Anda di halaman 1dari 16

PERKEMBANGAN FIZIKAL KANAK-KANAK

Ahli Kumpulan : Leong Shu Min

Lim Pui Ling


Ling Ing Hua Ling Poh Tii

TEORI KEMATANGAN BIOLOGI : ARNOLD GESELL ( 1880-1961 )

PERKEMBANGAN FIZIKAL KANAK-KANAK LAZIMNYA BOLEH DIBAHAGIKAN KEPADA 3 PERINGKAT BERIKUT :

1. 2. 3.

Peringkat awal kanak-kanak ( 2-6 tahun ) Peringkat pertengahan kanak-kanak ( 6-8 tahun ) Peringkat akhir kanak-kanak ( 9-11 tahun )

Umur ( Peringkat ) 2 Tahun ( Bayi )

Perkembangan Fizikal ( Sensori-Motor ) Menambah berat dan tingginya dengan kadar lebih perlahan dari umur 1-2 tahun. Koordinasi berjalan ditambah baik. Perkembangan kemahiran berlari, melompat, melontar dan menangkap Boleh memakai dan menanggal baju yang longgar. Boleh guna sudu dengan berkesan. Tiada lagi tidur siang. Kordinasi berlari, melompat, melontar, dan menangkap lebih berkesan. Melompat dengan satu kaki. Boleh menunggang basikal beroda tiga. Boleh gunakan gunting. Melukis gambar orang. Boleh membezakan penulisan dengan bukan-penulisan.

( Awal Kanak-Kanak )

3 Tahun 3 Tahun

( Awal Kanak-Kanak )

4 Tahun

9 Tahun

( Akhir KanakKanak )

11 Tahun

Kemahiran motor dalam berlari, melompat, melontar, menyepak, menangkap, mengelecek diuruskan dengan lebih cepat dan koordinasi lebih baik. Masa tindak balas ditambah baik dan membantu perkembangan kemahiran motor. Perkembangan perwakilan mendalam dalam lukisan. Permulaan pertumbuhan peringkat remaja, 2 tahun lebih awal untuk perempuan.

TEORI KEMATANGAN BIOLOGI : ARNOLD GESELL ( 1880-1961 )

Mengikut

Teori Perkembangan Kanakkanak, Gesell merumuskan : Baka dan kematangan adalah faktor yang penting dalam menentukan perkembangan kanak-kanak. Perkembangan kanak-kanak adalah unik dan berbeza di antara satu sama lain.

1.

2.

3.

4.

5.

Perkembangan kanak-kanak adalah melalui beberapa peringkat tertentu. Kanak-kanak akan menunjukkan tingkah laku yang kurang stabil apabila mereka mula masuk peringkat baru kerana menghadapi pengubahsuaikan kemahiran koordinasinya. Tempoh lima tahun yang pertama merupakan perkembangan kanak-kanak dalam aspek fizikal, mental, emosi dan sosial yang paling penting untuk pendidikannya pada masa depan.

GASELL MENGENAL PASTI LIMA PERINGKAT PERKEMBANGAN KANAK-KANAK DALAM TEMPOH LIMA TAHUN YANG PERTAMA SEJAK LAHIR ,IAITU :
Peringkat Ciri-ciri Perkembangan

Pertama Kematangan emosi mula berlaku 1 bulan ( 0-1 Tahun ) melalui isyarat tangisan dan senyuman. Kematangan fizikal mula berlaku pada umur 4 bulan melaui pergerakan mata. Perkembangan mengikut mekanisme kawalan kendiri. Kedua Kematangan mental dan fizikal meningkat dan ( 1-2 Tahun ) ditunjukkan dengan kemahiran menggunakan perkataan mudah. Kematangan fizikal berkembang lebih cepat dengan mula berjalan diikuti dengan berlari.

Ketiga Mula bentuk sikap berdikari semasa ( 2-3 Tahun ) makan, minum dan lain-lain. Mula menggunakan ayat yang mudah.

Keempat ( 3-4 Tahun )

Kematangan fizikal berkembang dalam aktiviti permainan. Keupayaan melaksanakan tugas harian. Kematangan emosi dan sosial ditunjukkan dalam interaksi dengan rakan sebaya. Kematangan mental ditunjukkan melalui soalan-soalan dikemukakan.

Kelima ( 4-5 Tahun )

TEORI TUGAS TUGAS PERKEMBANGAN : ROBERT HAVIGHURST


Robert

Havighurst ialah ahli psikologi Amerika Syarikat yang terkenal dengan mengemukakan teori tugas-tugas perkembangan manusia berlandaskan sosiobudaya berkaitan dengan perkembangan jasmaninya. menghuraikan perkembangan utama manusia sebagai satu-satu tugas, seperti berjalan, berlari, yang dilahirkan di dalam kehidupan individu pada sesuatu peringkat yang tertentu.

Beliau

Kejayaan

individu dalam pelaksanaan tugas tertentu akan membawa kepuasan serta mendorongkannya mengulangi tugas tersebut.
kegagalan melaksanakan tugas kali pertama akan membawa perasaan kecewa serta menghindarkannya meneruskan tugas itu.

Manakala,

Beliau menegaskan bahawa perkembangan personaliti seseorang dipengaruhi oleh nilai-nilai, norma-norma dan budaya masyarakat. R. Havighurst dalam bukunya Human Development and Education ( 1953 ) menyenaraikan tugas-tugas perkembangan kanak-kanak dari peringkat bayi hingga peringkat seperti berikut.

Peringkat

Umur ( Tahun ) 0-6

Tugas-tugas Perkembangan KanakKanak Belajar memakan makanan pepejal, berjalan, bercakap Membezakan jantina Membentukkan konsep peringkat rendah seperti konsep betul dan salah Mula belajar nilai bertolak ansur, bertimbang rasa, sedia menerima pendapat orang lain pada peringkat akhir ini.

Lahir hingga awal kanakkanak

Kanak kanak

6-12

Membentuk konsep diri yang sihat. Membentuk kemahiran sosial untuk berkawan dengan rakan sebaya. Memperoleh kemahiran membaca, menulis dan mengira. Menguasai konseo-konsep moral, nilai dan kemahiran hidup. Membentuk sifat kebebesan peribadi. Belajar berdikari Belajar membezakan peranan lelaki dan perempuan.

SEKIAN, TERIMA KASIH