Anda di halaman 1dari 4

DRAMA HEMODIALISIS ( JAIS SAHOK )

SINOPSIS

Drama ini mengisahkan seorang abah yang menghidap penyakit , tetapi berkeras dan tidak mahu dirawat anaknya yang merupakan seorang , Doktor Afif. Abah tidak mahu menyusahkan anaknya kerana baginya tanggungjawab Doktor Afif terhadap yang datang ke kliniknya lebih penting daripada kesihatannya sendiri. Abah tidak mahu dirawat di hospital dan mahu berehat di rumah yang merupakan satu-satu yang kekal. Dia mahu anaknya memberikan dan hormat kepadanya untuk membuat . Akhirnya, Doktor Afif menyediakan untuk kemudahan abahnya mencuci darah di rumah.

Doktor pakar, hartanya, mesin hemodialisis, keputusan, kebebasan, buah pinggang

TEMA PERSOALAN

Kepatuhan terhadap etika dalam merawat pesakit dalam kalangan anggota terdekat. Kasih sayang abah kepada anak-anaknya Abah sering menasihati dan menerapkan nilai kepada anak-anaknya sejak mereka kecil lagi. Kasih sayang anak kepada seorang bapa Doktor Afif meminta abahnya untuk mendapatkan rawatan di kerana risaukan kesihatan abahnya. Kasih sayang seorang isteri kepada suaminya Mama berasa risau akan kaki abah yang . Tugas dan tanggungjawab seorang doktor Doktor Afif segera ke apabila Mama mengatakan bahawa kaki Abah bengkak.

Rumah orang tuanya, kasih sayang, kedoktoran, membengkak, keluarga, kliniknya

PLOT

PERMULAAN Abah mengadu . Mama hendak memanggil Afif untuk balik memeriksa Abah tetapi Abah menghalangnya. Abah tidak mahu mengganggu tugas Afif di kliniknya. PERKEMBANGAN Abah pengsan. Pada mulanya Mama menyangka bahawa Abah bergurau dengannya. Setelah mendapati keadaan , Mama menelefon Afif di kliniknya. Afif pulang ke rumah untuk membawa Abah ke klinik untuk membuat pemeriksaan yang namun Abah berkeras tidak mahu pergi. PERUMITAN Ayah berdegil untuk mendapatkan rawatan di klinik Doktor Afif kerana Abah mempunyai pendiriannya tersendiri, iaitu mahu anaknya itu lebih mementingkan di kliniknya. KLIMAKS Berlaku yang hebat antara kedua-duanya. Keadaan menjadi sangat tegang. Kedua-duanya saling bertukar hujah yang panas.

PELERAIAN Fiqri dan Doktor Leong membantu Abah duduk di . Abah berjaya dibawa ke klinik untuk dibuat pemeriksaan dan rawatan yang rapi. Akhirnya, Abah dibawa pulang ke rumah bersama dengan mesin .
Sakit perut, pertengkaran, kerusi roda, lebih rapi, agak serius, pesakit, hemodialisis

WATAK DAN PERWATAKAN

ABAH Pesara kerajaan Penulis kreatif . Degil . MAMA Isteri yang setia . Mengambil berat Penyayang DOKTOR AFIF Doktor pakar Anak yang baik . Mematuhi etika Penyayang Bijak DOKTOR LEONG Mematuhi arahan ketua Penyayang . Bertanggungjawab Bijak FATIN ATIQAH Anak bongsu Abah . Penyayang Bijak Mahasiswi cemerlang, bertanggungjawab, tegas, cekap, berpandangan jauh, peka . MAMA: Selalunya kalau pagi-pagi macam ni, perut nak berak, kalau nak berak, ke tandaslah. . Menunjukkan ruang tamu sebuah rumah sederhana milik seorang pegawai kerajaan yang sudah bersara. Golongan tua yang enggan mendapatkan . Masyarakat yang . tinggi Masyarakat yang mementingkan . Masyarakat yang hanya . kepada takdir

LATAR MASA

LATAR TEMPAT

LATAR MASYARAKAT

GAYA BAHASA

Berpendidikan, pagi, berserah, ruang tamu, rawatan, pelajaran Perulangan ABAH: Tak payah. Abah kata tak payah. Penggunaan Bahasa Perubatan Pulyuria Sinkope Tak Penggunaan Bahasa Inggeris I am a doctor, and I want to be your doctor. Please trust me. Oliguria, make an immediate checkup first, ni Abah selalu memberi anaknya kebebasan untuk menentukan mereka sendiri.

NILAI

kehendak

Abah sentiasa gigih dalam usaha mendidik anak-anaknya sejak mereka kecil. Pengorbanan Doktor Afif untuk merawat penyakit abahnya. Doktor Afif sabar dengan sikap degil abahnya yang tidak mahu dirawat. Doktor Afif bersikap rasional menghadapi kedegilan Abah dan etika kedoktoran.
Rasional, kebebasan, pengorbanan, gigih, kesabaran

mematuhi

PENGAJARAN

Kita hendaklah berkorban untuk .. seorang ayah tanpa mengira keadaan. Kita haruslah bersabar dalam menempuhi setiap yang datang. Kita mestilah bersikap dalam melaksanakan tanggungjawab. Kita hendaklah gigih untuk mencapai matlamat yang diimpikan. Kita haruslah menggunakan kebebasan yang diberikan kepada kita ke arah jalan yang Rasional, positif, berusaha, dugaan, membalas jasa