imbangan gimastik

Mata Pelajaran Tunjang Tajuk Kemahiran Tarikh Tahun/ Kelas Bil.

Murid Objektif 1) Psikomotor 2) Efektif 3) Kognitif

: : : : : : :

Pendidikan Jasmani Kemahiran Gimnastik Imbangan Badan. 18 March 2008 5 Ibnu Sina 23 Orang

: Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid dapat; : melakukan imbangan badan dalam 4 daripada 5 percubaan. : semangat kesukanan yang tinggi, seronok dan selamat semasa melakukan aktiviti. : memahami dan dapat menerangkan kemahiran asas dalam melakukan imbangan dengan baik. : Murid-murid pernah melakukan aktiviti sukan yang berkaitan dengan imbangan.

Pengalaman Sedia ada Penerapan Nilai KBKK

: Bekerjasama dan seronok mengikuti pembelajaran. : Mengenalpasti permainan yang sesuai dengan menggunakan kemahiran imbangan dan cuba mempraktikkannya pada hari lain.

Penggabungjalinan : Jasmani, kesukanan dan Matematik. Alatan/ ABM : Skital, Tali, Gegelung Rotan

Bahagian/ Masa Permulaan (± 5 minit) Aktiviti Pemanasan badan . kedua-dua siku tangan ditekan pada tepi sebelah dalam lutut. Organisasi Catatan Perkembangan (± 15 minit) Imbangan Badan a) Imbangan Badan secara keadaan mencangkung. Berdiri secara tegak. Berat badan bahagian depan termasuk kepala dipindahkan ke depan secara perlahanlahan. Kedua belah tangan didepakan ke sisi badan. Lutut dan kaki diangkat membengkok ke belakang badan. - . Duduk Mencangkung Tangan berada ditengahtengah antara kedua belah kaki secara rapat dilantai. - b) Imbangan Badan secara berdiri sebelah kaki.Warm up Butiran Mengajar Guru mengarahkan murid membuat lompatan dan larian setempat sebanyak 10 kali. Semasa mengangkat kaki.

Organisasi • • • Catatan Skital Gelung rotan tali - .Lompat ketingting Butiran Mengajar 2 kumpulan kecil Lompat ketingting ke arah 2 regangan tali pada lantai dalam jarak 1 meter. Lompat dekam dan ketingting secara bergilir-gilir ke dalam 4 gegelung yang telah disusun. Kaki. Penutup (± 3 minit) Penyejukkan Badan ( Cool-Down) Guru atau seorang murid berada dihadapan semua murid untuk menunjukkan cara dan membuat pengenduran. Pinggang dan Kepala Hembus Nafas 3 kali .Kumpulan yang menghabiskan semua lompatan dikira pemenang.Bahagian/ Masa Kemuncak (± 7 minit) Aktiviti Pemainan Kecil .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful