Anda di halaman 1dari 2

Arhimede

Arhimede(287-212 i.Hr),a fost unul dintre cei mai mari oameni de stiinta din toate timpurile,cu preocupari in diverse domenii:matematica,fizica,astronomie,inginerie si filozofie.In fizica a pus bazele hidrostaticii si a cercetat si explicat functionarea mecanismelor simple(parghii,scripeti,plan inclinat),pe care de altfel le-a si utilizat in mod ingenious in inventarea si construirea unor dispositive tehnice si arme.Este celebra afirmatia atribuita lui arhimede:,,Dati-mi un punct de sprijin si voi muta Pamantul din loc!.Conform scrierilor lui Plutarh,Arhimede a fost ucis in timpul unui razboi,de catre un soldat roman.Legenda spune ca,fiind absorbit de o problema pe care incerca sa o resolve,Arhimede desenase pe nisip o serie de cercuri.Ultimele sale cuvinte,adresate soldatului,au fost:,,Nu atinge cercurile mele.
Regele Siracuzei Hieron al II-lea dorea s ofere o coroan de aur zeilor, astfel nct i-a dat unui bijutier o cantitate adecvat de aur i a cerut fabricarea coroanei. neleptul rege a msurat exact ct cntreau bucile de aur respectiv coroana. Coroana era deosebit de frumoas, astfel nct Hieron al II-lea a fost foarte mulumit. Masa ei era egal exact cu aceea a bucilor de aur pe care le dduse bijutierului. ns prin Siracuza a nceput s circule un zvon ciudat. Se spunea c deseori bijutierii luau o parte din aur i o nlocuiau cu argint, fr a se putea observa la cntar. Hieron al II-lea s-a dus la prietenul lui de ncredere, savantul Arhimede i l-a rugat s verifice dac ntr-adevr coroana era din aur pur sau dac fusese amestecat i ceva argint prin ea.Regele i-a mai spus lui Arhimede sa nu strice coroana. Arhimede a fost pus n ncurctur. Argintul e mai uor dect aurul. Dac era ceva argint amestecat n ea, o coroan de aceeai mas ar avea un volum mai mare. n esen, dac ar fi putut afla volumul coroanei ar fi avut rspunsul. Dar exist vreo metod prin care s i calculezi volumul fr a o dezasambla n buci mici? La nceput Arhimede a primit cu greu rugmintea regelui, ns treptat problema a nceput s-l obsedeze n asa fel nct uita s mnnce, s doarm sau s se mai ngrijeasc. Vznd acest lucru, elevii lui au nceput s fie ngrijorai de starea lui de sntate. Vzndu-l pe maestrul lor cufundat n gnduri zi dup zi, discipolii lui i-au spus Trupul lui nesplat cu siguran se va mbolnvi, aa nct l-au trt pn la baia public.

Discipolii l-au frecat bine. Din ntmplare, Arhimede s-a lasat cu totul n cada de baie, iar apa a dat pe dinafara Astfel a facut el descoperirea. Arhimede a tnit din cada, i-a ignorat pe discipoli care l implorau sa ramna i a luat-o la fug pe strzile Siracuzei, gol pusca. Alergnd spre casa, el tot striga Evrika! Evrika! In limba greaca evrika nseamna Am descoperit. Apa care a curs pe dinafara din cada a avut exact acelasi volum ca si corpul lui. Acesta este exact principiul excluziunii pe care l-a descoperit Arhimede. El a umplut imediat un vas cu apa, a pus coroana n apa pentru a-i stabili volumul si a facut acelasi lucru cu aurul pur, ce avea aceeasi masa. Calculele sale au aratat ca volumul de aur pur era un pic mai mic dect volumul coroanei, ceea ce nsemna ca n aurul coroanei fusese amestecat un material cu masa mai mica pentru a fabrica coroana, ceea ce a scos afara un volum mai mare de apa Prin urmare, a fost clar ca n aur fusese amestecat argint, iar bijutierul se facea vinovat de nelarea regelui.