DUNIA SENI VISUAL

UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG

norhayati@jpnpp.edu.my

UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG TAHUN 1 .

Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. warna. 4. sejarah seni. dan teknologi dalam penghasilan karya lukisan. . kajian. rupa. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual (unsur seni dan prinsip rekaan : garisan. 2.STANDARD KANDUNGAN 1. imbangan dan kepelbagaian) yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan lukisan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan lukisan. 3. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber. dan budaya.

1.1 Unsur seni 1.1 Alat – (tiada) 1. teknik.2 Menggunakan unsur seni (garisan.1 Harmoni – (bentuk.1.3. rupa. kefahaman.2. dan memahami bahasa seni visual yang ada pada karya seni.1.2 Bahan – kertas lukisan. dan kemahiran bahasa seni visual dalam menghasilkan karya seni.1 Persepsi Estetik Murid dapat mengenal.3 Ekspresi Kreatif Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan.1.2.1.4.2.2 Prinsip rekaan 1.1.1 Teknik – lukisan 1. dan warna) 1. 1.2.2 Mengetahui penggunaan media. pensel dan pensel warna 1.3 Warna – primer ( biru.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 1.4.3 Menghargai karya sendiri dan rakan .2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. 1.2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.2 Rupa – organik dan geomatri (dihasilkan daripada garisan) 1.STANDARD PEMBELAJARAN 1. warna dan rupa) dan prinsip rekaan (imbangan dan kepelbagaian) dalam penghasilan karya 1.2.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Aplikasi Seni Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual dalam menghasilkan karya seni.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 1.1. kuning dan merah) 1.4.1.3. 1. menamakan.1. dan proses dalam penghasilan karya 1.1 Garisan – selari dan melengkung (olahan garisan menghasilkan rupa) 1. 1.1.

APRESIASI SENI Murid mempamerkan karya seni yang dihasilkan. Murid diminta menyatakan perbezaan garisan tersebut dengan contoh garisan yang ditunjukkan pada awal pembelajaran. Murid diminta menyatakan media yang digunakan dalam menghasilkan garisan tersebut. Guru meminta murid mengeluarkan media yang akan digunakan dalam membuat garisan. . Langkah 2 Murid membuat garisan-garisan selari dan melengkung untuk menghasilkan satu karya seni dengan bimbingan guru. Guru menunjukkan garisan selari dan melengkung. Langkah 1 Murid membuat garisan selari dan melengkung berpandukan contoh dan tunjuk cara guru. Murid menceritakan pengalamannya ketika melakukan aktiviti. EKSPRESI KREATIF Murid menghasilkan lukisan (garisan) dengan bimbingan guru berdasarkan langkah-langkah berikut. APLIKASI SENI Guru menunjuk cara membuat garisan selari dan melengkung.PERSEPSI ESTETIK Guru menerangkan slaid contoh pelbagai jenis garisan. Guru meminta murid menyatakan cara membuat garisan-garisan tersebut. Murid menamakan garisan yang ditunjukkan secara lisan.

2 (Aplikasi Seni ) MENGGAMBAR 2 ALAM BENDA (Lukisan) Rumah 1.SJKC DAN SJKT) CONTOH MIn 1 BIDANG KEGIATAN TEMA/TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1. 2. 4 1. 3.3 (Ekspresi Kreatif) 1.DUNIA SENI VISUAL UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN 1 (SK.4 (Apresias Seni) AKTIVITI a) Guru menayangkan slaid.1 (persepsi estetik) 1.menamakan jenis dan menyatakan perbezaan garisan. Guru menunjukan Demonstrasi membuat a) garisan dan penggunaan media untuk menghasilkan karya a) Guru membuat latihan ulangkaji minggu lepas Murid memulakan aktiviti membuat garisan a) untuk menghasilkan karya rumah dengan bimbingan guru Murid mempamerkan karya seni yang dihasilkan dan menceritakan pengalaman .

1 Unsur seni 1. EK (EK 1-EK 3) TMK Nilai murni : Menghargai semangat bekerjasama.2 1.2.1.4.Murid mempamerkan.2.2 1.teknik.2. kertas Lukisan .2.3 Pada akhir pembelajaran 29 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran akan dating.1 Persepsi Estetik 1.memahami.Contoh : Corak teknik percikan 2.1-Alat 1.1.Media : Alat-Tiada Bahan.2.penggunaan jenis garisan 2.mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran bahasa seni visual. HASIL PEMBELAJARAN LEARNING OUTCOMES PENILAIAN P&P 1.1.1.4 1.2.3.4.2. proses dalam menghasilkan karya rumah 4.DUNIA SENI VISUAL UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG CONTOH RPH DUNIA SENI VISUAL 4 STANDARDSK & SJKT OBJEKTIF/KEMAHIRAN Pada akhir pembelajaran murid dapat.2 1.1.2 Prinsip rekaan 1.2-Bahan Proses dan Teknik Lukisan Apresiasi Seni 1. STANDARD PEMBELAJARAN 1.Murid dapat mengenal media.Mengenal.menamakan.Proses penghasilan kerja sepanjang aktiviti menghasilkan lukisan berdasarkan empat standard kandungan.1 1.1.1.1 1.Guru membuat demonstrasi melukis 3.2 1. pensel warna.3 Ekspresi Kreatif 1. (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1. BAHAN BANTU BELAJAR 1.4.1 1.1.2 STRATEGI/AKTIVITI/BAHAN 1. pensel HB dan pensel 2B Aplikasi Seni Media 1.1 1.1 2. .Guru menayangkan slaid dan mengadakan Sesi soal jawab .1.3 1.3.menceritakan pengalaman dan menghargai hasil karya PENERAPAN NILAI/PENGISIAN KURIKULUM Kreativiti dan inovatif. 2.1 1.1.Murid menghasilkan lukisan rumah dengan bimbingan guru. 5.1.Membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.Paparan slaid.

2.Guru membuat demonstrasi melukis 3.1 Persepsi Estetik 1.menamakan.1 1.memahami.2.1.2.1.1 1.1.teknik.2. BAHAN BANTU BELAJAR 1.1.2.penggunaan jenis garisan 2.1-Alat 1. pensel warna. proses dalam menghasilkan karya rumah HASIL PEMBELAJARAN LEARNING OUTCOMES PENILAIAN P&P 1.Proses penghasilan kerja sepanjang aktiviti menghasilkan lukisan berdasarkan dua standard kandungan. pensel HB dan pensel 2B STANDARD PEMBELAJARAN 1.2.1.2 1.2 1.1.2.Paparan slaid.1. Pada akhir pembelajaran 29 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran akan dating.1.Media : Alat-Tiada Bahan.mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran bahasa seni visual.DUNIA SENI VISUAL UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG CONTOH RPH DUNIA SENI VISUAL 2 STANDARDSK & SJKT OBJEKTIF/KEMAHIRAN Pada akhir pembelajaran murid dapat.Guru menayangkan slaid dan mengadakan Sesi soal jawab . .1 Unsur seni 1.1.Contoh : Corak teknik percikan 2.2 Prinsip rekaan 1.1.Murid dapat mengenal media.1 Aplikasi Seni Media 1.2-Bahan Proses dan Teknik Lukisan PENERAPAN NILAI/PENGISIAN KURIKULUM Kreativiti dan inovatif. kertas Lukisan . STRATEGI/AKTIVITI/BAHAN 1.Mengenal. (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1.3 1.1. EK (EK 1-EK 3) TMK Nilai murni : Menghargai semangat bekerjasama.2 1.1 1.

STANDARD PEMBELAJARAN 1.menceritakan pengalaman dan menghargai hasil karya HASIL PEMBELAJARAN LEARNING OUTCOMES PENILAIAN P&P 1.Mengenal.Membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.Media : Alat-Tiada Bahan.1 2.Murid menghasilkan lukisan rumah dengan bimbingan guru.DUNIA SENI VISUAL UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG CONTOH RPH DUNIA SENI VISUAL 2 STANDARDSK & SJKT OBJEKTIF/KEMAHIRAN Pada akhir pembelajaran murid dapat. 2.Proses penghasilan kerja sepanjang aktiviti menghasilkan lukisan berdasarkan empat standard kandungan.Paparan slaid.3 PENERAPAN NILAI/PENGISIAN KURIKULUM Kreativiti dan inovatif. kertas Lukisan .4. BAHAN BANTU BELAJAR 1. 2. pensel warna.3 Ekspresi Kreatif 1.3.2 1.memahami. .4.Contoh : Corak teknik percikan 2.menamakan.mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran bahasa seni visual. EK (EK 1-EK 3) TMK Nilai murni : Menghargai semangat bekerjasama. pensel HB dan pensel 2B Apresiasi Seni 1.4. (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1. Pada akhir pembelajaran 29 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran akan dating.2 STRATEGI/AKTIVITI/BAHAN 1.1 1.Murid mempamerkan.4 2.3.

