Anda di halaman 1dari 11

JUNAILY MARUTIN LIM PHUI YIN MUHAMMAD SHADZWAN BIN MOHD ADNAN PATRICIA JONG WAN SYN PISMP

PEMULIHAN (B) SEM 3 AMB JAN 2012 EN. RAZALI BIN IBRAHIM

Berasal daripada perkataan Yunani, (mthema)=sains, ilmu, atau pembelajaran Istilah ini kini merujuk kepada sejumlah ilmu yang tertentu -- pengajian mengenai kuantiti, struktur, ruang, dan tukaran. (nombor dan gambar rajah)

PERINGKAT 1

Menggunakan tanda atau simbol untuk membilang. Perkembangan aritmetik, geometri, algebra dan trigonometri ke tahap yang mantap. Penemuan teori dan hukum baru. Peringkat moden. Teori baru digunakan dalam bidang sains, teknologi, ekonomi dan sosiologi.

PERINGKAT 2

PERINGKAT 3

PERINGKAT 4

Babylon

Mesir

Greek

Eropah

India

1. Babylon Ilmu Matematik Babylon boleh dirujuk daripada batu bersurat tanah liat yang ditulis dalam tulisan pepaku. Batu bersurat ditulis apabila tanah liat masih lembap dan dibakar sehingga keras. Meliputi topik arithmetik, algebra, geometri dan trigonometri.

2. Mesir Cara menulis dikenali hieroglyphics, sistem penomboran ini berbentuk gambar-gambar. Unit asas ukuran adalah kubit , jaraknya adalah dari siku seseorang sehingga kepada hujung jari hantu.

3. Greek Dimulakan oleh Thales dan Pythagoras. Thales menggunakan gepmetri untuk mengira ketinggian piramid dan jarak kapal dari pantai. Pythagoras mengemukakan teoram pythagoras dan membina tigaan pythagoras melalui algebra.

4. India Perkembangan pengembangan siri bagi fungsi trigonometri ( sinus, kosinus dan kotangen ) oleh ahli-ahli Matematik aliran Kerala.

5. Eropah Penemuan teori astronomi oleh Nicolaus Copernicus dan Johannes Kepler Early Modern Period (1700-1899) menandakan permulaan kepada Matematik moden. Modern Period pula merangkumi semua penemuan pada abad yang lalu.

Melatih akal masyarakat supaya berfikir secara rasional. Meningkatkan keupayaan dan tahap kebijaksanaan masyarakat dalam menangani soalan berbentuk penyelesaian masalah. Memupuk murid membina konsep dan menguasai kemahiran.

http://www.slideshare.net/izzatizamburi/sejarahperkembangan-matematik-mte-3102 http://www.scribd.com/doc/30381257/06Ringkasan-Sejarah-Matematik http://ms.wikipedia.org/wiki/Sejarah_matematik