Mata Pelajaran Tunjang Tajuk Kemahiran Tarikh Tahun/ Kelas Bil.

Murid Objektif 1) Psikomotor 2) Efektif 3) Kognitif

: : : : : : :

Pendidikan Jasmani Kemahiran Gimnastik Imbangan Badan. 18 March 2008 5 Ibnu Sina 23 Orang

: Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid dapat; : melakukan imbangan badan dalam 4 daripada 5 percubaan. : semangat kesukanan yang tinggi, seronok dan selamat semasa melakukan aktiviti. : memahami dan dapat menerangkan kemahiran asas dalam melakukan imbangan dengan baik. : Murid-murid pernah melakukan aktiviti sukan yang berkaitan dengan imbangan.

Pengalaman Sedia ada Penerapan Nilai KBKK

: Bekerjasama dan seronok mengikuti pembelajaran. : Mengenalpasti permainan yang sesuai dengan menggunakan kemahiran imbangan dan cuba mempraktikkannya pada hari lain.

Penggabungjalinan : Jasmani, kesukanan dan Matematik. Alatan/ ABM : Skital, Tali, Gegelung Rotan

Warm up Butiran Mengajar Guru mengarahkan murid membuat lompatan dan larian setempat sebanyak 10 kali.Bahagian/ Masa Permulaan (± 5 minit) Aktiviti Pemanasan badan . Lutut dan kaki diangkat membengkok ke belakang badan. - b) Imbangan Badan secara berdiri sebelah kaki. Organisasi Catatan Perkembangan (± 15 minit) Imbangan Badan a) Imbangan Badan secara keadaan mencangkung. Semasa mengangkat kaki. Kedua belah tangan didepakan ke sisi badan. Duduk Mencangkung Tangan berada ditengahtengah antara kedua belah kaki secara rapat dilantai. - . Berdiri secara tegak. Berat badan bahagian depan termasuk kepala dipindahkan ke depan secara perlahanlahan. kedua-dua siku tangan ditekan pada tepi sebelah dalam lutut.

Pinggang dan Kepala Hembus Nafas 3 kali . Organisasi • • • Catatan Skital Gelung rotan tali - .Kumpulan yang menghabiskan semua lompatan dikira pemenang.Bahagian/ Masa Kemuncak (± 7 minit) Aktiviti Pemainan Kecil .Lompat ketingting Butiran Mengajar 2 kumpulan kecil Lompat ketingting ke arah 2 regangan tali pada lantai dalam jarak 1 meter. Lompat dekam dan ketingting secara bergilir-gilir ke dalam 4 gegelung yang telah disusun. Penutup (± 3 minit) Penyejukkan Badan ( Cool-Down) Guru atau seorang murid berada dihadapan semua murid untuk menunjukkan cara dan membuat pengenduran. Kaki.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful