Anda di halaman 1dari 2

Ansur maju peringkat penuju 1. 2. 3. 4. 5.

Lari pecut 15 meter kemudian kembali ketempat permulaan dengan berlari2 anak Lari laju dalam keadaan terkawal Pecut ketika masuk kearah penanda. Lutut diangkat tinggi. Ulang beberapa set

1. Lari masuk dan keluar dari penanda yang diletakkan kemudian kembali semula dengan berlari2 anak ( jarak antara penanda 5-7 meter) 2. Lari laju dalam keadaan terkawal. 3. Pecut ketika masuk kearah penanda. 4. Lutut diangkat tinggi. 5. Ulang beberapa set.

1. 2. 3. 4. 5.

Lari pecut diselekoh Lari laju dalam keadaan terkawal. Pecut ketika masuk kearah penanda. Lutut diangkat tinggi. Ulang beberapa set.

Ansur maju peringkat lonjakan 1. Lompat skital dengan kedua2 belah kaki. Cara-cara: I. Berdiri di hadapan skital II. Benkokkan lutut dan lompat dengan kedua2 belah kaki III. Lonjak semula ke tempat permulaan. IV. Ulang beberapa set. 2. Lompat mencangkung selang seli Cara-cara: I. Berdiri tegak, sebelah kaki di hadapan, tangan di belakang kepala. II. Bengkokkan kedua2 lutut III. Lonjak dan tukarkan posisi kaki hadapan ke belakang dan kaki belakang ke hadapan. IV. Mendarat dengan kedua2 belah kaki serentak.

3. Lonjak menegak Cara-cara: I. Cangkung dengan tangan memegang tanah II. Lonjak menegak dengan bantuan ayunan tangan. 4. Lengkungan larian dengan lonjakan Cara-cara: I. Tandakan lengkungan dengan titik permulaan. II. Guna 4 atau 6 langkah untuk jarak penuju III. Tingkatkan kekerapan langkah dalam langkah2 terakhir IV. Guna sasaran yang berlainan V. Larian dengan melompat dan lutut di angkat tinggi atau melompat dengan sebelah kaki. (larian skip) Ansur maju peringkat layangan