Anda di halaman 1dari 7

UNIVERSITATEA VEST DIN TIMIOARA FACULTATEA DE SOCIOLOGIE I PSIHOLOGIE SPECIALIZAREA:MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE N ADMINISTRAREA ORGANIZAILOR, ANUL I

TIPURI DE STRUCTURI ORGANIZATORICE DE MANAGEMENT

NDRUMTOR: Profesor univ. dr. tefan Buzrnescu

MASTERAND: Moica Amalia

Tipuri de structuri organizatorice de management


Aplicarea principiilor de organizare a conducerii ntreprinderii la condiiile specifice destul de diferite ale acestora, determin existena unui numr nsemnat de structuri cu trsturi individuale. Din punct de vedere teoretic, exist cteva sisteme de clasificare pe tipuri a structurii organizatorice de management a ntreprinderii. Cel mai utilizat este cel dup modul de subordonare, distingndu-se urmtoarele tipuri de structuri: structura ierarhic, structura funcional i structura ierarhic-funcional.

1.1.Structura ierarhic-liniar

Acest tip de structur care absolutizeaz principiul unitii de decizie i aciune, se caracterizeaz prin aceea c printr-un sistem de delegri de autoritate, conductorii de compartimente de la centrul ntreprinderii, pot s dea dispoziii pe linie ierarhic unor conductori ai acelorai compartimente funcionale existente n subunitile ntreprinderii. Ca atare, la orice nivel ierarhic, un subordonat primete dispoziii de la un singur conductor, n faa cruia rspunde pentru ntreaga activitate (fig.nr.1.1.).

B1

B2

B11

B12

B13

B21

B22

B121
Figura nr.1.1. Structura ierarhic-liniar

B122

ntruct acest tip de structur are elemente organizaionale simple i reduse ea poate fi neleas i aplicat uor n procesul conducerii. ntotdeauna n vrful unei astfel de piramide se afl conductorul colectiv i cel individual care exercit conducerea operativ, iar la baza ei se gsesc executanii. Potrivit acestui tip de structur, un conductor i coordoneaz subordonaii din toate punctele de vedere. Avantajele unei structuri liniare sunt urmtoarele: sistemele de comunicaii, avnd canale de legtur relativ scurte, sunt rapide n sens descendent i ascendent, acionnd cu eficien mare; prin numrul redus de membri (sunt excluse cazurile de delegare a autoritii), autoritatea i rspunderile sunt bine definite; nu apare necesitatea solicitrii specialitilor n stabilirea schemelor organizatorice, acestea fiind destul de simple; posibilitatea elaborrii operative a celor mai corespunztoare decizii, cultivnd i promovnd spiritul de sintez, acesta constituind o bun coal de formare a cadrelor de conducere; sunt excluse contradiciile. n acest sistem de organizare structural fiecare ef este obligat prin rspunderile sale s cunoasc, s coreleze i s optimizeze toate activitile cerute n realizarea unui obiectiv.

O ntreprindere organizat liniar reprezint o alian de uniti de producie unde, de fapt, fiecare ef este conductorul unitii. Pentru aceste motive structura ierarhic constituie o schem de baz a multor variante mbuntite, preferabile, mai ales la organizarea subunitilor componente ale ntreprinderii. Cu ct ns ntreprinderea este mai mare, cu o producie mai eterogen, aplicarea unei structuri ierarhice prezint unele dezavantaje cum sunt: circulaie greoaie a informaiilor pe plan orizontal, ntruct legturile ntre compartimente situate la acelai nivel ierarhic nu se pot realiza dect prin intermediul efului ierarhic superior; nu se permite atragerea personalului n activitile specializate, fundamentale, eful trebuind s aib o pregtire multilateral; favorizeaz apariia ineriei legat de adaptarea la o situaie nou.

1.2. Structura funcional

Acest mod de organizare a conducerii a fost preconizat de F. Taylor care a cutat s remedieze unele dezavantaje ale sistemului liniar. Prin structura funcional se creaz ns un mare dezavantaj cu privire la nerespectarea principiului unicitii conducerii i rspunderii prin exagerarea diviziunii i specializrii muncii. Fiecare conductor specializat ntr-un anumit domeniu are autoritate deplin asupra nivelurilor ierarhice inferioare. Astfel, un subaltern nu este condus de ctre un singur ef, ci de mai muli, fiecare n specialitatea lui. efii, n cadrul structurii funcionale, conduc funcii i nu obiective ale produciei. Ei rspund direct i integral de desfurarea activitii unei funciuni i numai indirect i parial de realizarea obiectivelor ntreprinderii. Conductorilor, n cadrul structurii funcionale, li se cere n primul rnd o competen profesional superioar ca nivel, dar limitat ca domeniu i numai n subsidiar caliti de manageri i cunotine de sintez. Pentru treptele de baz, la nivel de execuie, grupele de munc sunt alctuite exclusiv pe criterii profesionale.

B1

B2

B3

B11

B12

B21

B22

B31

B32

Figura nr. 1.2. Structura funcional

Se pot semnala ca avantaje ale acestei structuri o punere n valoare a cunotinelor specialitilor care atrage dup sine i o mai mare elasticitate n organizarea lucrului i evitarea timpilor neocupai, de asemenea, nu este nevoie de un numr mare de conductori complei i n acelai timp asigur o competen mare n luarea deciziilor. Dezavantajele pot fi concretizate n urmtoarele: se ncalc principiul unicitii conducerii i rspunderii; crete complexitatea legturilor ntre compartimete i persoane; defavorizeaz formarea n ntreprindere a unor cadre cu vederi de sintez; se dilueaz responsabilitatea. Ambele tipuri de structuri, ierarhic-liniar i funcional, sub forma lor clasic, sunt considerate ca fiind depite. Rmn totui importante i n prezent datorit diverselor combinaii la care se preteaz, aplicnd tipuri noi i adecvate tehnicii moderne, care pot ntruni avantajele i elimina neajunsurile ambelor concepii. Structura ierarhic-liniar ca i cea funcional pot constitui baz de discuie sau termen de comparaie pentru orice proiect de organizare a structurii de conducere.

1.3. Structura ierarhic-funcional (mixt)

Cele dou tipuri de structuri examinate anterior nu se exclud reciproc, ci din combinarea multiplelor variante ale acestora reies soluii pentru cele mai diferite i complexe ntreprinderi. Prin structura mixt se reunesc avantajele structurii ierarhice i funcionale mbinnd i specializnd cadre din anumite domenii, meninnd autoritatea i responsabilitatea conductorilor specifici structurii ierarhice asupra activitii de producie. Este tipul de structur cel mai rspndit n prezent. Reprezentarea grafic a structurii mixte este prezentat n fig. nr.1.3.

B1

B2

B3

B11

B12

B21

B22

B31

B32

Figura nr. 1.3. Structura mixt

Conductorii compartimentelor de pe linia ierarhic (linia continu) au dreptul de a da dispoziii, iar cei ai compartiementelor de pe liniile funcionale (linie ntrerupt), spre deosebire de situaia lor n structura funcional, nu mai au acest drept. Avantajele acestui tip de structur pot fi urmtoarele:

asigur ncrcarea mai echilibrat a funciilor de conducere; asigur promovarea muncii de concepie; din punct de vedere teoretic nltur dezavantajele tipurilor clasice.

Totui, dac funciile nu sunt clar i bine definite, are ca dezavantaje: se poate ajunge la confuzii; prezint legturi complicate ntre compartimetele ierarhice i cele funcionale; limiteaz activitatea experilor n aplicarea recomandrilor; pretinde o delimitare clar i complet a competenelor i rspunderilor.

Structura ierarhic-funcional are variante n ceea ce privete compartimentarea funciilor. n raport cu gradul de delimitare a competenei structurale, structura ierarhicfuncional poate fi centralizat sau descentralizat.