Third party insurance claim - bila buat report.., dapat kan keputusan dari balai.. siapa yg bersalah.

kalau pihak lagi satu salah.., maka anda berhak claim insurance pihak ketiga.. (yg salah tu ler) caranya : 2.a - Dapatkan no.kereta yg salah tu. kenalpasti insurance mereka. macam mana nak tahu insurance mereka? 2.a.1 ) pergi JPJ- bawak report polis.., kata kat kaunter tu nak dapat kan detail kereta ni.. (no kereta yg salah tu) , dan butir insurance) - JPJ akan bagi satu print-out dgn detail mereka. (caj 10ringgit aje) 2.a.2 ) Bayar aje kat bengkel tu.. - dlm 30-40 ringgit. 2.b - Dah dapat detail indurans mereka - suruh bengkel kita tu.. buat claim third party.., hantar info tu pada insurance kita jugak.., cakap.. jgn potong NCD kita, claim kat 3rd party. siap. selamat insurance kita. tambahan : Claim 3rd party untuk kecederaan diri dan kesusahan kita akibat kemalangan yg di sebab kan oleh 3rd party - Ini pun ramai tak tahu..,selain dari kita bleh claim kereta kita utk 3rd party.., kita juga boleh gunakan lawyer utk sue 3rd party insurance tu.. utk dapatkan pampasan kecederaan kita dan kesusahan kita. Cumannya proses ni ambil masa.., tapi buat aje dari takde apa-apa langsung kan? Pengalaman saya... terlibat dlm kemalangan akibat perlanggaran 2 kereta lain.. dan merempuh saya.. saya gunakan lawyer utk sue 3rd party insurance.. , saya dapat insuran 3rd party tu.. cover kos repair motor saya.., dan dapat pampasan dekat 40k++ atas kecederaan saya (terseliuh.., trauma eksiden.. , dan kerugian saya tak pergi kuliah selama 3 bulan - masa tu saya masih belajar sambil bekerja, kesusahan saya pergi bekerja sebab tiada transport.. claim cj teksi pegi balik tempat kerja dan kolej. )

OD KFK (Own Damage Knock-for-Knock) Memula tuh ingat bleh dapat claim dari kancil yang langgar dari belakang tuh. Dah tentu2 langgar dari belakang mmg dia yang salah. Tapi lain plak jadik nye. Bila hantar kat toyota, dia cakap dia tak buat 3rd party claim, so kene buat Own Damage (OD) KFK. OD KFK tuh (tak sure betol ke tak tulis tuh) kira nye cam kalo 3rd party yang salah, so claim untuk repair dari insurans kita, then insurans kita akan claim from insurans 3rd party tuh. NCD kita tak effect pape. Tapi bila pihak toyota tgk semua dokumen tuh, dia cakap tak bleh buat claim OD KFK tuh pasal dalam report 3rd party tuh ada cakap yang diorang suffer from bodily injury (mmg betol pon). Toyota cakap nih mmg Bank Negara nye rulez. So kene buat OD claim which means saya punye NCD jadik 0 balik. Tapi boleh claim the current NCD from 3rd party nye insurans. Yang ni kene buat sendiri. Claim NCD ni kira

Dokumen yang perlu dihantar ke syarikat insurans/takaful pihak ketiga adalah seperti berikut:1.. apabila melibatkan kecederaan atau kematian pihak ketiga.. Salinan atau Gambar Cukai Jalan di cermin kereta semasa kemalangan (jika masih ada disimpan. memang kita tiada pilihan. Salinan Polisi semasa kemalangan 2. Salinan Geran Kereta (depan dan belakang).. melainkan membuat tuntutan OD (tuntutan OD dan OD KFK adalah 2 jenis tuntutan yang berlainan). Jika selepas tempoh 3 tahun tersebut. rajah kasar dan kunci. Payment of Excess (jika ada) 4. Rugi kan? Technically. Salinan Tawaran Penyelesaian Tuntutan OD daripada Syarikat Insurans/Takaful. NCD (No CLaim Discount) atas polisi semasa kemalangan 3.. Gerbert masih boleh membuat tuntutan dengan syarikat insurans/takaful pihak ketiga di belakang bagi tuntutan 3rd Party Consequential Loss. 3. 10'.. tak mengapa). Apa yang Gerbert perlu buat. gambar-gambar kemalangan. so RM500 tuh aje la bleh claim. Apa yang boleh dituntut adalah seperti berikut: 1. Jika tiadapun. Kos untuk mendapatkan dokumen/maklumat daripada JPJ berkenaan butiran Insurans/Takaful pihak ketiga yang melanggar kereta Gerbert. Tetapi. Dan peluang untuk kita membuat tuntutan OD KFK (Own Damage Knock-for-Knock) dengan syarikat insurans/takaful kita tanpa menjejaskan NCD (No Claim Discount) atau TPPD (3rd Party Property Damage) dengan pihak ketiga iaitu pemilik kereta atau syarikat insurans/takaful kereta di belakang adalah cerah. 4. Loss of Use (RM. surat keputusan kes. TUNTUTAN 3rd PARTY CONSEQUENTIAL LOSS: Apa-apapun. pemandu kereta di belakang selalunya akan disaman oleh Polis dibawah 'Road Traffic Rule No.. Kos untuk mendapatkan dokumen Polis seperti lapuran polis semua pihak yang terlibat di dalam kemalangan tersebut. . adalah tuntut secepat mungkin kerana tuntutan 3rd Party Consequential Loss hanya boleh dibuat dalam masa 3 tahun dari tarikh kemalangan berlaku. 5. X .. of days) 2.cam kalo tahun nih NCD saya 30% and that 30% is equivalent to RM500. bila kereta kita dilanggar dari belakang. ianya dikira 'time-barred' dan pihak yang boleh menuntut dikira melepaskan hak tuntutannya.

0% (P) / 0% (C) Selepas tahun kedua .20 = 753. JANGAN SESEKALI MENJAWAB surat tersebut. 6..06 insted or normal price. Salinan Asal semua dokumen Polis yang disebut di atas berserta dengan Resit Rasmi Asal Bayaran bagi mendapatkan dokumen tersebut.Non claim discount [Discount = Discount % x Basic] Eg. 7.06 (h) So insurance kita bayar sebanyak 753.33% (P) / 25% (C) Selepas tahun kelima .25% (P) / 15% (C) Selepas tahun ketiga . Salinan Asal Resit Bayaran Excess kepada pihak bengkel (jika ada).20 NCD For Private Car (P) / Commercial Vehicle (C) Selepas tahun pertama . TUNTUTAN 3rd PARTY BODILY INJURY daripada pihak ketiga (jika ada): Jika Gerbert menerima apa-apa surat saman daripada pihak peguam pihak ketiga dalam tempoh 6 tahun daripada tarikh kemalangan tersebut. NCD . 8.38. Maklum dan serahkan sahaja kepada Syarikat Insurans/Takaful yang melindungi Gerbert semasa kemalangan tersebut untuk tindakan susulan mereka. 9.55% (P) / 25% (C) . Salinan Asal dokumen JPJ yang disebut di atas berserta dengan Resit Rasmi Asal Bayaran bagi mendapatkan dokumen tersebut. 10. Salinan Lesen Pemandu dan Pemilik Kereta semasa kemalangan. Salinan Asal Resit Sewa Kereta semasa ketiadaan kereta (jika ada).RM1369.. Salinan Kad Pengenalan Pemandu dan Pemilik Kereta semasa kemalangan. NCD Discount = 55% NCD = 55% * 1369. menuntut pampasan di atas kecederaan mereka.30% (P) / 20% (C) Selepas tahun keempat .45% (P) / 25% (C) Selepas tahun kelima dan keatas .5.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.