Proses penghasilan kerja sepanjang aktiviti menghasilkan lukisan berdasarkan empat standard kandungan .4.3 Ekspresi Kreatif 1. 5.2 1.Guru menayangkan slaid dan mengadakan Sesi soal jawab .menceritakan pengalaman dan menghargai hasil karya STANDARD PEMBELAJARAN 1.Media : Alat-Tiada Bahan. kertas Lukisan pensel warna.1-Alat 1.Murid dapat mengenal media.1 1.1 1.2 Aplikasi Seni 1.2 1. REFLEKSI Pada akhir pembelajaran 29 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran akan datang.penggunaan jenis garisan 2.3.1.1.2 Tema:ALAM bENDA 1.4.menamakan.1 Persepsi Estetik Unsur seni 1.4 Apresiasi Seni Tajuk: RUMAH KURIKULUM Kreativiti dan inovatif.4.Guru membuat demonstrasi melukis 3. EK (EK 1-EK 3) TMK Nilai murni : Menghargai semangat bekerjasama.40 Kelas: 1 GEMILANG Bidang: MENGGAMBAR (LUKISAN) OBJEKTIF KEMAHIRAN Pada akhir pembelajaran murid dapat.1.Murid menghasilkan lukisan rumah dengan bimbingan guru.Mengenal. pensel HB dan pensel 2B 1.Membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. PENERAPAN NILAI/PENGISIAN AKTIVITI 1.2.1.2-Bahan 1.Murid mempamerkan.1.Paparan slaid.1 1.Contoh : Corak teknik percikan 2. 4.2.2.2.mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran bahasa seni visual.1.teknik.1 Media 1. 1.2. 2.2 1.memahami.40-9.3 BAHAN BANTU BELAJAR 1.3. 1.1.1 Proses dan Teknik Lukisan PENILAIAN P&P 1.DUNIA SENI VISUAL UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG CONTOH RPH DUNIA SENI VISUAL 4 STANDARDSJKC M/PELAJARAN Masa: 8.1.2. (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1.

2 1.1 1.2 1.1 Persepsi Estetik Unsur seni 1.teknik.2.2 1.1. proses dalam menghasilkan karya rumah STANDARD PEMBELAJARAN 1.1.Paparan slaid.1.40-9.memahami. pensel HB dan pensel 2B 1.mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran bahasa seni visual.1 Tema:ALAM bENDA PENERAPAN NILAI/PENGISIAN KURIKULUM Tajuk: RUMAH Kreativiti dan inovatif.Media : Alat-Tiada Bahan.1 REFLEKSI Pada akhir pembelajaran 29 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran akan datang.Murid dapat mengenal media.1.2-Bahan Proses dan Teknik Lukisan PENILAIAN P&P 1.DUNIA SENI VISUAL UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG CONTOH RPH DUNIA SENI VISUAL 2 STANDARDSJKC M/PELAJARAN Masa:8.2.2.Proses penghasilan kerja sepanjang aktiviti menghasilkan lukisan berdasarkan empat standard kandungan 1.penggunaan jenis garisan 2. TMK Nilai murni : Menghargai semangat bekerjasama.2 Prinsip Rekaan 1. 1.Guru membuat demonstrasi melukis 3.1.2.Contoh : Corak teknik percikan 2. kertas Lukisan pensel warna.2.Mengenal.2. AKTIVITI 1. EK (EK 1-EK 3).1.1.1-Alat 1.1.1.1.40 Kelas: 1 GEMILANG Bidang:MENGGAMBAR (LUKISAN) OBJEKTIF KEMAHIRAN Pada akhir pembelajaran murid dapat.1.2.1. BAHAN BANTU BELAJAR 1.Guru menayangkan slaid dan mengadakan Sesi soal jawab .1 . Aplikasi Seni Media 1.3 1.menamakan. (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1.

2.3 1.3 PENILAIAN P&P 1. 4.Guru membuat demonstrasi melukis 3.memahami.2 1.Murid dapat mengenal media.40-9.3. 2.Membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.4 Apresiasi Seni 1.2 STANDARD PEMBELAJARAN Ekspresi Kreatif 1.40 Kelas: 1 GEMILANG Bidang: MENGGAMBAR (LUKISAN) OBJEKTIF KEMAHIRAN Pada akhir pembelajaran murid dapat.3.Guru menayangkan slaid dan mengadakan Sesi soal jawab .penggunaan jenis garisan 2.menceritakan pengalaman dan menghargai hasil karya 1. 5. BAHAN BANTU BELAJAR 1.Paparan slaid.CONTOH RPH DUNIA SENI VISUAL 2 STANDARDSJKC M/PELAJARAN Masa: 8.Proses penghasilan kerja sepanjang aktiviti menghasilkan lukisan berdasarkan empat standard Tema:ALAM bENDA PENERAPAN NILAI/PENGISIAN KURIKULUM Tajuk: RUMAH Kreativiti dan inovatif. AKTIVITI 1.mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran bahasa seni visual.Mengenal.teknik.1 1.Murid menghasilkan lukisan rumah dengan bimbingan guru.Contoh : Corak teknik percikan REFLEKSI Pada akhir pembelajaran 29 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran akan datang.Murid mempamerkan. (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1. pensel HB dan pensel 2B kandungan .Media : Alat-Tiada Bahan.4. EK (EK 1-EK 3) TMK Nilai murni : Menghargai semangat bekerjasama.4.menamakan.4.1 1. kertas Lukisan pensel warna.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful