Anda di halaman 1dari 7

AWAN

Awan ialah gumpalan wap air yang terapung di atmosfera. Ia kelihatan seperti asap berwarna putih atau kelabu di langit. Kumpulan A: Awan tinggi (6,000 m ke atas) Sirus (CI)- Awan tipis dan kelihatan seperti sutra. Keadaannya yang tidak tersusun menunjukkan cuaca baik akan tiba. Sekiranya tersusun rapi dan rapat bersama awan, sirostratus dan altostratus ia menunjukkan cuaca buruk akan tiba. Ia terdiri daripada hablur ais. Sirostratus (Cs)- Kepingan awan tipis yang melitupi langit dan biasanya menjadi tanda kedatangan ribut. Kumpulan B: Awan pertengahan (2,000 - 5,000 m) Altostratus (As)- kepingan awan seragam kelabu atau kebiru-biruan yang biasanya menunjukkan struktur gentian. Ia kelihatan seperti awan sorostratus yang tebal dan sering bersatu dengannya. Awan ini biasanya diikuti oleh hujan yang meluas dan berterusan.

Altokumulus (Ac)- Jisim awan yang berbentuk glob yang telah terhimpit dan biasanya terdapat dalam bentuk tersusun atau berderet. Sirokumulus (Cc)-Terdapat dalamkumpulan-kumpulan kecil, atau dalambentuk garisgaris, ataupun jarak, ataupun riak-riak yang menggambarkan kepingan awan yang beralun-alun. Ia juga dipanggil sebagai mackerel sky.

Kumpulan C: Stratus (St)-lapisan awan seragam yang rendah dan memyerupai kabut, tetapi ia tidak jejak ke permukaan bumi. Nimbostratus (Ns)-lapisan awan tumpat yang rendah yang tidak mempunyai apa-apa bentuk tertentu dan biasanya ia membawa kerpasan yang berterusan. Stratokumulus (Sc)-jisim-jisim awan kelabu yang berbentuk glob besar dan biasanya terdapat bersusun.

Kumpulan D: Awan menegak (Vertikel) Kumulus (Cu)- awan tebal dan tumpat yang mempunyai perkembangan tegak ke atas. Permukaan atasnya berbentuk kubah dan strukturnya seakan-akan bunga kobis, sementara dasarnya hampir datar. Kebanyakan awan cumulus adalah jenis awan cuaca baik walaupun ada kalanya awan cumulus yang tinggi akan berkembang menjadi awan kumulonimbus(awan Menegak) Kumulonimbus (dikaitkan dengan hujan lebat dan ribut petir) (Cb)-Jisim awan yang sungguh tebal dengan perkembangan tegak yang amat jelas dimana kemuncaknya kelihatan seperti gunung ataupun menara. Awan jenis ini biasanya disertai oleh hujan yang lebat, badai, ribut petir dan kadangkala hujan batu.

Tarikh Gambar 15 Januari 2013 (2.00 ptg)

Jenis awan Sirus (CI)- Awan tipis dan kelihatan seperti sutra. Keadaannya yang tidak tersusun menunjukkan cuaca baik akan tiba. Sekiranya tersusun rapi dan rapat bersama awan, sirostratus dan altostratus ia menunjukkan cuaca buruk akan tiba. Ia terdiri daripada hablur ais. Stratokumulus (Sc)-jisim-jisim awan kelabu yang berbentuk glob besar dan biasanya terdapat bersusun.

15 Januari 2013 (3.00 ptg)

15 Januari 2013 (6.00 ptg)

Stratus (St)-lapisan awan seragam yang rendah dan menyerupai kabut, tetapi ia tidak jejak ke permukaan bumi.

16 Januari 2013 (6.00 ptg)

Altostratus (As)- kepingan awan seragam kelabu atau kebiru-biruan yang biasanya menunjukkan struktur gentian. Ia kelihatan seperti awan sorostratus yang tebal dan sering bersatu dengannya. Awan ini biasanya diikuti oleh hujan yang meluas dan berterusan

16 Januari 2013 (6.30 ptg)

Nimbostratus (Ns)-lapisan awan tumpat yang rendah yang tidak mempunyai apa-apa bentuk tertentu dan biasanya ia membawa kerpasan yang berterusan.

16 Januari 2013 (7.00 ptg)

Sirus (CI)- Awan tipis dan kelihatan seperti sutra. Keadaannya yang tidak tersusun menunjukkan cuaca baik akan tiba. Sekiranya tersusun rapi dan rapat bersama awan, sirostratus dan altostratus ia menunjukkan cuaca buruk akan tiba. Ia terdiri daripada hablur ais. Sirostratus (Cs)- Kepingan awan tipis yang melitupi langit dan biasanya menjadi tanda kedatangan ribut.

17 Januari 2013 (2.00 ptg)

17 Januari 2013 (2.00 ptg)

Kumulus (Cu)- awan tebal dan tumpat yang mempunyai perkembangan tegak ke atas. Permukaan atasnya berbentuk kubah dan strukturnya seakanakan bunga kobis, sementara dasarnya hampir datar. Kebanyakan awan cumulus adalah jenis awan cuaca baik walaupun ada kalanya awan cumulus yang tinggi akan berkembang menjadi awan kumulonimbus(awan Menegak)

17 Januari 2013 (5.30 ptg)

Stratokumulus (Sc)-jisim-jisim awan kelabu yang berbentuk glob besar dan biasanya terdapat bersusun.

20 Januari 2013 ( 5.00 ptg)

Kumulus (Cu)- awan tebal dan tumpat yang mempunyai perkembangan tegak ke atas. Permukaan atasnya berbentuk kubah dan strukturnya seakanakan bunga kobis, sementara dasarnya hampir datar. Kebanyakan awan cumulus adalah jenis awan cuaca baik walaupun ada kalanya awan cumulus yang tinggi akan berkembang menjadi awan kumulonimbus(awan Menegak) Kumulonimbus (dikaitkan dengan hujan lebat dan ribut petir) (Cb)-Jisim awan yang sungguh tebal dengan perkembangan tegak yang amat jelas dimana kemuncaknya kelihatan seperti gunung ataupun menara. Awan jenis ini biasanya disertai oleh hujan yang lebat, badai, ribut petir dan kadangkala hujan batu.

20 Januari 2013 ( 5.00 ptg)

20 Januari 2013 ( 6.00 ptg)

Altostratus (As)- kepingan awan seragam kelabu atau kebiru-biruan yang biasanya menunjukkan struktur gentian. Ia kelihatan seperti awan sorostratus yang tebal dan sering bersatu dengannya. Awan ini biasanya diikuti oleh hujan yang meluas dan berterusan. Altokumulus (Ac)- Jisim awan yang berbentuk glob yang telah terhimpit dan biasanya terdapat dalam bentuk tersusun atau berderet.

21 Januari 2013 ( 11.00 pg)

21 Januari 2013 ( 6.00 ptg)

Stratokumulus (Sc)-jisim-jisim awan kelabu yang berbentuk glob besar dan biasanya terdapat bersusun.

21 Januari 2013 ( 6.00 ptg)

Kumulus (Cu)- awan tebal dan tumpat yang mempunyai perkembangan tegak ke atas. Permukaan atasnya berbentuk kubah dan strukturnya seakanakan bunga kobis, sementara dasarnya hampir datar. Kebanyakan awan cumulus adalah jenis awan cuaca baik walaupun ada kalanya awan cumulus yang tinggi akan berkembang menjadi awan kumulonimbus(awan Menegak)

21 Januari 2013 ( 6.30 ptg)

Kumulonimbus (dikaitkan dengan hujan lebat dan ribut petir) (Cb)-Jisim awan yang sungguh tebal dengan perkembangan tegak yang amat jelas dimana kemuncaknya kelihatan seperti gunung ataupun menara. Awan jenis ini biasanya disertai oleh hujan yang lebat, badai, ribut petir dan kadangkala hujan batu.