P. 1
Kertas Kerja Gotong Royong

Kertas Kerja Gotong Royong

|Views: 311|Likes:
Dipublikasikan oleh Sim Tini
gotong-royong
gotong-royong

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Sim Tini on Feb 28, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/15/2015

pdf

text

original

Kertas Kerja Gotong Royong Perdana Sempena Hari Tanpa Aedes dan 3K 2013 Peringkat Sekolah Mac 2013

Anjuran: SEKOLAH KEBANGSAAN TEH, JERANTUT PAHANG
Dengan Kerjasama

PERSATUAN IBU BAPA DAN GURU SK TEH, JERANTUT

Di samping itu. berketrampilan dan berkeperibadian yang unggul. Persekitaran sekolah yang bersih dan ceria dapat membantu mempertingkatkan proses pengajaran dan pembelajaran dengan lebih berkesan dan efektif. Kebersihan persekitaran dan bilik darjah merupakan salah satu faktor yang dapat membantu memenuhi perlaksanaan matlamat tersebut. keceriaan kawasan sekitar sekolah serta menghapuskan kawasan pembiakan nyamuk aedes bersama pihak Jabatan Kesihatan Daerah Jerantut yang akan dijemput hadir untuk memberikan perkhidmatan `fogging` atau menyembur asap di sekitar sekolah. kawasan pengumpulan sampah. aktiviti ini akan membolehkan pelajar menerapkan nilai-nilai murni dalam diri mereka. Antara aktiviti yang dirangka akan dilaksanakan meliputi aspek pembersihan kawasan longkang.1. Sehubungan dengan itu. . Kementerian Pelajaran Malaysia sentiasa memberi perhatian terhadap tahap kebersihan sekolah melalui pertandingan 3K.0 PENDAHULUAN Sistem pendidikan masa kini berdepan dengan pelbagai cabaran dalam memenuhi matlamat Falsafah Pendidikan Kebangsaan bagi melahirkan insan yang berilmu. Penyediaan persekitaran yang kondusif adalah merupakan tanggungjawab yang perlu dititikberatkan oleh sesebuah institusi pendidikan. pihak sekolah melalui Jawatankuasa 3K (Keselamatan. Kesihatan dan Kebersihan) telah merancang untuk menganjurkan satu aktiviti Gotong-royong Perdana bersama pihak PIBG bagi memenuhi matlamat yang telah diterapkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia. Aktiviti ini diharapkan dapat memberikan pendedahan dan amalan kepada pelajar tentang betapa pentingnya menjaga kebersihan dan keceriaan sekolah terutamanya bilik darjah.

0 TARIKH PROGRAM/AKTIVITI YANG AKAN DIJALANKAN Tarikh cadangan : 16 Mac 2013 (Sabtu) Tempat Masa Pakaian : Kawasan sekitar SK Teh : 8.5 Menggembleng tenaga dan idea yang bersepadu dalam merealisasikan keberkesanan aktiviti.4 Meningkatkan keprihatinan dan komitmen warga sekolah dan ibu bapa terhadap kebersihan. 2. Mewujudkan dan meningkatkan semangat kerjasama yang padu antara pelajar.2 2. guru serta warga SK Teh akan memperoleh manfaat daripada aktiviti ini dan seterusnya memenuhi serta mencapai matlamat 3K. ibu bapa. ibu bapa.1 Mewujudkan iklim yang kondusif serta identiti sekolah sebagai institusi yang bersih.00tengah hari : Pakaian sukan .0 OBJEKTIF 2. selamat dan ceria. indah. 2. 3. 2. keindahan dan keceriaan serta menghargai kemudahan yang telah disediakan.3 Melaksanakan amalan kebersihan bagi mencapai kepuasan yang maksimum.Adalah menjadi harapan agar para pelajar. 2. pendidik dan warga sekolah dalam melaksanakan aktiviti yang berkaitan dengan penglibatan semua pihak dalam program kebersihan sekolah.00 pagi – 12.

4.3 • Koridor bangunan Bagi yang membersihkan di kawasan ini. bilik guru. 4. 4. mereka akan membersihkan sampah di sekitar koridor bangunan di bangunan pejabat.0 CADANGAN AKTIVITI & SKOP TUGAS 4. 4.4. Selain itu sebagai satu usaha untuk menghalang pembiakan nyamuk aedes yang dikhuatiri akan memberi kesan kepada murid khususnya semasa berada di sekolah. bangunan pra-sekolah dan kelas tahun 3. tempat pembiakan nyamuk dapat dicegah dan dihapuskan.4 • Taman Herba dan kawasan tanaman bunga Di kawasan tanaman pokok-pokok bunga dan tanaman herba kebiasaanya menjadi tempat pembiakan nyamuk terutamanya jika wujudnya takungan air.1 • Pembersihan Longkang Tugas membersihkan longkang ini dilakukan adalah untuk melancarkan aliran air yang melalui kawasan tersebut agar tidak tersumbat. Melalui kerja gotongroyong di kawasan kolam ini. guru-guru dan para murid akan membersihkan kolam dan kawasan di sekitarnya serta menghindari pembiakan nyamuk aedes. Dengan pembersihan kawasan sekitar.2 • Kolam Kedudukan kolam ikan yang berada di hadapan pejabat merupakan kawasan tarikan bagi pelajar dan pelawat yang datang ke sekolah ini. ibu bapa.5 Mengecat laluan keselamatan .

Wakil PIBG . KAWASAN Longkang KETUA DAN KUMPULAN YANG TERLIBAT 1. Rozi b Jamel 2. 1.6 • Bilik J-Qaf dan tempat berwuduk Agihan tugas di sekitar aras bilik J-Qaf ini meliputi longkang. Murid Kelab Doktor Muda 1. En. Kamil Hilmi b ZainAllah 2.7 • Kelas/Darjah Setiap kelas/darjah akan diagihkan mengikut guru-guru dan wakil dari ibu bapa disamping akan dibantu oleh beberapa kumpulan murid dari beberapa kelas untuk membersih dan menceriakan setiap kawasan yang telah ditetapkan. En.Dibahagian sekitar kantin dan dewan makan 2. kawasan perhiasan seperti pokok bunga dan bahagian dalaman J-Qaf itu sendiri seperti susunan sejadah dan telekung (sekiranya ada) serta kawasan di sekitar tempat wuduk (lelaki dan perempuan). Kolam & Lanskap 1. 5. di sepanjang bahagian koridor tepi longkang dicat menggunakan warna kuning tanda keselamatan 4.• Bagi memberikan kesan keselamatan pada sekolah. 4.0 JAWATANKUASA AKTIVITI DAN KUMPULAN MENGIKUT AGIHAN KAWASAN BIL. Wakil PIBG 3.

Murid Tahun 6 1. Wakil PIBG 3. Mengecat Laluan Keselamatan 2. Pn. Wakil PIBG 1. Zamna bt Hassan 3. Pekerja 3. Murid Tahun 5 & 6 (15 orang) . Pekerja 1. Ust Awis Qurni b Abdullah 5. Wakil PIBG 3. Mohd Akram b Che Aziz 4. En Ghazali b Mamat 3. Bilik J-Qaf & Tempat mengambil wuduk 2. Murid Tahun 4 1. Wakil PIBG 3. En. Kawasan Koridor 2. Salmah bt Mohd Zain 3. Pn. Pn Endong bt Abdullah 2.3. Pelajar Tahun 4 (10 orang) Agihan Tugas mengikut kelas/darjah Bil 1. Kawasan/Kelas/Tingkatan Blok Pejabat ( Bahagian Dewan ) Ketua dan Kumpulan Terlibat 1. Taman herba dan kawsan tanaman bunga 2.

