P. 1
Rpt, Rph Dunia Seni Visual Kssr Tahun Satu

Rpt, Rph Dunia Seni Visual Kssr Tahun Satu

|Views: 62|Likes:
Dipublikasikan oleh Vener JS
dsfs
dsfs

More info:

Categories:Topics, Art & Design
Published by: Vener JS on Feb 26, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/30/2013

pdf

text

original

DUNIA SENI VISUAL

UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG

norhayati@jpnpp.edu.my

UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG TAHUN 1 .

warna.STANDARD KANDUNGAN 1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. kajian. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual (unsur seni dan prinsip rekaan : garisan. . 3. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber. sejarah seni. dan budaya. rupa. 2. imbangan dan kepelbagaian) yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan lukisan. dan teknologi dalam penghasilan karya lukisan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan lukisan. 4.

1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. 1.3 Warna – primer ( biru.2 Menggunakan unsur seni (garisan. teknik.3.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.1.1.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3.1. menamakan.1.1 Garisan – selari dan melengkung (olahan garisan menghasilkan rupa) 1.2 Rupa – organik dan geomatri (dihasilkan daripada garisan) 1. dan kemahiran bahasa seni visual dalam menghasilkan karya seni.3 Ekspresi Kreatif Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan. 1.2 Prinsip rekaan 1.2. kuning dan merah) 1.1 Persepsi Estetik Murid dapat mengenal.1. dan memahami bahasa seni visual yang ada pada karya seni.1.2.1. dan proses dalam penghasilan karya 1.1 Unsur seni 1. pensel dan pensel warna 1. 1.1.4. dan warna) 1.1.1 Alat – (tiada) 1. 1.2 Mengetahui penggunaan media.1 Harmoni – (bentuk.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 1.2.2 Aplikasi Seni Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual dalam menghasilkan karya seni.1.STANDARD PEMBELAJARAN 1.2.4.2.3 Menghargai karya sendiri dan rakan .1.4. kefahaman. warna dan rupa) dan prinsip rekaan (imbangan dan kepelbagaian) dalam penghasilan karya 1. rupa.2 Bahan – kertas lukisan.1 Teknik – lukisan 1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 1.2.2.

Murid diminta menyatakan media yang digunakan dalam menghasilkan garisan tersebut. APRESIASI SENI Murid mempamerkan karya seni yang dihasilkan. Langkah 2 Murid membuat garisan-garisan selari dan melengkung untuk menghasilkan satu karya seni dengan bimbingan guru. Guru meminta murid mengeluarkan media yang akan digunakan dalam membuat garisan. Murid menamakan garisan yang ditunjukkan secara lisan. Murid menceritakan pengalamannya ketika melakukan aktiviti. APLIKASI SENI Guru menunjuk cara membuat garisan selari dan melengkung. Langkah 1 Murid membuat garisan selari dan melengkung berpandukan contoh dan tunjuk cara guru. Guru menunjukkan garisan selari dan melengkung. .PERSEPSI ESTETIK Guru menerangkan slaid contoh pelbagai jenis garisan. EKSPRESI KREATIF Murid menghasilkan lukisan (garisan) dengan bimbingan guru berdasarkan langkah-langkah berikut. Murid diminta menyatakan perbezaan garisan tersebut dengan contoh garisan yang ditunjukkan pada awal pembelajaran. Guru meminta murid menyatakan cara membuat garisan-garisan tersebut.

4 1.menamakan jenis dan menyatakan perbezaan garisan. Guru menunjukan Demonstrasi membuat a) garisan dan penggunaan media untuk menghasilkan karya a) Guru membuat latihan ulangkaji minggu lepas Murid memulakan aktiviti membuat garisan a) untuk menghasilkan karya rumah dengan bimbingan guru Murid mempamerkan karya seni yang dihasilkan dan menceritakan pengalaman . 3.4 (Apresias Seni) AKTIVITI a) Guru menayangkan slaid. 2.SJKC DAN SJKT) CONTOH MIn 1 BIDANG KEGIATAN TEMA/TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1.3 (Ekspresi Kreatif) 1.2 (Aplikasi Seni ) MENGGAMBAR 2 ALAM BENDA (Lukisan) Rumah 1.DUNIA SENI VISUAL UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN 1 (SK.1 (persepsi estetik) 1.

Membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.3 1.memahami. pensel HB dan pensel 2B Aplikasi Seni Media 1.mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran bahasa seni visual.2. kertas Lukisan .1.2.Contoh : Corak teknik percikan 2.1.teknik.Guru menayangkan slaid dan mengadakan Sesi soal jawab .1. EK (EK 1-EK 3) TMK Nilai murni : Menghargai semangat bekerjasama.1.2 1.Mengenal. pensel warna.1 2.Media : Alat-Tiada Bahan.4.1 Persepsi Estetik 1.1 1. proses dalam menghasilkan karya rumah 4.2.Paparan slaid.2 STRATEGI/AKTIVITI/BAHAN 1.penggunaan jenis garisan 2.1 1.2.menceritakan pengalaman dan menghargai hasil karya PENERAPAN NILAI/PENGISIAN KURIKULUM Kreativiti dan inovatif.Murid menghasilkan lukisan rumah dengan bimbingan guru.4.1. (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1.1.2.3. .2-Bahan Proses dan Teknik Lukisan Apresiasi Seni 1.2 Prinsip rekaan 1.1-Alat 1.1 Unsur seni 1.4.3 Pada akhir pembelajaran 29 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran akan dating.2.1.1 1.4 1. 5.3 Ekspresi Kreatif 1.Murid mempamerkan.1.1.Murid dapat mengenal media.1 1.1.3.Guru membuat demonstrasi melukis 3.DUNIA SENI VISUAL UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG CONTOH RPH DUNIA SENI VISUAL 4 STANDARDSK & SJKT OBJEKTIF/KEMAHIRAN Pada akhir pembelajaran murid dapat. STANDARD PEMBELAJARAN 1.1.2 1. BAHAN BANTU BELAJAR 1.1 1.Proses penghasilan kerja sepanjang aktiviti menghasilkan lukisan berdasarkan empat standard kandungan.2 1. HASIL PEMBELAJARAN LEARNING OUTCOMES PENILAIAN P&P 1.menamakan.2 1. 2.

1.2.teknik.2 1. EK (EK 1-EK 3) TMK Nilai murni : Menghargai semangat bekerjasama. .1-Alat 1.memahami.1.1 1.Proses penghasilan kerja sepanjang aktiviti menghasilkan lukisan berdasarkan dua standard kandungan.1.mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran bahasa seni visual.2.Guru membuat demonstrasi melukis 3.penggunaan jenis garisan 2.1.Mengenal.2.Murid dapat mengenal media.1 Aplikasi Seni Media 1.Contoh : Corak teknik percikan 2. BAHAN BANTU BELAJAR 1.2 1.1 Persepsi Estetik 1.2.1 1. proses dalam menghasilkan karya rumah HASIL PEMBELAJARAN LEARNING OUTCOMES PENILAIAN P&P 1.1. kertas Lukisan .DUNIA SENI VISUAL UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG CONTOH RPH DUNIA SENI VISUAL 2 STANDARDSK & SJKT OBJEKTIF/KEMAHIRAN Pada akhir pembelajaran murid dapat.2.2 1.Paparan slaid. Pada akhir pembelajaran 29 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran akan dating.2 Prinsip rekaan 1.1 Unsur seni 1.menamakan.1.1.Media : Alat-Tiada Bahan.1.2.1.2-Bahan Proses dan Teknik Lukisan PENERAPAN NILAI/PENGISIAN KURIKULUM Kreativiti dan inovatif. STRATEGI/AKTIVITI/BAHAN 1.2. (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1.Guru menayangkan slaid dan mengadakan Sesi soal jawab .1 1. pensel HB dan pensel 2B STANDARD PEMBELAJARAN 1.3 1.1.1. pensel warna.

3 Ekspresi Kreatif 1.1 1.4 2.DUNIA SENI VISUAL UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG CONTOH RPH DUNIA SENI VISUAL 2 STANDARDSK & SJKT OBJEKTIF/KEMAHIRAN Pada akhir pembelajaran murid dapat.3 PENERAPAN NILAI/PENGISIAN KURIKULUM Kreativiti dan inovatif.menceritakan pengalaman dan menghargai hasil karya HASIL PEMBELAJARAN LEARNING OUTCOMES PENILAIAN P&P 1.Paparan slaid.4.Murid mempamerkan.mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran bahasa seni visual. 2.4. pensel warna.Contoh : Corak teknik percikan 2. EK (EK 1-EK 3) TMK Nilai murni : Menghargai semangat bekerjasama.memahami.Proses penghasilan kerja sepanjang aktiviti menghasilkan lukisan berdasarkan empat standard kandungan. Pada akhir pembelajaran 29 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran akan dating. 2.1 2.Murid menghasilkan lukisan rumah dengan bimbingan guru.menamakan.Mengenal.4.Membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. STANDARD PEMBELAJARAN 1. (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1. BAHAN BANTU BELAJAR 1.Media : Alat-Tiada Bahan. . kertas Lukisan . pensel HB dan pensel 2B Apresiasi Seni 1.3.2 STRATEGI/AKTIVITI/BAHAN 1.3.2 1.

menamakan.1.1. EK (EK 1-EK 3) TMK Nilai murni : Menghargai semangat bekerjasama. 1.4 Apresiasi Seni Tajuk: RUMAH KURIKULUM Kreativiti dan inovatif. pensel HB dan pensel 2B 1.2 Tema:ALAM bENDA 1.1. (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1.1.2.2.penggunaan jenis garisan 2.Paparan slaid.1 1.2 1.3 Ekspresi Kreatif 1.1.4.teknik.1 1.1 Proses dan Teknik Lukisan PENILAIAN P&P 1.2 1.4.1 Persepsi Estetik Unsur seni 1.40 Kelas: 1 GEMILANG Bidang: MENGGAMBAR (LUKISAN) OBJEKTIF KEMAHIRAN Pada akhir pembelajaran murid dapat. PENERAPAN NILAI/PENGISIAN AKTIVITI 1.menceritakan pengalaman dan menghargai hasil karya STANDARD PEMBELAJARAN 1.Murid dapat mengenal media.1.3.4.2 Aplikasi Seni 1.mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran bahasa seni visual.Membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.Guru menayangkan slaid dan mengadakan Sesi soal jawab .2 1.2-Bahan 1.3.Proses penghasilan kerja sepanjang aktiviti menghasilkan lukisan berdasarkan empat standard kandungan .Media : Alat-Tiada Bahan.Murid mempamerkan.1 1.1 Media 1.2.Contoh : Corak teknik percikan 2. 2.Murid menghasilkan lukisan rumah dengan bimbingan guru.2.Mengenal.memahami. REFLEKSI Pada akhir pembelajaran 29 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran akan datang.1-Alat 1.3 BAHAN BANTU BELAJAR 1. kertas Lukisan pensel warna. 1.2.Guru membuat demonstrasi melukis 3.40-9. 4.1. 5.2.DUNIA SENI VISUAL UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG CONTOH RPH DUNIA SENI VISUAL 4 STANDARDSJKC M/PELAJARAN Masa: 8.

proses dalam menghasilkan karya rumah STANDARD PEMBELAJARAN 1.40-9.1.1.2.1 Persepsi Estetik Unsur seni 1.2. 1.teknik.Proses penghasilan kerja sepanjang aktiviti menghasilkan lukisan berdasarkan empat standard kandungan 1.2 1. Aplikasi Seni Media 1.memahami. pensel HB dan pensel 2B 1.1.2 Prinsip Rekaan 1.DUNIA SENI VISUAL UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG CONTOH RPH DUNIA SENI VISUAL 2 STANDARDSJKC M/PELAJARAN Masa:8.1.Mengenal.1. (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1.1.penggunaan jenis garisan 2. kertas Lukisan pensel warna.1.2.2.1 1.2 1.Guru menayangkan slaid dan mengadakan Sesi soal jawab .2.1.3 1. TMK Nilai murni : Menghargai semangat bekerjasama.menamakan.mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran bahasa seni visual. EK (EK 1-EK 3).1.2. BAHAN BANTU BELAJAR 1.2-Bahan Proses dan Teknik Lukisan PENILAIAN P&P 1.Paparan slaid.Guru membuat demonstrasi melukis 3.2 1. AKTIVITI 1.Media : Alat-Tiada Bahan.Contoh : Corak teknik percikan 2.Murid dapat mengenal media.1.1 REFLEKSI Pada akhir pembelajaran 29 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran akan datang.1-Alat 1.1.1 .2.1.40 Kelas: 1 GEMILANG Bidang:MENGGAMBAR (LUKISAN) OBJEKTIF KEMAHIRAN Pada akhir pembelajaran murid dapat.1 Tema:ALAM bENDA PENERAPAN NILAI/PENGISIAN KURIKULUM Tajuk: RUMAH Kreativiti dan inovatif.

1 1.Murid mempamerkan.Murid dapat mengenal media.Mengenal.40-9.Media : Alat-Tiada Bahan.4.teknik.Murid menghasilkan lukisan rumah dengan bimbingan guru.CONTOH RPH DUNIA SENI VISUAL 2 STANDARDSJKC M/PELAJARAN Masa: 8.Proses penghasilan kerja sepanjang aktiviti menghasilkan lukisan berdasarkan empat standard Tema:ALAM bENDA PENERAPAN NILAI/PENGISIAN KURIKULUM Tajuk: RUMAH Kreativiti dan inovatif.3.Guru menayangkan slaid dan mengadakan Sesi soal jawab .Contoh : Corak teknik percikan REFLEKSI Pada akhir pembelajaran 29 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran akan datang. kertas Lukisan pensel warna.1 1.memahami.mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran bahasa seni visual. AKTIVITI 1.3 1. 4.4.3.menamakan. pensel HB dan pensel 2B kandungan .4 Apresiasi Seni 1. 5. BAHAN BANTU BELAJAR 1. (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1.Guru membuat demonstrasi melukis 3.2 STANDARD PEMBELAJARAN Ekspresi Kreatif 1.2 1.Membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.Paparan slaid.menceritakan pengalaman dan menghargai hasil karya 1.penggunaan jenis garisan 2.40 Kelas: 1 GEMILANG Bidang: MENGGAMBAR (LUKISAN) OBJEKTIF KEMAHIRAN Pada akhir pembelajaran murid dapat. EK (EK 1-EK 3) TMK Nilai murni : Menghargai semangat bekerjasama.3 PENILAIAN P&P 1. 2. 2.4.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->