Anda di halaman 1dari 3

Bagaimana untuk Mengulangkaji Pelajaran Tanpa Berasa Tertekan atau Bimbang

Menyiapkan diri untuk menghadapi peperiksaan sememangnya penting. Namun, apa yang lebih penting lagi ialah bagaimana untuk mengulangkaji pelajaran tanpa berasa tertekan ataupun bimbang dan dalam masa yang sama mendapat markah yang baik. Kita jarang sekali melalui situasi dan kebimbangan di mana sifat kebimbangan meninggi dalam diri. Cuba anda imbas kembali situasi di mana anda perlu membentangkan hasil kerja anda di hadapan kelas yang mana seua mata tertumpu kepada anda manakala guru akan menilai anda dari hujung rambut hingga hujung kaki. Mungkin pada ketika itu anda menhadapi simptom-simptom di mana seluruh tubuh dan suara anda bergetar, tekak anda loya, anda mula berpeluh-peluh dan nafas anda kencang. Apa sebenarnya yang terjadi? Anda mungkin dihantui rasa bimbang! Kebimbangan yang Positif Bolehkah kebimbangan menjadi sesuatu yang positif? Ya, kerana ia akan menyediakan badan anda untuk bertindak sekiranya perlu dan kita perlu mengakui bahawa apabila kita berasa bimbang, kita pasti akan bertindak. Inilah sebabnya anda perlu mengetahui bagaimana untuk mempersiapkan diri bagi menghadapi peperiksaan tanpa ada rasa bimbang. Menjelang waktu peperiksaan, tahap kebimbangan dalam diri akan meningkat, konsentrasi anda juga akan meningkat dan membolehkan anda belajar dengan lebih cepat. Semestinya tahap kebimbangan ini akan menurun semasa anda menduduki peperiksaan. Walaubagaimanapun, pada ketika ini, tahap kebimbangan akan meningkat dan melebihi had normal seterusnya akan menyekat penyampaian anda walaupun sebenarnya kita sudah mahir dalam sesuatu topik itu. Kebimbangan Negatif yang Membawa kepada Kekecewaan Satu lagi masalah yang akan timbul sekiranya anda tidak dapat mengawal tahap kebimbangan dalam diri anda ialah situasi di mana nasihat pakar diperlukan. Situasi ini melibatkan serangan panik, tekanan dan kebimbangan yang melampau. Apa yang Boleh Kita Lakukan bagi Melawan Rasa Bimbang? Sebelum mula mengulangkaji pelajaran, cuba unutk selesaikan semua masalah dalaman dan masalah peribadi anda terlebih dahulu. Selepas itu, barulah tumpukan kepada pelajaran.

Bermotivasilah untuk mengukuhkan kerjaya anda Bertenang Dapatkan tidur yang cukup Nasihat tentang Bagaimana untuk Mengulangkaji Pelajaran bagi Menghadapi Peperiksaan 1. Mula mengulangkaji dari awal lagi bagi membolehkan anda mempunyai masa yang lebih untuk bersiap sedia menghadapi peperiksaan. Jangan tunggu sehingga saat-saat akhir kerana anda hanya perlu membaca sepintas lalu isi-isi penting ketika menjelang waktu peperiksaan. Oleh itu, mulakan langkah awal supaya anda mudah untuk mengorganisasi pembelajaran anda. Sesetengah pelajar sangat bijak, namun disebabkan rasa takut menghadapi peperiksaan, mereka mula hilang fokus dan tidak dapat mencerna maklumat dengan baik. Oleh itu, buangkan rasa takut dan bebaskan minda anda sebelum mula mengulangkaji pelajaran. Anda perlu yakin bagi memenuhi impian dan objektif anda. Buat jadual belajar sebelum memulakan proses mengulangkaji pelajaran kerana anda perlu menyusun semua subjek dan waktu yang diperlukan untuk mempelajari semua topik yang berkenaan. Anda memerlukan masa yang lebih untuk mengulangkaji subjek yang sukar. Walaubagaimanapun, jangan lupa untuk berehat seketika untuk menenangkan fikiran. Pilihlah waktu dan persekitaran yang sesuai untuk mengulangkaji pelajaran. Pilih tempat yang anda rasa selesa dan tiada ada yang boleh mengganggu tumpuan anda untuk belajar. Waktu yang paling sesuai untuk belajar ialah pada waktu pagi di mana suasana pada ketika itu sunyi sepi, memudahkan anda untuk fokus. Posisi badan juga memainkan peranan yang penting semasa mengulangkaji pelajaran. Jangan belajar di atas katil ataupun duduk bersandar di atas kerusi anda, sebaliknya anda perlu meluruskan belakang anda. Cubalah untuk menahan kaki anda supaya sejajar dengan permukaan lantai. Kekalkan kaki anda di lantai akan menyebabkan anda mudah berasa mengantuk. Semasa mengulangkaji pelajaran, cuba catat nota supaya anda dapat mengingat semua isi penting yang telah dipelajari.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

Anda perlu berehat terutamanya pada malam sebelum hari peperiksaan anda. Minum segelas air sebelum tidur kerana ianya perlu supaya kuasa penumpuan anda akan meningkat.

Jika anda mengikut tips-tips yang telah diberikan bermakna anda tahu bagaimana untuk mengulangkaji pelajaran dengan bijak. Semoga berjaya!