P. 1
57632271-RPH-Tahun-5-Ketangkasan

57632271-RPH-Tahun-5-Ketangkasan

|Views: 104|Likes:
Dipublikasikan oleh Diana Alipin
rph
rph

More info:

Published by: Diana Alipin on Feb 11, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/22/2013

pdf

text

original

PJM 3110 KURIKULUM DAN PEDAGOGI PENDIDIKAN JASMANI RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN JASMANI

Mata Pelajaran Tunjang Pembelajaran Tajuk Sub Tajuk Bil. Murid

: Pendidikan Jasmani : 1 Kecergasan Fizikal :1.5 Ketangkasan

Tarikh Masa Tahun

: 03.06.2011 : 7.30a.m. – 8.00a.m. : 1 Cempaka

: Skip Dan Melompat Sambil Menukar Arah :14 orang

Hasil Pembelajaran: Sepanjang proses pengajaran dan pembelajaran, murid-murid dapat: 1. Psikomotor 2. Kognitif : Melakukan 2 daripada 3 aktiviti ketangkasan dengan betul dan selamat. : Menyatakan dua daripada tiga aktiviti ketangkasan yang telah di lakukan Menyatakan sekurang-kurangnya 2 daripada 4 aspek keselamatan yang perlu diambil kira semasa melakukan aktiviti . 3. Afektif : Menyatakan perasaan semasa melakukan aktiviti ketangkasan. Mematuhi peraturan semasa melakukan aktiviti.

Pengetahuan sedia ada : Murid pernah melakukan aktiviti ketangkasan lari dan tukar arah ketika bermain. Penerapan Nilai Alatan Strategi : Mematuhi peraturan, bekerjasama, bertoleransi beratu padu : 1kapur, carta, 1 wisel,kertas warna(penanda kumpulan),kertas mahjong,skital. : Berpusatkan Guru

27

iv. Ketangkasan yang baik membolehkan kita bertindak dengan cepat. Skital ii. wisel Kaedah : deduktif ii. main peranan 28 . iii. Fokus / Butir Pengajaran Dan Pembelajaran i. = Murid Konsep Ketangkasan: Kecekapan mengubah arah dan posisi badan dengan cepat semasa melakukan aktiviti. kerjasama Teknik : i. Guru menerangkan konsep ketangkasan kepada muridmurid dan mengaitkan permainan dengan konsep ketangkasan. Ibu kambing akan berada di hadapan untuk menyelamatkan anak kambing dari di gigit buaya. ii. Permainan Organisasi Catatan / ABM ABM: i. v. Seorang murid perempuan dan seorang murid lelaki di pilih menjadi buaya. Murid diasingkan mengikut jantina. 5 minit Aktiviti / Isi Pelajaran Permaianan ‚“kambing dengan buaya“. Anak-anak kambing akan berada di belakang ibu kambing.PJM 3110 KURIKULUM DAN PEDAGOGI PENDIDIKAN JASMANI Langkah/ Masa Permulaan Pemanasan badan. = Guru KBKK: Nilai : i. Bersatu padu ii.

3. iaitu oren dan hijau. Murid melakukan aktiviti lari skip dan tukar arah mengikut susunan skital. Guru menyusun dua baris skital secara zigzag dengan jarak 1 m bagi setiap baris. Bermula Bermula Kaedah : deduktif Teknik : i. 4. Bersatu padu kerjasama Skip Dan Tukar Arah 29 . kumpulan A Kumpulan B Catatan / ABM ABM: i. 2. Murid dibahagikan kepada dua kumpulan. Kumpulan yang dahulu menamatkan aktiviti ini dikira sebagai pemenang. Permainan Aktiviti / Isi Pelajaran Aktiviti: Skip Dan Tukar Arah Organisasi Dua kumpulan. Skital ii. wisel KBKK: Nilai : iii. Murid menyertai pertandingan kecil antara kumpulan bagi aktiviti skip dan tukar arah.PJM 3110 KURIKULUM DAN PEDAGOGI PENDIDIKAN JASMANI Langkah/ Masa Langkah 1 (5 minit) Fokus / Butir Pengajaran Dan Pembelajaran 1.

Kertas mahjong ii.Lompat dengan kedua-dua kaki dan tukar arah mengikut urutan nombor.PJM 3110 KURIKULUM DAN PEDAGOGI PENDIDIKAN JASMANI Langkah/ Masa Langkah 2 7 minit Fokus / Butir Pengajaran Dan Pembelajaran i. iii. Setiap ahli dalam kumpulan akan melompat sehingga habis semua petak.Buka kaki seluas bahu . wisel Aktiviti / Isi Pelajaran Organisasi Catatan / ABM . Permainan KBKK: mengatur strategi Nilai : iv. Aktiviti 2 : “Lompat Kuadran 1-16“ Murid di minta untuk melompat dengan kedua belah kaki mengikut turutan pertak yang di sediakan iaitu 1-16. Bersatu padu kerjasama ABM: i.Tangan disisi . ii. 30 = Petak kuadran = Murid = Guru Kaedah : deduktif Teknik : i. Berikut adalah butir mengajar: .Imbangkan badan semasa melakukan lompatan .Kedua-dua lutut di bengkokkan sedikit .Badan tegak .

Sebagai penghalang. iv. Berhenti dan tukar peranan apabila salah seorang pemain penyerang berjaya disentuh. Murid dibahagikan kepada dua kumpulan dan melakukan aktiviti permainan “Galah Panjang”. Sebagai penyerang. Tempatkan seorang penghalang di garisan melintang. 3. 2. 31  Aktiviti / Isi Pelajaran  Organisasi Dua berkumpulan Catatan / ABM Alatan/ABM: Skitel. kerjasama Permainan “Galah Panjang” Permainan Galah Panjang . ii.PJM 3110 KURIKULUM DAN PEDAGOGI PENDIDIKAN JASMANI Langkah/ Masa Kemuncak (8 minit) Fokus / Butir Pengajaran Dan Pembelajaran 1. Bersatu padu ii. matikan cubaan penyerang untuk melepasi halangan dengan sentuhan. lepasi halangan tanpa disentuhi oleh penghalang. manakala kumpulan hijau adalah “pengahalang”. Kaedah : deduktif Teknik : Permaianan KBKK: mengatur strategi Nilai : i. Guru menerangkan cara-cara bernain kepada murid-murid: i. Kumpulan oren adalah “penyerang”. iii. kapur/masking tape. dan seorang penghalang di garisan melintang.

32 . Akiviti menyejukkan badan . Menyilang kedua belah tangan. 2. tapak kaki dirapatkan sambil menggoyangkan lutut. iii. Tarik nafas sebanyak 3 kali bersama. Gaya pokok melambai di tiup angin. 2.PJM 3110 KURIKULUM DAN PEDAGOGI PENDIDIKAN JASMANI Langkah/ Masa Penutup (5 minit) Aktiviti / Isi Pelajaran 1. Refleksi Fokus / Butir Pengajaran Dan Pembelajaran 1. KBKK: menjawab soalan Nilai : i. Organisasi Posisi interaksi guru dengan murid: Catatan / ABM ABM: Kaedah : deduktif guru Teknik : soal jawab i. Seorang murid memimpin rakan-rakan sekelas melakukan akiviti menyejukkan badan. Duduk sambil melakukan beberapa pergerakan. Menumpu kan perhatian murid ii. vi. iv. Mengangkat bahu Melukis bulatan besar di udara. Murid di minta duduk. v.

Guru bertanya beberapa soalan kepada murid. 33 . seperti: -Menyatakan dua daripada tiga aktiviti ketangkasan yang telah di lakukan .Menyatakan perasaan semasa melakukan aktiviti ketangkasan.Menyatakan sekurang-kurangnya 2 daripada 4 aspek keselamatan yang perlu diambil kira semasa melakukan aktiviti . .PJM 3110 KURIKULUM DAN PEDAGOGI PENDIDIKAN JASMANI 3.

PJM 3110 KURIKULUM DAN PEDAGOGI PENDIDIKAN JASMANI Refleksi guru : Komen pensyarah pembimbing: 34 .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->