Anda di halaman 1dari 2

Soalan-soalan mengikut aras Taksonomi Bloom 1. Aras Pengetahuan 1.1 Apakah maksud perkataan culas? A. Rajin B. Lalai C.

Malas D. Cergas 2. Aras Kefahaman 2.2 Pilih peribahasa yang paling sesuai bagi pernyataan di bawah. Kuala Lumpur menjadi tumpuan orang ramai untuk mencari pekerjaan. A. Ada ubi ada batas B. Ada gula ada semut C. Ada udang disebalik batu D. Banyak udang banyak garam 3. Aras Aplikasi 3.1 Pilih ayat yang menggunakan perkataan bergaris dengan betul. i. ii. iii. iv. A. B. C. D. Radio ini ada kelasnya yang tersendiri, kata Adib. Jangan makan di dalam kelas! kata pengewas itu. Mereka masyarakat kelas menengah. Kulitnya kelas kerana api. i,ii dan iv sahaja. ii,iii dan iv sahaja i,ii dan iii sahaja. I,ii,iii dan iv sahaja.

4. Aras Analisis 4.1 Baca sajak di bawah, kemudian jawab soalan di bawah. Tiba-tiba aku tersedar Lamunan yang merugikan terlepas kini Kini, semaikan benih-benih harapan Bersama jutaan impian Aku kan tempuh segala cabaran. 4.2 Ku semaikan benih-benih harapan bermaksud A. Pemuisi menanankan cita-cita untuk berjaya B. Pemuisi belajar dengan bersungguh-sungguh C. Pemuisi menanam benih-benih baharu di ladangnya. D. Pemuisi menharapkan dirinya tidak dilupakan.

5. Aras Sentesis 5.1 Susun semula baris-baris pantun di bawah supaya menjadi pantun yang lengkap. Budi yang baik dikenang juga, Pulau Pandan jauh ke tengah; Hancur badan dikandung tanah, Gunung Daik bercabang tiga. A. Budi baik dikenang juga, Hancur badan dikandungn tanah; Pulau Pandan jauh ke tengah, Gunung Daik bercabang tiga. B. Pulau Pandang jauh ke tengah, Gunung daik bercabang tiga; Hancur badan dikandung tanah, Budi baik dikenang juga. C. Pulau Pandan jauh ke tengah, Hancur badan dikandung tanah; Gunung Daik bercabang tiga, Budi baik dikenang juga. D. Gunung Daik bercabagng tiga, Budi baik dikenang juga; Pulau Pandan jauh ke tengah, Hancur badan dikandung tanah. 6. Aras Penilaian Pencerobohan tentera Jepun terhadap Malaysia merupakan satu tindakan yang zalim dan tidak berperikemanusiaan. Rakyat Malaysia sanggup mempertahankan segenap inci tanah tumpah darah mereka. Mereka sanggup berputih tulang daripad berputih mata. Apakah yang anda faham mengenai ungkapan Biar berputih tulang jangan berputih mata