P. 1
pantun

pantun

|Views: 129|Likes:
Dipublikasikan oleh RoSe MiEy

More info:

Published by: RoSe MiEy on Feb 02, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPS, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/02/2013

pdf

text

original

1.

Pantun- Negaraku Tercinta
Serikandi handal bermain senjata, Bijak pula bermadah seloka: Aman harmoni negara tercinta, Berkat usaha sejak merdeka. Segak bergaya pahlawan gagah, Mengembara sampai ke Andalusia; Di mata dunia terkenal megah, Barang buatan negara Malaysia. Mudik ke hulu berkayuh sampan, Nakhoda belayar ke Pulau Jawa; Tanah airku pusaka warisan, Relaku korban harta dan nyawa. Jika tuan pergi ke kota, Jangan lupa membeli cendawan; Negara kita tanggungjawab kita, Jadi teras pemupuk perpaduan.

Muka depan C

Tamat

Jawapan

Teruskan

2.Pantun- Anak
Kanak-kanak bermain di taman, Bersorak-sorai kelihatan riang; Anak dibesar penuh kemesraan, Agar menjadi insan cemerlang. Pergi ke pekan membeli sejadah, Sebagai hadiah kepada teman; Hormati ibu dan juga ayah, Budi mereka tiada tandingan. Gundah hati dilamun asmara, Gelak tawa melindung duka; Setiap kata dibisik mesra, Usia yang tua mudah terluka.

Duduk bersimpuh mendengar cerita, Cerita mengenai uda dan dara; Bantuan dihulur tanpa diminta, Hari tua sentiasa sejahtera.

Muka depan C

Tamat

Jawapan

Teruskan

Ramai pelancong akan melawat. Ingin mencari minyak gamat. Hidup kita akan selamat. Rajin mencari ilmu pendidikan. Alam sekitar perlu dijaga. Muka depan C Tamat Jawapan Teruskan . Sambil bermain mendengar lagu. Bersih sungguh alam sekitar. Kesihatan kita akan terganggu. Pergi berjalan di Alor Setar. Alam sekitar jika tidak dijaga. Suka bermain ikan pelaga. Kertas ditulis terkena dakwat.3.Pantun.Alam Sekitar Berjalan-jalan membawa raga. Ternampak seekor rama-rama. Hidup manusia akan merana. Jika alam sekitar dirosakkan. Akan menjadi orang berguna. Apabila alam sekitar cantik. Supaya kekal selama-lama. Sambil menulis makan betik .

Malam gelita bertukar terang. Asas pemupukan masyarakat penyayang. Menghibur hati waktu duka. Hiasan sanggul anak Cik Yahya. Indah bersinar cahaya bulan. Melihat keunikan sebuah istana.Pantun-Peribadi mulia Cahaya bersinar di pekan Meranti. Kelak nama disanjung sentiasa. Putih berseri bunga melati. Tambah ceria suasana desa. Muka depan C Tamat Jawapan Teruskan . Hindari diri daripada sengketa. Janji termeterai harus ditepati. Hidup di dunia harus berbakti. Jiwa tenteram tiada merana.4. Lemah gemalai gerak tari. Caci-mencaci perlu dihindari. Ziarah-menziarahi jadikan amalan. Setiap masa orang percaya. Pasti hati tiada terluka. Hujung minggu pergi ke kota.

Negara aman kekal merdeka. Harapan menggunung pemimpin negara. Beli gula barang sekati. Menjadi lambang sesuatu bangsa. Tutur kata sopan dan mesra. Sikap kedekut jauhi sentiasa.5. Terlihat sekawan anak rusa. Masyarakat penyayang jadikan amalan. Indah permai suasana desa. Cincin dipakai bersalut suasa. Pantun-Masyarakat Pergi berehat di tasik Bera. Muka depan C Tamat Jawapan Teruskan . Rakyat setia sentiasa berbakti. Perpaduan kaum dipupuk sentiasa. Untuk manisan waktu berbuka. Hati yang rawan terasa gembira. Sebagai perhiasan tetap menawan.

Pengetahuan murid akan bertambah.Pantun -Guru Bola ragbi bentuknya bujur. Guru mengajar bersungguh-sungguh.6. Anak ikan di dalam raga. Nasihat guru perlu dipatuhi. Bimbang nanti ditimpa padah. Gulai dikacau perlahan-lahan. Murid pasti akan berjaya. Guru yang bertugas dengan jujur Akan dihormati oleh semua orang. Hidup kita diberkati tuhan. Bila bergurau jangan berkelahi. Bermaafan pada pagi hari raya. Muka depan C Tamat Jawapan Teruskan . Dimainkan orang di tengah padang. Jika muridnya lulus periksa. Hormatilah guru sepanjang masa. Buat kerja jangan bertangguh. Ikan dimasak asam laksa Guru kita pasti berbangga. Garam dicampur secukup rasa.

Agar kita beroleh jaya. Seroja ditanam di laman raja. Buah nyiur si buah kelapa. Mari menanam bunga seroja. Terus usaha jangan putus asa. Kalau hendak melentur buluh. Jangan derhaka ibu dan bapa. Jangan lupa membeli gula. Isinya manis tidak terkira. Pantun-Nasihat Kalau tuan pergi ke Melaka. Muka depan C Tamat Jawapan Teruskan . Jika hidup ingin berjaya. Ikut nasihat ibu dan bapa. Rajin belajar bersungguh-sungguh.7. Kelak hidupmu ditimpa bencana. Jangan dipilih yang sudah tua. Supaya senang di hari muka.

Baik-baik bila berkawan. Mulai beribadat semasa belia. Jangan kamu membazir masa. Tidak sembahyang tiada gunanya. Akhlak mulia mesti diutamakan. Wajib manusia menutup aurat.Kewajipan Burung layang-layang terbang di awan. Biarpun kaya bergedung-gedung. Terutama pada wanita muslim. Jadi hidangan cucu panglima. Sehari sudah lesu berpuasa. Surat dipos untuk Salim.8. Muka depan C Tamat Jawapan Teruskan . Nelayan turun menangkap ikan. Pergi ke pekan mengepos surat.Pantun. Hidangan berbuka sudah tersedia. Roti bakar airnya bandung.

9. Jika hidup aman tenteram. Kembang sekuntum di hujung dahan.Pantun-Kehidupan Harum baunya bunga cempaka. Bantu-membantu amalam mulia. Muka depan C Tamat Jawapan Teruskan . Bunga orkid banyak ditanam. Sudah terkenal di seluruh dunia. Sungguh cantik bunga mawar. Kerja yang berat menjadi ringan. Dipetik sekuntum dara jelita. Hidup kita hendaklah bersabar. Segala yang buruk segera tinggalkan. Menghadapi dugaan dengan waspada. Dipilih menjadi bunga kebangsaan. Merah warnanya bunga raya. Barulah kebahagiaan akan menjelma. Berbuat baiklah sesama manusia.

Bunga seroja di tepi kali. Bunga melati bunga di darat. Sebab emas budi terbuang. Hina manusia tidak berbudi. Anak beruk di tepi pantai.PANTUN.Budi Tenang-tenang air di laut. Adat dunia memang begitu. Hati terkenang mulut menyebut. Sampan kolek mudik ke tanjung. Asal hidup pandai berbudi.10. Jatuh daunnya ke dalam ruang. Pandai melompat pandai berlari. Budi yang baik rasa nak junjung. Bunga cina di atas batu. Hina besi kerana karat. Biar buruk kain dipakai. Muka depan C Tamat Jawapan Teruskan .

Gaharu dibawa dari pekan. Dari Kuantan pergi ke Pekan. Masa tenaga tidak dihiraukan. Tiap ketika mengajar kebaikan. Supaya pandai lagi cemerlang. Tidak kulupa sepanjang masa. Indah sungguh laut membiru. Sungguh besar jasamu guru. Singgah membeli bunga dahlia.11. Muka depan C Tamat Jawapan Teruskan .PANTUN-Guruku Silat gayung pembuka majlis. Wangi sungguh bau gaharu. Murid diajar membaca menulis. Agar murid berakhlak mulia. Suasana aman mengusik rasa. Majlis menyambut wira pulang. Rajin dedikasi sikap guru.

permusuhan.PANTUN. Semangat perwira kita warisi. Emas ditempa Si Manis Melati. Taktik musuh kita selidiki. Keamanan sejagat tidak diganggu. Merendang tumbuhnya pohon cemara. Walau akarnya berpaut di dahan. Setiap langkah harus waspada. Kilauan emas tidak terkira. Untuk negara mereka berbakti. Usah dilupa jasa perwira. Setia ara janganlah diragu. Musuh datang kita gempur. Si Dara mengindang sambil berhibur. Tidaklah tercemar maruah bangsa. Tidaklah setanggi menongkah cemara. Kekalkan perpaduan. elakkan Sejarah silam menjadi iktibar.Jasa Perwira Mengindang padi penuh berisi. Berteduh Si Dara menatang baki. Muka depan C Tamat Jawapan Teruskan . Harum setanggi membawa khabar.12.

Dalam majlis tari-menari. Kami mengucap selamat datang. Mudah-mudahan tuhan kabulkan. Pukullah gendang kulit kerbau. Muka depan C Tamat Jawapan Teruskan . Singgah di Johor beli barangan. Mengharap belas orang di sini. Apa yang kurang dikeji jangan. Kaya dengan tumbuh-tumbuhan.Pantun Joget Pahang Dari Melaka pergi ke Pahang. Negeri Pahang aman sentosa.13. Kami ini daganglah merantau. Niat di hati nak buat jasa.

Jawapan Pantun Negara Tercinta • Usaha para pejuang dahulu dalam mencapai kemerdekaan perlu dihargai • Bersatu padu akan mengekalkan keamanan • Barang buatan Malaysia juga berkualiti serta setanding dengan barangan buatan luar negeri. • Sebagai seorang rakyat harus sentiasa bersedia untuk berkhidmat dan berkorban demi negara.Utamakan barangan buatan negara kita. • Tanggungjawab menjaga keamanan negara adalah tanggungjawab semua. • Gemblengan tenaga akan mewujudkan satu kekuatan yang hebat Muka depan C Tamat Pantun 1 Teruskan .

Jawapan Pantun Anak • Sebagai seorang anak wajib mematuhi dan mentaati kata ibubapa • Jika inginkan kejayaan kita perlu berusaha bersungguh-sungguh • Tidak boleh berputus asa • Orang yang malas akan kerugian • Anak tidak boleh menderhakai orang tuanya • Balasan yang setimpal akan diterima oleh anak derhaka Muka depan C Pantun 2 Teruskan Tamat .

Jawapan Pantun Alam Sekitar • • • • Jagalah keindahan dan kesucian alam sekitar Alam yang terjaga akan menjamin kesejahteraan hidup Jagalah kebersihan alam sekitar Persekitaran yang bersih dan menarik dapat menarik perhatian pelancong • Kita akan musnah sekiranya tidak menjaga alam sekitar Muka depan C Tamat Pantun 3 Teruskan .

Jawapan Pantun Peribadi Mulia • Bersedia untuk berbakti kepada negara • Jangan suka bersengketa sesama manusia • Kita perlu ziarah-menziarahi sesama manusia untuk mengeratkan hubungan • Elakkan daripada mencaci dan merendahkanrendahkan maruah orang lain-tersinggung • Mesti tepati janji • Kita akan dihormati jika berbudi mulia Muka depan C Tamat Pantun 4 Teruskan .

• Kita perlu menjaga kesopanan dan kesusilaan agar dihormati oleh orang lain. Muka depan C Tamat Pantun 4 Teruskan . • Jangan bersikap tangkai jering. • Kemesraan akan mengeratkan perhubungan sesama manusia.Jawapan Pantun Masyarakat • Bahasa mencerminkan bangsa. • Tanamkan perasaan kasih-sayang sesama kita-dapat mengelakkan persengketaan • Rakyat perlu bersatu padu dan mematuhi pemimpin yang baik • Rakyat perlu sedia berbakti . • Bermurah hati dengan membantu mereka yang memerlukan bantuan.untuk memastikan negara terus maju dan kekal merdeka.

Jawapan Pantun Guru • Kerja guru adalah satu tugas yang mulia • Kita perlu menjalankan tugas dengan penuh kejujuran dan amanah • Guru yang menjalankan tugas dengan penuh dedikasi akan dapat mempertingkat pencapaian muridnya • Sebagai murid perlu mematuhi . • Murid yang mendengar nasihat dan belajar bersungguhsungguh pasti akan mencapai kejayaan • Pencapaian murid yang cemerlang akan menjadi kebanggaan guru.menghormati serta mendengar nasihat guru. Muka depan C Pantun 6 Teruskan Tamat .

Jawapan Pantun Nasihat • • • • • • Anak-anak mesti patuh nasihat ibubapa Kita mesti belajar bersungguh-sungguh Jangan lekas berputus asa Perlu berusaha dengan gigih Jangan menderhakai ibubapa Setiap perbuatan buruk dan baik akan diberi balasan yang setimpal daripada tuhan Muka depan C Tamat Pantun 7 Teruskan .

Jawapan Pantun Kewajipan • Jadilah rakan/teman yang baik • Carilah kawan yang berakhlak mulia • Orang Islam wajib menutup aurat terutamanya kaum wanita • Jangan suka membuang masa • Belajarlah beribadat sejak dari kecil • Kekayaan tidak menjamin masuk ke syurga • Wajib bersembahyang kerana sembahyang itu tiang agama Muka depan C Tamat Pantun 8 Teruskan .

Jawapan Pantun Kehidupan • Berbuat baiklah sesama manusia • Tinggalkan perkara yang buruk • Bantu-membantu akan dapat memudahkan kerja • Kasabaran sangat penting dalam kehidupan • Keamanan akan menjamin kesejahteraan dan kebahagiaan hidup Muka depan C Tamat Pantun 9 Teruskan .

Jawapan Pantun Budi • Budi yang baik patut dikenang • Jadilah manusia yang baik • Manusia tidak suka orang yang tidak bermoral • Harta kekayaan tidak begitu berharga jika dibandingkan dengan budi pekerti mulia • Jangan memandang harta-benda Muka depan C Tamat Pantun 10 Teruskan .

Jawapan Pantun Guruku • Murid-murid perlu belajar dan menjadi orang yang pandai • Seorang guru mestilah rajin dan berdedikasi • Guru yang baik tidak akan menghiraukan masa dan tenaga yang dicurahkan • Jangan lupa jasa dan pengorbanan yang guru berikan • Kita hendaklah berkelakuan baik dan membentuk peribadi yang terpuji • Berilah didikan yan baik kepada anak-anak Muka depan C Tamat Pantun11 Teruskan .

Jawapan Pantun Jasa Perwira • • • • • Kita mesti berani menetang musuh Jangan cemari maruah bangsa kita Jadikan peristiwa lalu sebagai teladan Kita mesti berwaspada selalu dengan musuh Rakyat sesebuah negara perlu kekalkan perpaduan untuk menjamin keamanan. • Jangan suka bersengketa • Kita harus mengenang jasa pejuang-pejuang negara Muka depan C Tamat Pantun 12 Teruskan .

Jawapan Pantun Joget Pahang • Ucapkanlah salam perkenalan dan bersikap ramah dengan orang lain • Jangan suka mengeji keburukan orang lain • Belajarlah berbuat jasa kepada negara • Berdoalah kepada tuhan • Kita mesti mempunyai perasaan belas kasihan dan simpati • Orang perantau tidak boleh bersikap sombong sebaliknya kita perlu merendah diri dan berbudi bahasa supaya disenangi semua pihak Muka depan C Tamat Pantun 13 Teruskan .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->