RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN TAHUN 6

MING GU 1 1. SAYANGI DIRI a. Hak tanggungjawab kanak-kanak. - Kehidupan iii. Menghormati hak tanggungjawab kanak-kanak. TEMA TAJUK HASIL SEMESTER SATU i. Menerangkan hak dan tanggungjawb kanak-kanak. ii. Mengamalkan hak tanggungjawab kanak-kanak. CADANGAN AKTIVITI

2

a. Hak tanggungjawab kanak-kanak. - Perlindungan

i. Menerangkan hak dan tanggungjawab kanak-kanak. ii.Mengamalkan hak tanggungjawab kanak-kanak. iii. Menghormati hak tanggungjawab kanak-kanak. iv. Menghargai hak tanggungjawab kanak-kanak.

dan i. Membincangkan kehendak diri dan membandingkan dan dengan rakan. ii Mengadakan aktiviti dan sumbang saran tentang peranan dan tanggungjawab murid di sekolah dan di rumah. dan i Membincangkan kehendak diri dan membandingkan dan dengan rakan. ii Mengadakan aktiviti dan sumbang saran tentang peranan dan dan tanggungjawab murid di rumah. iii Menghasilkan poster bertemakan hak kanakkanak.

Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tahun 6

iii Mendeklamasikan puisi yang bertemakan hak dan tanggungjawab kanakkanak. Menghargai hak tanggungjawab kanak-kanak.3 a. i. Menghormati hak tanggungjawab kanak-kanak. iv. Mengamalkan hak tanggungjawab kanak-kanak. menghasilkan lukisan bertemakan kehidupan keluarga yang harmoni mengikut perspektif pelbagai agama 5 6 2. Hak tanggungjawab kanak-kanak. Iv Lawatan ke pusat Kesihatan Kanak-kanak yang berhampiran.nyanyi lagu ‘ keluarga bahagia’ . menjalinkan hubungan yang erat dengan anggota keluarga seperti mana tuntutan agama iii. menyayangi ibubapa dan anggota keluarga seperti mana tuntutan agama Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tahun 6 . 4 dan i Membincangkan kehendak diri dan membandingkan dan dengan rakan ii Mengadakan aktiviti dan sumbang saran tentang peranan dan dan tanggungjawab murid di rumah. iii. ii. Sayangi Keluarga CUTI TAHUN BARU CINA Keluarga yang mengikut perspektif pelbagai agama dan kepercayaan .menyaranaikan contohcontoh keluarga harmoni ( solat berjemaah) ii.Agama i. Perkembangan Penyertaan i. membincangkan ciri-ciri keluarga harmoni . Menerangkan hak dan tanggungjawab kanak-kanak. menghuraikan konsep keharmonian keluarga mengikut perspektif pelbagai agama ii.

Sayangi keluarga Keluarga yang mengikut perspektif pelbagai agama dan kepercayaan .Menghargai harta benda sekolah i. Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tahun 6 . Menglibatkan diri dalam penjagaan kemudahan awam dan persekitaran iii . menjalinkan hubungan yang erat dengan anggota keluarga seperti mana tuntutan agama iii. Hidup bersama di sekolah dan masyarakat a) Tanggungjawab terhadap kawasan persekitaran -Harta benda sekolah -Kemudahan awam UJIAN PROGRESIF 1 i. Membuat kajian tentang keperluan kemudahan awam di kawasan setempat. .Kepercayaan i. melakonkan cara menghormati anggota keluarga.Mendemonstrasikan cara mengguna dan menjaga kemudahan awam di sekolah. 8 9 3.7 2. ii. menghuraikan konsep keharmonian keluarga mengikut perspektif pelbagai agama ii.meraihkan Hari Ibu dan Hari Bapa iii. menulis surat atau e-mail kepada keluarga untuk meluahkan perasaan kasih sayang dan mengucapkan terima kasih atas jasa mereka. menghormati anggota keluarga i. Mengelaskankan kepentingan kemudahan awam kepada masyarakat ii. mengumpul dan membincangkan kata-kata hikmat mengikut perspektif pelbagai agama dan kepercayaan tentang keharmonian keluarga ii.

Menjalankan projek kebersihan dan keceriaan persekitaran -sekolah -kawasan tempat tinggal murid i.Mengumpul maklumat dan menghasilkan risalah tentang agensi yang boleh Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tahun 6 . Hidup bersama di sekolah dan masyarakat b) Pemeliharaan kebersihan dan keceriaan persekitaran -Kawasan sekolah -Kawasan persekitaran i.Menunjukkan sikap bertanggungjawab terhadap agensi tempatan. ii. iii.dan kemudahan awam.Menjelaskan agensi tempatan.Menunjukkan sikap bertanggungjawab terhadap agensi i. Menghuraikan cara menjaga kebersihan dan keceriaan persekitaran ii. Berbangga dengan kebersihan dan keceriaan persekitaran i. ii.Menjelaskan agensi tempatan. Mengumpul maklumat dan menghasilkan risalah tentang agensi yang boleh membantu komuniti setempat. Hidup bersama di sekolah dan masyarakat c) Peranan agensi tempatan -Bomba dan penyelamat 11 12 CUTI PERTENGAHAN SEMESTER SATU c) Peranan agensi tempatan i. Melibatkan diri dalam dalam penjagaan kemudahan awam dan persekitaran iii.Menghargai peranan agensi tempatan i. ii. 10 3.Menemu bual anggota bomba dan penyelamat tentang peranan mereka dan menyediakan laporan 10 3.

Menghormati kepelbagaian pelbagai kaum dan warisan budaya Malaysia. Kenali dan asprisiasi kekayaan budaya Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tahun 6 . Menghuraikan kepentingan mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia. iii. Menunjukkan gambar suku kaum dan amalan kepercayaan masingmasing. adat resam sesuatu kaum yang terdapat di negara ii. rakan dan jiran tetangga iii. iii. menghasilkan catatan ringkas tentang budaya yang diamalkan i. 14 4 KENALI BUDAYA MALAYSIA 15 UJIAN PERTENGAHAN SEMESTER SATU a. Menghormati amalan budaya kaum lain.13 -Majlis Daerah -Rukun tetangga tempatan. i. ii. Melibatkan diri dalam usaha kita. Menganjur dan meraikan sambutan hari perayaan sesuatu kaum di kelas. ii. Memberi contoh-contoh budaya Malaysia.Agama dan kepercayaan i. Kenali dan asprisiasi kekayaan budaya Malaysia .Adat resam i. Mengunjungi rumah guru. Hidup bersama dalam masyarakat pelbagai kaum. ii. Membincangkan kepentingan perayaan 17 4 KENALI BUDAYA MALAYSIA a. 16 4 KENALI BUDAYA MALAYSIA a. ii. mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia. Menghuraikan kepentingan mengekalkan kepelbagaian I.Menghargai peranan agensi tempatan membantu komuniti setempat.Menemu bual anggota majlis Daerah atau Rukun Tetangga tentang peranan mereka dan menyediakan laporan. Kenali dan asprisiasi kekayaan budaya Malaysia . Menjelasan kepelbagaian warisan i.

iii. Melibatkan diri dalam usaha mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia. iii. Berbangga dengan keunikan dan kepelbagaian budaya Malaysia. Menghuraikan kepentigan mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia. iii . Menglibatkan diri dalam usaha mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia.Berbangga dengan keunikan dan kepelbagaian budaya Malaysia. yang disambut oleh rakyat Malaysia. II. iii. Membincangkan kepelbagaian warisan yang terdapat di dalam negara. ii. . Membuat kajian tentang sesuatu warisan yang terdapat disesuatu kawasan. Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tahun 6 . Membuat simulasi berkaitan perayaanperayaan yang disambut oleh semua kaum di Malaysia.Malaysia warisan budaya Malaysia.Membantu rakan atau jiran tetangga berlainan kaum dalam membuat persiapan menyambut perayaan i. Membincangkan tanggungjawab setiap individu dalam mengekalkan warisanwarisan yang terdat di Malaysia. ii.Perayaan 18 4 KENALI BUDAYA MALAYSIA b) Tanggungjawab mengekalkan kepelbagaian warisan Malaysia -Diri i. ii.

Menghuraikan perjuangan I. 22 & 23 CUTI SEMESTER SATU SEMESTER DUA 1 5. Menghormati amalan budaya perseorangan yang kaum lain. Menemu bual orang iii. Hidup bersama dalam masyarakat perayaan. Mengumpul maklumat daripada pelbagai sumber tentang kepelbagaian ii. Perjuangan tokohtokoh kebanggaan negara i. Mencipta lagu patriotic Menjelaskan tanggungjawab atau Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tahun 6 . pelbagai kaum. Menghormati kepelbagaian mengekalkan warisan warisan budaya Malaysia. Main peranan dalam iii.Kemerdekaan 1957 ii. ii. sesuatu kaum di ruang persekitaran murid. Hidup bersama dalam masyarakat warisan Malaysia. berpengetahuan luas dalam warisan-warisan yang terdapat di Malaysia. Membantu rakan atau jiran tetangga berlaianan kaum dalam membuat persiapan menyambut ii. i. pelbagai kaum.4 KENALI BUDAYA MALAYSIA b) Tanggungjawab mengekalkan kepelbagaian warisan Malaysia -Keluarga i. Menyanyikan lagu tokoh-tokoh kemerdekaan dan “Tanggal 31” pembentukkan Malaysia. Menjelaskan kepelbagaian warisan budaya Malaysia. II. ii. i. 19 20 & 21 4 KENALI BUDAYA MALAYSIA PEPERIKSAAN SEMESTER SATU b) Tanggungjawab mengekalkan kepelbagaian warisan Malaysia -Sekolah i. a. Menghuraikan kepentigan mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia.Malaysia Negaraku .

puisi. Tanggungjawab mengekalkan kemerdekaan i. Mengekalkan tingkahlaku patriotic. iv. Membuat kajian biografi dan sumbangan peminpin yang memperjuangkan kemerdekaan. Mencipta lagu-lagu patriotik V. Membuat simulasi latihan kawad kaki. Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tahun 6 . Menghuraikan perjuangan tokohtokoh kemerdekaan dan Pembentukan Malaysia. ii. IV. i. Menjelaskan tanggungjawab sebagai warganegara untuk kekalkan kemerdekaan. mengadaka gotongroyong sempena bulan kemerdekaan di sekolah. 4 5. Mencontohi semangat perjuangan tokoh kemerdekaan.Semangat patriotik III. Mencari gambar tokohtokoh yang terlibat dalam pembentukan Malaysia. Tanggungjawab mengekalkan kemerdekaan .2&3 5.Malaysia Negaraku b. iv. iii. III. Mengamalkan tingkahlaku patriotik iii. Membuat buku skrap. Perjuangan tokohtokoh kebanggaan negara . II.Malaysia Negaraku a. Mengambil bahagian dalam aktiviti bulan kemerdekaan di kelas atau sekolah. menjelaskan tanggungjawab sebagai warganegara untuk mengekalkan ( PLBD) I. Menghormati dan menghargai peranan dan pemimpin negara.Malaysia Negaraku b.Pembentuka Malaysia sebagai warganegara untuk mengekalkan kemerdekaan negara. 5 5. Mengamalkan tingkahlaku patriotik. Mencontohi semangat perjuangan tokoh-tokoh. iii. Berbangga dengan kemerdekaan negara i. I. ii.

Bangga dengan kemerdekaan negara. ii. Bangga dengan kemerdekaan negara. Tanggungjawab mengekalkan kemerdekaan Keharmonian dan keselamatan negara 10 & 11 6. kaunseling .Menjauhi gejala sosial I Ponteng main peranan menolak pelawaan negatif secara sopan. 7 UJIAN PROGRESIF 2 i. Menjelaskan tanggungjawab sebagai warganegara untuk mengekalkan kemerdekaan. II. Menghormati dan menghargai peranan peminpin negara. Mencontohi semangat perjuangan kemerdekaan. II. iii. Membuat keputusan yang bijak untuk mengelakkan daripada pengaruh budaya negatif. II. Menghuraikan perjuangan tokohtokoh kemerdekaan dan pembentukan Malaysia.Malaysia Negaraku b. Menghargai ketahanan I. Menghormati dan menghargai peranan pemimpin negara. guru penolong kanan Hal Ehwal Murid tentang gejala sosial di sekolah. Membincangkan dan seterusnya membuat laporan gotong-royong daripada setiap murid. iv. Sedia Hadapi Cabaran a Hidup sihat dan cergas . 8&9 5.6 . iii. I Mengumpul dan membincangkan keratin akhbar tentang kemerdekaan Negara. Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tahun 6 . Menemu bual guru disiplin. III. v. Menjelaskan kepentingan Ketahanan diri untuk menjauhi gejala sosial. vi. ii. I. Mengamalkan tingkalaku patriotik.Perpaduan rakyat kemerdekaan negara.

Mengadakan ceramah berkaitan pendidikan kesihatan atau akil baligh atau Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tahun 6 . III. Menjelaskan kepentingan Ketahanan diri untuk menjauhi gejala sosial. Menghuraikan gaya hidup sihat II.Menjauhi menjauhi gejala sosial. IV. Membuat keputusan yang bijak untuk mengelakkan daripada pengaruh budaya negatif. 6.Menjauhi gejala sosial (iii) Buli I. Menghargai gaya hidup sihat. Mengadakan ceramah berkaitan cara menjauhi gejala sosial. Mengadakan ceramah berkaitan cara menjauhi gejala sosial. 14 15 6. Membuat keputusan ii) Vandalisme yang bijak untuk iii) Buli mengelakkan daripada pengaruh budaya negatif. Menjelaskan kepentingan cergas Ketahanan diri untuk . Sedia Hadapi Cabaran CUTI PERTENGAHAN SEMESTER DUA a Hidup sihat dan I.diri untuk menjauhi gejala sosial. gejala sosial II. Menghasilkan buku panduan tentang keselamatan diri. II. III. VI. 12 13 6. main peranan menolak pelawaan negatif secara sopan.Gaya hidup sihat VI. III. main peranan menolak pelawaan negatif secara sopan. Sedia Hadapi Cabaran 16 . Menghargai ketahanan diri untuk menjauhi gejala sosial. I. V. III. Sedia Hadapi Cabaran 19 -20 a Hidup sihat dan cergas .18 PEPERIKSAAN PERTENGAHAN SEMESTER 2 / PRA UPSR 2 UPSR a Hidup sihat dan cergas . Menghargai ketahanan diri untuk menjauhi gejala sosial. Mengamalkan gaya hidup sihat. VII.

21 22 ULANGKAJI PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN / SEMESTER DUA Rancangan Tahunan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tahun 6 . Menghasilkan poster bertemakan gaya hidup sihat.keselamatan diri. VIII.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful