DUNIA SENI VISUAL

UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG

norhayati@jpnpp.edu.my

UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG TAHUN 1 .

Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan lukisan. dan teknologi dalam penghasilan karya lukisan. warna. . imbangan dan kepelbagaian) yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan lukisan. 2. dan budaya.STANDARD KANDUNGAN 1. 4. 3. sejarah seni. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual (unsur seni dan prinsip rekaan : garisan. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber. kajian. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. rupa.

1.2.2 Mengetahui penggunaan media.STANDARD PEMBELAJARAN 1.2.1 Garisan – selari dan melengkung (olahan garisan menghasilkan rupa) 1. dan memahami bahasa seni visual yang ada pada karya seni.3.3 Menghargai karya sendiri dan rakan .3 Ekspresi Kreatif Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan.3 Warna – primer ( biru. kefahaman.1. dan warna) 1. kuning dan merah) 1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 1. pensel dan pensel warna 1.1.2 Menggunakan unsur seni (garisan.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.1 Teknik – lukisan 1.2.2 Bahan – kertas lukisan. dan kemahiran bahasa seni visual dalam menghasilkan karya seni.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 1. 1.2 Aplikasi Seni Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual dalam menghasilkan karya seni.1.1 Unsur seni 1.1.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Persepsi Estetik Murid dapat mengenal.2.1. rupa.1.4.1 Harmoni – (bentuk.2.1. warna dan rupa) dan prinsip rekaan (imbangan dan kepelbagaian) dalam penghasilan karya 1.4. 1. 1. dan proses dalam penghasilan karya 1.1.2. 1.2.1.4. menamakan.3.1 Alat – (tiada) 1.2 Rupa – organik dan geomatri (dihasilkan daripada garisan) 1.2 Prinsip rekaan 1. teknik.

Murid diminta menyatakan perbezaan garisan tersebut dengan contoh garisan yang ditunjukkan pada awal pembelajaran. Langkah 2 Murid membuat garisan-garisan selari dan melengkung untuk menghasilkan satu karya seni dengan bimbingan guru. APLIKASI SENI Guru menunjuk cara membuat garisan selari dan melengkung.PERSEPSI ESTETIK Guru menerangkan slaid contoh pelbagai jenis garisan. APRESIASI SENI Murid mempamerkan karya seni yang dihasilkan. EKSPRESI KREATIF Murid menghasilkan lukisan (garisan) dengan bimbingan guru berdasarkan langkah-langkah berikut. Murid menamakan garisan yang ditunjukkan secara lisan. Guru meminta murid mengeluarkan media yang akan digunakan dalam membuat garisan. Guru meminta murid menyatakan cara membuat garisan-garisan tersebut. Murid diminta menyatakan media yang digunakan dalam menghasilkan garisan tersebut. Langkah 1 Murid membuat garisan selari dan melengkung berpandukan contoh dan tunjuk cara guru. Guru menunjukkan garisan selari dan melengkung. Murid menceritakan pengalamannya ketika melakukan aktiviti. .

4 (Apresias Seni) AKTIVITI a) Guru menayangkan slaid.DUNIA SENI VISUAL UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN 1 (SK.1 (persepsi estetik) 1. 4 1.3 (Ekspresi Kreatif) 1.menamakan jenis dan menyatakan perbezaan garisan. Guru menunjukan Demonstrasi membuat a) garisan dan penggunaan media untuk menghasilkan karya a) Guru membuat latihan ulangkaji minggu lepas Murid memulakan aktiviti membuat garisan a) untuk menghasilkan karya rumah dengan bimbingan guru Murid mempamerkan karya seni yang dihasilkan dan menceritakan pengalaman .2 (Aplikasi Seni ) MENGGAMBAR 2 ALAM BENDA (Lukisan) Rumah 1.SJKC DAN SJKT) CONTOH MIn 1 BIDANG KEGIATAN TEMA/TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1. 2. 3.

1-Alat 1.1.memahami.4.Paparan slaid.1.menamakan.2-Bahan Proses dan Teknik Lukisan Apresiasi Seni 1. kertas Lukisan . 2.1.3 1.mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran bahasa seni visual.DUNIA SENI VISUAL UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG CONTOH RPH DUNIA SENI VISUAL 4 STANDARDSK & SJKT OBJEKTIF/KEMAHIRAN Pada akhir pembelajaran murid dapat.2 1.2 STRATEGI/AKTIVITI/BAHAN 1.1.teknik.2.2 1.1.Membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 1. BAHAN BANTU BELAJAR 1.1 1.1.menceritakan pengalaman dan menghargai hasil karya PENERAPAN NILAI/PENGISIAN KURIKULUM Kreativiti dan inovatif.1 Persepsi Estetik 1.1.2. 5.4.1 2.2 1.1.2.2.3. pensel warna.2. EK (EK 1-EK 3) TMK Nilai murni : Menghargai semangat bekerjasama.Proses penghasilan kerja sepanjang aktiviti menghasilkan lukisan berdasarkan empat standard kandungan.4 1.1.1 1.2.3 Ekspresi Kreatif 1.Guru menayangkan slaid dan mengadakan Sesi soal jawab .Mengenal.Murid menghasilkan lukisan rumah dengan bimbingan guru.Media : Alat-Tiada Bahan.2.1 1.Murid dapat mengenal media. proses dalam menghasilkan karya rumah 4. HASIL PEMBELAJARAN LEARNING OUTCOMES PENILAIAN P&P 1. .Contoh : Corak teknik percikan 2.1.1.Guru membuat demonstrasi melukis 3.3 Pada akhir pembelajaran 29 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran akan dating. (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1.4.Murid mempamerkan.2 Prinsip rekaan 1.3. STANDARD PEMBELAJARAN 1. pensel HB dan pensel 2B Aplikasi Seni Media 1.2 1.penggunaan jenis garisan 2.1 1.1 Unsur seni 1.

1.2 1.1 Unsur seni 1.1 1.2 Prinsip rekaan 1.teknik.Guru menayangkan slaid dan mengadakan Sesi soal jawab . Pada akhir pembelajaran 29 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran akan dating.1 1.menamakan.2. EK (EK 1-EK 3) TMK Nilai murni : Menghargai semangat bekerjasama.Mengenal.1.mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran bahasa seni visual.1. kertas Lukisan .2. BAHAN BANTU BELAJAR 1.memahami.1 Aplikasi Seni Media 1. pensel warna.3 1.1.Murid dapat mengenal media.Contoh : Corak teknik percikan 2.Media : Alat-Tiada Bahan.1 1.1.Paparan slaid.1.1. STRATEGI/AKTIVITI/BAHAN 1. pensel HB dan pensel 2B STANDARD PEMBELAJARAN 1.1-Alat 1.2 1.1.2-Bahan Proses dan Teknik Lukisan PENERAPAN NILAI/PENGISIAN KURIKULUM Kreativiti dan inovatif.2.1 Persepsi Estetik 1. .2.DUNIA SENI VISUAL UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG CONTOH RPH DUNIA SENI VISUAL 2 STANDARDSK & SJKT OBJEKTIF/KEMAHIRAN Pada akhir pembelajaran murid dapat.penggunaan jenis garisan 2.Proses penghasilan kerja sepanjang aktiviti menghasilkan lukisan berdasarkan dua standard kandungan.Guru membuat demonstrasi melukis 3.2.2.2 1.2.1. proses dalam menghasilkan karya rumah HASIL PEMBELAJARAN LEARNING OUTCOMES PENILAIAN P&P 1.1.1. (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1.

memahami. EK (EK 1-EK 3) TMK Nilai murni : Menghargai semangat bekerjasama. pensel HB dan pensel 2B Apresiasi Seni 1. 2.Proses penghasilan kerja sepanjang aktiviti menghasilkan lukisan berdasarkan empat standard kandungan.DUNIA SENI VISUAL UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG CONTOH RPH DUNIA SENI VISUAL 2 STANDARDSK & SJKT OBJEKTIF/KEMAHIRAN Pada akhir pembelajaran murid dapat.Mengenal. BAHAN BANTU BELAJAR 1.2 1.1 2.4.3.Murid menghasilkan lukisan rumah dengan bimbingan guru.3.Paparan slaid.4. STANDARD PEMBELAJARAN 1. 2.3 PENERAPAN NILAI/PENGISIAN KURIKULUM Kreativiti dan inovatif.4.menceritakan pengalaman dan menghargai hasil karya HASIL PEMBELAJARAN LEARNING OUTCOMES PENILAIAN P&P 1. (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1.2 STRATEGI/AKTIVITI/BAHAN 1.1 1.mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran bahasa seni visual.3 Ekspresi Kreatif 1. .Membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. pensel warna. kertas Lukisan .Murid mempamerkan.Contoh : Corak teknik percikan 2. Pada akhir pembelajaran 29 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran akan dating.Media : Alat-Tiada Bahan.4 2.menamakan.

2.1 Media 1.2.3. 4.2. 1.2-Bahan 1.2 1.3 BAHAN BANTU BELAJAR 1.4.1-Alat 1. kertas Lukisan pensel warna.1.4.memahami.2.2 Tema:ALAM bENDA 1.Contoh : Corak teknik percikan 2.1.1 1.1.Mengenal.1 1.Murid dapat mengenal media.DUNIA SENI VISUAL UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG CONTOH RPH DUNIA SENI VISUAL 4 STANDARDSJKC M/PELAJARAN Masa: 8.menamakan.2.4 Apresiasi Seni Tajuk: RUMAH KURIKULUM Kreativiti dan inovatif.2 1. pensel HB dan pensel 2B 1.Membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 1. REFLEKSI Pada akhir pembelajaran 29 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran akan datang.2.Murid menghasilkan lukisan rumah dengan bimbingan guru.3 Ekspresi Kreatif 1.1.menceritakan pengalaman dan menghargai hasil karya STANDARD PEMBELAJARAN 1. (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1.1.40-9. EK (EK 1-EK 3) TMK Nilai murni : Menghargai semangat bekerjasama.1.1.teknik.1 Persepsi Estetik Unsur seni 1.Guru membuat demonstrasi melukis 3.3.1 Proses dan Teknik Lukisan PENILAIAN P&P 1. PENERAPAN NILAI/PENGISIAN AKTIVITI 1.mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran bahasa seni visual.40 Kelas: 1 GEMILANG Bidang: MENGGAMBAR (LUKISAN) OBJEKTIF KEMAHIRAN Pada akhir pembelajaran murid dapat.1.Paparan slaid. 5.Proses penghasilan kerja sepanjang aktiviti menghasilkan lukisan berdasarkan empat standard kandungan . 1.Guru menayangkan slaid dan mengadakan Sesi soal jawab .4. 2.1 1.penggunaan jenis garisan 2.Media : Alat-Tiada Bahan.Murid mempamerkan.2 Aplikasi Seni 1.

3 1.2.2.1.1 Persepsi Estetik Unsur seni 1.mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran bahasa seni visual.menamakan. Aplikasi Seni Media 1.1.40-9. TMK Nilai murni : Menghargai semangat bekerjasama.1.Media : Alat-Tiada Bahan.1.memahami.1 REFLEKSI Pada akhir pembelajaran 29 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran akan datang.2.1 .1.1 Tema:ALAM bENDA PENERAPAN NILAI/PENGISIAN KURIKULUM Tajuk: RUMAH Kreativiti dan inovatif. (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1.Guru menayangkan slaid dan mengadakan Sesi soal jawab .1.Paparan slaid. BAHAN BANTU BELAJAR 1.1. kertas Lukisan pensel warna.teknik.1. AKTIVITI 1.1.Guru membuat demonstrasi melukis 3.Contoh : Corak teknik percikan 2.2.1.2 Prinsip Rekaan 1.penggunaan jenis garisan 2.2-Bahan Proses dan Teknik Lukisan PENILAIAN P&P 1.1-Alat 1.Proses penghasilan kerja sepanjang aktiviti menghasilkan lukisan berdasarkan empat standard kandungan 1.2 1.2.2 1. 1. proses dalam menghasilkan karya rumah STANDARD PEMBELAJARAN 1. pensel HB dan pensel 2B 1.1 1.2 1.40 Kelas: 1 GEMILANG Bidang:MENGGAMBAR (LUKISAN) OBJEKTIF KEMAHIRAN Pada akhir pembelajaran murid dapat.Murid dapat mengenal media. EK (EK 1-EK 3).Mengenal.2.1.2.DUNIA SENI VISUAL UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG CONTOH RPH DUNIA SENI VISUAL 2 STANDARDSJKC M/PELAJARAN Masa:8.1.

EK (EK 1-EK 3) TMK Nilai murni : Menghargai semangat bekerjasama. AKTIVITI 1.3.memahami. 5.Murid dapat mengenal media.Membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.Murid mempamerkan.4. 2.Mengenal.Murid menghasilkan lukisan rumah dengan bimbingan guru.3 1.2 1.4.mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran bahasa seni visual.penggunaan jenis garisan 2.Guru menayangkan slaid dan mengadakan Sesi soal jawab . 2.menceritakan pengalaman dan menghargai hasil karya 1.1 1. 4. kertas Lukisan pensel warna.Guru membuat demonstrasi melukis 3.1 1.3 PENILAIAN P&P 1.Paparan slaid.menamakan.4.teknik. (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1.2 STANDARD PEMBELAJARAN Ekspresi Kreatif 1.3. pensel HB dan pensel 2B kandungan .4 Apresiasi Seni 1.Contoh : Corak teknik percikan REFLEKSI Pada akhir pembelajaran 29 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran akan datang.CONTOH RPH DUNIA SENI VISUAL 2 STANDARDSJKC M/PELAJARAN Masa: 8.Media : Alat-Tiada Bahan. BAHAN BANTU BELAJAR 1.Proses penghasilan kerja sepanjang aktiviti menghasilkan lukisan berdasarkan empat standard Tema:ALAM bENDA PENERAPAN NILAI/PENGISIAN KURIKULUM Tajuk: RUMAH Kreativiti dan inovatif.40 Kelas: 1 GEMILANG Bidang: MENGGAMBAR (LUKISAN) OBJEKTIF KEMAHIRAN Pada akhir pembelajaran murid dapat.40-9.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful