GUNUNG BERAPI

Geografi Fizikal

Pertembungan ini menyebebkan salah satu plat terjunam ke bawah plat yang lain.  Gunung berapi boleh terbentuk apabila berlakunya pertembungan dua plat. . Ahli sains telah mengemukakan teori plat tektonik untuk menjelaskan proses pembentukan gunung berapi.PEMBENTUKAN GUNUNG BERAPI  Kebanyakan gunung berapi terbentuk di kawasan sempadan plat. Zon terbenam ini akan menjadi cair kerana suhu yang sangat panas di bawah kerak bumi. Bahagian cair ini menambah magma di mantel dan seterusnya mengalir keluar ke permukaan bumi menjadi gunung berapi.

Ahli sains menjelaskan bahawa tonggak batuan mantel yang dipanaskan dan naik secara perlahan ke permukaan bumi. Prose's pembentukan gunung berapi ini dipanggil titik panas (hotspots).  Sebahagian gunung berapi terbentuk di tengah plat. Gunung berapi di Iceland merupakan jenis pembentukan ini. jauh dari sempadan plat seperti Kepulauan Hawaii. Rajah di bawah menunjukkan ketiga-tiga pembentukan gunung berapi. Perebakan dasar laut berlaku apabila magma naik menolak litosfera ke arah yang bertentangan.PEMBENTUKAN GUNUNG BERAPI  Gunung berapi juga terdapat di zon permatang tengah lautan. Apabila kepulan magma naik sampai ke permukaan bumi. Kenaikan magma ke permukaan bumi dianggarkan 13 cm hingga 15 cm setahun. gunung berapi akan terbentuk. . Lava ini akan membentuk dasar laut sebagai permatang tengah laut.

.

LAVA GUNUNG BERAPI LAVA ASID ☺Sangat likat/pekat ☺Mengalir dengan perlahan ☺Cepat membeku ☺Mengalir tidak jauh ☺ Menghasilkan letupan yang kuat kerana tolakan magma dari bawah lohong telah memecahkan magma yg telah mengeras di bahagian mulut lohong gunung berapi ☺ Kaya dengan silika ☺Berwarna cerah ☺Mempunyai takat lebur yang tinggi LAVA BES ☺Lava bes cair dan dapat mengalir dengan laju ☺ Lambat membeku dan mengalir jauh di permukaan bumi ☺Mewnghasilkan letusan yang tidak kuat atau senyap ☺Kaya denhan besi dan magnesium ☺Berwarna gelap Mempunyai takat lebur yang rendah .

lopolit. Batu igneus jalar dalam terbentuk apabila .BATU IGNEUS JALAR DALAM (REJAHAN) 1. mengalir dan membeku di dalam lapisan kerak bumi menghasilkan berbagai bentuk muka bumi 2. Great Whin Sil di utara England . Magma yang menjadi sejuk dan membeku dalam lapisan kerak bumi membentuk bentuk muka bumi IGNEUS JALAR DALAM seperti daik.Magma yg cair begerak ke atas. pakolit. lakolit. dan batolit  Daik ialah magma yg telah menyejuk dan membeku secara menegak di dalam lapisan batuan. sil. Membentuk palam gunung berapi yg sgt keras dan tahan hakisan  Sil ialah magma yg telah menyejuk dan membeku secara mendatar di antara lapisan batuan. Ia nipis dan berbentuk selari dgn lapisan batuan – ch. Terdedah ke permukaan bumi melalui proses gondolan/hakisan kerak bumi. Panjang 2-6 meter.

BATU IGNEUS JALAR DALAM (REJAHAN)  Lakolit terbentuk apabila magma menolak lapisan atas batuan menjadi bentuk kubah. Berbentuk spt kanta atau dom dgn bhg bawahnya rata  Lapolit terbentuk apabila magma membeku di dlm lapisan batuan mengikuti lengkung kerak bumi berbentuk piring  Pakolit pula terbentuk apabila magma membeku di bhgn puncak lintap mungkum(antiklin) atau di dasar lintap lendut(sinklin)  Batolit terbentuk drp sekumpulan magma yg membeku secara besar-besaran dlm kerak bumi – membentuk jisim batu granit yg besar .

krater dan kaldera . berapi lava asid. kon lava bes. Contoh m/bumi jalar luar adalah kon g. kon abu.BATU IGNEUS JALAR LUAR (TEROBOSAN) 1. Terjadi apabila magma dari lapisan mantel bumi mengalir keluar dan membeku di perrmukaan bumi. kon komposit. penara basalt. 2.

Koyama) . Japan Eruption at Asama Volcano in 1973 (taken by E.LETUSAN GUNUNG BERAPI Asama Volcano Observatory.

Lava lake in the Mihara-yama on November 16. 1986. Courtesy of Osamu Oshima. Fissure eruption at Izu-Oshima Volcano on November 21. Courtesy of Osamu Oshima. Lava fountain at the summit of Mihara-yama (central cone) on November 17. 1986 . 1986.

Kon lava bes Kon lava bes terbentuk oleh lava lava bees yg mengalir keluar ke permukaan bumi dgn letusan yg perlahan/senyap. Menghasilkan cerun gunung berapi bentuk perisai dengan mempunyai cerun yang landai. Contoh: Gunung Mauna Loa di Hawai. Lambat sejuk dan lambat beku.BENTUK MUKA BUMI IGNEUS JALAR LUAR 1. Lava bes lebih cair dan dapat mengalir jauh. .

Membentuk kon gunung berapi yang berbentuk kubah/dom dengan cerun yg curam.BENTUK MUKA BUMI IGNEUS JALAR LUAR 2. Gunung berapi lava asid meletup dengan letusan amat kuat. Mengalir dalam jarak yg dekat. ALIRAN LAVA JENIS ASID . Kon lava asid Kon lava asid terbentuk oleh lava asid yg mengalir keluar ke permukaan bumi dan membeku dgn cepat. Contoh: Gunung Vesuvius di Itali. Lava asid sangat likat dan mengalir dengan perlahan.

Kon utama terbina daripada abu dan lava yang berselang-seli. Kon-kon kecil dinamakan kon parasit. Gunung berapi jenis komposit Gunung berapi komposit dikenali sebagai stratokun. gunung Stromboli di Italy. Contoh: Gunung berapi Fuji di Jepun. . Terbentuk apabila magma keluar drp beberapa rekahan dari lohong utama membentuk beberapa kon parasit.BENTUK MUKA BUMI IGNEUS JALAR LUAR 3. Kon-kon kecil terbentuk di cerun-cerun kon utama. Gunung Mayon di Filipina.

abu. Contoh: Gunung berapi Paricutin di Mexico.BENTUK MUKA BUMI IGNEUS JALAR LUAR 4. Mengeluarkan bahan piroklastik seperti lapilli. Gunung berapi kon abu Kon gunung berapi abu dan sinder terbentuk daripada letupan yang sangat kuat. . Bahan piroklastik akan jatuh di sekitar lohong dan membentuk cerun yang curam. bom gunung berapi(ketulan batu yg pecah). serpihan batu kecil dan gas.

.

Terbentuk apabila sokongan struktur batuan di bawah kerak bumi menjadi lemah akibat mengeluaran magma yg terlalu banyak semasa gunung berapi meletup. Contoh Tasik Crater di Oregon.BENTUK MUKA IGNEUS JALAR LUAR 6. Letusan gunung berapi memecahkan bahagian mulut lohong gunung berapi – membentuk lekukan yg dipanggil kawah atau krater. Kawah gunung berapi Krater terbentuk hasil drp letusan gunung berapi. Tasik Toba di Sumatera . USA Kaldera merupakan kawah gunung berapi yg sangat besar. Jika diisi air akan menjadi tasik krater. Kehilangan pasak sokongan mengakibatkan berlakunya runtuhan yg dahsyat lalu membentuk kawah gunung berapi yg sgt besar ch.

Kekuatkan gempa bumi boleh diukur dengan menggunakan seismograf manakala gegaran gempa bumi diukur dengan Skala Ritcher .BENTUK MUKA IGNEUS JALAR LUAR 7. iaitu yang mempunyai batuan bawah tanah yang panas. Ciri-ciri lain di kawasan gunung berapi:. Penara basalt Penara basalt merupakan satu dataran lava yg luas. Terbentuk apabila lava bees keluar melalui rekahan-rekahan dari dlm kerak bumi ke permukaan bumi secara meluas. Lava basalt in akan menembusi lapisan batuan asal dan membentuk satu dataran yg agak tinggi spt Dataran Tinggi Deccan.Geiser dan air panas terdapat di kawasan gunung berapi. . .Palam gunung berapi ialah tonggak batuan keras yang menonjol di bahagian tohong gunung berapi.Gempa bumi menyebabkan gelombang besar di lautan yang dikenali sebagai tsunami. Air panas keluar ke permukaan tanpa letusan manakala geiser adalah air panas yang memancut keluar dengan letusan seperti " Old Faithful" di Taman Negara Yellowstone di Amerika Syarikat.

Di Dataran tinggi Deccan ditanami dengan padi dan kapas. Industri pelancongan Taman Negara Yellowstone terdapat geiser/pancutan air panas dan kolam-kolam air panas yg menjadi daya tarikan kpd pelancong d. b. Pertanian Letusan gunung berapi lava bees amat subur untuk pertanian. Perubatan Masyarakat Jepun misalnya mempercayai kolam-kolam air panas di kawasan gunung berapi berupaya merawat pelbagai jenis penyakit kulit e. Bahan Mineral Bahan mineral seperti sulfur banyak boleh dilombong di kaw gng berapi .FAEDAH GUNUNG BERAPI KEPADA MANUSIA a. Di Jepun dan Pulau Jawa. Tenaga geo-termal Di Greenland tenaga geo-terma dijana melalui pancutan air panas/stim panas ke atas turbin generator. Tenaga geo-termal in digunakan utk memanaskan rumah dan rumah kaca bagi membolehkan pertanian dijalankan sepanjang tahun c. Pulau Luzon lereng-lerang gunung berapi lava bees diteres untuk ditanami dengan padi sawah.

TERIMA KASIH SELAMAT BELAJAR .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful