P. 1
61243328 Aktiviti Igneus n Gunung Berapi 9

61243328 Aktiviti Igneus n Gunung Berapi 9

|Views: 7|Likes:
Dipublikasikan oleh Handary Jamali
geo
geo

More info:

Published by: Handary Jamali on Feb 07, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/25/2013

pdf

text

original

GUNUNG BERAPI

Geografi Fizikal

Zon terbenam ini akan menjadi cair kerana suhu yang sangat panas di bawah kerak bumi.  Gunung berapi boleh terbentuk apabila berlakunya pertembungan dua plat. . Bahagian cair ini menambah magma di mantel dan seterusnya mengalir keluar ke permukaan bumi menjadi gunung berapi. Pertembungan ini menyebebkan salah satu plat terjunam ke bawah plat yang lain.PEMBENTUKAN GUNUNG BERAPI  Kebanyakan gunung berapi terbentuk di kawasan sempadan plat. Ahli sains telah mengemukakan teori plat tektonik untuk menjelaskan proses pembentukan gunung berapi.

Ahli sains menjelaskan bahawa tonggak batuan mantel yang dipanaskan dan naik secara perlahan ke permukaan bumi.PEMBENTUKAN GUNUNG BERAPI  Gunung berapi juga terdapat di zon permatang tengah lautan. Prose's pembentukan gunung berapi ini dipanggil titik panas (hotspots). gunung berapi akan terbentuk. Kenaikan magma ke permukaan bumi dianggarkan 13 cm hingga 15 cm setahun.  Sebahagian gunung berapi terbentuk di tengah plat. jauh dari sempadan plat seperti Kepulauan Hawaii. Gunung berapi di Iceland merupakan jenis pembentukan ini. Rajah di bawah menunjukkan ketiga-tiga pembentukan gunung berapi. . Lava ini akan membentuk dasar laut sebagai permatang tengah laut. Perebakan dasar laut berlaku apabila magma naik menolak litosfera ke arah yang bertentangan. Apabila kepulan magma naik sampai ke permukaan bumi.

.

LAVA GUNUNG BERAPI LAVA ASID ☺Sangat likat/pekat ☺Mengalir dengan perlahan ☺Cepat membeku ☺Mengalir tidak jauh ☺ Menghasilkan letupan yang kuat kerana tolakan magma dari bawah lohong telah memecahkan magma yg telah mengeras di bahagian mulut lohong gunung berapi ☺ Kaya dengan silika ☺Berwarna cerah ☺Mempunyai takat lebur yang tinggi LAVA BES ☺Lava bes cair dan dapat mengalir dengan laju ☺ Lambat membeku dan mengalir jauh di permukaan bumi ☺Mewnghasilkan letusan yang tidak kuat atau senyap ☺Kaya denhan besi dan magnesium ☺Berwarna gelap Mempunyai takat lebur yang rendah .

Magma yg cair begerak ke atas. sil. dan batolit  Daik ialah magma yg telah menyejuk dan membeku secara menegak di dalam lapisan batuan. Batu igneus jalar dalam terbentuk apabila . lopolit. Magma yang menjadi sejuk dan membeku dalam lapisan kerak bumi membentuk bentuk muka bumi IGNEUS JALAR DALAM seperti daik. Great Whin Sil di utara England . Terdedah ke permukaan bumi melalui proses gondolan/hakisan kerak bumi. Membentuk palam gunung berapi yg sgt keras dan tahan hakisan  Sil ialah magma yg telah menyejuk dan membeku secara mendatar di antara lapisan batuan. lakolit. Panjang 2-6 meter. pakolit.BATU IGNEUS JALAR DALAM (REJAHAN) 1. mengalir dan membeku di dalam lapisan kerak bumi menghasilkan berbagai bentuk muka bumi 2. Ia nipis dan berbentuk selari dgn lapisan batuan – ch.

BATU IGNEUS JALAR DALAM (REJAHAN)  Lakolit terbentuk apabila magma menolak lapisan atas batuan menjadi bentuk kubah. Berbentuk spt kanta atau dom dgn bhg bawahnya rata  Lapolit terbentuk apabila magma membeku di dlm lapisan batuan mengikuti lengkung kerak bumi berbentuk piring  Pakolit pula terbentuk apabila magma membeku di bhgn puncak lintap mungkum(antiklin) atau di dasar lintap lendut(sinklin)  Batolit terbentuk drp sekumpulan magma yg membeku secara besar-besaran dlm kerak bumi – membentuk jisim batu granit yg besar .

2. kon lava bes. penara basalt. kon abu. kon komposit.BATU IGNEUS JALAR LUAR (TEROBOSAN) 1. Terjadi apabila magma dari lapisan mantel bumi mengalir keluar dan membeku di perrmukaan bumi. Contoh m/bumi jalar luar adalah kon g. krater dan kaldera . berapi lava asid.

Koyama) . Japan Eruption at Asama Volcano in 1973 (taken by E.LETUSAN GUNUNG BERAPI Asama Volcano Observatory.

Fissure eruption at Izu-Oshima Volcano on November 21. Courtesy of Osamu Oshima. Courtesy of Osamu Oshima. 1986.Lava lake in the Mihara-yama on November 16. 1986. 1986 . Lava fountain at the summit of Mihara-yama (central cone) on November 17.

Menghasilkan cerun gunung berapi bentuk perisai dengan mempunyai cerun yang landai. . Lava bes lebih cair dan dapat mengalir jauh. Contoh: Gunung Mauna Loa di Hawai. Kon lava bes Kon lava bes terbentuk oleh lava lava bees yg mengalir keluar ke permukaan bumi dgn letusan yg perlahan/senyap.BENTUK MUKA BUMI IGNEUS JALAR LUAR 1. Lambat sejuk dan lambat beku.

Contoh: Gunung Vesuvius di Itali. Kon lava asid Kon lava asid terbentuk oleh lava asid yg mengalir keluar ke permukaan bumi dan membeku dgn cepat. ALIRAN LAVA JENIS ASID . Lava asid sangat likat dan mengalir dengan perlahan.BENTUK MUKA BUMI IGNEUS JALAR LUAR 2. Mengalir dalam jarak yg dekat. Gunung berapi lava asid meletup dengan letusan amat kuat. Membentuk kon gunung berapi yang berbentuk kubah/dom dengan cerun yg curam.

Contoh: Gunung berapi Fuji di Jepun. Terbentuk apabila magma keluar drp beberapa rekahan dari lohong utama membentuk beberapa kon parasit. Kon-kon kecil dinamakan kon parasit. Gunung berapi jenis komposit Gunung berapi komposit dikenali sebagai stratokun. . Kon-kon kecil terbentuk di cerun-cerun kon utama.BENTUK MUKA BUMI IGNEUS JALAR LUAR 3. Gunung Mayon di Filipina. Kon utama terbina daripada abu dan lava yang berselang-seli. gunung Stromboli di Italy.

bom gunung berapi(ketulan batu yg pecah). Mengeluarkan bahan piroklastik seperti lapilli. Contoh: Gunung berapi Paricutin di Mexico.BENTUK MUKA BUMI IGNEUS JALAR LUAR 4. Bahan piroklastik akan jatuh di sekitar lohong dan membentuk cerun yang curam. serpihan batu kecil dan gas. Gunung berapi kon abu Kon gunung berapi abu dan sinder terbentuk daripada letupan yang sangat kuat. . abu.

.

BENTUK MUKA IGNEUS JALAR LUAR 6. Kehilangan pasak sokongan mengakibatkan berlakunya runtuhan yg dahsyat lalu membentuk kawah gunung berapi yg sgt besar ch. Jika diisi air akan menjadi tasik krater. Tasik Toba di Sumatera . USA Kaldera merupakan kawah gunung berapi yg sangat besar. Terbentuk apabila sokongan struktur batuan di bawah kerak bumi menjadi lemah akibat mengeluaran magma yg terlalu banyak semasa gunung berapi meletup. Letusan gunung berapi memecahkan bahagian mulut lohong gunung berapi – membentuk lekukan yg dipanggil kawah atau krater. Contoh Tasik Crater di Oregon. Kawah gunung berapi Krater terbentuk hasil drp letusan gunung berapi.

Air panas keluar ke permukaan tanpa letusan manakala geiser adalah air panas yang memancut keluar dengan letusan seperti " Old Faithful" di Taman Negara Yellowstone di Amerika Syarikat. Penara basalt Penara basalt merupakan satu dataran lava yg luas. Terbentuk apabila lava bees keluar melalui rekahan-rekahan dari dlm kerak bumi ke permukaan bumi secara meluas. . Ciri-ciri lain di kawasan gunung berapi:.BENTUK MUKA IGNEUS JALAR LUAR 7. Lava basalt in akan menembusi lapisan batuan asal dan membentuk satu dataran yg agak tinggi spt Dataran Tinggi Deccan. iaitu yang mempunyai batuan bawah tanah yang panas. Kekuatkan gempa bumi boleh diukur dengan menggunakan seismograf manakala gegaran gempa bumi diukur dengan Skala Ritcher .Geiser dan air panas terdapat di kawasan gunung berapi. .Palam gunung berapi ialah tonggak batuan keras yang menonjol di bahagian tohong gunung berapi.Gempa bumi menyebabkan gelombang besar di lautan yang dikenali sebagai tsunami.

Di Dataran tinggi Deccan ditanami dengan padi dan kapas.FAEDAH GUNUNG BERAPI KEPADA MANUSIA a. Industri pelancongan Taman Negara Yellowstone terdapat geiser/pancutan air panas dan kolam-kolam air panas yg menjadi daya tarikan kpd pelancong d. b. Pertanian Letusan gunung berapi lava bees amat subur untuk pertanian. Tenaga geo-termal in digunakan utk memanaskan rumah dan rumah kaca bagi membolehkan pertanian dijalankan sepanjang tahun c. Perubatan Masyarakat Jepun misalnya mempercayai kolam-kolam air panas di kawasan gunung berapi berupaya merawat pelbagai jenis penyakit kulit e. Di Jepun dan Pulau Jawa. Bahan Mineral Bahan mineral seperti sulfur banyak boleh dilombong di kaw gng berapi . Pulau Luzon lereng-lerang gunung berapi lava bees diteres untuk ditanami dengan padi sawah. Tenaga geo-termal Di Greenland tenaga geo-terma dijana melalui pancutan air panas/stim panas ke atas turbin generator.

TERIMA KASIH SELAMAT BELAJAR .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->