DUNIA SENI VISUAL

UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG

norhayati@jpnpp.edu.my

UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG TAHUN 1 .

Penzahiran idea melalui pelbagai sumber. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan lukisan. kajian. warna.STANDARD KANDUNGAN 1. 2. . Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. imbangan dan kepelbagaian) yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan lukisan. 4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual (unsur seni dan prinsip rekaan : garisan. sejarah seni. dan teknologi dalam penghasilan karya lukisan. dan budaya. rupa. 3.

1. rupa.2 Mengetahui penggunaan media.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 1.1 Unsur seni 1.2. kuning dan merah) 1.2 Menggunakan unsur seni (garisan.3.2 Bahan – kertas lukisan. kefahaman.1 Garisan – selari dan melengkung (olahan garisan menghasilkan rupa) 1.2 Prinsip rekaan 1.2.1.1. 1.2 Rupa – organik dan geomatri (dihasilkan daripada garisan) 1.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 1.2 Aplikasi Seni Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual dalam menghasilkan karya seni.1.1. warna dan rupa) dan prinsip rekaan (imbangan dan kepelbagaian) dalam penghasilan karya 1.1.3 Warna – primer ( biru. 1. menamakan.1 Persepsi Estetik Murid dapat mengenal. 1.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 1.1 Alat – (tiada) 1. teknik.2.3 Ekspresi Kreatif Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan. dan proses dalam penghasilan karya 1.STANDARD PEMBELAJARAN 1.2. dan memahami bahasa seni visual yang ada pada karya seni.4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.1.1 Teknik – lukisan 1.1.4. dan warna) 1. pensel dan pensel warna 1.3 Menghargai karya sendiri dan rakan .1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.2.2.1. dan kemahiran bahasa seni visual dalam menghasilkan karya seni.1.3.1 Harmoni – (bentuk.1.2.4.

Guru menunjukkan garisan selari dan melengkung. Langkah 2 Murid membuat garisan-garisan selari dan melengkung untuk menghasilkan satu karya seni dengan bimbingan guru. Guru meminta murid mengeluarkan media yang akan digunakan dalam membuat garisan. APLIKASI SENI Guru menunjuk cara membuat garisan selari dan melengkung. . Guru meminta murid menyatakan cara membuat garisan-garisan tersebut. Langkah 1 Murid membuat garisan selari dan melengkung berpandukan contoh dan tunjuk cara guru. Murid menceritakan pengalamannya ketika melakukan aktiviti. APRESIASI SENI Murid mempamerkan karya seni yang dihasilkan.PERSEPSI ESTETIK Guru menerangkan slaid contoh pelbagai jenis garisan. Murid menamakan garisan yang ditunjukkan secara lisan. EKSPRESI KREATIF Murid menghasilkan lukisan (garisan) dengan bimbingan guru berdasarkan langkah-langkah berikut. Murid diminta menyatakan perbezaan garisan tersebut dengan contoh garisan yang ditunjukkan pada awal pembelajaran. Murid diminta menyatakan media yang digunakan dalam menghasilkan garisan tersebut.

2 (Aplikasi Seni ) MENGGAMBAR 2 ALAM BENDA (Lukisan) Rumah 1. Guru menunjukan Demonstrasi membuat a) garisan dan penggunaan media untuk menghasilkan karya a) Guru membuat latihan ulangkaji minggu lepas Murid memulakan aktiviti membuat garisan a) untuk menghasilkan karya rumah dengan bimbingan guru Murid mempamerkan karya seni yang dihasilkan dan menceritakan pengalaman .3 (Ekspresi Kreatif) 1. 2. 3.DUNIA SENI VISUAL UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN 1 (SK.menamakan jenis dan menyatakan perbezaan garisan.1 (persepsi estetik) 1.SJKC DAN SJKT) CONTOH MIn 1 BIDANG KEGIATAN TEMA/TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1.4 (Apresias Seni) AKTIVITI a) Guru menayangkan slaid. 4 1.

1.4.1.1 1. (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1. STANDARD PEMBELAJARAN 1.2. 5.Mengenal. HASIL PEMBELAJARAN LEARNING OUTCOMES PENILAIAN P&P 1.1 2.1 1.2 1.1.1 Persepsi Estetik 1.2 1.Guru menayangkan slaid dan mengadakan Sesi soal jawab .1. 2.3 Ekspresi Kreatif 1.1.Guru membuat demonstrasi melukis 3. BAHAN BANTU BELAJAR 1.1 Unsur seni 1.2.Proses penghasilan kerja sepanjang aktiviti menghasilkan lukisan berdasarkan empat standard kandungan.1 1.teknik.menamakan. EK (EK 1-EK 3) TMK Nilai murni : Menghargai semangat bekerjasama.2 1.2.4.3.Membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.DUNIA SENI VISUAL UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG CONTOH RPH DUNIA SENI VISUAL 4 STANDARDSK & SJKT OBJEKTIF/KEMAHIRAN Pada akhir pembelajaran murid dapat.Contoh : Corak teknik percikan 2.4.1.1.2. pensel HB dan pensel 2B Aplikasi Seni Media 1.1 1.4 1. proses dalam menghasilkan karya rumah 4.memahami.menceritakan pengalaman dan menghargai hasil karya PENERAPAN NILAI/PENGISIAN KURIKULUM Kreativiti dan inovatif.1.3 Pada akhir pembelajaran 29 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran akan dating. .2 Prinsip rekaan 1.Murid menghasilkan lukisan rumah dengan bimbingan guru.1.2.2 STRATEGI/AKTIVITI/BAHAN 1.1.1-Alat 1.2.Paparan slaid.3 1.3.2.Media : Alat-Tiada Bahan.penggunaan jenis garisan 2.mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran bahasa seni visual. kertas Lukisan .1 1.2-Bahan Proses dan Teknik Lukisan Apresiasi Seni 1.1. pensel warna.Murid dapat mengenal media.2 1.Murid mempamerkan.

memahami.1 Persepsi Estetik 1. EK (EK 1-EK 3) TMK Nilai murni : Menghargai semangat bekerjasama.1 1.Guru membuat demonstrasi melukis 3.Guru menayangkan slaid dan mengadakan Sesi soal jawab .2 Prinsip rekaan 1. pensel HB dan pensel 2B STANDARD PEMBELAJARAN 1.2.2.1.1. BAHAN BANTU BELAJAR 1. STRATEGI/AKTIVITI/BAHAN 1.Media : Alat-Tiada Bahan.penggunaan jenis garisan 2.teknik.2 1.1.mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran bahasa seni visual. .2 1.1.menamakan.1 Aplikasi Seni Media 1.1. kertas Lukisan .1 1.Mengenal.2.2.Contoh : Corak teknik percikan 2.1.1.3 1.1.2.2-Bahan Proses dan Teknik Lukisan PENERAPAN NILAI/PENGISIAN KURIKULUM Kreativiti dan inovatif.Paparan slaid. Pada akhir pembelajaran 29 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran akan dating.1 Unsur seni 1.1.1.2 1.1 1.DUNIA SENI VISUAL UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG CONTOH RPH DUNIA SENI VISUAL 2 STANDARDSK & SJKT OBJEKTIF/KEMAHIRAN Pada akhir pembelajaran murid dapat.1-Alat 1. (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1.2.2. proses dalam menghasilkan karya rumah HASIL PEMBELAJARAN LEARNING OUTCOMES PENILAIAN P&P 1.Murid dapat mengenal media. pensel warna.Proses penghasilan kerja sepanjang aktiviti menghasilkan lukisan berdasarkan dua standard kandungan.1.

EK (EK 1-EK 3) TMK Nilai murni : Menghargai semangat bekerjasama. pensel warna.mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran bahasa seni visual. 2. 2.Membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3.1 2.4.3 Ekspresi Kreatif 1.Murid menghasilkan lukisan rumah dengan bimbingan guru.4.3.menamakan.memahami. STANDARD PEMBELAJARAN 1. .2 1.menceritakan pengalaman dan menghargai hasil karya HASIL PEMBELAJARAN LEARNING OUTCOMES PENILAIAN P&P 1.Murid mempamerkan.4.3 PENERAPAN NILAI/PENGISIAN KURIKULUM Kreativiti dan inovatif. Pada akhir pembelajaran 29 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran akan dating.Media : Alat-Tiada Bahan.1 1. (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1.DUNIA SENI VISUAL UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG CONTOH RPH DUNIA SENI VISUAL 2 STANDARDSK & SJKT OBJEKTIF/KEMAHIRAN Pada akhir pembelajaran murid dapat. kertas Lukisan .Proses penghasilan kerja sepanjang aktiviti menghasilkan lukisan berdasarkan empat standard kandungan.4 2. BAHAN BANTU BELAJAR 1.Paparan slaid. pensel HB dan pensel 2B Apresiasi Seni 1.Mengenal.2 STRATEGI/AKTIVITI/BAHAN 1.Contoh : Corak teknik percikan 2.

Proses penghasilan kerja sepanjang aktiviti menghasilkan lukisan berdasarkan empat standard kandungan .2. (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1.2 Tema:ALAM bENDA 1.1 1.2-Bahan 1. 1.teknik.2.memahami. EK (EK 1-EK 3) TMK Nilai murni : Menghargai semangat bekerjasama.2 Aplikasi Seni 1.Murid menghasilkan lukisan rumah dengan bimbingan guru.40-9. 1.menamakan.4.Murid dapat mengenal media.2. REFLEKSI Pada akhir pembelajaran 29 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran akan datang.1 1.4 Apresiasi Seni Tajuk: RUMAH KURIKULUM Kreativiti dan inovatif. PENERAPAN NILAI/PENGISIAN AKTIVITI 1.penggunaan jenis garisan 2.1 Media 1.Mengenal.2 1.1.Media : Alat-Tiada Bahan.1. 5.menceritakan pengalaman dan menghargai hasil karya STANDARD PEMBELAJARAN 1.Contoh : Corak teknik percikan 2.4.1.4.Guru membuat demonstrasi melukis 3.1.2 1. 2.3.3 Ekspresi Kreatif 1. 4.Paparan slaid.Murid mempamerkan.3.40 Kelas: 1 GEMILANG Bidang: MENGGAMBAR (LUKISAN) OBJEKTIF KEMAHIRAN Pada akhir pembelajaran murid dapat.1.1.DUNIA SENI VISUAL UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG CONTOH RPH DUNIA SENI VISUAL 4 STANDARDSJKC M/PELAJARAN Masa: 8.1.2 1.2.1.2. pensel HB dan pensel 2B 1.Membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. kertas Lukisan pensel warna.2.1 Proses dan Teknik Lukisan PENILAIAN P&P 1.3 BAHAN BANTU BELAJAR 1.1 Persepsi Estetik Unsur seni 1.mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran bahasa seni visual.1 1.1-Alat 1.Guru menayangkan slaid dan mengadakan Sesi soal jawab .

menamakan.1.Mengenal.memahami.1.1.2. EK (EK 1-EK 3).1. proses dalam menghasilkan karya rumah STANDARD PEMBELAJARAN 1.Media : Alat-Tiada Bahan.2 Prinsip Rekaan 1.2.1 1.2.penggunaan jenis garisan 2.1. TMK Nilai murni : Menghargai semangat bekerjasama. 1. BAHAN BANTU BELAJAR 1.1.2.3 1. pensel HB dan pensel 2B 1.40-9.1. AKTIVITI 1.Contoh : Corak teknik percikan 2.2 1.Guru membuat demonstrasi melukis 3. Aplikasi Seni Media 1.2 1.1.2-Bahan Proses dan Teknik Lukisan PENILAIAN P&P 1.1-Alat 1. kertas Lukisan pensel warna.teknik.DUNIA SENI VISUAL UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG CONTOH RPH DUNIA SENI VISUAL 2 STANDARDSJKC M/PELAJARAN Masa:8.1 .1 Tema:ALAM bENDA PENERAPAN NILAI/PENGISIAN KURIKULUM Tajuk: RUMAH Kreativiti dan inovatif.1.1.2.1 Persepsi Estetik Unsur seni 1.1 REFLEKSI Pada akhir pembelajaran 29 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran akan datang.2.Proses penghasilan kerja sepanjang aktiviti menghasilkan lukisan berdasarkan empat standard kandungan 1.1.40 Kelas: 1 GEMILANG Bidang:MENGGAMBAR (LUKISAN) OBJEKTIF KEMAHIRAN Pada akhir pembelajaran murid dapat. (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1.mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran bahasa seni visual.Murid dapat mengenal media.2.Guru menayangkan slaid dan mengadakan Sesi soal jawab .1.2 1.Paparan slaid.

menceritakan pengalaman dan menghargai hasil karya 1.menamakan.Murid menghasilkan lukisan rumah dengan bimbingan guru.3 PENILAIAN P&P 1.40-9.Mengenal.4. 2.1 1.penggunaan jenis garisan 2.Contoh : Corak teknik percikan REFLEKSI Pada akhir pembelajaran 29 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran akan datang. 2.4 Apresiasi Seni 1.Membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 1.2 STANDARD PEMBELAJARAN Ekspresi Kreatif 1.4.40 Kelas: 1 GEMILANG Bidang: MENGGAMBAR (LUKISAN) OBJEKTIF KEMAHIRAN Pada akhir pembelajaran murid dapat.Media : Alat-Tiada Bahan.3.Murid dapat mengenal media.Proses penghasilan kerja sepanjang aktiviti menghasilkan lukisan berdasarkan empat standard Tema:ALAM bENDA PENERAPAN NILAI/PENGISIAN KURIKULUM Tajuk: RUMAH Kreativiti dan inovatif. (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1. 4.3 1.mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran bahasa seni visual.CONTOH RPH DUNIA SENI VISUAL 2 STANDARDSJKC M/PELAJARAN Masa: 8.memahami. pensel HB dan pensel 2B kandungan . BAHAN BANTU BELAJAR 1. EK (EK 1-EK 3) TMK Nilai murni : Menghargai semangat bekerjasama. AKTIVITI 1.Murid mempamerkan.4.Guru menayangkan slaid dan mengadakan Sesi soal jawab .Paparan slaid.Guru membuat demonstrasi melukis 3. 5.3.teknik.1 1. kertas Lukisan pensel warna.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful