DUNIA SENI VISUAL

UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG

norhayati@jpnpp.edu.my

UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG TAHUN 1 .

warna. dan budaya. kajian. dan teknologi dalam penghasilan karya lukisan. rupa. sejarah seni. . 3.STANDARD KANDUNGAN 1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2. imbangan dan kepelbagaian) yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan lukisan. 4. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual (unsur seni dan prinsip rekaan : garisan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan lukisan.

2 Prinsip rekaan 1.2 Mengetahui penggunaan media. 1.1 Alat – (tiada) 1.1 Harmoni – (bentuk.1 Teknik – lukisan 1.4.2.2.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.2.2. menamakan. rupa. kefahaman.2 Aplikasi Seni Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual dalam menghasilkan karya seni.3 Menghargai karya sendiri dan rakan .4.1 Garisan – selari dan melengkung (olahan garisan menghasilkan rupa) 1. warna dan rupa) dan prinsip rekaan (imbangan dan kepelbagaian) dalam penghasilan karya 1. 1.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 1.2.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. dan memahami bahasa seni visual yang ada pada karya seni. teknik.1.STANDARD PEMBELAJARAN 1.1.2.2 Bahan – kertas lukisan.3.3 Warna – primer ( biru.1.2 Menggunakan unsur seni (garisan.1.3 Ekspresi Kreatif Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan. dan warna) 1. dan kemahiran bahasa seni visual dalam menghasilkan karya seni.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 1. 1. dan proses dalam penghasilan karya 1.1. pensel dan pensel warna 1.2.3.1.1. kuning dan merah) 1.1 Unsur seni 1.4. 1.2 Rupa – organik dan geomatri (dihasilkan daripada garisan) 1.1.1.1.1 Persepsi Estetik Murid dapat mengenal.

. Guru meminta murid mengeluarkan media yang akan digunakan dalam membuat garisan. Guru meminta murid menyatakan cara membuat garisan-garisan tersebut. Langkah 2 Murid membuat garisan-garisan selari dan melengkung untuk menghasilkan satu karya seni dengan bimbingan guru. Murid menamakan garisan yang ditunjukkan secara lisan.PERSEPSI ESTETIK Guru menerangkan slaid contoh pelbagai jenis garisan. Murid diminta menyatakan perbezaan garisan tersebut dengan contoh garisan yang ditunjukkan pada awal pembelajaran. EKSPRESI KREATIF Murid menghasilkan lukisan (garisan) dengan bimbingan guru berdasarkan langkah-langkah berikut. APRESIASI SENI Murid mempamerkan karya seni yang dihasilkan. Langkah 1 Murid membuat garisan selari dan melengkung berpandukan contoh dan tunjuk cara guru. Guru menunjukkan garisan selari dan melengkung. Murid menceritakan pengalamannya ketika melakukan aktiviti. Murid diminta menyatakan media yang digunakan dalam menghasilkan garisan tersebut. APLIKASI SENI Guru menunjuk cara membuat garisan selari dan melengkung.

4 1. Guru menunjukan Demonstrasi membuat a) garisan dan penggunaan media untuk menghasilkan karya a) Guru membuat latihan ulangkaji minggu lepas Murid memulakan aktiviti membuat garisan a) untuk menghasilkan karya rumah dengan bimbingan guru Murid mempamerkan karya seni yang dihasilkan dan menceritakan pengalaman .SJKC DAN SJKT) CONTOH MIn 1 BIDANG KEGIATAN TEMA/TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1.2 (Aplikasi Seni ) MENGGAMBAR 2 ALAM BENDA (Lukisan) Rumah 1.1 (persepsi estetik) 1.menamakan jenis dan menyatakan perbezaan garisan.4 (Apresias Seni) AKTIVITI a) Guru menayangkan slaid. 2.DUNIA SENI VISUAL UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN 1 (SK.3 (Ekspresi Kreatif) 1. 3.

menceritakan pengalaman dan menghargai hasil karya PENERAPAN NILAI/PENGISIAN KURIKULUM Kreativiti dan inovatif.1 Persepsi Estetik 1.1.DUNIA SENI VISUAL UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG CONTOH RPH DUNIA SENI VISUAL 4 STANDARDSK & SJKT OBJEKTIF/KEMAHIRAN Pada akhir pembelajaran murid dapat.2-Bahan Proses dan Teknik Lukisan Apresiasi Seni 1.2 1.2 1. proses dalam menghasilkan karya rumah 4. 2.2. EK (EK 1-EK 3) TMK Nilai murni : Menghargai semangat bekerjasama.penggunaan jenis garisan 2.1 1.4 1. pensel warna.2 1.teknik.3 Pada akhir pembelajaran 29 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran akan dating.2.1 2.1 1.Guru membuat demonstrasi melukis 3.4.4.1. HASIL PEMBELAJARAN LEARNING OUTCOMES PENILAIAN P&P 1.2. (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1.Mengenal.1.2.menamakan.1.3.1 1.Murid menghasilkan lukisan rumah dengan bimbingan guru.Murid dapat mengenal media.1.1.Guru menayangkan slaid dan mengadakan Sesi soal jawab . 5. pensel HB dan pensel 2B Aplikasi Seni Media 1.Murid mempamerkan.1 Unsur seni 1.Media : Alat-Tiada Bahan.1-Alat 1.1.2 Prinsip rekaan 1.1.2 1. STANDARD PEMBELAJARAN 1.1.Proses penghasilan kerja sepanjang aktiviti menghasilkan lukisan berdasarkan empat standard kandungan.Membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.2.3 Ekspresi Kreatif 1.1.Paparan slaid.1 1. . BAHAN BANTU BELAJAR 1.2 STRATEGI/AKTIVITI/BAHAN 1.Contoh : Corak teknik percikan 2.2.3.1.3 1.1 1. kertas Lukisan .mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran bahasa seni visual.4.memahami.

Mengenal.3 1.1 Aplikasi Seni Media 1. EK (EK 1-EK 3) TMK Nilai murni : Menghargai semangat bekerjasama.2.1. (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1.1 Persepsi Estetik 1.teknik.1.1 1.2-Bahan Proses dan Teknik Lukisan PENERAPAN NILAI/PENGISIAN KURIKULUM Kreativiti dan inovatif.1 Unsur seni 1.2.2. pensel HB dan pensel 2B STANDARD PEMBELAJARAN 1.Paparan slaid.1.1 1.Proses penghasilan kerja sepanjang aktiviti menghasilkan lukisan berdasarkan dua standard kandungan. proses dalam menghasilkan karya rumah HASIL PEMBELAJARAN LEARNING OUTCOMES PENILAIAN P&P 1. . pensel warna.1.1 1.2.1.2 1.2 Prinsip rekaan 1.penggunaan jenis garisan 2.2 1.mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran bahasa seni visual.DUNIA SENI VISUAL UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG CONTOH RPH DUNIA SENI VISUAL 2 STANDARDSK & SJKT OBJEKTIF/KEMAHIRAN Pada akhir pembelajaran murid dapat.Contoh : Corak teknik percikan 2.1-Alat 1. Pada akhir pembelajaran 29 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran akan dating.2.2 1.memahami.1.Guru membuat demonstrasi melukis 3.Murid dapat mengenal media.Media : Alat-Tiada Bahan.menamakan.1. BAHAN BANTU BELAJAR 1.2.1.Guru menayangkan slaid dan mengadakan Sesi soal jawab . STRATEGI/AKTIVITI/BAHAN 1. kertas Lukisan .1.1.1.2.

pensel HB dan pensel 2B Apresiasi Seni 1.4.memahami.3 Ekspresi Kreatif 1. EK (EK 1-EK 3) TMK Nilai murni : Menghargai semangat bekerjasama.3.3.Proses penghasilan kerja sepanjang aktiviti menghasilkan lukisan berdasarkan empat standard kandungan.Membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 1.3 PENERAPAN NILAI/PENGISIAN KURIKULUM Kreativiti dan inovatif.2 STRATEGI/AKTIVITI/BAHAN 1. pensel warna. 2.4.Media : Alat-Tiada Bahan. BAHAN BANTU BELAJAR 1.1 2.menceritakan pengalaman dan menghargai hasil karya HASIL PEMBELAJARAN LEARNING OUTCOMES PENILAIAN P&P 1.Mengenal.Paparan slaid.4 2.4.menamakan. .DUNIA SENI VISUAL UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG CONTOH RPH DUNIA SENI VISUAL 2 STANDARDSK & SJKT OBJEKTIF/KEMAHIRAN Pada akhir pembelajaran murid dapat. STANDARD PEMBELAJARAN 1. Pada akhir pembelajaran 29 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran akan dating.1 1.mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran bahasa seni visual. 2.Murid mempamerkan.Murid menghasilkan lukisan rumah dengan bimbingan guru. kertas Lukisan .Contoh : Corak teknik percikan 2. (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1.

memahami.3.DUNIA SENI VISUAL UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG CONTOH RPH DUNIA SENI VISUAL 4 STANDARDSJKC M/PELAJARAN Masa: 8.2.3.1. 1.2 1.Murid menghasilkan lukisan rumah dengan bimbingan guru.4.1-Alat 1.3 BAHAN BANTU BELAJAR 1.2 Tema:ALAM bENDA 1.1.Guru menayangkan slaid dan mengadakan Sesi soal jawab .40-9.2.1 1.1.1 1.2 Aplikasi Seni 1.1.Murid mempamerkan. pensel HB dan pensel 2B 1.penggunaan jenis garisan 2.1 Persepsi Estetik Unsur seni 1.teknik.4 Apresiasi Seni Tajuk: RUMAH KURIKULUM Kreativiti dan inovatif.1.2 1.menceritakan pengalaman dan menghargai hasil karya STANDARD PEMBELAJARAN 1.Guru membuat demonstrasi melukis 3.2-Bahan 1. (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1. PENERAPAN NILAI/PENGISIAN AKTIVITI 1.Mengenal.mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran bahasa seni visual.2.Membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 1. 2. EK (EK 1-EK 3) TMK Nilai murni : Menghargai semangat bekerjasama.Murid dapat mengenal media.1 Media 1.2.menamakan.2. 5.Paparan slaid.Contoh : Corak teknik percikan 2.Media : Alat-Tiada Bahan. 1.4.1.40 Kelas: 1 GEMILANG Bidang: MENGGAMBAR (LUKISAN) OBJEKTIF KEMAHIRAN Pada akhir pembelajaran murid dapat.1. REFLEKSI Pada akhir pembelajaran 29 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran akan datang.3 Ekspresi Kreatif 1.4.1.2. kertas Lukisan pensel warna.Proses penghasilan kerja sepanjang aktiviti menghasilkan lukisan berdasarkan empat standard kandungan . 4.1 Proses dan Teknik Lukisan PENILAIAN P&P 1.1 1.

Mengenal.1 REFLEKSI Pada akhir pembelajaran 29 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran akan datang.2 1.1.2. (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1.memahami.1.3 1.1.penggunaan jenis garisan 2.1.2.1.teknik.menamakan.1. AKTIVITI 1.Media : Alat-Tiada Bahan. BAHAN BANTU BELAJAR 1. EK (EK 1-EK 3).1 .1.Murid dapat mengenal media.2 1.2.1.1.Proses penghasilan kerja sepanjang aktiviti menghasilkan lukisan berdasarkan empat standard kandungan 1. pensel HB dan pensel 2B 1.Contoh : Corak teknik percikan 2.40 Kelas: 1 GEMILANG Bidang:MENGGAMBAR (LUKISAN) OBJEKTIF KEMAHIRAN Pada akhir pembelajaran murid dapat. proses dalam menghasilkan karya rumah STANDARD PEMBELAJARAN 1.1.1 1.1.2.DUNIA SENI VISUAL UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG CONTOH RPH DUNIA SENI VISUAL 2 STANDARDSJKC M/PELAJARAN Masa:8.40-9.Guru menayangkan slaid dan mengadakan Sesi soal jawab .2-Bahan Proses dan Teknik Lukisan PENILAIAN P&P 1.2.1.1 Persepsi Estetik Unsur seni 1.2 1.2 Prinsip Rekaan 1.1 Tema:ALAM bENDA PENERAPAN NILAI/PENGISIAN KURIKULUM Tajuk: RUMAH Kreativiti dan inovatif.mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran bahasa seni visual.Guru membuat demonstrasi melukis 3.2. kertas Lukisan pensel warna.Paparan slaid. Aplikasi Seni Media 1.2. TMK Nilai murni : Menghargai semangat bekerjasama.1-Alat 1. 1.

3. 4.menamakan.1 1.2 1. AKTIVITI 1. pensel HB dan pensel 2B kandungan .Guru membuat demonstrasi melukis 3.teknik. 2.3.mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran bahasa seni visual. EK (EK 1-EK 3) TMK Nilai murni : Menghargai semangat bekerjasama.1 1.40 Kelas: 1 GEMILANG Bidang: MENGGAMBAR (LUKISAN) OBJEKTIF KEMAHIRAN Pada akhir pembelajaran murid dapat.CONTOH RPH DUNIA SENI VISUAL 2 STANDARDSJKC M/PELAJARAN Masa: 8.Membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 STANDARD PEMBELAJARAN Ekspresi Kreatif 1.4.penggunaan jenis garisan 2.Media : Alat-Tiada Bahan.menceritakan pengalaman dan menghargai hasil karya 1.3 PENILAIAN P&P 1.Murid mempamerkan.3 1.Murid menghasilkan lukisan rumah dengan bimbingan guru. BAHAN BANTU BELAJAR 1.4.4. (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1.40-9.Mengenal.memahami. 5.Paparan slaid.4 Apresiasi Seni 1.Contoh : Corak teknik percikan REFLEKSI Pada akhir pembelajaran 29 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran akan datang.Proses penghasilan kerja sepanjang aktiviti menghasilkan lukisan berdasarkan empat standard Tema:ALAM bENDA PENERAPAN NILAI/PENGISIAN KURIKULUM Tajuk: RUMAH Kreativiti dan inovatif. kertas Lukisan pensel warna.Guru menayangkan slaid dan mengadakan Sesi soal jawab .Murid dapat mengenal media. 2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful