DUNIA SENI VISUAL

UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG

norhayati@jpnpp.edu.my

UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG TAHUN 1 .

warna. imbangan dan kepelbagaian) yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan lukisan. dan teknologi dalam penghasilan karya lukisan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan lukisan. sejarah seni. . 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.STANDARD KANDUNGAN 1. dan budaya. 2. rupa. kajian. 3. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual (unsur seni dan prinsip rekaan : garisan.

1 Harmoni – (bentuk.2.2.1.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 1.1.1.2.1.3 Ekspresi Kreatif Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan. dan proses dalam penghasilan karya 1.STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 1.3 Warna – primer ( biru.1 Alat – (tiada) 1.1. 1.2 Aplikasi Seni Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual dalam menghasilkan karya seni.4.2.1.1.3 Menghargai karya sendiri dan rakan . kefahaman.2 Prinsip rekaan 1.1. dan memahami bahasa seni visual yang ada pada karya seni.2 Bahan – kertas lukisan. menamakan. 1.1 Persepsi Estetik Murid dapat mengenal. kuning dan merah) 1.2 Menggunakan unsur seni (garisan. dan warna) 1.2.1 Garisan – selari dan melengkung (olahan garisan menghasilkan rupa) 1. warna dan rupa) dan prinsip rekaan (imbangan dan kepelbagaian) dalam penghasilan karya 1.2.2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.1 Teknik – lukisan 1. teknik.3.1.1.4. 1.2 Rupa – organik dan geomatri (dihasilkan daripada garisan) 1. rupa.3. 1.1 Unsur seni 1.1. pensel dan pensel warna 1. dan kemahiran bahasa seni visual dalam menghasilkan karya seni.4.2 Mengetahui penggunaan media.

Langkah 1 Murid membuat garisan selari dan melengkung berpandukan contoh dan tunjuk cara guru. Guru menunjukkan garisan selari dan melengkung. APRESIASI SENI Murid mempamerkan karya seni yang dihasilkan. APLIKASI SENI Guru menunjuk cara membuat garisan selari dan melengkung. Murid menceritakan pengalamannya ketika melakukan aktiviti. Guru meminta murid menyatakan cara membuat garisan-garisan tersebut. Murid diminta menyatakan media yang digunakan dalam menghasilkan garisan tersebut. . Langkah 2 Murid membuat garisan-garisan selari dan melengkung untuk menghasilkan satu karya seni dengan bimbingan guru. Murid menamakan garisan yang ditunjukkan secara lisan. EKSPRESI KREATIF Murid menghasilkan lukisan (garisan) dengan bimbingan guru berdasarkan langkah-langkah berikut. Guru meminta murid mengeluarkan media yang akan digunakan dalam membuat garisan. Murid diminta menyatakan perbezaan garisan tersebut dengan contoh garisan yang ditunjukkan pada awal pembelajaran.PERSEPSI ESTETIK Guru menerangkan slaid contoh pelbagai jenis garisan.

3. 4 1.3 (Ekspresi Kreatif) 1. Guru menunjukan Demonstrasi membuat a) garisan dan penggunaan media untuk menghasilkan karya a) Guru membuat latihan ulangkaji minggu lepas Murid memulakan aktiviti membuat garisan a) untuk menghasilkan karya rumah dengan bimbingan guru Murid mempamerkan karya seni yang dihasilkan dan menceritakan pengalaman .menamakan jenis dan menyatakan perbezaan garisan.DUNIA SENI VISUAL UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN 1 (SK.4 (Apresias Seni) AKTIVITI a) Guru menayangkan slaid.SJKC DAN SJKT) CONTOH MIn 1 BIDANG KEGIATAN TEMA/TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 (persepsi estetik) 1.2 (Aplikasi Seni ) MENGGAMBAR 2 ALAM BENDA (Lukisan) Rumah 1. 2.

2.1.3 Ekspresi Kreatif 1. pensel warna.Paparan slaid. 2.1. BAHAN BANTU BELAJAR 1.1.1 1.1-Alat 1.4.3.teknik.3 1.1 Unsur seni 1. proses dalam menghasilkan karya rumah 4.Media : Alat-Tiada Bahan.2.4 1.2 1.2.2.1 2.4.DUNIA SENI VISUAL UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG CONTOH RPH DUNIA SENI VISUAL 4 STANDARDSK & SJKT OBJEKTIF/KEMAHIRAN Pada akhir pembelajaran murid dapat.menamakan.3.Contoh : Corak teknik percikan 2.2.1.1 1.2 1.1.2.1 1. pensel HB dan pensel 2B Aplikasi Seni Media 1.4.2-Bahan Proses dan Teknik Lukisan Apresiasi Seni 1.1.2 Prinsip rekaan 1.penggunaan jenis garisan 2.Proses penghasilan kerja sepanjang aktiviti menghasilkan lukisan berdasarkan empat standard kandungan.Guru membuat demonstrasi melukis 3. (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1.2. EK (EK 1-EK 3) TMK Nilai murni : Menghargai semangat bekerjasama. kertas Lukisan .2 1.1 Persepsi Estetik 1.1.1.memahami.Mengenal.Murid menghasilkan lukisan rumah dengan bimbingan guru. .2 1. 5.mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran bahasa seni visual.Murid mempamerkan.1 1.1.2 STRATEGI/AKTIVITI/BAHAN 1.1.Murid dapat mengenal media.menceritakan pengalaman dan menghargai hasil karya PENERAPAN NILAI/PENGISIAN KURIKULUM Kreativiti dan inovatif.1.3 Pada akhir pembelajaran 29 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran akan dating. STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 1.Guru menayangkan slaid dan mengadakan Sesi soal jawab . HASIL PEMBELAJARAN LEARNING OUTCOMES PENILAIAN P&P 1.Membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.

1.1.2 1.Murid dapat mengenal media.Mengenal.2-Bahan Proses dan Teknik Lukisan PENERAPAN NILAI/PENGISIAN KURIKULUM Kreativiti dan inovatif. Pada akhir pembelajaran 29 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran akan dating.teknik. proses dalam menghasilkan karya rumah HASIL PEMBELAJARAN LEARNING OUTCOMES PENILAIAN P&P 1.1.Paparan slaid.1.1 Aplikasi Seni Media 1.1 Persepsi Estetik 1. .1 1.2.2 Prinsip rekaan 1.DUNIA SENI VISUAL UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG CONTOH RPH DUNIA SENI VISUAL 2 STANDARDSK & SJKT OBJEKTIF/KEMAHIRAN Pada akhir pembelajaran murid dapat.2 1.2.2 1. pensel warna.1.memahami. pensel HB dan pensel 2B STANDARD PEMBELAJARAN 1.1. EK (EK 1-EK 3) TMK Nilai murni : Menghargai semangat bekerjasama.penggunaan jenis garisan 2. STRATEGI/AKTIVITI/BAHAN 1.Guru membuat demonstrasi melukis 3.1.Media : Alat-Tiada Bahan.menamakan.Guru menayangkan slaid dan mengadakan Sesi soal jawab .1 Unsur seni 1. kertas Lukisan .1.1.2.1.1. BAHAN BANTU BELAJAR 1.1 1.1 1.2. (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1.3 1.Contoh : Corak teknik percikan 2.2.2.2.mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran bahasa seni visual.1-Alat 1.Proses penghasilan kerja sepanjang aktiviti menghasilkan lukisan berdasarkan dua standard kandungan.

4 2. kertas Lukisan .4. .3 Ekspresi Kreatif 1.3. EK (EK 1-EK 3) TMK Nilai murni : Menghargai semangat bekerjasama.Mengenal.Membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. pensel warna.Paparan slaid.Murid mempamerkan.Media : Alat-Tiada Bahan.Contoh : Corak teknik percikan 2.1 2.3 PENERAPAN NILAI/PENGISIAN KURIKULUM Kreativiti dan inovatif. STANDARD PEMBELAJARAN 1.4.2 1.menamakan. 2. (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1.mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran bahasa seni visual.Murid menghasilkan lukisan rumah dengan bimbingan guru.memahami.menceritakan pengalaman dan menghargai hasil karya HASIL PEMBELAJARAN LEARNING OUTCOMES PENILAIAN P&P 1.2 STRATEGI/AKTIVITI/BAHAN 1. BAHAN BANTU BELAJAR 1.1 1. pensel HB dan pensel 2B Apresiasi Seni 1.3.Proses penghasilan kerja sepanjang aktiviti menghasilkan lukisan berdasarkan empat standard kandungan.DUNIA SENI VISUAL UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG CONTOH RPH DUNIA SENI VISUAL 2 STANDARDSK & SJKT OBJEKTIF/KEMAHIRAN Pada akhir pembelajaran murid dapat.4. Pada akhir pembelajaran 29 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran akan dating. 2.

2 1.penggunaan jenis garisan 2. 5.2 1.1.4.1 1.1 1. (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1.2. PENERAPAN NILAI/PENGISIAN AKTIVITI 1.4.40-9.4 Apresiasi Seni Tajuk: RUMAH KURIKULUM Kreativiti dan inovatif.1-Alat 1.2 Tema:ALAM bENDA 1.1 Persepsi Estetik Unsur seni 1. kertas Lukisan pensel warna. EK (EK 1-EK 3) TMK Nilai murni : Menghargai semangat bekerjasama. REFLEKSI Pada akhir pembelajaran 29 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran akan datang.3 BAHAN BANTU BELAJAR 1.Paparan slaid.memahami.2.1 1.3.Contoh : Corak teknik percikan 2.Membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran bahasa seni visual.40 Kelas: 1 GEMILANG Bidang: MENGGAMBAR (LUKISAN) OBJEKTIF KEMAHIRAN Pada akhir pembelajaran murid dapat.Guru menayangkan slaid dan mengadakan Sesi soal jawab .2 1.1.teknik.Guru membuat demonstrasi melukis 3.Mengenal.2.1 Media 1.Proses penghasilan kerja sepanjang aktiviti menghasilkan lukisan berdasarkan empat standard kandungan .DUNIA SENI VISUAL UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG CONTOH RPH DUNIA SENI VISUAL 4 STANDARDSJKC M/PELAJARAN Masa: 8.1. 1.Media : Alat-Tiada Bahan.3.2 Aplikasi Seni 1.2. 2.4.Murid dapat mengenal media.menamakan.1.1.1. 4.menceritakan pengalaman dan menghargai hasil karya STANDARD PEMBELAJARAN 1.2-Bahan 1.1 Proses dan Teknik Lukisan PENILAIAN P&P 1.2.1.1.2. 1. pensel HB dan pensel 2B 1.3 Ekspresi Kreatif 1.Murid menghasilkan lukisan rumah dengan bimbingan guru.Murid mempamerkan.

BAHAN BANTU BELAJAR 1.1.2.penggunaan jenis garisan 2.1 1.1 Tema:ALAM bENDA PENERAPAN NILAI/PENGISIAN KURIKULUM Tajuk: RUMAH Kreativiti dan inovatif. AKTIVITI 1.Guru menayangkan slaid dan mengadakan Sesi soal jawab . (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1.1.Guru membuat demonstrasi melukis 3.Contoh : Corak teknik percikan 2.2.1 REFLEKSI Pada akhir pembelajaran 29 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran akan datang.mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran bahasa seni visual.1.3 1.1.teknik.2 Prinsip Rekaan 1.memahami.1-Alat 1.1.2.1.40 Kelas: 1 GEMILANG Bidang:MENGGAMBAR (LUKISAN) OBJEKTIF KEMAHIRAN Pada akhir pembelajaran murid dapat. TMK Nilai murni : Menghargai semangat bekerjasama.2.1.1.40-9.menamakan. Aplikasi Seni Media 1.1.Paparan slaid.Media : Alat-Tiada Bahan.DUNIA SENI VISUAL UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG CONTOH RPH DUNIA SENI VISUAL 2 STANDARDSJKC M/PELAJARAN Masa:8.1.2. 1.Proses penghasilan kerja sepanjang aktiviti menghasilkan lukisan berdasarkan empat standard kandungan 1. proses dalam menghasilkan karya rumah STANDARD PEMBELAJARAN 1.2-Bahan Proses dan Teknik Lukisan PENILAIAN P&P 1.2 1. EK (EK 1-EK 3).1.2.1 .Murid dapat mengenal media.2 1.2.1 Persepsi Estetik Unsur seni 1.Mengenal. kertas Lukisan pensel warna.1.2 1. pensel HB dan pensel 2B 1.

Murid menghasilkan lukisan rumah dengan bimbingan guru.3 PENILAIAN P&P 1.Proses penghasilan kerja sepanjang aktiviti menghasilkan lukisan berdasarkan empat standard Tema:ALAM bENDA PENERAPAN NILAI/PENGISIAN KURIKULUM Tajuk: RUMAH Kreativiti dan inovatif. 2.Guru menayangkan slaid dan mengadakan Sesi soal jawab . (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1.Membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. pensel HB dan pensel 2B kandungan . kertas Lukisan pensel warna. BAHAN BANTU BELAJAR 1.40-9.Guru membuat demonstrasi melukis 3.Contoh : Corak teknik percikan REFLEKSI Pada akhir pembelajaran 29 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran akan datang.3.2 1. EK (EK 1-EK 3) TMK Nilai murni : Menghargai semangat bekerjasama.40 Kelas: 1 GEMILANG Bidang: MENGGAMBAR (LUKISAN) OBJEKTIF KEMAHIRAN Pada akhir pembelajaran murid dapat.mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran bahasa seni visual.4 Apresiasi Seni 1.Media : Alat-Tiada Bahan. 4. 2.penggunaan jenis garisan 2.1 1.3 1.teknik.CONTOH RPH DUNIA SENI VISUAL 2 STANDARDSJKC M/PELAJARAN Masa: 8.memahami.menamakan. AKTIVITI 1.menceritakan pengalaman dan menghargai hasil karya 1.Mengenal.4.Murid mempamerkan. 5.Paparan slaid.1 1.2 STANDARD PEMBELAJARAN Ekspresi Kreatif 1.Murid dapat mengenal media.3.4.4.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful