PERANCANGAN STRATEGIK (2009 – 2011) PELAN TINDAKAN MATAPELAJARAN MATLAMAT STRATEGIK BIL 1.

0 AKTIVITI PROGRAM MENAIK TARAF BILIK SUKAN Mengubahsuai perabot, kelengkapan elektrik dan cat dinding dan jubin Menyediakan penghawa dingin dan memasang cermin penutup ruang kekisi Menyediakan talian internet Menjadikan Bilik Operasi Sukan lebih tersusun, kemas dan teratur Menambahkan keselesaan Mengubahsuai keadaan bilik menjadi ceria dan kemas Menyediakan sebuah bilik operasi sukan yang kondusif. Memperbaiki sistem jaringan internet AJK Majlis Sukan Sekolah AJK PJK Kontraktor. AJK Majlis Sukan Sekolah & Kontraktor AJK Bilik operasi sukan AJK Majlis Sukan Sekolah & kontraktor Pihak berkenaan 2009 Kemas, teratur dan dipenuhi dengan perabot yang sesuai : UNIT SUKAN DAN PERMAINAN : MENYEDIAKAN SEBUAH BILIK OPERASI SUKAN YANG KONDUSIF. OBJEKTIF SUMBER TENAGA SASARAN JANGKA MASA INDIKATOR KEJAYAAN

HURAIAN / JUSTIFIKASI

1.1

1.2

Pihak yang berkenaan

2009

Bilik operasi sukan sekolah menjadi selesa/ Komputer yang mempunyai jaringan internet Bilik operasi sukan dan stor peralatan yang lebih luas

1.3

Meningkatkan prestasi capaian maklumat Menambahkan ruang penyimpanan peralatan sukan

Guru-guru Dan kakitangan makmal komputer Pihak pentadbiran

2009

1.4

Menambah ruang stor sukan

Mengubahsuai ruang bilik dan stor sukan menjadi lebih luas

2010-2011

SASARAN Guru-guru dan pelajar JANGKA MASA 2009-2010 INDIKATOR KEJAYAAN Papan maklumat yang lengkap 1.7 Pihak berkenaan 2009 PELAN OPERASI / TAKTIKAL .BIL 1.5 AKTIVITI PROGRAM KECERIAN BILIK OPERASI SUKAN Meletakkan ruang tanda nama guru pada pintu bilik Label Bilik operasi sukan sekolah HURAIAN / JUSTIFIKASI Menjadikan Bilik Operasi Sukan sekolah sumber maklumat sukan Menjadikan bilik operasi sukan lebih mesra pengguna Menjadikan bilik operasi sukan yang mudah dicari OBJEKTIF Menambahkan sumber maklumat dan penyediaan galeri gambar dan berita sukan sekolah Menyediakan kemudahan kepada semua pelajar dan guru-guru Menjadikan identiti pengurusan sukan sekolah SUMBER TENAGA AJK bilik operasi sukan.6 S/u Sukan & AJK Bilik operasi sukan Pentadbiran & kedai papan tanda Semua guru dan pelajar 2009 Papan tanda nama yang memudahkan semua guru dan pelajar Papan tanda bilik operasi sukan yang jelas 1.

S/U Sukan S/U Sukan Kontraktor yang dilantik - Januari Januari 3. CATATAN Mengikut peruntukkan kelulusan yang diberikan oleh pihak pentadbir. JUBIN DAN ALAT PENGHAWA DINGIN : MENYEDIAKAN SEBUAH BILIK OPERASI SUKAN YANG KONDUSIF. Penilaian / Pemantauan Tuan Pengetua GPK 1 GPK KK S/U Sukan - Februari hingga Disember Disember Bilik yang sudah siap diubahsuai sepenuhnya PELAN OPERASI / TAKTIKAL . 2. RM 10 000 Januari Februari hingga Disember Januari Disember Pengubahsuaian perlu dijalankan pada bulan Disember bagi mengelakkan kesulitan 5. 4. GPK Kokurikulum S/U Sukan Pen. PERSONALIA Tuan pengetua GPK Kokurikulum ANGGARAN KOS RM 10 000 TEMPOH PERLAKSANAAN Januari hingga Disember TARIKH PERLAKSANAAN Disember INDIKATOR KEJAYAAN Bilik yang sudah diubahsuai dan diperbaiki Keputusan yang dicapai Kertas kerja yang diluluskan Bilik yang sudah diubahsuai BIL 1. KELENGKAPAN ELEKTRIK DAN CAT DINDING.PELAN TINDAKAN AKTIVITI OBJEKTIF KHUSUS HURAIAN/ AKTIVITI Perbincangan dengan pentadbir Mesyuarat dengan AJK Bilik Sukan Sekolah Membuat kertas kerja Melaksanakan aktiviti : MENGUBAHSUAI PERABOT.

1 1. Memperbaiki sistem jaringan internet Pihak yang berkenaan Guru-guru Dan kakitangan makmal komputer 2009 Bilik operasi sukan sekolah menjadi selesa/ Komputer yang mempunyai jaringan internet 1. kemas dan teratur Menambahkan keselesaan Meningkatkan prestasi capaian maklumat Mengubahsuai keadaan bilik menjadi ceria dan kemas AJK Majlis Sukan Sekolah AJK PJK Kontraktor.2 Menyediakan sebuah bilik operasi sukan yang kondusif. teratur dan dipenuhi dengan perabot yang sesuai : BILIK OPERASI SUKAN : MENYEDIAKAN SEBUAH BILIK OPERASI SUKAN YANG KONDUSIF. HURAIAN / JUSTIFIKASI OBJEKTIF SUMBER TENAGA SASARAN JANGKA MASA INDIKATOR KEJAYAAN 1.3 2009 BIL AKTIVITI HURAIAN / JUSTIFIKASI OBJEKTIF SUMBER TENAGA SASARAN JANGKA MASA INDIKATOR KEJAYAAN . AJK Majlis Sukan Sekolah & Kontraktor AJK Bilik operasi sukan Pihak berkenaan 2009 Kemas.0 AKTIVITI PROGRAM MENAIK TARAF BILIK SUKAN Mengubahsuai perabot.2009 PELAN TINDAKAN (Program Development) UNIT MATLAMAT STRATEGIK BIL 1. kelengkapan elektrik dan cat dinding dan jubin Menyediakan penghawa dingin dan memasang cermin penutup ruang kekisi Menyediakan talian internet Menjadikan Bilik Operasi Sukan lebih tersusun.

1. Guru-guru dan pelajar 2009-2010 Papan maklumat yang lengkap 1.4 PROGRAM KECERIAN BILIK OPERASI SUKAN Menjadikan Bilik Operasi Sukan sekolah sumber maklumat sukan Menjadikan bilik operasi sukan lebih mesra pengguna Menjadikan bilik operasi sukan yang mudah dicari Menambahkan sumber maklumat dan penyediaan galeri gambar dan berita sukan sekolah Menyediakan kemudahan kepada semua pelajar dan guruguru Menjadikan identiti pengurusan sukan sekolah AJK bilik operasi sukan.5 Meletakkan ruang tanda nama guru pada pintu bilik Label Bilik operasi sukan sekolah S/u Sukan & AJK Bilik operasi sukan Pentadbiran & kedai papan tanda Semua guru dan pelajar 2009 Papan tanda nama yang memudahkan semua guru dan pelajar Papan tanda bilik operasi sukan yang jelas 1.6 Pihak berkenaan 2009 .

Guru-guru dan pelajar-pelajar Seminggu sekali Kemas dan bersih 3. menyapu Bilik operasi sukan Merancang aktiviti sukan dan permainan Penyusunan Jawatankuasa Pelaksana aktiviti sukan dan permainan AKTIVITI : BILIK OPERASI SUKAN : MENYEDIAKAN SEBUAH BILIK OPERASI SUKAN YANG KONDUSIF. AKTIVITI Merekodkan penggunaan peralatan Mengemas peralatan. Guru-guru dan pelajar-pelajar Sepanjang Tahun Tiada tindanan tarikh perlaksanaan 4. OBJEKTIF Penggunaan peralatan direkodkan dengan sistematik Menjadikan bilik operasi sukan kemas dan Penyusunan latihan yang tersusun SUMBER TENAGA Semua guru PJK S/U Sukan Pen. Melancarkan pelaksanaan aktiviti sukan dan permainan Guru-guru November Semua guru melaksanakan tugasan mengikut jadual pembahagian tugas INDIKATOR KEJAYAAN BIL OBJEKTIF SUMBER TENAGA SASARAN JANGKA MASA . S/U Sukan AJK Bilik operasi sukan AJK Kelab PJK GPK KK S/U Sukan Pen. Memastikan peralatan dan Bilik operasi sukan bersih dan kemas Memastikan setiap program sukan dan permainan berjalan lancar Memastikan pembahagian tugas jurulatih bagi pasukan sukan dan permainan HURAIAN / JUSTIFIKASI 2.PELAN OPERASI / TAKTIKAL 2009 PELAN TINDAKAN (Program Rutin) UNIT MATLAMAT STRATEGIK BIL 1. S/U Sukan GPK KK S/U Sukan Guru-guru SASARAN Guru-guru dan pelajar-pelajar JANGKA MASA Sepanjang Tahun INDIKATOR KEJAYAAN Penggunaan direkodkan HURAIAN / JUSTIFIKASI Memastikan setiap pengguna peralatan membuat catatan penggunaan.

S/U Sukan Semua guru Januari hingga April November hingga Disember Semua guru mendapat maklumat yang tepat Garisan yang terang dan jelas Guru-guru dan pelajar-pelajar S/U Sukan Pen.5. Membincangkan perjalanan aktiviti sukan dan permainan Mewujudkan garisan trek. balapan dan permainan untuk kegunaan latihan dan pertandingan Menyediakan jadual latihan bagi guru-guru dan pelajar Menyediakan calon-calon peserta sukan dan permainan Memastikan wakilwakil pelajar menjani latihan sewajarnya sebelum menyertai pertandingan Menganjurkan Sukan Tahunan Menyediakan guruguru yang bersedia dalam pelaksanaan aktiviti Menyediakan garisan trek. 6.1 SASARAN Julai dan september JANGKA MASA Semua warga SMKDO menjayakan temasya Sukan Tahunan Pelajar melibatkan diri INDIKATOR KEJAYAAN . Mesyuarat pelaksanaan tugas sukan dan permainan Penyediaan garisan trek dan balapan serta permainan 7. S/U Sukan Semua Pengurus Semua Warga SMKDO S/U Sukan Pelajar SUMBER TENAGA Guru-guru dan pelajar-pelajar Semua jurulatih dan pelajar Januari Semua latihan bergerak lancar tanpa tindanan Semua Permainan diwakili oleh para pelajar yang berbakat dan berkemampuan Semua wakil sekolah dapat menjalani latihan mengikut jadual Januari hingga Julai 9. Penyediaan jadual latihan sukan dan permainan Pemilihan peserta sukan dan permainan Latihan sukan dan permainan 8. balapan dan permainan bagi kemudahan guru dan pelajar Memudahkan pergerakan latihan sukan dan permainan Memilih bakat-bakat baru untuk mewakili pasukan dan sekolah Menyediakan peserta yang bersedia dari segi fizikal dan taktikal GPK KK S/U Sukan Semua guru S/U Sukan Pen. Semua jurulatih pasukan sekolah S/U Sukan Pengurus pasukan Semua guru Januari hingga Oktober 10. BIL Pertandingan Liga Permainan AKTIVITI Menganjurkan Pertandingan HURAIAN / JUSTIFIKASI Semua pelajar Tingkatan 3.S/U Sukan Semua jurulatih sukan dan permainan S/U Sukan Semua guru (jurulatih) S/U Sukan Pen. Pertandingan sukan dan permainan Menyediakan temasya sukan yang gemilang Memberi peluang kepada para pelajar OBJEKTIF Mac 11.

.............. Dato’ Onn Batu Pahat.....12.... En. S/U Sukan AJK Persatuan PJK S/U Sukan Pen.. S/U Sukan Semua guru dan pelajar yang terlibat Oktober Semua peralatan tersusun rapi dan stok yang dikemaskini.. Menyediakan laporan sukan dan permainan Membuat kemaskini peralatan yang rosak dan menyediakan rekod stok peralatan Menyediakan laporan pencapaian sukan dan permainan tahun berkenaan Mengemaskini jumlah perlatan dan stok simpanan peralatan Memberikan satu maklumat keseluruhan program sukan dan permainan S/U Sukan Pen.... .... .. Ismail bin Basiron Setiausaha Sukan dan Permainan SMK.... Pengemaskinian peralatan dan stok 13.......... Johor Disahkan oleh....... Laporan boleh diakses dengan mudah S/U Sukan Pen.. S/U Sukan November Disediakan oleh..