Bilik Sains 1.0 MASA TENTATIF PROGRAM AKTIVITI Ketibaan Ibu bapa/Penjaga ke sekolah Taklimat agihan tugas Gotong–royong bermula 8. En. Pelajar Tahun 4 (10orang) 6.00 pagi 8. Yong Yoke Lian 3. Pn. Simantarkar Umbiratini bt Sulaiman 2. Pn Norhalyuri bt Che Ahmad 2. En. Murid Tahun 6 & 5 (15 orang) 3. Blok Kelas ( Kelas Tahun 6 & 5 ) 1. Ust Noriza bt Mohd Zain 2. Pelajar Tahun 3 (15 orang) 1.2. Pn.15 pagi 8. Bengkel Kemahiran Hidup ( Kerja Kayu ) 6. Murid Tahun 2 & 4 (15 orang) 1. Pn. Muhamad Firdaus b Nordin 3. Ust Khalidah Adibah Hanum bt Omar 3. Blok Kelas ( Kelas Tahun 3) 5. Naeiman b Che Nazar 2. Pelajar Tahun 5 (8 orang) 1. Ibubapa murid Tahun 3 3. Zuraida bt Salleh 2. En. Rozi b Jamel 3. Blok Kelas ( Kelas Tahun 2 & 4 ) 4.30 pagi .

30 pagi 12.00 petang 12.0 SUMBER KEWANGAN/ANGGARAN PENDAPATAN Sumbangan diperolehi daripada: a) PIBG b) Sumbangan Guru c) Sk Teh = RM200.00 = RM600.30 petang 5.00 = RM300.00 = RM100.0 ANGGARAN PERBELANJAAN = 70orang = 100 orang = 30 orang __________ Jumlah = 200 orang a) Pelajar b) Ibu bapa c) Guru .00 petang Aktiviti gotong-royong Aktiviti gotong-royong Aktiviti gotong-royong Makan tengahari dan majlis bersurai Semburan asap oleh Jabatan Kesihatan 6.00 pagi 11.11.00 Jumlah Keseluruhan 7.

Peralatan Tin Cat ( Batu perhiasan ) Harga Seunit (1 x RM30.00 = RM 30.00 Bil yang diperlukan=3 unit 3 unit x RM10.00 = RM 30. Ghazali b Hamzah : En. 3.50) b) Minum = Sirap ( RM50) Keseluruhan = RM 350 JUMLAH BESAR UNTUK MAKANAN = RM350 7.00 ) Sabun Pencuci Harga Seunit (1 x RM10.00 = RM 60.00 Bil berus longkang diperlukan. 4.7. Endong bt Abdullah : Pn.00) Tin Cat ( Tiang garaj kereta ) Harga seunit ( 1 x RM20.1 Makan dan minum untuk rehat a) Makan = Bihun Goreng ( 1 orang = RM1. 2.00 = RM 60.00) Berus Longkang Harga Seunit (1 x RM6.00) Harga Bil tin cat yang diperlukan=2 unit 3 unit x RM30.2 Anggaran perbelanjaan bagi peralatan Bil 1. Abd Razak b Abd Aziz : Pn. Noraini bt Abd Malek : Pn Noriza bt Mohd Zainn . 5 unit x RM6.00 Jumlah harga bagi peralatan yang diperlukan = RM250.00 JUMLAH KESELURUHAN PERBELANJAAN (Makanan + Peralatan) RM350 + RM250 = RM600 JAWATANKUASA AKTIVITI Penasihat Pengerusi Naib Pengerusi 1 2 Setiausaha : En.00 Bil tin cat yang diperlukan=3 unit 3 unit x RM20.

Maziani bt Ibrahim Makanan : Pn Nor Aini bt Ahmad Pn. Jerantut. Noraini bt Ismail : En Muhamad Akram b Che Aziz En. SK Teh. Rosnani bt Mamat Pn.Rofizi b Rosli En Kasmin b Hj.Rozi b Jamel En. Zamna bt Hassan Buku Program : Cik Shantini Chandra a/p : Pn. Abd Kadir : En. Haliza bt Hassan Peralatan Disiplin dan Keselamatan Disediakan oleh ……………………………… ( ) Setiausaha 3K. Zambri b Idris En.Simantarkar Umbiratini bt Sulaiman Pn. Asiah bt Yusoff Pn.Bendahari : Pn. Kamil Hilmi b ZainAllah Pn. .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->