Anda di halaman 1dari 8

Kecerdasan muzik Kecerdasan Intrapersonal Kecerdasan interpersonal Kecerdasan visual-ruang Howard Gardner Kecerdasan natural Kecerdasan kinestetik Kecerdasan

moral Kecerdasan verbal-linguistik Kecerdasan logik

Muzik adalah gabungan atau


kombinasi bunyi yang boleh menenangkan fikiran dan mengurangkan stress.

MUZIK
Menurut Kamus Dewan Edisi ketiga, muzik adalah gubahan bunyi yang menghasilkan bentuk dan irama yang indah dan menyenangkan atau bunyi-bunyian.

bunyi yang tersusun yang boleh mententeramkan keadaan

Alam semulajadi: Bunyi ombak, deruan angin, geseran daun, guruh, hujan dsb. Binatang: Bunyi burung, unggas, serangga dan binatang liar. Jentera: Kenderaan, kilang, pengangkutan. Alat muzik: Pukulan, gesekan, tiupan, getaran. Senjata: Tembakan Perlakuan manusia: lontaran, hentakan, tepukan, nyanyian dsb.

Istilah muzik

bunyi yang tidak tersusun serta mendatangkan ketegangan pada pendengaran

Kecerdasan dalam bidang muzik melibatkan apresiasi terhadap pola-pola muzik. Ini termasuk keupayaan untuk mengenali dan menyusun pola muzik, nada dan irama.

Kecergasan muzik ialah kepekaan


terhadap unsur-unsur yang berkaitan dengan muzik dan bunyi.

Aspek Muzik
2.

1.

Semua orang mempunyai keupayaan mempelajari dan menggunakan muzik dengan kreatif.
4.

Pendidikan muzik pada peringkat awal kanak-kanak harus di galakkan untuk mencapai tahap perkembangan yang menyeluruh dan seimbang

3.

Hubungan rapat antara muzik dan bahasa sebagai alat berkomunikasi

Pendidikan muzik haruslah merangkumi aspek fizikal, sosial, mental dan emosi

Individu yang mempunyai kecerdasan dalam bidang muzik :

- Sensitif kepada irama, pitch, melodi, nada suara,

- Mampu mendengar bunyi yang dihasilkan dan membezakan setiap note muzik yang didengari.

- Prihatin dan mempunyai suatu perasaan yang sukar digambarkan apabila mendengar bunyi-bunyi alam seperti jatuhan air terjun, aliran sungai, deruan ombak laut, kicauan burung deruan angin dan titisan hujan.

Contohnya :

Bunyi deruan angin misalnya dapat memberi satu gambaran tentang ketenangan yang terdapat di kawasan pergunungan atau di tepi pantai. Pendengar dapat membayangkan keadaan kedinginan di gunung, tumbuh-tumbuhan yang segar menghijau, serta keadaan awan yang berarak. Pendengar mungkin juga terbayang dalam fikirannya seolah-olah terdapat alunan ombak di pantai, perahu nelayan, dedaun kelapa melambai dan para nelayan sedang menangkap ikan. Kedua-dua gambaran ini dapat memberi ketenangan, kegembiraan dan keceriaan dalam hidupnya. Bunyi burung pula boleh menggambarkan sekawan burung sedang terbang atau sedang hinggap di dahan kayu. Pendengar mungkin terbayang keadaan di hutan,

pokok-pokok yang besar, binatang berkeliaran serta keadaan cuaca yang


gelap. Perasaan yang mungkin dirasai oleh pendengar ialah takut, gementar atau nyaman dan tenang mengikut bayangan masing-masing.