Anda di halaman 1dari 11

Universitatea de Stat Alecu Russodin Balti Facultatea de Economie

Catedra de Finante si Contabilitate

Tema:,,Deficitul

bugetar in Republicii Moldova:

proportii, tendinte si perspective.

La disciplina: Finante publice

Elaborat de: Cazacu Ana FB 21z

Balti 2011

Cuprins:
Introducere

1. Concept si efecte ale deficitului bugetar 2. Cauzele deficitului bugetar 3. Cauzele primordiale de sporire a deficitului bugetar n Republica Moldova 4. Surse de finanare a deficitului bugetar n Republica Moldova 5. Situaia bugetar a Republicii Moldova 6. Concluzii 7. Bibliografie.

Introducere : ntre principiile gestiunii bugetare n accepiunea clasic, echilibrul anual al bugetului este considerat drept principiul de aur, anualitatea i echilibrul fiind legate indisolubil. Echilibrul bugetar se refer la pstrarea egalitii dintre veniturilei cheltuielile bugetare, att la ntocmirea planului financiar centralizat anual, cti pe perioada de execuie a acestuia. Ca urmare a creterii mai rapide a cheltuielilor comparativ cu sporirea veniturilor publice, bugetele se ntocmesc i se ncheie tot mai frecvent cu deficit, care este opusul excedentului bugetar cnd suma veniturilor publice depete valoarea cheltuielilor publice. n situaiile n care, nc din faza de elaborare a bugetului, se constat c soldul acestuia este negativ, este vorba despre un deficit bugetar.

1. Concept si efecte ale deficitului bugetar

Bugetul statului este reflectarea situaiei economice a rii, de aceea constituirea, adoptarea i executarea acestuia se gsesc nu doar n atenia puterii executive i legislative, ci i n atenia opiniei publice. Problema deficitului bugetar vizeaz nu doar aspectele politice, dar i cele sociale, precum redistribuirea echitabil a bunurilor sociale i a distribuirea resurselor ntre generaii. Nu se poate admite ca o generaie s-i asume asupra sa riscuri exagerate, cauzate de generaiile precedente. ns, echitatea distribuiei deficitului bugetar ntre generaii depinde de sistemul fiscal i sistemul de cheltuieli al statului. Astfel, problemele deficitului bugetar trebuie analizate prin prizma consecinelor de lung durat, ce se pot extinde asupra ctorva generaii la rnd. Odat cu trecerea Republicii Moldova la economia de pia, elaborarea unui sistem eficient de relaii bugetare la toate nivelele autoritilor publice devine o condiie decisiv n realizarea reformelor. Totodat, att n aspect teoretic ct i n aspect practic a constituirii bugetului, rolul i importana acestuia, ca instrument activ de influen asupra economiei, creaz apariia multor probleme, soluionarea crora ar permite intensificarea influenei bugetului asupra relaiilor de pia i au drept scop ieirea rii din criza economic ndelungat. n legtur cu cele expuse, este logic analiza apariiei deficitului bugetar i posibilitile de remediere a acestuia. Odat cu trecerea la economia de pia problema deficitului bugetar a devenit una din problemele primordiale, pe care guvernul Republicii Moldova este obligat s o soluioneze. Statul permanent se confrunt cu soluionarea problemelor legate de inflaie, omaj, deficitului cronic al bugetului de stat. Deficitul bugetar depirea cheltuielilor bugetare asupra veniturilor bugetare este un fenomen financiar, cu care pe parcursul istoriei s-au confruntat absolut toate rile lumii. Deficitul care provine din diferena dintre suma cheltuielilor publice ocazionate de plile prin transferurii cele pentru cumprare de bunuri i servicii

publice, pe de o parte,i suma veniturilor publice, pe de alt parte, este considerat deficit primar. Dac se ntregesc cheltuielile publice cu plile de dobnzi aferente mprumutului public, se obine deficitul total. 2. Cauzele deficitului bugetar. Deficitul bugetar poate s apar att n ri cu economie dezvoltat, ct i n ri cu economie n curs de dezvoltare sau n tranziie, iar cauzele pot fi generate de propria economie sau de conjunctura internaional. Concret, printre aceste cauze se numr: nivelul i fluctuaiile produsului intern brut, care reprezint una din cauzele interne ce duc la apariia sau creterea deficitului bugetar, prin ncetinirea ritmului de cretere a veniturilor publice. n schimb, ntr-o economie dezvoltat, cu ageni economici puternici, cu o pondere ridicat a populaiei ocupatei cu o populaie cu venituri i averi ridicate, n care disciplina financiar este respectat, veniturile publice care alimenteaz bugetul naional se vor ncasa n cuantum ridicat i la termenele prevzute, ceea ce creeaz premisele acoperirii cheltuielilor publice; gradul de redistribuire a produsului intern brut poate conduce la dezechilibre ntre veniturile i cheltuielile publice, n condiiile n care cresc componentele privind ajutorul de omaj i asistena social. creterea cheltuielilor publice pentru narmare a fost adesea una dintre cauzele care au dus la depirea veniturilor publice de ctre cheltuielile publice; fenomenele conjuncturale internaionale i transmit influena prin intermediul cursului de schimbi al ratei dobnzii. Efectele n plan economic i social ale deficitului bugetar sunt multiple. Existena deficitului bugetar conduce la: creterea datoriei publice i, implicit, a serviciului acesteia, respectiv cheltuielile publice privind rambursrile, dobnzile i comisioanele exigibile n fiecare an pentru stingerea datoriei publice; deficitul bugetar contribuie la creterea ratei dobnzii pe pia, prin sporirea cererii de credite publice necesare acoperirii deficitului;

n condiiile n care mprumutul public este contractat de o generaie i este achitat de o alta, apare o distribuire ntre generaii a beneficiilor i costurilor acestuia, care poate fi considerat ca fiind inechitabil, n funcie de scopul iniial al creditului public.
3. Cauzele primordiale de sporire a deficitului bugetar n

Republica Moldova Cauzele primordiale de sporire a deficitului bugetar n Republica Moldova sunt: 1) Datoria extern constituie aproximativ 75% din PIB, pe cnd, conform experienei internaionale, pentru funcionarea normal a sistemului economic se permite o cot parte a datoriilor externe ce nu depete 40%; 2) Cheltuielile de deservire a datoriei externe sunt de 10,4% din volumul exportului, n timp ce nivelul admisibil este considerat de pn la 5%; 3) Orientarea geografic a comerului exterior nu este perfect. Astfel, exportul ntr-o ar i importul dintr-o ar nu trebuie s depeasc corespunztor 30 i 20% din volumul total, pe cnd indicatorii relaiilor noastre cu Rusia sunt corespunztor 60% i 30%; 5) Deficitul balanei comerciale ; 6) Indicatorul de eschivare de la plata impozitelor este foarte nalt i prezint un pericol pentru sigurana economic a statului; 7) Volumul investiiilor strine este insuficient. Prevaleaz tendina de migrare a capitalului peste hotarele rii, fapt ce denot decapitalizarea economiei. Practica internaional, n ceea ce privete diminurea deficitului bugetar, aplic pe larg atragerea n ar a capitalului strin. Prin intermediul acestuia simultan se soluioneaz mai multe probleme, nu doar probleme cu caracter fiscal ci i cele cu caracter economic: se extinde baza de producere a mrfurilor i serviciilor; apar noi contribuabili (respectiv, se majoreaz fluxul veniturilor n buget); se amelioreaz situaia balanei de pli.

4. Surse de finanare a deficitului bugetar n Republica Moldova O problem foarte important s i de mare actualitate n legtur cu deficitul bugetar o reprezint depistarea i mbinarea modalitilor de finanare a acestuia. Problema finanrii deficitului bugetar are dou moduri de rezolvare: emisiunea monetar i mprumutul de stat. a) Emisiunea monetar (monetizarea deficitului bugetar) const n vnzarea de active lichide bncilor comerciale i are un pronunat caracter inflaionist. n cadrul acestui proces, Ministerul Finanelor Publice vinde titluri de stat Bncii Naionale, care, pe aceast cale, acord statului un mprumut. Pe msur ce Banca Naional achiziioneaz titluri de stat, ea ofer bncilor comerciale rezerve suplimentare de active lichide i astfel sporete masa monetar din economie. Banca Naional poate cumpra titluri de stat de pe piaa secundar, ceea ce constituie un echivalent modern al emisiunii monetare. Monetizarea deficitului bugetar are caracter inflaionist pn n momentul n care economia se ndreapt spre un nou echilibru pe termen lung, cu un nivel mai ridicat al preurilor. b) Finanarea deficitului bugetar prin credit public. n general, mprumutul genereaz starea de echilibru ntre nevoia crescut de resurse a debitorului i nevoia de fructificare a resurselor excedentare aflate la creditori. Din cauza efectelor negative ale creterii inflaiei n situaia monetizrii deficitului bugetar, soluia rmas pentru acoperirea acestuia este recurgerea la mprumuturi publice de pe piaa intern sau extern. Cai n cazul agenilor economici, este necesar ca profitul pe termen mediui lung al mprumutului public contractat pentru finanarea cheltuielilor publice s fie acoperitor pentru serviciul datoriei publice. Cu alte cuvinte, statul trebuie s utilizeze mprumutul pentru finanarea de bunuri publice solicitate de pia n ansamblul ei, astfel nct, pe ct posibil, s nu se produc o pierdere de utilitate din cauza alocrii resurselor prin intermediul deficitului bugetar.

Principalele surse de finanare a deficitului bugetar n Republica Moldova sunt creditele BNM, veniturile din realizarea hrtiilor de valoare de stat, creditele altor instituii financiare i mprumuturile externe. Sursele externe, de asemenea, reprezint una din resursele importante n acoperirea deficitului bugetar. i n acelai timp, mprumuturile externe condiioneaz creterea datoriei externe a Republicii Moldova. Astfel, rezult c sursele de finanare a deficitului bugetar conduc la majorarea datoriei interne i externe, iar creterea acestora favorizeaz sporirea datoriei de stat. 5. Situaia bugetar a Republicii Moldova Deficitul bugetului public al Moldovei in 2010 a constituit 1 mlrd. 778 mil. lei, sau 2,5 % n raport cu PIB. Ministrul Finantelor a mentionat, ca conform datelor preliminare, la bugetul public naional in anul 2010 au fost acumulate venituri n sum total de 27 mlrd. 550,9 mil. lei, sau cu 4 mlrd. 033,2 mil. lei mai mult dect n perioada similar a anului 2009. Fa de sarcinile stabilite, ncasrile au nregistrat un nivel de 102,4 la sut. Din suma total a veniturilor bugetului public naional, veniturile fiscale au constituit 22 mlrd. 547,7 mil.lei, iar ncasrile nefiscale (inclusiv ncasri din mijloace speciale i fonduri speciale) au constituit 3 mlrd. 009,3 mil. lei. Sarcinile stabilite pe perioada dat au fost ndeplinite la nivel de 103,8 la sut i 105,0 la sut, respectiv. Comparativ cu perioada similar a anului 2009, veniturile fiscale s-au majorat cu 3mlrd. 016,0 mil. lei, ncasrile nefiscale - cu 311,3 mil. lei. Din suma total a veniturilor bugetului public naional, 53,7 la sut (n 2009 58,2 la sut) revine veniturilor administrate de ctre Serviciul Fiscal de Stat i 35,4 la sut (fa de 32,8 la sut 2009) Serviciul Vamal. Fa de perioada similar a anului 2009, in 2010 ritmurile ncasrilor s-au majorat cu 8,2 la sut la veniturile administrate de ctre Serviciul Fiscal de Stat i cu 26.4 la sut la veniturile administrate de ctre organele Serviciului Vamal.

Respectiv cheltuielile bugetului public naional in 2010 au constituit 29 mlrd. 328,9 mil. lei (94,3 la sut fa de prevederile perioadei gestionare). Totodat, comparativ cu perioada similar a anului 2009, acestea snt n cretere cu 1 mlrd. 974,6 mil.lei ( 7,2 la sut). Partea preponderent a cheltuielilor publice 73,0 la sut, au fost direcionate pentru realizarea programelor cu caracter socialcultural. Cheltuielile pentru domeniul economiei naionale au constituit 10,9 la sut din suma totala. Pentru aprare, meninerea ordinii publice i securitii naionale a fost cheltuit 5,3 la sut din suma totala a surselor. Republica Moldova a ncheiat anul 2010 cu un deficit bugetar sub limita intei de deficit, de 3 596.0 milioane de lei, prevzut n scrisoarea suplimentar la acordul ncheiat cu Fondul Monetar Internaional.Ministerul Finanelor a anunat un deficit bugetar de 1 778.0 milioane de lei pentru 2010. inta de deficit a fost revizuit n scdere la mijlocul anului 2010, dup vizita la Chiinu a misiunii FMI, de la 4 474 milioane de lei, ct prevedea iniial Memorandumul cu privire la Politicile Economice i Financiare, la 3 596,0 milioane de lei. Prognoza privind mrimea deficitului n raport cu Produsul Intern Brut a fost redus de la 7,0% la 5,4%. Sub aspect istoric RM a avut un buget echilibrat. n 2009 RM a nregistrat un deficit bugetar semnificativ de -6.8% n urma urmtorilor factori: scderea remiterilor i investiiilor strine directe, scderea consumului, scderea importurilor i, n final, scderea impozitelor colectate, Msura de consolidare fiscal ntreprins de guvern la sfritul anului 2009 i 2010 i sprijinul din partea partenerilor strini, inclusiv FMI, au fost singurele modaliti de a stabiliza ntr-o perioad extrem de scurt a deficitului bugetar i pentru a sprijini cheltuielile bugetare, n special, plata pensiilor i remunerarea angajailor instituiilor publice.

6. Concluzii
Problema deficitului bugetar vizeaz nu doar aspectele politice, dar i cele sociale, precum redistribuirea echitabil a bunurilor sociale i a distribuirea resurselor ntre

generaii. Nu se poate admite ca o generaie s-i asume asupra sa riscuri exagerate, cauzate de generaiile precedente. Economitii ce pledeaz pro deficit bugetar, explic necesitatea unei astfel de politici pentru ntrirea economiei n condiiile dispariiei ncrederii n capacitatea guvernrii. Dup Keynes, economitii susin c n aceste cazuri deficitul bugetar este necesar pentru restabilirea ncrederii, anticipnd, astfel, recesiunea sau depresia economic. Aceste argumente pot fi justificate, dar nu ntotdeauna acceptate, n deficitul bugetar, n condiii actuale, i gsesc reflectarea problemele de lung durat, diferite de cele pe care le naninteaz teoria keynesist. Astfel, problemele deficitului bugetar trebuie analizate prin prizma consecinelor de lung durat, ce se pot extinde asupra ctorva generaii la rnd. Majoritatea guvernelor, att n rile dezvoltate ct i n rile n curs de dezvoltare, n ultimul timp i n rile emergente, nu pot acoperi cheltuielile pe baza veniturilor, formnd astfel deficitul bugetar al statului. Apare ntrebarea despre dimensiunile admisibile ale deficitului, despre impactul acestuia asupra economiei pe termen lung i pe termen scurt, i despre posibilitatea de acoperire a acestuia. Odat cu trecerea la economia de pia problema deficitului bugetar a devenit una din problemele primordiale, pe care guvernul Republicii Moldova este obligat s o soluioneze.

Bibliografie

1. Baticev R. Factori care genereaz deficitul bugetar n Republica Moldova. Economica, nr. 6, Chiinu, 2002, ASEM 2. Baticev R. Probleme ale atragerii i utilizrii investiiilor strine. Economica, nr. 1, Chiinu, 2003, ASEM 3. Baticev R. Investiii strine directe: cauze i dificulti. Economica, nr. 2, Chiinu, 2003, ASEM
4. Baticev R. Problemele principale ale finanrii externe. Economica, nr.3. 5. www.google.com/deficitul/bugetar/in RM.3546 6.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Deficit/bugetar