P. 1
Kertas Kerja Gotong Royong

Kertas Kerja Gotong Royong

3.0

|Views: 314|Likes:
Dipublikasikan oleh Sim Tini
gotong-royong
gotong-royong

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Sim Tini on Feb 28, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/28/2016

pdf

text

original

Kertas Kerja Gotong Royong Perdana Sempena Hari Tanpa Aedes dan 3K 2013 Peringkat Sekolah Mac 2013

Anjuran: SEKOLAH KEBANGSAAN TEH, JERANTUT PAHANG
Dengan Kerjasama

PERSATUAN IBU BAPA DAN GURU SK TEH, JERANTUT

Persekitaran sekolah yang bersih dan ceria dapat membantu mempertingkatkan proses pengajaran dan pembelajaran dengan lebih berkesan dan efektif. Antara aktiviti yang dirangka akan dilaksanakan meliputi aspek pembersihan kawasan longkang. Kesihatan dan Kebersihan) telah merancang untuk menganjurkan satu aktiviti Gotong-royong Perdana bersama pihak PIBG bagi memenuhi matlamat yang telah diterapkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia. pihak sekolah melalui Jawatankuasa 3K (Keselamatan.1. Di samping itu. . Sehubungan dengan itu. aktiviti ini akan membolehkan pelajar menerapkan nilai-nilai murni dalam diri mereka. Penyediaan persekitaran yang kondusif adalah merupakan tanggungjawab yang perlu dititikberatkan oleh sesebuah institusi pendidikan. berketrampilan dan berkeperibadian yang unggul.0 PENDAHULUAN Sistem pendidikan masa kini berdepan dengan pelbagai cabaran dalam memenuhi matlamat Falsafah Pendidikan Kebangsaan bagi melahirkan insan yang berilmu. Kebersihan persekitaran dan bilik darjah merupakan salah satu faktor yang dapat membantu memenuhi perlaksanaan matlamat tersebut. Aktiviti ini diharapkan dapat memberikan pendedahan dan amalan kepada pelajar tentang betapa pentingnya menjaga kebersihan dan keceriaan sekolah terutamanya bilik darjah. keceriaan kawasan sekitar sekolah serta menghapuskan kawasan pembiakan nyamuk aedes bersama pihak Jabatan Kesihatan Daerah Jerantut yang akan dijemput hadir untuk memberikan perkhidmatan `fogging` atau menyembur asap di sekitar sekolah. Kementerian Pelajaran Malaysia sentiasa memberi perhatian terhadap tahap kebersihan sekolah melalui pertandingan 3K. kawasan pengumpulan sampah.

00 pagi – 12. ibu bapa. keindahan dan keceriaan serta menghargai kemudahan yang telah disediakan.Adalah menjadi harapan agar para pelajar. guru serta warga SK Teh akan memperoleh manfaat daripada aktiviti ini dan seterusnya memenuhi serta mencapai matlamat 3K.00tengah hari : Pakaian sukan .4 Meningkatkan keprihatinan dan komitmen warga sekolah dan ibu bapa terhadap kebersihan. indah.5 Menggembleng tenaga dan idea yang bersepadu dalam merealisasikan keberkesanan aktiviti. ibu bapa. 3. 2. Mewujudkan dan meningkatkan semangat kerjasama yang padu antara pelajar.1 Mewujudkan iklim yang kondusif serta identiti sekolah sebagai institusi yang bersih.2 2.3 Melaksanakan amalan kebersihan bagi mencapai kepuasan yang maksimum. pendidik dan warga sekolah dalam melaksanakan aktiviti yang berkaitan dengan penglibatan semua pihak dalam program kebersihan sekolah.0 OBJEKTIF 2.0 TARIKH PROGRAM/AKTIVITI YANG AKAN DIJALANKAN Tarikh cadangan : 16 Mac 2013 (Sabtu) Tempat Masa Pakaian : Kawasan sekitar SK Teh : 8. 2. selamat dan ceria. 2. 2.

1 • Pembersihan Longkang Tugas membersihkan longkang ini dilakukan adalah untuk melancarkan aliran air yang melalui kawasan tersebut agar tidak tersumbat. bangunan pra-sekolah dan kelas tahun 3. 4. mereka akan membersihkan sampah di sekitar koridor bangunan di bangunan pejabat. guru-guru dan para murid akan membersihkan kolam dan kawasan di sekitarnya serta menghindari pembiakan nyamuk aedes.5 Mengecat laluan keselamatan . 4. tempat pembiakan nyamuk dapat dicegah dan dihapuskan.0 CADANGAN AKTIVITI & SKOP TUGAS 4. bilik guru.2 • Kolam Kedudukan kolam ikan yang berada di hadapan pejabat merupakan kawasan tarikan bagi pelajar dan pelawat yang datang ke sekolah ini. ibu bapa.3 • Koridor bangunan Bagi yang membersihkan di kawasan ini. 4.4 • Taman Herba dan kawasan tanaman bunga Di kawasan tanaman pokok-pokok bunga dan tanaman herba kebiasaanya menjadi tempat pembiakan nyamuk terutamanya jika wujudnya takungan air. Dengan pembersihan kawasan sekitar. Selain itu sebagai satu usaha untuk menghalang pembiakan nyamuk aedes yang dikhuatiri akan memberi kesan kepada murid khususnya semasa berada di sekolah.4. 4. Melalui kerja gotongroyong di kawasan kolam ini.

Wakil PIBG 3. Kolam & Lanskap 1. En. Murid Kelab Doktor Muda 1. KAWASAN Longkang KETUA DAN KUMPULAN YANG TERLIBAT 1.Dibahagian sekitar kantin dan dewan makan 2. 4. di sepanjang bahagian koridor tepi longkang dicat menggunakan warna kuning tanda keselamatan 4.• Bagi memberikan kesan keselamatan pada sekolah.7 • Kelas/Darjah Setiap kelas/darjah akan diagihkan mengikut guru-guru dan wakil dari ibu bapa disamping akan dibantu oleh beberapa kumpulan murid dari beberapa kelas untuk membersih dan menceriakan setiap kawasan yang telah ditetapkan. En. 1. Wakil PIBG . kawasan perhiasan seperti pokok bunga dan bahagian dalaman J-Qaf itu sendiri seperti susunan sejadah dan telekung (sekiranya ada) serta kawasan di sekitar tempat wuduk (lelaki dan perempuan).6 • Bilik J-Qaf dan tempat berwuduk Agihan tugas di sekitar aras bilik J-Qaf ini meliputi longkang.0 JAWATANKUASA AKTIVITI DAN KUMPULAN MENGIKUT AGIHAN KAWASAN BIL. Rozi b Jamel 2. Kamil Hilmi b ZainAllah 2. 5.

Murid Tahun 6 1. Bilik J-Qaf & Tempat mengambil wuduk 2. Wakil PIBG 1. Wakil PIBG 3. Mohd Akram b Che Aziz 4. Pekerja 1. Salmah bt Mohd Zain 3. Mengecat Laluan Keselamatan 2. Pn Endong bt Abdullah 2. Pelajar Tahun 4 (10 orang) Agihan Tugas mengikut kelas/darjah Bil 1.3. Kawasan/Kelas/Tingkatan Blok Pejabat ( Bahagian Dewan ) Ketua dan Kumpulan Terlibat 1. Zamna bt Hassan 3. En Ghazali b Mamat 3. Pn. Murid Tahun 4 1. Wakil PIBG 3. Wakil PIBG 3. Taman herba dan kawsan tanaman bunga 2. Pekerja 3. Pn. En. Kawasan Koridor 2. Murid Tahun 5 & 6 (15 orang) . Ust Awis Qurni b Abdullah 5.

En. Murid Tahun 6 & 5 (15 orang) 3. Rozi b Jamel 3.30 pagi . Pelajar Tahun 3 (15 orang) 1. En. Blok Kelas ( Kelas Tahun 3) 5. Blok Kelas ( Kelas Tahun 2 & 4 ) 4.0 MASA TENTATIF PROGRAM AKTIVITI Ketibaan Ibu bapa/Penjaga ke sekolah Taklimat agihan tugas Gotong–royong bermula 8. Yong Yoke Lian 3. Naeiman b Che Nazar 2. Zuraida bt Salleh 2. Ibubapa murid Tahun 3 3. Bengkel Kemahiran Hidup ( Kerja Kayu ) 6. Muhamad Firdaus b Nordin 3. Simantarkar Umbiratini bt Sulaiman 2. Bilik Sains 1. Blok Kelas ( Kelas Tahun 6 & 5 ) 1. Pn.00 pagi 8. Pn. Pelajar Tahun 5 (8 orang) 1.2. Murid Tahun 2 & 4 (15 orang) 1. Pelajar Tahun 4 (10orang) 6. Pn Norhalyuri bt Che Ahmad 2. Pn. Ust Noriza bt Mohd Zain 2. En.15 pagi 8. Ust Khalidah Adibah Hanum bt Omar 3.

00 Jumlah Keseluruhan 7.00 petang 12.00 pagi 11.00 petang Aktiviti gotong-royong Aktiviti gotong-royong Aktiviti gotong-royong Makan tengahari dan majlis bersurai Semburan asap oleh Jabatan Kesihatan 6.00 = RM600.30 petang 5.0 SUMBER KEWANGAN/ANGGARAN PENDAPATAN Sumbangan diperolehi daripada: a) PIBG b) Sumbangan Guru c) Sk Teh = RM200.00 = RM300.11.30 pagi 12.0 ANGGARAN PERBELANJAAN = 70orang = 100 orang = 30 orang __________ Jumlah = 200 orang a) Pelajar b) Ibu bapa c) Guru .00 = RM100.

00 Bil berus longkang diperlukan.7. Peralatan Tin Cat ( Batu perhiasan ) Harga Seunit (1 x RM30.00) Harga Bil tin cat yang diperlukan=2 unit 3 unit x RM30.50) b) Minum = Sirap ( RM50) Keseluruhan = RM 350 JUMLAH BESAR UNTUK MAKANAN = RM350 7.00 JUMLAH KESELURUHAN PERBELANJAAN (Makanan + Peralatan) RM350 + RM250 = RM600 JAWATANKUASA AKTIVITI Penasihat Pengerusi Naib Pengerusi 1 2 Setiausaha : En.00 Jumlah harga bagi peralatan yang diperlukan = RM250.00 = RM 60. 3.2 Anggaran perbelanjaan bagi peralatan Bil 1. Noraini bt Abd Malek : Pn Noriza bt Mohd Zainn .00 = RM 30. Abd Razak b Abd Aziz : Pn.1 Makan dan minum untuk rehat a) Makan = Bihun Goreng ( 1 orang = RM1.00 = RM 30. 4.00) Berus Longkang Harga Seunit (1 x RM6. 5 unit x RM6.00 Bil yang diperlukan=3 unit 3 unit x RM10. Endong bt Abdullah : Pn.00) Tin Cat ( Tiang garaj kereta ) Harga seunit ( 1 x RM20. 2. Ghazali b Hamzah : En.00 = RM 60.00 Bil tin cat yang diperlukan=3 unit 3 unit x RM20.00 ) Sabun Pencuci Harga Seunit (1 x RM10.

Zambri b Idris En.Rofizi b Rosli En Kasmin b Hj. Kamil Hilmi b ZainAllah Pn. Jerantut. Zamna bt Hassan Buku Program : Cik Shantini Chandra a/p : Pn. Asiah bt Yusoff Pn. Haliza bt Hassan Peralatan Disiplin dan Keselamatan Disediakan oleh ……………………………… ( ) Setiausaha 3K. .Bendahari : Pn. Rosnani bt Mamat Pn. Maziani bt Ibrahim Makanan : Pn Nor Aini bt Ahmad Pn. Noraini bt Ismail : En Muhamad Akram b Che Aziz En. Abd Kadir : En.Rozi b Jamel En.Simantarkar Umbiratini bt Sulaiman Pn. SK Teh.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->