GUNUNG BERAPI

Geografi Fizikal

 Gunung berapi boleh terbentuk apabila berlakunya pertembungan dua plat. Bahagian cair ini menambah magma di mantel dan seterusnya mengalir keluar ke permukaan bumi menjadi gunung berapi.PEMBENTUKAN GUNUNG BERAPI  Kebanyakan gunung berapi terbentuk di kawasan sempadan plat. Pertembungan ini menyebebkan salah satu plat terjunam ke bawah plat yang lain. . Zon terbenam ini akan menjadi cair kerana suhu yang sangat panas di bawah kerak bumi. Ahli sains telah mengemukakan teori plat tektonik untuk menjelaskan proses pembentukan gunung berapi.

gunung berapi akan terbentuk. Apabila kepulan magma naik sampai ke permukaan bumi. Kenaikan magma ke permukaan bumi dianggarkan 13 cm hingga 15 cm setahun. Gunung berapi di Iceland merupakan jenis pembentukan ini. . Perebakan dasar laut berlaku apabila magma naik menolak litosfera ke arah yang bertentangan.  Sebahagian gunung berapi terbentuk di tengah plat. Lava ini akan membentuk dasar laut sebagai permatang tengah laut. Rajah di bawah menunjukkan ketiga-tiga pembentukan gunung berapi.PEMBENTUKAN GUNUNG BERAPI  Gunung berapi juga terdapat di zon permatang tengah lautan. Prose's pembentukan gunung berapi ini dipanggil titik panas (hotspots). jauh dari sempadan plat seperti Kepulauan Hawaii. Ahli sains menjelaskan bahawa tonggak batuan mantel yang dipanaskan dan naik secara perlahan ke permukaan bumi.

.

LAVA GUNUNG BERAPI LAVA ASID ☺Sangat likat/pekat ☺Mengalir dengan perlahan ☺Cepat membeku ☺Mengalir tidak jauh ☺ Menghasilkan letupan yang kuat kerana tolakan magma dari bawah lohong telah memecahkan magma yg telah mengeras di bahagian mulut lohong gunung berapi ☺ Kaya dengan silika ☺Berwarna cerah ☺Mempunyai takat lebur yang tinggi LAVA BES ☺Lava bes cair dan dapat mengalir dengan laju ☺ Lambat membeku dan mengalir jauh di permukaan bumi ☺Mewnghasilkan letusan yang tidak kuat atau senyap ☺Kaya denhan besi dan magnesium ☺Berwarna gelap Mempunyai takat lebur yang rendah .

Ia nipis dan berbentuk selari dgn lapisan batuan – ch. Magma yang menjadi sejuk dan membeku dalam lapisan kerak bumi membentuk bentuk muka bumi IGNEUS JALAR DALAM seperti daik. Panjang 2-6 meter. lopolit. dan batolit  Daik ialah magma yg telah menyejuk dan membeku secara menegak di dalam lapisan batuan. mengalir dan membeku di dalam lapisan kerak bumi menghasilkan berbagai bentuk muka bumi 2. lakolit. Batu igneus jalar dalam terbentuk apabila . sil.BATU IGNEUS JALAR DALAM (REJAHAN) 1. Great Whin Sil di utara England . Membentuk palam gunung berapi yg sgt keras dan tahan hakisan  Sil ialah magma yg telah menyejuk dan membeku secara mendatar di antara lapisan batuan.Magma yg cair begerak ke atas. pakolit. Terdedah ke permukaan bumi melalui proses gondolan/hakisan kerak bumi.

Berbentuk spt kanta atau dom dgn bhg bawahnya rata  Lapolit terbentuk apabila magma membeku di dlm lapisan batuan mengikuti lengkung kerak bumi berbentuk piring  Pakolit pula terbentuk apabila magma membeku di bhgn puncak lintap mungkum(antiklin) atau di dasar lintap lendut(sinklin)  Batolit terbentuk drp sekumpulan magma yg membeku secara besar-besaran dlm kerak bumi – membentuk jisim batu granit yg besar .BATU IGNEUS JALAR DALAM (REJAHAN)  Lakolit terbentuk apabila magma menolak lapisan atas batuan menjadi bentuk kubah.

kon komposit. penara basalt. Terjadi apabila magma dari lapisan mantel bumi mengalir keluar dan membeku di perrmukaan bumi. kon abu.BATU IGNEUS JALAR LUAR (TEROBOSAN) 1. Contoh m/bumi jalar luar adalah kon g. 2. kon lava bes. berapi lava asid. krater dan kaldera .

Japan Eruption at Asama Volcano in 1973 (taken by E.LETUSAN GUNUNG BERAPI Asama Volcano Observatory. Koyama) .

1986. 1986 . Fissure eruption at Izu-Oshima Volcano on November 21. 1986.Lava lake in the Mihara-yama on November 16. Lava fountain at the summit of Mihara-yama (central cone) on November 17. Courtesy of Osamu Oshima. Courtesy of Osamu Oshima.

Lava bes lebih cair dan dapat mengalir jauh. Kon lava bes Kon lava bes terbentuk oleh lava lava bees yg mengalir keluar ke permukaan bumi dgn letusan yg perlahan/senyap. Lambat sejuk dan lambat beku. . Contoh: Gunung Mauna Loa di Hawai.BENTUK MUKA BUMI IGNEUS JALAR LUAR 1. Menghasilkan cerun gunung berapi bentuk perisai dengan mempunyai cerun yang landai.

Lava asid sangat likat dan mengalir dengan perlahan. Kon lava asid Kon lava asid terbentuk oleh lava asid yg mengalir keluar ke permukaan bumi dan membeku dgn cepat. ALIRAN LAVA JENIS ASID . Gunung berapi lava asid meletup dengan letusan amat kuat. Membentuk kon gunung berapi yang berbentuk kubah/dom dengan cerun yg curam. Mengalir dalam jarak yg dekat. Contoh: Gunung Vesuvius di Itali.BENTUK MUKA BUMI IGNEUS JALAR LUAR 2.

Gunung Mayon di Filipina. Kon-kon kecil terbentuk di cerun-cerun kon utama. gunung Stromboli di Italy. Contoh: Gunung berapi Fuji di Jepun. Gunung berapi jenis komposit Gunung berapi komposit dikenali sebagai stratokun. Terbentuk apabila magma keluar drp beberapa rekahan dari lohong utama membentuk beberapa kon parasit. . Kon utama terbina daripada abu dan lava yang berselang-seli.BENTUK MUKA BUMI IGNEUS JALAR LUAR 3. Kon-kon kecil dinamakan kon parasit.

abu. Contoh: Gunung berapi Paricutin di Mexico. Mengeluarkan bahan piroklastik seperti lapilli. bom gunung berapi(ketulan batu yg pecah). serpihan batu kecil dan gas.BENTUK MUKA BUMI IGNEUS JALAR LUAR 4. . Gunung berapi kon abu Kon gunung berapi abu dan sinder terbentuk daripada letupan yang sangat kuat. Bahan piroklastik akan jatuh di sekitar lohong dan membentuk cerun yang curam.

.

BENTUK MUKA IGNEUS JALAR LUAR 6. Kawah gunung berapi Krater terbentuk hasil drp letusan gunung berapi. Kehilangan pasak sokongan mengakibatkan berlakunya runtuhan yg dahsyat lalu membentuk kawah gunung berapi yg sgt besar ch. Jika diisi air akan menjadi tasik krater. Tasik Toba di Sumatera . Terbentuk apabila sokongan struktur batuan di bawah kerak bumi menjadi lemah akibat mengeluaran magma yg terlalu banyak semasa gunung berapi meletup. Contoh Tasik Crater di Oregon. Letusan gunung berapi memecahkan bahagian mulut lohong gunung berapi – membentuk lekukan yg dipanggil kawah atau krater. USA Kaldera merupakan kawah gunung berapi yg sangat besar.

Terbentuk apabila lava bees keluar melalui rekahan-rekahan dari dlm kerak bumi ke permukaan bumi secara meluas. . Kekuatkan gempa bumi boleh diukur dengan menggunakan seismograf manakala gegaran gempa bumi diukur dengan Skala Ritcher . iaitu yang mempunyai batuan bawah tanah yang panas. Air panas keluar ke permukaan tanpa letusan manakala geiser adalah air panas yang memancut keluar dengan letusan seperti " Old Faithful" di Taman Negara Yellowstone di Amerika Syarikat.Geiser dan air panas terdapat di kawasan gunung berapi. Penara basalt Penara basalt merupakan satu dataran lava yg luas. Ciri-ciri lain di kawasan gunung berapi:.BENTUK MUKA IGNEUS JALAR LUAR 7. .Palam gunung berapi ialah tonggak batuan keras yang menonjol di bahagian tohong gunung berapi. Lava basalt in akan menembusi lapisan batuan asal dan membentuk satu dataran yg agak tinggi spt Dataran Tinggi Deccan.Gempa bumi menyebabkan gelombang besar di lautan yang dikenali sebagai tsunami.

Pertanian Letusan gunung berapi lava bees amat subur untuk pertanian. Industri pelancongan Taman Negara Yellowstone terdapat geiser/pancutan air panas dan kolam-kolam air panas yg menjadi daya tarikan kpd pelancong d. Di Dataran tinggi Deccan ditanami dengan padi dan kapas. Perubatan Masyarakat Jepun misalnya mempercayai kolam-kolam air panas di kawasan gunung berapi berupaya merawat pelbagai jenis penyakit kulit e. Pulau Luzon lereng-lerang gunung berapi lava bees diteres untuk ditanami dengan padi sawah. Tenaga geo-termal Di Greenland tenaga geo-terma dijana melalui pancutan air panas/stim panas ke atas turbin generator. b.FAEDAH GUNUNG BERAPI KEPADA MANUSIA a. Di Jepun dan Pulau Jawa. Bahan Mineral Bahan mineral seperti sulfur banyak boleh dilombong di kaw gng berapi . Tenaga geo-termal in digunakan utk memanaskan rumah dan rumah kaca bagi membolehkan pertanian dijalankan sepanjang tahun c.

TERIMA KASIH SELAMAT BELAJAR .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful