Anda di halaman 1dari 9

Pintu Kabinet

Setiap kali korang merancang dapur baru anda, 1 dari keputusan penting yang korang perlu buat adalah tentang pemilihan pintu untuk dapur baru korang. Kerana pintu kabinet adalah 1 kawasan permukaan terbesar yang korang akan lihat di dapur. Pintu-pintu kabinet adalah komponen yang memberi karakter kepada dapur korang. Ia dapat menunjukkan dapur korang kelihatan English style, moden, tradisional dan macam-macam lagi. Konsep dapur dan gaya dapur yang korang nak bergantung kepada kemasan, corak pada pintu (warna) dan aksesori pintu kabinet. Ada banyak bahan yang boleh digunakan dalam pembinaan pintu-pintu kabinet. Antara yang popular adalah kayu solid, kaca, arcylic, aluminium, keluli tahan karat, chipboard, MDF board, dan beberapa lagi. Untuk hasil yang menarik, gabungan 2 material yang berlainan akan menimbulkan lagi kabinet dapur korang. Daya ketahan kayu solid memang tak perlu dirisaukan. Dari mula diperkenalkan permintaan terhadap kayu solid masih tinggi. Harganya pun tinggi jugak la. Hahaha kayu ni akan diwarnakan mengikut permintaan custumer. Kalau nak dapur korang macam English stye kena la cat warna putih. Bagi korang yang nak mengekalkan keaslian warna kuyu ni, pemilihan warna coklat macam gambar kat bawah digunakan. Kayu jenis semangkuk lebih mahal harganya jika dibandingkan dengan nyatoh. Ini kerana sukar untuk mendapatkan kayu jenis semangkuk ni. Untuk kayu solid, jenis-jenis kayu yang sering digunakan ialah: Nyatoh Jenis : Kayu keras ringan. Nama Botani : Spesis utama Sapotaceae dikenali sebagai Palaquium spp. (spesis ringan) Keterangan Am : kayu gubalnya agak jelas. Warna teras kayu merah jambu pekat atau coklat kemerahan. ira kayu lurus manun jarak antara ira kian rapat hingga bercantum di tengah batang. Turut ditemui ira berombak. bertekstur rata dan sedikit kasar. keratan rentasnya sangat halus hingga dapat dilihat dengan mata kasar. Ketahanan : Tahan lama Kegunaan : Paling elok dibuat perabot. Ia juga sering dijadikan kemasan perhiasan bermutu tinggi dan kabinet, panel, pengadang, kumai, lantai parket, geladak/ dek bot dan venier.

English style

keaslian warna kayu

gelap itu menawan? Semangkuk Jenis : Kayu keras ringan. Nama Botani : Scaphium spp daripada spesis keluarga sterculiaceae. Keterangan Am :

kayu gubal dalam pelbagai warna cerah, boleh jadi coklat kekuningan, kuning pucat atau coklat merah. ira kayu corak lurus dan berpanca rapat. Tekstur kasar dan tidak rata terbentuk daripada lapisan lebar parankima. Ketahanan : Agak tahan lama. Kegunaan : Banyak diguna dalam pembuatan papan lapis perabot dan panel.

English style

PENJAGAAN Sinaran matahari Kesan cahaya matahari boleh menjejaskan kayu dan kemasannya. Sinaran ultra boleh menusnahkan keindahan kayu dalam masa beberapa minggu hingga ke bulan. Sinaran ini juga dapat menembusi lemasan panyudah struktur molekul kayu itu sendiri. Dalam hal ini, warnanya akan berubah dengan pantas. Kemasan meratak atau garisan iranya berpisah seperti corak kulit buaya. Jadi, jauhkan perabot ini dari sinaran mataharidan cara terbaik melindunginya ialah dengan memasang bidai atau melengkapi tingkap dengan perlindungan sinaran ultra ungu. Suhu dan kelembapan Kedua-dua faktor ini memberi kesan buruk kepada perabot. Sama ada berkemasan atau tidak, kayu akan menyerap apa saja yang ada di persekitarannya. Keadaan kering pula akan

menyebabkan kayu ini mengecut kerana kekurangan lembapan. Sebaliknya, jika terlebih lembapan, kayu itu akan membengkak, retak dan merekah akibat tekanan. Justeru, anda dinasihatkan tidak sesekali menempatkan barangan plastik atau getah di atas meja kerana ia boleh menyebabkan plasticizer migration (pertembungan dua permukaan yang boleh menyebabkan kerosakan salah satu permukaan) yang merubah struktur kayu. Saluran kitaran udara tidak sepatutnya dihadang sebarang perabot. Ini kerana haba dan hawa dingin akan mewujudkan satu suhu yang kurang sesuai bagi perabot. Letakkan perabot di tempat yang mudah dilihat tetapi selamat daripada sinaran matahari serta suhu melampau. Pada musin hujan, berhati-hati membuka tingkap supaya air hujan tidak terkena perabot. Produk kecantikan Berhati-hatiketika menggunakan bahan pelarut seperti alkohol, penanggal pengilat kuku, minyak wangi/ kolon dan sebarangkimia beracun ketika berdekatan perabot. Ini kerana cecair yang tumpah boleh membuatkan permukaan perabot mengelupas dan melunturkan cat serta kemasannya. Bahan pencuci Anda disarankan menggunakan minyak lemon. Sebelum itu, buang habuk pada perabot kemudian cuci sebelum menggilapnya.

Melamine Material ni sekarang memang banyak orang guna. Mutu dan kualiti pun dah di pertingkatkan melalui penyelidikan. So bagi masaalah anai-anai, kembang akibat terkena air dah pun diperbaiki. Tetapi jangan plak korang bagi basah 24jam melamine ni. Kayu nyatoh pun boleh rosak klau macam tu. Korang cuma beri sedikit perhatian pada bahagian sinki korang apabila mengunakan material ni. Lapisan permukaan yang menutup bahan ni pun ada macam-macam corak dah sekarang ni. Korang nak kelihatan macam kayu ke, macam English style ke, bahan ni boleh menunjkukkan konsep yang korang nak. Tapi permukaan melamine ni tak der la berkilat ye. Kalau nak berkilat kena la pakai 3G. Nanti aku terangkan pasal 3G ni plak.

warna putih dapur kelihatan luas

modern Mengenai harga plak semua orang mampu milih untuk memiliki material ni. Melamine ni boleh dikatakan material yang kos yang rendah tapi memberikan hasil yang berkualiti dan puas hati. 3G (3rd Genaration) Ok untuk 3G ni plak maksud 3G ialah generasi ke-3 dalam kabinet dapur. Untuk generasi pertama dalam kabinet dapur masa mula-mula kabinet dapur ni diperkenal, dorang guna kayu solid. Sampai sekarang pun permintaan terhadap kayu solid ni masih lagi tinggi kerana hasil yang cantik dan daya ketahanan yang tinggi.

permukaan yang menarik dan berkilat

green apple Untuk genarasi ke-2, yang aku sebutkan tadi la melamine. So karang boleh la tengok balik melamine kat atas tu. So sekarang ni keluar generasi yang ke-3 iaitu 3G. Material yang selalu digunakan ialah acrylic. So bahan acrylic ni ialah campuran diantara kaca dan plastic. So korang tengok permukaan pintu yang guna acrylic ni memang cantik dan berkilat. Hasil kemasan pun memang puas hati. Bagi korang yang nak dapur moden dan menawan hati boleh la gunakan material ni. Orang cakap kalau dapur mahal-mahal dan cantik-cantik ni masak apa pun semua jadi sedap. Hahaha. Ye la kalau dapur dah cantik-cantik so si pemasak boleh la memasak dengan suka hati dan gembira. Biasanya untuk material acrylic ni ramai custumer memilih warna-warna yang terang so menonjolkan lagi kabinet dapur. Korang boleh tengok gambar-gambar yang aku lampirkan.