P. 1
pantun

pantun

|Views: 130|Likes:
Dipublikasikan oleh RoSe MiEy

More info:

Published by: RoSe MiEy on Feb 02, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPS, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/02/2013

pdf

text

original

1.

Pantun- Negaraku Tercinta
Serikandi handal bermain senjata, Bijak pula bermadah seloka: Aman harmoni negara tercinta, Berkat usaha sejak merdeka. Segak bergaya pahlawan gagah, Mengembara sampai ke Andalusia; Di mata dunia terkenal megah, Barang buatan negara Malaysia. Mudik ke hulu berkayuh sampan, Nakhoda belayar ke Pulau Jawa; Tanah airku pusaka warisan, Relaku korban harta dan nyawa. Jika tuan pergi ke kota, Jangan lupa membeli cendawan; Negara kita tanggungjawab kita, Jadi teras pemupuk perpaduan.

Muka depan C

Tamat

Jawapan

Teruskan

2.Pantun- Anak
Kanak-kanak bermain di taman, Bersorak-sorai kelihatan riang; Anak dibesar penuh kemesraan, Agar menjadi insan cemerlang. Pergi ke pekan membeli sejadah, Sebagai hadiah kepada teman; Hormati ibu dan juga ayah, Budi mereka tiada tandingan. Gundah hati dilamun asmara, Gelak tawa melindung duka; Setiap kata dibisik mesra, Usia yang tua mudah terluka.

Duduk bersimpuh mendengar cerita, Cerita mengenai uda dan dara; Bantuan dihulur tanpa diminta, Hari tua sentiasa sejahtera.

Muka depan C

Tamat

Jawapan

Teruskan

Pergi berjalan di Alor Setar. Muka depan C Tamat Jawapan Teruskan . Alam sekitar perlu dijaga. Apabila alam sekitar cantik.Alam Sekitar Berjalan-jalan membawa raga. Kesihatan kita akan terganggu. Ingin mencari minyak gamat. Sambil menulis makan betik . Ramai pelancong akan melawat. Hidup kita akan selamat. Akan menjadi orang berguna.3. Supaya kekal selama-lama. Suka bermain ikan pelaga. Rajin mencari ilmu pendidikan. Alam sekitar jika tidak dijaga.Pantun. Sambil bermain mendengar lagu. Hidup manusia akan merana. Ternampak seekor rama-rama. Jika alam sekitar dirosakkan. Bersih sungguh alam sekitar. Kertas ditulis terkena dakwat.

Hidup di dunia harus berbakti. Malam gelita bertukar terang. Tambah ceria suasana desa. Putih berseri bunga melati. Indah bersinar cahaya bulan. Jiwa tenteram tiada merana. Janji termeterai harus ditepati. Melihat keunikan sebuah istana. Lemah gemalai gerak tari. Asas pemupukan masyarakat penyayang. Menghibur hati waktu duka. Ziarah-menziarahi jadikan amalan. Hiasan sanggul anak Cik Yahya. Setiap masa orang percaya. Hindari diri daripada sengketa.Pantun-Peribadi mulia Cahaya bersinar di pekan Meranti. Muka depan C Tamat Jawapan Teruskan . Pasti hati tiada terluka. Caci-mencaci perlu dihindari. Hujung minggu pergi ke kota. Kelak nama disanjung sentiasa.4.

Perpaduan kaum dipupuk sentiasa. Hati yang rawan terasa gembira. Tutur kata sopan dan mesra. Untuk manisan waktu berbuka. Rakyat setia sentiasa berbakti. Masyarakat penyayang jadikan amalan. Indah permai suasana desa. Terlihat sekawan anak rusa. Sikap kedekut jauhi sentiasa. Sebagai perhiasan tetap menawan.5. Cincin dipakai bersalut suasa. Harapan menggunung pemimpin negara. Pantun-Masyarakat Pergi berehat di tasik Bera. Menjadi lambang sesuatu bangsa. Beli gula barang sekati. Muka depan C Tamat Jawapan Teruskan . Negara aman kekal merdeka.

6. Guru mengajar bersungguh-sungguh. Gulai dikacau perlahan-lahan. Guru yang bertugas dengan jujur Akan dihormati oleh semua orang. Jika muridnya lulus periksa. Bimbang nanti ditimpa padah. Garam dicampur secukup rasa. Ikan dimasak asam laksa Guru kita pasti berbangga. Buat kerja jangan bertangguh. Anak ikan di dalam raga. Bila bergurau jangan berkelahi. Nasihat guru perlu dipatuhi.Pantun -Guru Bola ragbi bentuknya bujur. Murid pasti akan berjaya. Hidup kita diberkati tuhan. Pengetahuan murid akan bertambah. Dimainkan orang di tengah padang. Bermaafan pada pagi hari raya. Muka depan C Tamat Jawapan Teruskan . Hormatilah guru sepanjang masa.

Terus usaha jangan putus asa. Kalau hendak melentur buluh. Mari menanam bunga seroja. Muka depan C Tamat Jawapan Teruskan . Agar kita beroleh jaya. Isinya manis tidak terkira. Pantun-Nasihat Kalau tuan pergi ke Melaka. Seroja ditanam di laman raja. Kelak hidupmu ditimpa bencana. Buah nyiur si buah kelapa. Jangan dipilih yang sudah tua. Jika hidup ingin berjaya. Supaya senang di hari muka. Jangan derhaka ibu dan bapa.7. Jangan lupa membeli gula. Rajin belajar bersungguh-sungguh. Ikut nasihat ibu dan bapa.

Wajib manusia menutup aurat. Muka depan C Tamat Jawapan Teruskan . Roti bakar airnya bandung. Nelayan turun menangkap ikan. Tidak sembahyang tiada gunanya. Baik-baik bila berkawan.8. Terutama pada wanita muslim. Surat dipos untuk Salim. Biarpun kaya bergedung-gedung.Pantun. Jadi hidangan cucu panglima. Pergi ke pekan mengepos surat. Hidangan berbuka sudah tersedia.Kewajipan Burung layang-layang terbang di awan. Mulai beribadat semasa belia. Akhlak mulia mesti diutamakan. Jangan kamu membazir masa. Sehari sudah lesu berpuasa.

9. Barulah kebahagiaan akan menjelma. Bunga orkid banyak ditanam. Sudah terkenal di seluruh dunia. Kembang sekuntum di hujung dahan. Menghadapi dugaan dengan waspada. Hidup kita hendaklah bersabar. Kerja yang berat menjadi ringan. Berbuat baiklah sesama manusia. Sungguh cantik bunga mawar. Muka depan C Tamat Jawapan Teruskan . Merah warnanya bunga raya. Dipetik sekuntum dara jelita.Pantun-Kehidupan Harum baunya bunga cempaka. Dipilih menjadi bunga kebangsaan. Segala yang buruk segera tinggalkan. Bantu-membantu amalam mulia. Jika hidup aman tenteram.

Biar buruk kain dipakai.Budi Tenang-tenang air di laut. Asal hidup pandai berbudi. Hina manusia tidak berbudi. Anak beruk di tepi pantai. Muka depan C Tamat Jawapan Teruskan . Sampan kolek mudik ke tanjung. Budi yang baik rasa nak junjung. Sebab emas budi terbuang.PANTUN. Hati terkenang mulut menyebut. Bunga melati bunga di darat. Pandai melompat pandai berlari. Bunga seroja di tepi kali. Adat dunia memang begitu. Hina besi kerana karat. Bunga cina di atas batu.10. Jatuh daunnya ke dalam ruang.

11. Murid diajar membaca menulis. Gaharu dibawa dari pekan. Tidak kulupa sepanjang masa. Dari Kuantan pergi ke Pekan.PANTUN-Guruku Silat gayung pembuka majlis. Rajin dedikasi sikap guru. Singgah membeli bunga dahlia. Muka depan C Tamat Jawapan Teruskan . Majlis menyambut wira pulang. Agar murid berakhlak mulia. Masa tenaga tidak dihiraukan. Wangi sungguh bau gaharu. Supaya pandai lagi cemerlang. Sungguh besar jasamu guru. Suasana aman mengusik rasa. Indah sungguh laut membiru. Tiap ketika mengajar kebaikan.

Tidaklah setanggi menongkah cemara. Kekalkan perpaduan. Setia ara janganlah diragu. Musuh datang kita gempur.12. Usah dilupa jasa perwira. elakkan Sejarah silam menjadi iktibar. Berteduh Si Dara menatang baki. Muka depan C Tamat Jawapan Teruskan . Semangat perwira kita warisi. Si Dara mengindang sambil berhibur. Kilauan emas tidak terkira. Setiap langkah harus waspada. Walau akarnya berpaut di dahan. Keamanan sejagat tidak diganggu.Jasa Perwira Mengindang padi penuh berisi. Emas ditempa Si Manis Melati.PANTUN. Taktik musuh kita selidiki. Harum setanggi membawa khabar. Tidaklah tercemar maruah bangsa. Untuk negara mereka berbakti. permusuhan. Merendang tumbuhnya pohon cemara.

Apa yang kurang dikeji jangan. Mengharap belas orang di sini. Mudah-mudahan tuhan kabulkan. Niat di hati nak buat jasa. Kami mengucap selamat datang.Pantun Joget Pahang Dari Melaka pergi ke Pahang.13. Negeri Pahang aman sentosa. Singgah di Johor beli barangan. Dalam majlis tari-menari. Kaya dengan tumbuh-tumbuhan. Pukullah gendang kulit kerbau. Kami ini daganglah merantau. Muka depan C Tamat Jawapan Teruskan .

• Gemblengan tenaga akan mewujudkan satu kekuatan yang hebat Muka depan C Tamat Pantun 1 Teruskan . • Tanggungjawab menjaga keamanan negara adalah tanggungjawab semua.Jawapan Pantun Negara Tercinta • Usaha para pejuang dahulu dalam mencapai kemerdekaan perlu dihargai • Bersatu padu akan mengekalkan keamanan • Barang buatan Malaysia juga berkualiti serta setanding dengan barangan buatan luar negeri.Utamakan barangan buatan negara kita. • Sebagai seorang rakyat harus sentiasa bersedia untuk berkhidmat dan berkorban demi negara.

Jawapan Pantun Anak • Sebagai seorang anak wajib mematuhi dan mentaati kata ibubapa • Jika inginkan kejayaan kita perlu berusaha bersungguh-sungguh • Tidak boleh berputus asa • Orang yang malas akan kerugian • Anak tidak boleh menderhakai orang tuanya • Balasan yang setimpal akan diterima oleh anak derhaka Muka depan C Pantun 2 Teruskan Tamat .

Jawapan Pantun Alam Sekitar • • • • Jagalah keindahan dan kesucian alam sekitar Alam yang terjaga akan menjamin kesejahteraan hidup Jagalah kebersihan alam sekitar Persekitaran yang bersih dan menarik dapat menarik perhatian pelancong • Kita akan musnah sekiranya tidak menjaga alam sekitar Muka depan C Tamat Pantun 3 Teruskan .

Jawapan Pantun Peribadi Mulia • Bersedia untuk berbakti kepada negara • Jangan suka bersengketa sesama manusia • Kita perlu ziarah-menziarahi sesama manusia untuk mengeratkan hubungan • Elakkan daripada mencaci dan merendahkanrendahkan maruah orang lain-tersinggung • Mesti tepati janji • Kita akan dihormati jika berbudi mulia Muka depan C Tamat Pantun 4 Teruskan .

• Tanamkan perasaan kasih-sayang sesama kita-dapat mengelakkan persengketaan • Rakyat perlu bersatu padu dan mematuhi pemimpin yang baik • Rakyat perlu sedia berbakti . • Bermurah hati dengan membantu mereka yang memerlukan bantuan. • Kita perlu menjaga kesopanan dan kesusilaan agar dihormati oleh orang lain. • Kemesraan akan mengeratkan perhubungan sesama manusia.Jawapan Pantun Masyarakat • Bahasa mencerminkan bangsa.untuk memastikan negara terus maju dan kekal merdeka. Muka depan C Tamat Pantun 4 Teruskan . • Jangan bersikap tangkai jering.

Jawapan Pantun Guru • Kerja guru adalah satu tugas yang mulia • Kita perlu menjalankan tugas dengan penuh kejujuran dan amanah • Guru yang menjalankan tugas dengan penuh dedikasi akan dapat mempertingkat pencapaian muridnya • Sebagai murid perlu mematuhi . • Murid yang mendengar nasihat dan belajar bersungguhsungguh pasti akan mencapai kejayaan • Pencapaian murid yang cemerlang akan menjadi kebanggaan guru.menghormati serta mendengar nasihat guru. Muka depan C Pantun 6 Teruskan Tamat .

Jawapan Pantun Nasihat • • • • • • Anak-anak mesti patuh nasihat ibubapa Kita mesti belajar bersungguh-sungguh Jangan lekas berputus asa Perlu berusaha dengan gigih Jangan menderhakai ibubapa Setiap perbuatan buruk dan baik akan diberi balasan yang setimpal daripada tuhan Muka depan C Tamat Pantun 7 Teruskan .

Jawapan Pantun Kewajipan • Jadilah rakan/teman yang baik • Carilah kawan yang berakhlak mulia • Orang Islam wajib menutup aurat terutamanya kaum wanita • Jangan suka membuang masa • Belajarlah beribadat sejak dari kecil • Kekayaan tidak menjamin masuk ke syurga • Wajib bersembahyang kerana sembahyang itu tiang agama Muka depan C Tamat Pantun 8 Teruskan .

Jawapan Pantun Kehidupan • Berbuat baiklah sesama manusia • Tinggalkan perkara yang buruk • Bantu-membantu akan dapat memudahkan kerja • Kasabaran sangat penting dalam kehidupan • Keamanan akan menjamin kesejahteraan dan kebahagiaan hidup Muka depan C Tamat Pantun 9 Teruskan .

Jawapan Pantun Budi • Budi yang baik patut dikenang • Jadilah manusia yang baik • Manusia tidak suka orang yang tidak bermoral • Harta kekayaan tidak begitu berharga jika dibandingkan dengan budi pekerti mulia • Jangan memandang harta-benda Muka depan C Tamat Pantun 10 Teruskan .

Jawapan Pantun Guruku • Murid-murid perlu belajar dan menjadi orang yang pandai • Seorang guru mestilah rajin dan berdedikasi • Guru yang baik tidak akan menghiraukan masa dan tenaga yang dicurahkan • Jangan lupa jasa dan pengorbanan yang guru berikan • Kita hendaklah berkelakuan baik dan membentuk peribadi yang terpuji • Berilah didikan yan baik kepada anak-anak Muka depan C Tamat Pantun11 Teruskan .

Jawapan Pantun Jasa Perwira • • • • • Kita mesti berani menetang musuh Jangan cemari maruah bangsa kita Jadikan peristiwa lalu sebagai teladan Kita mesti berwaspada selalu dengan musuh Rakyat sesebuah negara perlu kekalkan perpaduan untuk menjamin keamanan. • Jangan suka bersengketa • Kita harus mengenang jasa pejuang-pejuang negara Muka depan C Tamat Pantun 12 Teruskan .

Jawapan Pantun Joget Pahang • Ucapkanlah salam perkenalan dan bersikap ramah dengan orang lain • Jangan suka mengeji keburukan orang lain • Belajarlah berbuat jasa kepada negara • Berdoalah kepada tuhan • Kita mesti mempunyai perasaan belas kasihan dan simpati • Orang perantau tidak boleh bersikap sombong sebaliknya kita perlu merendah diri dan berbudi bahasa supaya disenangi semua pihak Muka depan C Tamat Pantun 13 Teruskan .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->