Anda di halaman 1dari 29

KONSEP

Berasal dari perkataan personayang berasal dari Greek iaitu bermaksud topeng. s Personaliti di definisikan sebagai susunan pola-pola tingkah laku manusia yang di sesuaikan dalam situasi tertentu.(Habibah dan Noran Fauziah)
s

KONSEP
Sifat dalaman yang ada pada diri seseorang (Ahmad Mahdzan) s Kita akan dapat mengesan personaliti seseorang melalui perbualan, pergaulan, gaya percakapan, perwatakan dan sebagainya (Talhan 2001)
s

MENGENALI KEKUATAN DIRI KEARAH SAHSIAH CEMERLANG


s

UJIAN INVENTORI WARNA EMAS GOLD HIJAU GREEN

BIRU BLUE

JINGGA ORANGE

EMAS
Ciri-ciri: s Patuh pada peraturan s Bertanggungjawab s Boleh diharap dan sentiasa bersedia s Menghormati masa s Setia dan sistematik s Menghargai hidup berkeluarga

EMAS

EMAS

EMAS
Selalu mengambil tahu tentang sesuatu s Bersifat keibubapaan s Suka menolong. s Suka mengekalkan atau memelihara sesuatu resam
s

EMAS

EMAS
Ciri-ciri di tempat kerja: Sering menyusun atur atau mengorganisasikan tempat kerja. Sanggup bekerja keras dan sering dianggap tulang belakang organisasi. Kerja mengikut peraturan dan bekerjasama.
s

EMAS

HIJAU
Ciri-ciri: s Cenderung untuk merekacipta sesuatu yang baru. s Cekap dan berkebolehan menjalankan tugas dengan sempurna. s Bersifat ingin tahu s Mempunyai pengetahuan yang luas berdasarkan teori.

HIJAU

HIJAU
Bersikap tenang, sabar, berprinsip dan jujur. s Perlu kepada penjelasan dan jawapan s Berminat tentang konsep dan idea.
s

HIJAU

HIJAU
Ciri-ciri di tempat kerja: Menganggap kerja adalah suatu permainan. Menghadapi cabaran tugas dengan tenang. Suka meneroka idea untuk menonjolkan pembaharuan.
s

BIRU
Ciri-ciri: s Mudah bersimpati s Inginkan perhubungan yang mesra dan mengasihani s Berkebolehan menyelami perasaan dan pemikiran orang lain s Mudah terasa dan lemah lembut

BIRU

BIRU
Romantis dan bersemangat s Suka berkarya dan memberi ilham s Taat, menyayangi dan baik hati s Sanggup dan bersedia beri penjelasan untuk memberi penerangan.
s

BIRU

BIRU
Ciri-ciri di tempat kerja: Selalunya bekerja dalam bidang seni, komunikasi, pendidikan dan profesion menolong orang lain. Mahir dalam memberi motivasi dan berinteraksi dengan orang lain.
s

JINGGA
Ciri-ciri: s Bertindak secara spontan, suka berjenaka dan menawan. s Cergas dan pandai menggunakan kesempatan yang ada. s Suka aktiviti yang bercorak persaingan. s Tabah dan tidak gentar

JINGGA
Kadangkala mengambil tindakan yang tergopoh-gapah tetapi bersemangat s Seorang yang realistik dan berfikiran terbuka. s Gemar kepada pengalaman yang luar biasa iaitu merbahaya tetapi menyeronokkan.
s

JINGGA

JINGGA
Ciri-ciri di tempat kerja: Bosan dan gelisah jika dapat kerja yang berstruktur, rigid dan mengikut rutin. Berpuas hati dalam kerja yang memberikan kebebasan, dapat menggunakan koordinasi fizikal dan alatan.
s

JINGGA

JINGGA

RENUNGAN
Adakah ia benar-benar melambangkan diri anda? Fikir-fikir..