Anda di halaman 1dari 11

SENSORI DAN LALUAN MOTOR

1.

Sel saraf sensori

- Menghantar impuls dari reseptor ke sistem saraf pusat, iaitu otak (medulla oblongata) dan sumsum belakang ( medulla spinalis).

2. Sel saraf motor

Mengirim impuls dari sistem saraf pusat ke otot atau kelenjar yang hasilnya berupa tanggapan tubuh terhadap rangsangan.

3. Sel saraf spinal

Membawa maklumat ke saraf tunjang, otak dan bahagian lain badan. Sel ini bermula di saraf tunjang dan melalui foramen di vertebra

4.

Sel saraf refleksi

- Penghubung antara sel saraf motor dengan sel saraf

sensori ataupun sel saraf yang lain di dalam saraf pusat. - Sel saraf refleksi juga menerima impuls dari reseptor sensori ataupun sel saraf asosiasi yang lainnya.

SISTEM SARAF AUTONOMIK


Sebahagian daripada sistem saraf periferi yang

mengawal fungsi organ dalaman seperti mengawal otot licin, otot kardium dan kelenjar. Mengawal tindakan luar kawalan yang mengawal aktiviti seperti rembesan enzim, bernafas, denyutan jantung dan pencernaan makanan. Disebut sebagai sistem saraf involuntari kerana berkaitan dengan pengendalian organ-organ secara tidak sedar

CARTA ALIR GERAK BALAS

Rangsangan

Reseptor

Impuls

Gerak balas

Efektor

Sistem saraf pusat

Sistem saraf autonomik terbahagi kepada dua iaitu :


Sistem simpatetik menyediakan diri terutama

persekitaran dalaman semasa situasi kecemasan. Sistem parasimpatetik mengawal organ dalaman dengan mengekalkan keadaan normal badan.

SENSORI DERIA
Fungsi sensori deria umum

- Deria ialah perasaan atau kesedaran yang berlaku di otak hasil daripada pentafsiran utusan deria yang sampai ke otak dari struktur-struktur lain seperti kulit tubuh, otot dan sendi dan dari organ-organ deria istimewa.

Sifat-sifat deria
Deria yang muncul akibat galakan dari luar tubuh

seperti pendengaran, penglihatan, rasaan, bau-bauan, tekanan, sakit luar dan suhu. Organ-organ ini dikenali sebagai organ penerima deria luar. Deria yang muncul akibat galakan dari dalam tubuh pula seperti perasaan lapar, dahaga dan sakir dalam disedarkan oleh organ deria dalam.

Keseimbangan dan pendengaran


Salur separuh bulat yang didapati di bahagian

belakang labrin tulang berfungsi membantu dalam imbangan kedudukan dan keseimbangan. Terdapat tiga salur separuh bulat iaitu salur atas (supra), salur belakang (postika) dan salur sisi luar (latera)