P. 1
Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik Tahun 6

Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik Tahun 6

|Views: 124|Likes:
Dipublikasikan oleh Ati Mamora
Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik Tahun 6
Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik Tahun 6

More info:

Published by: Ati Mamora on Mar 02, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/25/2013

pdf

text

original

RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN TAHUN 6

MING GU 1 1. SAYANGI DIRI a. Hak tanggungjawab kanak-kanak. - Kehidupan iii. Menghormati hak tanggungjawab kanak-kanak. TEMA TAJUK HASIL SEMESTER SATU i. Menerangkan hak dan tanggungjawb kanak-kanak. ii. Mengamalkan hak tanggungjawab kanak-kanak. CADANGAN AKTIVITI

2

a. Hak tanggungjawab kanak-kanak. - Perlindungan

i. Menerangkan hak dan tanggungjawab kanak-kanak. ii.Mengamalkan hak tanggungjawab kanak-kanak. iii. Menghormati hak tanggungjawab kanak-kanak. iv. Menghargai hak tanggungjawab kanak-kanak.

dan i. Membincangkan kehendak diri dan membandingkan dan dengan rakan. ii Mengadakan aktiviti dan sumbang saran tentang peranan dan tanggungjawab murid di sekolah dan di rumah. dan i Membincangkan kehendak diri dan membandingkan dan dengan rakan. ii Mengadakan aktiviti dan sumbang saran tentang peranan dan dan tanggungjawab murid di rumah. iii Menghasilkan poster bertemakan hak kanakkanak.

Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tahun 6

Hak tanggungjawab kanak-kanak. membincangkan ciri-ciri keluarga harmoni . Sayangi Keluarga CUTI TAHUN BARU CINA Keluarga yang mengikut perspektif pelbagai agama dan kepercayaan . iv. menyayangi ibubapa dan anggota keluarga seperti mana tuntutan agama Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tahun 6 . Menghargai hak tanggungjawab kanak-kanak. ii. 4 dan i Membincangkan kehendak diri dan membandingkan dan dengan rakan ii Mengadakan aktiviti dan sumbang saran tentang peranan dan dan tanggungjawab murid di rumah.nyanyi lagu ‘ keluarga bahagia’ . menghasilkan lukisan bertemakan kehidupan keluarga yang harmoni mengikut perspektif pelbagai agama 5 6 2. menghuraikan konsep keharmonian keluarga mengikut perspektif pelbagai agama ii.menyaranaikan contohcontoh keluarga harmoni ( solat berjemaah) ii. iii.Agama i. menjalinkan hubungan yang erat dengan anggota keluarga seperti mana tuntutan agama iii. Perkembangan Penyertaan i. i. Iv Lawatan ke pusat Kesihatan Kanak-kanak yang berhampiran. iii Mendeklamasikan puisi yang bertemakan hak dan tanggungjawab kanakkanak. Menghormati hak tanggungjawab kanak-kanak. Menerangkan hak dan tanggungjawab kanak-kanak. Mengamalkan hak tanggungjawab kanak-kanak.3 a.

mengumpul dan membincangkan kata-kata hikmat mengikut perspektif pelbagai agama dan kepercayaan tentang keharmonian keluarga ii. melakonkan cara menghormati anggota keluarga. Membuat kajian tentang keperluan kemudahan awam di kawasan setempat.7 2. 8 9 3. . menghormati anggota keluarga i. Menglibatkan diri dalam penjagaan kemudahan awam dan persekitaran iii .Mendemonstrasikan cara mengguna dan menjaga kemudahan awam di sekolah.Kepercayaan i. ii. menulis surat atau e-mail kepada keluarga untuk meluahkan perasaan kasih sayang dan mengucapkan terima kasih atas jasa mereka. menjalinkan hubungan yang erat dengan anggota keluarga seperti mana tuntutan agama iii. menghuraikan konsep keharmonian keluarga mengikut perspektif pelbagai agama ii. Sayangi keluarga Keluarga yang mengikut perspektif pelbagai agama dan kepercayaan . Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tahun 6 . Hidup bersama di sekolah dan masyarakat a) Tanggungjawab terhadap kawasan persekitaran -Harta benda sekolah -Kemudahan awam UJIAN PROGRESIF 1 i.Menghargai harta benda sekolah i.meraihkan Hari Ibu dan Hari Bapa iii. Mengelaskankan kepentingan kemudahan awam kepada masyarakat ii.

Menjalankan projek kebersihan dan keceriaan persekitaran -sekolah -kawasan tempat tinggal murid i. Mengumpul maklumat dan menghasilkan risalah tentang agensi yang boleh membantu komuniti setempat. Menghuraikan cara menjaga kebersihan dan keceriaan persekitaran ii. Hidup bersama di sekolah dan masyarakat b) Pemeliharaan kebersihan dan keceriaan persekitaran -Kawasan sekolah -Kawasan persekitaran i. ii.Menunjukkan sikap bertanggungjawab terhadap agensi i.Menemu bual anggota bomba dan penyelamat tentang peranan mereka dan menyediakan laporan 10 3. Hidup bersama di sekolah dan masyarakat c) Peranan agensi tempatan -Bomba dan penyelamat 11 12 CUTI PERTENGAHAN SEMESTER SATU c) Peranan agensi tempatan i. 10 3. Berbangga dengan kebersihan dan keceriaan persekitaran i.Menghargai peranan agensi tempatan i. ii.Menjelaskan agensi tempatan. Melibatkan diri dalam dalam penjagaan kemudahan awam dan persekitaran iii.Mengumpul maklumat dan menghasilkan risalah tentang agensi yang boleh Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tahun 6 .dan kemudahan awam. iii. ii.Menjelaskan agensi tempatan.Menunjukkan sikap bertanggungjawab terhadap agensi tempatan.

Melibatkan diri dalam usaha kita. Memberi contoh-contoh budaya Malaysia. ii. Kenali dan asprisiasi kekayaan budaya Malaysia . 16 4 KENALI BUDAYA MALAYSIA a. adat resam sesuatu kaum yang terdapat di negara ii. i. ii.Agama dan kepercayaan i. Menghuraikan kepentingan mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia. iii. Menjelasan kepelbagaian warisan i. Menghuraikan kepentingan mengekalkan kepelbagaian I. Menunjukkan gambar suku kaum dan amalan kepercayaan masingmasing. Kenali dan asprisiasi kekayaan budaya Malaysia . menghasilkan catatan ringkas tentang budaya yang diamalkan i. Kenali dan asprisiasi kekayaan budaya Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tahun 6 .Menghargai peranan agensi tempatan membantu komuniti setempat. mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia. ii. Membincangkan kepentingan perayaan 17 4 KENALI BUDAYA MALAYSIA a.Adat resam i. Menganjur dan meraikan sambutan hari perayaan sesuatu kaum di kelas. Mengunjungi rumah guru.Menemu bual anggota majlis Daerah atau Rukun Tetangga tentang peranan mereka dan menyediakan laporan. iii. ii. Menghormati amalan budaya kaum lain. 14 4 KENALI BUDAYA MALAYSIA 15 UJIAN PERTENGAHAN SEMESTER SATU a. Hidup bersama dalam masyarakat pelbagai kaum. rakan dan jiran tetangga iii. Menghormati kepelbagaian pelbagai kaum dan warisan budaya Malaysia.13 -Majlis Daerah -Rukun tetangga tempatan.

Malaysia warisan budaya Malaysia. iii .Berbangga dengan keunikan dan kepelbagaian budaya Malaysia. Membuat kajian tentang sesuatu warisan yang terdapat disesuatu kawasan. Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tahun 6 . iii. ii. Membincangkan tanggungjawab setiap individu dalam mengekalkan warisanwarisan yang terdat di Malaysia. II. ii.Perayaan 18 4 KENALI BUDAYA MALAYSIA b) Tanggungjawab mengekalkan kepelbagaian warisan Malaysia -Diri i. . ii. Menghuraikan kepentigan mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia. Berbangga dengan keunikan dan kepelbagaian budaya Malaysia. Membincangkan kepelbagaian warisan yang terdapat di dalam negara. Melibatkan diri dalam usaha mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia. iii. Membuat simulasi berkaitan perayaanperayaan yang disambut oleh semua kaum di Malaysia. iii.Membantu rakan atau jiran tetangga berlainan kaum dalam membuat persiapan menyambut perayaan i. yang disambut oleh rakyat Malaysia. Menglibatkan diri dalam usaha mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia.

Menyanyikan lagu tokoh-tokoh kemerdekaan dan “Tanggal 31” pembentukkan Malaysia. i. berpengetahuan luas dalam warisan-warisan yang terdapat di Malaysia. Hidup bersama dalam masyarakat perayaan.4 KENALI BUDAYA MALAYSIA b) Tanggungjawab mengekalkan kepelbagaian warisan Malaysia -Keluarga i. Menemu bual orang iii. II. Menghormati amalan budaya perseorangan yang kaum lain. Membantu rakan atau jiran tetangga berlaianan kaum dalam membuat persiapan menyambut ii. ii. sesuatu kaum di ruang persekitaran murid. ii. Menghuraikan kepentigan mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia. i. pelbagai kaum. Menghuraikan perjuangan I.Kemerdekaan 1957 ii. Mencipta lagu patriotic Menjelaskan tanggungjawab atau Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tahun 6 . Menghormati kepelbagaian mengekalkan warisan warisan budaya Malaysia.Malaysia Negaraku . Perjuangan tokohtokoh kebanggaan negara i. Main peranan dalam iii. Mengumpul maklumat daripada pelbagai sumber tentang kepelbagaian ii. Hidup bersama dalam masyarakat warisan Malaysia. Menjelaskan kepelbagaian warisan budaya Malaysia. 22 & 23 CUTI SEMESTER SATU SEMESTER DUA 1 5. 19 20 & 21 4 KENALI BUDAYA MALAYSIA PEPERIKSAAN SEMESTER SATU b) Tanggungjawab mengekalkan kepelbagaian warisan Malaysia -Sekolah i. a. pelbagai kaum.

