GUNUNG BERAPI

Geografi Fizikal

 Gunung berapi boleh terbentuk apabila berlakunya pertembungan dua plat. Ahli sains telah mengemukakan teori plat tektonik untuk menjelaskan proses pembentukan gunung berapi. Zon terbenam ini akan menjadi cair kerana suhu yang sangat panas di bawah kerak bumi. Pertembungan ini menyebebkan salah satu plat terjunam ke bawah plat yang lain. Bahagian cair ini menambah magma di mantel dan seterusnya mengalir keluar ke permukaan bumi menjadi gunung berapi.PEMBENTUKAN GUNUNG BERAPI  Kebanyakan gunung berapi terbentuk di kawasan sempadan plat. .

Rajah di bawah menunjukkan ketiga-tiga pembentukan gunung berapi. Gunung berapi di Iceland merupakan jenis pembentukan ini. Prose's pembentukan gunung berapi ini dipanggil titik panas (hotspots). gunung berapi akan terbentuk. . Lava ini akan membentuk dasar laut sebagai permatang tengah laut. Apabila kepulan magma naik sampai ke permukaan bumi. Kenaikan magma ke permukaan bumi dianggarkan 13 cm hingga 15 cm setahun. Ahli sains menjelaskan bahawa tonggak batuan mantel yang dipanaskan dan naik secara perlahan ke permukaan bumi.PEMBENTUKAN GUNUNG BERAPI  Gunung berapi juga terdapat di zon permatang tengah lautan.  Sebahagian gunung berapi terbentuk di tengah plat. jauh dari sempadan plat seperti Kepulauan Hawaii. Perebakan dasar laut berlaku apabila magma naik menolak litosfera ke arah yang bertentangan.

.

LAVA GUNUNG BERAPI LAVA ASID ☺Sangat likat/pekat ☺Mengalir dengan perlahan ☺Cepat membeku ☺Mengalir tidak jauh ☺ Menghasilkan letupan yang kuat kerana tolakan magma dari bawah lohong telah memecahkan magma yg telah mengeras di bahagian mulut lohong gunung berapi ☺ Kaya dengan silika ☺Berwarna cerah ☺Mempunyai takat lebur yang tinggi LAVA BES ☺Lava bes cair dan dapat mengalir dengan laju ☺ Lambat membeku dan mengalir jauh di permukaan bumi ☺Mewnghasilkan letusan yang tidak kuat atau senyap ☺Kaya denhan besi dan magnesium ☺Berwarna gelap Mempunyai takat lebur yang rendah .

dan batolit  Daik ialah magma yg telah menyejuk dan membeku secara menegak di dalam lapisan batuan. Terdedah ke permukaan bumi melalui proses gondolan/hakisan kerak bumi. mengalir dan membeku di dalam lapisan kerak bumi menghasilkan berbagai bentuk muka bumi 2. Membentuk palam gunung berapi yg sgt keras dan tahan hakisan  Sil ialah magma yg telah menyejuk dan membeku secara mendatar di antara lapisan batuan. Ia nipis dan berbentuk selari dgn lapisan batuan – ch. Great Whin Sil di utara England . sil.BATU IGNEUS JALAR DALAM (REJAHAN) 1. Batu igneus jalar dalam terbentuk apabila . Panjang 2-6 meter.Magma yg cair begerak ke atas. lopolit. pakolit. Magma yang menjadi sejuk dan membeku dalam lapisan kerak bumi membentuk bentuk muka bumi IGNEUS JALAR DALAM seperti daik. lakolit.

Berbentuk spt kanta atau dom dgn bhg bawahnya rata  Lapolit terbentuk apabila magma membeku di dlm lapisan batuan mengikuti lengkung kerak bumi berbentuk piring  Pakolit pula terbentuk apabila magma membeku di bhgn puncak lintap mungkum(antiklin) atau di dasar lintap lendut(sinklin)  Batolit terbentuk drp sekumpulan magma yg membeku secara besar-besaran dlm kerak bumi – membentuk jisim batu granit yg besar .BATU IGNEUS JALAR DALAM (REJAHAN)  Lakolit terbentuk apabila magma menolak lapisan atas batuan menjadi bentuk kubah.

2. kon komposit. Contoh m/bumi jalar luar adalah kon g. berapi lava asid. krater dan kaldera . kon abu. Terjadi apabila magma dari lapisan mantel bumi mengalir keluar dan membeku di perrmukaan bumi.BATU IGNEUS JALAR LUAR (TEROBOSAN) 1. penara basalt. kon lava bes.

LETUSAN GUNUNG BERAPI Asama Volcano Observatory. Koyama) . Japan Eruption at Asama Volcano in 1973 (taken by E.

Courtesy of Osamu Oshima. 1986 . Lava fountain at the summit of Mihara-yama (central cone) on November 17. Courtesy of Osamu Oshima. 1986. Fissure eruption at Izu-Oshima Volcano on November 21. 1986.Lava lake in the Mihara-yama on November 16.

