Anda di halaman 1dari 80

Szab Magda: A MACSKK SZERDJA (SZENT BERTALAN NAPPALA) Trtnelmi jtk kt rszben

SZEREPLK A FI FKURTOR R DOMOKOS PROFESSZOR R SZILGYI UDVAROS, Domokos hzicseldje VMIGAZGAT R MLLER FTANCSOS R VON WALDBOTT SZNIOR R LENGYEL GNES, fogadsn UDVARI GENS R NAGY SMUEL BLINTFFY PSPK R HUNYADI PROFESSZOR R BUDAI REKTORPROFESSZOR R KOTSI SEBESTYN KIRLYN, egy dik anyja PEIDL, titkosrendr

ELS RSZ 1. kp Idpont: 1794. november utjn. Dleltt tizenegy s tizenkett kztt vagyunk, a helyszn Bcs, a rendrminisztrium, Theobald von Waldbott ftancsos szobja Waldbott Mller Waldbott Mller Csak ezt a kettt. A tbbit holnap. Tbb nem is fr a napba, ftancsos r. Hromnegyed tizenkettre rendeltem a kocsit. A rendrminiszter r tudni fogja, ha ksem, a birodalom rdekben ksem. Ez nem egyszer kihallgats, egyszer gyfelekkel. Parancsolja, hogy a kt berendeltet elkldjk? A nem katolikus elemek megszoktk, hogy a kihallgats olykor bizonytalan idre elmarad. Waldbott s az gy, ami miatt iderendeltem ket? s az id, amely halad? Mller, vigyzzon az arnyrzkre! A rendrminisztriumban az id nem filozfiai tnyez, hanem politikai kategria. Mller Waldbott Mller Ostoba voltam. Szgyellem. n mg nagyon fiatal, ennek ellenre szinte sose hibzik. A tkletes munkhoz kell olykor-olykor egy aritmis mozdulat. Polgr vagyok, ftancsos r, annyit hoztam magammal, amennyit egy polgr hozhat: szorgalmat, megbzhatsgot s hsget. Azzal a tbblettel, amivel a nemzedkek ta politikval foglalkoz, trtnelmi nev csaldok fiai az letbe indulnak, termszetesen nem rendelkezem. Waldbott Mller Mindent tudok a famlijrl. Sose prblta meg megkeresni a sajt adatait ? Nem lehet kartonom, ftancsos r, ha volna, nem llhatnk a rendrminisztrium szolglatban.
2

Waldbott Mller Waldbott

Bizonyos n abban, hogy csak a gyans elemeket tartjuk szmon? , dehogy. Minden llampolgrnak kell legyen megfigyelsi lapja, ha nem itt, az illetkessge szerinti helyen. J a vlasz, Mller. A plya, amelyet jvhagysunkkal vlasztott nagy mlt s idtlen, nemzetkzi s nem nlklzhet. Adjon utastst az rsgnek, hogy a berendeltek ms s ms folyosrl kzeltsk meg az irodmat. Azt akarom, hogy az pleten bell ne tallkozzanak.

Mller Waldbott Mller Waldbott Mller Waldbott Mller Waldbott

Az intzkedst engedelmvel utasts nlkl is megtettem. Helyes. Ne adjunk alkalmat a protestnsok gyvdjnek arra, hogy tallkozzk a mi embernkkel. Akkor elsnek... Ahogy mondtam. Pnzt ksztsek? Bukott prblkozsrt? Parancsol? Kap egy azonnal megoldand szorgalmi feladatot. Tanulmnyozza a Constitutio Criminalis Theresiant. Az rdekel, trtnt-e vltozs a tizenkett per hrom trgyban. A Martinovics-gy rvidesen publikuss hatlyos. vlik, sok meneklvel, tbb hatrsrtvel szmolhatunk. Ha lehet, poroljuk le azt a rendeletet, remlem, mg Mller!

Mller Waldbott Mller Nagy

A Theresiana tizenkett per hrom felsgnek a csavargkrl hozott rendelete. Kikeresem. Ha az els nem katolikus elem mr itt van, bekldheti. Udvari gens r Nagy Smuel, a nem katolikus alattvalk gyvdje az Udvarnl s a Kirlyi Kancellrin. Hvatni mltztatott.

Waldbott

felsge dnttt a debreceni fbr gyben, akit t vvel ezeltt llsbl felfggeszteni mltztatott. Kiss sok tartott a vizsglat, de annyi volt a vd, hogy sok mindennek kellett utnanzetnie.

Nagy Waldbott Nagy Waldbott

A vdak koholtak voltak, ftancsos r. Szerveink eredmnyes munkjt dicsri, hogy ez a nyomozs folyamn kiderlt. Ezek szerint... n tra kelhet, s kzlheti Domokos Lajos rral, hogy bizonytk hjn felsge rendrminisztriuma nem foglalkozik tbb az gyvel. Itt a hatrozat.

Nagy Waldbott Nagy Waldbott Nagy Waldbott Nagy Waldbott

Szabad a vgzst mg egyszer hallanom? Ott tartja a kezben. Ez a vgzs negatv. Csak nem? Sajnos igen. Ez a vgzs pozitv. Domokos fbr urat, mihelyt az ellene irnyul vd... Engedelmvel: rgalom. ...idert, felfggesztettk llsbl, s ellene a vizsglat megindult. Most befejezdtt, mghozz gy, hogy nk, ha kedvk tartja, jra visszaltethetik a fbri szkbe. Az isten szerelmre, mi ebben a kedveztlen?

Nagy Waldbott Nagy Waldbott

Kimondja a vgzs, hogy Domokos Lajos rtatlan? A vgzs azt mondja ki, nem talltak bizonytkot arra, hogy bns. Van klnbsg? Jogot hallgattunk mind a ketten. Engedelmvel: van. n ritka rtelmes ember, ne okozzon csaldst nekem. Ksznje meg szp levlben felsge pratlan jindulatt, s hagyjon bkn idre. egy

Nagy Waldbott

Jzsef

kirly

trelmi

rendelete

letlehetsget

biztostott

vallsfelekezetemnek, br a megtrt alattval... Ne jjjn nekem ismt a nem katolikusok vrz sebeivel! Nincs a birodalomban olyan barokk mrtrbrzols, amelyen a szent annyi sebbl vrezne, ahny szrst nk szmon tartanak. Ht mg mindig nem rti n sem, aki eurpai elme, hogy az nk esetben nem liturgirl vagy dogmatikrl van sz? Csak nem kpzeli, hogy rdekel, mit hisz a maguk meszelt falu templomban Domokos fbr, mg nem srti vele a birodalom rdekeit? Csakhogy nk Klvin r hitttelei vdelmnek rdekben hol a trkt prbljk aktivizlni, hol a poroszt, hol a francikat, hol meg Anglit. Ha egy katolikusrl jelentik azt, amit Domokos fbrrl jelentettek, ugyangy megindul ellene a vizsglat. Remlem, elhiszi. Nagy Waldbott A fbr nem mozgstott se belfldn, se klfldn senkit senki ellen. Egy anonim rpirat vdolta meg ezzel, meg egy... Kmjelents. Mondja ki btran. Magukra vessenek, ha elzrt vilgukrl csak kmek ignybevtelvel szerezhetnk hr. A vdak nem bizonyultak igaznak, rsba adtuk: nem bizonythat, hogy a fbr haddal kszlne Bcs ellen, vagy ellensges hatalmakkal konspirlna. Mit akar mg tlem? Nagy Waldbott Ftancsos r, szegezze le az tlet, hogy a fbr rtatlan. A Domokos-gyet befejeztk. Egy tbb rszbl ll birodalom sszetartsa bizonyos vdekezsi rendszablyok ignybevteltl nem tekinthet el. Debrecen veszedelmes gc, mindenre, amit Debrecenrl jelentenek, figyelnnk kell. Nagy Debrecen nem veszedelmes gc, ftancsos r, csak egy nagy klvinista vrosllam volt, mg Mria Terzia felsge gy nem tallta helyesnek, hogy monolitikus egysgt fellaztsa. Nem lehet panaszuk, a vallsi arny a vezetsgben kielgt. Debrecen

ktszznyolcvan vrosi alkalmazottja kzl ktszzharminc a katolikus. Waldbott Udvari gens r, mindketten tudjuk, Debrecenben az trtnik, amit az az tven nem katolikus polgr elhatroz, de hogy hol, azt csak nk sejtik, s a mindent lt Isten, mert meg vagyunk gyzdve arrl, hogy a valdi dntsek nem a vroshzn, hanem valahol mshol szletnek. Taln Domokos fbr tudja, merre. Nincsenek illziim, nk, ha tehetnk, valami hajdfejedelmet vlasztannak kirlyul, s tzbe s vrbe bortannak mindent innen s tl a Lajtn. Nagy Waldbott Nagy Waldbott Hogy menjek haza olyan vgzssel, amelybl nem az derl ki, hogy Domokos Lajos rtatlan? Gyorskocsin. Ez a vlasz mltatlan nhz. Domokos Lajos, szletett Debrecenben, a reformtus Kollgium nvendke. Egyetem: Halle, Utrecht, kzplya: aljegyz, fjegyz, frmender, rvaatya, fbr. Orszggylsi kvet, a protestns tangyi reform megalkotja. zvegy. Fbrsgnak szneteltetse ta egyhzkerleti fgondnok, a Kollgium vilgi feje. Kimaradt valami? Nagy Waldbott Nem. Durva, gtlstalan, veszedelmes. A Vros s a Kollgium jvedelmi forrsaival nem hajland elszmolni. A kirlyi leiratokat nem foganatostja, hivatali eskjt nem az llamvalls, hanem sajt szektja templomban tette le folytassa, krem. Nagy felsgeik oktatsi rendeleteit, mint felekezetre nem alkalmazhatakat, elvetette, a kzpnzzel szabadon gazdlkodik, gyan szerint fegyveres felkelssel kvnja megdnteni az Uralkodhzat. sszeeskvs vdjval fbri llsbl

felfggesztettk. Zradk: bizonytk hjn ellene az eljrs megsznt. Waldbott Nagy Waldbott Tessk. Ezt az embert mi most visszahelyezzk llsba. Nem rzi, hogy tlzs, ha elgedetlen? Legalbb az legyen benne a vgzsben, hogy a kzpnzt nem a maga javra fordtotta. Ez a vd megalz. Debrecen titokzatos mdon akkor is fizetni tudta a tisztviselit s professzorait, amikor lland engedetlensgk bntetsl az Udvar befagyasztotta a vrosi kasszt. A vros a maga pnztrbl valban nem folystott fizetst tbb, a tisztviselk s a Kollgium alkalmazottai mgis minden hnapban megkaptk, ami nekik jr. Honnan? Mibl? gens r... Nagy Waldbott Ftancsos r! Mg egy pillanat. Beszlje r, trjen vissza szpen fbri szkbe. Egy ilyen Eurpa-ismer, nyugaton tanult frfi ne egyhzpolitikai jtkokkal aprzza el az erejt, inkbb a vrosa civilizlsval foglalkozzk. Debrecenben nincs se tisztessges jrda, se csatornzs, se kzvilgts, hogy volna, ha minden pnzket felfalja a Kollgium. Mondja, minek tplljk azt a Molochot? Mi ez a mnia? Nagy Waldbott A Kollgium Debrecen szve, kegyelmes r. Debrecen meg az orszg. Az orszgnak rengeteg szve van, udvari gens r, el sem kpzeli, mennyi, legyenek egy kiss szernyebbek. Domokos fbr, ha egyszer Bcsben jr, keressen fel, szvesen megismernm. Az Udvar kme szrnyetegnek brzolta, de a megfigyelk tbbnyire tloznak. Ltni szeretnm, mieltt az j kmnk flreinforml. Szeretnm, ha egy percet mg vrna
7

Vljunk el bkessgben s elgedetten, egy

rmhrt tartalmaz, nagyon-nagyon pozitv vgzssel. Udvari

Waldbott Mller Waldbott

Tallt valamit? Engedelmvel igen. Az gyvd r a legilletkesebb arra, hogy kzlje a nem katolikus elemekkel, hogy mikor a francia forradalom iszonyatnak kortrsai vagyunk, s felszentelt papok is, mint Martinovics apt hallott mr az gyrl?

Nagy Waldbott

Nem, ftancsos r. Tjkozdjk, nem lesz haszontalan. Szval manapsg, mikor felszentelt egyhzi szemlyek is kptelennl kptelenebb helyzetekbe kerlnek, nem kedveljk a gondolatot, hogy ifj papjelltek szertekboroljanak orszgon bell, orszgon kvl. Ez nem okos, nem is veszlytelen. A Constitutio Criminalis tizenkett per hromjnak jrartelmezst a rendrminiszter r igen szorgalmazza.

Nagy Waldbott Mller

tizenkett

per

hrom

semmikpp

sem

vonatkozik

hitembliekre. Szvbl remlem n is. De azrt krdezzk meg a titkr urat. Mit tallt, Mller? A rendelkezs eredetileg a cignyok tvol tartsra szolglt, de tgan is rtelmezhet, a kirlyn utastsa ugyanis az gynevezett vagabundusokra, vulgo a csavargkra vonatkozik. A klnleges kommandk letartztatjk azokat, akik nem tudjk kenyrkeresetk mdjt s szemlyket kellkpen igazolni, s a nemkvnatos egynek rvidesen eltnnek. Nagy Waldbott Szabadna tudnom, hogyan tnnek el? Vglegesen. cigny Nagy Tessk?
8

Miutn

vagabundus tancsos

fogalom megadni

al az

minden rjratok

nemkvnatos elem odatartozik, az eredeti rendelet viszont csak a npre vonatkozott, vezetjnek azt a jogot, hogy szemlyesen dntse el, ki a cigny.

Mller

De hiszen ez logikus. Ha valaki ton van, de magt kellleg igazolni kptelen, az csavarg, illetve vagabundus, illetve akkor cigny.

Nagy Waldbott

s a legtusaink? Tartsk szpen otthon ket. Amgy se szerencss, hogy nk a jvend vezet embereiket ellensges egyetemeken kpeztetik. Azokon a klfldi protestns fiskolkon, ahol az ifjak a Dvid zsoltraira a marsiliai dalt fjjk s kokrdt viselnek, csak azt tanuljk meg, hogy milyen a forradalom. Isten vele, udvari gens r. Kszntse nevemben Domokos fbrt, s mondja meg neki, nem volt rm a szmomra a gondolat, hogy zaklattk. Mller, ez az tlet a cignytalants j mdszervel biztostotta az n szmra az ellptetst. Csak gy tovbb! n azzal a felfedezsvel, hogy az ember nem az, ami, hanem aminek egy adott szituciban a krlmnyei minstik, iskolt fog alaptani. a mi embernk. Jhet

Mller tvozik. Blintffy be. Waldbott Blintffy r, az n alkalmazsa a mai nappal megsznik. A rendrminiszter r szerint n annyit rtott a birodalomnak, hogy felsgsrtsrt s hazarulsrt le kellene tartztatnunk . Blintffy Waldbott Ha n valamit elrultam, az a sajt hazm volt, ha valamit megsrtettem az a nemzetem. Magamnak teszek szemrehnyst, mert amikor nt a rendrminiszter r kivlasztotta erre a feladatra, szre kellett volna vennem, hogy nnek, sajnos, sem intelligencit nem adott a sors, sem fantzit.

Blintffy

Mutasson egyetlen szemlyt, aki annyi rtkes informcival szolglt ezekben az vekben, mint n. Mutasson brkit, akinek sikerlt kimozdtania a helyrl Debrecen tartoszlopt.

Waldbott

Beplse olyan sikeres volt, hogy villmgyorsan lelepleztk, Debrecen vrosa feljelentette nt kmkedsrt, betrst, hivatali titokkal val visszalsrt na, nem folytatom. n olyan ostoba, hogy nem tallok r hasonlatot. Ami Debrecen tartoszlopt illeti, azt ppen most lltjk vissza a helyre.

Blintffy Waldbott

nk visszaengedik Domokost? Visszarendeljk, s abbl, hogy ilyen rtetlenl nz rm, ltni, mennyire fogalma sincs arrl, mi lett volna a dolga. Megmondtuk nnek, neknk a Domokos totlis megsemmislse kell, mert az kezben van az a kard, amely egyszer holtbiztos lecsap . Debrecent meg kell trni, utna porig rombolni, mert ez a vros potencilis tzfszek, tengerszint alatti vulkn. Ht mit dertett ki, mg ott dolgozott? Semmit.

Blintffy

n jelentettem, hogy negyvenezer ember harcra kszen s uniformisban vrja parancst, mikor induljon, s a csapatok ti clja Bcs.

Waldbott

Nem ismeri a mrtkek llektant? Ha azt rja, hogy negyven frfi konspirl, felrendelik nt Bcsbe beszmolni, ha azt rja, hogy ngy, kiszll Debrecenbe egy bizottsg. De negyvenezer harcos, egyenruhban? Honnan lmodta rjuk, s ki csinltatta nekik az uniformist? Ki az a Domokos Lajos? Alexandriai Nagy Sndor?

Blintffy Waldbott

Ne tessk, krem, gnyoldni, n lttam ilyen egyenruht. Mikor a koronjukat visszasrtk, bandriumot kldtt minden vrmegye a kegytrgy kszntsre, s hogy mltkpp kzelthessk meg az ereklyt, kln dszruht kszttetett magnak minden nemes, az is, aki egybknt cibern l otthon. A koronaksznt dszruhjukat nzte maga uniformisnak. Gratullok.
10

Blintffy Waldbott

n megtettem mindent. Veszlyes dolgokat. Irattri tisztvisel ltemre a hzba is betrtem. Ellopta abbl a kerti hzbl, amit olyan bszkn emleget, a Domokos gyerekek els rajzait s Fenelon kltemnynek els harminc, francibl fordtott sort. Mi nem arra voltunk kvncsiak, mire vitte Domokos az irodalom terletn, hanem hogy minek az alapjn tudjuk kitrni a nyakt.

Blintffy Waldbott Blintffy Waldbott

n kitettem a lelkemet. Ez volt a baj. A mi mestersgnknek nincs kze a llekhez, illetleg egszen mskpp, mint n hiszi. n hasznlhatatlan. Ht ha az vagyok, szervezzk meg Domokos eltntetst a klasszikus megoldssal. Mrt nem lik vagy letik meg? (most mr is dhs) Kivel beszl maga? Mit mer maga? Hogyan kpzeli maga? Ha mr nem tudta a hazarulst rbizonytani, legalbb a helyzett ne erstette volna meg. Domokos biztonsgval a Kollgium is ntt. Onnan tudsok s kltk kerlnek ki, egyre tbb. Mint hallom, kivl szemlyisgek.

Blintffy Waldbott

Ugyan mr! Mocskos beszd dikok, akik azt hiszik magukrl, alkotk. Ezt sem rti, ugye? Hogy a szemtelen, de szuggesztv szemlyisg, amely a debreceni Fvszkertben ntt, izgalmas lehetsget knl virg.

Blintffy Waldbott

Nem tudom kvetni szrnyal stlust. Mit tud maga? Kitallni egy nemltez lgit. Ha a fgondnok a nyakt tri, veszlybe jut a Kollgium, ha a Kollgium bizonyul bezrand intzmnynek, belebukik a fgondnok. Engem az izgat, milyen francia forradalmi sajttermk van odabenn a Kollgiumban, hny Rousseau, Voltaire, rpirat, jakobinus sapka, vagy ltetett-e valaki szabadsgft? Vgeztnk, Blintffy r. Mg egyszer nem dolgozom fedhetetlen ellet magyar nemessel.
11

Blintffy Waldbott Blintffy Waldbott Blintffy Waldbott Blintffy Waldbott Blintffy Waldbott Blintffy Waldbott Blintffy Waldbott Blintffy Waldbott Blintffy Waldbott

Debrecenben elcsaptak a vroshzn betlttt llsombl. Azt vrta, hogy ellptetik? Most hova menjek, ftancsos r? Haza, ha ismer ilyen fogalmat. gy rtem, mibl ljek meg? Tudomsunk szerint egy molnr zvegye a szeretje. Menjen el molnrnak. Nekem nincs megtakartott pnzem. Van az zvegynek. A protestnsok kikzstenek. A katolikusok sem llnak velem szba. rzelmeket nem tudok megakadlyozni. Ha vernk, a hatsg megvdi. S ha jra megprblnm? Itt, nlunk soha. Mi az invalidus katonkat le szoktuk telepteni a magyar vrosokban, de rokkant kmeket nem De nekem prtom van Debrecenben. Igazi debreceni polgrok! Mg hasznosthatom ket. Listja van a megbzhat debreceni polgrokrl? Diktlja a neveket! Igenis. Polgr Meyerhofer. Polgr Pauer. Polgr Brunner. Polgr Pressmann. Polgr Korb. Polgr Peidl... Na, takarodjk! Ftancsos r... Ha meghalt volna, tisztessggel eltemettetem. De l. Na, menjen innen. A mi plynkon tilos a kudarc.

Blintffy el. Mller be. Waldbott Mondja, mennyire tud n magyarul?


12

Mller Waldbott Mller

Hibtlanul. Magyar anym volt. Nem vgyik elmenni Bcsbl? Vgyjk, mert utazik Debrecenbe. Ha ez parancs, termszetesen indulok, mihelyt utast. Nem vonz helyre kld. A jelentsekben az ll, Debrecen nmagba szerelmes, senki idegenben nem bz, pimaszul nhitt faluvros. Van a lakosokban valami elsdlegesen nem eurpai, valami barbr. Mi a feladatom?

Waldbott Mller Waldbott

Megkeresni Debrecenben a Blintffy utdjt. Felhajt egy rtelmes embert, aki megvehet. Nem lesz knny. A jelentsek szerint ez a vros gy tud hallgatni, ahogy msok ordtanak. Ezrt kldm ppen nt, aki kpessgeit ismerem. Rendelje vissza a vmigazgatt. Kri a tiszntli gyans szemlyek listjt.

Mller

Engedelmvel, nekem nem kell gyans ember. n olyannal dolgoznk, akinek baja, bnata, van, vagy dhs a vrosra valami miatt.

Waldbott Mller

n nagy gret, Mller, s nagy gretnek msik nagy gret jr. Ha clt r, az a kz, melynek hatalmt vdi, a nemesek rendjbe emeli. n ennek a Blintffynak a jelentsbl csak egyetlen mondatot vettem komolyan. A fbrnak nincs fggny az ablakn. Azt az embert kell elejteni, aki gy szerez vagyonokat az egyhznak, trgyal klfldi gynkkkel, bonyolt egy hatalmas nemzetkzi appartust, hogy nincsenek fggnyei. Ha nincsenek, akkor az otthona nem is ignyli. De akkor kell lennie egy olyan helyisgnek, ami igen.

Waldbott

Keresse meg, abban a tudatban, hogy Domokos Lajos szmunkra csva, rk veszly, s ha buksval sikerl a Kollgium tartkteleit is tmetszenie, nincs tbb azonos rang szellemi

13

utnptlsra lehetsg tl a Tiszn. Megrtett, Mller? Persze hogy meg. Akkor indulok, krem a kpenyemet Mller Waldbott Alzatosan arra krem, ha legkzelebb trgyalni kegyeskedik az udvari gens rral, utaljon r a ftancsos r, hogy elbocstottak. Tbb mint j. Remek. Mi miatt dobjam ki, Mller, vlasszon. Belekeveredett Mller a Martinovics-histriba? Nem, mert akkor rvidesen el kellene fogatnom. Ha szabadna javasolnom: mint tudni tetszik, magyar anym volt. n katolikusnak szlettem, klvinistnak. Nem j ajnllevl egy rendrnl. Waldbott Mller Waldbott Helyes. gy fog megrkezni, mint az n ldozatom. Csak fogja meg s dobja le a macskt. A micsodt, kegyelmes r? Nem ismeri ezt az si francia szokst? A forradalom nyilvn mr ezt is elsodorta. Francia fldn a kzpkor ta minden esztend egy bizonyos napjn a pap felment az egyhzmegyje legmagasabb torny katedrlisba, s a np bneinek engesztelsl ledobott egy macskt. Az elpusztult a dmtren a kveken, s vrvel tisztra mosta mindenki szennyest. Kapaszkodjk fel a debreceni katedrlisba, s dobja le a macskt, Mller. Mller Waldbott A pummerin. Tizenkett van. Elksik, ftancsos r. Megyek mr. Volt valami neve annak az engesztel nnepnek, csak mr elfelejtettem. A Macskk Szerdja. gy hvtk ezt a napot.

14

2. kp Debrecenben. 1794 decemberben. A szn: Domokos Lajos egyhzkerleti fgondnok otthona Domokos Udvaros Domokos Udvaros Domokos Udvaros Domokos Udvaros Domokos Udvaros Domokos Udvaros Domokos Udvaros Ht nem tudsz kopogni? Jelzett a Jnitor. A Jnitor akkor is vlt, ha idegent lt, akkor is, ha ismerst, akkor is, ha senkit. A Jnitor rlt. Akkor minek tartjuk? Mert szeretem. Tud is maga szeretni! Akarsz valamit? n nem. A vendg. Tudod, hogy ms nem jhet be, csak akit vrok. A havat sepertem az utcn, a kapu nyitva volt, bestlt. Menj vissza, mondd meg neki, stljon ki. Nem illik. Kirlyn. Kirly Andrsn, Nyresrl. Dobd ki. Nem lehet. R. Krisztus meg sszeszedi a knnyeket, amelyeket nem trltnk le itt a fldn, folykony lomm vltoztatja, aztn meghaltunk, ledti a torkunkon az rvacsorakehelybl. Domokos Udvaros Domokos Udvaros Krisztus nem gyjt semmit, s nem varzsol. Ht a knai mennyegzn a bor? Az majdnem ezernyolcszz esztendvel ezeltt trtnt. Ne fecsegj babons dolgokat, mert tged is elkergetlek egyszer. Akkor kire ordt? Nincs senkije. A fiai storos nnepen ha megltogatjk, az is a maga vre valahny, az se br egyebet, csak dolgozni. Meg aztn csorbulna a dicssge, hisz hrman vagyunk ltnivalk ebben a vrosban, amita a nagyokos Hatvanit elvitte a
15

ha

stn, maga, mert maga a vros esze, a klyk, mert az gy versel, ahogy a madr fjja, meg n. Ha nagyvsrkor kimegyek a fonatossorra, engem ingyen tartanak jl a kofk. domokos Elg orctlansg, hogy elfogadod. Mita kalodt ltl hrom napon t, te vagy a vros kedvence. Udvaros Domokos Udvaros lt vna maga ott. Asziszi, jl mulattam? Nem jutalomnak szntam. Ismeri is maga azt a szt. Megbntetett, elre lttam, hogy megteszi, tudom, mi a trvny, majd ppen ebben a hzban nem tanultam vna meg. A szktt szerzetest t kell adni a hatsgnak. Csakhogy az a szegny akkor mr kt v ta a mi hitnkre trt, frj lett, meg apa, a felesge ott virnyikolt. Nem akadt senki, aki farba rgta volna a kirlyn zsandrjt, mikor elhurcoltk a nyomorultat, gondoltam, akadjon. Domokos Udvaros Rm persze nem gondoltl. Ht nincs elg bajom? rl maga a bajnak. Ha minden jl megy, unatkozik. Mr nem nsl meg jra?Jl van, jl van. Jobb is, ha nem tesz boldogtalann senkit. letemben annyit nem ettem, mint azon a hrom kalods napon. Az egsz vros hordta a hst. A legjobb az a liba volt, amit maga hozott ki jjel. Melyik menye sttte? Sra? Domokos Udvaros Semelyik. n. Udvaros, kergesd el azt az asszonyt. Ha n megyek ki, megjrjtok mind a ketten. Ht hogy n kibrom magval, azrt nekem dupla dvssg jr. A tekintetes asszony szerintem nem krsgba halt meg, hanem magba. Domokos Udvaros Domokos Az dvssg nem jr senkinek, az dvssg kegyelem. Nem rtesz te semmit a mi vallsunkbl. rljn, hogy egyltaln tartom, mer hogy nemigen npszer Bcsben. Meddig vrjon mg az a Kirlyn? Ha nem zavarja, hogy veri a h, holtig.
16

Udvaros Domokos

Szp vlasz, mondhatom. Mg szerencse, hogy a Jzus nem gyjt semmit, mert innen ugyan igencsak resen vinn el a kosrkjt. Ostoba. Mi lenne abbl, ha mindenki idejrna? A milli dik, a tanrok, a szlk, a vrosiak? Ht nem nyznak elgg? Ht van egy szabad percem?

Udvaros Domokos Udvaros Domokos Udvaros Domokos Udvaros Domokos Udvaros Domokos Udvaros

Ugyan mit kezdene vele, ha vna? Ki a jfent vr annyira, hogy nem lehet megllani maga eltt? Hozzk a vgzst, Udvaros. Az tletet. Nem mondta, hogy ilyen fontos a ltogat. Fzik az az asszony. Fvogasd a kezit. A laksomon akkor se trgyalok, ha nem jn az gens. Az gnest hvta meg? gens -gens. Aszittem, az gnest. J lny az gnes. Szp is. Igazn meghvhatn egyszer nappal is. Testvrisg, egyenlsg, szabadsg! Fogd be a szd! Aszittem, most t veszi munkba. Maga rt hozz. Nem szoktam munkba venni senkit. Vigyzz a szdra. Hogy szokott volna? Csak ppen Sinai ftisztelet urat csinlta ki a pspki szkibl, meg a professzor urak nagy rsze lett maga miatt idegbeteg.

Domokos

Neked kicsinls az j oktatsi trvny vagy az egyhzalkotmny? Hisz fulladtunk mr a Kollgiumban, olyan poshadt volt a leveg. n csak kitrtam az ablakot.

Udvaros Domokos Udvaros

Kitrta? Kitrte. Mire tlik, mongya? Tudom is n. Majd elmondja az gyvd. Maga jabban nem vall ki nekem semmit. Nem mondom, ideje, hogy dntsenek, mert ha jl szmtom, hatodik ve hzzk a prit. Egybknt ha esetleg magn hagynk, hogy tolvaj, az ne izgassa,

17

mer azt el nem hiszi senki, azon mg a dgbrpucolk is csak rhgnek, pedig azoktl nincs lejjebb. Ki az az gens? Rendr? Domokos Udvaros gyvd. vdett Bcsben. Udvari gens r Nagy Smuel. Ht arra mg jl emlkszek dikkorbul. Akkor mg egy Maris nev illet volt az gnes a Csicsogn, aztat maga lecsapta a gy verekedtek miatta, hogy magnak beszakadt a fle. gens lett belle? Naht! Igen rossz tanul vt. Mikor tlle a Marist, aszittem, kiirtjk egymst. Domokos Udvaros Domokos Udvaros Tizenht veket szmoltunk. Ilyenkor bolond a frfiember. Az asszonynp meg fzs. Vigyzz, rd usztom a kutyt. Ht azt megnzem. Tn ha n harapom meg elsnek, sem vonakodik. (Csend) Na, tegyik mn jt, hogy magval is azt tegyenek Domokos Udvaros Domokos Udvaros Domokos Udvaros Domokos Udvaros Mr mondtad. Akkor krlelje magt tovbb a krsg, kurgassa el mindet, aki itt lesi. Mrt, tbben vrnak? Ht. Itt az az r, tudja, melyik, aki a fiatalokat kpviseli a kollgiumi nkormnyzatban. Lengyel. Az, az. Meg professzor r Szilgyi. Csak most szlsz rluk? Gondoltam, vrjanak. Professzor r olyan ggs, hogy mindig elfelejt visszaksznni, Lengyel urat meg ki nem llhatom. Istentiszteleten mindig olyan kpet vg, mintha fesztenk. Domokos Udvaros Udvaros Professzor r Szilgyit nem lett volna szabad megvrakoztatni. Utljk egymst, nem titok. De ebbl n hogy tudjam, hogy ppen ezrt tet mindenkor beeresszem? domokos Legalbb leltetted? Van nki lba, lljon. Mit rgja magt, megold az id mindent. Na ltja. Itt az gens r. Most aztn jhet egyszerre mindenki.
18

kezirl, Szval elszerette

Domokos Udvaros

Udvaros, tged kifelejtettek az egyiptomi csapsok kzl. Magt is. Hozom a bzjt, szemelje ki az ocst.

Udvaros ki. Kirlyn, Szilgyi, Lengyel s Nagy lpnek be . Nagy Domokos Nagy Dilectissime! Udvari gens r Nagy az egyhzkerlet rmre rkezett. Isten hozta minlunk. Fgondnok r Domokos, boldog vagyok, hogy azt a kezet, amely egyhzunkat vdelmezi, megszortani alkalmam lehet, s egyben tolmcsolhatom rendrminisztriumi ftancsos von Waldbott r jkvnsgt abbl az alkalombl, hogy felsge Ferenc csszr s kirly fgondnok rnak teljes igazsgot szolgltatott. A megindtott vizsglat a vdakat megcfolta, s fgondnok rnak a kirlyi vgzs fbri szkt jra elfoglalni javasolja. Domokos Nagy Szilgyi ldassk az risten. s felsge blcsessge. Fgondnok r Domokos, ki hitte volna, hogy ilyen rmre virradunk ezen a zavaros napon. Elgttel a megtaposottnak, mi jelezn jobban az erny diadalt az lsgon. S az evangliumot ppen hittestvreinek gymola, az udvari gens r hozza! Emlkszik mg rm, ugye? Szilgyi vagyok, a hittudomny Bemutatom kontraszkriba r Lengyelt... Domokos Professzor r kt v ta magyarzza nekem, hogy ezt a Kirly Andrst mindenki flreismeri, nyilvn ugyanezrt fradt el most hozzm, mint az anyja, aki utoljra egy pnzeszacskt hagyott az asztalomon, szp piros rzsk voltak rhmezve s tele volt arannyal. gy vgtam ki az ablakon, hogy majdnem agyontttem vele a frjt, aki kinn leste, milyen eredmnnyel jr. Szilgyi Nekem ugyan vltozatlan a vlemnyem a firl, de nem Kirly Andrs miatt zavarom. n azrt vagyok itt, mert br elre megzente,
19

professzora.

hogy ksni fog, esetleg el sem jn, elkpzelhetetlennek tartottam, hogy mikor egy kollgiumi neveltanr, egy preceptor sorsrl dntnk, ilyen hatrig negligljon bennnket. Nem gondolhatta komolyan, hogy brmilyen fontos egyb elfoglaltsg miatt nem vesz rszt a trgyalson. A fegyelmi szk vrja fgondok r megjelenst. Domokos Udvari gens r Nagy mra jelezte rkezst, meg kellett vrnom, mint az egyhzkerlet fgondnoknak, m az emltett gyben levlben intzkedtem. Megvan a hatrozat? Nem szeretnm jra lerni. Szilgyi Domokos Vgzsnek sznta ezt a cdult? Vilgos fogalmazs, ennl maradjanak. Egybknt szban hozzteszek mg valamit. Nyomatkosan figyelmeztetek mindenkit, hagyjk bkn, ne ingereljk rkk. Csokonai beteg ember, rzkeny ember, rt ez az rks hajsza testnek-lelknek. Szilgyi, Domokos Tessk? Krjenek orvosi igazolst tle, hogy azrt nem nekel a templomban, mert rossz a tdeje, figyelmeztessk, ne gyerekeskedjk, mert nem illik az irodalmi rangjhoz. Aztn mentsk fel. Szilgyi Nagy Ez nknyessg. Injuria! Udvari gens r, ezt nem lehet tudomsul venni. n Bcsben lek, az elzmnyeket sem ismerem, de Csokonai nevt mr hallottam. Benn llt a Magyar Hrad-ban, hogy nll magyar szndarabokat knl a pesti Sznjtszknak. Kincs egy ilyen tanul a mi iskolnkban. Lengyel Domokos Szilgyi, De udvari gens r, krem, a kollgiumi nkormnyzat elrja... Ne adjon leckt az gens rnak a Kollgium alkotmnybl. Ismeri. Na de ht mgis lehetetlen, hogy a fgondok r mg a trgyals lefolytatsa eltt, pusztn a vdirat ismeretben egyszeren elrendelje, milyen dntst hozzon a fegyelmi szk. Domokos Hny jeles tehetsget gyilkoltak ki mr, megszmoltk egyszer? Torkig vagyok a mdszereikkel. Leszgezem, Csokonaihoz nem
20

nylhat senki. t v mlva lesz a reformtus Kisfaludy Sndor, s szvbl remlem, lesz akkorra Kazinczy is, s vgre nem szrnyszltt szavakkal gazdagodik a nyelv, hanem a mi tjszavainkkal, mert a fi bvletesen tud magyarul. A fegyelmit befejeztk. Szilgyi A beszd, amit hallottunk, ciceri, csakhogy most nem retorikarn vagyunk az intzetben. A Kollgium fegyelmi szke az si alkotmny szerint sszelt, s preceptor Csokonai gyben dntsre vr, nem ultimtumra. Az anyaszentegyhznak, s hitnk tanr- s lelkszkpz intzmnynek nem zsenilis mvszekre van szksge, hanem istenfl, szorgalmas, alzatos s engedelmes fiatalokra. A Kollgium nem potagyrt interntus, s vagy az nkormnyzat trvnyei szerint mkdik, vagy sehogy. Az n tja s rendelkezsei anarchihoz vezetnek. Ha tiszteli az iskola alkotmnyt, Csokonai ppgy tvozik, mint Kirly Andrs. Domokos Kirly szadista barom, Csokonai olyan fnyes tehetsg, amilyen egy szzadban egyszer szletik. Professzor r Szilgyi, az n desapja volt a legelbvlbb, legmveltebb, legvilgibb s legzsenilisabb pspk, akit valaha a fld a htn hordott. Hallban a termszet csodjnak neveztk t a nmet tudsok. A sajt fejvel kompenzlja, hogy nem tudott hozz felnni, ne msval. (Nagy egy gesztusval mr a Szilgyi Smuelre tett clzsok elejn meg akarn lltani, de nem tudja, gy a srts elhangzik. Domokos is szreveszi, de akkor mr ks) Ez vastag volt. Megkvetem rte. Szilgyi Debrecen a Kollgiummal, a Kollgium az egyhztanccsal, az egyhztancs, gy ltszik, kizrlag a fgondnok rral azonos. Krisztus Urunkat le is kptk, engem csak megalztak. Domokos Mondja, mirt csinl mindenbl kzust? Mrt hborodik fel mindig mindenen?

21

Szilgyi

Udvari gens r, ez a preceptor krvnyt adott be, hogy mentsk fel t bizonyos tantrgy tanulsnak knyszere all, mert zavarosnak s bonyolultnak tallja. Ez is elnzhet?

Nagy Szilgyi Nagy Domokos

Minden tantrgyat tanulni kell. Persze n se kedveltem a matematikt. Csakhogy a klt nem matematikt nem hajt tanulni. Vallstant. Illetlen tlet a reformtus Kollgiumban. Professzor r , ez olyan ostoba krs, hogy szre se kellett volna venni. Hlye klyk. Mindegy, mit locsog, ne figyeljenek r. Az szmt, amit r.

Szilgyi

Fgondnok r Domokos, mi jvend papokat s akadmiai vgzettsg vilgi frfiakat kell adjunk a haznak, nem rlt versfaragkat.

Domokos Nagy Lengyel Domokos Lengyel

Professzor r, nem bizonyos, hogy ami ma neknk rlet, az nem a jv hangja-e, amihez neknk mg nincsen flnk. Mi bne mg? jjelente kakukkol. s hogyan csinlja? Mint a madr, krem. jszaka gy kett tjt elkezd stlni, mert addig r, olvas, pipzik meg beszlget azokkal, akiket maghoz rendel. Aztn elkezd repesni a karjval, s minden hlszobba bekilt: kakukk. Ka-kukk.

Szilgyi Domokos

Csak azt tudnm, mi olyan szrakoztat. De ht nem ltja ennek az egsznek a bjt? Nem rti? Semmit nem rt? Ennyire vak a vilgossg e szzadban, amelyben... (Nagy rnz) ...annyi j szletik? A fi egyszer a Kollgium bszkesge lesz, mert tbbet fog tudni, mint a legjobb nyugati szerzk.

Szilgyi Szilgyi

Fgondnok r Domokos, lehet, hogy az n Csokonaija lngelme, de akkor tz fog az elmje nyomn fakadni Udvari gens r, fenntartom a tiltakozsomat. Csokonai jelenlttl elzllik az intzmny, s vt a fgondnok r is, de n is, mert a
22

Kollgium megvsra mindketten hitet tettek a Zsinat eltt. Ha n, gyvd r, nem fogja le fkurtor r Domokos kezt, Csokonai a jvben is azt teszi majd, amit jtkos s zlltt elmje diktl, s pr hnap mlva ismeretlen fogalom lesz a falaink kzt az a sz: fegyelem. Ha nem segt, el kell fogadnunk, hogy a sajt fgondnokunk ellen nincs vdelem. Nagy Fgondnok r Domokost az egyhz vilgi fejnek nk vlasztottk, s mig minden olyan gyben, mikor csapst kellett kivdeni, gy tartottk maguk eltt, mint egy pajzsot. Nem befolysolhatom az elhatrozst, nem vagyok a felettese. Attl egybknt nem zllik el egy intzmny, ha valamelyik dikja jjel kettkor kakukkol. Szilgyi Attl nem, csak a madrtl, mert azt n nem ismeri. Csokonai a stn, az antikrisztus, a rombols, a bomlaszt er. Templomba nem jr, fegyelmet nem tr, jjel nem alszik, jelmezt lt, sznhzat jtszik a tanulkkal, nappal meg maghoz csbtja a potikarra azt is, aki nem az hallgatja. Domokos Becsbtja? Mennek maguktl, mert gy ad el, mint egy varzsl. Akrmilyen fltkenyek is a pedaggiai sikereire, brjk mg ki vele ezt az utols kt esztendt, aztn gyis elmegy, s nem lesz vetlytrsa senkinek a testletben. Szilgyi Lengyel Domokos Vetlytrsa! Mert a klykk szeretik, mert azt hiszi magrl, hogy pota? Mert r rla a Bcsi Magyar Hrad, mert a prtfogja Kazinczy Ferenc? Mint ltja, udvari gens r, Csokonait ketts prs szortja. Vdoljk a professzorkollgi, de vdoljk tanultrsai is, akik nevben pp most trt ki . Maga remnytelenl szerelmes, fiam, de ne Csokonait gyllje emiatt. Lengyel n nem vagyok szerelmes, krem.

23

Domokos

Maga is verselget, gyesen s unalmasan, s szerelmes is, mghozz a Csokonai szeretjbe, egy tnkeny, karcs lnyba, akit gy hvnak: Mzsa. Hiba ldzi. Ksznm a ltogatst, az urak tvozhatnak. Udvari gens r Nagyot megebdeltetem, hagyom lepihenni, aztn bemegyek a Kollgiumba, s elmondom mg egyszer ugyanezt. Ezen nem mlik semmi.

Szilgyi

Ne frassza magt a bejvetellel.Tudomsul vesszk, hogy megint puccsot hajtott vgre. Bonam diem precor. Cura valeat, illustrissime domine Domokos, perillustrissime domine Nagy. (s mindketten elmennek, a kt bart vgre egyedl marad)

Domokos Nagy Domokos Nagy Domokos Nagy

(nagyon melegen, ssze is lelkeznek) Nincs egy termszetes gesztusom ez eltt a szentesked barom eltt. Szalve, te lator! Szalve, Domokos, Debrecen ostora! Ahogy a feljelentd rta: zsarnok, erszakos, goromba. Ha nem lsz, tged lnek. Ez a Tiszntl. No, a kivgzs a Habsburgok jvoltbl mr rges-rg nem hajd monoplium. Sejtem, hogy nem csak ldst hoztl Bcsbl. Hreket is. Von Waldbott szpen megkrt, lj vissza a fbri szkbe, ahonnan mindig ellenk dolgoztl, ne aprzd el az iddet a fgondnoksggal, szenteld magad egszen a vros gyeinek.

Domokos Nagy Domokos Nagy Domokos

Nem akrmilyen elme. Egybknt ltni szeretne. Krte, keresd fel. Kevs az adata? Azt nem mondhatnm. Rmletes listt lttam rlad. Ha legkzelebb tallkoztok, mondd meg neki, csak egy munkakr betltsre futja az ermbl, s a fgondnoksgot vlasztottam. Elmlylt a vallsossgom a hall kzeledtre.

Nagy

n hivatalbl akrmekkort tudok hazudni, de ez meghaladja a kpessgeimet.


24

Domokos Nagy

Ha kezemben a Zsoltr, jobban ordthatok a vros rdekben. Ht ordtani tudsz, azt tapasztaltam. Ne szaportsd az ellensgeket! Blintffyt most kivdtk, de friss km vrhat. Gyllik a vrost, s Debrecen vtizedek ta te vagy.

Domokos Nagy Domokos

Debrecen nem n vagyok, Debrecen a Kollgium. (Csend) Szp vros ez. Mr rgen nem lttad. Nha olyan honvgyam van, hogy azt hiszem, megfulladok. Szeretnk otthagyni mindent. genssget, Ausztrit. Lgy vndornekes, az egszen szabad. A Kollgiumban te voltl az nekkar lelke. De sok disznsgot nekeltl azon a nemes, zsoltrokon kpzett hangodon. rtettk volna a lnyok, nem tmnek nizsos stemnnyel.

Nagy Domokos Nagy Nagy

Nem rtettk. Latinul nekeltem. Volt neked magyar dalod is. Volt, te rtad a szvegt. Emlkszel mg? Nyjam legel zld lomb alatt, n dombrl nzdelem, mg brnyn bojtr rl, Mariskm kmlelem. Oly frge mint az rge , nem sznjtsz, hamis, az n brnyaim kztt legbrnyabb Maris.

Domokos Nagy Domokos Nagy

Maris, Kapros Maris. A haja veres, a szeme mint a mogyor az erdn... Olyan szerelmes voltam bele, hogy srtam, ha eszembe jutott. Pedig nevethettl volna. Te kellettl neki. Apm kitoloncoltatta, mert azt a mocsok dalt fjtk a kocsmjban, aminek a szvegt te rtad. Hogyhogy nem mentetted?

25

Domokos

Gondolod, az apm elre rtestett? Mire megtudtam, res volt a kocsma, s ki tudja, merre zsuppoltk. Fiatal volt, szp, jkedv, egszsges, mindig szeretkezni akart, felhvni magra a figyelmet. Sikerlt. Apm volt a fbr, elfjta, mint a pelyhet. (Csend)

Nagy Domokos Nagy

A rendrminiszter feljtotta a kirlyn rendelett a vagabundusokrl. Netn nem is utazhatom megyegylsre Nagyvradra? Dehogynem. tlevllel. A rendelet a cignyoktl s a haramiktl akarja megtiszttani az orszgot. A hatrszleken kommandk cirklnak, a vezetjk a helysznen minst.

Domokos Nagy

Akkor is cignynak minsthet valakit, ha nem az? Akkor fleg. Aki zsid, az nyilvnval, hogy cigny, az iratok nlkli protestns is az, idegen llampolgr meg ktsgtelenl. Nagyon felszereljtek igazol rsokkal az nnepekre indul legtusokat, mert ha klnlegesen ostoba vagy klnlegesen gonosz az rmester, mg azt se tudod meg, hol ettk meg a farkasok.

Domokos Nagy

Meg is lik? Cignytalantjk. A kommandkat kt lland szemly ksri, egy gyntatpap s egy hhr. Ht azrt ne knld nekem a vndornekes posztjt, mert inkbb mosom a szennyeseteket, ha cspi is a kezemet a bcsi lg. Aki nem km, az gyanstott. Ennyire egyszer. Martinovics aptot mr letartztattk. Hallottl rla?

Domokos Nagy Udvaros Domokos Udvaros

Mg nem. Az apt titkos trsasga kztrsasgot tervezett, fegyveres felkelst, mindent, amivel tged hiba vdoltak. Nagyon vigyzz! Tlaltassak, vagy hajt a vendg mosakodni? Mi a vendg vlemnye? Csak illedelembl krdeztem; ki mosdik decemberben, ha nem muszj. A plinkval vigyzzanak, mert szilvt.
26

Udvaros belp, tlct hoz, plinkt

nem fzk akrmilyen

Nagy Udvaros Nagy Udvaros Udvaros Nagy Domokos Nagy Domokos

Udvaros, te nem vltoztl. Az rfi annl inkbb. rfi... Nekem az marad. Hogy hjjk Bcsben az ottani Csicsogt? Ha van esze. Mondtam mn magnak, az gnes-flk sokat tudnak. Ki az az gnes? Senki. Annyira valaki, hogy senki? A jelenlegi Maris. Szerintem az Udvaros szeretje. Tudod, itt mindenki azt fjja, Debrecennek n diriglok, de hogy engem ki ugrltat, nem krdezik.

Domonkos Gondolod, hogy ott vdi az gyfeleit?

Udvaros

Lehet is magnak diriglni, hiszen maga nem ember. Ugyi, hogy nem ember, rfi? Ha egyszer igazn hes lenne, aztn nem volna mit ennie, gy tenne, mint a rka a vasban, leenn a bal kezirl az ujjait, s ellne rajtuk, mg trtnnk valami. Ez kivrn. Hozom a levesket.

Nagy Domokos

Nem tudom, mit mondjak kszntnek. Isten mindenesetre ltessen, de hogy aztn felhtlenl rlj-e a dntsnek, azt nem merem lltani. Csaknem hat ven t a gyanstott hazarul blyegvel ltem, s most megint n vagyok Debrecen els embere. Ha az llatkertben egyszer csak elhzzk a rcsot az oroszlnketrecen, az oroszln ktszer is meggondolja, kilpjen-e a biztos nyomorsgbl, merthogy azt mr megtanulta, a magafajta nem stlgathat a szabadban. Ha mgis, valahol ott a vadsz.

Nagy Domokos Nagy Domokos Nagy

n is azt rzem, akarnak valamit. Engem. Nagyon flnek tled, az bizonyos. Hzelg. Egy szl ember vagyok egy szl karddal, nem is fiatal. n bortom fel a csszr trnust? Bcsben mindenki fl.
27

Domokos Nagy

A debreceni fbrtl? A debreceni fiskoltl, amely a jvend vezetit kpzi, a valamikori ellenzket. Emlkszel, mg apdtl hallottuk legelszr, hogy mi a Kollgium.

Domokos Nagy Domokos Nagy Udvaros Domokos Udvaros Domokos Udvaros Domokos Udvaros Domokos Udvaros Domokos Udvaros Nagy Domokos Udvaros Nagy Domokos Udvaros Nagy Udvaros, A fi

Szmunkra Magyarorszg. s ki rzi? Az egyhzkerlet. Te rzd. Aki a Kollgiumba be akar hatolni, annak elszr tged kell elintznie. Ht azrt nem tudom, vgl is j hrt hoztam-e. Ma nincsen nyugovs. Megin jn valaki. Elmegy, mert elkldd. Hideg van. n nem fzom. Vikony a kpenyege. Vegyen msikat. Hozott virgot. Decemberben? n is csodlkoztam. Na, menj innen. hes vagyok. A maga bartja van itt. A klyk. Asziszem, a kutya megveszett. Mg sose hallottam csaholni. Ki jtt ide? A fi. Azt hvja klyknek. Csokonai. Az rfit is keresi. Engem? Ht mi az n hzam? Fogad? Khg. n szeretnm megismerni. Na lssk. Montam neki odakinn, hogy mingyr gyhet. Plt hiba haragos,
28

amg l Domokos Lajos megdl a hdeszi gazsg s gyz az des igazsg mert pallos az les esze, dicsri h nekese. Pltn professzor Szilgyit rtem, mert a pokol fejedelme. Domokos A fi Hallgat el azonnal? Ht nincs magban tisztelettuds? Hogyne volna. Fkurtor urat annyira tisztelem, hogy lttra gy tesz a szvem, mint az ugrkt, mr amilyennek rajzolva lttam, mert szemben nem lltam mg eggyel is. gy tr ki nbellem a hla meg a tisztelet, mint a medencben a Triton krtjbl a vzsugr, mert nvlem ma akkora jt tett, hogy ma n vagyok az Elzium lakja. Domokos A fi Domokos A fi Legalbb keresztyn dvssget talljon ki magnak. Klnben se tett jt magval senki. Ht a dnts? Az mg nem lehet meg. Bizony, hogy megvan. Le sem ltek. Rektorprofesszor a vllt hzta, mosolygott, professzor r Szilgyi valami paprt vgott az asztalra, azt studroztk, Budai professzor r meg, aki frissen rkezett klorszgbl, csak rebegett, hogy nem ismeri az elzmnyeket. Aztn meg mindenfle bntetst kaptam, de nincs kiutasts, csak mindenkit meg kell krlelni. Halleluja! Domokos A fi Domokos A fi Domokos A fi Domokos Ksznje meg professzor r Szilgyinak, s hagyjon minket ebdelni. Annak ksznm meg, aki csinlta. Hoztam virgot. Ltom. Lengyel r fltve nevelgetett karcsonyi kaktuszt. Volt kpe letrni? Nem akadt ms virg. s akkor lopni kell? Magnak minden szabad? Olyan szp piros. Hol a kilpje?
29

A fi Domokos A fi

Elmellztem kikrni. Legszvesebben visszacsinltatnm a felmentst. Csak prban jrhatnak a vrosban, tudja jl. Hol a trsa? Lengyel rnak nincs rkezse, mert most ppen a fgondnok urat rgalmazza odabenn, mst meg szntam magammal hvni. Nagy a hideg. Klnben se tartozik idegenre, csak kettnkre. Engem ebben a vrosban nem rt meg ms, csak a fkurtor r, de azt hiszem, a fkurtor urat sem rti senki gy, mint n.

A fi Domokos A fi Domokos A fi Domokos A fi Nagy A fi A fi Domokos A fi Domokos A fi

rlk, hogy az utkor megrzi majd a nevt az enymmel egytt. Igazn boldogt gondolat. Mit kpzel, mi maga, ki maga? Voltaire? n tbb vagyok, mint Voltaire. n vagyok Csokonai. Itt az udvari gens r, neki ksznje, ha nem mondom meg, mi maga. Na, takarodjk. Csak mg a halat... A micsodt? De ezt ne tessk m eldobni, mert megfl. A fullads fj. n tudom. Ez az egyik tzoltvdr. Igen. De csak a legkisebb. Tessk nzni, udvari gens r, aranyhal. Igen kedves. t kell tenni valami vegflbe. Mrt tetszik meglni? Hogy tanuljon, fiam. Hogy megtanulja, a lops, az lops. Meg hogy a halnak is fjjon, amit amgy is utlok, s fjjon magnak is. A hal az enym volt. Szerettem. A kaktuszt... majd ptolom. s ha akrmiben a fgondnok r szolglatra lehetnk... Ki is hajt fizetni? Ugyan mr! Csak, mondjuk, megszorul knyv tekintetben, a fgondnok r itten kvlem az egyik legfbb francia elme. Hozzam le a Rousseau-t? Vagy megvette mr?

Domokos

Megbolondult? Bcsben indexre tettk?


30

A fi Domokos

Nekem van. Szvesen elhozom. Vagy akarna inkbb Moniteur-t? Maga flrebeszl. Ha van tilalmas knyve, holnap belerakja a ldba, amelybe az effajta nyomtatvny nv megadsa nlkl elhelyezhet, s ahonnan aztn elszlltjuk a kijellt helyre. Vigye a vdrt, menjen mr.

A fi Domokos A fi

Magamat jindulatba ajnlom a fkurtor rnak. Sose rje csaps. Semmifle. Menjen szpen. Csak mg az udvari gens rhoz... Ma hr jtt rsemlynbl, hogy Kazinczy urat letartztattk. n azzal dicsekedhetem, hogy barti krbe szmtok. Nem lenne a segtsgemre? Jelentkeznm tannak. n megvdem.

Domokos

Ha kt percen bell mg a hzamban van, bottal verem ki, ha pedig lz gytri a hektiktl, ht ne nlam fecsegjen nkvletben, hanem menjen lefekdni. Nincs magnak semmi kze Kazinczy Ferenchez.

A fi

De van. Hogyne volna. A hozzm rt leveleit mind megmutattam, ht nem emlkszik? Udvari gens r, krem intzze el, hogy killhassak mellette. n elmegyek Bcsbe, ha kell.

Nagy

Humanissime, nekem e percig fogalmam se volt arrl, hogy brki rt letartztattak, Kazinczy urat szemlyesen ismerni nincs szerencsm, kzbelpsre gyben nem krtek, pre, ha lesz, szintn szlva nem is rdekel. Nyilvn van csaldja, s az gondoskodik neki gyvdrl.

A fi Domokos

Nem hiszem el, hogy Kazinczy Ferenc sorsa ne rdekelje. Ha az rkat becsukjk, nem az irodalom bnul meg. A szellem. llamblcseleti koncepcijt filozfiarn szveskedjk csillogtatni. Menjen innen. Mg csak bolondozott, eltrtem, meg is vdtem. De a tbolyba veszlyes.

A fi Domokos

Fkurtor r, Kazinczy fontosabb, mint Fnelon, akinek mvt francibl lefordtotta. Nem hallotta, hogy magnak semmi kze Kazinczy Ferenchez?
31

A fi Domokos Nagy A fi Domokos A fi Domokos A fi Domokos A fi Domokos A fi Domokos Udvaros Nagy Udvaros Domokos Udvaros Domokos Udvaros Domokos Udvaros Domokos Udvaros Nagy Udvaros Domokos Udvaros

Krem, neknk Kazinczy minden remnysgnk. Takarodjk. Menjen, humanissime! Nem kell a dolgokat bonyoltani, gy is elgg bonyolultak. Tegye, amit parancsoltak. Menjen szpen. Udvari gens r, aki sorsra hagyja Kazinczy Ferencet, az... Ha ki meri mondani, megtm. gy nem tudok elmenni. Majd Udvaros kisegti. Ugye, mellllnak? Nem. Szval igen. s meg is bocstott. Ugye, megbocstott? Nem bocstottam meg. Induljon mr! Megmarad a nevnk. A Kazinczy, a fkurtor r, s az enym is. Hlye. Mr nem fogta itt ebdre, mint mskor? Megvlt Krisztusom, Megkezddtt... Mi kezddtt meg? Eriggy ki innen. Magyarzza meg! Semmi kzd hozz. Nekem mindenhez kzm van. Na, menjnk a szobdba. Ha rjn, akkor elviselhetetlen. Az a Kazinczy, az a baj? Azt is hamisan vdoltk? Az rfi majd kihozza tet is. Ki. A htn. Puttonyban. Hoztam a levest. Ki br ilyenkor enni? Mire mondtk, hogy megkezddtt? Az dventre. Mgy mr vgre! Az dvent november utjn kezddik. Mit hazudnak itten?
32

Nagy Domokos

Te, az a hal mg l. Az istenit annak a rohadt halnak!

33

MSODIK RSZ 1. kp Domokos, Szilgyi, Budai, Kotsi Sebestyn Budai Budai Szilgyi Az Atya, fi, szentllek, teljes szenthromsg, egy l rk igaz Isten Alzatosan ksznm a bizalmat. Nagy a feladat, amivel megtisztelnek. Krisztus urunkat hvja segtsgl. Kezdhetjk, fkurtor r Domokos? Domokos Szilgyi Budai Professzor r Budai. Arra feleljen, hol van most? Ht hol volna? A tiszntli reformtus egyhzkerlet egy hztancsa hivatali helyisgben, ahol Kotsi Sebestyn rektorprofesszor r, nagytisztelet professzor r Szilgyi s vilgi fejnk, fgondnok r Domokos jelenltben engem professzori llsomba beiktatni szveskedtek. Domokos Budai, Domokos Tved. A fhadiszllson van, e perctl fogva katona, teht gy viselkedjk. Tessk? Azzal, hogy a Kollgium oktatja lett, az n letnek kzppontja ezentl az intzet. Ha elruln, ami itt rejtegetnival, tapasztalni fogja, hogy az let tele van vratlan, olykor meglepen tragikus fordulatokkal. Budai Budai Fgondnok r engem megfenyegetett. Hol? Kotsi Sebestyn A jembereink eltnnek. Brtnben vagy a levegben. Kotsi Sebestyn Nem lesz semmi baj, fiam. Induljon btran, de alzattal.

Kotsi Sebestyn Professzor r Budai, az lesz a helye, foglalja el.

34

Domokos

A levegben. Ha akad egy jakarnk az Udvarnl vagy Budn, mint volt az ifj ndor, elpusztul. Elhamvad. A tzijtk rakti az gya al kerlnek, aztn mr trgyalhat is kzvetts nlkl az ristennel, mert a lgbe szll a nyoszolyja. Valamilyen mdon mindenki felrobban mostanban, aki az orszg javra lne, vagy testben semmisl meg, vagy egzisztencijban. Nem akrmilyen lls betltsre kapott megbzst, ezt a fhadiszllst, ahol most van, Eurpa egyik legrangosabb appartusa keresi. n itt nem pusztn nevel, hanem tbornok. Az eligazts megtrtnt, mi van napirenden?

Szilgyi

A Bllyei gye, a nyomda, a tanknyvek s a visszatartott kiadvnyok, meg az ifjsgi titkr jelentse. Bllyei prdiktor gyt n referlom. Nem kvnatos, hogy Debrecent tovbb szolglja, prdikcii zavart eredmnyeznek.

Kotsi Domokos Budai Kotsi

Bllyei szobatuds, rjon vitacikket arrl, ami izgatja, de ne feszegesse szszkrl. Ne rjon azt se, amiatt is feljelenthetnek bennnket. gy is tudom, mivel felel Bcs, ha eljut odig a problmja a megvlt nemrl. Attl flek, nem jl rtettem. Jl rtette. Bllyeit az foglalkoztatja, hogy mivel az denkertben az almt n tpte le, mrt nem n halt meg a bn miatt a kereszten, s Szzmrinak mrt nem lnya szletett, mrt fia.

Budai Domokos Budai

Ez istenkromls. Rosszabb. Prbljk megszerezni tle a kzirat minden pldnyt, aztn vesztsk el. Nagy a nyomda, knnyen elkalldik valami. tfutottam a nagyknyvtr katalgust. Mita visszakaptuk a hitletre vonatkoz rsok cenzrzsi jogt, nem jelent meg j m nlunk, csak csupa utnnyoms. Nincs papr, vagy nincs r?

Domokos

Van mind a kett. De miutn kzlnk a legblcsebb se tudja kiszmtani, mi az egy knyvben, ami srti az uralkod vallsi meggyzdst, nem szoktunk j mvel ksrletezni.
35

Budai

De ht ez a szellem zsugorodsa! viszont mg a jezsuitk hagytk jv, s nem lehet belle sem elkobzs, se vizsglat.

Kotsi Sebestyn gy igazamit kiadunk, csupa tizenhetedik szzadi vallsos knyv,

Budai Domokos

A nyomda a vilgossg eszkze. Ha beletapadunk a megelz szzad kiadvnyaiba... Elkerljk a huzavont. Mita csak tizenhetedik szzadi szerzkkel dolgozunk, simn mennek a dolgok. Errl jut eszembe, professzor r Szilgyi, az jranyomsnl dobassa ki a legkisebbek olvasknyvbl a Mzesrl szl verses rszt.

Szilgyi

Melyiket? nem jut kezre, ugyan kinek jve eszbe, hogy mg lehet is a npnek vezre.

Kotsi Sebestyn Midn Mzes ttetik a Nlus vizre, kivlt, hogy fra lenynak

Szilgyi Domokos Budai Domokos

De hiszen ezt a katolikusok is gy tantjk. Ht aztn? Ki kell hagyni. rtem. Jzsef kirly rendelkezse miatt az rs-olvass vilgi pldatrtnetekkel oktatand. Dehogy rti. Mikor dolgoztunk mi vilgi pldkkal az iskolban? Csakhogy mindmig nem volt Martinovics-pr. Boldogabb idben Mzes majd visszatr.

Kotsi Sebestyn Mit kell kivenni mg? Domokos Szilgyi A szegny gyermekeket. A mi szegny gyermekeink kztt is lehetnek, oskola porban sokan heverhetnek, akik idjrtn mg nagyra mehetnek, ki tudja, Istentl felemeltettetnek. Domokos Ltja, professzor r Budai? Igaz, aktulis, mgis tanthatatlan, mert nem tancsos a szegnyek figyelmt arra felhvni, hogy vlhatnk bellk is a np vezetje. Tanulja meg, a csonka vagy avas szveg
36

lszval kiegyenslyozhat, de ha a nyomdt elveszik tlnk, vgnk. Tovbb! Kotsi Sebestyn Sznior Lengyel jelenti alzatos ignyt a genevai sztndjra, s a klt hajt Kijevbe utazni, mihez is kegyes tmogatst krne. Szilgyi Budai Szilgyi Budai Szilgyi Domokos Szilgyi Domokos Szilgyi Domokos Szilgyi Mr meg Kijevbe vgyik a gniusz? Meg szabad krdeznem, mifle gniusz? Mg klhonban jrt, Csokonai r kpessgei kibontakoztak. Emlkszem r. n nem kedveltem. Tl hangos, s nem szerny. Vgre valaki kimondta. A magyarok eredett kutatn, eposzt rna rla. Nem megy Kijevbe, Genfbe kldm, kivlan tud franciul. Neki adja a genevai sztndjat? Neki. De Lengyel jobban megrdemli. A genevai sztndjrl nem a Kollgium, hanem szemlyesen Debrecen vrosa dnt. J, eressze ki. gysem rkezik meg, mert tkzben agyonverik egy bordlyhzban, vagy visszazsuppoljk a hatrrl, mert elitta az tikltsgt. Kotsi Sebestyn Az j kiadsra ajnlott latin nyelvtant ismt visszadobta az llami cenzor. Domokos Hunyadi Szilgyi Ezttal mivel? A Habsburg-hzat a latin nyelvtan? Mivel van bajuk? certabat pro patria. Szilgyi De ht ez gy van. Rkczi Gyrgy sokat kzdtt a hazrt.
37

Kotsi Sebestyn De mit akarhat Kijevvel?

Kotsi Sebestyn Srti az uralkodhzat. Kotsi Sebestyn Azt. Kotsi Sebestyn Az ll a pldamondatok szvegben: Georgius Rkczi multum

Kotsi Sebestyn A cenzor nem fogadta el. Azt se, hogy vulnera Hungarica. Budai Szilgyi Domokos Domokos Domokos Szilgyi Budai Domokos Egy magyar tanknyvben csak kaphat egy magyar sebet? Nem kaphat. Hallja. Emiatt ll a kiads? rjk t. Nem kedvelik Mtys kirlyt. Ptoljk mssal. Ht ha nem preferljk, rektorprofesszor r rja a pldamondatokba azt, hogy Leopoldus. Hogy Lipt kzdtt rtnk? Fgondnok r, ez abszurdum. Az ht. Tudni fogjk k is, csak ppen nem mernek majd vitatkozni, mert azonnal feljelentem ket, hogy nem tisztelik a sajt kirlyukat, s nem tudjk rla, hogy kezt-lbt majd eltrte, annyit harcolt Magyarorszgrt. Ami a sebeket illeti... Szilgyi Domokos Budai Domokos Vulnera Hungarica. Majd osztrk sebek fognak vrezni. Vulnera Austriaca. Nem mindegy? Hogy volna mindegy? Abszurd korokban abszurdul vdekeznk. A mondat gy kivdhetetlen, a knyv visszautasthatatlan, s a dikok tudni fogjk az igazat. A termek harsogni fognak a rhgstl. Szilgyi Domokos Nekem nem tetszik ez a megolds. Frivol. Egy nemzettl elvenni a szabadsgt nem frivol? visszaadni? Vagy a Biblit? trjuk azt is? Domokos Professzor r Szilgyi trgyaljon jra a cenzorral. Mg valami? Kotsi Sebestyn Csokonainak van mg egy beadvnya. Kotsi Sebestyn El akarja adni a varzsfurulyt. Szilgyi Micsoda rtelmetlensg ez megint?
38

Kotsi Sebestyn Mr megprbltuk. rtunk Rkczi helyett Corvinust, visszajtt. Kotsi Sebestyn Ajnlattuk Zrnyit. Nem preferltk.

Kotsi Sebestyn s hogy oldja meg a heidelbergi ktt, amit nem akarnak

Kotsi Sebestyn Valami szndarabot fordtott, amit Bcsben eladtak. Mozart csinlta a muzsikjt. Szilgyi Budai Domokos Elg volt az idtlen darabjaibl. Ha a furulya azonos egy dalmvel, akkor n azt lttam Bcsben. A mesje ostoba, de a muzsikja tetszets. Nincs flta. Az udvar a kmvesek meg a francia forradalom himnuszt ltja a fuvolban. Szerintk a mly hang pap a konvent, a madrember meg Lajos kirly. Budai Domokos Szilgyi Budai Lengyel Honnan tud ilyen soha nem hallott dolgokat, fgondnok r? Kalmrvros fbrja vagyok, adok hreket, veszek hreket. Mi van mg htra? A sznior. Sicus iussum. Salvete, patres optimi! nyelvtanknyv mondatait a helytarttancs kvnsga szerint mdostani kvnjuk, s a kifogsolt rszekben Rkczi neve helyett Leopoldust, Hungarica helyett Austriact javasolunk. Lengyel Igenis, krem. tancsot adni a ktnk s a Biblia gyben a cenzori hivatal. Lengyel Megemltem, rektorprofesszor r, de attl tartok, ez az t jrhatatlan. Meg kellene ksrelni a vmosnl. n szoktam hozz menni a klfldrl rkezett kldemnyekrt, n t igen udvariasnak tapasztaltam. Szilgyi Lengyel Domokos Milyen ember a vmigazgat, fiam? Nagytisztelet professzor r, n mg osztrkban ilyen embersgessel nem tallkoztam. Lenyomoztattam. Menesztettk a bcsi munkahelyrl, most itt duzzog s szomor.
39

Kotsi Sebestyn. Humanissime, jelentse az llami cenzoroknak, hogy a

Kotsi Sebestyn Krdezn meg, domine, nem tudna-e valami okos s elfogadhat

Domokos

Sznior r Lengyel, tapogatzzk kiss ennl a bnatos osztrknl, nem tudna-e segtsgnkre lenni a heidelbergi kt s a visszatartott Biblia gyben. A vmigazgat meg a cenzor hivatalbl sszetartoznak.

Lengyel Kotsi Lengyel

Iparkodni fogok, fgondnok r. Egyb jelentenival? Csokonai r vltozatlanul tvol van mg.

Domokos s Szilgyi sszepillant. Mindkett tudja, hogy a msik is tisztban van vele, Szilgyi a fit leseti Lengyellel Domokos Szilgyi Lengyel Budai Lengyel Domokos Lengyel Szilgyi Lengyel Lengyel Kotsi Lengyel Budai Lengyel Csokonai beteg. Majd megjn, ha az egszsge helyrell. Vrjuk. A kecskemti eklzsia az idn igen bkez volt. domokos Na s? Egszsget egyik sem adhatott neki. Tetszettek engedlyezni a fuvoljt? Nincs furulya. s a kijevi t? Nem megy Kijevbe. Genfbe megy. kapja a genevai sztndjat? . rtem. Megtanulta, rektorprofesszor r, de nem brok velk. Hogyhogy nem br? Krem, mindent mskppen nekelnek. De ht hogy lehet egy himnuszt mskppen nekelni? Hetes, nyolcas, kilences, tzes, als, fels, kirly, sz. (A Gotterhalte dallamra)

Kotsi Sebestyn Vrjon. Megtanulta az ifjsg a Gotterhaltt?

40

Domokos

Marhk! Prcesz eltt hirdesse ki, tvozik az intzetbl, aki veszlyezteti. Itt nem lehet hskdni, itt, aki kockztat, az nem a maga brt viszi vsrra, hanem a Kollgiumt. Mire vr?

Lengyel Domokos Lengyel el. Domokos Budai Domokos Szilgyi Domokos Budai Domokos

Fgondnok r Domokos, nekem professzor r Szilgyi biztosra grte a genevai sztndjat. Ezttal tvedett. Elmehet. Hogyhogy nem jelentettek fel bennnket amiatt, hogy a gyerekek a Gotterhaltt mskppen daloljk? Nyilvn nem vette szre senki. vekig lt nmet fldn, nem tjkozott az itthoni viszonyokban. A dikok kzt ott van Bcs embere, erre mrget vehet. nnek ldzsi mnija van. n beszl, aki Lengyelt a Csicsogra kldi leskeldni, htha rajtakaphat valakit valamin? Professzor r Szilgyi, ha szlnom szabad, a nevelstudomny bizonyos minimlis bizalom felttelezst is megkvnja. Elbb melegedjk meg nlunk egy kicsit, aztn ossza a tancsokat. Egybknt ne higgye, hogy akr a sajt szemlyemmel kapcsolatban is lennnek illziim. Mind eltorzultunk ebben az vtizedben, egyiknk sem normlis.

Kotsi Sebestyn Azrt ez tlzs. Domokos A kor, amelyben lnk, elt a megszokottl, mirt lennnek a reakciink szablyszerek. Itt lnk a szzad ktjnak fenekn, krttnk lngol a vilg, az egyhztancs meg szavakon lovagol, s titkokban azon mereng, megleli-e kmkeds kzben sznior Lengyel a Kocsmrosnt. Szilgyi Domokos Vonja vissza azonnal! Mgiscsak boldog ember n. Nyulat akar puskzni, s nem veszi szre, hogy a mezt krbefogtk a farkasok. A csontom, a brm, minden
41

hajam szla veszedelmet jelez, professzor r meg azon vekeng, nem hinyzik-e valamelyik dikunknl egy petk. Gondolja, hogy az a klyk a kulcsfigurja mindannak, ami most az orszgban trtnik! Imdkozzk, hogy sose legyen nagyobb problmja, mint a kecskemti gylekezet pnze meg a genevai sztndj. 2 kp A vmhivatalban. Mller Lengyel Mller Lengyel Mller Megvrakoztattam, viszont rmmel kzlm, nem ltom okt, hogy az rkezett kldemnyt visszatartsam. Professzor r Budai hls lesz. Az gttingai knyveit tetszett tnzni. A kontroll sajnos elkerlhetetlen, gonosz kezek brmikor a lapok kz csempszhetnek olyan rsokat, amelyek ellenrzst kelthetnek az llam s a nagy mlt fiskola kztt. Rossz a vilg. Lengyel Mller Lengyel Mller Lengyel Mller Lengyel Mller Lengyel Mller Lengyel Mller Lengyel s hltlan. A mltkor derltebb volt. Csak nem beteg? Egszsges vagyok, ksznm. rtkes knyvek, a tulajdonosa bszke lehet rjuk. Bizonyra az. Mi baja van, uram? Semmi, tekintetes r. Csak nem rte gysz? Nem. Isten ments, hogy titkait frksznm, de sznnm, ha b knozn. Engem? Nekem mindenki csak rmet szerez, vmigazgat r. nnek rosszul ll az irnia. Nem llhatok rendelkezsre valamiben? Nem tud segteni. Ksznm a jakaratt.
42

Mller

Attl, hogy n kzvetlenl felsgt szolglom, sznior r meg a Kollgiumot, mg szvdhet kzttnk emberi kapcsolat. Bizonyos benne, hogy nem lehetnk hasznra?

Lengyel

Tekintetes r, ha van szava a cenzrn, rk hlra ktelezne, ha hozzsegten a professzor urakat ahhoz, hogy megtudhassk, milyen mdon vlthatnk ki a karantnbl az vtizedek ta zrolt Biblikat s a hitnk elveit tartalmaz heidelbergi katekizmust.

Mller (Pici Lengyel Mller

Ht ez bizony nagy feladat, de megprblom. Ismerem a cenzort. csend) Valahogy azt rzem, valjban nem a zrolt knyvek sorsa bstotta el. Mg egyszer megkrdezem, nem llhatok rendelkezsre? n felsge Ferenc kirly nevben s megbzsbl Teszi nehezebb az letnket, nem a sajt rme miatt. Mondja ki btran, itt nincs, mint a rendrsgen, ahol szolgltam, lehallgatlyuk a knyvek mgtt.

Lengyel Mller

Vmigazgat rnak rendrnek tetszett lenni? A rendrminisztriumban dolgoztam. Dolgoztam? Kitettem a lelkemet. Elnzst, rkig untathatnm azzal, mi terhem volt s hogyan hlltk meg, de ilyen fontos intzmny szniora nem prdlhatja az idejt velem s gondjaimmal.

Lengyel Mller Lengyel Mller Lengyel

Vmigazgat r csak megtisztel, ha beszlget velem. Engem nem szoktak megtisztelni. De hiszen n az ifjsgi vezet. Minlunk ez nem szmt. Az szmt, ami feltn, mint a rajnai kristly. n csak dolgozom. Ha nem mltnyoltk volna a kpessgeit, nem teszik szniorr. Uram, a lnak, az krnek is van becslete. Azt szreveszik, hogy nincs olyan munka, amit el ne vgeznk, ht elismerskppen j s j tennivalval jutalmaznak. A dicssg, a klnleges juttats msnak jr.

Mller

Furcsa, hogy az emberi srlsek ennyire azonosak minden orszgban.


43

Lengyel Mller

A rokonszerv, melyet azonnal rezni kezdtem, mihelyt megismertem, mentse illetlen rdekldseimet. nt mivel bntottk meg? A rendrminisztriumban nem maradhat a plyn az, akinek nemkvnatos atyafiasga van. n apm utn katolikusnak szlettem, de anym magyar reformtus, mint nk. Holtom napjig nem leszek annyira megbzhat, mint az a valaki, akinek nincs folt a szrmazsn.

Lengyel Mller Lengyel

Tekintetes r, krem, engem senki nem tisztelt meg mg annyira, hogy ilyen hatrig megossza velem a szenvednivaljt. Ez azrt van, mert n szemlyisg. Kivteles elme. n aztn igen. Akik kztt rendet tartank, azrt nznek le, mert a szemkben n vagyok a poroszl, akik pedig megkvnjk tlem, hogy az legyek, termszetesnek talljk, ha jjel-nappal dolgozom, de ha fakadna valami rmforrs, mst ltetnek a fejhez. Az lesz minden jutalom, aki nem ismer sem istent, sem embert, csak a sajt rgeszmit.

Mller Lengyel

Igazsgtalanok voltak nhz? Minlunk a legjobbak sztndjban rszeslnek, hogy tanulmnyaikat klfldi egyetemeken folytathassk. A nkem grt utat ms kapja meg.

Mller Lengyel Mller Lengyel Mller Lengyel

Ez nem hangzik igazsgosnak. Nem is az. Csakhogy arra, aki kapta, nem vonatkozik igazsg, trvny vagy szably. Annak mindent szabad. De ht jobb nnl? Szorgalmasabb? Nem. Akkor knnyebb volna elviselni. Hogyan tvedhet ekkort a Kollgium? A Kollgium fgondnok r Domokos parancsa szerint lp, aki szemben n a pornl is semmibb vagyok. Fgondnok r szerint egy embernek van csak becslete, t jutalmazzuk, t kmljk, ha jr a templomba, megksznjk, ha nem jr, az se baj. Most mr hnapok ta csavarog, holott rg itthon van valamennyi legcira kldtt
44

papjellt, pedig okosan tenn, ha jnne, mert vrja mr a genevai sztndj. Azt az embert rg el kellett volna mr tvoltani innen, de mindig megmentik, merthogy az gniusz. Nem j egy zseni iskolatrsa lenni, vmigazgat r. Mller Lengyel Ez igen szomor trtnet, sznior r. Nem a genevai sztndj az n f bnatom, hanem az a tny, hogy van, akinek szabad jjel duhajkodni, erklcstelen ntkat nekelni, nem tisztelni sem Istent, sem embert, csak bjni a zrolt... (Most eszml fel, el is hallgat. Mller teljes rutinjval azon iparkodik, gyant ne keltsen.) Feleslegesen terheltem a tekintetes urat csip-csup dolgokkal. Mller Sznior r, aki egyltaln tud olvasni, az egsz birodalomban elssorban zrolt knyveket olvas. Nem rdemlem meg a bizalmatlansgt. Megbntott. Lengyel Mller Lengyel Mller Lengyel Mller Lengyel Vmigazgat r j hozzm. Nyilvn, ha krem, amit hallott, elfelejti. Nem mindent. A visszatartott ktk s Biblik gyt nem. Jjjn el pr nap mlva ismt. n ide csak gy jhetek, ha kldenek. Akkor vrunk valami alkalomra. Esetleg... Ezen a hten gyeletes vagyok a Csicsogn. Furcsa kis kocsma ez, nem val papjellteknek. A Csicsog szr, krem, azt azrt nem csukatja be a fbr r, mert ott mindig fennakad valaki. Ha n gyelek, unalmamban a verseimet csiszolgatom. Mller Lengyel n pota? Vilgletemben kedveltem a kltszetet. Nlunk mindenki versel, minlunk a pozisnek osztlya van. Minden diknak tudni kell megadott tmrl verset rni. Az n letemhez hozztartozik a szpliteratra, n akkor is rok, ha nem feladat. Mller Ha nemcsak ktelessgbl, de a sajt rmre is versel, akkor n igazi klt, s n az iskola bszkesge.
45

Lengyel

Tvedni tetszik, az iskola bszkesge ugyanaz, akinek a djat adtk. Az a klt. Ha kvn a tekintetes r mejjekrl, combokrl s egyb odalenn val illetlen dolgokrl olvasni, csak nzze t, mit r.

Mller Lengyel Mller Lengyel Mller

Sznior r, lehetetlen, hogy ilyen finom llekkel, mint az n, ne az r pomi lennnek szebbek. Nekem mr megtrtk az nbizalmamat, n mr ott tartok, hogy amit ltrehozok, ssze akarom szaggatni. ssze ne tpje, amit alkot, mutassa meg nekem. Elvllal brjul? Tekintetes r, jjszlettem a szavaitl. Ha annak a zaboltlan vetlytrsnak megvolnnak a combokrl, mejjekrl rt sorai, azokat is mutassa meg, zekre elemzem az eszttika rveivel. grem, nem lesz kisebbsgi rzse utna. Zaboltlan klt nem lehet tehetsges, megmondta Goethe.

Lengyel Mller Lengyel

Mr nem is tudom, mivel bcszzam. nnel igen lelketlenl bnhatnak, hogy egy cseklyke gesztus is ilyen hlss teszi. Isten megldja. A Budai r knyvei. Alzatosan ksznk mindent. J napot kvnok.

Lengyel ki. Belp Peidl. Peidl Mller Peidl Mller Peidl Mller Peidl Mller Peidl Parancs! Van embernk a Csicsogn? Mikor ott jrtam, nem lttam senkit. Volt. Agyonvertk. Keressen msikat. Nem knny. A kocsmrosn okos asszony. Vegye meg az eszt. Ez a vros nem Bcs, itt semmit se lehet kiszmtani, az rult sem, az ldozatot sem. Itt Domokos Lajos az r, nem a csszr. Csak nem kpzeli, hogy egy tlmretezett falu fbrja megingathat egy vilgbirodalmi koncepcit? Mit szmt az? Ha jl tudom, Nzret sem volt vilgvros.
46

3. kp A Csicsogn. gnes, Udvaros, Lengyel. gnes Udvaros gnes Udvaros gnes Udvaros gnes Udvaros gnes Udvaros gnes Udvaros gnes Udvaros gnes Udvaros gnes Udvaros Mg csak maga hinyzott. Mr nem rlsz a vendgnek? Nem vagyunk elegen? Vagy azt meri hazudni, nem tudja, mi jrja itt? Adjl a veresbl. Maga is tet vrja? Azt mondtam, a veresbl adj. lt ez a fi, hogy kiveznyeltk az rsget is? Ht nem ismered a klykt? Ha r a mzbe hullott lgy, kihalssza, s megmossa a ktnl. Lengyel mr haza se megy, az rsget meg a kocsma mg dugtk be a sufniba. Hol van az gyeletes mocsok? A padlst motozza. Zrgtt a macska, felfutott, azt hitte, dugdosok valakit. Te gnes, ha a fi megjn, szlj vele kln, mieltt Lengyel lecsapna r. Nem mondan meg, hogyan? Megoldottl te mr klnbet is. Az az zenet, hogy se haza ne menjen, se a Kollgiumba, hanem rohanvst hozz. Domokoshoz? Hozz. Lengyel figyeli, mit beszlek. Nem fltelek, gnes.

47

gnes

Ezt szeretem a legjobban magukban, ezt a nagy szvket. Ha meghalok, el ne mulasszk megrni a srfeliratomat. Latinul, gy finom. Itt nyugszik Fji gnes. Sose fltette senki.

Udvaros gnes Udvaros gnes Lengyel Udvaros Lengyel Udvaros Lengyel Udvaros Lengyel gnes Lengyel Udvaros Lengyel Udvaros Lengyel Udvaros gnes Lengyel

Olyan vagy te, mint a gazdm. Elpusztultok, ha nincs veszedelem. Na j. Ha a fi megjtt, elmondom, mit zentek. Aztn? Kiszkteted a kocsmbl. Nincs maga eszn. (lelpeget a padlsrl a bels falpcsn) Ht kend? Benztem, instlom, mer szomjazok. Fbr r tudja? Mr tudn? Nem kell nkem az ivshoz engedelem. Ha inni akar, mirt ide jr? Ide tisztessges ember be se teszi a lbt. A sznior r is itt van. n hivatalbl tartzkodom itt. Tudja, hogy ez a kocsma a kollgiumbelieknek tilos terlet. Ez rossz hr hely. Ht ha rossz hr, kotrdjk innen az r, s vigye a pecrjeit is. Nem ktelez senkinek a Csicsogra jrni. Nem krtem tancsot. Hozd a kalamrist. Sznior r itten dolgozik? Nehezen telik az id. Mrt nem tetszik trsalogni az gnessel? Igen kimvelte az ifjsg. Tud az mindent, krem. A kocsmrosn nem trsasg, mg kendnek sem, nemhogy nekem. Ha beszlgetni nem alkalmas, akkor a sznior rnak mire alkalmas az gnes? Csaptk mostanban szjon, vn lator? Ht kne nekem ez az r, mongya? Elbb hlok a kolerval, mint evvel. Udvaros, jelenteni fogom, hogy a Csicsogra jrsz dorbzolni.

48

Udvaros

Kinek, instlom? Vlem a rektorprofesszor r nem illetkes, csak a gazdm, ameg nem bnja, hun iszok. Az jobban rdekeln, minek vedel szolglat kzben a sznior r.

Lengyel Udvaros Lengyel gnes Udvaros gnes Udvaros

Fgondnok r tudja, mirt rendeltek ide, arra nincs magyarzat, kend mit keres itt? Frfiember vagyok, nkem nem derogl, krem, az gnessel beszlgetni. Nkem teccik. Nem szgyelli magt? Mr szgyelln, des r? Csak ltszatra vn. Az rhoz kpest olyan dlceg, mint Attila kirly. Ne bosszantsd, megti a guta. Mit szmtol a borr, ksbb, mikor rrsebb a vilg, visszajnnk. Magnak semmit. Na, elmentem. Aztn tessk jl vgezni azt a hivatalos dolgot. Ha eccer meghal az r, gyis csuda esik nlunk klvinistknl, mer az r rckakass vltozik httban, s jjel-nappal ott berkedik a torony tetejn. Csak nehogy kukorkoljon is. Isten meglgyon, gnes!

gnes

Isten megldja! Visszajjjn!

Udvaros elmegy Lengyel gnes Lengyel gnes Lengyel Ez neked tinta? Mi ez egyltaln? Bodzal. Kiszradt. Kpjn bele. Vagy hozasson igazi tintt a komjval, br annak rlnk, ha elkapatn innen. Szgyellem n, hogy osztrk jr ide. Te senki, te rongy, te cafka, ht ismered te azt a szt, hogy szgyen? Mller vmigazgat r olyan finom jelensg, hogy imdkoznod kellene a megtiszteltetstl, amikor beteszi ide a lbt.

49

gnes

J. Ha egyszer beszaktjk fokossal azt a finom fejit, ne engem okoljon. Ha meg mg egyszer azt mondja nekem az r, hogy cafka, vagyok, legkzelebb nadragulyt teszek a borba. Tessk, megint ideette a fene. Elmaradnak maguk miatt a vendgeim.

Mller belp Lengyel Mller gnes Mller gnes Lengyel Mller Alzatos szolgja az rnak. rmmel ltom, szvbli rmmel. Hasonlkppen, hasonlkppen. Borral szolglhatna a lenyasszony? Veres kell vagy fehr? Fehr, mint a keze. Vak maga? Veres a kezem a sok mosogatstl. Ostoba, aki rzketlen a nemes szv indulatra. Mg bevezet a Mzsk rejtekbe, elfeledteti velem a hossz, poros utat a vroson t. Ez itt a Parnassz, uram, maga rkdia. Hozott valami versezetet? Mert ha igen, j hrt kap cserbe. Lengyel Mller Csak nem knyvek gyben? Amennyiben a holland nyomdkban kiszedett biblik helyesrsi hibit valami mdon kijavtjk, s a ktkbl kihagyjk a Mria Terzia felsge ltal kijellt rszeket, vihetik a visszatartott szlltmnyt. Lengyel Mller Lengyel gnes Lengyel Mller Lengyel Krem, nekem a meghatottsgtl nincsenek szavaim. Ezek a knyvek csaknem negyven ve zr alatt voltak. Tbb nincsenek. Kapok kltemnyt? Hogyne kapna! Micsoda megtiszteltets! (gneshez) llj az ajthoz, ha valaki kzeledik, szlj. Szljon a hall, nem vagyok n silbak. Ha be akarna jnni valaki, majd szreveszi. Rgi verset mutassak? jat? Taln valami kedves zsengt. Igenis, zsengt. Egyszer megprbltam felvzolni a kikeletet.
50

gnes Lengyel gnes Mller Lengyel gnes Lengyel gnes Lengyel Mller Lengyel gnes Mller Lengyel

Nem jrt maga a Nagyerdn letben. Vrj csak, vrj. Nem lesz rkk fbr a fbr. Ltom n mg a hajdt, ahogy vgigseprz az utcn. Neigen remnykedjk. Ide jr a hajd is. Ne hagyja, hogy indulatba hozzk. A tavaszrl. Elmltak a hideg havat szr telek, nemsok zldlnek... A dgltt egerek. ...fkon a levelek. tgeti fejt a gyenge ibolya, mivel b nedvessg gykerre folya. Hangicslnak vgan a fkon a... (unottan) Tehenek. (crescendo) ...verebek. Tekintetes r, engem a tbolyba z ez a n! rdekes, ismeri a rmet. A dikok mindenre megtantjk, ez meg issza a szt, a dajna. Elg mocskot szrt rm, most mr hagyja el, mert fejbe vgom. Olvasson tovbb, sznior r. (szaval, tetszik nmagnak) Hangicslnak vgan fkon a verebek, zik a vadakat nknt fut ebek mestersges fszkt kszti a fecske, mssza a zld grt fzfkat a kecske, egyszval mindenek tavaszra kszlnek, kszlvn vigadnak, izgulnak, rlnek.

Mller Lengyel gnes Mller gnes Mller gnes

Sznior r, ez remekm! Cseklyke becs. Mg j, hogy elismeri. A lenyasszony nem jl rtkeli, ez igen szp kltemny. Mly, mint az id. Az id nem mly. Az id gyors. Mg filozf is. Lssuk jra. tgeti fejt a gyenge ibolya. Mivel? Kalapccsal?
51

Mller gnes

Hogy lehet ennyire rzketlen egy ilyen ifj teremts? Ht sose jrt ibolyt keresni az erdn? Egyszer. Voltam vagy nyolcesztends. Ledngltnk valami virgot, lehet, hogy ibolya volt, nemigen figyeltem. Nehz volt az osztrk katona.

Mller Lengyel Mller gnes Lengyel gnes Mller

(megrti) Jzus Mria! Na tessk. Ht hogyan tmadjon gy valakinek emelkedett ideja? A verse olyan hats, hogy ereje lebrja a naturalista mellkkrlmnyeket. Ez a sz is, hogy hangicsa. Milyen zenei. Hangicsa. Vadkacsa. Ez az asszony sket a szpre. Alighanem. Engedn a lenyasszony, hogy nyugton beszlgessnk? (gnes elhzdik, kifel figyel. Mller Lengyelhez fordul) Szpen kell az ilyen tszli virgokkal szlni.

Lengyel gnes

(szemrmesen) Andalgs. Andalgs, bakkhajts. Azt ne higgye mr, hogy csak a sznior r tud verselni. Nem nagy mestersg az, tudok n is. Megnzem mire vgzi a sz, aztn arra vgzem. Kalap, alak, falak, falat, flta, nta, rka, mita. gy tantottk a dikok.

Mller Lengyel gnes Mller gnes Lengyel gnes

Ez a n nem akrki. Ne zavarj minket, gnes. Magnak n nem vagyok gnes. Inkbb figyelje a rmeket. Szl, kl, utak, kutak, okos. Fokos, robotos, Domokos. Gratullok. (mr kszti Csokonai menektsi tervt) Ha akarom, n is szerzek kltemnyt. Ht azt megnznm. Most rom a fejemben. (Kicsit tndik) Ne menj, rzsm, sem ide, sem oda, minden hely csak kaloda, kaloda.
52

Mller gnes Lengyel gnes Lengyel

Nem ritmustalan. Nem vllalja, ki okos robotos, Gspr, Menyhrt, Boldizsr, Domokos. Na. Elg volt az idtlenkedsbl. Andalgs. Ilyen sz nincs is. Erdt, rtet, vad pusztkat gynyrrel felkeresem, megllok a ksziklkon, jegyesemet gy lesem, mg csak llegzettel brok, zokogva utna srok, mert tn, , kegyetlen szv, gondolatban nem vagy hv.

gnes Mller Lengyel Mller Lengyel Mller Lengyel Mller

Ezt hozzm rta? Zenre kvnkozik. Nagyszer alkots. Mi ihlette? A kszikla miatt krdezem, mert az erre nincs. Jegyesem sincs, krem. Kitalltam. Ezek olyan nagyszabs kltemnyek, hogy ki kellene adni ket. Idehaza ilyesmire nemigen van lehetsg. Nlunk nem egyszer a knyvkiads. S ha volna az rnak mecnsa? Csak nem fordult meg a fejben, hogy mecnsom legyen? Elkpzelhet. Mr ltom a knyv cmt valami szp metszet mellett: Lengyel Jzsef rzelmes kltemnyei.

Most rkezik meg Csokonai, aki az utols szavakat mr hallja. Elkpedve bmulja a beszlgetket. gnes riadtan jelez neki, de a fle a finak csak az elhangzottakra van. A fi Lengyel Az r hajland volna versek kiadsra? Nem lenne inkbb az n prtfogm? Kimondhatatlanul imdnm rte! (megfagy) Elnzst krek, hv a ktelessg, el kell bcsznom a tekintetes rtl. Csokonai r, professzor r Szilgyi kri, itt s azonnal

53

szmoljon el nekem a kecskemti anyaszentegyhz pnzbeli kldemnyvel. A fi Lengyel A fi Lengyel A fi Lengyel A fi Ne most, Jzsef. Ne itt. Azonnal s itten. Fradt vagyok, hes vagyok. Vrj holnapig. Nem vrok. Zsebedbe nylsz, leszmolod, s mr mehetsz is haza. (Nagy csend) Persze elklttted. Holnapra egytt lesz, anym visszafizeti. De professzor r Szilgyi azonnal akarja. Professzor r Szilgyi nem a pnzt akarja, hanem engem megszgyenteni. n lttam fejeket legrdlni, lttam halottas szekereket, hallottam zgni Budt egy vrpad krl, ht kinek szmtott az osztrk gyilkosok tavaszn, mennyit papoltunk ssze Kecskemten? Lengyel A fi Lengyel A fi A pnzt. Holnap. Azonnal, vagy vllalnia kell a kvetkezmnyeket. Ez sikkaszts. Ez klcsn, amit ignybe vettem, amit holnapra megadok. Az rrl nem tudom, kicsoda, de hallottam, hogy mecnsnak ajnlkozott az imnt. Van elad, kinyomtathat versem tucatjval, odaadom az sszeset hetvenkt forintokrt. Lengyel A fi Tekintetes r, krem, el ne ragadja a szve. Nem segthet ezen az ron, nem teheti. Jzsef, krlek, hagyd, hogy beleolvasson a verseimbe, htha megszereti. Ha megveszi, tstnt a kezedbe szmolom, amivel tartozom. Mller Lengyel Valban, sznior r, nem esik ki a vilg feneke, ha kivtelesen behunyja a szemt. Ha eltrm a csalst, vtek a szniori eskm ellen.

54

A fi

Ftylsz te arra az eskre. Msklnben hogy kerlnl leselkedni egy ilyen helyre, mint a Csicsog, te szentfazk. Aljas vagy, , te is meg a gazdd is.

Lengyel Mller Lengyel A fi

Ezt a hangot professzor r Szilgyi nevben is visszautastom. Egy pillanat! n kvncsi vagyok ennek a szenvedlyes rnak a verseire. Hadd nzzek beljk! Tekintetes r, ne tegye! Flsz, ugye, hogy megltja a klnbsget kettnk kztt? Olvassa csak az r, akr fennszval is. n olyan lmnyt rgztettem, ami egyszer esik meg egy szzadban. n lttam, hogyan taposnak bele egy forradalomba.

Lengyel Mller A fi

Tiltakozom. Sznior r, ne legyen ennyire merev! (sztteregeti a verseit, mint krtys a lapokat) Ide nzzen, van tn tven darab is, n hetvenkt pnzzel tartozom az iskolmnak, annyirt megkapja mindet. Ingyen jut hozz, egy darab bellk is megri, mert rkre meg fognak maradni.

Lengyel Mller

(ltva, hogy Mller valban rdekldik) Tekintetes r, n most valami olyat tesz, amivel mindenkinek rt. Hogyan rthatnk egy verssel brkinek? Lssuk csak. (Kiemel egy kltemnyt) Mr a kezdet is megkap. szegny orszgunk, szegny hazm, eltnt szabadsgunk, nyakunkon a hm. Hova legynk szgyennkben, jaj, mit is tegynk, hol nincs zsarnok, oly orszgba el mrt nem megynk, oly tjra cserljnk brcet, vlgyet, mely hrbl sem ismer lnok nmetet.

Lengyel Mller

(kezdi sejteni, micsoda, az eredetinl lnyegesen nagyobb botrny hse lett) Az r rul. Mondd, ki mrt nem llasz, fakasztani vrt,
55

bosszt mrt nem llasz, szittya, magadrt. Ha van szve a magyarnak, ha van benne sz, a bugyogs hhrdkardnak ldozatja lsz, rpd rkbe a fnix elg, a slymok fszkbe henceg a verb. gnes Mller Lengyel gnes Verb. Ebd, Cseld. Elg. n is tudok rmelni. Ne menj rzsm sem ide, sem oda. Megveszem Dehogy veszi, nem veheti meg. Csokonai r, kszljn, hvom az rsget, hazavezetjk a Kollgiumba. Minden hajlk kaloda, kaloda, a kaloda dohos s homokos, majd felspri az okos Domokos. A fi s az asszony egyetlen pillantst vltanak. A fi megrti az utastst Lengyel, gnes Lengyel gnes Lengyel gnes Tessk visszaadni neki a verst. Fjna, ha emiatt megvonn tlem a rokonszenvt, de nekem valban teljestenem kell a ktelessgemet. (mintha igaz volna, teljes elhihet ervel, az ablaknl) Nini, professzor r Szilgyi! (elkped) Professzor r Szilgyi? Nem is a fbr. Hol? Ejnye, ht nincs szeme?

Mozgs a sznpadon, gy kzeltenek egymshoz, hogy gnes ki tudja ldtani a vgre mindent megrt fit az ajtn. Mikor Lengyel utnarohanna, elllja az tjt, csak kurta tusakods kvetkezik, aztn Lengyel abba is hagyja a ksrletezst; mr nyilvnval, utol nem ri a msikat. Indulshoz kszl, szedelzkdik. Mller kezben csak az olvasott vers marad, a tbbit elvitte Csokonai

56

Lengyel Mller Lengyel Mller Lengyel Mller Lengyel

Elnzst az rtl, indulnom kell. Ki sem tudtam fizetni a kltemnyt. Volna szves tadni nekem? Szenvedlyes vers. Nekem tetszik. Lehet, hogy most n kockztatom ezzel az n rokonszenvt, de nem adom vissza. Mit tesz az r azzal a kltemnnyel? Ez a vers flrerthet. Tudja, hogy kedvelem a lrt. Beteszem a gyjtemnyembe. (kinn temes dbrgs, az rk unjk, hogy nem tudnak semmit, amellett hallottk a fut lpteket) Ezt az embert szinte azonnal figyelmeztettk, ahogy belpett.

gnes

Mit mocskol megint? Menjen innen az r, mert megdhdm. (A dbrgs ersdik) A tombolst meg hagyassa abba a kopival, mert elkergeti a vendgeimet.

Mller Lengyel Mller Lengyel gnes Mller gnes Lengyel Mller Lengyel

Mi ez a zaj? Az rk. De mirt dbrgnek, mrt nem jnnek ki? Bezrta ket valaki. Hol a sufni kulcsa? Hol volna? Kvl a zrban. rzsem szerint mr nem lesz ott. Verje le a lakatot. Kr baltt? Egyszer megjrod. gnes (Mllerhez) Tekintetes r, mg egyszer krem: adja vissza a verset. Megsrt a bizalmatlansga. Ilyen cseklyre becsl? Egyszer azt mondta nekem, magyar desanyja volt. gy tartsa magnl a kltemnyt, hogy gondoljon az desanyjra. Szolglja maradok az rnak.

Mller utnanz. Lengyel versei az asztalon maradnak, gnes szreveszi. Kinn megsznik a dbrgs, most baltacsaps hallatszik. Lengyel munkba fogott

57

gnes Mller gnes Mller gnes Mller gnes

Befthetek ezekkel a remekmvekkel? Fellem. Nem csak a kocsmrosn tud hazudni. n ugyan nem hazudom. s mindenkinek szemibe mondok mindent. Mit vigyorog? Nagy alakts volt, pedig n a Burgsznhzat is ismerem. Mit zagyvl itt az r? Micsoda esze van, lenyasszony, micsoda fnyes elmje! Ne fecsegjen ostobasgokat az r, inkbb az rdekelje, hogy itt senki se fizetett, s ahogy a helyzetet megtlem, nem is fog. Fizesse csak ki szpen a sznior szmljt, aztn menjen innen. A Csicsog nem szlloda.

Mller gnes Mller gnes

Hogy hangzott az a dalocska? Asziszi, mindent fejbe tartok? Hol a pnz? Ebbl kifutja? (hangvlts, j tlete tmad, a vers mg mindig Mllernl van) Ha nekem adja a verset, fizetnie se kell. St. Radst kap a borra. rt engem? Olyan radst, amilyet akar. Nem knlok keveset. (Az ajnlkozs flrerthetetlen, Mller meg is rti)

Mller gnes Mller gnes Mller

Remek. Mg erre is van esze. Na, mi lesz? Adja? Adjam? Nem adhatom. Mondtam mr: emlk. Leprseli? Ht persze. (Kis csend, nzik egymst, Mller felll) Sajnos anlkl kell elmennem, hogy megleljem, pedig szvesen megtennm, elhiheti, csak ht srget az id.

gnes

Aztn megjegyezze a napot, mert engem el mg nem utastott senki, csak maga. s ne legyen bszke, mert mg nincs a vgin. Fogad velem?

Mller

Eszembe sincs. gyis te nyernl.

58

gnes

Akkor megmondom fogads nlkl. Mg csak engem ismer, de a vrost maga mg nem tanulta ki, ht vrjon a diadalval. Vrja ki szpen az r, mg gy igazn megismeri Debrecent.

4. kp Idben a most bevgzdtt esemnyek utn vagyunk, Domokos laksn. Domokos olvas, aztn berobban az ajtn a fi, aki majdnem sszeesik: az meg nem llt a Csicsogtl idig. Udvaros a nyomban, elkapja, lelteti. A fi majd megfullad, gy khg Domokos Udvaros Vizet! Ert adjon neki, hiszen itt hal meg a karomban.

Domokos szalad a borral. Megitatjk. A fi csnyn, fuldokolva khg mg egy ideig Domokos Udvaros A fi Udvaros (ideges szeretettel) Na, fiam. Na. Na! Nyilvn a Csicsogtl idig futott, aztn kiszakad a rossz tdeje. (alig tud beszlni) Meg kellett elznm a szniort. gnes visszafogta aztat, arra mrget vehet, a vigilek meg aligha kergethettk azonnal, merhogy rjuk csuktam a sufni ajtajt. Ihol a kulcsa. Domokos Udvaros Domokos A fi Domokos Elmehetsz, Udvaros. De hls termszetje van. Beszdem van vle, de kettesben. Menj ki. Nincs nekem titkom. Nekem igen. Udvaros, menj.

59

Udvaros

Mit kpzel, nem tudom, mi trtnt? Szilgyi kitette reggel a hirdettblra a kecskemtiek levelt. Ezt a klykt lopssal gyanstjk.

Domokos Udvaros Domokos Udvaros Domokos Udvaros Domokos Udvaros Domokos Udvaros

Te egsz dleltt kukorict morzsoltl a konyhn. n, kukorict? Hallottad. Elttem is letagadja, hogy a Csicsogra parancsolt? Aki azt lltja, hazudik. De hiszen Lengyel kivallja. Voltak kvled a kocsmban? Mikor n ott jrtam, csak gnes. Na ltod. Ht akkor hogyan jrhattl volna akrhol is? Val igaz. Most jut eszembe, hogy telemorzsoltam hrom szakajtt is kukoricval.

s kimegy. Domokos a maghoz tr fihoz lp, kt oldalrl is megti az arct. Nem szeld, igazi tst kap a fi, aki dbbenten nz a fgondnokra A fi Domokos A fi Domokos Tekintetes r, engem mg boldogult apm sem ttt meg soha. Rosszul tette, fiam, mert ha verik otthon, esetleg szben tartja, mi ll Mzes ktblin. n nem loptam, tekintetes r. Kellett a pnz, kiklcsnztem. Milyen jl tudja, melyik parancsolatra gondoltam. Szerencsje van, nincs id, hogy kifejtsem magrl a vlemnyemet. Mennyit sikkasztott? A fi Klcsnvettem a nlam lv legcis pnzt, mert az enym elfogyott, s kellett orvosra, patikra...s persze vennem kellett pr fontos knyvet is, mert mlhatatlan szksgem volt rjuk, s sznhzba is mentem, s laktam letemben elszr igazi szllodban. Domokos mereven nzi
60

n azt hittem, megveszik minden versemet, tallok kiadt, mg a hercegprmsnl is prblkoztam, de nem fogadott. Domokos A fi Megtudhatnm vgre, mennyi pnzzel indtotta tnak Kecskemt? Hetvenkt pnzekkel.

Domokos kiszmolja a fikjbl a pnzt, zacskban adja t Domokos A fi Domokos A fi Domokos A fi Domokos A fi Domokos A fi Domokos A fi Domokos A fi Domokos A fi Domokos A fi Tessk. Befizeti a Kollgiumban, s hazamegy. Az sszeggel nekem tartozik az desanyja. De Lengyel tudja, hogy pnz nlkl rkeztem. Maga nem tallkozott Lengyellel, s ha a sznior azt lltja, akkor hazudik. s ha a fegyelmi szk sszel? Akkor a trgyalson jra letagad mindent. s ha megidzik gnest? Nem jogi szemly. Ne vitatkozzk mr, fiam. Ha Lengyel maga eltt r be a Kollgiumba, megbuktunk mind a ketten. De nekem volna mg valami mondanivalm. Volt ott egy... Mskor. Tekintetes r... rdemlem n ezt? Nem rdemli. Akkor mrt nem csap el magtl? Induljon, n magt nem lttam, s a jvben nem is hajtom ltni. n amg lek... A hlja ppgy nem rdekel, mint a bne. Azrt se jhetek el ide, hogy elmondjam, mit lttam Budn? A brdot, ahogy villan? Martinovicsot, aki srt? Hnyszor mondjam, hogy nem jrt Pesten. A Vrmezn a kivgzs alatt cukrot rultak meg perecet.

61

Domokos

Nem rdekel. Mint fgondnok, eskt tettem a Zsinatnak, hogy a Kollgiumot fenntartom, vagyont, kincst megrzm. Isten trfja, hogy ebben a pillanatban maga ennek az intzetnek a legnagyobb s legidllbbnak grkez ritkasga.

A fi Domokos

Tekintetes r, n fogadom... gyse tartja meg. Menjen innen vgre, mert kihajtom.

A fi el,Udvaros visszatr Udvaros Domokos Udvaros Domokos Udvaros Domokos Udvaros Domokos Udvaros Domokos Udvaros Domokos Udvaros Domokos Udvaros Tltsek? Nem. Pedig nem rtana. De ha nem, nem. (Csend) Mongya, ki vt az a Minosz? Kirly. Rcok vagy zsidk? Grgk, de sohasem lt. Mesebeli kirly volt, mesebeli br, lelkeknek ura. Nagyr? Flig isten. Akkor ok nlkl csaptam meg azt a klykt, aki a minap a kertsnkre pinglta: Itt l a vros Minosza. Nem bknak sznta. Minosz csak holta utn lett br, letben tirannus volt Krta szigetn. Rideg, megkzelthetetlen zsarnok. Mr? Maga nem az? n nem fogom vissza az alkott, Udvaros, mint az a Minsz Daedalos mestert. n segtem a mvszt, lthattad. Ht ezt a vrosbliek nem hiszik. Istent higgyk. Az n igazam nem fontos. Ezt olyannak mongya, aki nem ismeri gy, mint n. Magnak bizony fontos vna, hogy elhiggyk az igazt, de ht nem hiszi senki. Azrt ll gy, mint az ujjam.
62

Domokos

A Kollgiumban rgiek az ablakok, van, amelyik nem is nylik. Ha mgis kifesztik, az ember megsebzi vele a kezt. Nem mindegy? F, hogy kitrul, s berad a friss leveg.

Udvaros Domokos

Mmmeg az plettel van baja? Az plet szp s nemes. De oktassanak benne francit, mert a francia irodalom felsges, s folyjk benne a szzadhoz mlt oktats, mert mvelt emberek nlkl nem vdhetem ki az osztrk veszedelmet. Mria Terzia nem tartotta kvnatosnak a magadfajta gyermekeinek oktatst, n iskolba csalom a parasztgyerekeket, mert mvelt aggyal a fld is jobban mvelhet. s jjjenek az ifj, karrierista, j eszmken felntt mersz professzorok. s fleg s elssorban tantsunk vgre magyarul.

Udvaros Domokos Udvaros Domokos

Magnak ma elmentek hazulrl. (Ugats) Hozznk viszont jttek. Van vagy nincs bejvetel? Van.

Udvaros kimegy. Kis csend, aztn gnessel tr vissza Domokos Udvaros Domokos Udvaros gnes Domokos gnes Domokos gnes (azonnal megrzi a veszedelmet) Ez mi? Ez gnes. Meghborodtl? Fnyes nappal? Ha jtt, okkal jhetett, letemben n nappal mg nem lttam tet a futcn. Fltem, esetleg ksn tudja meg, s mr nem lesz id intzkedni. A nmet elvitte a verset. Tessk? Mikor a fi megjtt, s Lengyel r valami pnzt keresett rajta... Nem tudott fizetni, s eladta a verst az idegennek. De hamarabb megszktettem, semmint a nmet fizetett volna. Pnz nlkl futott el, de a verse ott maradt.
63

Domokos gnes Domokos gnes Domokos gnes Domokos

Mirl szlt az a vers? Hogy a magyar rabsgban l, a nmet hhrbrddal vgez vele, minek trjk. gyes. (Szrazon) Ki ment el elsnek? A fi. Van mg krdse? A hts kijraton menj ki. Ha krdeznnek... Tudom. n nem ismerek senkit, a nmet r ott se volt, mert maga engem szed el, ha agyonverik. Vigyzz magadra, gnes! (gnes elmegy) Most kezddik meg igazn Csokonai Vitz Mihly iskolai pere, sznior Lengyel s professzor r Szilgyi legnagyobb ktsgbeessre. Rendeld ket a konzisztorilis hzba, a fegyelmi szk a kollgiumi kistancsteremben vrakozzk teljes kszenltben. Trombitljanak ssze minden tagot, Lengyel tudja a listt. Induljon mr!

Udvaros Domokos 5. kp

Ht ha n magt megrtem! Elg, ha n rtem magamat.

s elindul is Udvaros utn, tlpeget a sznen. A kvetkez jelenetben mr a konzisztorilis hz mr ismert szobjban, az asztalnl vrja azokat, akiket iderendelt. Szilgyi lp be, merev, udvarias Szilgyi Fgondnok r rendelkezsre sznior r Lengyel a fegyelmi szk tagjait sszehvta, br fel nem foghatom, hogy mirt, hiszen nincs trgyalnivalnk semmi. Meg kell kvetnem gondolatban Csokonai urat, akit azzal vdoltam magamban, htlenl bnt az anyaszentegyhz javaival, de Isten megszgyentett, mert elszmolt tisztessggel. Domokos Gbor!
64

Szilgyi rbmul. Nem szoktak k ilyen hangon trgyalni egymssal Valamikor, mieltt megkeseredtl, bartok voltunk mi ketten. Emlkszel mg? Szilgyi Domokos Szilgyi Domokos Szilgyi Domokos Mit hajt tlem, fgondnok r? Ifj bartjnak nem lesz bntdsa, felesleges nyjas szavakra knyszertenie magt. Aztn jtt az letedben az az ostoba epizd, ami a feje tetejre lltott krtted mindent. Muszj a mltrl beszlni? Megejtetted azt a cseldlnyt, emberi dolog. Vrtuk, mit teszel. n visszal llsa adta helyzetvel. Bizalmaskodshoz s srtegetshez mg a fgondnoknak sincs joga. Nem bntani akarlak, csak emlkezem. Te megtetted az egyedl tisztessges cselekedetet, felesgl vetted az a lnyt, maga a pspk adott ssze vele. Szilgyi Domokos Ezrt hvattl? Nem szgyenltem meg mg elgg? Nem csfolt nekkel a te Csokonaid a Nagyerdn? Ha egyltaln imponltl neki valaha, ppen amiatt, hogy el merted venni az Erzsit. Ami krtted zajlott, nem a fi kavarta, kezdettl te okoztad. Ez a vros tbbet megrt s elfogad, mint ms kzssg, ez parasztvros, itt nem bbor lepedn szlnek az anyk. Mikor megnsltl, nem hoztad el egyiknk hzba sem az asszonyt. Szgyellted a felesgedet. Szilgyi Domokos Ha nem hagyja abba, n feljelentem nt a Zsinatnl. Irtzatosan nagy szksgnk lett volna ebben a forradalomtl vemhes korban, hogy ne csak a szszkrl hirdessk az egyenlsget, hanem a gyakorlatban is meglje a szegny np. Nagytisztelet asszonny emeltl egy cseldlnyt, de hremhlgyet csinltl belle, hogy ne lssuk.
65

Szilgyi Domokos

Remlem, befejezted. Mg nem. Te sosem rtetted meg, voltakppen mirt neheztelnk, s olyan tsks svnnyel vetted krl magad, hogy letveszlyes volt a kzeledbe jnni. Ezt mr rgen meg akartam mondani neked, de sose volt r ilyen alkalom.

Szilgyi

Ha csakugyan olyan rendkvli nap ez a mai, hadd kzljek n is kivtelesen valami egszen szemlyes dolgot, ami kztudoms, hogy nem szoksom. n ugyanis szeretem a felesgemet, fgondnok r, s nem azrt vettem el, mert az egyhztancs knyszertett, hanem mert kvntam magam mellett tartani a srig, az egyetlen lny, akinek j vagyok gy, ahogy vagyok, s egyszer sem hasonltott ssze Szilgyi Smuellel, mint a fgondnok r, akitl egyebet se hallottam, mint azt, milyen mltatlan fia vagyok az n remek apmnak. Egybknt ne higgye, hogy semmit se tanultam Szilgyi Smueltl felfogni azt a vrospolitikt, amelyet nk csinlnak, pldul igen.

Domokos Szilgyi

Debrecen rtorony. Bstya. Rettegnek tle. Lehet, hogy egyszer ez a vros lesz a forradalom anyja, de akkor azt nem a szentorok csinljk. Debrecen demokrcija a kiherlt kiadvnyokkal s a fken tartott vrosszllel olyan, mintha sznhzban jtszank, Debrecen demokratizmusa rges-rgen nincs.

Domokos

Adjon az r nemzeti kirlyt, aki tiszteli a trvnyeinket, szeret minket, s n elkeverem a vrosi tancs tagjait a nincstelenekkel. Mg tmaszra szorul a vros, vdelemre az orszg a sajt uralkodja ellen, csak azokkal dolgozhatom, akik anyagi kpessge megengedi, hogy vllaljk az irnyt szerepet.

Szilgyi Domokos

Ezt ki hiszi el? Gbor, elg!

66

Szilgyi Domokos

Nem n kezdtem. Azt hittem, hivatalos gyben hivat, s nem a szennyesemet vgja az arcomba. Azt hittem, ezen a nehz rn t tudok hidalni valamit kettnk kztt, de lesebb foggal harap, mint brmikor. Nincsen szksge professzor rnak az n kezemre, mikor a sors szekere tgzol mindkettnkn. n dnttt, legyen vlasztsa szerint. Egytt a szdesz?

Szilgyi Domokos Szilgyi Domokos

Igen, csak ppen feleslegesen rendeltk be. Csokonai rtatlan. Csokonai bns. El fogjuk tvoltani. Most a Csokonai-fle darabok egyikt gyakoroljuk? Mert amit mond, az tetrum. Lehetsges. De akkor zsigereket tp, az eget ketthast, gyalzatos s kivdhetetlen tragikomdia, amelyben szerepnk lesz mindannyiunknak, neked is. Csokonai zlltt, aljas, parzna, munkakerl, hitvny, rendbont, gtlstalan s tolvaj.

Szilgyi

Mit akar ezzel a kptelen vdlistval?

Domokos nem vlaszol. Szilgyi kiint a kinn vrakoz Lengyelrt. Lengyel bevatoskodik. Nagyon fl Domokostl, sejti, taln mgsem sikerlt kivdeni a bajt Lengyel Domokos Servus humillimus, domine curator. Lengyel, ha hazudik, megtm. Ha rossz helyen tallom el, esetleg belenyomorodik. Ezt tudva feleljen. Mikor szmolt el Csokonai a legcis pnzzel? Lengyel Domokos Lengyel Nem tudom, tekintetes r. A helyettesemmel intzte el, n nem is tallkoztam Csokonai rral. Nem ltta Csokonait hazajnni? Hogy lttam volna.

Domokos gy megti, hogy elterl

67

Szilgyi Domokos Lengyel Domokos Lengyel Domokos Lengyel

Fgondnok r! Nem illik, ugye? Ne lljon fel, Lengyel, mert mindjrt visszafekszik. Professzor r, fj! ssem jra, vagy hajland vgre elmondani, mi trtnt? Nem mertem szlni, krem. A vers miatt. Na, lljon fel, s mondja a professzor r szembe, hogy hazudott neki. Nem mondtam el a teljes igazat. n mindmig gy tudtam, hogy Csokonait szeretni kell, mert fgondnok r gy kvnja, s amit mondhattam volna rla, az olyan volt, hogy csak bajt hoz r.

Domokos Szilgyi Lengyel Domokos Lengyel Domokos Lengyel Szilgyi Lengyel Domokos Lengyel Szilgyi Domokos

ldott ifj, aki csupa jsgbl hallgatott, hogy kmlhesse a professzor urat s nekem is rmet szerezzen. Hogy tartott volna? Mi trtnt, Jzsef? Csokonai megjtt, a Csicsogn bukkant fel, ahogy jsolni tetszett. Ahogy jsolni tetszettl. Felszltottam, szmoljon el, kzlte, nincs pnze, csak akkor fizet, ha mr tallkozott az desanyjval. Egy momentum kimaradt. Igen. Ott volt a vmigazgat r is. Igen mvelt frfi. Krte, mikor nla jrtam, mutassam meg a verseimet. Hogy juthatott eszbe, hogy verseket mutogasson egy ismeretlen osztrk tisztviselnek? A tavaszrl szl zsengimet mutattam meg az osztrk rnak, s az Andalgs cm kltemnyt, amit ki is lett volna hajland adni. Kiadni. Isten llatja! De Csokonai megjtt, s tstnt odatolakodott, s odacsapta elibe a verset, ami olyan volt, hogy a haja felllt tle az embernek. Csak nem a politikai... Ht mit kpzelsz, ellen tud llni olyan valaminek, aminek Pesten a tanja volt?

68

Lengyel

Arrl nem tehetek, hogy a vmigazgat r megtartotta a kltemnyt, s hogy az a cafka... (Szilgyi rnz) ...kocsmrosn megszktette Csokonait. Nekem aztn dolgom volt, a vigileket is ki kellett engednem, nem rtem r azonnal ldzni tet.

Szilgyi Lengyel

De maga azzal jtt hozzm, minden rendben, Csokonai megrkezett, s maga nem ltta Csicsogn. Mert rettegtem, krem, azt hittem, mindennek oka van, annak is, hogy elszmolt. Gondoltam, hallgatni okosabb, ki tudja, kire hozok bajt a jelentsemmel.

Domokos Lengyel Szilgyi

n adtam neki pnzt. Most takarodjk innen, tartsa a szjt, s vrjon tovbbi parancsra. Professzor r, n azt cselekedtem, amit a professzor r parancsolt. Nekem elgttel jr azrt, hogy emiatt megvertek. n mg most is tnm. Mit bmul? Kifel, s hallgats, megrtette? Azt hiszem, letemben legelszr rtelek.

Lengyel kimegy, nagy csend Domokos Ks. A sorsldzte vmigazgat maghoz vett egy lzt kltemnyt, s most azon tndik kis otthonban, elg-e, ha futrral kldeti Bcsbe, vagy vigye fel a rendrminiszternek szemlyesen. Nem lttam azt a verset, de ismerem a fi kpessgeit. Szilgyi Domokos Azon kvl, amit tenni akarsz, tehetek valamit? Intzkedj, hogy a potikai osztly minden nvendke helyzetdalt rjon mg ma, amelyben feltnen sok vr folyjk, s ott legyen benne ez a sz, hogy bak. A vers cme: Ocskai brigadros kivgzse. Szilgyi Domokos Szilgyi Elszr ltom t a stratgidat. Elads lesz, nagyszabs. A szereposzts szerint te leszel az rdg gyvdje. Ez a bntetsem. n kldtem ki Lengyelt a Csicsogra. Ha nem kapja ezt a parancsot, taln sose kerl a Csokonai-vers avatatlan kzbe.

69

Domokos Szilgyi Domokos Szilgyi Domokos

Az n bntetsem, a hbrisz. Azt hittem, az intzetet is meg tudom tartani, a kincset is. Isten csak az egyiket hagyta jv. Kicsapjuk? Nem is akrhogy. Bizonytvny nlkl. A mi jtkunkban a Jehova szvetsgi nmaghoz fog hasonltani. Ezt nem teheted. Legalbb a bizonytvnyt adjuk ki neki. Nem. A Kollgium e pillanatban pp sszeomlban van, alllunk, s mi lesznk a Biblia Smson ellenkpe. Mi majd megtartjuk a vllunkon

Szilgyi Domokos Szilgyi Domokos Szilgyi Domokos Szilgyi Domokos Szilgyi Domokos Szilgyi Domokos Szilgyi Domokos Szilgyi

Irtzatos. Te leszel a fvdl. Mivel vdolom? Mindennel, amit felsoroltam. Elzleg a szdesz tagjainak elmondod az igazsgot, megesketed ket, hogy rkk hallgatni fognak rla. rtem. Az eskdtdikoknak azt zenem, szemlyes parancsom, hogy Csokonait ne trjk meg a Kollgiumban. Az n szerepem szgyenletes. Jn Szent Bertalan nappala. A Kollgiumot kell megmenteni. Mi gyilkosok lesznk, Lajos. , hogyne. s amellett tesznk mg valami mst is. Ltrehozunk egy legendt. Megteremtjk Debrecen szabad kirlyi vros imgjt. Mi lesznk azok, akik nem ismertk fel a nemzet kincst s elprdltk a magyar rkkvalsg egy darabjt. Ha kiharangozttok, ki is kell tiltani Debrecenbl. Megeskszl a szenthromsg ristenre, hogy nem tudsz ms kiutat? A szenthromsg ristenre, aki megkvnta brahmtl, hogy ldozza fel neki a fit. De ide nem jn angyal, s nem lesz Izsk helyett ms meglnival.

70

Domokos Szilgyi Domokos Szilgyi Domokos Szilgyi Domokos

Nem. Itt Jehova el fogja fogadni az ldozatot. Az ldozatok sort, hisz mi is azok vagyunk valamennyien. Lekp az utkor. Le. Az utkor, az irodalomtrtnet, az eszttk. Engem is. Eddig mi voltunk a plda. Az embersges szigor s a reformok. pp a te jvoltodbl. A debreceni reformtus egyhztancs legendsan vak volt a fny szzadban. A vros fnixmadara elszllt szgyenben. A fi belehal. A fi halhatatlan, a mi emlknk hal bele. Szilgyi mr az ajtban van, mikor utnaszl Gbor!

Szilgyi megll Mostanban, ha te osztottad az rvacsort, sosem nztem a szemedbe bnbocsnatkor. Bocsss meg. Szilgyi Nem lesz nekem jogom rvacsort osztani, nem lesz neked jogod rvacsort venni ezutn. 6. kp Ismt Domokos hzban, nem sokkal az elhangzottak utn. A fbr az ablaknl ll. Udvaros a jelenet indulsakor lp be. Udvaros Domokos Udvaros Domokos Udvaros Domokos Udvaros Szljon neki maga. n nem brok vele. Ha nem takarodik, hvj hajdt, dobasd ki. Hvjon hajdt maga. (most fordul vissza) Udvaros, kivel beszlsz? Ezt n is szeretnm tudni, mert nem magval. Mennyire tvedsz. Ht megveszett, hogy mindennek az ellenkezjt csinlja, amit olyan gondosan kifztt?
71

Domokos Udvaros Domokos

Honnan tudod, mit akarok? Mr dobta oda a fit a gazoknak, mikor lett puszipajts azzal a szemt Szilgyival? Ki tudja ezt sszel kvetni? Szilgyi nem szemt, csak szerencstlen. A fit sznom, de nem menthetem meg. Azt hittem, tehetek rte valamit, de nem ll hatalmamban.

Udvaros Domokos Udvaros Domokos Udvaros

Nem is. Csak az egyhztancs van a zsebibe, meg a Kollgium, meg Debrecen vrosa. Hagyj bkn. Fradt vagyok. Maga atta fel, asziszi. Merthogy csak maga tutta az igazat a pnzrl. Ha ezt hiszi, akkor be is engedheted. (csend) Maga atta fel csakugyan?

Domokos nem vlaszol Jzus Krisztus! Mr? Domokos Udvaros Domokos Udvaros Domokos Udvaros Domokos Udvaros Domokos Udvaros Domokos Hogy rend legyen, Udvaros. Akrhogy vt, csinjja vissza, mert e vilgg megy. Az a j. s hun a Minsz kirly nagy igazsga? Minsz zsarnok is volt, nem csak a halottak brja. A httak? Akkor hamar illetkes lesz a klyknl, mert ha azt kikergetik a nagyvilgba, elpusztttya a nyomor meg a szrazbetegsg. Mindig hls kznsge voltam, most frasztasz. Nincsenek knny napjaim. Ne is legyenek soha tbb. Szeretem a hsges szolgkat. A szolgasg nem szlets, a szolgasg vllals krdse, uram. ljen Robespierre!

72

Udvaros Domokos Udvaros

Szolgja sose vtam, de szerettem magt. Most mr nem szeretem. Maga Jds. s a klyk a Krisztus? Szegny Isten. Ide figyeljen. n nem tudom, itt mi folyik, de valami irtzatos nagy gyalzat, az szent, s megmondhattya az Istennek, ha hamarabb tallkozik vele, mint n, hogy lehet, hogy a klyk elklttte a szent adomnyt, meg mindenkivel ciczott, aki hagyta, de bszke lehetne r, ha az fia vna.

Domokos Domokos Udvaros Domokos

Egy sznok veszett el benned. Ez olyan korszak, amelyben mg karriert is csinlhatsz. Na, vgezznk. Kldd be! (knyrg, meg is rinti) Mentse meg, gazdm. Nincs gazdd. A szolgasg vllals krdse, te mondtad. Ha gy dntttl, lgy kvetkezetes. Nem tudok segteni a fin, fogd fel vgre.

Udvaros kimegy, Csokonai nem kollgiumi viseletben belp. Megviselt, spadt Mrt jr civilben? Mg nem csaptk ki. A fi Domokos A fi De ki fognak. Lengyel megmondta. Sznior Lengyel olyat kzlt, amit nem tudhat Engem valami titokzatos okbl egyik pillanatrl a msikra hallra szntak. Maga ll minden mgtt, mert ha nem gy volna, megmentene. Domokos A fi Domokos A fi Domokos Tudom, hogy nem hiszi, de nem tudok magrt tenni semmit. Nem segtsget krni jttem, csak tudni akarom az okot. Nincs kommentr. Mi az, amirt egy lettel fizetnek? Maga lopott. A FI Mit szmt, amit teszek, a mellett, ami vagyok?

73

Domokos

Mondtam mr: nincs kommentr, azon kvl, hogy felfogtam, rtok magnak, ha kiszabadtom. A vgn haramia lesz magbl, vagy csavarg. Tanuljon vgre fegyelmet.

A fi Domokos A fi Domokos A fi Domokos A fi Domokos

Csak annyit krtem, mondja meg vgre az igazat. Menjen haza szpen, s viselje frfillekkel, ami kvetkezik, hordozza mltsggal. Ugye, mondtam, hogy tudja az tletet. Nem tudom. De ht van olyan gy, ami megri, hogy kivgezzenek miatta egy rtatlant? Elszr is nem rtatlan, msodszor pedig tanult vallstant. Krisztusnak nem voltak krdsei. Mifle istennek ldoznak fel maguk? Mert amit a vdiratban most sszehordtak, azt eddig is tudtk. Nem a trgyalson kell a vdakra reaglnia. Elksznni a rendtarts szerint mindenkinek joga van, msutt bcszzk el a tanulktl. Hnyszor mondjam, hogy vgre megrtse?

A fi Domokos A fi Domokos A fi Domokos

A fegyelmi szken? Holnaputn? Elbb, s nem ott. Mg trgyals eltt? Holnap? Ma. Az esti htaton. (Csend) Azt akarja, menjek el? Azt, fiam. Elszr innen, aztn a vrosbl, s nem is lassan, mert futnak az rk. Azt a pnzt meg ne adja. Magnak szksge lehet r, nekem nincs.

A fi

Mintha jszaka volna, pedig st a nap. Nem rtek semmit. Mikor iderohantam, meg tudtam volna lni, magt, mert gy reztem, elrult s becsapott. Elmlt az indulat.

Domokos

Minden elmlik, fiam. Indulat, ember, hatalom. A vers, az nem mlik el. rjon verseket. Menjen.
74

A fi Domokos A fi Domokos

Hov? Ha illennek hozzm a fellengzs szavak, azt mondanm: a halhatatlansgba. Menjen, ahov tud. Ahol befogadjk. Hisz abban, hogy a nevem megmarad? gy is elg nhitt. Nem szeretem a knnyes bcszst. Most jtt el az irnia ideje. Nekem fjja az arcomba a Jutka Perzsi ntjt meg a pipafstt.

A fi Domokos

n gyilkosa gmbcnek, a szp Jutka Perzsinek... (Elakad a szava) (a tehetetlensg majd megfojtja) Menjen. Menjen mr.

A fi kimegy. A kutya nyszt, csend. Udvaros visszatr Udvaros Domokos Udvaros Domokos Udvaros Domokos Udvaros Domokos Udvaros Domokos Udvaros Domokos Udvaros Domokos Udvaros Domokos R a kutya. (httal a kznsgnek) Hallom. Vgeztek? Igen. Engem megcskolt. Ne mosdjl egy htig. (Csend) Ha krdezek valamit, megeskszik, hogy igazat felel r? Nem. Mit akarsz tudni? Meg mer eskdni az dvssgire, hogy abban, amit kifztt, a legfontosabb csakugyan a fi? Nem. Ht ki? n. Elg gonosz termszete van, nem kell tdtani. vekig meghurcoltak, fbr sem akarok mr lenni. Hagyjanak engem bkn. Nem kezdek j harcot. Elfradtam. Ezt idig mg nem hazudta. Na ltod.
75

Udvaros Domokos Udvaros

Ht aki ezt elhiszi! Mindenki el fogja hinni. Fogadsz velem? Hogy maga a vn oroszln, aki fog hjn elvacakoldik a barlangjban? Hisz dgldve is csak marcangolni tud!

7. kp Domokos rsok kzt keresgl. Rutinbl dolgozik, kedvetlen, komor. Idben harmadnap vagyunk. Csokonait most csaptk ki, most hagyja el a vrost, az tvozst ksri a ritulis harangsz, amelynek erssge a szveg rthetsgnek kvnalma szerint vltozik. A Kollgium egyik szobjban vagyunk, ez hivatali helyisg, nem a konzisztorilis hz. Lengyel lp be, zavart, ideges Lengyel Domokos Lengyel Domokos Lengyel Domokos Lengyel Domokos Fgondnok r krem, keresik. Nincs fogadnapom. Intzze el. A vmigazgat. Mller. Ah. (Csend) Logikus. Csomaggal jtt. Nem nagy csomag, de csomag. Ha hlgy volnk, hozott volna buktt. Mondtam, hogy nincs fogadsi napja, de azt felelte, hogy gy rzi, vle kivtelt tesz a fgondnok r. Krje meg, fradjon be.

Lengyel tvozik, Mller belp. Ezttal teljes bcsi pompjban, ert, biztonsgot, egy csepp nyjas leereszkedst s hatalmat sugroz

76

Mller

J napot kvnok a tekintetes rnak. A nevem Mller. rlk, hogy szemtl szemben lthatom. Meg kell vallanom, rgtl vgytam r, hogy Debrecen leghatalmasabb embert megismerjem.

Domokos

Amennyiben n a hozznk rendkvli mrtkben szvlyes vmigazgat, meg kell mondanom, az rdeklds klcsns. nt megelzte a hre.

Mller Domokos Mller Domokos

nt is, fgondok r. Megtudhatom, minek ksznhetem a megtiszteltetst? Attl tartok, ha az ellenkezjt kvnn is informlnom kellene. Ez titokzatosan hangzik, de nyilvn tvedek, mert ez plet falai kztt aligha lehetnek titkok. Szegny emberek vallsa a mienk, nem telik neknk titkokra. (Csend) Hallgatom.

Mller Domokos Mller

n most olyan vagyok, mint potikus npmesik egyik hse. Fl kezemmel adok, msikkal veszek. rdekldssel vrom. Kezdjk taln a kellemesvel. Tessk. Ezek csak mintapldnyok jindulatunk s egyttmkdsi szndkunk jelekppen. A heidelbergi hitttelek s a jezsuitk ltal visszatartott hollandfldi Biblia, a korriglsi ajnlatokkal.

Domokos

Szp s biztat ajndk, vmigazgat r. Van abban valami visszs, hogy a sajt tulajdonunkat gy kell megksznnm, mint kegyes adomnyt, de az ember nem vlogats. Igazn rlk, hogy lehetv teszi intzetnkben a korszer oktatst. Ezek szerint sznior r Lengyel nem folyamodott nhz hiba.

Mller Domokos

Sznior r Lengyel szp adottsg, tisztelettud ember. Mindig rlk, ha mltnyoljk hibtlan jellemt. Nemsokra sajnos elvesztjk t, Genevba kldm, ott fejezi be tanulmnyaitAdni mr adott. Vinni mit hajt tlnk? llhat taln hres Nagyknyvtrunk a rendelkezsre?

Mller

n nem knyvet vinnk, fgondnok r, hanem kihallgatsra egy dikot.


77

Domokos Mller Domokos

Mikor gy dnttt, hogy megtisztel a ltogatsval, mltatta arra intzetnket, hogy tanulmnyozza az alkotmnyt? Nem rtem nt. Dikot a Kollgium elzetes tlete nlkl nemhogy a vmhatsgnak, de a vrosnak sincs joga kihallgatsra rendelni. A Kollgium autonm terlet, kln kzigazgatssal s brsggal, Debrecen nagytancsa sem rendelkezhetik a dikjaival az anyaiskola dntse nlkl.

Mller Domokos

Felsgsrts, lzts s hazaruls bnnek elkvetse esetn viszont a rendrminisztrium igen. Krem elnzst, ezt a nem jelentktelen momentumot, hogy a vmhatsg a rendrminisztriummal egyeslt, elmulasztotta megemlteni.

Mller Domokos Mller Domokos Mller Domokos Mller

n nagyon jl tudja mr, hogy egy rendrrel beszl. Akarja ltni a dekrtet, amely a nyomozsra feljogost? Uram, nekem az n szava elg. Szabadna tudnom, kit vdolnak ilyen gaztettel? Ilyesmire nlunk eddig plda nem volt. Plda ppen akadna sok mindenre, fgondnok r. Hrek szerint volt id, mikor nk a kirlyhimnuszt is sajtsgos szveggel nekeltk. Van r tanja? Erre nincs, de a lztsra, felsgsrtsre igen, mert azt a verset, amely tartalmazta, sajt szememmel olvastam. (kinyjtja a kezt a vers utn, amit Mller felmutat) Belenzhetek? (Elolvassa) Ht ez egy kicsit ers. Nyilvn tudja, milyen kvetkezmnnyel jr, ha a Kollgium egy nvendke forradalmi sajttermknek minsl kzirattal veszlyezteti a birodalmat.

Domokos

Ht hogyne. Kellemetlen. Tbb annl. Knos. Mg akkor is az, ha ez a vers Ocskai brigadros kivgzsrl szl, amelyet megrt leckeknt az egsz potikai osztly. Azonnal kiadom az utastst a fegyelmi szk

78

sszehvsra, s ideparancsolom a nvendket, hogy magam is beszljek vele. Hogy hvjk az illett? Mller Domokos Mller Domokos Csokonai. Vmigazgat r Mller, neknk ilyen nev dikunk, hogy Csokonai, nincs. Tessk? Intzetnket a tizenhatodik szzad els vtizedeiben Mliusz pspk szigor elgondolsa szerint alaptottk. Csak nem kpzeli, hogy e puritn falak kztt nem vesszk szre a tekerg kgyt, a bomlaszt elemeket, biblikus gonoszt? Mller Domokos Hol a dik? gy talltuk, iszik, fegyelmezetlen, nem tiszteli a professzor urakat, nem jr istentiszteletre, jjelente dorbzol, nappal alszik, nem illik a nvendkeink kz. Ahogy a szentrs parancsolja, miutn az g megfonnyadt, hogy meg ne rontsa a ft, lemetszettk az intzet testrl. Mller Ha nincs dik, nincs bn a Kollgiumban Meg kell vallanom, voltak percek, mikor tlzsnak reztem az Udvar nnel kapcsolatos lland nyugtalansgt. Most mr nem. Bcs nem tvedett. Domokos Rm pirt, uram, nem vagyok n csak egy maradi porfszek fbrja. Rgimdiak vagyunk, lassk, nehz eszek. Egyszer hajdsgi porfszek ez a hely. Vidk. Mller Gondolja? Homokon ptettk, ez val, de akkor meg is maradnak majd rajta, mint a szfinx Afrikban, mert konzervlja nket a por. A sivatag. (Csend) nt nem idegesti ez a kongats? Domokos Mller Domokos Mller Nem. Nekem szthasad a fejem. (Csend) rdekes, mikor tnak indultam, akkor is harang szlt. A Szent Istvn harangja, gy hvjk, Pummerin. Hallottam zengeni. Itt is szoks nevet adni a harangnak?
79

Domokos Mller Domokos

Hogyne. Ez, amit hall, a Rkczi-harang. Elhangzik messze vidkig. Nem rces a hangja. Olyan, mintha repedt volna. p az, uram, csak gyszra kongatjk. Temetskor, amikor nagy halottat ksr a vros, gy szoktak minlunk harangozni.

80