Anda di halaman 1dari 5

KPD 4046 KAEDAH MENGAJAR

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN JASMANI BOLA SEPAK ( TENDANGAN LERET )

KUMPULAN A NAMA PENSYARAH: DR. AZALI BIN RAHMAT

AHLI KUMPULAN : BIL 1 2 NAMA MUHAMAD AZERUDI BIN MUKHTAR MOHD FIKRUDDIN BIN MOHD HASHIM NO MATRIK L20112007156 L20112007152

RANCANGAN PELAJARAN PENDIDIKAN JASMANI TINGKATAN 1

Tarikh Masa Tingkatan Bil. Murid Mata Pelajaran Tunjang Tajuk Kemahiran Objektif Psikomotor Kognitif Afektif Pengalaman sedia ada Penerapan Nilai Murni Alatan

: : : : : : : : : : : : : : :

24 Oktober 2012 0740-0820 (40 minit) 1 Bestari 39 orang Pendidikan Jasmani Kemahiran Bolasepak Menendang Bola Leret Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, pelajar-pelajar dapat : Menendang bola leret dengan betul sekurang-kurangnya 3 kali. Menyatakan teknik untuk menendang bola leret. a) Mengemas dan menyimpan semula semua alatan yang telah digunakan di tempat yang disediakan. b) Pelajar memberi tepukan semasa teknik menendang bola leret dilakukan dengan betul oleh rakan. Murid pernah menyaksikan permainan bolasepak sama ada secara langsung atau melalui media. Bekerjasama, bertanggungjawab dan mematuhi arahan. 1. Wisel 2. Bola sepak 3. Skitel

BAHAGIAN / MASA Permulaan (5 minit) Set Induksi

AKTIVITI

FOKUS PEMBELAJARAN

ORGANISASI

CATATAN / ALATAN

Menunjukkan bola

Pelajar meneka permainan apa yang menggunakan bola yang ditunjukkan oleh guru. Pelajar berlari anak mengikut arahan guru seperti berikut:i. Wisel pertama: pelajar berlari anak. ii. Wisel kedua: pelajar dikehendaki berlari sambil mengangkat lutut. iii. Wisel ketiga: pelajar dikehendaki berlari sambil mengangkat kaki dengan lurus menyentuh tangan yang diluruskan kehadapan. iv. Wisel keempat: pelajar dikehendaki berlari sambil mengangkat kaki ke belakang bersentuh dengan tangan yang diletakkan di belakang. v. Wisel kelima: pelajar dikehendaki berhenti berlari.

Memanaskan badan

Berlari anak

X X X X

Wisel Skitel

- Mematuhi arahan

Perkembangan (20 minit) Aktiviti 1 ( Tendangan leret statik)

Kemahiran Tendangan leret Ansur Maju 1 Tendangan leret statik

1. Guru menerangkan cara melakukan tendangan leret statik. Teknik melakukan tendangan leret(statik): i. Kedudukan bersedia. Letakkan kaki sokongan di sisi bola. Badan hampir lurus. Mata memandang bola. ii. Ayunkan kaki menendang ke belakang. Badan dibongkokkan sedikit ke hadapan. Kaki sokongan

X X X
G

X X X
X

Wisel Bola sepak Skitel * penilaian objektif kognitif dilakukan kepada pemain.

iii. iv.

dibengkokkan sedikit. Tendang di bahagian tengah bola. Ikut lajak selepas melakukan tendangan.

2. Pelajar bergerak ke dalam kumpulan yang telah dibahagikan pada langkah induksi tadi. 3.Guru meniup wisel sebagai tanda arahan untuk pelajar menendang bola kepada rakan di stesen yang kedua. 4.Tendangan dilakukan sebanyak 5 kali bagi setiap pelajar.

X X X

X X X G

X X X

-Bekerjasama - Menurut arahan

Aktiviti 2 (Tendangan leret dinamik)

Ansur Maju 2 Tendangan leret dinamik

1. Guru menerangkan cara melakukan tendangan leret dinamik. Teknik melakukan tendangan leret (dinamik) i.Jarak 3 langkah dari kedudukan bola. ii.Bergerak untuk menendang bola. iii.Letakkan kaki sokongan di sisi bola. Badan hampir lurus. Mata memandang bola. iv.Ayunkan kaki menendang ke belakang. Badan dibongkokkan sedikit ke hadapan. Kaki sokongan dibengkokkan sedikit. v.Tendang di bahagian tengah bola. vi.Ikut lajak selepas melakukan tendangan. 2. Pelajar bergerak ke dalam kumpulan yang telah dibahagikan pada langkah induksi tadi. 3.Guru meniup wisel sebagai tanda arahan untuk pelajar menendang bola kepada rakan di stesen yang kedua. 4.Tendangan dilakukan sebanyak 5 kali bagi setiap pelajar.

X X X Petunjuk:

X X X G Pergerakan bola X G Pelajar Guru

X X X

# Guru akan menghentikan aktiviti sementara sekiranya ramai pelajar melakukan teknik/gaya yang salah. Pelajar dipanggil berkumpul di hadapan guru. Guru menunjukkan teknik/gaya yang betul. Pelajar meneruskan aktiviti.

Kemuncak (10 minit)

Permainan kecil

Syarat permainan kecil: - pelajar dibahagikan kepada 5 kumpulan. - pelajar dalam kumpulan akan menendang bola leret ke arah sasaran (skitel). - kemudian pelajar ini akan berlari menuju ke belakang pelajar yang menendang bola tadi. Perlakuan ini berterusan sehinggalah ke semua pelajar dalam kumpulan selesai melakukannya sebanyak 2 pusingan. - Kumpulan yang paling banyak menepati sasaran di anggap sebagai pemenang.

X X X
X

X X X
X

X X X
X

X X X
X

Penutup (5 minit) Berlari setempat Regangan pemulihan -Pelajar berlari setempat. - Pelajar melakukan regangan pemulihan bahagian kepala, tangan, pinggang, peha dan kaki.

-Mematuhi arahan Menyimpan peralatan di tempat yang disediakan.

Bebas dalam kawasan yang ditetapkan.