Anda di halaman 1dari 24

NABI : Lelaki pilihan Allah yang diberikan wahyu untuk dirinya sahaja, tanpa disuruh menyampaikan kepada orang

lain. Rasul : Lelaki pilihan Allah yang diberikan wahyu untuk dirinya dan disuruh untuk menyampaikan kepada orang lain.


) 285 : (
Rasul telah beriman kpd Al-Quran yg diturunkan kpdnya drpd Tuhannya. Demikian pula orang yg beriman, semua beriman kpd Allah & malaikatNya, kitabNya & rasulNya. (Mereka mengatakan) : Kami tidak membezakan seseorang pun (dengan yang lain) drpd rasulNya. Dan mereka mengatakan ; Kami mendengar & kami taat. Mereka berdoa ; Ampunilah kami ya Tuhan kami dan kepada Engkau tempat kami kembali.

Rasul adalah utusan Allah. Oleh itu mentaati Rasul bererti mentaati perintah Allah. Begitu sebaliknya. Setiap mukmin wajib mentaati perintah rasul dan meninggalkan larangannya. Orang yang tidak mentaati perintah rasul bererti dia tidak beriman kepada rasul. Orang tidak beriman kepada rasul bererti dia tidak beriman kepada Allah. Tidak beriman kepada Allah balasannya akan masuk ke dalam neraka.

CIRI-CIRI ORANG YANG BERIMAN DENGAN AJARAN RASUL


1. Yakin bahawa ajaran Rasul adalah benar. 2. Mentaati semua perintah Rasul & meninggalkan segala larangannya. 3. Mencontohi akhlak, peribadi Rasul. 4. Menjadi ajaran Rasul sebagai rujukan utama. 5. Sentiasa memuliakan Rasul.

a. Menyeru manusia mentauhidkan Allah. b. Membawa ajaran agama yg benar & diredai Allah ; iaitu Islam. c. Memberi petunjuk & rahmat kpd orang beriman. d. Menyampaikan wahyu Allah kpd manusia. e. Menyampaikan berita gembira & amaran. f. Menjelaskan perkara yang menjadi perselisihan manusia. g. Memberi tunjuk ajar & contoh akhlak terpuji.

1. Adam. 2. Idris. 3. Nuh. 4. Hud. 5. Salleh. 6. Ibrahim. 7. Lut. 8. Ismail. 9. Ishak. 10. Yaakob. 11. Yusuf. 12. Ayub. 13. Zulkifli. 14. Syuib. 15. Musa. 16. Harun. 17. Daud. 18. Sulaiman. 19. Ilyas. 20. Ilyasak. 21. Yunus. 22. Zakaria. 23. Yahya. 24. Isa. 25. Muhammad saw.

RASUL ULUL AZMI


Pengertian : Rasul-rasul yang tinggi tahap ketabahan, kecekalan dan kesabarannya serta banyak menghadapi ujian , tentangan dan penderitaan ketika menyeru manusia kepada agama Allah swt.

RASUL ULUL AZMI


NABI MUHAMMAD SAW NABI NOH A.S NABI IBRAHIM A.S NABI MUSA A.S NABI ISA A.S

RASUL ULUL AZMI


NABI MUHAMMAD SAW : Menerima tentangan daripada kafir Quraisy dan keluarga sendiri sehingga sampai ke peringkat hendak dibunuh.

RASUL ULUL AZMI


NABI NOH A.S : Menerima tentangan hebat daripada kaumnya termasuk anak dan isterinya. Allah tenggelamkan penentangnya dengan banjir besar.

RASUL ULUL AZMI


NABI IBRAHIM A.S : Ditentang oleh kaum dan ayahnya. Baginda dibakar hidup-hidup oleh Raja Namrud tetapi terselamat.

RASUL ULUL AZMI


NABI MUSA A.S : Menerima tentangan daripada kaumnya dan Raja Firaun. Baginda terselamat daripada buruan Firaun dan tenteranya.

RASUL ULUL AZMI


NABI ISA A.S : Menerima tentangan hebat daripada kaum Bani Israil. Baginda diburu untuk dibunuh tetapi terselamat. Allah SWT mengangkat baginda ke langit.

SIFAT-SIFAT RASUL
SIFAT-SIFAT RASUL

SIFAT WAJIB

SIFAT MUSTAHIL

SIFAT HARUS

1. 2. 3. 4.

Siddiq (benar) Amanah (jujur) Tabligh (menyampaikan) Fatanah (bijaksana)

1. 2. 3. 4.

Kizbun (pembohong) Khianat (pecah amanah) Kitman (menyembunyi) Baladah (bodoh)

HARUS bagi Rasul bersifat Seperti manusia biasa spt : Makan, minum, sakit dll. TIDAK ADA sifat-sifat yang Boleh menjatuhkan martabat Kerasulannya spt gila, sakit Kusta dan melakukan Maksiat.

CIRI-CIRI KEPIMPINAN RASUL


Berakhlak Mulia

Beriman Dan Bertaqwa Amanah Dan Tanggung jawab

Taat kpd Allah

Al-Quran & Hadith Rujukan utama

CIRI-CIRI KEPIMPINAN RASUL

Berdakwah Dgn Hikmah

Sabar Dan Tabah

Utamakan Islam Drpd Diri

Bijaksana

Amal Makruf Nahi Mungkar

KESAN BERIMAN KEPADA RASUL


KESAN BERIMAN KEPADA RASUL

KEPADA DIRI

KEPADA KELUARGA

KEPADA MASYARAKAT

KEPADA NEGARA

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

Akan suci aqidah. Yakin kpd Allah Berakhlak mulia. Taat kpd Allah Dapat hidayah Cinta ilmu Beramanah Kuat beribadah Buat kebaikan

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Kukuh keluarga. Berkasih sayang Hormat menghormati Tolong menolong Amal cara Islam Dapat keredaan Keluarga bahagia

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Hidup aman. Tiada kemungkaran Masyarakat bahagia Kegiatan berfaedah Masjid berfungsi Amar makruf Nahi mungkar

1. 2. 3. 4. 5. 6.

Negara aman Negara maju Dapat rahmat Rakyat berpadu Tiada kejahatan Islam tertegak

AKIBAT MENOLAK SUNNAH RASUL


AKIBAT MENOLAK SUNNAH RASUL KEPADA DIRI
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Batal Aqidah. Masuk neraka jahanam. Amal kebajikan jadi sia-sia. Kehidupan tidak tenteram. Mudah melakukan maksiat. Tiada dapat hidayah. Dapat Dosa besar.

MASYARAKAT & NEGARA


1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Maksiat berleluasa. Banyak kes-kes jenayah. Kezaliman berlaku. Masyarakat @ negara mundur. Khurafat menjadi amalan. Dimurkai Allah. Negara tidak aman.

RASUL BERSIFAT MAKSUM


MAKSUM BERMAKSUD : Rasulrasul terpelihara daripada melakukan dosa sama ada dosa kecil atau dosa besar. Sekiranya Rasul tidak bersifat maksum, iaitu melakukan dosa seperti manusia lain atau mereka melakukan perkara yang boleh menjatuhkan martabatnya sudah pasti orang ramai tidak percaya dengan ajarannya. SEBAB RASUL PERLU BERSIFAT MAKSUM : Untuk menjamin kewibawaannya sebagai manusia pilihan Allah. Rasul menjadi contoh teladan terbaik kepada manusia dari segi akhlak, percakapan dan tingkahlaku. Rasul diutuskan dengan tanggungjawab yang sangat besar dan mulia untuk menyampaikan ajaran dan hukum-hukum Allah SWT.

1.

2.

3.

MUKJIZAT RASUL
MUKJIZAT BERMAKSUD : Perkara luar biasa yang
menyalahi adat, dikurniakan oleh Allah SWT kepada Nabi dan Rasul dan tidak boleh ditandingi oleh manusia.

BAHAGIAN MUKJIZAT

MUKJIZAT HISSI

MUKJIZAT MAKNAWI

Mukjizat yang dapat dilihat dan dirasai oleh pancaindera, seperti mukjizat Nabi Ibrahim tidak hangus dibakar.

Mukjizat yang tidak dapat dilihat dan dirasai oleh pancaindera tetapi memerlukan fikiran yang tajam Seperti Al-Quran

TUJUAN RASUL DIKURNIAKAN MUKJIZAT


1. Untuk membuktikan kepada orang ramai bahawa dirinya adalah Rasul atau Nabi pilihan Allah SWT. Menjadi bukti bahawa ajaran yang disampaikan adalah benar. Menyakinkan kepada orang ramai dengan ajaran yang disampaikan oleh rasul-rasul. Mengukuh dan memantapkan orang yang telah menerima ajaran Rasul.

2.

3.

4.

PERKARA LUAR BIASA YANG LAIN DARI MUKJIZAT


KERAMAT : Perkara luar biasa yang dikurniakan Allah SWT kepada wali Allah atau orang soleh kerana taat dan tekunnya melaksanakan perintah Allah dan menjauhi perkara mungkar. Contohnya : Saidina Omar AlKhattab ketika berkhutbah ditunjukkan keadaan tentera Islam sedang dikepung oleh tentera musuh, lantas beliau berkata Naiklah ke atas bukit. Kata-kata ini didengar dan dipatuhi oleh tentera Islam. MAUNAH : Pertolongan Allah SWT kepada orang yang tidak jelas keadaannya sama ada baik atau jahat.

IRHAS : Tanda permulaan kerasulan seperti awan melindungi Rasulullah SAW daripada cahaya panas sebelum dilantik menjadi rasul.

PERKARA LUAR BIASA SELAIN DARI MUKJIZAT


SIHIR : Perkara luar biasa dilakukan dengan cara mempelajari sebab musababnya seperti menggunakan tangkal, jampi dan lainnya. Ia boleh ditandingi dan dikalahkan oleh orang yang mengetahui cara-cara mengalahkannya.

ISTIDRAJ : Sebagai pendorong kepada orang-orang yang fasiq supaya bertambah lagi kefasiqannya.

HABIS DAH !

BELAJARLAH DENGAN TEKUN DAN BERSUNGGUH-SUNGGUH