menarik menggunakan kertas warna 1.Media : kertas warna.1. Guru menunjukkan contoh dan bersoal jawab tentang Anyaman Kelarai.gunting dan pembaris : Proses penghasilan karya sepanjang aktiviti membuat Anyaman Kelarai motif siku keluang berdasarkan 2 Kandungan.1 Unsur Seni 4.2.2 4.2 Teknik-Anyaman Kelarai : Mengenal Kraf Tradisional (Anyaman Kelarai) : 4.2.1.CONTOH RANCANGAN PELAJARAN HARIAN : Dunia Seni Visual (Tahun 3) Mata Pelajaran : Dunia Seni Visual Kelas : 3 Cerdas Bidang Standard Pembelajaran Masa: 60 minit Tema dan Tajuk : Objek Buatan Manusia-Hiasan Dinding-Anyaman Kelarai Siku Keluang 4.1.2. Guru menunjuk cara menghasilkan Anyaman Kelarai motif siku keluang (EK4) 3.

.

4 OBJEKTIF PERLU DITULIS BERDASARKAN KEPADA 2 STANDARD PEMBELAJARAN IAITU APA YANG INGIN DICAPAI PADA STANDARD PEMBELAJARAN 1.3 DAN 1.2.3 DAN 1.4 STANDARD PEMBELAJARAN TERBAHAGI KEPADA 4 TETAPI BOLEH DIBAHAGIKAN KEPADA 2 STANDARD PADA MINGGU LEPAS DALAM BENTUK KOD 1.TIDAK SEMESTINYA GURU MENULIS KETIGA-TIGA ELEMEN INI DLM RPH BERGANTUNG KEPADA PERANCANGAN GURU NILAI DAN SIKAP APA YG CIKGU TERAPKAN PADA PELAJAR SEBAGAI CONTOH KETEKUNAN.• • • DITULIS SEKIRANYA GURU MERANCANG SESI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN UNTUK KEDUA DUA MINGGU-MINGGU • • • • • • STANDARD KANDUNGAN MEMPUNYAI 4 BIDANG YANG BOLEH DITULIS DALAM BENTUK KOD CONTOH 1.KREATIVITI DAN TMK.2 DAN 2 STANDARD PADA MINGGU INI 1.1 DAN 1.BELAJAR CARA BELAJAR DAN SEBAGAINYA EMK-TERBAHAGI KEPADA 3 IAITU KEUSAHAWANAN.3 DAN 1.BEKERJASAMA DAN TOLONG MENOLONG .KBKK.3.4 AKTIVITI YANG DIRANCANG PERLU RUJUK KEPADA STANDARD PEMBELAJARAN IAITU DARI 1.4 PENERAPAN NILAI DITULIS BERDASARKAN KEPADA PENGAJARAN GIKGU MENGGUNAKAN KAEDAH PEDOGOGI CONTOH PEMBELAJARAN MASTERI .

2 : Mengenal Kraf Tradisional (Anyaman Kelarai) : Objektif Pembelajaran : Pada akhir pembelajaran murid dapat: (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1. kertas lukisan . Murid menghasilkan Anyaman Kelarai (EK1) (EK2) (EK 3) 4.EK3 dan EK5) TMK dan Nilai murni 1.1 4. Murid mempamer dan menceritakan karya seni yang dihasilkan (EK5) Kreativiti.3 Ekpresi Kreatif 4. Keusahawanan (EK1.Contoh : gambar contoh hasil Anyaman Kelarai 2.4.Guru mengulangkaji pengajaran pada minggu lepas 2.3.3.4 Apresiasi Seni 4.3 4. Membuat apresiasi berpandukan bahasa seni visual yang telah dipelajari 1.kad manila .Media : kertas warna.2 4. : Pada akhir pembelajaran: 40 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran yang akan datang.EK2.1 4.3. 2. Menghasilkan Anyaman Kelarai yang menarik menggunakan kertas warna 3.CONTOH RANCANGAN PELAJARAN HARIAN : Dunia Seni Visual (Tahun 3) Mata Pelajaran : Dunia Seni Visual Kelas : 3 Cerdas Bidang Standard Pembelajaran Masa: 60 minit Tema dan Tajuk : Objek Buatan Manusia-Hiasan Dinding-Anyaman Kelarai Siku Keluang 4. . Memahami dan menggunakan unsur seni dan prinsip rekaan dalam membuat Anyaman Kelarai.4.gunting dan pembaris Aktiviti P&P : EMK : : Bahan Bantu Belajar Penilaian P&P Refleksi : Proses penghasilan karya sepanjang aktiviti membuat Anyaman Kelarai motif siku keluang berdasarkan empat Standard Kandungan.

