DUNIA SENI VISUAL

UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG

norhayati@jpnpp.edu.my

UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG TAHUN 1 .

Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual (unsur seni dan prinsip rekaan : garisan. warna. rupa. sejarah seni. 3. 2. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber. dan teknologi dalam penghasilan karya lukisan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan lukisan.STANDARD KANDUNGAN 1. 4. kajian. imbangan dan kepelbagaian) yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan lukisan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. dan budaya. .

1.4.1.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. 1.2 Mengetahui penggunaan media.1.2 Prinsip rekaan 1.1. dan kemahiran bahasa seni visual dalam menghasilkan karya seni.2.2.3.2 Bahan – kertas lukisan.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.1. 1. warna dan rupa) dan prinsip rekaan (imbangan dan kepelbagaian) dalam penghasilan karya 1. kefahaman. dan warna) 1. dan memahami bahasa seni visual yang ada pada karya seni.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 1.1.1 Unsur seni 1.2. kuning dan merah) 1.3. pensel dan pensel warna 1.1 Teknik – lukisan 1. dan proses dalam penghasilan karya 1.2 Aplikasi Seni Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual dalam menghasilkan karya seni. menamakan.2.3 Menghargai karya sendiri dan rakan .1 Garisan – selari dan melengkung (olahan garisan menghasilkan rupa) 1.2. 1.2.1.4.3 Ekspresi Kreatif Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan.1.1 Persepsi Estetik Murid dapat mengenal. 1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. teknik. rupa.2.STANDARD PEMBELAJARAN 1.3 Warna – primer ( biru.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 1.2 Menggunakan unsur seni (garisan.4.2 Rupa – organik dan geomatri (dihasilkan daripada garisan) 1.1 Harmoni – (bentuk.1 Alat – (tiada) 1.1.

Guru meminta murid mengeluarkan media yang akan digunakan dalam membuat garisan. APRESIASI SENI Murid mempamerkan karya seni yang dihasilkan. Guru meminta murid menyatakan cara membuat garisan-garisan tersebut. EKSPRESI KREATIF Murid menghasilkan lukisan (garisan) dengan bimbingan guru berdasarkan langkah-langkah berikut. Murid menamakan garisan yang ditunjukkan secara lisan. . Guru menunjukkan garisan selari dan melengkung.PERSEPSI ESTETIK Guru menerangkan slaid contoh pelbagai jenis garisan. Murid menceritakan pengalamannya ketika melakukan aktiviti. APLIKASI SENI Guru menunjuk cara membuat garisan selari dan melengkung. Murid diminta menyatakan perbezaan garisan tersebut dengan contoh garisan yang ditunjukkan pada awal pembelajaran. Langkah 2 Murid membuat garisan-garisan selari dan melengkung untuk menghasilkan satu karya seni dengan bimbingan guru. Murid diminta menyatakan media yang digunakan dalam menghasilkan garisan tersebut. Langkah 1 Murid membuat garisan selari dan melengkung berpandukan contoh dan tunjuk cara guru.

3 (Ekspresi Kreatif) 1. 3.4 (Apresias Seni) AKTIVITI a) Guru menayangkan slaid. 2. Guru menunjukan Demonstrasi membuat a) garisan dan penggunaan media untuk menghasilkan karya a) Guru membuat latihan ulangkaji minggu lepas Murid memulakan aktiviti membuat garisan a) untuk menghasilkan karya rumah dengan bimbingan guru Murid mempamerkan karya seni yang dihasilkan dan menceritakan pengalaman .SJKC DAN SJKT) CONTOH MIn 1 BIDANG KEGIATAN TEMA/TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 (persepsi estetik) 1. 4 1.2 (Aplikasi Seni ) MENGGAMBAR 2 ALAM BENDA (Lukisan) Rumah 1.DUNIA SENI VISUAL UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN 1 (SK.menamakan jenis dan menyatakan perbezaan garisan.

2.4.Mengenal.Paparan slaid. kertas Lukisan .Proses penghasilan kerja sepanjang aktiviti menghasilkan lukisan berdasarkan empat standard kandungan.2 Prinsip rekaan 1.menamakan.1.Membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. HASIL PEMBELAJARAN LEARNING OUTCOMES PENILAIAN P&P 1.2.1 Persepsi Estetik 1.1.1 Unsur seni 1.Contoh : Corak teknik percikan 2.Guru menayangkan slaid dan mengadakan Sesi soal jawab .menceritakan pengalaman dan menghargai hasil karya PENERAPAN NILAI/PENGISIAN KURIKULUM Kreativiti dan inovatif.1 1.4 1.3 Pada akhir pembelajaran 29 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran akan dating.Murid mempamerkan.1.Media : Alat-Tiada Bahan.1 1.Murid menghasilkan lukisan rumah dengan bimbingan guru.1. pensel HB dan pensel 2B Aplikasi Seni Media 1. EK (EK 1-EK 3) TMK Nilai murni : Menghargai semangat bekerjasama. BAHAN BANTU BELAJAR 1.2 1.3.DUNIA SENI VISUAL UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG CONTOH RPH DUNIA SENI VISUAL 4 STANDARDSK & SJKT OBJEKTIF/KEMAHIRAN Pada akhir pembelajaran murid dapat. STANDARD PEMBELAJARAN 1. (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1.2.penggunaan jenis garisan 2.2 1.memahami.2.2 1.1.2.Guru membuat demonstrasi melukis 3. pensel warna.4.1.4. 2.teknik.1.1. proses dalam menghasilkan karya rumah 4. .2 STRATEGI/AKTIVITI/BAHAN 1.Murid dapat mengenal media.2.1.1-Alat 1. 5.1 1.2.3.1.2-Bahan Proses dan Teknik Lukisan Apresiasi Seni 1.mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran bahasa seni visual.2 1.1.1 2.3 Ekspresi Kreatif 1.3 1.1 1.1 1.

Paparan slaid. Pada akhir pembelajaran 29 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran akan dating.1.1.2.2. EK (EK 1-EK 3) TMK Nilai murni : Menghargai semangat bekerjasama.2 1. proses dalam menghasilkan karya rumah HASIL PEMBELAJARAN LEARNING OUTCOMES PENILAIAN P&P 1.3 1.Guru membuat demonstrasi melukis 3.teknik.Media : Alat-Tiada Bahan.2.1.2 Prinsip rekaan 1.1 Unsur seni 1.Murid dapat mengenal media.1. .1 Persepsi Estetik 1.1.Proses penghasilan kerja sepanjang aktiviti menghasilkan lukisan berdasarkan dua standard kandungan. (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1.1.1.1 Aplikasi Seni Media 1.1.2.Mengenal. pensel warna.penggunaan jenis garisan 2.2.1.2-Bahan Proses dan Teknik Lukisan PENERAPAN NILAI/PENGISIAN KURIKULUM Kreativiti dan inovatif. STRATEGI/AKTIVITI/BAHAN 1. kertas Lukisan .mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran bahasa seni visual.1-Alat 1.2.1 1.2 1. pensel HB dan pensel 2B STANDARD PEMBELAJARAN 1.Guru menayangkan slaid dan mengadakan Sesi soal jawab .DUNIA SENI VISUAL UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG CONTOH RPH DUNIA SENI VISUAL 2 STANDARDSK & SJKT OBJEKTIF/KEMAHIRAN Pada akhir pembelajaran murid dapat.1 1.2.1.1 1.memahami.Contoh : Corak teknik percikan 2.2 1. BAHAN BANTU BELAJAR 1.1.menamakan.

.3.1 2.2 1.DUNIA SENI VISUAL UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG CONTOH RPH DUNIA SENI VISUAL 2 STANDARDSK & SJKT OBJEKTIF/KEMAHIRAN Pada akhir pembelajaran murid dapat. 2.Media : Alat-Tiada Bahan.mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran bahasa seni visual.4 2. (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1.Mengenal.4.Proses penghasilan kerja sepanjang aktiviti menghasilkan lukisan berdasarkan empat standard kandungan.3 PENERAPAN NILAI/PENGISIAN KURIKULUM Kreativiti dan inovatif. BAHAN BANTU BELAJAR 1.2 STRATEGI/AKTIVITI/BAHAN 1. EK (EK 1-EK 3) TMK Nilai murni : Menghargai semangat bekerjasama.1 1.menamakan.Murid menghasilkan lukisan rumah dengan bimbingan guru.Paparan slaid. kertas Lukisan . Pada akhir pembelajaran 29 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran akan dating. STANDARD PEMBELAJARAN 1. pensel warna.Murid mempamerkan.3 Ekspresi Kreatif 1. 2.4.menceritakan pengalaman dan menghargai hasil karya HASIL PEMBELAJARAN LEARNING OUTCOMES PENILAIAN P&P 1. pensel HB dan pensel 2B Apresiasi Seni 1.3.memahami.4.Contoh : Corak teknik percikan 2.Membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.

DUNIA SENI VISUAL UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG CONTOH RPH DUNIA SENI VISUAL 4 STANDARDSJKC M/PELAJARAN Masa: 8.Murid dapat mengenal media. 4.1.memahami.mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran bahasa seni visual. 1.Contoh : Corak teknik percikan 2.3.Guru membuat demonstrasi melukis 3.menceritakan pengalaman dan menghargai hasil karya STANDARD PEMBELAJARAN 1.2 1.3 BAHAN BANTU BELAJAR 1. 5.1 Media 1.1 1.2.Paparan slaid.2. REFLEKSI Pada akhir pembelajaran 29 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran akan datang.2 Aplikasi Seni 1.4 Apresiasi Seni Tajuk: RUMAH KURIKULUM Kreativiti dan inovatif. PENERAPAN NILAI/PENGISIAN AKTIVITI 1.1. EK (EK 1-EK 3) TMK Nilai murni : Menghargai semangat bekerjasama.1. pensel HB dan pensel 2B 1.1.1 Persepsi Estetik Unsur seni 1.Murid mempamerkan.2.1 1.1-Alat 1.4.menamakan.teknik. (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1.2. 2.4.40 Kelas: 1 GEMILANG Bidang: MENGGAMBAR (LUKISAN) OBJEKTIF KEMAHIRAN Pada akhir pembelajaran murid dapat.1 Proses dan Teknik Lukisan PENILAIAN P&P 1.40-9.4.Membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.Murid menghasilkan lukisan rumah dengan bimbingan guru.2 1.2 1.1 1.1.Media : Alat-Tiada Bahan.2.1.Mengenal.Proses penghasilan kerja sepanjang aktiviti menghasilkan lukisan berdasarkan empat standard kandungan . 1.3 Ekspresi Kreatif 1.1.Guru menayangkan slaid dan mengadakan Sesi soal jawab . kertas Lukisan pensel warna.3.1.2.2-Bahan 1.2 Tema:ALAM bENDA 1.penggunaan jenis garisan 2.

TMK Nilai murni : Menghargai semangat bekerjasama.Paparan slaid.Guru menayangkan slaid dan mengadakan Sesi soal jawab . (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1.2 1. EK (EK 1-EK 3).DUNIA SENI VISUAL UNIT KURIKULUM SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG CONTOH RPH DUNIA SENI VISUAL 2 STANDARDSJKC M/PELAJARAN Masa:8.1. kertas Lukisan pensel warna.1 Persepsi Estetik Unsur seni 1.1 Tema:ALAM bENDA PENERAPAN NILAI/PENGISIAN KURIKULUM Tajuk: RUMAH Kreativiti dan inovatif.1.Mengenal.2. AKTIVITI 1.2. Aplikasi Seni Media 1.1 1.1.Media : Alat-Tiada Bahan.Proses penghasilan kerja sepanjang aktiviti menghasilkan lukisan berdasarkan empat standard kandungan 1.menamakan.1.1.1-Alat 1.2.3 1.mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran bahasa seni visual.Guru membuat demonstrasi melukis 3.40-9.2 Prinsip Rekaan 1.2.1.teknik.2 1.1 .1.2 1.Contoh : Corak teknik percikan 2.1.2.1.40 Kelas: 1 GEMILANG Bidang:MENGGAMBAR (LUKISAN) OBJEKTIF KEMAHIRAN Pada akhir pembelajaran murid dapat.penggunaan jenis garisan 2.2.2.1.memahami.1. proses dalam menghasilkan karya rumah STANDARD PEMBELAJARAN 1.Murid dapat mengenal media. pensel HB dan pensel 2B 1.1. 1. BAHAN BANTU BELAJAR 1.1 REFLEKSI Pada akhir pembelajaran 29 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran akan datang.2-Bahan Proses dan Teknik Lukisan PENILAIAN P&P 1.

Murid mempamerkan.Murid dapat mengenal media.2 1.CONTOH RPH DUNIA SENI VISUAL 2 STANDARDSJKC M/PELAJARAN Masa: 8. EK (EK 1-EK 3) TMK Nilai murni : Menghargai semangat bekerjasama.3.memahami.2 STANDARD PEMBELAJARAN Ekspresi Kreatif 1.Membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.menamakan. (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1.Proses penghasilan kerja sepanjang aktiviti menghasilkan lukisan berdasarkan empat standard Tema:ALAM bENDA PENERAPAN NILAI/PENGISIAN KURIKULUM Tajuk: RUMAH Kreativiti dan inovatif. kertas Lukisan pensel warna. 5.3.menceritakan pengalaman dan menghargai hasil karya 1.Contoh : Corak teknik percikan REFLEKSI Pada akhir pembelajaran 29 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran akan datang.mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran bahasa seni visual. pensel HB dan pensel 2B kandungan . 2.Murid menghasilkan lukisan rumah dengan bimbingan guru.Paparan slaid.1 1.4.penggunaan jenis garisan 2. AKTIVITI 1.1 1.Guru membuat demonstrasi melukis 3.4.Media : Alat-Tiada Bahan. 4.40-9.4 Apresiasi Seni 1.Mengenal.Guru menayangkan slaid dan mengadakan Sesi soal jawab . 2.4.teknik.40 Kelas: 1 GEMILANG Bidang: MENGGAMBAR (LUKISAN) OBJEKTIF KEMAHIRAN Pada akhir pembelajaran murid dapat.3 PENILAIAN P&P 1. BAHAN BANTU BELAJAR 1.3 1.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.