P. 1
RBT 3118

RBT 3118

|Views: 284|Likes:
Dipublikasikan oleh hidayatulisma

More info:

Published by: hidayatulisma on Feb 06, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/28/2014

pdf

text

original

Reka Bentuk dan Teknologi Pemilihan jenis kayu dalam pembinaan rumah

TUTORIAL 2 : EZZAT BIN MOHAMED BAKRI NAZRUL FIRDAUS BIN JELANI NOR ATIKAH BINTI AHMAD HIDAYATUL ISMA BINTI SUMADIN

RBT 3118

REKAAN RUMAH .

Kepercayaan kepada semangat kayu .FAKTOR-FAKTOR PEMILIHAN KAYU 1. Kemudahan memperolehi bahan kayu 2. Jenis penggunaan 3. Sifat fizikal dan daya tahan kayu 4.

Cengal Cengal Cengal Cengal Meranti Tiang Kuda-kuda bumbung Bumbung Pintu Rangka pintu .JENIS KAYU YANG DIGUNAKAN Bahagian rumah Lantai Nama kayu Meranti * Jika lantai parquet boleh menggunakan kayu nyatoh.

Bahagian rumah Tingkap Nama kayu Cengal Rangka tingkap Tangga Dinding Rasuk Alang Meranti Cengal Cengal Meranti Meranti .

SEBAB PEMILIHAN KAYU Bahagian rumah Nama kayu Sebab menggunakan kayu tersebut • Urat kasar dan kesat • Kumpulan kayu yang keras dan ringan • Kuat dan tahan lama / lasak • Mudah dikerjakan • Digunakan untuk perabot. . rasuk dan alang. Meranti rangka pintu. rangka tingkap. lantai dan perkakasan umum • Mempunyai warna yang terang Lantai.

tangga dan dinding. .Cengal kuda bumbung. pintu. kuda.Bahagian rumah Nama kayu Sebab menggunakan kayu tersebut • Antara kayu paling keras dalam jenis kategori kayu berat • Mudah dikerjakan • Tahan daripada serangan kulat dan bubuk walaupun tanpa diawet • Tidak mudah menyerap air dan mudah mengering • Mempunyai permukaan rata yang berkilat • Tahan lasak • Mempunyai nilai estetika Tiang. bumbung. tingkap.

SIFAT KAYU LAIN  Jati Keras tapi mudah dipotong  Mempunyai permukaan dan tekstur yang cantik  Tidak mengeluarkan bau  Bernilai dekoratif  Getah  Mudah diukir  Berwarna putih  Mempunyai ira kayu yang cantik  Nyatoh  Ringan dan tidak mudah patah  Mempunyai tekstur yang halus  Mempunyai daya resonansi yang baik  .

Nota tambahan =)  Kelebihan kayu sebagai bahan binaan berbanding bahan struktur yang lain:       Mempunyai ratio kekuatan berbanding berat yang tinggi Mempunyai nilai estetik yang tinggi Mempunyai kekuatan tegangan. mampatan dan lenturan yang baik Boleh dibentuk menggunakan mesin tanpa memerlukan penggunaan teknologi yang tinggi Mudah di ubah bentuk (modify) semasa ditapak binaan Mudah di guna semula .

       Mempunyai insulasi terma dan insulasi bunyi yang baik Mempunyai ketahanan fizikal yang baik apabila menghadapi kejutan secara tiba-tiba (seperti gempa bumi atau kekuatan angin yang tinggi) Penyelenggaraan yang mudah dan murah Mempunyai harga yang baik apabila menjadi bahan buangan Boleh menghadapi tekanan penggunaan dengan baik dan mempunyai jangka hayat yang tinggi jika dirawat dengan bahan pengawet tertentu Mempunyai pelbagai jenis kekuatan bergantung kepada jenis kayu. sesuai untuk pelbagai jenis kegunaan Pengeluaran kayu tidak memerlukan pengunaan tenaga yang tinggi .

 Kekurangan kayu sebagai bahan binaan berbanding bahan lain:  Ketahanan yang lemah terhadap serangan fungi dan serangga (anai-anai)  Ketahanan yang lemah terhadap api  Kemampatan (compression) kayu lemah apabila mengalami tekanan yang bersudut tepat dengan urat kayu .

multiply.blogspot.com/2007/08/13/sifat-sifat-kayu-danpenggunaannya/ .my/aldrin/Studio%20and%20Lecture/RLD503/RLD 503%20(kuliah%201).hbp.blogspot.wordpress.com/2010/09/bahan-dan-binaankayu-kayan.html http://www.htm http://ejiputriramadhani.com/ http://wahidcivilengineer.RUJUKAN  http://www.com/journal/item/2?&show_interstitial=1&u=%2Fjour nal%2Fitem http://materialsupply.wordpress.usm.htm http://rahsiakayubatudanlogam.id/Halaman/STANDARDISASI_&_LINGKUNGAN       _KEHUTANAN/INFO_V02/VII_V02.com/2010/11/04/ http://lloni.dephut.go.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->