Anda di halaman 1dari 46

ASAS KETUKANGAN SPPE 1012

1.0 PENGENALAN

Amali bengkel kayu ini dilakukan adalah bagi mendedahkan pelajar kepada teknikteknik menggunakan peralatan di dalam bengkel seperti kikir, gergaji, alat pengukur dan sebagainya. Sebagai contoh pelajar didedahkan teknik-teknik menggunakan pahat dengan betul disamping mematuhi peraturan keselamatan. Selain itu, pelajar juga didisiplinkan agar sentiasa mematuhi segala peraturan yang ada dalam bengkel.

Terdapat banyak peralatan yang digunakan di dalam bengkel ini. Antaranya seperti kikir, gergaji,pahat dan lain-lain. Namun tidak semua peralatan yang digunakan dalam projek ini. Projek yang akan dilakukan adalah membuat tanggam menggunakan kayu. Pengukuran yang tepat dan kaedah yang betul adalah perlu untuk memastikan projek siap sempurna sepenuhnya.

Projek ini diberikan kepada pelajar adalah untuk melatih pelajar menggunakan alatan tangan dengan lebih mahir dan mengikut cara yang betul. Selain itu, projek ini juga dapat menjadikan pelajar lebih berdisiplin dan menanam sikap bekerjasama antara satu sama lain. Disamping itu, projek ini dapat membantu pelajar mengenali alatan tangan dan kegunaannya dengan lebih tepat selain melatih mereka membiasakan diri menggunakan alatan tangan dan mesin dengan lebih mahir.

Oleh itu, amali bengkel kayu merupakan satu modul yang amat penting untuk dipelajari bagi mendedahkan bakal-bakal guru ini asas pertukangan dan pengurusan bengkel untuk mereka melaksanakan disekolah

ASAS KETUKANGAN SPPE 1012


2.0 2.1 KESELAMATAN DAN ORGANISASI BENGKEL Keselamatan dan Persekitaran dalam Bengkel : Bengkel merupakan tempat untuk melakukan kerja-kerja praktikal. Oleh itu persekitaran bengkel mestilah selesa dan selamat untuk melakukan pekerjaan. Beberapa peraturan perlulah dipatuhi dan dilaksankan antaranya ialah : Pastikan semua peralatan dan perabot disusun dengan kemas dan selamat bagi mengelak pintu daripada disekat, terutama pintu utama. Pelajar hendaklah sentiasa mengemas semula selepas menggunakan bengkel dan letakkan peralatan yang digunakan ditempat yang telah disediakan. Pastikan bengkel mempunyai pengudaraan yang baik Pastikan bengkel mempunyai pencahayaan yang baik. Pastikan keadaan sekeliling bersih dan kemas. Pelajar hendaklah bersihkan tempat kerja setelah selesai melakukan kerja-kerja bengkel. Jangan membuat bising untuk memastikan segala arahan yang diberikan daripada tenaga pengajar dapat didengari dengan jelas oleh semua pelajar. Ketahui dimana letaknya alat pemadam api dan peti pertolongan cemas supaya memudahkan pelajar atau tenaga pengajar mencari jika berlaku kecemasan. Fahami semua arahan yang dipaparkan di Pelan Kecemasan.

2.2 KESELAMATAN AM 1. Menggunakan kasut yang bertutup dan bertapak getah. 2. Jangan memakai barang kemas. 3. Elakkan berambut panjang. 4. Gunakan pakaian pelindung atau sarung tangan semasa menggunakan asid atau bahan kimia. 5. Jangan bergurau semasa menjalankan amali. 6. Pastikan punca elektrik dimatikan apabila meninggalkan bengkel. 7. Jangan cemas apabila berlaku kemalangan. 8. Apabila melakukan kerja amali pastikan anda melakukan sekurang- kurangnya dua orang. 9. Mematikan peralatan selepas digunakan dengan kaedah yang betul. 10. Basuh tangan dengan betul selepas melakukan kerja amali.
2

ASAS KETUKANGAN SPPE 1012

2.3

PENGURURSAN KESEAMATAN BENGKEL

Kemalangan Boleh Dielak Jika : a. Pengetahuan dan pemahaman tentang alat serta bahan yang digunakan. b. Menyusun langkah P&P dengan baik dan mengikut prosedur. c. Pelajar sentiasa mengikut arahan kerja yang ditetapkan. d. Mematuhi keselamatan bengkel setiap masa. e. Menggunakan alatan dengan cara yang betul. f. Peka keadaan bengkel dan memakai alat perlindungan. g. Tenaga pengajar peka dengan tahap kemahiran pelajar semasa bekerja.

ASAS KETUKANGAN SPPE 1012


2.4 PERATURAN AM KESELAMATAN BENGKEL a. Masuk bengkel dengan kebenaran pensyarah. b. Dilarang membawa beg. c. Buka tingkap dan pintu sebelum memulakan kerja. d. Gunakan alatan dan bahan dengan betul dan cermat. e. Pastikan bekas beracun, bahan kimia dan bahan mudah terbakar tidak digunakan. f. Semua peralatan dan bahan hendaklah dikembalikan ke tempat asalnya setelah digunakan. g. Alatan dan bahan tidak dibenarkan dibawa keluar bengkel kecuali dengan izin pensyarah. h. Laporkan segera kemalangan kepada pensyarah. i. Catatkan segala kemalangan yang berlaku dalam Buku Rekod Kemalangan. j. Kebersihan bengkel perlu dijaga pada setiap masa. k. Matikan semua suis sebelum meninggalkan bengkel.

2.5 KESELAMATAN DIRI a. Patuhi peraturan keselamatan sepanjang masa. b. Dilarang memakai barang perhiasan diri semasa berada di dalam bengkel. c. Pakai pakaian yang sesuai dan kemas serta kasut yang bertutup. d. Ikat rambut yang panjang atau pastikan tudung diikat dengan kemas e. Memahami langkah kerja dengan betul sebelum memulakan kerja dengan mendapat bimbingan pensyarah sekiranya terdapat sebarang keraguan. f. Jangan bermain dan bergurau senda semasa berada dalam bengkel g. Berhati-hati semasa menggunakan alatan dan bahan h. Cuci tangan selepas bekerja. i. Jika berlaku kemalangan, maklumkan kepada pensyarah dengan segera

ASAS KETUKANGAN SPPE 1012


Bengkel Selamat Mesti Mempunyai : a. Poster keselamatan dipamer. b. Pelan laluan semasa kecemasan seperti kebakaran. c. Menyediakan peraturan bengkel. d. Alat pemadam api. e. Peti kecemasan atau peti ubat.

Poster keselamatan

ASAS KETUKANGAN SPPE 1012

ASAS KETUKANGAN SPPE 1012


2.6 RUTIN BENGKEL Organisasi Bengkel adalah perkara utama yang perlu diwujudkan diawal permulaan sesi mengajar pensyarah atau tenaga pengajar bagi memastikan bengkel dapat diuruskan dengan lebih lancar dan teratur. Kerja-kerja rutin dibengkel akan berjadual secara teratur dan lebih sistematik. Aspek kebersihan dan keselamatan mesti diutamakan dalam setiap aktiviti pengajaran dan pembelajaran di bengkel elektrik. Melalui organisasi bengkel murid berpeluang mempelajari aspek kerjasama dalam kumpulan serta mempraktikkan amalan kerja yang teratur serta selamat.

PENSYARAH

TENAGA PENGAJAR

KETUA (FORMEN)

AJK KEBERSIHAN

AJK KESELAMATAN

Carta organisasi bengkel

ASAS KETUKANGAN SPPE 1012


3.0 3.1 PERALATAN Alat Menanda dan Merancang Menanda 1. Pembaris Keluli

Diperbuat daripada keluli berkarbon tinggi yang tahan karat dan keras. Permukaan pembaris keluli ditandai dengan ukuran sentimeter (cm) dan milimeter (mm). Pembaris keluli ini bersaiz 300 mm dan 1000 mm. Kegunaan : o Mengukur dan memindahkan

o Membina garisan lurus pada permukaan

ASAS KETUKANGAN SPPE 1012


o Menguji kerataan permukaan

2. Sesiku L

Bahagian lengan atau mata sesiku L diperbuat daripada keluli yang tahan. bahagian badannya diperbuat daripada kayu keras atau keluli. Sesiku L biasanya bersaiz 20 cm. Pada mata ditandai dengan ukuran sentimeter dan inci. Kegunaan: o Menguji kepersegian kayu o Menguji sesuatu permukaan bersudut tepat dan kerataan permukaan kayu

ASAS KETUKANGAN SPPE 1012


3. Pita Pengukur

Diperbuat daripada plastik atau keluli Panjang pita pengukur yang biasa dapat dilihat ialah antara 2.0 meter hingga 8.0 meter Kegunaan : o mengukur jarak yang pendek serta panjang o digunakan untuk memindahkan ukuran.

4. Pisau Penanda

Pisau penanda ialah sejenis pisau kecil yang diperbuat daripada keluli khas. Kegunaan : o digunakan untuk menandakan garisan yang akan dipotong dengan gergaji atau pahat semasa membuat tanggam.

10

ASAS KETUKANGAN SPPE 1012


5. Pensil Tukang

Mata dan badan pensil ini lebih lebar dan tebal. Permukaannya berbentuk segiempat tepat Kegunaan: o Pensil ini khas untuk kerja kasar sahaja seperti menanda dan merancang tanda.

6. Pembaris Lipat

Diperbuat daripada kayu yang keras dan boleh dilipat Hujung pembaris diperbuat daripada loyang Terdapat pelbagai saiz Kegunaan: o Alat pengukur atau memindahkan ukuran

11

ASAS KETUKANGAN SPPE 1012


7. Aras Spirit

Ia diperbuat daripada kayu atau logam yang lurus dan rata pada kedua-dua mukanya. Pada bahagian tengah serta hujungnya dipasangkan tabung spirit atau air untuk mendapatkan aras atau kepugakan. Panjang Aras Spirit biasanya diantara 300 milimeter (mm) hingga 1.5 meter (m). Kegunaan: o sejenis alat untuk menentukan aras dan kepugakkan.

8. Sesiku Serong Boleh Laras

Bentuk badannya serupa dengan sesiku L melainkan matanya tidak dipasang tetap Kegunaan: o Ia digunakan untuk menadakan atau menguji sesuatu garisan yang sudutnya lain daripada 45 darjah dan 90 darjah

9. Sesiku Bergabung

12

ASAS KETUKANGAN SPPE 1012


Badan dan mata diperbuat daripada keluli. matanya boleh dilaraskan atau diubahsuaikan kedudukan pada badannya. Badannya mempunyai satu muka yang bersudut 90dan mukanya yang lain bersudut 45dengan matanya. Kegunaan: o Digunakan untuk mendapatkan sudut diatas permukaan kayu.

10. Tolok Penanda

Tolok penanda diperbuat daripada kayu. Tolok penanda mempunyai badan dan pelaras. Mata terdapat pada kayu pelaras. Terdapat dua jenis tolok penanda iaitu Tolok Penanda satu paku(mata) dan Tolok Penanda Tanggam Puting(dua mata) Kegunaan: o Tolok penanda digunakan untuk menandakan ukuran tebal atau lebar kayu. o Tebal atau lebar kayu itu dapat ditandakan dengan garisan selari dengan iras kayu yang dibuat pada sisi atau permukaan kayu. o Garisan ini menunjukkan tebal atau lebar kayu dalam ukuran yang seragam.
13

ASAS KETUKANGAN SPPE 1012


Cara-cara menggunakan: 1.Longgarkan skru tangan,Laraskan badan tonggak mengikut ukuran yang dikehendaki.Kemudian, ketatkan skru tangan itu semula. 2.Semasa menggunakan tolok ini pastikan bahawa badan tonggak ditolak rapat ke sisi atau permukaan kayu. 3.Tolok ini perlu dicondongkan sedikit ke depan supaya mudah ditolak. Pastikan bahawa mata taji tolok penanda menggores permukaan kayu untuk membentuk garisan kerja

11. Tolok Bersengat

Tolok bersengat ialah sepasang jangka yang diperbuat daripada keluli dan kedua-dua kakinya adalah tajam seperti paku. Kegunaan: o Tolok bersengat digunakan untuk membuat bulatan pada kayu atau membuat tanda melengkung.

14

ASAS KETUKANGAN SPPE 1012


3.2 Alat Mengapit Dan Menyangga 1. Ragum Meja

Ragum meja terdapat pada meja kerja kayu dan logam. Ragum meja dilapik dengan kayu pada kedua-dua rahangnya untuk mengelakkan permukaan benda kerja daripada rosak semasa diapit. Rahang ragum meja logam pula dilapik dengan logam lembut (biasanya aluminium) untuk menjaga permukaan kerja. Kegunaan: o memegang benda kerja semasa ianya dikerjakan.

2. Apit G dan Apit F

Bahagian pemidang Apit G dan Apit F diperbuat daripada bahan keluli. Saiz Apit G dan Apit F ditentukan oleh jarak bukaan maksimum antara bahagian rahang.
15

ASAS KETUKANGAN SPPE 1012


Kegunaan: o Mengapit kayu ketika proses menggamkan dua kepingan kayu. o Memegang kayu yang hendak digerudikan, dipahat, atau digergajikan

3. Apit Panjang

Apit panjang diperbuat daripada besi tuangan atau aluminium dengan panjangnya ialah 0.6 meter, 0.9 meter, 1.2 meter, 1.5 meter, dan 1.8 meter. Kegunaan: o Digunakan untuk proses pemasangan tanggam, pemidang pintu, tingkap, perabut, papan yang hendak dicantum atau digamkan

16

ASAS KETUKANGAN SPPE 1012


4. Apit Rencong

Diperbuat daripada aluminium atau besi tuangan Kegunaan: o menetapkan kedua-dua bahagian kayu yang bertanggam rencong apabila hendak digam atau dipakukan seperti dalam kerja pemasangan kerangka gambar.

5. Kakak Tua

Diperbuat daripada besi keras. Kakak tua biasanya bersaiz antara 125mm hingga 300mm. Kakak tua terdiri daripada lengan, rivet,rahang, dan kuku. Kegunaan: o mengeluarkan paku, memotong dawai, dan sebagainya

17

ASAS KETUKANGAN SPPE 1012


3.3 Alat Memotong dan Menajam 1. Ketam

a) Ketam Kasar Terdiri daripada jenis kayu atau logam Permukaan kayu yang dihasilkan adalah kasar dan perlu diketam semula dengan ketam pelicin kepada saiz yang tepat. Panjang ketam kasar ini antara 355-380 mm Kegunaan : o Digunakan untuk mengetam permukaan kayu secara kasar kepada saiz yang diperlukan dengan cepat.

b) Ketam Pelicin

Diperbuat daripada logam dan kayu. Badannya terdapat yang berukuran 203-228 mm. Mata keluli yang tajam dan lurus selebar 37 mm hingga 62 mm. Kegunaan: o mengetam permukaan kayu selepas diketam dengan ketam kasar kepada saiz yang lebih tepat

c) Ketam Tetingkat

18

ASAS KETUKANGAN SPPE 1012


Ketam ini juga terdapat pelbagai jenis dan bentuk. Ketam ini boleh didapati untuk kerja khas seperti ketam tetingkat berlaras, ketam tetingkat mata hujung dan ketam tetingkat mata tepi. Kegunaan: o membuat tetingkat pada tepi atau hujung kepingan kayu.

d) Ketam Pangkas

bersaiz kecil, panjangnya ialah 170 mm dan lebarnya 50 mm Kegunaan : o Ketam ini dibuat khas untuk mengetam penghujung atau pangkal kayu secara melintang ira. o Ketam ini sangat berguna untuk membuat kerja-kerja penyudah atau kerja kecil yang tidak dapat dikerjakan dengan ketam yang lain seperti menyediakan kumai serong.

e) Ketam Lurah

Ketam lurah ini dibina dengan mata yang seumpamanya bagi membina lurah atau saluran yang selari di sepanjang ira kayu dengan jarak yang tertentu dari tepi kayu. Ketam lurah ini mempunyai satu penahan di bahagian tepi yang boleh dilaraskan untuk menetapkan jarak dari tepinya Kegunaan: o membina lurah atau saluran yang selari di sepanjang ira kayu.
19

ASAS KETUKANGAN SPPE 1012


f) Ketam Golek

Ketam ini diperbuat daripada logam .Bermata lengkung ataupun lurus untuk kerja yang berasingan Kegunaan: o mengetam bahagian tepi permukaan kayu kecil yang cembong.

g) Ketam Pancaguna

Ketam ini besar dan berat. Diperbuat daripada logam dan mempunyai pelbagai saiz mata pemotong. Kegunaan: o membuat tetingkat dan lurah

2. Gergaji a) Gergaji Kerat

Gergaji kerat mempunyai gigi berbentuk pisau di hujungnya dan tepi hadapannya bersudut antara 70 darjah-80 darjah kepada garisan giginya.
20

ASAS KETUKANGAN SPPE 1012


Gergaji kerat mempunyai bilanagn gigi nya antara 5 hingga 9 batang bagi setiap 25 mm. Gergaji kerat biasanya panjang antara 550 mm 700 mm.

Kegunaan : o Gergaji kerat digunakan khas untuk mengerat kayu secara melintang ira kayu. Cara menggunakan gergaji tangan : o Condongkan gergaji 45 daripada benda kerja apabila mengergaji belah

b) Gergaji Belah

21

ASAS KETUKANGAN SPPE 1012


Gergaji belah digunakan khas untuk membelah kayu yang telah digergajikan mengikut atau selari dengan ira kayu. Mempunyai gigi yang berbentuk serupa dengan mata pahat dan tepi hadapannya bersudut tepat dengan garis giginya.

Kegunaan: o o mengerat kayu dan bergantung kepada ketebalan kayu. Cara menggunakan gergaji tangan: Condongkan gergaji 60 daripada benda kerja apabila mengergaji kerat

c) Gergaji Puting

Gergaji puting mempunyai mata yang nipis yang terpaksa diperkuatkan oleh jalur logam ( patil keluli) di belakang matanya. Ia merupakan gergaji kecil yang mempunyai gigi-gigi yang halus sesuai untuk memotong kayu-kayu yang kecil. Kegunaan: o mengerat secara lurus untuk membuat tanggam seperti membuat puting dan lain-lain.

22

ASAS KETUKANGAN SPPE 1012


d) Gergaji Lengkung Kayu

Gergaji ini mempunyai mata yang sangat halus dipasang pada bingkai logam yang tegak. Panjang matanya ialah 150 mm. Kegunaan: o Gergaji lengkug halus ini digunakan untuk membuat lengkung yang sempit pada papan nipis pada bahagian dalam dan luar.

e) Gergaji Bajang

Bentuk gergaji bajang serupa dengan gergaji puting tetapi lebih kecil. Giginya pula lebih kecil iaitu 18 hingga 22 bagi setiap inci.
23

ASAS KETUKANGAN SPPE 1012


Kegunaan: o Digunakan untuk membuat tanggam yang pemasangannya lebih ketat dan tepat

f) Gergaji Tebok

Gergaji tebok bermata halus dan berbentuk tirus. Panjangnya 300mm hingga 450 mm. Kegunaan : o untuk memotong benda kerja yang lurus dan melengkung di bahagian dalam.

g) Gergaji Ekor Tikus Mata gergaji ekor tikus lebih halus daripada mata gergaji tebok Terdapat tiga jenis mata yang boleh ditukar. Gergaji ekor tikus bersaiz lebih pendek daripada gergaji tebok iaiti 200 mm hingga 400 mm Kegunaan: o memotong atau mengerat benda kerja yang lurus atau melengkung di bahagian dalam yang lebih sempit.

24

ASAS KETUKANGAN SPPE 1012


3. Pahat

a) Pahat Pelubang / Pahat Kukuh

Pahat Pelubang dibuat dengan matanya yang tebal supaya tahan diketuk dengan gandin semasa membuat lubang atau kerja-kerja kasar. Sudut menajamkan mata menggunakan batu asah pula antara 30 hingga 35. Kegunaan: o Digunakan sewaktu kerja-kerja kasar. o Untuk membuang lebihan-lebihan yang tidak diperlukan.

b) Pahat Peraut / Pahat Tepi Serong mata pahat ini adalah serong pada bahagian tepinya serta serongan itu adalah lebih panjang dan nipis. Matanya tebal dibahagian tengah dan nipis pada bahagian tepi.Ini menyebabkan ianya tidak sekuat pahat pelubang. Kegunaan: o untuk kerja-kerja meraut seperti mengemaskan tanggam dan acuan yang mempunyai pelbagai bentuk kumai

25

ASAS KETUKANGAN SPPE 1012


c) Pahat Kuku Jenis Peraut ( Serong Dalam) Pahat jenis ini bersaiz antara 3mm hingga 40 mm. Kegunaan: o untuk mendapat permukaan yang melengkung

d) Pahat Kuku Jenis Peraut (Serong Luar) Matanya bersaiz antara 3mm hingga 40 mm. Kegunaan : o Pahat jenis ini biasanya digunakan untuk membuat lurah tepat. o Ia sesuai membuat lengkung dalam kerja ukir-mengukir.

26

ASAS KETUKANGAN SPPE 1012


3.4 Alat Menukul

1. Tukul Kuku Kambing

Tukul kuku kambing mempunyai pemegang yang dibuat daripada kayu atau besi dan bahagian belakangnya bengkok dan terbelah Saiznya ditentukan mengikut berat kepala biasanya antara 260 g hingga 1.2 kg. Saiz lazimnya antara 0.5 kg hingga 0.6 kg Kegunaan: o mengetuk dan mencabut paku

2. Tukul Besi Warrington

Tukul warrington mempunyai bongkol berbentuk baji yang melintang. Bongkol berbentuk baji ini dapat mengetuk paku halus yang dipegang di celah jari. Saiz semua jenis tukul ditentukan oleh berat kepalanya. Saiznya ditentukan mengikut nombor 00 ke 12, saiz 2/3, beratnya 0.4 kg merupakan saiz tukul yang sesuai untuk kerja am. Kegunaan: o Penanda menukul paku yang kecil seperti paku panel serta menekan kayu hiasan dan venir ke temaptnya semasa diglu dan bahagian untuk mengetuk paku di bahagian tepi perabut yang sempit
27

ASAS KETUKANGAN SPPE 1012


3. Gandin

Kepala gandin berbentuk selinder atau segi empat Gandin diperbuat daripada kayu keras. Kegunaan: o untuk memahat dan memasang atau menanggalkan tanggam.

4. Pembenam Paku

Diperbuat daripada keluli dan matanya didapati dalam 2 bentuk, bentuk bulat dan bentuk persegi. Pembenam paku mata bulat lazim digunakan dalam kerja membuat perabot. Saiznya ditentukan oleh diameter matanya dan terdapat dalam pelbagai saiz antara 1mm 4mm. Kegunaan: o Digunakan bersama dengan tukul besi untuk menukul kepala paku supaya terbenam kedalam kayu dan lubangnya ditampal dengan dempol untuk memastikan paku tidak kelihatan

28

ASAS KETUKANGAN SPPE 1012


3.5 Alat Memutar

1. Pemutar Skru Jenis Alur & Philip

Terdiri daripada dua jenis iaitu jenis biasa atau pub bergear. Matanya dibuat daripada keluli aloi bentuk bulat dan hujung samada kepala atau Philips. Panjang matanya antara 75mm hingga 300mm. Pemegangnya dibuat daripada kayu atau plastic Kegunaan : o memasang atau menanggalkan skru.

2. Gerudi Gerudi terdiri daripada dua jenis : Gerudi bergear lebih ringan (Gerudi Tangan) gerudi jenis gear sal(engkol)

Terdapat beberapa jenis mata gerudi antaranya : Mata tengah Mata terlaras Mata paku Mata pulas Mata Froster Mata Pelubang benam

29

ASAS KETUKANGAN SPPE 1012


Gerudi Tangan

digunakan bersama mata gerudi pintal. Saiz mata gerudi pintal ialah 0.4mm hingga 12.5mm. Ia boleh membuat lubang pada kayu dan logam .Semasa mengerudi logam, mata gerudi hendaklah dibubuh minyak untuk mengelak mata panas dan terbakar. Kegunaan : o Gerudi tangan digunakan untuk membuat lubang yang berdiameter tidak melebihi 8 mm. Gerudi Engkol

digunakan bersama mata gerimit .Saiz mata gerimit adalah lebih besar jika dibandingkan dengan mata gerudi pintal.
30

ASAS KETUKANGAN SPPE 1012


Ia tidak boleh membuat lubang pada logam. Kegunaan : o digunakan untuk menebuk lubang pada kayu. o Saiznya ditentukan pada hayunan pemegangnya.

3. Senggerek

Hulunya diperbuat daripada kayu dan matanya diperbuat daripada keluli. Kegunaan: o Senggerek digunakan untuk membuat lubang kecil pada kayu. o Untuk membuat lubang, pusingkan mata senggerek ke kanan dan ke kiri sambil menekan.

31

ASAS KETUKANGAN SPPE 1012


3.6 Alat Menajam

1. Kikir Pipih Tirus

Gigi kikir beperanan kepada pengkelasan dred iaitu sederhana, kasar, halus dan sangat halus. Pada permukaan kikir, giginya dipotong silang intan dan terdapat gigi lurus pada kedua-dua belah tepi, dua pertiga panjangnya berbentuk selari dan satu pertiga panjang hujungnya berbentuk tirus Kegunaan: o Digunakan dalam kerja-kerja am yang melibatkan berbagai-bagai jenis kerja yang berlainan. o Digunakan untuk menajam kayu.

2. Kikir Pipih Kasar Gred kiki pipih kasar terdiri daripada gred kasar hingga sangat halus. Kikir jenis ini perlu digunakan untuk kerja-kerja penyudahan. Salah satu tepi kikir ini tiada gigi dan tepi ini digelar tepi selamat. Tepi selamat digunakan semasa mengikir tepi penjuru dalam Kegunaan: o Digunakan untuk mengikir dan menajam kayu.

3. Kikir Belah Rotan Kikir ini digunakan untuk kerja-kerja penyudah bahagian yang telah siap. Gigi pada permukaan rata berbentuk wajik.
32

ASAS KETUKANGAN SPPE 1012


Gigi pada permukaan yang melengkung berbentuk silang Kegunaan: o Menipis permukaan kayu.

4. Kikir Bulat Kikir ini juga dikenali sebagai kikir ekor tirus. Kikir ini digred dari pada kasar hingga gred halus Bentuk giginya lurus dan bersilang. Kegunaan: o untuk mengikirkan atau membesarkan lubang yang berbentuk segi empat secara kasar. o untuk mengikir lurah atau alur yang berbentuk segi empat

5. Kikir Segi Tiga Mata gigi kikir ini bersilang. Terdapat dalam gred kasar hingga sangat halus. Kikir ini ialah kikir untuk kerja menajamkan gergaji belah dan kerat Kegunaan: o Kikir jenis ini juga digunakan untuk membersihkan pepenjuru yang bersudut. o Kikir ini juga boleh mengikir sudut-sudut dalam yang tajam.

6. Kikir Pipih Nipis Terdapat dalam gred kasar hingga sangat halus .Gigi kikir ini berbentuk silang. Bentuk kikir ini tirus pada hujungnya tetapi tebal sama pada keseluruhan panjang. Saiz kikir ini ialah 100mm, 150mm dan 200mm Kegunaan: o mengikir celah-celah yang nipis.

33

ASAS KETUKANGAN SPPE 1012


7. Kikir Bentuk Pisau Terdapat dalam gred kasar hingga sangat halus Kegunaan : o untuk menajamkan mata yang terdapat pada mata gergaji. o Digunakan juga untuk menajamkan alat-alat pemotong.

34

ASAS KETUKANGAN SPPE 1012


4.0 4.1 PROJEK Alatan Tangan Projek

1) Alat Menanda dan Mengukur Pembaris Keluli Diperbuat daripada keluli berkarbon tinggi yang tahan karat dan keras. Permukaan pembaris keluli ditandai dengan ukuran sentimeter (cm) dan milimeter (mm). Pembaris keluli ini bersaiz 300 mm dan 1000 mm. Digunakan untuk mengukur dan memindahkan garisan, membina garisan lurus pada permukaan dan menguji kerataan permukaan

Sesiku L Bahagian mata sesiku L diperbuat daripada keluli yang tahan. Bahagian badannya diperbuat daripada kayu. Biasanya bersaiz 20cm.Pada mata ditandai dengan ukuran sentimeter dan inci. Digunakan untuk menguji permukaan bersudut tepat dan kerataan permukaan kayu.

Sesiku L

35

ASAS KETUKANGAN SPPE 1012


Pita Pengukur Diperbuat daripada plastik atau keluli. Panjang pita pengukur yang biasa dapat dilihat ialah antara 2.0 meter hingga 8.0 meter.Kegunaannya ialah mengukur jarak yang pendek serta panjang dan juga digunakan untuk memindahkan ukuran.

Pensil Mata dan badan pensil ini lebar dan besar. Permukaannya berbentuk segiempat tepat. Pensil ini khas untuk kerja kasar sahaja.

Pensil penanda

2) Alat Mengapit dan Menyangga Proses kerja-kerja pemasangan samaada kerja logam atau kerja kayu, alat-alat khas hendaklah digunakan untuk mengapit dan menyangga benda-benda kerja yang berasingan supaya aktiviti amali dapat dilakukan dengan mudah dan selamat. Peralatan ini direkabentuk khas untuk jenis pemasangan yang tertentu. Antara peralatan kerja untuk mengapit dan menyangga adalah ragum meja, apit G, apit panjang, apit tangan.

36

ASAS KETUKANGAN SPPE 1012


Apit G Ragum meja

3) Alat Memotong dan Menajam. Alat-alat dalam bahagian ini ialah untuk menyediakan kayu kepada saiz dan bentuk yang dikehendaki. Alat memotong ialah seperti gergaji kerat, gergaji puting, gergaji belah dan gergaji lengkung halus. Manakala bagi menajamkan ialah seperti ketam pelicin, ketam kasar, ketam tetingkat, ketam angkas, ketam lurah dan ketam golek.

Gergaji belah dan Gergaji potong Pahat Terdapat empat jenis pahat dalam proses kerja kayu. Pahat-pahat ini mempunyai fungsi yang berlainan dalam membuat sesuatu kerja. Pahat ini biasanya diperbuat daripada keluli. Manakala bahagian pemegang atau hulu pula iperbuat daripada kayu atau plastik yang tahan diketuk. Pahat tersebut ialah pahat penebuk, pahat kuku, pahat peraut dan pahat pengukir.
37

ASAS KETUKANGAN SPPE 1012

Pelbagai jenis pahat 4) Alat Menukul dan Memutar


-

Proses kerja kayu dalam bengkel kerja kayu melibatkan berbagai jenis alatan. Peralatan tersebut boleh dikelaskan kepada dua bahagian iaitu peralatan menukul dan peralatan memutar.

Alat menukul : Tukul Kuku Kambing Tukul Besi Warrington Tukul Besi Kepala atau Bongkol Bulat Gadin Pembenam Paku. Alat memutar : Alat memutar adalah alat yang digunakan untuk memasang antara dua kayu dengan cara pusingan samaada mengikut arah jam atau arah lawan jam dengan menggunakan skru. Antara jenis pemutar skru adalah pemutar skru lurus dan pemutar skru philip.

Tukul kuku kambing

Gadin kayu
38

ASAS KETUKANGAN SPPE 1012

Gadin bulat 5) Bahan penyudah/khas. Digunakan untuk melicin dan mencantikkan lagi bahan kerja kayu. Antara contoh bahan penyudah yang digunakan ialah kertas kaca, shelek, cat, lilin, minyak linseed dan lekar.

shelek

tepung penyumbat

39

ASAS KETUKANGAN SPPE 1012


4.2 Objektif Projek

Diakhir kerja, pelajar akan dapat : a) Mempraktikkan prosedur keselamatan di dalam bengkel kerja kayu secara berkesan. b) Menggunakan peralatan tangan dan mesin untuk melengkapkan projek kerja kayu dengan betul. c) Menggunakan jenis kemasan kerja kayu yang bersesuaian dengan projek.

4.3

Prosedur Kerja

Minggu 1 Membuat lakaran atau lukisan yang menarik mengikut daya kreativiti. Seterusnya memilih kayu dan permukaan yang baik supaya tidak berlaku kecacatan terhadap benda kerja. Setelah memilih kayu dan permukaan yang dikehendaki, permukaan tersebut diratakan dan diuji kerataannya. Buat tanda muka ke atas permukaan yang dikehendaki. Salah satu iring benda kerja diketamkan untuk meratakannya dan kerataan diuji menggunakan sesiku L. Setelah rata iring yang dikehendaki ditanda dengan tanda iring. Seterusnya adalah menandakan satu hujung dengan menggunakan pisau penanda dan sesiku L. Satu lagi permukaan ditanda dan diketam untuk meratakannya dan diuji kerataan menggunakan sesiku L. Setelah selesai ketam permukaan, iring yang satu lagi ditanda dan diketam serta diuji kerataannya. Akhir sekali dalam proses penyediaan benda kerja adalah menandakan panjang yang dikehendaki dan potong bahagian yang tidak diguna.

40

ASAS KETUKANGAN SPPE 1012


Minggu 2 Dalam minggu kedua lakaran dilukis terus ke atas benda kerja sebelum melakukan kerja pemotongan. Setelah selesai melakar kerja pemotongan dilakukan dengan menggunakan alat-alat pemotong yang sedia ada. Pemotongan yang dilakukan ke atas benda kerja adalah mengikut bentuk lakaran kreativiti yang dikehendaki. Bagi lakaran yang membentuk lengkungan atau bulatan, peralatan yang digunakan adalah gergaji lengkung halus.

41

ASAS KETUKANGAN SPPE 1012

Minggu 3 Menyambung kerja-kerja yang tertangguh pada minggu kedua. Setelah selesai kerja memotong, benda kerja di las kan menggunakan kertas pasir atau kertas kaca. Langkah ini dilakukan sehingga permukaan benda kerja menjadi licin dan tidak kasar supaya benda kerja nampak lebih menarik setelah disapu shelek nanti. Sekiranya masih terdapat mana-mana bahagian benda kerja yang masih kasar, kikir boleh digunakan untuk meratakan bahagian tersebut. Langkah ini perlu dilakukan dengan cermat dan mengikut ira kayu supaya tidak berlaku kecacatan yang tidak diingini pada benda kerja. Semua permukaan perlu dilicinkan termasuklah pada iring dan hujung benda kerja. Walaubagaimanapun ianya perlulah dilakukan dengan mengikut ira pada kayu supaya tidak menjejaskan kekemasan benda kerja nanti.

42

ASAS KETUKANGAN SPPE 1012


Minggu 4 Setelah selesai mengelas benda kerja, langkah seterusnya adalah menampal lubang menggunakan wood putty atau tepung penyumbat. Ianya merupakan satu bahan yang dapat menutupi bahagian yang berlubang atau bahagian yang renggang atau tidak kemas. Ini bertujuan meratakan benda kerja supaya ianya nampak lebih kemas dan tiada kecacatan. Setelah semua lubang disumbat benda kerja tersebut sekali lagi digosok menggunakan kertas pasir atau kertas kaca. Tujuannya adalah untuk meratakan bahagian yang telah disapu dengan tepung penyumbat itu tadi. Apabila benda kerja telah betul-betul rata dan licin, barulah shelek boleh disapu ke atas benda kerja. Namun untuk langkah ini kerja menyapu perlu dilakukan dengan cermat dan mengikut cara menyapu yang betul. Kerja sapuan shelek perlualah dimulakan dengan sapuan yang nipis dan rata keseluruhan benda kerja. Setelah rata sapuan nipis barulah ianya ditebalkan dengan ketebalan sapuan lebih daripada sapuan pertama. Bagaimanapun sapuan tidak boleh terlalu tebal kerana ianya akan mencacatkan benda kerja selain hilang markah kekemas

43

ASAS KETUKANGAN SPPE 1012


4.4 Lukisan Kerja

44

ASAS KETUKANGAN SPPE 1012


4.5 Hasil Projek

Pandangan Hadapan

Pandangan Belakang

45

ASAS KETUKANGAN SPPE 1012


5.0 KESIMPULAN

Setelah empat minggu di dalam bengkel kerja kayu ini, benda kerja kayu dapat disiapkan dengan jayanya tanpa sebarang masalah yang tidak diingini. Ini adalah kerana, komitmen semua rakan sekelas dan pensyarah dalam menyiapkan projek ini dengan bersungguhsungguh. Hal ini juga kerana, mahasiswa dapat mematuhi segala peraturan bengkel dengan penuh dedikasi dan disiplin yang tinggi. Dalam tempoh tersebut saya dapati semua pelajar telah mempraktikkan prosedur keselamatan di dalam bengkel kerja kayu secara berkesan. Ini adalah penting bagi kami supaya tidak berlakunya sebarang kemalangan yang tidak diingini sepanjang tempoh menyiapkan benda kerja ini. Selain itu juga pelajar telah mahir menggunakan peralatan tangan dan mesin untuk melengkapkan projek kerja kayu dengan betul. Namun sebelum menggunakan peralatan tangan dan mesin kami telah diberi tunjuk ajar yang berkesan daripada pensyarah. Peralatan tangan dan mesin ini perlulah digunakan dengan cermat kerana mesin tidak mengira teman atau lawan. Ianya boleh melibatkan kemalangan fizikal dan jiwa sekiranya tidak dikendalikan dengan betul. Akhir sekali adalah kami telah belajar menggunakan jenis kemasan kerja kayu yang besesuaian dengan projek. Antara yang digunakan ialah shelek untuk menambah kekemasan pada benda kerja.

46

Anda mungkin juga menyukai