Anda di halaman 1dari 4

PENGENALAN Pastri Lapis

Amali minggu ke-12, giliran kumpulan kami untuk membuat pastri lapis. Pastri adalah campuran tepung, lemak dan cecair yang dihasilkan dalam bentuk doh. Tekstur pastri adalah ringan, rapuh dan rangup. Antara jenis-jenis pastri ialah pastri rapuh, pie, tat, lapis dan choux. Pastri lapis atau lebih dikenali dengan Puff Pastry, merupakan salah satu produk bakeri. Pastri lapis sangat ringan, dan berlapis-lapis. Adunan untuk menghasilkan pastri lapis perlu margerin yang banyak dari tepung. Lapisan pada pastri lapis terhasil disebabkan oleh kesan lipatan doh pastri yang berlapis dengan lemak (margerin pastri) dilipat secara berulang-ulang. Lapisan doh pastri dan margerin pastri mestilah tidak terlampau nipis atau tebal supaya lapisan pada pastri dapat terbentuk dengan cantik. Biasanya, pastri lapis mepunyai pelbagai inti seperti sardin, tuna, jem, kari ayam dan lain inti yang sesuai dengan selera masing-masing. Pastri lapis sesuai dijadikan hidangan minum petang.

PENUTUP
Amali Penyediaan Makanan minggu ke-12 kami di beri peluang untuk mencuba resepi pastri lapis ataupun Puff pastry. Seperti minggu-minggu sebelumnya sebelum memulakan aktiviti memasak kami diberi arahan dan panduan untuk memasak pastri. En. Fuad telah menunjukkan demonstrasi cara-cara menguli doh untuk pastri dan juga telah mengagihkan mentega pastri kepada setiap kumpulan yang membuat pastri lapis. Semasa demonstrasi cara membuat doh untuk pastri lapis, kami diarahkan untuk menambah lagi 10 gram mentega kerana didapati tidak mencukupi untuk dicampurkan bersama tepung berprotein tinggi untuk menghasilkan tekstur seakan-akan seperti serbuk roti. Masalah yang kami hadapi setiap minggu adalah semasa proses menyukat bahan-bahan untuk setiap resepi, kerana penimbang sering mengalami ralat semasa menimbang bahan dan menyebabkan sukatan bahan tidak tepat serta menyebabkan kualiti makanan yang kami hasilkan terjejas. En. Fuad juga memberi beberapa tips semasa demonstrasi menghasilkan doh pastri air yang dimasukkan secara sedikit-sedikit supaya campuran doh tidak terlampau lembik. Doh pastri mestilah diuli sehingga betul-betul lembut hingga window development terhasil barulah proses menguli dihentikan. Doh yang telah siap hendaklah disejukkan selama 15 minit. Untuk menghasilkan lapisan yang cantik pada pastri lapis semasa proses mencanai dan melipat doh bersama margerin pastri, En. Fuad memberitahu supaya tidak mencanai doh terlalui tebal ataupun nipis supaya lapisan pada pastri lapis terhasil dan semasa proses membakar pastri akan naik dengan cantik. Setelah pastri lapis masak, kami menunjukkan hasil masakan kami pada Pn. Ain. Masakan kami minggu ini mendapat komen yang kurang memberangsangkan kerana pastri lapis kami pada bahagian dalam kurang masak disebabkan semasa membakar suhu yang digunakan terlampau tinggi. Selain itu, rupa bentuk pastry lapis kami tidak menarik kerana jem yang digunakan mencair. Walaubagaimanapun, bagi percubaan pertama kali membuat pastri lapis kami mendapat pujian kerana pastri kami naik dan lapisan pada pastri cantik. Tambahan doh yang kami hasilkan gebu dan lembut. Proses penghasilan pastri lapis amat rumit dan sukar kerana mempunyai banyak langkah penghasilan dan mengambil masa yang lama.

LAMPIRAN

Menguli campuran bahan sehingga menjadi doh yang lembut

Margerin pastri perlu dileperkan dan disejukan selama 15 minit. Doh yang telah direhatkan dicanai hingga berbentuk segi empat tepat. Kemudian margerin pastri yang sejuk diletak di tengah-tengah doh barulah dilipat dua.

Doh pastri yang telah diletakkan margerin pastri dan dibalut kemudian disejukkan selama 15 minit. Selepas itu dicanai sehingga leper tetapi tidak terlampau nipis. Doh yang telah dilipat kali kedua (empat lapis) dibungkus dengan plastic.

Hasil sebelum dan selepas dibakar