P. 1
57632271-RPH-Tahun-5-Ketangkasan

57632271-RPH-Tahun-5-Ketangkasan

|Views: 104|Likes:
Dipublikasikan oleh Diana Alipin
rph
rph

More info:

Published by: Diana Alipin on Feb 11, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/22/2013

pdf

text

original

PJM 3110 KURIKULUM DAN PEDAGOGI PENDIDIKAN JASMANI RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN JASMANI

Mata Pelajaran Tunjang Pembelajaran Tajuk Sub Tajuk Bil. Murid

: Pendidikan Jasmani : 1 Kecergasan Fizikal :1.5 Ketangkasan

Tarikh Masa Tahun

: 03.06.2011 : 7.30a.m. – 8.00a.m. : 1 Cempaka

: Skip Dan Melompat Sambil Menukar Arah :14 orang

Hasil Pembelajaran: Sepanjang proses pengajaran dan pembelajaran, murid-murid dapat: 1. Psikomotor 2. Kognitif : Melakukan 2 daripada 3 aktiviti ketangkasan dengan betul dan selamat. : Menyatakan dua daripada tiga aktiviti ketangkasan yang telah di lakukan Menyatakan sekurang-kurangnya 2 daripada 4 aspek keselamatan yang perlu diambil kira semasa melakukan aktiviti . 3. Afektif : Menyatakan perasaan semasa melakukan aktiviti ketangkasan. Mematuhi peraturan semasa melakukan aktiviti.

Pengetahuan sedia ada : Murid pernah melakukan aktiviti ketangkasan lari dan tukar arah ketika bermain. Penerapan Nilai Alatan Strategi : Mematuhi peraturan, bekerjasama, bertoleransi beratu padu : 1kapur, carta, 1 wisel,kertas warna(penanda kumpulan),kertas mahjong,skital. : Berpusatkan Guru

27

Skital ii. iv. v. Ibu kambing akan berada di hadapan untuk menyelamatkan anak kambing dari di gigit buaya. kerjasama Teknik : i. 5 minit Aktiviti / Isi Pelajaran Permaianan ‚“kambing dengan buaya“. iii. Permainan Organisasi Catatan / ABM ABM: i. ii. main peranan 28 . = Guru KBKK: Nilai : i.PJM 3110 KURIKULUM DAN PEDAGOGI PENDIDIKAN JASMANI Langkah/ Masa Permulaan Pemanasan badan. Fokus / Butir Pengajaran Dan Pembelajaran i. Murid diasingkan mengikut jantina. Guru menerangkan konsep ketangkasan kepada muridmurid dan mengaitkan permainan dengan konsep ketangkasan. Seorang murid perempuan dan seorang murid lelaki di pilih menjadi buaya. = Murid Konsep Ketangkasan: Kecekapan mengubah arah dan posisi badan dengan cepat semasa melakukan aktiviti. Bersatu padu ii. wisel Kaedah : deduktif ii. Ketangkasan yang baik membolehkan kita bertindak dengan cepat. Anak-anak kambing akan berada di belakang ibu kambing.

3. Murid menyertai pertandingan kecil antara kumpulan bagi aktiviti skip dan tukar arah. 4.PJM 3110 KURIKULUM DAN PEDAGOGI PENDIDIKAN JASMANI Langkah/ Masa Langkah 1 (5 minit) Fokus / Butir Pengajaran Dan Pembelajaran 1. iaitu oren dan hijau. Guru menyusun dua baris skital secara zigzag dengan jarak 1 m bagi setiap baris. Kumpulan yang dahulu menamatkan aktiviti ini dikira sebagai pemenang. Murid dibahagikan kepada dua kumpulan. Skital ii. Bermula Bermula Kaedah : deduktif Teknik : i. Bersatu padu kerjasama Skip Dan Tukar Arah 29 . Permainan Aktiviti / Isi Pelajaran Aktiviti: Skip Dan Tukar Arah Organisasi Dua kumpulan. kumpulan A Kumpulan B Catatan / ABM ABM: i. Murid melakukan aktiviti lari skip dan tukar arah mengikut susunan skital. wisel KBKK: Nilai : iii. 2.

PJM 3110 KURIKULUM DAN PEDAGOGI PENDIDIKAN JASMANI Langkah/ Masa Langkah 2 7 minit Fokus / Butir Pengajaran Dan Pembelajaran i. 30 = Petak kuadran = Murid = Guru Kaedah : deduktif Teknik : i. Kertas mahjong ii. Permainan KBKK: mengatur strategi Nilai : iv. Setiap ahli dalam kumpulan akan melompat sehingga habis semua petak.Lompat dengan kedua-dua kaki dan tukar arah mengikut urutan nombor. Bersatu padu kerjasama ABM: i.Kedua-dua lutut di bengkokkan sedikit .Imbangkan badan semasa melakukan lompatan . Berikut adalah butir mengajar: .Tangan disisi .Badan tegak . Aktiviti 2 : “Lompat Kuadran 1-16“ Murid di minta untuk melompat dengan kedua belah kaki mengikut turutan pertak yang di sediakan iaitu 1-16. ii. wisel Aktiviti / Isi Pelajaran Organisasi Catatan / ABM .Buka kaki seluas bahu . iii.

kerjasama Permainan “Galah Panjang” Permainan Galah Panjang . Sebagai penyerang. dan seorang penghalang di garisan melintang. manakala kumpulan hijau adalah “pengahalang”. Murid dibahagikan kepada dua kumpulan dan melakukan aktiviti permainan “Galah Panjang”. ii. Guru menerangkan cara-cara bernain kepada murid-murid: i. kapur/masking tape. Bersatu padu ii. 2. lepasi halangan tanpa disentuhi oleh penghalang.PJM 3110 KURIKULUM DAN PEDAGOGI PENDIDIKAN JASMANI Langkah/ Masa Kemuncak (8 minit) Fokus / Butir Pengajaran Dan Pembelajaran 1. Tempatkan seorang penghalang di garisan melintang. Sebagai penghalang. matikan cubaan penyerang untuk melepasi halangan dengan sentuhan. Kumpulan oren adalah “penyerang”. Kaedah : deduktif Teknik : Permaianan KBKK: mengatur strategi Nilai : i. Berhenti dan tukar peranan apabila salah seorang pemain penyerang berjaya disentuh. 31  Aktiviti / Isi Pelajaran  Organisasi Dua berkumpulan Catatan / ABM Alatan/ABM: Skitel. iii. 3. iv.

iii. 2.PJM 3110 KURIKULUM DAN PEDAGOGI PENDIDIKAN JASMANI Langkah/ Masa Penutup (5 minit) Aktiviti / Isi Pelajaran 1. v. Menyilang kedua belah tangan. 32 . Murid di minta duduk. Tarik nafas sebanyak 3 kali bersama. Mengangkat bahu Melukis bulatan besar di udara. Akiviti menyejukkan badan . 2. iv. Gaya pokok melambai di tiup angin. Refleksi Fokus / Butir Pengajaran Dan Pembelajaran 1. vi. Seorang murid memimpin rakan-rakan sekelas melakukan akiviti menyejukkan badan. tapak kaki dirapatkan sambil menggoyangkan lutut. KBKK: menjawab soalan Nilai : i. Menumpu kan perhatian murid ii. Duduk sambil melakukan beberapa pergerakan. Organisasi Posisi interaksi guru dengan murid: Catatan / ABM ABM: Kaedah : deduktif guru Teknik : soal jawab i.

33 .PJM 3110 KURIKULUM DAN PEDAGOGI PENDIDIKAN JASMANI 3. Guru bertanya beberapa soalan kepada murid. . seperti: -Menyatakan dua daripada tiga aktiviti ketangkasan yang telah di lakukan .Menyatakan sekurang-kurangnya 2 daripada 4 aspek keselamatan yang perlu diambil kira semasa melakukan aktiviti .Menyatakan perasaan semasa melakukan aktiviti ketangkasan.

PJM 3110 KURIKULUM DAN PEDAGOGI PENDIDIKAN JASMANI Refleksi guru : Komen pensyarah pembimbing: 34 .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->