Anda di halaman 1dari 13

KEMAHIRAN MEMBUAT KEPUTUSAN

DISEDIAKAN OLEH: MOHD RIDZUAN BIN JAAFAR MOHD SYAZWAN BIN MAHMUD

PENGENALAN
Manusia sering dibebani dengan soalan-soalan hidup yang mana memerlukan jawapan yang perlu diputuskan dengan membuat keputusan. Keputusan perlu dibuat terhadap soal cinta, kerja, rumahtangga, pendidikan anak-anak, memilih kerjaya serta benda-benda remeh yang lain seperti apa nak dimakan dan baju apa yang nak dipakai. Kadangkala, membuat keputusan ini memang mudah, hanya dengan sekelip mata saja. Kadangkala pulak, sehingga kita tak dapat nak tidur memikirkan apakah perkara sebaiknya hendak dilakukan bagi mengatasi masaalah yang mendatang. Lebih-lebih lagi kalau ianya melibatkan wang ringgit atau soal cinta.

SAMBUNGAN
Membuat keputusan merupakan satu cabaran kerana ia mungkin akan menimbulkan kesan yang baik atau buruk, malah mungkin menimbulkan perkara yang tidak terlintas langsung di fikiran. Kematangan dan kebijaksanaan seseorang boleh dilihat daripada cara dia membuat keputusan. Terdapat keputusan yang boleh dibuat dengan serta-merta dan ada pula yang mengambl masa untuk difikirkan terlebih dahulu. Keputusan yang dibuat secara tergesa-gesa adakalanya tidak membawa faedah, malah lebih teruk jika menimbulkan pelbagai perkara buruk. Maka, kita haruslah memahirkan diri terlebih dahulu dengan cara-cara membuat keputusan yang betul.

TAKRIF
Membuat keputusan ditakrifkan sebagai "tindakan memilih daripada berbagai-bagai jalan tindakan ('course of action') atau alternatif. Membuat keputusan yang baik memerlukan meniliti berbagai-bagai alternatif. Setiap alternatif atau jalan tindakan mempunyai berbagai-bagai kemungkinan ('possibilities') dan individu yang pandai membuat keputusan menyedari dan dapat menentukan akhibat sesuatu alternatif. Secara teori individu itu dapat menentukan akhibat sesuatu alternatif dipilih dan dilaksanakan. Contohnya: apakah mungkin terjadi sekiranya saya pilih untuk balik awal dan ponteng kelas.

CIRI CIRI MEMBUAT KEPUTUSAN YANG BETUL

TENANGKAN FIKIRAN
Apabila di dalam kebuntuan untuk membuat keputusan, elakkan rasa tertekan dan yakinkan diri anda bahawa anda dapat membuat keputusan yang terbaik. Tenangkan fikiran dan jangan bertindak di luar kawalan seperti menjerit, menumbuk dinding, minum arak, memandu kenderaan dengan laju dan sebagainya. Sebaliknya, cuba duduk, tarik nafas panjang ataupun ambil wuduk dan menunaikan solat sunat. Fikiran yang tenang penting agar kita dapat berfikir dengan waras tanpa menurut gerak hati yang mungkin akan menambahkan lagi kerumitan.

KENAL PASTI MASALAH SEBENAR


Setelah fikiran tenang, fikirkan semula perkara yang menjadi masalah sebenar. Cuba ingat samada anda pernah menghadapinya ataupun pertama kali. Jika pernah, ingat kembali keputusan yang telah dibuat dan kesan-kesannya. Jika ianya pertama kali, fikirkan perkara itu dengan teliti.

KENAL PASTI PILIHAN

Fikirkan semua pilihan-pilihan yang ada. Cuba cari seberapa banyak pilihan yang boleh dibuat. Untuk membuat keputusan yang amat penting dan besar, sebaiknya sediakan kertas untuk mencatat pilihan-pilihan yang ada.

KAJI BAIK BURUK PILIHAN


Setiap pilihan yang ada mempunyai kesan yang baik dan buruk kepada diri sendiri atau orang lain. Oleh itu, setiap pilihan perlu dikaji dengan teliti kesan yang akan timbul. Fikirkan sebanyak mungkin segala kesan baik dan buruk yang mungkin terjadi jika pilihan itu yang diambil.

BUAT PILIHAN TERBAIK


Setelah mengkaji baik buruk setiap tindakan, buatlah pilihan yang terbaik iaitu yang paling banyak positifnya daripada negatif. Pastikan keputusan yang dipilih benarbenar mampu untuk anda laksanakan dan jangan menyesal dengan keputusan anda. Keputusan yang telah diambil hendaklah dilakukan dengan penuh keyakinan. Tabahkan diri dan percaya bahawa keputusan itulah
yang terbaik.

TEGAS DENGAN KEPUTUSAN


Yakinlah bahawa keputusan yang dibuat adalah betul. Anda perlu tegas dengan keputusan anda dan jangan ikut kata orang. Jangan mudah berubah, sebaliknya tegaslah dengan keputusan yang anda. Kesabaran amat penting setelah membuat keputusan agar anda tidak akan kecewa, malah lebih yakin dengan diri sendiri.

MENILAI SEMULA
Apabila anda telah melaksanakan keputusan yang diambil, cuba lihat kembali kesan-kesan yang berlaku. Adakah sama dengan apa yang telah dikaji atau terdapat kesan-kesan lain yang tidak tersenarai? Simpan catatan anda untuk dijadikan rujukan jika anda menghadapi perkara yang serupa pada masa akan datang.

AKHIR KATA
Kehidupan kita tidak pernah lari daripada menghadapi pilihan-pilihan serta masalah yang mana ianya amat penting untuk menjadikan kita lebih matang untuk menghadapi kehidupan mendatang. Membuat fikiran memerlukan ketajaman fikiran dan keyakinan. Pengalaman juga dapat membantu kita membuat keputusan terbaik. Jika ianya amat sukar, dapatkanlah buah fikiran orang lain seperti ibubapa, rakanrakan, guru, ataupun khidmat kaunseling.