Anda di halaman 1dari 3

iv.

TEMA 2Bayu darat (waktu malam : udara sejuk dr darat : CUACA DAN IKLIM ke laut) Disediakan oleh: AZILA BT. YAHAYA SMK Seri Setia, Tk Intan. Konsep Sistem Suria a) Putaran Bumi : Kejadian Siang dan malam Matahari terbit di sebelah timur dan terbenam di sebelah barat. Pembiasan angin dan arus lautan Air pasang dan surut b) Peredaran Bumi Kejadian empat musim Siang dan malam tidak sama panjang

Kejadian Hujan Perolakan dan Hujan Bukit


Awan Kumulunisbus Awan Kumulus

Hujan perolakan turun pada lewat petang & disertai ribut petir

Contoh kawasan lindungan hujan ialah Jelebu & Kual a Pilah

v.

Bayu laut (waktu siang : udara sejuk dr laut ke Konsep darat) Ciri-ciri Cuaca dan iklim di Malaysia

a) Jenis iklim : Khatulistiwa b) Ciri-ciri iklim Panas dan lembab sepanjang tahun Purata suhu tahunan 27C Julat suhu tahunan kecil (1C - 2C) Hujan tahunan melebihi 2500 mm Kelembapan bandingan yang tinggi c) Sistem angin Angin monson barat daya (Mei Sept) hujan lebat di pantai barat Sem Msia, pantai Swak & pantai barat Sabah. Angin monson timur laut (Nov Mac) hujan lebat di pantai timur Sem. Msia, pantai barat Swak, pantai barat dan timur Sabah. Musim tengkujuh di Ktan, Tganu dan Pahang. (banjir) Angin sumatera bertiup pada musim peralihan monsoon (April Mei; Sept Okt) bertiup kencang secara tiba-tiba pada waktu malam hingga subuh hujan turun dalam bentuk hujan perolakan dan rebut (disertai petir dan kilat)

Konsep Jenis-jenis hujan Hujan reief (Hujan bukit) Hujan perolakan Hujan perenggan

Hujan penduduk tinggal tetap di oasis perenggan menjalankan pertanian kecil-kecilan dan penternakan yang turun dan i. hujan Putaran ditankung dalam tangki bawah Pengaruh Cuacabumi Iklim terhadap Kegiatan tanah kunds a. kejadian siang & malam Manusia dalam rumah diperbuat daripada tanah liat tinggal b. pasang dan surut suhu Hujan Zon iklim untuk menyederhanakan c. pembiasan angin turun Dunia

Konsep Iklim dan Faktornya

Pengaruh Pergerakan Bumi Cara hidup terhadap Sistempenduduk Suria

Pergerakan bumi di bahagikan kepada 2 :

ii.

30 U 65 U Zon panas dan 30 U 65 U udara Indian Desert sederhana sejuk bertembung 0 30 U Zon rendah 0 30 U Suhu yang terlalupanas pada hujung Permukaan 0 30 S menyebabkan fros berlaku30 S Zon panas bumi 0 tahun,5C 30 S 65 S 30 S 65 S Fakta GegrafiZon Info Bistari sederhana Taburan hujan di Malaysia tidak sekata. S 90 S Unta dapat hidup di padang 65 pasir selama 65 S 90 S Zon sejuk Bukit Larut (Perak) : Kawasan paling lembab di Malaysia; berminggu-minggu tanpa meminum air.
hujan lebih 5000 mm. Kuala Pilah : kawasan paling kering di Malaysia; hujan 1190 Jenis-jenis iklim mm. Zon sederhana Sejuk Zon panas Hujan maksimum turun pada peralihan tiupan angin monson (April dan Okt) Hujan lebat diturunkan oleh hujan Jenis-jenis Iklim perolakan).

Peredaran bumi mengelilingi matahari a.Udara panas 4 musim kejadian Pemeluawapan U 90 U Geografi Fakta 65 Zon tidak apb 65 Udara sejuk U 90 b. siang dan malamsejuk sama panjangU berlaku Gurun Thar dikenali sebagai The Great

i. khatulistiwa Info Bistari iklim mengelilingi Jenis beredar Bumi China ii. monsun tropika

Fakta Geografi Jenis Siberia

Kelembapan Laurentia Jenis Udara : mengikut orbitnya sambil berputar. iii. gurun Julat Suhu: British Jenis

matahari

iv. savanayang Bahagian orbit paling dekat Sttepe Meditranean Min (Perihelion)matahari berukuran 147 juta M suhu tahunan : km. Manakala bahagian atmosfera. jumlah wap air yangGurun Thar orbit yang paling wujud dalam Jenis siberia perbezaan antara matahari (aphelion) berukuran jauh dari suhu tertinggi dengan suhu terendah. J Jum. 152 juta km) Dis dibahagi 12 bulan. Suhu Jan hingga Ciri-ciri Orbit bumi adalah laluan edaran matahari Ciri-ciri musim panasnya singkat dan musim sejuknya i. berbentuk elips atau bujur telur. Iklim panas melampau ii.panjang Minmengelilingi 33C. suhu julat suhu tahunanTahunan matahari mengikut Bumi iii. Suhu maksbesar, 35C sehingga 50C dan suhu min 5C. jumlah kerpasan ialah jam; 600mm iv. pusingan melawan 360 mm dengan mm.(dalam Jumlah hujan tahunan kurang 250 kelajuan 107182 pada musim yang v.bentuk salji km/j. hariansejuk) besar 16C (uaca pada Julat suhu hujan maksimum pda musim panas Satuwaktu malam sejuk) peredaran lengkap mengambil masa vi. Kelembapan bandingan yang rendah 356 hari ( 1 tahun). penduduk vii. Kurang Cara hidup litupan awan menebang dilakukan pada berlaku pd bulam Mei viii. Ribut pasir andhi musim sejuk, musim panas balak dialirkan Info Bistari melalui sungai dan Jun kegiatan pindah ternak (miusim panas lembu dilepas Soltis : perhentian matahari iaitu matahari meragut rumput di hidup penduduk dingin diberi Cara padang; musim behenti di garisan Khatulistiwa sebelum i. makan di kandang) nomad penduduk menjalankan pertanian campur. (pertanian terhad berada di utara atau selatan. berpindah randah kerana iklim sejuk & tanah subur nipis) memburu dan menternak binatang perlombongan petroleum dan gas aslikulit binatang; tinggal dalam khemah daripada di lembah Sg Ob. ada kediaman daripada jerami dan dahan kayu Memburu dan keldai menjadi tunggangan unta dan menjerat rubah putih, mink & tikus kasturi untuk bulu dan kulit.

a) Kedudukan Malaysia terletak berhampiran G. Khatulistiwa ; suhu agak tinggi (27C) pancaran matahari lebih banyak. b) Angin Monson sistem angin monson barat daya dan angin monson timur laut membolehkan Msia menerima hujan sepanjang tahun. Angin sumatera juga turut menyumbang jumlah hujan yang banyak di Msia. c) Ketinggian Kawasan yang rendah mempunyai suhu yang tinggi (purata suhu 27C). Kawasan yang tinggi suhu lebih rendah kerana semakin tinggi kawasan tersebut, udara kurang tumpat. Kenaikan ketinggian sebanyak 165m dari aras laut menyebabkan suhu turun sebanyak 1C. (cth: Cameron Highland(1448m) dan Kundasang suhunya 18C. Hujan bukit menurunkan hujan lebat di cerun bukit yang menghadap angin lembab. d) Kepulauan Kawasan pinggir laut mempunyai julat suhu harian kecil berbanding dengan kawasan pedalaman Perbezaan disebabkan oleh pengaruh tiupan bayu laut dan bayu darat. e) Bebas dari taufan dan kemarau panjang Angin siklon tropika terbentuk di kawasan garis lintang 6U hingga 20U. AMBD dan AMTL adalah angin lazim yang membawa h hujan lebat; Msia bebas dari kemarau panjang.

i.

Angin Monsun Timur Laut

Ekuinoks musim bunga (21 Mac) a. matahari tegak di atas kepala di g. khatulistiwa. b. Siang dan malam sama panjang di hemisfera utara. c. Siang dan malam sama panjang di hemisfera selatan

Angin Monsun Barat daya

ii. Soltis musim panas a. matahari tegak di garisan sartan b. siang lebih panjang di hemisfera utara. c. Malam lebih panjang di hemisfera selatan iii. Ekuinoks musim luruh (23 Sept)