P. 1
Pbs Sejarah Bab 1

Pbs Sejarah Bab 1

Views: 2,240|Likes:
Dipublikasikan oleh Sharimah Halimatun

More info:

Published by: Sharimah Halimatun on Jan 27, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/04/2014

pdf

text

original

BAB 1: KEDUDUKAN STRATEGIK MENDORONG PENGUASAAN BRITISH Nama : …………………………………………….Tingkatan ……………………………… TarikhPentaksiran :……………………………………………………… 1.

6 Penubuhan dan pentadbiran Negeri-Negeri Selat B1D1E1 Menyatakan wilayah yang dikuasai oleh Syarikat Hindia Timur Inggeris (SHTI)
Menguasai Tidak Menguasai Tandatangan guru penilai

Aktiviti 1 Isikan tempat kosong di bawah dengan jawapan yang betul. I. Bangkahulu II.Riau III.Pulau Pinang IV. Melaka V.Singapura

Wilayah yang dikuasai oleh SHTI

JAWAPAN 1.6 Penubuhan dan pentadbiran Negeri-Negeri Selat B1D1E1 Menyatakan wilayah yang dikuasai oleh Syarikat Hindia Timur Inggeris (SHTI)
Menguasai Tidak Menguasai Tandatangan guru penilai

Aktiviti 1 Isikan tempat kosong di bawah dengan jawapan yang betul. I. Bangkahulu II.Riau III.Pulau Pinang IV. Melaka V.Singapura

Wilayah yang dikuasai oleh SHTI

iii Pulau Pinang

iv Melaka

V Singapura

Tingkatan:……………………………… TarikhPentaksiran :……………………………………………………… 1.BAB 1: KEDUDUKAN STRATEGIK MENDORONG PENGUASAAN BRITISH Nama : …………………………………………….6 Penubuhan dan pentadbiran Negeri-Negeri Selat B1D1E2 Mewarnakan peta lokasi NegeriNegeri Selat dalam peta Tanah Melayu Menguasai Tidak Menguasai Tandatangan guru penilai Aktiviti 1 Warnakan kedudukan Negeri-Negeri Selat di dalam peta Tanah Melayu di bawah .

JAWAPAN 1.6 Penubuhan dan pentadbiran Negeri-Negeri Selat B1D1E2 Mewarnakan peta lokasi NegeriNegeri Selat dalam peta Tanah Melayu Menguasai Tidak Menguasai Tandatangan guru penilai Aktiviti 1 Warnakan kedudukan Negeri-Negeri Selat di dalam peta Tanah Melayu di bawah Pulau Pinang Melaka Singapura .

Negeri Kedah Sultan Muhammad Jiwa Sultan Abdullah Sultan Ismail Sultan Ibrahim Negeri Johor Sultan Abdul Rahman Temenggung Abdul Rahman Temenggung Ismail Sultan Abu Bakar .BAB 1: KEDUDUKAN STRATEGIK MENDORONG PENGUASAAN BRITISH Nama : ……………………………………………Tingkatan :……………………………… TarikhPentaksiran :……………………………………………………… 1.1 Pertapakan Syarikat Hindia Timur Inggeris di Pulau Pinang B1D1E3 Menyenaraikan pemimpin Kedah dan Menguasai Johor yang menentang pertapakan kuasa luar di wilayah mereka Tidak Menguasai Tandatangan guru penilai Aktiviti 1 Tandakan ( / ) bagi nama-nama pemimpin di Negeri Kedah dan Johor yang menentang kuasa asing di wilayah mereka.

Negeri Kedah / / Negeri Johor / / / Sultan Muhammad Jiwa Sultan Abdullah Sultan Ismail Sultan Ibrahim Sultan Abdul Rahman Temenggung Abdul Rahman Temenggung Ismail Sultan Abu Bakar .JAWAPAN 1.1 Pertapakan Syarikat Hindia Timur Inggeris di Pulau Pinang B1D1E3 Menyenaraikan pemimpin Kedah dan Johor yang menentang pertapakan kuasa luar di wilayah mereka Menguasai Tidak Menguasai Tandatangan guru penilai Aktiviti 1 Tandakan ( / ) bagi nama-nama pemimpin di Negeri Kedah dan Johor yang menentang kuasa asing di wilayah mereka.

Pelabuhan ___________________ i. 1. ii. British dan Perancis bersaing untuk menguasai perdagangan di ___________. ii. ii. Pulau Pinang Singapura . perak. Pulau Pinang sesuai dijadikan sebagai pengkalan tentera di _______________________. SHTI memerlukan _______ dari Negara China. Sesuai sebagai pelabuhan __________.. ii. Kebanyakan kapal dagang berdagang di Betawi. __________ dan Lingga. 1.. 2. Kedudukan Pulau Pinang yang jauh ke utara ______________. Singapura pangkalan perdagangan yang ______________ i. Tingkatan :……………………… Tarikh Pentaksiran : ……………………………. Sebagai tukaran. Kedudukan yang strategik untuk mengawal laluan _________________ di Selat Melaka dan Selat Sunda. membaiki Strategik perdagangan emas India teh bebas tentera lada hitam gagal Riau air Selat Melaka Kepulauan Melayu persinggahanan Negeri Faktor Pertapakan Syarikat Hindia Timur Inggeris (SHTI) 1. ii. 2.1 1. Pangkalan _____________ i... Pelabuhan Pulau Pinang menyediakan bekalan ________ dan makanan. Pelabuhan ini menyediakan kemudahan _____________ kapal. 3. China mahukan ________. SHTI _________ memajukan Pulau Pinang i..4 Pertapakan SHTI di Pulau Pinang Pertapakan SHTI di Singapura Menguasai Tidak Menguasai B2D1E1 Menjelaskan faktor pertapakan SHTI di Pulau Pinang dan Singapura Tandatangan guru penilai Isikan tempat kosong dengan faktor pertapakan Syarikat Hindia Timur Inggeris (SHTI) di Pulau Pinang dan Singapura dengan menggunakan jawapan yang diberikan.BAB 1: KEDUDUKAN STRATEGIK MENDORONG PENGUASAAN BRITISH Nama : ……………………………………………. bijih timah dan _______________. Pusat Pengumpulan Barang i.

1. membaiki Strategik perdagangan emas India teh bebas tentera lada hitam gagal Riau air Selat Melaka Kepulauan Melayu persinggahanan Negeri Faktor Pertapakan Syarikat Hindia Timur Inggeris (SHTI) 1. 2. Pulau Pinang sesuai dijadikan sebagai pengkalan tentera di Kepulauan Melayu.1 1. Singapura pangkalan perdagangan yang strategik i. China mahukan emas. ii. Pelabuhan persinggahan i. Kedudukan Pulau Pinang yang jauh ke utara Selat Melaka. Sebagai tukaran. British dan Perancis bersaing untuk menguasai perdagangan di India. ii. 3. ii. Pusat Pengumpulan Barang i. Riau dan Lingga. ii. bijih timah dan lada hitam. Pelabuhan ini menyediakan kemudahan membaiki kapal. ii. SHTI memerlukan teh dari Negara China. Pulau Pinang Singapura .JAWAPAN 1. Sesuai sebagai pelabuhan bebas. perak. Kebanyakan kapal dagang berdagang di Betawi.4 Pertapakan SHTI di Pulau Pinang Pertapakan SHTI di Singapura Menguasai Tidak Menguasai B2D1E1 Menjelaskan faktor pertapakan SHTI di Pulau Pinang dan Singapura Tandatangan guru penilai Isikan tempat kosong dengan faktor pertapakan Syarikat Hindia Timur Inggeris (SHTI) di Pulau Pinang dan Singapura dengan menggunakan jawapan yang diberikan. SHTI gagal memajukan Pulau Pinang i. 2. Pangkalan tentera i. Pelabuhan Pulau Pinang menyediakan bekalan air dan makanan. Kedudukan yang strategik untuk mengawal laluan perdagangan di Selat Melaka dan Selat Sunda.

Tingkatan :……………………… Tarikh Pentaksiran : ……………………………. 1..BAB 1: KEDUDUKAN STRATEGIK MENDORONG PENGUASAAN BRITISH Nama : …………………………………………….5 Perpecahan Kepulauan Melayu Menguasai Tidak Menguasai B2D1E2 Menjelaskan pertapakan Syarikat Hindia Timur Inggeris (SHTI) di Negeri-negeri Selat (NNS) Tandatangan guru penilai Berikut adalah pertapakan Syarikat Hindia Timur Inggeris (SHTI) di Negeri-negeri Selat (NNS) secara kronologi. Singapura 1800 Pulau Pinang 1824 George Leith Ogos 1824 John Crawfurd menguasai ________________ Mac _______ British menguasai Melaka ________ ___________________ menguasai Seberang Perai 1791 Francis Light menguasai _____________________ .... Lengkapkan carta aliran di bawah..

Singapura 1800 Pulau Pinang 1824 George Leith Ogos 1824 John Crawfurd menguasai Singapura Mac 1824 British menguasai Melaka 1800 George Leith menguasai Seberang Perai 1791 Francis Light menguasai Pulau Pinang .JAWAPAN 1.5 Perpecahan Kepulauan Melayu Menguasai Tidak Menguasai B2D1E2 Menjelaskan pertapakan Syarikat Hindia Timur Inggeris (SHTI) di Negeri-negeri Selat (NNS) Tandatangan guru penilai Berikut adalah pertapakan Syarikat Hindia Timur Inggeris (SHTI) di Negeri-negeri Selat (NNS) secara kronologi. Lengkapkan carta aliran di bawah.

Sultan Abdullah menawarkan __________________ kepada SHTI mendapatkan bantuan _______________ daripada Firma Jourdain Sullivan and deSouza i. 1. .. ii. Pulau Pinang Siam ketenteraan Kedah Sultan Muhammad Jiwa perjanjian Sultan Abdullah Tindakan pemimpin Kedah 1.. ii. Firma menghantar Francis Light untuk berunding dengan ________________________. Tingkatan :……………………… Tarikh Pentaksiran : ……………………………. SHTI mesti melindungi ________ daripada ancaman ________.. Tandatangan guru penilai Isikan tempat kosong berkenaan tindakan pemimpin Kedah untuk mempertahankan kedaulatan negeri..1 Pertapakan Syarikat Hindia Timur Inggeris (SHTI) di Pulau Pinang Menguasai Tidak Menguasai B2D1E3 Menjelaskan tindakan pemimpin Kedah untuk mempertahakan kedaulatan negeri. __________________________ mendapatkan bantuan tentera daripada Syarikat Hindia Timur Inggeris (SHTI) i. Satu ____________________ telah ditandatangani.. Sultan Muhammad Jiwa 2.BAB 1: KEDUDUKAN STRATEGIK MENDORONG PENGUASAAN BRITISH Nama : …………………………………………….

Sultan Muhammad Jiwa 2. Sultan Abdullah menawarkan Pulau Pinang kepada SHTI mendapatkan bantuan ketenteraan daripada Firma Jourdain Sullivan and deSouza i. ii.1 Pertapakan Syarikat Hindia Timur Inggeris (SHTI) di Pulau Pinang Menguasai Tidak Menguasai B2D1E3 Menjelaskan tindakan pemimpin Kedah untuk mempertahakan kedaulatan negeri. Firma menghantar Francis Light untuk berunding dengan Sultan Muhammad Jiwa. Sultan Abdullah mendapatkan bantuan tentera daripada Syarikat Hindia Timur Inggeris (SHTI) i. . SHTI mesti melindungi Kedah daripada ancaman Siam.JAWAPAN 1. Tandatangan guru penilai Isikan tempat kosong berkenaan tindakan pemimpin Kedah untuk mempertahankan kedaulatan negeri. ii. Satu perjanjian telah ditandatangani. Pulau Pinang Siam ketenteraan Kedah Sultan Muhammad Jiwa perjanjian Sultan Abdullah Tindakan pemimpin Kedah 2.

Singapura dan Melaka Menguasai Tidak Menguasai B3D1E1 Tandatangan guru penilai Aktiviti 1 Padankan negeri dan cara pertapakan Syarikat Hindia Timur Inggeris (SHTI) di negeri tersebut i.Tingkatan :……………………………… Tarikh Pentaksiran :……………………………………………………… 1.BAB 1 : KEDUDUKAN STRATEGIK MENDORONG PENGUASAAN BRITISH Nama : ……………………………………………. Pertikaian dan perebutan kawasan perdagangan di Tanah Melayu i. Perjanjian InggerisKedah iii. Perjanjian Inggeris-Belanda ii. PULAU PINANG iii. Di antara British dan Belanda iii.4 1.5 Tipu Helah Francis Light bagi Mendapatkan Pulau Pinang Pertapakan SHTI di Singapura Perpecahan Kepulauan Melayu Menerangkan cara Syarikat Hindia Timur Inggeris (SHTI) bertapak di Pulau Pinang. ii. Di antara Sultan Abdullah dan Francis Light MELAKA . Menggunakan tipu helah ii. Menggunakan tipu muslihat Perjanjian antara Temenggung Abdul Rahman dengan Stamford Raffles Masalah pewarisan takhta kerajaan Johor SINGAPURA i.2 1.

iii. SINGAPURA ii.5 Tipu Helah Francis Light bagi Mendapatkan Pulau Pinang Pertapakan SHTI di Singapura Perpecahan Kepulauan Melayu Menerangkan cara Syarikat Hindia Timur Inggeris (SHTI) bertapak di Pulau Pinang. ii. MELAKA . Menggunakan tipu muslihat Perjanjian antara Temenggung Abdul Rahman dengan Stamford Raffles Masalah pewarisan takhta kerajaan Johor Perjanjian InggerisBelanda Di antara British dan Belanda Pertikaian dan perebutan kawasan perdagangan di Tanah Melayu i.JAWAPAN 1. Menggunakan tipu helah Perjanjian InggerisKedah Di antara Sultan Abdullah dan Francis Light i. Singapura dan Melaka Menguasai Tidak Menguasai B3D1E1 Tandatangan guru penilai Aktiviti 1 Padankan Negeri dan Cara Penapakan Syarikat Hindia Timur Inggeris (SHTI) di negeri tersebut i. iii. PULAU PINANG iii. ii.4 1.2 1.

BAB 1 : KEDUDUKAN STRATEGIK MENDORONG PENGUASAAN BRITISH Nama : …………………………………………….5 Perpecahan Kepulauan Melayu Melakar dan melorek peta pembahagian Kawasan pengaruh British dan Belanda di Kepulauan Melayu pada tahun 1824 Menguasai Tidak Menguasai B3D1E2 Tandatangan guru penilai Aktiviti 1 Lakarkan dan tandakan garisan pembahagian kawasan pengaruh British dan Belanda pada tahun 1824 .Tingkatan :……………………………… Tarikh Pentaksiran :……………………………………………………… 1.

5 Perpecahan Kepulauan Melayu Melakar dan melorek peta pembahagian Kawasan pengaruh British dan Belanda di Kepulauan Melayu pada tahun 1824 Menguasai Tidak Menguasai B3D1E2 Tandatangan guru penilai Aktiviti 1 Lakarkan dan lorekkan pembahagian kawasan pengaruh British dan Belanda pada tahun 1824 .JAWAPAN 1.

............................. ............................................................................... ............. iii........Huraian iii...........1-1....................................... ..................... iv........................ .. .. British menguasai laluan perdagangan ii.......................................................................... ..... . .................................. .......... ............................... ...... ....................... ..................Melaka ....... Tajuk 1.................................. .... iii.................BAB 1 : KEDUDUKAN STRATEGIK MENDORONG PENGUASAAN BRITISH Nama : …………………………………………….. ...... ........................... i..................... i.. Raffles paksa Temenggung Abdul Rahman tandatangani perjanjian ii..Singapura . .............. ... Singapura........................................Tingkatan :………………… Tarikh Pentaksiran :………………… 1............... ..... . 2..........................4 Pertapakan SHTI di Pulau Pinang............................................................................. Johor mempunyai 2 sultan ii.......... ............................... ........ iii.............. ............... ..... i............................... .... ............. ....Pulau Pinang ............... III....................... ........... ...... ... ........... II.......Cara Pengambilan I.............. Sultan Abdullah tandatangani perjanjian dengan SHTI ii........ iv......... ................... ....... ............................... ............ iv.......... .......................................................... iii.......................................... .. ............ i..................................... i.............................. .......... .......... dan Melaka serta nyatakan kesan kepada setiap negeri tersebut... Perikaian antara British dengan Belanda akan kemajuan Singapura ii................ ............ ................... 3............................... Sultan Abdullah minta bantuan SHTI ii............................................................................................................................... .... Singapura dan Melaka B4D1E1 Membandingkan kemakmuran dan kekayaan Negara kita menarik British untuk menjajah Menguasai Tidak Menguasai Tandatangan guru penilai Aktiviti 1 Huraikan cara Syarikat Hindia Timur Inggeris (SHTI) mengambil Pulau Pinang.... Kesan i.............................. ........ ......... ................................................. iii..........................................

SHTI menduduki Singapura ii. SHTI menduduki Pulau Pinang ii. Tipu helah. Tandatangani perjanjian dengan sultan Hussein v.Cara I.Singapura maju sebagai pelabuhan perdagangan iii.Raffles paksa Temenggung Abdul Rahman tandatangani perjanjian ii.SHTI berkuasa perjanjian i.JAWAPAN 1. v.Tanah Melayu dan Singapura di bawah British iii.Pulau Pinang II. Britishj mula meluaskan pengaruhnya di Tanah Melayu .1-1.Perikaian antara British dengan Belanda akan kemajuan Singapura ii.4 Pertapakan SHTI di Pulau Pinang. George Leith dilantik sebagai Gabenor Pulau Pinang . Ini kerana Kedah diancam Siam iii SHTI enggan bantu iv Perjanjian 1786 antara sultan Abdullah dan Francis Light iaitu British menjanjikan bantuan tentera jika kedah diancam musuh.Kepulauan Riau dan Lingga di bawah Belanda iii.Sultan kalah i. Singapura dan Melaka B4D1E1 Membandingkan kemakmuran dan kekayaan Negara kita menarik British untuk menjajah Menguasai Tidak Menguasai Tandatangan guru penilai Tajuk 1. Kesan i.Raffles guna helah lantik Tengku Hussein sebagai sultan iii.Melaka Tipu helah Pengambilan 2.. SHTI mula bertapak di Singapura iv.Singapura III.Sultan Abdullah minta bantuan SHTI ii.Undang-undang British dikuatkuasakan I Kepulauan Melayu terbahagi dua ii.Huraian i.Francis Light disuruh tinggalkan Pulau Pinang vi.Belanda bimbang perdagangannya di Betawi akan terjejas 3. i.Belanda mendakwa Singapura di bawah pengaruhnya iv. Dia enggan lalu berperang dengan Sultan.

......................................... i...........Tingkatan :……………………………… Tarikh Pentaksiran :……………………………………………………… 1... ........................... .... iii.................... ii............................................. iii................... 2......................... ............ ....... .................. i....... .. ii................. ................................................... ii................................................ Penubuhan Negeri-negeri Selat B5D1E1 Menilai keistimewaan Negeri-negeri Selat Yang menarik campur tangan SHTI Menguasai Tidak Menguasai Tandatangan guru penilai Aktiviti Huraikan tiga keistimewaan Negeri-negeri Selat yang telah menyebabkan SHTI campur tangan serta nyatakan dua kesan dari campurtangan tersebut........ Perdagangan SHTI dengan Cina penting . 4................... ............... Pusat pengumpulan barang Kesan Kedatangan kuasa Barat ................................ Menarik minat pedagang asing .............. ........ ........................ .....6..................................................................... 1..... Terlindung dari angin monsoon ............... i... ........................................................................................................ ii........ . ..................... ...................... ...... ..... i....... ii.... i....................... ii.......BAB 1 : KEDUDUKAN STRATEGIK MENDORONG PENGUASAAN BRITISH Nama : ……………………………………………. Keistimewaan Huraian i.. ... British dan Perancis bersaing ........................ ..... ............... ...... 3.... i..... ......................................................................... i..... .... ......................... .......... ............ ii...........

Pelabuhan persinggahan ii. Penubuhan Negeri-negeri Selat B5D1E1 Menilai keistimewaan Negeri-negeri Selat Yang menarik campur tangan SHTI Menguasai Tidak Menguasai Tandatangan guru penilai Aktiviti Huraikan tiga keistimewaan Negeri-negeri Selat yang telah menyebabkan SHTI campur tangan serta nyatakan dua kesan dari campurtangan tersebut. i. Pusat pengumpulan barang ii. 1. Kedatangan kuasa Terletak di laluan Barat perdagangan iii. Pangkalan tentera iii. Menarik minat Terlindung dari angin pedagang asing monsoon ii. Keistimewaan i. British menduduki Pulau Pinang Kedudukan British menjadi kukuh i. Menjadi pusat perdagangan penting i.6. i.Barat i. 3. ii. Pelbagai barangan boleh didapati iii.JAWAPAN 1. Kepulauan RiauLingga di bawah Belanda . Kesan Kedatangan kuasa Barat ii. 2. Kedudukan yang strategik ii. Tanah Melayu dan Singapura di bawah British iii. 4. Pelabuhan yang sibuk British dan Perancis bersaing British mempertahankan kedudukannya di India Pulau Pinang dijadikan pangkalan tentera Perdagangan SHTI dengan Cina penting Terletak di tengah laluan perdagangan Timur. ii. i. Huraian Barang dari Negara China didapati di sini Barang di Kepulauan Melayu boleh didapati di sini i. Perpecahan Kepulauan Melayu ii.

... ......................................................... ........................................................................................................................... ............................................................. ...............................................................BAB 1: KEDUDUKAN STRATEGIK MENDORONG PENGUASAAN BRITISH....................................................................................................................................... ....... ............................ ......................................... ................................................................................................................................................................................................................. ........................................................................................................................................................................................................ ............................................................................................................................................................................................................................. ........................................................................................................................................................... ................................................ Nama : …………………………………………….............................................................................. .......................................................................................................................................................Tingkatan :……………………………… Tarikh Pentaksiran :……………………………………………………… B6D1E2 Menjadi contoh dalam Pengamalan Unsur Patriotisme Menguasai Tidak Menguasai Tandatangan guru penilai Aktiviti Sebagai rakyat Malaysia ............................................................................................................. ........................nyatakan dan jelaskan nilai patriotisme yang perlu anda amalkan demi menjamin kesejahteraan dan kedaulatan negara ............................................................................................................................................................................................................................ ................... ................................

JAWAPAN Rujuk senarai semak .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->