Mencontohi semangat perjuangan tokoh-tokoh. iii. Membuat kajian biografi dan sumbangan peminpin yang memperjuangkan kemerdekaan. iv. Perjuangan tokohtokoh kebanggaan negara . Mengamalkan tingkahlaku patriotik.2&3 5. Mencontohi semangat perjuangan tokoh kemerdekaan.Pembentuka Malaysia sebagai warganegara untuk mengekalkan kemerdekaan negara. Membuat simulasi latihan kawad kaki. Mengamalkan tingkahlaku patriotik iii. Tanggungjawab mengekalkan kemerdekaan i. Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tahun 6 . Menjelaskan tanggungjawab sebagai warganegara untuk kekalkan kemerdekaan. Mengambil bahagian dalam aktiviti bulan kemerdekaan di kelas atau sekolah. Mencari gambar tokohtokoh yang terlibat dalam pembentukan Malaysia. Berbangga dengan kemerdekaan negara i. mengadaka gotongroyong sempena bulan kemerdekaan di sekolah. puisi. 5 5.Semangat patriotik III. iv. ii. 4 5. Mengekalkan tingkahlaku patriotic. Mencipta lagu-lagu patriotik V. menjelaskan tanggungjawab sebagai warganegara untuk mengekalkan ( PLBD) I. Menghuraikan perjuangan tokohtokoh kemerdekaan dan Pembentukan Malaysia. IV. i. iii. Menghormati dan menghargai peranan dan pemimpin negara. II.Malaysia Negaraku b. Membuat buku skrap.Malaysia Negaraku b. ii. Tanggungjawab mengekalkan kemerdekaan .Malaysia Negaraku a. III. I.

iii. Bangga dengan kemerdekaan negara. Menghuraikan perjuangan tokohtokoh kemerdekaan dan pembentukan Malaysia. iv. Menghargai ketahanan I. ii.Perpaduan rakyat kemerdekaan negara. Menjelaskan kepentingan Ketahanan diri untuk menjauhi gejala sosial. Membincangkan dan seterusnya membuat laporan gotong-royong daripada setiap murid. Menghormati dan menghargai peranan peminpin negara. I Mengumpul dan membincangkan keratin akhbar tentang kemerdekaan Negara.6 . Bangga dengan kemerdekaan negara. Menemu bual guru disiplin. II. Menghormati dan menghargai peranan pemimpin negara. ii. Tanggungjawab mengekalkan kemerdekaan Keharmonian dan keselamatan negara 10 & 11 6. vi. 8&9 5. iii. III. Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tahun 6 . 7 UJIAN PROGRESIF 2 i.Malaysia Negaraku b. kaunseling . I. Membuat keputusan yang bijak untuk mengelakkan daripada pengaruh budaya negatif. Sedia Hadapi Cabaran a Hidup sihat dan cergas . II. II. Mengamalkan tingkalaku patriotik. Menjelaskan tanggungjawab sebagai warganegara untuk mengekalkan kemerdekaan. guru penolong kanan Hal Ehwal Murid tentang gejala sosial di sekolah.Menjauhi gejala sosial I Ponteng main peranan menolak pelawaan negatif secara sopan. Mencontohi semangat perjuangan kemerdekaan. v.

Mengamalkan gaya hidup sihat.Menjauhi gejala sosial (iii) Buli I.18 PEPERIKSAAN PERTENGAHAN SEMESTER 2 / PRA UPSR 2 UPSR a Hidup sihat dan cergas . Membuat keputusan ii) Vandalisme yang bijak untuk iii) Buli mengelakkan daripada pengaruh budaya negatif. Menghasilkan buku panduan tentang keselamatan diri. II. V. IV. III. Sedia Hadapi Cabaran 16 . Membuat keputusan yang bijak untuk mengelakkan daripada pengaruh budaya negatif. 6. III. main peranan menolak pelawaan negatif secara sopan. Menjelaskan kepentingan cergas Ketahanan diri untuk .diri untuk menjauhi gejala sosial.Gaya hidup sihat VI. Menghargai ketahanan diri untuk menjauhi gejala sosial. Mengadakan ceramah berkaitan pendidikan kesihatan atau akil baligh atau Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tahun 6 . I. Menghargai ketahanan diri untuk menjauhi gejala sosial. VII. Menghargai gaya hidup sihat. III. 14 15 6. Sedia Hadapi Cabaran 19 -20 a Hidup sihat dan cergas . 12 13 6. gejala sosial II. Mengadakan ceramah berkaitan cara menjauhi gejala sosial. main peranan menolak pelawaan negatif secara sopan. Menjelaskan kepentingan Ketahanan diri untuk menjauhi gejala sosial. Mengadakan ceramah berkaitan cara menjauhi gejala sosial. VI. Sedia Hadapi Cabaran CUTI PERTENGAHAN SEMESTER DUA a Hidup sihat dan I. Menghuraikan gaya hidup sihat II.Menjauhi menjauhi gejala sosial. III.

VIII.keselamatan diri. 21 22 ULANGKAJI PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN / SEMESTER DUA Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tahun 6 . Menghasilkan poster bertemakan gaya hidup sihat.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->