Anda di halaman 1dari 15

ACHIZIIONARE PENTRU REVNZARE

Achiziionarea de mrfuri n scopul revnzrii lor, dei are multe trsaturi comune cu celelalte tipuri de achiziii, prezint i cteva deosebiri fundamentale.Achizitorii din alte sectoare ale economiei pot nvta multe din studierea unora dintre practicele avansate ntlnite n sectorul comerului cu amnuntul. n comerul cu amnuntul trebuie s se ia decizii n termeni de ce s se cumpere , cantiti , preuri, termene de livrare i modaliti de efectuarea a plilor .

Cu toate acestea exist i o serie de deosebiri . Comercianii cu amnuntul,cu ridicata sau ali membri ai sectorului distribuiei vnd ceea ce cumpr.Decizia privind ce s se cumpere trebuie luat inndu-se cont ce se va vinde. Anume aici exist o ntreprundere mult mai mare ntre activitile de marketing/comercializare i activitile de achiziii dect n orice alt sector al economiei.

Este interesant de remarcat faptul c unei mici proporii din totalitatea comercianilor cu amnuntul i revine cea mai mare parte din valoarea total a vnzrilor cu amnuntul, restul revenindu-le comercianilor independeni mai mici i aa-numiii independenii multipli. Comform opiniei unui expert, Achiziiile reprezint partea fascinant a comerului cu amnuntul. Dimensiunile magazinelor cresc i companiile trebuie s gseasc tot mai multe linii i game de produse pentru a-i umple spaiile .De aceea, ei caut n permanen.

Achizitorii sunt supui unei presiuni permanente de a gsi produse mai inovatoare i produse de ni pentru piaa veniturilor superioare. Fr nici o ndoial, diversitatea i calitatea produselor alimentare oferite de supermarketuri s-a mbuntit semnificativ n ultimii ani.Aceast tendin ar trebui s fie n avantajul consumatorilor i s reprezinte secretul succesului acelor comerciani cu amnuntul care reuesc s aib n stoc ceea ce-i doresc consumatorii ,la preuri la care acetia i le pot permite; pe acelai pricipiu se bazeaz i reuita micilor magazine specalizate. n cadrul comerului cu amnuntul funcia specialistului n achiziie prevede urmtoarele activiti: Participarea la lansri de colecie i la alte evenimente nsemnate, care ar putea presupune clatorii pe distane mari n scopul de a indentifica mrfurile potrivite . Elaboreaz bugetele sau indicatorii estimativi i, lucnd n strs colaborare cu selecionerii, decid dac liniile de produse se vor vinde sau nu. Achizitorii au ultimul cuvnt n orice luare de decizie la aceast etap ,fiind implicai ntr-o anumit msur i n identificarea mrfurilor potrivite. Au dreptul de a cere furnizorului s le pun la dispoziie eantioane pentru examinare,ncercare i testare de ctre diferii tehnologi. n cazul organizaiilor mici i magazinele de tip universal, achizitorul ar putea fi responsabil att de selectarea, ct i de cumprarea mrfurilor, precum i de unele funcii legate de desfacere.

n luarea deciziilor privind mrfurile care urmeaz a fi cumprate ,intuiia achizitorului i buna percepie privind piaa snt considerate deosebit de importante atunci cnd este vorba de bunuri care in de diverse mode i a cror cerere este greu de anticipat. ntotdeauna este loc i pentru intuiie sau percepie a pieii, dar cercetrile de marketing (studiile de pia) sunt instrumente prevzute s ofere o baz de date concrete pentru luarea unor decizii raio nale, mai ales atunci cnd este vorba de game de produse relativ standardizate, precum produsele alimentare sau buturile nealcoolice.Studiul de pia a fost definit ca o tehnic de colectare,nregistrare, i analiz sistematic a datelor referitoare la subiecte legate de comercializarea bunurilor i servicilor.

n activitatea curent a agenilor economici apar probleme operative de producie, de planificare sau proiectare, care se cer rezolvate n aa fel nct ele s corespund unui anumit scop, de exemplu: un program de producie realizat cu beneficii ct mai mari, cu cheltuieli ct mai mici sau intr-un timp ct mai scurt etc.

Analiza stocurilor i cea vnzrilor presupune un ir de modaliti de studiu:


Analiza stocurilor i cea vnzrilor presupune un ir de modaliti de studiu: 1.Metoda vitezei de rotaie (prin care produsele sunt clasificate n rapide i lente) Indicator care reflect timpul ct marfurile rmn, n medie, n sfera de circulaie sub forma de stocuri pn n momentul desfacerii lor ctre consumatori. Viteza de circulaie a mrfurilor se exprim n zile i se calculeaz ca raport ntre stocurile medii de mrfuri i desfacerile medii zilnice. Pentru un comerciant cu amnuntul, aceaste este o form de analiz a vnzrilor: ce linii de produse se vnd mai bine ?

2. Metoda Pareto - gsirea celei mai avantajoase variante

Metoda Pareto, sau analiza ABC,este o metod foarte util de analiz a stocurilor.Prin aceast metod , articolele de stocuri snt clasificate n : Articole cu cerere mare, care tind s fie mai puine la numr ; Articole cu cerere mic, numarul crora este mare.

Conform unui exemplu din cadrul unui lan de magazine cu amnuntul, avem game de produse:

A-ce genereaz 30% din volumul vnzrilor i reprezint 1% din totalul de game; B-ce genereaz 20% din volumul vnzrilor i reprezint 85% din totalul gamei ; C-ce genereaz 20% din volumul vnzrilor i reprezint 80% din totalul gamei

90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 A B C alte produse Volumul vnzrilor Totalul gamei

Filialele raporteaz la intervale sptmnale nivelul stocului pentru fiecare dintre aceste game , iar pe baza acestor date noi se calculez ratele de vnzare. Acest sistem a a reuit cu brio s permit meninarea nivelului stocurilor la limitele foarte aceptabile i n acelai timp meninerea gradului de deservire din filiale n jurul cifrei de 94%.

3. Metoda costului unitar al stocurilor


Costul unitar al stocurilor este un termen utilizat n comerul cu amnuntul pentru a desemna procedurile care s-au definit pentru a garanta c, pentru fiecare articol pus n vnzare,cantitatea disponibil nu este nici insuficient nici excesiv, prin prisma realizarii profitabile a nivelurilor int din vnzri.Ceea ce se controleaz este cantitatea fizic , adic numrul de uniti, disponibil ca stoc pus nvnzare. 3.2 PEV (schema) i avantajele acesteia.

4. PEV punctul electronic de vnzare


Din ce n ce mai mult , captarea datelor electronice la casele de plat face ca societile de comer cu amnuntul s dispun imediat de informaiile privind propriile vnzri.Datorit introducerii codurilor-bare sau a numerotrii articolelor, putem de a identifica individual i de manier specific fiecare gam de stocuri. Aceste coduri pot fi citite cu rapiditate i precizie de senzorii instalai la casele de plat situate la ieire din magazine,iar cifrele respecteve pot fi corelate cu un fiier informatic permind accesul la descrierea mrfii, preul ei curent i la alte detelii legate de caracteristicile produsului. PEV-ul este un exemplu de schimb electronic de date : cu alte cuvinte, de transfer a unor date structurale, prin intermediul unor mesaje de format cuvenit, de la un computer la altul pe cale electronic.Pe msur ce bunurile sunt vndute, informaiile sunt transferate direct ctre principalii furnizori prin intermediul organizaiei achizitoare, n acestcaz comerciantul cu amnuntul.

Schimbul electronic de date Transfer de date structurale, utilizndu-se mesaje n format cuvenit , de la un computer la altul pe cale electronic

Furnizor

Organizaia cumprtoare

Client