Anda di halaman 1dari 18

Pembinaan Tamadun

Pengertian Tamadun
Berasal dari perkataan bahasa Arab maddana yang bererti membangunkan atau memajukan. Dalam bahasa Inggeris disebut sebagai civilization. Perkataan tamadun juga boleh dikatakan berpunca dari perkataan madana yang bererti membina, mendirikan bandar, menaikkan taraf ke tahap beradab, menghalus budi pekerti, menimbulkan sifat keinsanan sejati serta menjauhi sifat kebinatangan dan telah mencapai tahap kehalusan budi pekerti serta kebudayaan yang luhur.

Ciriciri Asas Sebuah Tamadun


1. Wujud penempatan masyarakat di sesebuah kawasan atau di beberapa buah kawasan yang disatukan untuk membentuk bandar. 2. Wujud peningkatan kualiti kehidupan ke arah yang lebih positif dan sempurna. 3. Wujud sistem organisasi dan institusi sosial yang baik dan sistematik. 4. Wujud bahasa serumpun dan sistem tulisan tersendiri. 5. Wujud sistem undangundang dan sistem moral berwibawa bagi mengatur perjalanan hidup masyarakat.

Sumber Tamadun
1. Agama contohnya bagi Tamadun Islam & Jepun 2. Ilmu pengetahuan perkembangan ilmu dalam tamaduntamadun lain yang awal seperti dalam Tamadun Yunani, Greek, Parsi dll. 3. Tinggalan artifak 4. Tamadun lain yang terhampir Tamadun Melayu juga bersumberkan Tamadun Hindu, China & Jawa. Tamadun Islam juga giat menterjemahkan karya-karya saintifik dari tamadun lain ke dalam bahasa Arab.

Mesopotamia
Lokasi : Terletak di antara Sungai Tigris dan sungai Euphrates. Sungai tersebut mengalir dari kawasan pergunungan di Turki ke tanah lembah dan pamah di Iraq hingga ke Teluk Parsi. Dikelilingi oleh Pergunungan Zogras (timur laut), daratan tinggi Arab (barat daya) dan Teluk Parsi (selatan)

Kerangka Masa Berkembang


Bermula pertempatan awal Zaman Neolitik antara tahun 7000SM 5000SM. Berkembang sebagai pusat tamadun awal semasa kerajaan Sumeria (3500SM)

Kerajaan-kerajaan Mesopotamia
Kerajaan Sumeria (3500 SM) Kerajaan Akkad (2300SM) Kerajaan Babylon lama (1850SM) (Hukum Hammurabi) Kerajaan Assyria (750SM) Kerajaan Babylon baru (Chaldea) 612SM Kerajaan Persia (525SM)

Mesir (3200SM 332SM)


Terletak di Hulu Lembah Nil menganjur ke selatan sehingga Jebel Barkal, Napata, ke utara sehingga Laut Mediterranean. Tamadun berasaskan pengairan.

Indus (3300SM 1300SM)


Terletak di sekitar lembangan Sungai Indus dan wilyah Punjab kemudian diperluas ke lembah Sungai Ghaggar-Hakra dan Doab GanggaYamuna.

Tamadun terawal di India terletak di Sg. Lembah Indus (barat laut India). Sungai ini berpunca dari pergunungan Himalaya mengalir menuju ke laut Arab . Tamadun ini juga di kenali sebagai tamadun Harappa . Ia di kelilingi Bandaran Makran , Pergunungan Baluchisan , Punjab dan Rajasthan ( timur ), serta Kathiawar dan Gujerat ( tengara ) .

PROSES PEMBENTUKAN TAMADUN INDUS


Bermula di barat laut India yang didiami oleh orang nomad yang memburu dan mengumpul makanan. Kemudian wujud petempatan kekal kerana sumber air dan tanah yang subur di Lembah Indus. Seterusnya hasil pertanian dan penduduk bertambah menyebabkan perkembangan Bandar seperti Mohenjo Daro dan Harappa, serta bandar pelabuhan Lothal dan Sutkagen Dor.

Terbahagi kepada dua bahagian iaitu: Bahagian utama mempunyai pusat pentadbiran dan keagamaan, bangunan pentadbiran, tempat mandi awam, dan tempat menyimbah kawasan pertanian . Bahagian kedua kawasan perumahan. Kemajuan Bandar ini dibantu oleh kemajuan ilmu geometri dan pembinaan. Ia juga hasil sumbangan tamadun Mesopotamia dan Mesir Purba.

Kewujudan kota-kota terancang ini membuktikan :


Terdapat corak kehidupan yang kuat dan berkesan. Wujud corak kehidupan masyarakat yang berorganisasi Kewujudan ilmu geometri dan pembinaan serta sumbangan tamadun mesopotamia dan mesir purba membantu perancangan bandar sistematik ini.

2.Organisasi Sosial

Golongan Atasan

Golongan Bawahan
Petani Buruh

Pendeta
Pedagang

China
Bermula kira-kira 6000SM di Yangshao. Tapak terawal petempatan Yangshao dijumpai di teres-teres berhampiran cawangan-cawangan Sungai Wei dan Huanghe.

Yunani (1100SM 146SM)


Terletak di lembangan Mediterranean dan Laut Hitam.

Tamadun Yunani berkembang di Semenanjung Greece dan pulau-pulau di sekitarnya. Bermula dgn negara kota atau polis yg dibentuk. Negara kota terbentuk hasil gabungan beberapa buah kampung dan bandar. Polis - institusi politik yg merdeka. Setiap polis mempunyai: i. Acropolis kws tertinggi, terdpt bangunan kerajaan dan keagamaan. ii. Agora tempat pertemuan @ mesyuarat rakyat - pusat ekonomi bagi polis.

iii. Di luar kota terdpt kws pertanian yg menyediakan keperluan penduduk di dlm kota. Cth negara kota yg menonjol di Yunani ialah Athens, Sparta dan Corinth.