P. 1
Pbs Sejarah Bab 1

Pbs Sejarah Bab 1

Views: 2,242|Likes:
Dipublikasikan oleh Sharimah Halimatun

More info:

Published by: Sharimah Halimatun on Jan 27, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/04/2014

pdf

text

original

BAB 1: KEDUDUKAN STRATEGIK MENDORONG PENGUASAAN BRITISH Nama : …………………………………………….Tingkatan ……………………………… TarikhPentaksiran :……………………………………………………… 1.

6 Penubuhan dan pentadbiran Negeri-Negeri Selat B1D1E1 Menyatakan wilayah yang dikuasai oleh Syarikat Hindia Timur Inggeris (SHTI)
Menguasai Tidak Menguasai Tandatangan guru penilai

Aktiviti 1 Isikan tempat kosong di bawah dengan jawapan yang betul. I. Bangkahulu II.Riau III.Pulau Pinang IV. Melaka V.Singapura

Wilayah yang dikuasai oleh SHTI

JAWAPAN 1.6 Penubuhan dan pentadbiran Negeri-Negeri Selat B1D1E1 Menyatakan wilayah yang dikuasai oleh Syarikat Hindia Timur Inggeris (SHTI)
Menguasai Tidak Menguasai Tandatangan guru penilai

Aktiviti 1 Isikan tempat kosong di bawah dengan jawapan yang betul. I. Bangkahulu II.Riau III.Pulau Pinang IV. Melaka V.Singapura

Wilayah yang dikuasai oleh SHTI

iii Pulau Pinang

iv Melaka

V Singapura

Tingkatan:……………………………… TarikhPentaksiran :……………………………………………………… 1.6 Penubuhan dan pentadbiran Negeri-Negeri Selat B1D1E2 Mewarnakan peta lokasi NegeriNegeri Selat dalam peta Tanah Melayu Menguasai Tidak Menguasai Tandatangan guru penilai Aktiviti 1 Warnakan kedudukan Negeri-Negeri Selat di dalam peta Tanah Melayu di bawah .BAB 1: KEDUDUKAN STRATEGIK MENDORONG PENGUASAAN BRITISH Nama : …………………………………………….

6 Penubuhan dan pentadbiran Negeri-Negeri Selat B1D1E2 Mewarnakan peta lokasi NegeriNegeri Selat dalam peta Tanah Melayu Menguasai Tidak Menguasai Tandatangan guru penilai Aktiviti 1 Warnakan kedudukan Negeri-Negeri Selat di dalam peta Tanah Melayu di bawah Pulau Pinang Melaka Singapura .JAWAPAN 1.

Negeri Kedah Sultan Muhammad Jiwa Sultan Abdullah Sultan Ismail Sultan Ibrahim Negeri Johor Sultan Abdul Rahman Temenggung Abdul Rahman Temenggung Ismail Sultan Abu Bakar .BAB 1: KEDUDUKAN STRATEGIK MENDORONG PENGUASAAN BRITISH Nama : ……………………………………………Tingkatan :……………………………… TarikhPentaksiran :……………………………………………………… 1.1 Pertapakan Syarikat Hindia Timur Inggeris di Pulau Pinang B1D1E3 Menyenaraikan pemimpin Kedah dan Menguasai Johor yang menentang pertapakan kuasa luar di wilayah mereka Tidak Menguasai Tandatangan guru penilai Aktiviti 1 Tandakan ( / ) bagi nama-nama pemimpin di Negeri Kedah dan Johor yang menentang kuasa asing di wilayah mereka.

JAWAPAN 1. Negeri Kedah / / Negeri Johor / / / Sultan Muhammad Jiwa Sultan Abdullah Sultan Ismail Sultan Ibrahim Sultan Abdul Rahman Temenggung Abdul Rahman Temenggung Ismail Sultan Abu Bakar .1 Pertapakan Syarikat Hindia Timur Inggeris di Pulau Pinang B1D1E3 Menyenaraikan pemimpin Kedah dan Johor yang menentang pertapakan kuasa luar di wilayah mereka Menguasai Tidak Menguasai Tandatangan guru penilai Aktiviti 1 Tandakan ( / ) bagi nama-nama pemimpin di Negeri Kedah dan Johor yang menentang kuasa asing di wilayah mereka.

2. Pulau Pinang Singapura . SHTI _________ memajukan Pulau Pinang i.. 1. 2. bijih timah dan _______________. perak.BAB 1: KEDUDUKAN STRATEGIK MENDORONG PENGUASAAN BRITISH Nama : ……………………………………………. Pelabuhan Pulau Pinang menyediakan bekalan ________ dan makanan. Kebanyakan kapal dagang berdagang di Betawi. ii.. Kedudukan Pulau Pinang yang jauh ke utara ______________. ii. 1. China mahukan ________. Singapura pangkalan perdagangan yang ______________ i. Pelabuhan ini menyediakan kemudahan _____________ kapal.1 1. Pangkalan _____________ i.. Pulau Pinang sesuai dijadikan sebagai pengkalan tentera di _______________________. British dan Perancis bersaing untuk menguasai perdagangan di ___________. ii. __________ dan Lingga.. Pelabuhan ___________________ i. ii. Tingkatan :……………………… Tarikh Pentaksiran : ……………………………. SHTI memerlukan _______ dari Negara China.. Kedudukan yang strategik untuk mengawal laluan _________________ di Selat Melaka dan Selat Sunda.4 Pertapakan SHTI di Pulau Pinang Pertapakan SHTI di Singapura Menguasai Tidak Menguasai B2D1E1 Menjelaskan faktor pertapakan SHTI di Pulau Pinang dan Singapura Tandatangan guru penilai Isikan tempat kosong dengan faktor pertapakan Syarikat Hindia Timur Inggeris (SHTI) di Pulau Pinang dan Singapura dengan menggunakan jawapan yang diberikan. ii. Sebagai tukaran. Pusat Pengumpulan Barang i. membaiki Strategik perdagangan emas India teh bebas tentera lada hitam gagal Riau air Selat Melaka Kepulauan Melayu persinggahanan Negeri Faktor Pertapakan Syarikat Hindia Timur Inggeris (SHTI) 1. 3. Sesuai sebagai pelabuhan __________.

ii. British dan Perancis bersaing untuk menguasai perdagangan di India. ii. perak. SHTI memerlukan teh dari Negara China. Kedudukan yang strategik untuk mengawal laluan perdagangan di Selat Melaka dan Selat Sunda. Sesuai sebagai pelabuhan bebas. ii. ii. Riau dan Lingga. China mahukan emas. 1. bijih timah dan lada hitam. Pangkalan tentera i. Kebanyakan kapal dagang berdagang di Betawi. Pelabuhan Pulau Pinang menyediakan bekalan air dan makanan. Singapura pangkalan perdagangan yang strategik i. Pelabuhan ini menyediakan kemudahan membaiki kapal.1 1. Pulau Pinang sesuai dijadikan sebagai pengkalan tentera di Kepulauan Melayu. 2. membaiki Strategik perdagangan emas India teh bebas tentera lada hitam gagal Riau air Selat Melaka Kepulauan Melayu persinggahanan Negeri Faktor Pertapakan Syarikat Hindia Timur Inggeris (SHTI) 1. Sebagai tukaran. ii. 3. Pelabuhan persinggahan i. Pulau Pinang Singapura . 2. SHTI gagal memajukan Pulau Pinang i. Pusat Pengumpulan Barang i.4 Pertapakan SHTI di Pulau Pinang Pertapakan SHTI di Singapura Menguasai Tidak Menguasai B2D1E1 Menjelaskan faktor pertapakan SHTI di Pulau Pinang dan Singapura Tandatangan guru penilai Isikan tempat kosong dengan faktor pertapakan Syarikat Hindia Timur Inggeris (SHTI) di Pulau Pinang dan Singapura dengan menggunakan jawapan yang diberikan.JAWAPAN 1. Kedudukan Pulau Pinang yang jauh ke utara Selat Melaka.

... Singapura 1800 Pulau Pinang 1824 George Leith Ogos 1824 John Crawfurd menguasai ________________ Mac _______ British menguasai Melaka ________ ___________________ menguasai Seberang Perai 1791 Francis Light menguasai _____________________ . 1.5 Perpecahan Kepulauan Melayu Menguasai Tidak Menguasai B2D1E2 Menjelaskan pertapakan Syarikat Hindia Timur Inggeris (SHTI) di Negeri-negeri Selat (NNS) Tandatangan guru penilai Berikut adalah pertapakan Syarikat Hindia Timur Inggeris (SHTI) di Negeri-negeri Selat (NNS) secara kronologi. Lengkapkan carta aliran di bawah.BAB 1: KEDUDUKAN STRATEGIK MENDORONG PENGUASAAN BRITISH Nama : …………………………………………….. Tingkatan :……………………… Tarikh Pentaksiran : ……………………………..

Lengkapkan carta aliran di bawah.JAWAPAN 1.5 Perpecahan Kepulauan Melayu Menguasai Tidak Menguasai B2D1E2 Menjelaskan pertapakan Syarikat Hindia Timur Inggeris (SHTI) di Negeri-negeri Selat (NNS) Tandatangan guru penilai Berikut adalah pertapakan Syarikat Hindia Timur Inggeris (SHTI) di Negeri-negeri Selat (NNS) secara kronologi. Singapura 1800 Pulau Pinang 1824 George Leith Ogos 1824 John Crawfurd menguasai Singapura Mac 1824 British menguasai Melaka 1800 George Leith menguasai Seberang Perai 1791 Francis Light menguasai Pulau Pinang .

ii. SHTI mesti melindungi ________ daripada ancaman ________. Tingkatan :……………………… Tarikh Pentaksiran : ……………………………. ii.BAB 1: KEDUDUKAN STRATEGIK MENDORONG PENGUASAAN BRITISH Nama : ……………………………………………. Pulau Pinang Siam ketenteraan Kedah Sultan Muhammad Jiwa perjanjian Sultan Abdullah Tindakan pemimpin Kedah 1. 1.. Sultan Abdullah menawarkan __________________ kepada SHTI mendapatkan bantuan _______________ daripada Firma Jourdain Sullivan and deSouza i. Firma menghantar Francis Light untuk berunding dengan ________________________..1 Pertapakan Syarikat Hindia Timur Inggeris (SHTI) di Pulau Pinang Menguasai Tidak Menguasai B2D1E3 Menjelaskan tindakan pemimpin Kedah untuk mempertahakan kedaulatan negeri. Tandatangan guru penilai Isikan tempat kosong berkenaan tindakan pemimpin Kedah untuk mempertahankan kedaulatan negeri.. __________________________ mendapatkan bantuan tentera daripada Syarikat Hindia Timur Inggeris (SHTI) i. Sultan Muhammad Jiwa 2. ... Satu ____________________ telah ditandatangani.

SHTI mesti melindungi Kedah daripada ancaman Siam.JAWAPAN 1.1 Pertapakan Syarikat Hindia Timur Inggeris (SHTI) di Pulau Pinang Menguasai Tidak Menguasai B2D1E3 Menjelaskan tindakan pemimpin Kedah untuk mempertahakan kedaulatan negeri. ii. Sultan Muhammad Jiwa 2. Satu perjanjian telah ditandatangani. Pulau Pinang Siam ketenteraan Kedah Sultan Muhammad Jiwa perjanjian Sultan Abdullah Tindakan pemimpin Kedah 2. Sultan Abdullah mendapatkan bantuan tentera daripada Syarikat Hindia Timur Inggeris (SHTI) i. ii. Firma menghantar Francis Light untuk berunding dengan Sultan Muhammad Jiwa. Sultan Abdullah menawarkan Pulau Pinang kepada SHTI mendapatkan bantuan ketenteraan daripada Firma Jourdain Sullivan and deSouza i. . Tandatangan guru penilai Isikan tempat kosong berkenaan tindakan pemimpin Kedah untuk mempertahankan kedaulatan negeri.

Pertikaian dan perebutan kawasan perdagangan di Tanah Melayu i.Tingkatan :……………………………… Tarikh Pentaksiran :……………………………………………………… 1.2 1. Di antara Sultan Abdullah dan Francis Light MELAKA .5 Tipu Helah Francis Light bagi Mendapatkan Pulau Pinang Pertapakan SHTI di Singapura Perpecahan Kepulauan Melayu Menerangkan cara Syarikat Hindia Timur Inggeris (SHTI) bertapak di Pulau Pinang. Singapura dan Melaka Menguasai Tidak Menguasai B3D1E1 Tandatangan guru penilai Aktiviti 1 Padankan negeri dan cara pertapakan Syarikat Hindia Timur Inggeris (SHTI) di negeri tersebut i.4 1. Menggunakan tipu muslihat Perjanjian antara Temenggung Abdul Rahman dengan Stamford Raffles Masalah pewarisan takhta kerajaan Johor SINGAPURA i. ii. Menggunakan tipu helah ii. Perjanjian Inggeris-Belanda ii. Perjanjian InggerisKedah iii.BAB 1 : KEDUDUKAN STRATEGIK MENDORONG PENGUASAAN BRITISH Nama : ……………………………………………. Di antara British dan Belanda iii. PULAU PINANG iii.

Menggunakan tipu helah Perjanjian InggerisKedah Di antara Sultan Abdullah dan Francis Light i. SINGAPURA ii. Menggunakan tipu muslihat Perjanjian antara Temenggung Abdul Rahman dengan Stamford Raffles Masalah pewarisan takhta kerajaan Johor Perjanjian InggerisBelanda Di antara British dan Belanda Pertikaian dan perebutan kawasan perdagangan di Tanah Melayu i. MELAKA .4 1. PULAU PINANG iii. iii.5 Tipu Helah Francis Light bagi Mendapatkan Pulau Pinang Pertapakan SHTI di Singapura Perpecahan Kepulauan Melayu Menerangkan cara Syarikat Hindia Timur Inggeris (SHTI) bertapak di Pulau Pinang. Singapura dan Melaka Menguasai Tidak Menguasai B3D1E1 Tandatangan guru penilai Aktiviti 1 Padankan Negeri dan Cara Penapakan Syarikat Hindia Timur Inggeris (SHTI) di negeri tersebut i. ii.JAWAPAN 1. ii.2 1. iii.

Tingkatan :……………………………… Tarikh Pentaksiran :……………………………………………………… 1.5 Perpecahan Kepulauan Melayu Melakar dan melorek peta pembahagian Kawasan pengaruh British dan Belanda di Kepulauan Melayu pada tahun 1824 Menguasai Tidak Menguasai B3D1E2 Tandatangan guru penilai Aktiviti 1 Lakarkan dan tandakan garisan pembahagian kawasan pengaruh British dan Belanda pada tahun 1824 .BAB 1 : KEDUDUKAN STRATEGIK MENDORONG PENGUASAAN BRITISH Nama : …………………………………………….

JAWAPAN 1.5 Perpecahan Kepulauan Melayu Melakar dan melorek peta pembahagian Kawasan pengaruh British dan Belanda di Kepulauan Melayu pada tahun 1824 Menguasai Tidak Menguasai B3D1E2 Tandatangan guru penilai Aktiviti 1 Lakarkan dan lorekkan pembahagian kawasan pengaruh British dan Belanda pada tahun 1824 .

............... ................. ............................................ ......... .................... Raffles paksa Temenggung Abdul Rahman tandatangani perjanjian ii....... ............... iii.............. ............................ iv....... .. Kesan i.............................................. ......... i.......... ................................ ..................Melaka ..... British menguasai laluan perdagangan ii........... Tajuk 1.............................. ...... II.............................................................................. .................................................... iii...................................Tingkatan :………………… Tarikh Pentaksiran :………………… 1............. .... ........... . ......... .......... ........ .......... ................ iii.....................BAB 1 : KEDUDUKAN STRATEGIK MENDORONG PENGUASAAN BRITISH Nama : …………………………………………….................... ........................... III.................................................... ........ ............... . .................. i......................... ............. ........ ........... .................................................... ..... 2......... ......................... iv............. ................ iv..................Huraian iii........... .......................................... Sultan Abdullah minta bantuan SHTI ii................................................................. ......... 3......................................Cara Pengambilan I... iii........ .................................... .. i...Pulau Pinang .... dan Melaka serta nyatakan kesan kepada setiap negeri tersebut............................................ ........ ....................... iii............ i........... i............ ................. ...1-1................................ ........ Singapura dan Melaka B4D1E1 Membandingkan kemakmuran dan kekayaan Negara kita menarik British untuk menjajah Menguasai Tidak Menguasai Tandatangan guru penilai Aktiviti 1 Huraikan cara Syarikat Hindia Timur Inggeris (SHTI) mengambil Pulau Pinang....................... ........... ....... Singapura..................... ......................4 Pertapakan SHTI di Pulau Pinang............................................... ......................... Perikaian antara British dengan Belanda akan kemajuan Singapura ii............... ......... Johor mempunyai 2 sultan ii... Sultan Abdullah tandatangani perjanjian dengan SHTI ii...................................................................Singapura ....................

Belanda bimbang perdagangannya di Betawi akan terjejas 3.Singapura III.Huraian i.JAWAPAN 1.Sultan kalah i.SHTI menduduki Singapura ii.4 Pertapakan SHTI di Pulau Pinang. Singapura dan Melaka B4D1E1 Membandingkan kemakmuran dan kekayaan Negara kita menarik British untuk menjajah Menguasai Tidak Menguasai Tandatangan guru penilai Tajuk 1.Undang-undang British dikuatkuasakan I Kepulauan Melayu terbahagi dua ii. Kesan i. Tipu helah. SHTI menduduki Pulau Pinang ii. Ini kerana Kedah diancam Siam iii SHTI enggan bantu iv Perjanjian 1786 antara sultan Abdullah dan Francis Light iaitu British menjanjikan bantuan tentera jika kedah diancam musuh. i. George Leith dilantik sebagai Gabenor Pulau Pinang .Raffles paksa Temenggung Abdul Rahman tandatangani perjanjian ii.. Tandatangani perjanjian dengan sultan Hussein v.Pulau Pinang II.Raffles guna helah lantik Tengku Hussein sebagai sultan iii.1-1.Tanah Melayu dan Singapura di bawah British iii.Perikaian antara British dengan Belanda akan kemajuan Singapura ii.Melaka Tipu helah Pengambilan 2.Cara I.Kepulauan Riau dan Lingga di bawah Belanda iii. SHTI mula bertapak di Singapura iv. Dia enggan lalu berperang dengan Sultan.Belanda mendakwa Singapura di bawah pengaruhnya iv. v.Sultan Abdullah minta bantuan SHTI ii. Britishj mula meluaskan pengaruhnya di Tanah Melayu .SHTI berkuasa perjanjian i.Francis Light disuruh tinggalkan Pulau Pinang vi.Singapura maju sebagai pelabuhan perdagangan iii.

....................................... ................... ......... i... ......................... ii.......................... British dan Perancis bersaing . i.. ............ i..... i..... ............................................. ..................................... ..................... ii............................................ ...............Tingkatan :……………………………… Tarikh Pentaksiran :……………………………………………………… 1.... ii........ ........................................ ............ ..... 2.......... ...... Menarik minat pedagang asing ... ........... ......................... ii............................................................. .......... ................. ............. i................................... ....................... Keistimewaan Huraian i................................................................ ............... Pusat pengumpulan barang Kesan Kedatangan kuasa Barat ..... iii.. ii..... Penubuhan Negeri-negeri Selat B5D1E1 Menilai keistimewaan Negeri-negeri Selat Yang menarik campur tangan SHTI Menguasai Tidak Menguasai Tandatangan guru penilai Aktiviti Huraikan tiga keistimewaan Negeri-negeri Selat yang telah menyebabkan SHTI campur tangan serta nyatakan dua kesan dari campurtangan tersebut..... ........................................... 1............ Perdagangan SHTI dengan Cina penting .6........ iii... ....................... 4.. Terlindung dari angin monsoon ............... i............................................. i.................. ............................ .................. ...............................BAB 1 : KEDUDUKAN STRATEGIK MENDORONG PENGUASAAN BRITISH Nama : …………………………………………….. ........... ii..................... 3........ ii......... ...

3. British menduduki Pulau Pinang Kedudukan British menjadi kukuh i. Menjadi pusat perdagangan penting i. i. Huraian Barang dari Negara China didapati di sini Barang di Kepulauan Melayu boleh didapati di sini i. Pangkalan tentera iii. Pelbagai barangan boleh didapati iii. Keistimewaan i. Menarik minat Terlindung dari angin pedagang asing monsoon ii. Perpecahan Kepulauan Melayu ii. 2. Pusat pengumpulan barang ii. Kepulauan RiauLingga di bawah Belanda . 1.Barat i. i. Penubuhan Negeri-negeri Selat B5D1E1 Menilai keistimewaan Negeri-negeri Selat Yang menarik campur tangan SHTI Menguasai Tidak Menguasai Tandatangan guru penilai Aktiviti Huraikan tiga keistimewaan Negeri-negeri Selat yang telah menyebabkan SHTI campur tangan serta nyatakan dua kesan dari campurtangan tersebut. Kesan Kedatangan kuasa Barat ii. ii. Kedatangan kuasa Terletak di laluan Barat perdagangan iii. Tanah Melayu dan Singapura di bawah British iii.6. i. Pelabuhan persinggahan ii. Kedudukan yang strategik ii.JAWAPAN 1. ii. Pelabuhan yang sibuk British dan Perancis bersaing British mempertahankan kedudukannya di India Pulau Pinang dijadikan pangkalan tentera Perdagangan SHTI dengan Cina penting Terletak di tengah laluan perdagangan Timur. 4.

.... .................................... ......................................................................................................................... Nama : ……………………………………………....................................................................................................................................................... ............................. ........................nyatakan dan jelaskan nilai patriotisme yang perlu anda amalkan demi menjamin kesejahteraan dan kedaulatan negara ..................................................................................................................................................................................... ....................................................................................................................................................................................................................................................... .................... .................................................... ............................................................................................................................................... ........................................................ .......................................... ......................................................................................................................................... ................................................................Tingkatan :……………………………… Tarikh Pentaksiran :……………………………………………………… B6D1E2 Menjadi contoh dalam Pengamalan Unsur Patriotisme Menguasai Tidak Menguasai Tandatangan guru penilai Aktiviti Sebagai rakyat Malaysia ................................................................................................ .................................... .................................................................................................................................................................................................................................... .............................................................................................................................................................................. ..............................................BAB 1: KEDUDUKAN STRATEGIK MENDORONG PENGUASAAN BRITISH.................................................................................................

JAWAPAN Rujuk senarai semak .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->