Anda di halaman 1dari 5

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN JASMANI Tarikh : 29 januari 2013 (selasa) Masa : 0730-0830 (30 minit) Tempat : Padang

Tahun(Kelas) : Empat (4) Bilangan Murid: 20 orang ( 15 orang lelaki & 3 orang perempuan ) Tunjang Pembelajaran: 2. Kemahiran Tajuk : a) Hoki Sub-tajuk : i) kemahiran asas penjaga gol Objektif : Pada akhir proses p&p ini murid-murid dapat: Psikomotor : i. melakukan kemahiran asas menjaga gol dengan betul ii. Kognitif : i. ii. i. ii.

Afektif:

Kemahiran Berfikir: Menghubung kait Palaman sedia ada: . Penerapan nilai : Mematuhi arahan, bekerjasama dan bertanggungjawab. Penggabungjalinan: Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris dan Pendidikan Moral. BSPP : Tilam ( x3), bola tennis ( x 15) kayu hoki (x17) BAHAGIAN /MASA Permulaan (5 minit) AKTIVITI Set Induksi. Memansakan badan Secara dinamik BUTIR MENGAJAR/ FOKUS P&P murid berbaris dalam satu barisan yang melintang ORGANISASI Dalam barisan panjang. ALATAN/ CATATAN

Petunjuk: = Guru = Murid

Perkembangan (15 minit)

Gerak kerja kelas

-Guru tanya murid apa tugas penjaga gol? -Guru menerangkan kemahiran asas menjaga gol -kemahiran asas -Menahan bola dengan pelapik kaki -berdiri, kaki seluas bahu -tangan didepakan separuh, -tapak tangan mengahadap ke depan -mata tengok hadapan -apabila bola datang, kaki dirapatkan keduaduanya. Tahan bola dengan pelapik kaki. -Mengelongsor untuk menahan bola -berdiri, kaki seluas bahu -tangan didepakan separuh, -tapak tangan mengahadap ke depan -mata tengok hadapan Apabila bola datang terbangkan badan ke kanan dan tangan kanan yang memegang kayu hoki di luruskan , -Tangan yang mempunyai pelapik berada di sisi pinggang -kedua-dua kaki diluruskan dan di rapatkan.

Ladam kuda
-Tilam

-bola span / tennis

Gerak kerja kelas

-Menendang bola -berdiri, kaki seluas bahu -tangan didepakan separuh, -tapak tangan mengahadap ke depan -mata tengok hadapan -apabila bola datang, Gunakan pelapik kaki untuk menendang bola keluar ke kiri atau kanan.

-Menahan menggunakan tapak tangan -berdiri, kaki seluas bahu -tangan didepakan separuh, -tapak tangan mengahadap ke depan -mata tengok hadapan -apabila bola datang, hadang bola dengan tapak tangan yang mempunyai pelapik tangan.

Guru bahagikan murid kepada 3 kumpulan -setiap kumpulan disediakan tilam - murid yang lain berbaris di belakang tilam - murid pertama akan melakukan kemahiran yang telah ditunjukkan

oleh guru -selepas murid pertama melakukan, murid kedua diminta untuk sedia -murid pertama akan berbaris di belakang semula.

Gerak kerja kumpulan

Murid berada dalam 3 kumpulan yang sama -Kumpulan 1 (membuat kemahiran hantaran) -Kumpulan 2 (membuat kemahiran menjaga gol) -Kumpulan 3 (membuat kemahiran menglecek)

Gerak kerja kumpulan

-kayu hoki -tilam -marker -bola hoki -bola span/ tennis

Kemuncak (7 minit)

Permainan kecil

-Murid dibahagikan kepada dua kumpulan Setiap kumpulan memilih salah seorang ahli mereka untuk menjaga gol, -ahli kumpulan yang lain akan melakukan kemahiran menjaring kepada penjaga gol yang lain. -penjaga gol yang paling banyak bolos dikira kalah.

-Bola tenis

-kayu hoki

Penutup (3 minit)

-Guru membuat cooling down -Guru Tanya murid mengenai kemahiran yang dipelajari. -

Soal jawab guru bersama murid.