RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN TAHUN 6

MING GU 1 1. SAYANGI DIRI a. Hak tanggungjawab kanak-kanak. - Kehidupan iii. Menghormati hak tanggungjawab kanak-kanak. TEMA TAJUK HASIL SEMESTER SATU i. Menerangkan hak dan tanggungjawb kanak-kanak. ii. Mengamalkan hak tanggungjawab kanak-kanak. CADANGAN AKTIVITI

2

a. Hak tanggungjawab kanak-kanak. - Perlindungan

i. Menerangkan hak dan tanggungjawab kanak-kanak. ii.Mengamalkan hak tanggungjawab kanak-kanak. iii. Menghormati hak tanggungjawab kanak-kanak. iv. Menghargai hak tanggungjawab kanak-kanak.

dan i. Membincangkan kehendak diri dan membandingkan dan dengan rakan. ii Mengadakan aktiviti dan sumbang saran tentang peranan dan tanggungjawab murid di sekolah dan di rumah. dan i Membincangkan kehendak diri dan membandingkan dan dengan rakan. ii Mengadakan aktiviti dan sumbang saran tentang peranan dan dan tanggungjawab murid di rumah. iii Menghasilkan poster bertemakan hak kanakkanak.

Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tahun 6

3 a. Menerangkan hak dan tanggungjawab kanak-kanak. Mengamalkan hak tanggungjawab kanak-kanak. i. 4 dan i Membincangkan kehendak diri dan membandingkan dan dengan rakan ii Mengadakan aktiviti dan sumbang saran tentang peranan dan dan tanggungjawab murid di rumah. Menghargai hak tanggungjawab kanak-kanak. Hak tanggungjawab kanak-kanak. menjalinkan hubungan yang erat dengan anggota keluarga seperti mana tuntutan agama iii.nyanyi lagu ‘ keluarga bahagia’ . Perkembangan Penyertaan i. iii Mendeklamasikan puisi yang bertemakan hak dan tanggungjawab kanakkanak. Sayangi Keluarga CUTI TAHUN BARU CINA Keluarga yang mengikut perspektif pelbagai agama dan kepercayaan . menghuraikan konsep keharmonian keluarga mengikut perspektif pelbagai agama ii. Iv Lawatan ke pusat Kesihatan Kanak-kanak yang berhampiran.menyaranaikan contohcontoh keluarga harmoni ( solat berjemaah) ii. Menghormati hak tanggungjawab kanak-kanak. menghasilkan lukisan bertemakan kehidupan keluarga yang harmoni mengikut perspektif pelbagai agama 5 6 2. ii.Agama i. menyayangi ibubapa dan anggota keluarga seperti mana tuntutan agama Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tahun 6 . membincangkan ciri-ciri keluarga harmoni . iv. iii.

mengumpul dan membincangkan kata-kata hikmat mengikut perspektif pelbagai agama dan kepercayaan tentang keharmonian keluarga ii. Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tahun 6 . Sayangi keluarga Keluarga yang mengikut perspektif pelbagai agama dan kepercayaan . menghuraikan konsep keharmonian keluarga mengikut perspektif pelbagai agama ii. Membuat kajian tentang keperluan kemudahan awam di kawasan setempat. ii. Menglibatkan diri dalam penjagaan kemudahan awam dan persekitaran iii .Kepercayaan i.Mendemonstrasikan cara mengguna dan menjaga kemudahan awam di sekolah. menghormati anggota keluarga i. 8 9 3. . menjalinkan hubungan yang erat dengan anggota keluarga seperti mana tuntutan agama iii.meraihkan Hari Ibu dan Hari Bapa iii. Mengelaskankan kepentingan kemudahan awam kepada masyarakat ii.Menghargai harta benda sekolah i. menulis surat atau e-mail kepada keluarga untuk meluahkan perasaan kasih sayang dan mengucapkan terima kasih atas jasa mereka.7 2. melakonkan cara menghormati anggota keluarga. Hidup bersama di sekolah dan masyarakat a) Tanggungjawab terhadap kawasan persekitaran -Harta benda sekolah -Kemudahan awam UJIAN PROGRESIF 1 i.

Mengumpul maklumat dan menghasilkan risalah tentang agensi yang boleh Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tahun 6 .Menghargai peranan agensi tempatan i.Menjalankan projek kebersihan dan keceriaan persekitaran -sekolah -kawasan tempat tinggal murid i. Hidup bersama di sekolah dan masyarakat b) Pemeliharaan kebersihan dan keceriaan persekitaran -Kawasan sekolah -Kawasan persekitaran i. Mengumpul maklumat dan menghasilkan risalah tentang agensi yang boleh membantu komuniti setempat. ii. Melibatkan diri dalam dalam penjagaan kemudahan awam dan persekitaran iii. 10 3. ii.Menunjukkan sikap bertanggungjawab terhadap agensi i.dan kemudahan awam.Menemu bual anggota bomba dan penyelamat tentang peranan mereka dan menyediakan laporan 10 3.Menunjukkan sikap bertanggungjawab terhadap agensi tempatan. Hidup bersama di sekolah dan masyarakat c) Peranan agensi tempatan -Bomba dan penyelamat 11 12 CUTI PERTENGAHAN SEMESTER SATU c) Peranan agensi tempatan i.Menjelaskan agensi tempatan. iii.Menjelaskan agensi tempatan. Menghuraikan cara menjaga kebersihan dan keceriaan persekitaran ii. ii. Berbangga dengan kebersihan dan keceriaan persekitaran i.

14 4 KENALI BUDAYA MALAYSIA 15 UJIAN PERTENGAHAN SEMESTER SATU a. iii. ii. Mengunjungi rumah guru. Menganjur dan meraikan sambutan hari perayaan sesuatu kaum di kelas. Menghuraikan kepentingan mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia. Kenali dan asprisiasi kekayaan budaya Malaysia .Menemu bual anggota majlis Daerah atau Rukun Tetangga tentang peranan mereka dan menyediakan laporan. Memberi contoh-contoh budaya Malaysia. iii. Menghormati kepelbagaian pelbagai kaum dan warisan budaya Malaysia. Menghormati amalan budaya kaum lain. Menghuraikan kepentingan mengekalkan kepelbagaian I. Menunjukkan gambar suku kaum dan amalan kepercayaan masingmasing.Agama dan kepercayaan i. ii. Membincangkan kepentingan perayaan 17 4 KENALI BUDAYA MALAYSIA a. adat resam sesuatu kaum yang terdapat di negara ii. ii. menghasilkan catatan ringkas tentang budaya yang diamalkan i. Menjelasan kepelbagaian warisan i.13 -Majlis Daerah -Rukun tetangga tempatan. mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia.Menghargai peranan agensi tempatan membantu komuniti setempat.Adat resam i. Kenali dan asprisiasi kekayaan budaya Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tahun 6 . Hidup bersama dalam masyarakat pelbagai kaum. Kenali dan asprisiasi kekayaan budaya Malaysia . rakan dan jiran tetangga iii. i. ii. 16 4 KENALI BUDAYA MALAYSIA a. Melibatkan diri dalam usaha kita.

Membincangkan tanggungjawab setiap individu dalam mengekalkan warisanwarisan yang terdat di Malaysia. ii. Menglibatkan diri dalam usaha mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia. ii. Menghuraikan kepentigan mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia.Membantu rakan atau jiran tetangga berlainan kaum dalam membuat persiapan menyambut perayaan i. . II. Membuat simulasi berkaitan perayaanperayaan yang disambut oleh semua kaum di Malaysia.Berbangga dengan keunikan dan kepelbagaian budaya Malaysia. Membincangkan kepelbagaian warisan yang terdapat di dalam negara. iii. Melibatkan diri dalam usaha mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia. iii. Berbangga dengan keunikan dan kepelbagaian budaya Malaysia. iii . yang disambut oleh rakyat Malaysia.Malaysia warisan budaya Malaysia.Perayaan 18 4 KENALI BUDAYA MALAYSIA b) Tanggungjawab mengekalkan kepelbagaian warisan Malaysia -Diri i. Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tahun 6 . Membuat kajian tentang sesuatu warisan yang terdapat disesuatu kawasan. iii. ii.

ii.Malaysia Negaraku . Menghormati amalan budaya perseorangan yang kaum lain. Menjelaskan kepelbagaian warisan budaya Malaysia. II. ii.4 KENALI BUDAYA MALAYSIA b) Tanggungjawab mengekalkan kepelbagaian warisan Malaysia -Keluarga i. Perjuangan tokohtokoh kebanggaan negara i. Hidup bersama dalam masyarakat warisan Malaysia. pelbagai kaum. 22 & 23 CUTI SEMESTER SATU SEMESTER DUA 1 5. Menghuraikan perjuangan I. Menemu bual orang iii. Main peranan dalam iii. Menyanyikan lagu tokoh-tokoh kemerdekaan dan “Tanggal 31” pembentukkan Malaysia. i. i.Kemerdekaan 1957 ii. Menghormati kepelbagaian mengekalkan warisan warisan budaya Malaysia. a. pelbagai kaum. Menghuraikan kepentigan mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia. sesuatu kaum di ruang persekitaran murid. Hidup bersama dalam masyarakat perayaan. Mencipta lagu patriotic Menjelaskan tanggungjawab atau Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tahun 6 . 19 20 & 21 4 KENALI BUDAYA MALAYSIA PEPERIKSAAN SEMESTER SATU b) Tanggungjawab mengekalkan kepelbagaian warisan Malaysia -Sekolah i. berpengetahuan luas dalam warisan-warisan yang terdapat di Malaysia. Membantu rakan atau jiran tetangga berlaianan kaum dalam membuat persiapan menyambut ii. Mengumpul maklumat daripada pelbagai sumber tentang kepelbagaian ii.

puisi. Membuat kajian biografi dan sumbangan peminpin yang memperjuangkan kemerdekaan. iii. Membuat buku skrap.Malaysia Negaraku b. Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tahun 6 .Pembentuka Malaysia sebagai warganegara untuk mengekalkan kemerdekaan negara. iii. III. Membuat simulasi latihan kawad kaki. Mencari gambar tokohtokoh yang terlibat dalam pembentukan Malaysia. Menjelaskan tanggungjawab sebagai warganegara untuk kekalkan kemerdekaan. Mencontohi semangat perjuangan tokoh kemerdekaan. ii.2&3 5. ii. Mengamalkan tingkahlaku patriotik. mengadaka gotongroyong sempena bulan kemerdekaan di sekolah. Mencipta lagu-lagu patriotik V. IV. Mengekalkan tingkahlaku patriotic. menjelaskan tanggungjawab sebagai warganegara untuk mengekalkan ( PLBD) I. Perjuangan tokohtokoh kebanggaan negara .Semangat patriotik III. 5 5. i. Tanggungjawab mengekalkan kemerdekaan .Malaysia Negaraku a. I. iv. Menghormati dan menghargai peranan dan pemimpin negara. II. 4 5. Mencontohi semangat perjuangan tokoh-tokoh.Malaysia Negaraku b. Mengambil bahagian dalam aktiviti bulan kemerdekaan di kelas atau sekolah. Berbangga dengan kemerdekaan negara i. Mengamalkan tingkahlaku patriotik iii. iv. Tanggungjawab mengekalkan kemerdekaan i. Menghuraikan perjuangan tokohtokoh kemerdekaan dan Pembentukan Malaysia.

Bangga dengan kemerdekaan negara. Tanggungjawab mengekalkan kemerdekaan Keharmonian dan keselamatan negara 10 & 11 6. Menghuraikan perjuangan tokohtokoh kemerdekaan dan pembentukan Malaysia.Perpaduan rakyat kemerdekaan negara. ii. 7 UJIAN PROGRESIF 2 i. Bangga dengan kemerdekaan negara.6 . Menjelaskan tanggungjawab sebagai warganegara untuk mengekalkan kemerdekaan. iii. II. kaunseling . Mengamalkan tingkalaku patriotik. Menghormati dan menghargai peranan peminpin negara.Malaysia Negaraku b. Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tahun 6 . I Mengumpul dan membincangkan keratin akhbar tentang kemerdekaan Negara. Menghormati dan menghargai peranan pemimpin negara. Sedia Hadapi Cabaran a Hidup sihat dan cergas . II. Menjelaskan kepentingan Ketahanan diri untuk menjauhi gejala sosial. ii. III. Menghargai ketahanan I. guru penolong kanan Hal Ehwal Murid tentang gejala sosial di sekolah. II. 8&9 5. Mencontohi semangat perjuangan kemerdekaan. Menemu bual guru disiplin. v. iv. Membincangkan dan seterusnya membuat laporan gotong-royong daripada setiap murid.Menjauhi gejala sosial I Ponteng main peranan menolak pelawaan negatif secara sopan. vi. I. Membuat keputusan yang bijak untuk mengelakkan daripada pengaruh budaya negatif. iii.

Menjelaskan kepentingan Ketahanan diri untuk menjauhi gejala sosial. V. 6. main peranan menolak pelawaan negatif secara sopan. Mengadakan ceramah berkaitan cara menjauhi gejala sosial. Membuat keputusan yang bijak untuk mengelakkan daripada pengaruh budaya negatif. Menghuraikan gaya hidup sihat II. III. III. IV. main peranan menolak pelawaan negatif secara sopan. I. Menghargai gaya hidup sihat. 14 15 6.Menjauhi gejala sosial (iii) Buli I.Menjauhi menjauhi gejala sosial. 12 13 6. Sedia Hadapi Cabaran 19 -20 a Hidup sihat dan cergas . Menghasilkan buku panduan tentang keselamatan diri. Sedia Hadapi Cabaran 16 . Mengadakan ceramah berkaitan pendidikan kesihatan atau akil baligh atau Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tahun 6 . Mengadakan ceramah berkaitan cara menjauhi gejala sosial. Menghargai ketahanan diri untuk menjauhi gejala sosial. gejala sosial II. VII. VI.18 PEPERIKSAAN PERTENGAHAN SEMESTER 2 / PRA UPSR 2 UPSR a Hidup sihat dan cergas . III. II. Mengamalkan gaya hidup sihat.diri untuk menjauhi gejala sosial. Menjelaskan kepentingan cergas Ketahanan diri untuk . Sedia Hadapi Cabaran CUTI PERTENGAHAN SEMESTER DUA a Hidup sihat dan I. III. Membuat keputusan ii) Vandalisme yang bijak untuk iii) Buli mengelakkan daripada pengaruh budaya negatif. Menghargai ketahanan diri untuk menjauhi gejala sosial.Gaya hidup sihat VI.

21 22 ULANGKAJI PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN / SEMESTER DUA Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tahun 6 . VIII. Menghasilkan poster bertemakan gaya hidup sihat.keselamatan diri.