.

.

2.1.1 1. media.3 Objektif(0BJEKTIF/S) Pada akhir pengajaran Dan pembelajaran Murid dapat 1.Guru membuat demonstrasi lukisan 5.2 1. media teknik dan proses 4.40-8.bekerjasama dan tolongmenolong . Memahami bahasa seni.JABATAN NEGERI PULAU PINANG Hari : Isnin Subjek : Dunia Seni Visual Tema : Objek Buatan Manusia Topik : Lukisan (Rumahku) OBJEKTIF/KEMAHIRAN         Tahun: 2 Cempaka Modul: Menggambar   STRATEGI/AKTIVITI/BAHAN 1.soal jawab dan Kuiz 2. menayangkan contoh gambar .Menerangkan bahasa Seni.teknik dan proses dan dapat menjalankan aktiviti (Pentaksiran Assesment) Membuat aktiviti lukisan berdasarkan Kepada 2 Standard kandungan   Pentaksiran/Penilaian Pemerhatian/instrumen/Lisa n dan Interaksi BAND 1-BAND 3   IMPAK/REFLEKSI 35 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai Objektif akan diberi bimbingan khas pada sesi pembelajaran yang KBKK dan BCB   Elemen merentas Kurikulum (EMK) Kreativiti dan Inovasi keusahawanan       Nilai dan Sikap Ketekunan .40   HASIL PEMBELAJARAN/ LEARNING OUTCOMES Standard Kandungan(content Standard/S) 1.2012   Masa : 7.Murid membuat aktiviti menghasilkan Lukisan berdasarkan langkah-langkah Dengan bimbingan guru PENERAPAN NILAI/PENGISIAN KURIKULUM Pedagogi Tarikh: 4.3 dan 4           Standard Pembelajaran(Learning Standard/S) 1.SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK.

.

.

CONTOH RANCANGAN PELAJARAN HARIAN : Dunia Seni Visual (Tahun 3) Mata Pelajaran Kelas Bidang : : : Masa : Tema dan Tajuk : Standard Pembelajaran : Objektif Pembelajaran Aktiviti P&P EMK Bahan Bantu Belajar Penilaian P&P Refleksi : . : : : : : .

: : : : : .CONTOH RANCANGAN PELAJARAN HARIAN : Dunia Seni Visual (Tahun 3) Mata Pelajaran Kelas Bidang : : : Masa : Tema dan Tajuk : Standard Pembelajaran : Objektif Pembelajaran Aktiviti P&P EMK Bahan Bantu Belajar Penilaian P&P Refleksi : .

CONTOH RANCANGAN PELAJARAN HARIAN : Dunia Seni Visual (Tahun 3) Mata Pelajaran Kelas Bidang : : : Masa : Tema dan Tajuk : Standard Pembelajaran : Objektif Pembelajaran Aktiviti P&P EMK Bahan Bantu Belajar Penilaian P&P Refleksi : . : : : : : .

.

Contoh : gambar contoh hasil Anyaman Kelarai 2.2 : Mengenal Kraf Tradisional (Anyaman) : 4.2.2 4. Guru menunjukkan contoh dan bersoal jawab tentang Anyaman Kelarai.2.1.gunting dan pembaris Aktiviti P&P : EMK : : Bahan Bantu Belajar Penilaian P&P Refleksi : Proses penghasilan karya sepanjang aktiviti membuat Anyaman Kelarai motif siku keluang berdasarkan empat Standard Kandungan.3.Media : kertas warna.1 Unsur Seni 4.2.1. Membuat apresiasi berpandukan bahasa seni visual yang telah dipelajari 1.3. Memahami dan menggunakan unsur seni dan prinsip rekaan dalam membuat Anyaman Kelarai. (EK1) 2.4. 2.2 Prinsip Rekaan 4. 4.1 4.4.1.1.1 Media 4.1.2.1.24.2 Aplikasi Seni 4.2.4.4.2.1. Menghasilkan Anyaman Kelarai yang menarik menggunakan kertas warna 3.2 Anyaman Objektif Pembelajaran : Pada akhir pembelajaran murid dapat: (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1.3 Bahan 4.1 4.1 Persepsi Estetik 4.2 Proses danTeknik 4. .1. Guru menunjuk cara menghasilkan Anyaman Kelarai siku keluang (EK4) 3.1.4 Apresiasi Seni 4.2. Murid mempamer dan menceritakan karya seni yang dihasilkan (EK5) Kreativiti. : Pada akhir pembelajaran: 40 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran yang akan datang.1. kertas lukisan .2 Teknik 4.1.3.4.kad manila .1.1.1. Keusahawanan (EK1-EK 5) TMK dan Nilai murni 1.1-Alat 4.1.CONTOH RANCANGAN PELAJARAN HARIAN : Dunia Seni Visual (Tahun 3) Mata Pelajaran : Dunia Seni Visual Kelas : 3 Cerdas Bidang Standard Pembelajaran Masa: 60 minit Tema dan Tajuk : Objek Buatan ManusiaAnyaman Kelarai 4.3 Ekpresi Kreatif 4.2.1.1. Murid menghasilkan Anyaman Kelarai (EK1) (EK2) (EK 3) 4.3.4 4.

2.1.2 Objektif Pembelajaran : Pada akhir pembelajaran murid dapat: (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1.kad manila .1.2 Teknik-Anyaman Kelarai : Mengenal Kraf Tradisional (Anyaman Kelarai) : 4. : Pada akhir pembelajaran: 40 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran yang akan datang.2 Prinsip Rekaan 4.2 4.2.2. Memahami dan menggunakan unsur seni dan prinsip rekaan dalam membuat Anyaman Kelarai.2. Keusahawanan (EK1-EK 5) TMK dan Nilai murni Aktiviti P&P : EMK : : Bahan Bantu Belajar Penilaian P&P Refleksi 1.1 4.2. Murid memulakan aktiviti membuat/ menghasilkan Anyaman Kelarai (EK1) (EK2) (EK 3) Kreativiti.1.1.Media : kertas warna.1.Contoh : gambar contoh hasil Anyaman Kelarai 2.1.1.1.1.1.1 Persepsi Estetik 4. 2.1.2 Aplikasi Seni 4. 4.1.1. Menghasilkan Anyaman Kelarai yang menarik menggunakan kertas warna 1.3.1 Unsur Seni 4.1.1-Alat 4.1 Media 4.2 Proses danTeknik 4. Guru menunjuk cara menghasilkan Anyaman Kelarai motif siku keluang (EK4) 3. (EK1) 2.4 4.CONTOH RANCANGAN PELAJARAN HARIAN : Dunia Seni Visual (Tahun 3) Mata Pelajaran : Dunia Seni Visual Kelas : 3 Cerdas Bidang Standard Pembelajaran Masa: 60 minit Tema dan Tajuk : Objek Buatan Manusia-Hiasan Dinding-Anyaman Kelarai Siku Keluang 4.1. kertas lukisan . Guru menunjukkan contoh dan bersoal jawab tentang Anyaman Kelarai. .gunting dan pembaris : Proses penghasilan karya sepanjang aktiviti membuat Anyaman Kelarai motif siku keluang berdasarkan 2 Kandungan.2.2-Bahan 4.2.4.

3.3 Ekpresi Kreatif 4.2 : Mengenal Kraf Tradisional (Anyaman Kelarai) : Objektif Pembelajaran : Pada akhir pembelajaran murid dapat: (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1.CONTOH RANCANGAN PELAJARAN HARIAN : Dunia Seni Visual (Tahun 3) Mata Pelajaran : Dunia Seni Visual Kelas : 3 Cerdas Bidang Standard Pembelajaran Masa: 60 minit Tema dan Tajuk : Objek Buatan Manusia-Hiasan Dinding-Anyaman Kelarai Siku Keluang 4.4.Media : kertas warna.EK3 dan EK5) TMK dan Nilai murni 1.gunting dan pembaris Aktiviti P&P : EMK : : Bahan Bantu Belajar Penilaian P&P Refleksi : Proses penghasilan karya sepanjang aktiviti membuat Anyaman Kelarai motif siku keluang berdasarkan empat Standard Kandungan.3. Murid menghasilkan Anyaman Kelarai (EK1) (EK2) (EK 3) 4. kertas lukisan .Guru mengulangkaji pengajaran pada minggu lepas 2.3. : Pada akhir pembelajaran: 40 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran yang akan datang.4. Memahami dan menggunakan unsur seni dan prinsip rekaan dalam membuat Anyaman Kelarai. Menghasilkan Anyaman Kelarai yang menarik menggunakan kertas warna 3. Murid mempamer dan menceritakan karya seni yang dihasilkan (EK5) Kreativiti.EK2. Membuat apresiasi berpandukan bahasa seni visual yang telah dipelajari 1.1 4.2 4.4 Apresiasi Seni 4. . Keusahawanan (EK1. 2.1 4.3 4.Contoh : gambar contoh hasil Anyaman Kelarai 2.kad manila .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->