Anda di halaman 1dari 5

Asal usul bahasa melayu Tempat asal bahasa melayu dikaitkan dengan tempat asal orang melayu.

Terdapat dua hipotesis tentang asal orang melayu seperti yang diutarakan oleh ahli arkeologi dan ahli lingustik iaitu:

Beberapa teori mngatakan bahsa melayu berasal darpd golongan manusia yang dberi nama Austronesia.. Mereka datang dari yunan dan menjelajah ke selatan,dalam bentuk beberapa gelombang pergerakan manusia.. Golongan pertama yang dsebut melayu proto;kemudian kira2 dalam 1500 bm datang pula gelombang kedua yang dsebut melayu deutro.. ada teori baharu yang mnyatakan tempat asal org melayu ialah pulau borneo (nusantara) dan mereka telah merebak dari situ dalam 3 kolompok yang besar melalui tiga arah. *ke arah barat,arah ke sumatera utara *ke timur laut mnghala ke kepulauan Filipina *barat daya

Perkembangan bahasa
Bahasa melayu yang berkembang d nusantara antara abad ke-7 hingga abad ke -13 iaitu zaman peralihan zaman peralihan hindu islam.

BAHAN BUKTI Empat batu bersurat *batu bersurat di kedukan bukit,Palembang *batu bersurat di talang

BATU BERSURAT DI KEDUKAN BUKIT

Bertarikh 605 tahun saka (683m) Di peroleh daripada sebuah keluarga yang menetap

BATU BERSURAT DI TALANG TUWO

Dijumpai oleh residen jambi iaitu LC Westenek pada 17 nov pasir Batu berbentuk tiang

BATU BERSURAT DI KOTA KAPUR

MELAYU PRAKLASIK Bahasa melayu klasik mempunyai aksara tersendiri.

Bahan bukti ; pagar ruyung,minangkabau Minye tujuh,acheh(1380) Kuala berang.terengganu

BAHASA MELAYU MODEN Bm moden bermula pada abad ke 19 setelah kedatangan penjajah eropah seperti portugis,belanda dan enggeris..hasil karangan munsyi Abdullah dianggap sebagai permulaan zaman bahasa melayu moden.

CIRI-CIRI BAHASA Bahasa mesti mempunyai aturan2 atau rumus2 tertentu Bahasa mesti bersistem,jika tiada system bahasa tidak boleh dipelajari dan digunakan dengan mantap. Semua bahasa di dunia melalui percantuman unit2 mengikut aturan/cara2 (yang disebut sebagai bersistem) Unit2 bahasa terdiri drp : fonem .morfem,kata,frasa,klausa dan ayat BAHASA MENGANDUNGI SIMBOL *simbol atau lambang2 ialah setiap kata atau bentuk ucapan yang mewakili: -benda -tindakan - konsep *contoh: perkataan kerusi ialah suatu simbol dan simbol ini dihubungkan dengan suatu benda BAHASA TERDIRI DARPD BUNYI *Bunyi bunyi yang dianggap sebagai simbol2 bahasa ialah: -bunyi bunyi yang diucapkan atau -melalui mulut manusia *bunyi bunyi yang dsebabkan -gerakan2 badan manusia -tidaklah dianggap simbol2 bahasa

*tidak semua bunyi yang diucapkan atau melalui mulut manusia itu dianggap sebagai simbol2 bahasa. Contoh : bunyi siulan.. BAHASA DILAMBANGKAN SECARA STRUKTUR *bunyi2 bahasa dihasilkan: -satu demi satu atau sekelompok,sejajar dengan pergerakan alat pertuturan (satu mngikut yang lain)

BAHASA BERSIFAT ARBITRARI *Arbitrari ialah konsep rujukan -yang tiada hubungan mutlak antara bunyi BAHASA YANG DINAMIS Bahsa yang bersifat dinamis bermaksud bahasa *yang bertenaga dan berkekuatan serta mampu *membuat penyesuaian

FUNGSI BAHASA 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. Bahasa kebangsaan,digunakan dalam wacana politik dan undang2 negara. Bahasa rasmi Lambang jati diri dan kewarganegaraan Bahasa didaulatkan Sebagai bahasa pengantar,bahasa yang digunakan wajib bahasa melayu, Bahasa melayu sebagai bahasa perpaduan, Sebagai penyatuan etnik,pemersatuan Negara melalui satu bahasa. Sebagai bahasa ilmu. Menjadi asas pebentukan Negara bangsa yang berteknologi tinggi. Bahasa perdagangan, Sebagai alat komunikasi,melahirkan perasaan,untuk melahirkan kehendak.. menghubungkan jarak.

Kesimpulan : Bahasa melambangkan edentiti,pada dasarnya suatu wahana penyatuaan,menjadi bahan untuk berkomunikasi.. Pada dasarnya bahasa kebangsaan digalakkan mggunakan bahasa kebangsaan..

Bahasa rasmi ,digunakan dalam majlis rasmi sebagai bahasa rasmi. Urusan pentadbiran dan perguruan wajib menggunakan bahasa melayu..urusan pentadbiran awam,berurusan dalam bahasa melayu..

(Sejarah ,fungsi dan ciri2..exam sem1..)

Indah rupa umpama bulan, Umpama memandang gerhana bulan, Indah di pandang berkali-kali, Rindunya hati tidak ternilai, Rindu hati tidak terkira, Merindui kasih jauh disana, Setialah wahai kasihku sayang, Umpama bulan ditemani bintang, Hati pilu mengenangkan diri, Membawa diri jauh ke tengah, Hidup jauh mencari rezeki, Itulah tanggungjawab memberi nafkah,