P. 1
Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik Tahun 6

Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik Tahun 6

|Views: 124|Likes:
Dipublikasikan oleh Ati Mamora
Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik Tahun 6
Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik Tahun 6

More info:

Published by: Ati Mamora on Mar 02, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/25/2013

pdf

text

original

RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN TAHUN 6

MING GU 1 1. SAYANGI DIRI a. Hak tanggungjawab kanak-kanak. - Kehidupan iii. Menghormati hak tanggungjawab kanak-kanak. TEMA TAJUK HASIL SEMESTER SATU i. Menerangkan hak dan tanggungjawb kanak-kanak. ii. Mengamalkan hak tanggungjawab kanak-kanak. CADANGAN AKTIVITI

2

a. Hak tanggungjawab kanak-kanak. - Perlindungan

i. Menerangkan hak dan tanggungjawab kanak-kanak. ii.Mengamalkan hak tanggungjawab kanak-kanak. iii. Menghormati hak tanggungjawab kanak-kanak. iv. Menghargai hak tanggungjawab kanak-kanak.

dan i. Membincangkan kehendak diri dan membandingkan dan dengan rakan. ii Mengadakan aktiviti dan sumbang saran tentang peranan dan tanggungjawab murid di sekolah dan di rumah. dan i Membincangkan kehendak diri dan membandingkan dan dengan rakan. ii Mengadakan aktiviti dan sumbang saran tentang peranan dan dan tanggungjawab murid di rumah. iii Menghasilkan poster bertemakan hak kanakkanak.

Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tahun 6

menjalinkan hubungan yang erat dengan anggota keluarga seperti mana tuntutan agama iii. Menghargai hak tanggungjawab kanak-kanak. menyayangi ibubapa dan anggota keluarga seperti mana tuntutan agama Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tahun 6 . Sayangi Keluarga CUTI TAHUN BARU CINA Keluarga yang mengikut perspektif pelbagai agama dan kepercayaan .menyaranaikan contohcontoh keluarga harmoni ( solat berjemaah) ii. ii. Hak tanggungjawab kanak-kanak. iv. Perkembangan Penyertaan i. iii Mendeklamasikan puisi yang bertemakan hak dan tanggungjawab kanakkanak. Iv Lawatan ke pusat Kesihatan Kanak-kanak yang berhampiran. i. Menerangkan hak dan tanggungjawab kanak-kanak. menghasilkan lukisan bertemakan kehidupan keluarga yang harmoni mengikut perspektif pelbagai agama 5 6 2. Menghormati hak tanggungjawab kanak-kanak. iii. 4 dan i Membincangkan kehendak diri dan membandingkan dan dengan rakan ii Mengadakan aktiviti dan sumbang saran tentang peranan dan dan tanggungjawab murid di rumah.nyanyi lagu ‘ keluarga bahagia’ .3 a. Mengamalkan hak tanggungjawab kanak-kanak.Agama i. menghuraikan konsep keharmonian keluarga mengikut perspektif pelbagai agama ii. membincangkan ciri-ciri keluarga harmoni .

Hidup bersama di sekolah dan masyarakat a) Tanggungjawab terhadap kawasan persekitaran -Harta benda sekolah -Kemudahan awam UJIAN PROGRESIF 1 i. melakonkan cara menghormati anggota keluarga. mengumpul dan membincangkan kata-kata hikmat mengikut perspektif pelbagai agama dan kepercayaan tentang keharmonian keluarga ii. Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tahun 6 . ii.Kepercayaan i. menghuraikan konsep keharmonian keluarga mengikut perspektif pelbagai agama ii. Menglibatkan diri dalam penjagaan kemudahan awam dan persekitaran iii . Membuat kajian tentang keperluan kemudahan awam di kawasan setempat.meraihkan Hari Ibu dan Hari Bapa iii. Sayangi keluarga Keluarga yang mengikut perspektif pelbagai agama dan kepercayaan . .Mendemonstrasikan cara mengguna dan menjaga kemudahan awam di sekolah.7 2. menghormati anggota keluarga i.Menghargai harta benda sekolah i. menulis surat atau e-mail kepada keluarga untuk meluahkan perasaan kasih sayang dan mengucapkan terima kasih atas jasa mereka. Mengelaskankan kepentingan kemudahan awam kepada masyarakat ii. 8 9 3. menjalinkan hubungan yang erat dengan anggota keluarga seperti mana tuntutan agama iii.

Menghargai peranan agensi tempatan i.Menjalankan projek kebersihan dan keceriaan persekitaran -sekolah -kawasan tempat tinggal murid i. Mengumpul maklumat dan menghasilkan risalah tentang agensi yang boleh membantu komuniti setempat. Berbangga dengan kebersihan dan keceriaan persekitaran i. Hidup bersama di sekolah dan masyarakat c) Peranan agensi tempatan -Bomba dan penyelamat 11 12 CUTI PERTENGAHAN SEMESTER SATU c) Peranan agensi tempatan i.Menjelaskan agensi tempatan.Menunjukkan sikap bertanggungjawab terhadap agensi i. Hidup bersama di sekolah dan masyarakat b) Pemeliharaan kebersihan dan keceriaan persekitaran -Kawasan sekolah -Kawasan persekitaran i. Menghuraikan cara menjaga kebersihan dan keceriaan persekitaran ii.Menjelaskan agensi tempatan.Menemu bual anggota bomba dan penyelamat tentang peranan mereka dan menyediakan laporan 10 3. iii.Mengumpul maklumat dan menghasilkan risalah tentang agensi yang boleh Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tahun 6 . ii. Melibatkan diri dalam dalam penjagaan kemudahan awam dan persekitaran iii. 10 3. ii.Menunjukkan sikap bertanggungjawab terhadap agensi tempatan.dan kemudahan awam. ii.

mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia. Menghuraikan kepentingan mengekalkan kepelbagaian I. 16 4 KENALI BUDAYA MALAYSIA a. Kenali dan asprisiasi kekayaan budaya Malaysia .Agama dan kepercayaan i. iii. Memberi contoh-contoh budaya Malaysia.Menghargai peranan agensi tempatan membantu komuniti setempat. adat resam sesuatu kaum yang terdapat di negara ii. Menghormati kepelbagaian pelbagai kaum dan warisan budaya Malaysia. Kenali dan asprisiasi kekayaan budaya Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tahun 6 . ii. Hidup bersama dalam masyarakat pelbagai kaum. Menganjur dan meraikan sambutan hari perayaan sesuatu kaum di kelas. menghasilkan catatan ringkas tentang budaya yang diamalkan i.13 -Majlis Daerah -Rukun tetangga tempatan. rakan dan jiran tetangga iii. Mengunjungi rumah guru.Adat resam i. Menjelasan kepelbagaian warisan i. iii. Membincangkan kepentingan perayaan 17 4 KENALI BUDAYA MALAYSIA a. ii. Melibatkan diri dalam usaha kita. ii. Menghuraikan kepentingan mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia. 14 4 KENALI BUDAYA MALAYSIA 15 UJIAN PERTENGAHAN SEMESTER SATU a.Menemu bual anggota majlis Daerah atau Rukun Tetangga tentang peranan mereka dan menyediakan laporan. ii. Kenali dan asprisiasi kekayaan budaya Malaysia . i. Menghormati amalan budaya kaum lain. Menunjukkan gambar suku kaum dan amalan kepercayaan masingmasing.

ii. iii. II. Melibatkan diri dalam usaha mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia. Menglibatkan diri dalam usaha mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia. Menghuraikan kepentigan mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia. Membincangkan kepelbagaian warisan yang terdapat di dalam negara. iii.Berbangga dengan keunikan dan kepelbagaian budaya Malaysia. ii. iii. iii . .Perayaan 18 4 KENALI BUDAYA MALAYSIA b) Tanggungjawab mengekalkan kepelbagaian warisan Malaysia -Diri i. Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tahun 6 . ii. Membuat kajian tentang sesuatu warisan yang terdapat disesuatu kawasan. Membuat simulasi berkaitan perayaanperayaan yang disambut oleh semua kaum di Malaysia.Membantu rakan atau jiran tetangga berlainan kaum dalam membuat persiapan menyambut perayaan i. Berbangga dengan keunikan dan kepelbagaian budaya Malaysia. yang disambut oleh rakyat Malaysia.Malaysia warisan budaya Malaysia. Membincangkan tanggungjawab setiap individu dalam mengekalkan warisanwarisan yang terdat di Malaysia.

Main peranan dalam iii. Mencipta lagu patriotic Menjelaskan tanggungjawab atau Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tahun 6 . Menemu bual orang iii. Menghuraikan kepentigan mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia. 19 20 & 21 4 KENALI BUDAYA MALAYSIA PEPERIKSAAN SEMESTER SATU b) Tanggungjawab mengekalkan kepelbagaian warisan Malaysia -Sekolah i. a. sesuatu kaum di ruang persekitaran murid. Menghormati kepelbagaian mengekalkan warisan warisan budaya Malaysia. Menghormati amalan budaya perseorangan yang kaum lain. Menyanyikan lagu tokoh-tokoh kemerdekaan dan “Tanggal 31” pembentukkan Malaysia. Perjuangan tokohtokoh kebanggaan negara i. Membantu rakan atau jiran tetangga berlaianan kaum dalam membuat persiapan menyambut ii. berpengetahuan luas dalam warisan-warisan yang terdapat di Malaysia. pelbagai kaum. Mengumpul maklumat daripada pelbagai sumber tentang kepelbagaian ii. Menjelaskan kepelbagaian warisan budaya Malaysia. Menghuraikan perjuangan I.4 KENALI BUDAYA MALAYSIA b) Tanggungjawab mengekalkan kepelbagaian warisan Malaysia -Keluarga i. i. Hidup bersama dalam masyarakat perayaan. i. 22 & 23 CUTI SEMESTER SATU SEMESTER DUA 1 5.Malaysia Negaraku .Kemerdekaan 1957 ii. pelbagai kaum. Hidup bersama dalam masyarakat warisan Malaysia. ii. ii. II.

Membuat kajian biografi dan sumbangan peminpin yang memperjuangkan kemerdekaan.Malaysia Negaraku a. Menjelaskan tanggungjawab sebagai warganegara untuk kekalkan kemerdekaan. Perjuangan tokohtokoh kebanggaan negara . Mengambil bahagian dalam aktiviti bulan kemerdekaan di kelas atau sekolah. Menghormati dan menghargai peranan dan pemimpin negara. Mencari gambar tokohtokoh yang terlibat dalam pembentukan Malaysia. Membuat buku skrap. Membuat simulasi latihan kawad kaki. I. i. Mengamalkan tingkahlaku patriotik. II.Malaysia Negaraku b. ii. Mencontohi semangat perjuangan tokoh kemerdekaan. iv. iii. Mencipta lagu-lagu patriotik V. 5 5. 4 5.Pembentuka Malaysia sebagai warganegara untuk mengekalkan kemerdekaan negara. III. Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tahun 6 . Berbangga dengan kemerdekaan negara i. IV.Semangat patriotik III.Malaysia Negaraku b. menjelaskan tanggungjawab sebagai warganegara untuk mengekalkan ( PLBD) I. Mencontohi semangat perjuangan tokoh-tokoh. Mengekalkan tingkahlaku patriotic. Tanggungjawab mengekalkan kemerdekaan i. mengadaka gotongroyong sempena bulan kemerdekaan di sekolah. Mengamalkan tingkahlaku patriotik iii. iv. puisi. Menghuraikan perjuangan tokohtokoh kemerdekaan dan Pembentukan Malaysia.2&3 5. ii. iii. Tanggungjawab mengekalkan kemerdekaan .

Mengamalkan tingkalaku patriotik. Tanggungjawab mengekalkan kemerdekaan Keharmonian dan keselamatan negara 10 & 11 6. 8&9 5. I Mengumpul dan membincangkan keratin akhbar tentang kemerdekaan Negara. Menghargai ketahanan I.Menjauhi gejala sosial I Ponteng main peranan menolak pelawaan negatif secara sopan. Menghormati dan menghargai peranan pemimpin negara. 7 UJIAN PROGRESIF 2 i. III. Menghuraikan perjuangan tokohtokoh kemerdekaan dan pembentukan Malaysia.6 . II. Sedia Hadapi Cabaran a Hidup sihat dan cergas . Bangga dengan kemerdekaan negara. I. Menemu bual guru disiplin. II. iii.Malaysia Negaraku b. Membincangkan dan seterusnya membuat laporan gotong-royong daripada setiap murid. ii. Bangga dengan kemerdekaan negara. iv. Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tahun 6 . guru penolong kanan Hal Ehwal Murid tentang gejala sosial di sekolah. kaunseling . vi.Perpaduan rakyat kemerdekaan negara. Mencontohi semangat perjuangan kemerdekaan. Menjelaskan tanggungjawab sebagai warganegara untuk mengekalkan kemerdekaan. Menjelaskan kepentingan Ketahanan diri untuk menjauhi gejala sosial. iii. Membuat keputusan yang bijak untuk mengelakkan daripada pengaruh budaya negatif. ii. v. Menghormati dan menghargai peranan peminpin negara. II.

I.diri untuk menjauhi gejala sosial. gejala sosial II. III. III. Membuat keputusan yang bijak untuk mengelakkan daripada pengaruh budaya negatif. Menjelaskan kepentingan cergas Ketahanan diri untuk . Sedia Hadapi Cabaran 19 -20 a Hidup sihat dan cergas . 14 15 6. 6. Mengadakan ceramah berkaitan pendidikan kesihatan atau akil baligh atau Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tahun 6 . Sedia Hadapi Cabaran 16 . Menghargai ketahanan diri untuk menjauhi gejala sosial. IV. VII. Menghasilkan buku panduan tentang keselamatan diri. II. Menjelaskan kepentingan Ketahanan diri untuk menjauhi gejala sosial. Menghargai gaya hidup sihat. main peranan menolak pelawaan negatif secara sopan. V. Membuat keputusan ii) Vandalisme yang bijak untuk iii) Buli mengelakkan daripada pengaruh budaya negatif. Menghargai ketahanan diri untuk menjauhi gejala sosial. main peranan menolak pelawaan negatif secara sopan. Mengamalkan gaya hidup sihat.Gaya hidup sihat VI. III. VI. Sedia Hadapi Cabaran CUTI PERTENGAHAN SEMESTER DUA a Hidup sihat dan I. Mengadakan ceramah berkaitan cara menjauhi gejala sosial. 12 13 6.18 PEPERIKSAAN PERTENGAHAN SEMESTER 2 / PRA UPSR 2 UPSR a Hidup sihat dan cergas .Menjauhi menjauhi gejala sosial. Menghuraikan gaya hidup sihat II.Menjauhi gejala sosial (iii) Buli I. III. Mengadakan ceramah berkaitan cara menjauhi gejala sosial.

Menghasilkan poster bertemakan gaya hidup sihat. VIII.keselamatan diri. 21 22 ULANGKAJI PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN / SEMESTER DUA Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tahun 6 .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->