Anda di halaman 1dari 14

Oleh: Siti Asmira binti Jusoh

Apa itu aroma terapi?

Aroma terapi merupakan gabungan antara aroma iaitu wangian atau bauan yang hadir dari pati minyak dan terapi bermaksud bagaimana bauan tersebut diaplikasi untuk melegakan atau memulihkan simptomsimptom fizikal dan meningkatkan kesihatan mental.

Istilah Aroma terapi terdiri daripada dua patah perkataan iaitu Aroma yang bermakna bau, atau haruman, dan Therapy yang bermakna rawatan.

Aroma terapi klinik

Aroma terapi ini menggunakan minyak essential yang diberikan sama ada ubat minum (internal) atau ubat sapu (eksternal) seperti mandian, urutan dan sebagainya. Aroma terapi klinik ini dilakukan oleh doktor doktor yang terlatih atau pakar terapi.

3 JENIS TERAPI AROMA

Aroma terapi holistik

Aroma terapi holistik adalah penerapan aroma terapi dengan menggunakan rawatan dari aspek diet, gaya hidup, olahraga.

Aroma terapi estetik(kecantikan

Aroma terapi yang digunakan untuk mementingkan kecantikan dan kesegaran tubuh badan seseorang. Contoh : perawatan wajah, rambut, kaki, tangan, kuku dan kulit. Biasanya dilakukan di salon kecantikan yang dikendalikan oleh pakar kecantikan terlatih.

Terapi aroma kepada kanak-kanak pendidikan khas

Terapi aroma sangatlah sesuai dijalankan ke atas kanak-kanak pendidikan khas yang mengalami masalah pembelajaran seperti terencat akal hiperaktif autisma lembam sindrom down ceberal palsy

Terapi aroma dapat membantu menenangkan minda dan emosi kanakkanak khas serta membantu meningkatkan deria rangsangan bau.

Jenis-jenis bau yang digunakan dalam aroma terapi

Lavender.
Berfungsi untuk menghilangkan stress Mengawal emosi yang tidak stabil meredakan kegelisahan, mengatasi depresi, mengurangi perasaan

JASMINE
Dapat menghilangkan stress

Ros
Dapat menenangkan emosi

Blassom
Dapat meningkatkan tumpuan Dapat mengurangkan sakit kepala

Kepentingan terapi aroma


membantu untuk meningkatkan keupayaan mental dan emosi membantu dan merangsang pertuturan dan komunikasi merangsang pemikiran dan kreativiti murid memperbaiki kualiti hidup dan keyakinan diri meningkatkan kemahiran pengamatan

TERIMA KASIH..