Menghasilkan cerun gunung berapi bentuk perisai dengan mempunyai cerun yang landai. Lambat sejuk dan lambat beku. Kon lava bes Kon lava bes terbentuk oleh lava lava bees yg mengalir keluar ke permukaan bumi dgn letusan yg perlahan/senyap. Lava bes lebih cair dan dapat mengalir jauh. . Contoh: Gunung Mauna Loa di Hawai.BENTUK MUKA BUMI IGNEUS JALAR LUAR 1.

BENTUK MUKA BUMI IGNEUS JALAR LUAR 2. ALIRAN LAVA JENIS ASID . Kon lava asid Kon lava asid terbentuk oleh lava asid yg mengalir keluar ke permukaan bumi dan membeku dgn cepat. Contoh: Gunung Vesuvius di Itali. Gunung berapi lava asid meletup dengan letusan amat kuat. Membentuk kon gunung berapi yang berbentuk kubah/dom dengan cerun yg curam. Mengalir dalam jarak yg dekat. Lava asid sangat likat dan mengalir dengan perlahan.

Contoh: Gunung berapi Fuji di Jepun. Kon utama terbina daripada abu dan lava yang berselang-seli. Kon-kon kecil terbentuk di cerun-cerun kon utama. Kon-kon kecil dinamakan kon parasit. Gunung berapi jenis komposit Gunung berapi komposit dikenali sebagai stratokun. gunung Stromboli di Italy.BENTUK MUKA BUMI IGNEUS JALAR LUAR 3. Terbentuk apabila magma keluar drp beberapa rekahan dari lohong utama membentuk beberapa kon parasit. . Gunung Mayon di Filipina.

. Bahan piroklastik akan jatuh di sekitar lohong dan membentuk cerun yang curam. serpihan batu kecil dan gas. Mengeluarkan bahan piroklastik seperti lapilli. Gunung berapi kon abu Kon gunung berapi abu dan sinder terbentuk daripada letupan yang sangat kuat. bom gunung berapi(ketulan batu yg pecah). abu.BENTUK MUKA BUMI IGNEUS JALAR LUAR 4. Contoh: Gunung berapi Paricutin di Mexico.

.

Tasik Toba di Sumatera . Kawah gunung berapi Krater terbentuk hasil drp letusan gunung berapi. Jika diisi air akan menjadi tasik krater. USA Kaldera merupakan kawah gunung berapi yg sangat besar.BENTUK MUKA IGNEUS JALAR LUAR 6. Terbentuk apabila sokongan struktur batuan di bawah kerak bumi menjadi lemah akibat mengeluaran magma yg terlalu banyak semasa gunung berapi meletup. Contoh Tasik Crater di Oregon. Kehilangan pasak sokongan mengakibatkan berlakunya runtuhan yg dahsyat lalu membentuk kawah gunung berapi yg sgt besar ch. Letusan gunung berapi memecahkan bahagian mulut lohong gunung berapi – membentuk lekukan yg dipanggil kawah atau krater.

Palam gunung berapi ialah tonggak batuan keras yang menonjol di bahagian tohong gunung berapi. . Ciri-ciri lain di kawasan gunung berapi:. Terbentuk apabila lava bees keluar melalui rekahan-rekahan dari dlm kerak bumi ke permukaan bumi secara meluas.Gempa bumi menyebabkan gelombang besar di lautan yang dikenali sebagai tsunami. Penara basalt Penara basalt merupakan satu dataran lava yg luas. . iaitu yang mempunyai batuan bawah tanah yang panas.BENTUK MUKA IGNEUS JALAR LUAR 7.Geiser dan air panas terdapat di kawasan gunung berapi. Air panas keluar ke permukaan tanpa letusan manakala geiser adalah air panas yang memancut keluar dengan letusan seperti " Old Faithful" di Taman Negara Yellowstone di Amerika Syarikat. Lava basalt in akan menembusi lapisan batuan asal dan membentuk satu dataran yg agak tinggi spt Dataran Tinggi Deccan. Kekuatkan gempa bumi boleh diukur dengan menggunakan seismograf manakala gegaran gempa bumi diukur dengan Skala Ritcher .

Bahan Mineral Bahan mineral seperti sulfur banyak boleh dilombong di kaw gng berapi . Di Jepun dan Pulau Jawa. Tenaga geo-termal in digunakan utk memanaskan rumah dan rumah kaca bagi membolehkan pertanian dijalankan sepanjang tahun c. Pertanian Letusan gunung berapi lava bees amat subur untuk pertanian. b. Industri pelancongan Taman Negara Yellowstone terdapat geiser/pancutan air panas dan kolam-kolam air panas yg menjadi daya tarikan kpd pelancong d. Tenaga geo-termal Di Greenland tenaga geo-terma dijana melalui pancutan air panas/stim panas ke atas turbin generator. Pulau Luzon lereng-lerang gunung berapi lava bees diteres untuk ditanami dengan padi sawah.FAEDAH GUNUNG BERAPI KEPADA MANUSIA a. Perubatan Masyarakat Jepun misalnya mempercayai kolam-kolam air panas di kawasan gunung berapi berupaya merawat pelbagai jenis penyakit kulit e. Di Dataran tinggi Deccan ditanami dengan padi dan kapas.

TERIMA KASIH SELAMAT BELAJAR .