Anda di halaman 1dari 18

REPUBLIKA E KOSOVS REPUBLIKA KOSOVO REPUBLIC OF KOSOVA

QEVERIA E KOSOVS - VLADA KOSOVA - GOVERNMENT OF KOSOVA MINISTRIA E ARSIMIT E SHKENCS DHE E TEKNOLOGJIS MINISTARSTVO OBRAZOVANJA NAUKE I TEHNOLOGIJE MINISTRY OF EDUCATION SCIENCE & TECHNOLOGY

KQSHM

DVSM

TESTI I MATURS
SHKENCA NATYRORE

GJIMNAZI

Perpunoi : Arber . F. Halili Enis Aliu 1 A


GJIMNAZI NATYROR

XHEVDET DODE. Emri dhe mbiemri i nxnsit ................................................................ Shkolla..............................................................................

Udhzime: Koha: Keni180 minuta q tu prgjigjeni 80 krkesave (pyetjeve). Koha numrohet prej momentit kur do t filloni ti zgjidhni krkesat. Si t veproni?

1. Plotsojini me kujdes, sipas udhzimeve, t gjitha kodet (n rreth), pr: komunn, shkolln, paralelen, 2. 3.
4. numrin e ditarit. Nse kto t dhna nuk i plotsoni sakt, nuk do t mund t nxirret rezultati i testit tuaj. Para se t filloni tu prgjigjeni pyetjeve, qetsohuni plotsisht, sepse kjo do tju ndihmoj. Lexojini me kujdes krkesat dhe pastaj shnojeni vetm prgjigjen e sakt, nga 4 mundsit e dhna, pr t ciln besoni se sht e sakt. Fleta e prgjigjeve duhet t plotsohet vetm me laps t thjesht - laps HB. Mbusheni kodin (n rreth) e prgjigjes s sakt me laps t thjesht, pa e shkarravitur jasht. Shih shembullin e mposhtm.

5.

Numri 1 (nj) paraqet numrin e pyetjes n fletn e prgjigjeve -

Prgjigjja e sakt, n Fletn e prgjigjeve, duhet plotsuar n kt mnyr me laps t thjesht HB

6. Kini kujdes q prgjigjen e sakt t nj pyetjeje t mos ia vendosni pyetjes tjetr t radhs. 7. N Fletn e prgjigjeve nuk bn t shkruani tjetr gj, prve prgjigjeve pr t cilat jeni t bindur se jan t sakta. 8. Prgjigjet e sakta plotsohen njkohsisht n Test dhe n Fletn e prgjigjeve. 9. do lloj llogaritjeje mund ta bni n faqen e fundit t testit, ndrsa n fletn e prgjigjeve nuk bn t shkruani tjetr gj, prve prgjigjeve, pr t cilat jeni t bindur se jan t sakta. 10. Mos humbni koh me pyetjet q nuk i dini, sepse koha mund t mos ju mjaftoj pr pyetjet e tjera. 11. Prdoreni deri n fund kohn e testimit, n mnyr q tu prgjigjeni t gjitha pyetjeve.

Perpunoi : Arber . F. Halili Enis Aliu

GJIMNAZI NATYROR

MATEMATIK

1. Sa sht vlera e log (2 x 2) = 4 ?


A.
B. C. D.

488 4998 501 5001

2. N qoft se vlen
A. 2 B. 2 C. -7 D. 8

4 2 x 2 x = 0 , sa sht vlera e ? y x y y 1

3. sht dhn funksioni


A.
B. C. D.

f ( x) = 2 x ln(sin x ) . Sa sht f ' ( x) ? f ' ( x) = 2 ln(sin x) f ' ( x ) = 2 cot x f ' ( x ) = 2 ln(cos x) f ' ( x ) = 2 tan x

4. Nse a + b = 7 dhe a 2 b 2 = 21 sa sht vlera e 3b ?


A. B. C. D.

5
4 3

5. Tabela vijuese tregon vlerat e nj funksioni f dhe derivatit t tij f ' .


x
0 1 2 3
f ( x) 2 4 -2 4 f '( x ) 5 -3 3 2

Nse funksioni h sht dhn me h( x) = ( f ( x)) 2 , caktoni h '(2) . A. 24 B. 12 C. 20 D. 16

GJIMNAZI NATYROR

4x 4x 6. Jan dhn barazimet x + y = 8 dhe x + y = 16 . Sa sht vlera e x y ? 2 4 A. 2 B. 4 C. - 2 D. - 4


1 1 = sin x 2 1 ? sin 2 x

7. Nse sin x +
1 4 1 B. 4 7 C. 4 7 D. 4
A.

2 sa sht vlera e shprehjes sin x +

8. Cili sht forma kanonike e ekuacionit t hiperbols nse a = 7 dhe b = 2 2 ?


A. 8 x 2 7 y 2 = 56

B. 64 x 2 49 y 2 = 1 C. 16 x 2 14 y 2 = 144 D. 8 x 2 7 y 2 = 1

9. N trekndshin ABC , jan dhn a = 2 , b = 2 2 dhe = 30 0 . Zbato teoremen e sinusit


dhe trego se cila sht vlera e kndit ? 0 A. = 30 0 B. = 45 0 C. = 60 0 D. = 75

10.

3 sht dhn funksioni f ( x) = x + 3 x + 2 . Cili nga pohimet sht i sakt ? A. Funksioni sht tek. B. Funksioni ka asimptot horizontale. C. Funksioni ka shkputje n pikn x = 0 . D. Funksioni ka vlera ekstreme pr x = 1 dhe x = 1

GJIMNAZI NATYROR

FIZIK 11. N cilin nga kto raste, njeriu ushtron shtypje m t madhe n baz ?
A. B. C. D. Kur sht i ulur Kur sht i shtrir Duke qndruar n dy kmb Duke qndruar n nj kmb

12.

Cila nga shprehjet e mposhtme sht e sakt pr njsin matse t kapacitetit elektrik Farad (F) ? C A. F = V B. F = C V V C. F = C D. F = C s

13.

Temperatura n ngrohsin e nj makine termike sht ( T1 ), kurse n ftohs sht ( T2 ). N cilin rast rendimenti i makins sht maksimal ( = 1 ) ? A. T1 = T2 B. T2 = 0 C. T1 = 0 D. T1 > T2 N figur sht paraqitur rasti kur rrezja e drits bie n siprfaqen kufitare q ndan vakumin me qelqin. Cila nga drejtzat paraqet rrezen e reflektuar ? A. 1 B. 2 C. 3 D. 4 Si quhet procesi sipas t cilit gazi kalon n lng ? A. Kondensim B. Shkrirje C. Avullim D. Sublimin

14.

15.

16.

N diagram sht dhn varsia e elongacionit (zhvendosjes) t lkundjes ndaj kohs. Sa sht elongacioni i ksaj lkundje pr kohn t=1s ? A. 3 cm B. 7.5 cm C. 0 cm D. 2.5 cm

GJIMNAZI NATYROR

17.

Nj top futbolli lviz duke u rrotulluar npr nj fush t futbollit. Me ciln nga kto shprehje llogaritet energjia e prgjithshme kinetike e topit n lvizje ? mv 2 A. E K = 2 I 2 B. E k = 2 mv 2 I C. E k = + 2 2 2 mv I 2 D. E k = + 2 2 Cila grimc mungon n reaksionin e poshtshnuar ? 2 3 4 1 H + 1 H = 2 He + ? A. B.
C.

18.

H1 2 1H
1 0 1

n1 e0

D.

19.

N figur sht paraqitur shufra e ngarkuar me elektricitet pozitiv dhe sfera elektroneutrale. Cili nga pohimet vijuese prshkruan sakt zhvendosjen e ngarkesave elektrike gjat kontaktit t shufrs me sfern ?

A. B. C. D.

Ngarkesat negative nga sfera kalojn tek shufra Ngarkesat negative nga shufra kalojn tek sfera Ngarkesat pozitive nga sfera kalojn tek shufra Ngarkesat pozitive nga shufra kalojn tek sfera

20.

Gjatsia valore e fotonit t par me energji E1 sht 1 . Fotoni i dyt ka energji pes her m t madhe se i pari, E 2 = 5 E1 . Sa sht gjatsia valore e fotonit t dyt ? A. 2 = 51 B. 2 = 1 C. 2 = 1 5 5 D. 2 = 1

GJIMNAZI NATYROR

21.

N figur sht paraqitur makina pr transportin e qumshtit. Duke u bazuar n formn e nivelit t qumshtit cili nga versionet e paraqitura n figur paraqet gjendjen e lvizjes s prshpejtuar t makins ?

A. B. C. D.

1 2 3 4

22.

far ndodh, kur elektroni n nj atom kalon nga niveli m i lart energjetik E2 n at m t ult E1 ? A. Emitohet fotoni me energji E1-E2 B. Absorbohet fotoni me energji E1-E2 C. Absorbohet fotoni me energji E2-E1 D. Emitohet fotoni me energji E2-E1 Trupi zhvendoset prgjat boshtit x, ku varsia kohore e pozits sht sikurse n figur. Sa sht zhvendosja x pas kohs t=10 s ? A. 0 m B. 6 m C. 10 m D. 20 m

23.

24.

N figur sht paraqitur nj elektromagnet i thjesht i ndrtuar nga nj gozhd e cila sht e mbshtjellur me nj prues t izoluar, skajet e s cilit jan t lidhura pr bateri. N ciln nga pozitat e shnuara ndodhet poli i jugut i fushs magnetike ?
A. B. C. D. 1 2 3 4

25.

N sfern qiellore jan shnuar pika dhe vija t ndryshme (shih fig.). Cila vij paraqet meridianin dhe pik paraqet polin e veriut ? A. B. C. D. Vija f dhe pika C Vija b dhe pika E Vija f dhe pika A Vija b dhe pika D

cila

GJIMNAZI NATYROR

26.

N figur sht paraqitur varsia e shtypjes hidrostatike p e katr lngjeve t ndryshme n funksion t thellsis h. Cili nga kto lngje e ka densitetin m t vogl ? A. B. C. D. 1 2 3 4

27.

N figur sht dhn qarku elektrik i cili prbhet prej nj burimi (bateria), dy shpenzueseve (llamba dhe freskuesja) si dhe 4 ndrprersve. Prmes cilit ndrprers mund t kyqim njkohsisht edhe llambn edhe freskuesen e ajrit ? A. B. C. D. 1 2 3 4

28.

Valt e emituara nga nj radio jan ndrveprim i dy fushave fizike. Cilat jan kto dy fusha ? A. B. C. D. Fusha gravitacionale dhe elektrike Fusha magnetike dhe brthamore Fusha brthamore dhe gravitacionale Fusha elektrike dhe magnetike

29.

N figur sht paraqitur nj vajz e cila e rrotullon nj trup prgjat trajektores rrethore. Cila sht vlera e forcs centripetale q vepron n trup ?
A. B. C. D.

F F F F

= 20 N = 100 N = 200 N = 40 N

30.
A. B. C. D.

Kur sfera prej alumini nxehet, vllimi i saj do t rritet. Pse ndodh kjo rritje ? Sepse rritet numri i atomeve Sepse zvoglohet madhsia e atomeve Sepse rritet distanca ndrmjet atomeve Sepse zvoglohet distanca ndrmjet atomeve

GJIMNAZI NATYROR

KIMI 31. Me ciln metod mund t ndahet przierja e lngjeve q kan pika t ndryshme t
vlimit ? A. B. C. D. Me ndarje me magnet Me distilim fraksional Me filtrim Me sublimim

32.

Sa sht pH e nj tretsire acidike ? A. B. C. D. pH=3 pH=7 pH=11 pH=14

33.

Cilat grimca subatomike gjenden n brthamn e atomit ? A. B. C. D. Vetm elektronet Vetm neutronet Protonet dhe neutronet Protonet dhe elektronet

34.

Si quhet reaksioni i bashkveprimit t acideve karboksilike me alkoole ? A. B. C. D. Elektroliz Hidroliz Polimerizim Esterifikim

35.

Cili nga komponimet vijuese, kur reagon me uj liron hidrogjenin e gazt ? A. B. C. D. LiH CH4 NH3 H2S

36.

N kt reaksion kimik, njri nga produktet e fituara sht:


O

AlCl3

CH3CCl

A. B. C. D.

etil benzeni klor benzeni metil fenil ketoni metil benzeni 9 A


GJIMNAZI NATYROR

37.

Cilat nga iftet vijuese jan izomer n mes vete ? A. B.


CH3 H3C CH2 C H CH3

CH3

C H

CH2

dhe

H2C

C H

CH3

H H3C C CH3 CH2 CH3

dhe dhe
CH3
H3C CH2
H3C

C. D.

H3C

CH2

CHO

CH2
CH2

OH
CH2 OH

H3C

CH2

dhe

38.
A. B. C. D.

far mjedisi tregon tretsira ujore e karbonatit t natriumit (Na2CO3) ? Bazik Acidik Neutral Amfotern

39.

Cili sht dallimi n mes t jonit t natriumit (Na+) dhe atomit t natriumit (Na) ? A. Joni i natriumit (Na+) ka nj proton m pak sesa atomi i natriumit (Na) B. Joni i natriumit (Na+) ka nj elektron m pak sesa atomi i natriumit i (Na) C. Joni i natriumit (Na+) ka nj proton m shum sesa atomi i natriumit (Na) D. Joni i natriumit (Na+) ka nj elektron m shum sesa atomi i natriumit (Na) Cili reaksion ndodh gjat elektrolizs s klorurit t magnezit MgCl2 t shkrir ? A. Mg+2 Mg + 2eB. Mg Mg+2 + 2eC. Mg+2 + 2e- Mg D. Mg + 2e- Mg+2 Cili komponim prfitohet me oksidimin e propanolit-1 ?

40.

41.

O
A.

B.

CHO

C.

COOH

10

GJIMNAZI NATYROR

OCH3

D.

42.

Cilat sheqerna bjn pjes n grupin e monosakarideve ? A. Laktoza dhe riboza B. Maltoza dhe amidoni C. Fruktoza dhe glukoza D. Saharoza dhe celuloza

43.

N nj epruvet jan przier kristalet e klorurit t natriumit (NaCl) dhe t klorurit t amonit (NH4Cl), nse epruveta nxehet n flakdhns do t vrejm se: A. B. C. D. t dy kriprat shkrihen t dy kriprat sublimojn NH4Cl mbetet n pjesn e nxeht ndrsa NaCl sublimon n pjesn e ftoht t epruvets NaCl mbetet n pjesn e nxeht ndrsa NH4Cl sublimon n pjesn e ftoht t epruvets

44.

Nj kimist i teston analizon dy substanca kristalore me ngjyr t bardh, A dhe B. Rezultatet e analizs jan paraqitur n tabeln e mposhtme: Lloji i analizs Pika e shkrirjes Tretshmria (g) pr 100g H2O Prueshmria elektrike (n tretsira ujore) Substanca A 801oC 35.7 g Prues i mir Substanca B E ult, zbrthehet n 186oC 3.2 g Joprues

Nga rezultatet e ktyre testeve prfundojm se: A. B. C. D. t dy substancat A dhe B kan lidhje jonike t dy substancat A dhe B kan lidhje kovalente substanca A ka vetm lidhje jonike ndrsa substanca B vetm lidhje kovalente substanca A ka vetm lidhje kovalente ndrsa substanca B vetm lidhje jonike Cili nga hidrokarburet vijuese ka pikn e vlimit m t lart ? A. CH3-CH2-CH2-CH2-CH3 B. 11 A
GJIMNAZI NATYROR

45.

CH3 CH3-CH2-CH-CH3

C.
CH3 CH3-C-CH3 CH3

D.
CH3-CH2-CH2-CH3

46.
A. B. C. D.

Mangani n manganat kaliumi (K2MnO4) paraqitet me numr oksidues: +3 +6 +5 +7 Cilat diagrame t mposhtme paraqesin substanca t pastra ?

47.

A. B. C. D.

Vetm I I dhe II I dhe III Vetm II

48.

Sipas sistemit IUPAC, emri i hidrokarburit vijues sht:


CH2-CH3 CH3-CH=C-CH-CH-CH2-CH3 CH3 CH2-CH2-CH3

A. B. C. D.

dietil-4,5-metil-3-okteni-2 etil-4-metil-3-propil-5-hepteni-2 etil-4-metil-5-propil-3-hepteni-5 dietil-4,5-metil-6-okteni-6

49.

Cila nga aminat vijuese ka veti m t theksuara bazike ?


CH3-CH2-CH2-NH2

A. B.

12

GJIMNAZI NATYROR

CH3-CH2-N-H CH3

C.
NH2

D.
CH3-N-CH3 CH3

50.

Nga formula strukturale e shnuar, konstatojm se ky komponim sht:


O H2N CH C CH3 O N-CH2-C-OH H

A. B. C. D.

dipeptid alanin-glicin dipeptid valin-glicin dipeptid alanin-valin dipeptid glicin-alanin

51.

Sipas Ligjit t Hess-it, ndryshimi i sasis s energjis t nj reaksioni kimik: A. B. C. D. sht konstant dhe varet nga mnyra e zhvillimit t reaksionit nuk sht konstant por varet nga mnyra e zhvillimit t reaksionit sht konstant dhe nuk varet nga mnyra e zhvillimit t reaksionit nuk sht konstant dhe nuk varet nga mnyra e zhvillimit t reaksionit

52.

Cili prej ktyre metaleve bn pjes n metalurgjin e zez ? A. Plumbi B. Hekuri C. Zinku D. Bakri 2HI(g). Cila sht konstanta e drejtpeshimit

53.

sht dhn reaksioni: H2(g) + I2(g) kimik t ktij reaksioni ? [ HI ] 2 A. K = [H 2 ] [I 2 ] B. K = C. K = D. K = [2 HI ] 2 [H 2 ] [I 2 ] [2 HI ] [H 2 ] [I 2 ] [ HI ]2 [ H 2 ]2 [ I 2 ]2

54.

Cili sht konfiguracioni elektronik i jonit 8O2- ? 13 A


GJIMNAZI NATYROR

A. B. C. D.

1 s 2 s 2 p4 1 s 2 s 2 p6 1 s 2 s 2 p 3 s 1 s 2 s 2 p4 3 s

55.

ka ndodh nse bhet elektroliza e tretsirs ujore t NaCl ? A. Hidrogjeni lirohet n anod B. Klori lirohet n katod C. Natriumi ndahet n anod D. Natriumi tretet n uj

BIOLOGJI 56.
Cili nga kto gjene sht heterozigot ? A. B. C. D. AaBb aabb AABB AACC

57.

Sa pal ifte nervore dalin prej trurit t shpendve ? A. 10 pal B. 12 pal C. 20 pal D. 24 pal Cila nga kto bim prmban m s shumti fitoncide ? A. B. C. D. Molla Dardha Kumbulla Eukaliptusi

58.

59.

Cili organ i tretjes te njeriu e pengon kalimin e ushqimit n rrugt e frymmarrjes ? A. B. C. D. Faringu Laringu Epiglotisi Duodenumi

60.

N ciln pjes t qelizs kryhet oksidimi i materieve organike prmes ciklit t Krebsit ? A. B. C. D. Mitokondrie Ribozome Citoplazm Kloroplaste 14 A
GJIMNAZI NATYROR

61.

Nse te prindrit gjenotipi pr prcaktimin e grupeve t gjakut sht BB x A0, far do t jet gjenotipi te pasardhsit ? A. AO, AB B. AB, OO C. AB, BO D. OA, OB

62.

ka ndodh n organizmin e njeriut nse nuk funksionojn veshkat ? A. Ndrprerja e filtrimit t gjakut B. Ndrprerja e qarkullimit t gjakut C. Ndrprerja e prodhimit t insulins D. Ndrprerja e prodhimit t tiroksins Cilat organele qelizore e kryejn zbrthimin e materieve organike n qeliz ? A. Aparati i Golxhit B. Kloroplastet C. Lizozomet D. Centrozomet

63.

64.

Cila prej bimve t mposhtme sht indikator biologjik q prcakton shkalln e ndotjes s mjedisit ? A. B. C. D. Pisha Myshqet Gshtenja Fieri

65.

Cila metod aplikohet pr pastrimin e mjedisit t ndotur nga bakteriet duke i prdorur acidet ? A. B. C. D. Sterilizimi Deratizimi Pasterizimi Dezinfektimi

66.

Cila sht faza e par e ciklit t zhvillimit t bakteriofagut ? A. B. C. D. Ngjitja e virusit pr siprfaqen e qelizs bakteriale Deprtimi i acidit nukleik t virusit n qelizn bakteriale Formimi i kapsidave dhe acideve nukleike t viruseve Kompletimi dhe lirimi i bakteriofagve t rinj

67.

Gjat procesit t frymmarrjes oksigjeni (02) kalon direkt nga ajri n gjak prmes: A. trakeve B. faringut C. laringut 15 A
GJIMNAZI NATYROR

D. alveoleve

68.

Cilat etapa t njpasnjshme kryhen n interfaz gjat nj cikli t ndarjes qelizore ?

A. G1-S-G2 B. G1-G2-S C. S-G2-G1 D. G1-G2-S

69.

Qarkullimi i madh i gjakut te njeriu: A. B. C. D. fillon nga barkushja e djatht dhe prfundon n veshzn e djatht fillon nga veshza e djatht dhe prfundon n barkushen e majt fillon nga barkushja e majt dhe prfundon n veshzn e djatht fillon nga veshza e majt dhe prfundon n barkushen e djatht

70.

Sa aminoacide gjat sintezs s proteinave kodohen nga vargu i mposhtm i ARN(i) ? CGUUUACACCGUCAC A. B. C. D. Tri aminoacide Pes aminoacide Gjasht aminoacide Tet aminoacide

71.

N ciln pjes t lkurs gjenden receptort pr dhembje ? A. B. C. D. Derm Epiderm Ind dhjamor Ind nnlkuror

72.

Si quhet vendi ku bashkohet qeliza nervore me qelizn e muskulit skeletik ? A. Akson B. Neurit C. Sinaps D. Dentrit Aminoacidet jan njsi ndrtimore q marrin pjes n ndrtimin e: A. yndyrave B. proteinave C. karbohidrateve D. acideve nukleike Si quhet tipi i organit ekskretues te zvarranikt ? 16 A
GJIMNAZI NATYROR

73.

74.

A. B. C. D.

Pronefros Metanefridie Protonefridie Metanefros

75.

Cili grup i algave sht i paraqitur n figur ? A. B. C. D. Algat blu t gjelbra Algat e gjelbra Algat e murrme Algat silikate

76.

Kodoni sht pjes e: A. B. C. D. ARN(t) ADN ARN(i) ARN(r)

77.

Cila faz e ndarjes s qelizs me mejoz sht e paraqitur n figur ? A. B. C. D. Metafaza e I Profaza Telofaza Anafaza e I

78.

Si quhen bimt me lule n form boe pa fryte ? A. B. C. D. Farzhveshura Myshqe Farveshura Fierna

79.

Si quhet forma e bashkjetess s dy organizmave q veprojn pozitivisht njri n tjetrin, kan dobi t ndrsjell dhe t obligueshme ? A. Komensalizm B. Protokooperim C. Mutualizm D. Parazitizm N figur sht paraqitur piramida ushqimore dhe biomasa e gjallesave n nj ekosistem. N cilin nivel ushqyes gjenden bimngrnsit ?

80.

A. IV 17 A
GJIMNAZI NATYROR

B. III C. II D. I

18

GJIMNAZI NATYROR